Connect with us

Καβάλα

Η κατάργηση της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» έβαλε «φρένο» και στο Cosmopolis

Η-κατάργηση-της-«ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ»-έβαλε-«φρένο»-και-στο-cosmopolis

Απόστολος Μουμτσάκης: Έγιναν πολλές προσπάθειες, ώστε το Cosmopolis να αποκτήσει οικονομική αυτοδυναμία / Πλούσιο σε δράσεις το πρόγραμμα για τα «Ελευθέρια» / Από 29 Ιουνίου έως και 6 Ιουλίου η Ναυτική Εβδομάδα

Η κατάργηση του Νομικού Προσώπου της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ», ήταν αυτή που δημιούργησε πολλά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του Φεστιβάλ Cosmopolis, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να ληφθεί η απόφαση από τη δημοτική αρχή για τη μη πραγματοποίησή του στη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού.

Για το θέμα μίλησε στον «Ενήμερο» ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Δια Βίου Μάθησης και Μουσικής Εκπαίδευσης του δήμου Καβάλας, Απόστολος Μουμτσάκης. Στο πλαίσιο των δηλώσεών του, ο κ. Μουμτσάκης μίλησε για τη μεγάλη επιτυχία του Φεστιβάλ «Άδοντες και Ψάλλοντες», για τον σχεδιασμό αναφορικά με τα φετινά «Ελευθέρια» και την Ναυτική Εβδομάδα, καθώς επίσης και για το Φεστιβάλ Φιλίππων.

«Το Φεστιβάλ «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία», πλέον έχει γίνει θεσμός για την πόλη μας…»

Αναφερόμενος αρχικά στο Φεστιβάλ «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία», ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Δια Βίου Μάθησης και Μουσικής Εκπαίδευσης του δήμου Καβάλας, τόνισε: «Το μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός του Μαΐου ήταν το 9ο κατά σειρά Φεστιβάλ «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία», το οποίο πλέον έχει γίνει θεσμός για την πόλη μας. Η Καβάλα υποδέχτηκε εκατοντάδες μαθητές των δύο πρώτων βαθμίδων της εκπαίδευσης, τους καθηγητές και τους συνοδούς τους, καθώς και μέλη πολιτιστικών συλλόγων. Με τίτλο «Μάνα μου, Μάνα μου και Παναγιά» τιμήσαμε τον πιο σημαντικό άνθρωπο της ζωής μας, τη μητέρα και μαζί της τον Απόστολο των Εθνών Παύλο, όσο και τον κορυφαίο συνθέτη της πατρίδας μας, Μίκη Θεοδωράκη, έργα του οποίου ερμήνευσαν ο Μανώλης Μητσιάς και η Αλεξάνδρα Γκράβας».

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους διοργανωτές, τους πολιτιστικούς συλλόγους, τους εθελοντές και τους εργαζόμενους του δήμου…»

«Ήρθαμε σε επαφή με το σπουδαίο έργο του Γιώργου Σεφέρη, του Οδυσσέα Ελύτη και πολλών ακόμη ποιητών, με έργα τους αφιερωμένα στη μάνα. Το κυριότερο όμως από όλα αυτά είναι ότι δώσαμε τη δυνατότητα σε εκατοντάδες παιδιά να γνωρίσουν την πόλη, να γνωριστούν μεταξύ τους, να αναπτύξουν σχέσεις και να κρατήσουν αυτό το αντάμωμά τους σαν μια υπέροχη ανάμνηση των εφηβικών χρόνων τους. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους διοργανωτές, τους πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης μας, τους εθελοντές και τους εργαζόμενους του δήμου Καβάλας, που με τη συμβολή τους βοήθησαν στην άψογη πραγματοποίηση του Φεστιβάλ», συμπλήρωσε σχετικά ο Απόστολος Μουμτσάκης.

«Έγιναν πολλές προσπάθειες, ώστε το Cosmopolis να αποκτήσει οικονομική αυτοδυναμία και να καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των εξόδων του…»

Για το Φεστιβάλ Cosmopolis, το οποίο τελικά φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί, ο αντιδήμαρχος Καβάλας επισήμανε αρχικά: «Το Φεστιβάλ Cosmopolis έκανε τα πρώτα δειλά βήματα του το 2000, έγινε ξανά το 2002 και συνέχισε απρόσκοπτα μέχρι το 2008. Επανήλθε το 2016 με το Cosmopolis Reunion και από τότε συνέχισε μέχρι και πέρυσι. Πέτυχε να συμπεριληφθεί στο χάρτη των παγκοσμίως φημισμένων Φεστιβάλ, ενώ ταυτόχρονα διαφήμισε την πόλη της Καβάλας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Χρηματοδότης του Φεστιβάλ ήταν η «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ». Έγιναν πολλές προσπάθειες, ώστε να αποκτήσει οικονομική αυτοδυναμία και να καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των εξόδων του, περιορίζοντας στο μέτρο του δυνατού τη χρηματοδότηση από τα χρήματα των δημοτών». 

«Θα επανέλθει του χρόνου με μία νέα μορφή…»

«Η κατάργηση όμως του Νομικού Προσώπου της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» δημιούργησε πολλά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του. Το μοντέλο της διαχείρισης του Φεστιβάλ μέσω του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., φάνηκε να πετυχαίνει μέχρι και την παραίτηση του καλλιτεχνικού διευθυντή, Άλκη Ζοπόγλου. Μόνο καλά λόγια έχω να πω για τη συνεργασία μας, είναι αυτός που άλλαξε εντελώς το ύφος, το πρόγραμμα, την διάρκεια του Φεστιβάλ, την ανάδειξη νέων χώρων και φυσικά το «άπλωμα» των δράσεων του και εκτός της χερσονήσου της Παναγίας. Μετά από ένα μικρό διάστημα αποχής από τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας θα επανέλθει του χρόνου με μία νέα μορφή».

Πλούσιο σε δράσεις το πρόγραμμα για τα «Ελευθέρια» της Καβάλας 

Αναφερόμενος στη συνέχεια στα «Ελευθέρια» της Καβάλας, ο Απόστολος Μουμτσάκης σημείωσε: «Το καλοκαίρι που έρχεται η πόλη μας θα πλημμυρίσει από πολιτιστικές δράσεις. Έχουμε ετοιμάσει ήδη ένα πλούσιο σε δράσεις πρόγραμμα για τα «Ελευθέρια» της πόλης. Φτιάχτηκε με πολύ μεράκι από όλους τους φορείς της πόλεις γι’ αυτό και τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου. Ένα πρόγραμμα που θα δώσει την ευκαιρία στους συνδημότες μας να έρθουν σε επαφή με κομμάτια του παρελθόντος της πόλης και θα ικανοποιήσει μικρούς και μεγάλους». 

Από 29 Ιουνίου έως και 6 Ιουλίου η Ναυτική Εβδομάδα

Παράλληλα, μίλησε και για τη φετινή Ναυτική Εβδομάδα υπογραμμίζοντας σχετικά: «Είμαστε κοντά στην αναβίωση της Ναυτικής Εβδομάδας από 29 Ιουνίου έως και 6 Ιουλίου. Έγινε ήδη μία συνάντηση με φορείς της πόλης που θα εμπλακούν σε αυτήν την προσπάθειά. Υπάρχουν πολλές και ενδιαφέρουσες προτάσεις για εκδηλώσεις. Τον γενικό συντονισμό έχει το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού με την Αντιπεριφέρεια Καβάλας. Ετοιμάζουμε κάτι πολύ όμορφο για την πόλη μας».

«Μιλάμε για ένα καλοκαίρι γεμάτο Πολιτισμό, έτσι όπως αρμόζει στην πόλη της Καβάλας…»

Τέλος, για το Φεστιβάλ Φιλίππων ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Δια Βίου Μάθησης και Μουσικής Εκπαίδευσης επισήμανε: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε φυσικά το Φεστιβάλ Φιλίππων από τον Ιούλιο μέχρι τον Αύγουστο. Ένα Φεστιβάλ που από το 1957 προσελκύει χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες, με παραστάσεις αρχαίου δράματος (κωμωδίες και τραγωδίες), έργα της σύγχρονης δραματουργίας, καθώς και συναυλίες μεγάλων καλλιτεχνών. Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε και τα «Βήματα του Αποστόλου Παύλου» στο αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων, στις αρχές Ιουλίου, με τη συμμετοχή πολλών πολιτιστικών συλλόγων, χορωδιών της περιοχής κι όχι μόνο. Μιλάμε λοιπόν για ένα καλοκαίρι γεμάτο Πολιτισμό, έτσι όπως αρμόζει στην πόλη της Καβάλας».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Καβάλα

Φίλιππος Αναστασιάδης: Είναι επιβράβρευση μιας συλλογικής προσπάθειας

Φίλιππος-Αναστασιάδης:-Είναι-επιβράβρευση-μιας-συλλογικής-προσπάθειας

«Δεν επιβραβεύεται μόνο ο επικεφαλής, αλλά είναι βέβαιο ότι αυτό γίνεται απ’ όλους μαζί / Υπάρχει μεγάλος βαθμός ικανοποίησης από τους συμπολίτες μας και αυτό είναι ορατό / Επίσης σημαντικό είναι και το γεγονός ότι τα παιδιά μας μένουν στον τόπο τους»

«Είναι επιβράβρευση μιας συλλογικής προσπάθειας, γιατί ποτέ δεν επιβραβεύεται μόνο ο επικεφαλής, αλλά είναι βέβαιο ότι αυτό γίνεται απ’ όλους μαζί και νομίζω ότι αυτό είναι που μας κάνει να σηκώνουμε τα μανίκια και να έχουμε όρεξη για περισσότερη δουλειά, γιατί επιβραβεύονται οι προσπάθειες που έχουμε κάνει για να παρέχουμε όσο γίνεται καλύτερες υπηρεσίες στους συμπολίτες μας».

Τα παραπάνω τόνισε σε δηλώσεις που έκανε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Καβάλας, ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης, μ’ αφορμή την 4η θέση μεταξύ 104 δήμων της χώρας, στην οποία κατατάχθηκε ο δήμος Παγγαίου, σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση του aftodioikisi.gr με αντικείμενο τον βαθμό ικανοποίησης των δημοτών από το έργο των δημάρχων τους. Πιο συγκεκριμένα ο δήμος Παγγαίου με δήμαρχο τον Φίλιππο Αναστασιάδη, συγκέντρωσε ποσοστό ικανοποίησης 40,6%.

Αναδεικνύεται η προσπάθεια της δημοτικής αρχής του δήμου Παγγαίου

«Η πανελλαδική δημοσκόπηση έγινε από το έγκριτο site aftodioikisi.gr, όπου με κάποια συγκριτικά στοιχεία, αναδεικνύεται η προσπάθεια της δημοτικής αρχής του δήμου Παγγαίου, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος βαθμός ικανοποίησης από τους συμπολίτες μας. Αυτό είναι ορατό, το βλέπουμε στην καθημερινότητα, αλλά και στην τουριστική και οικονομική γενικότερα ανάπτυξη που έχει η περιοχή μας. Ο δήμος Παγγαίου είναι ένας από τους πιο τουριστικούς δήμους της χώρας, κάτι που προκύπτει από στατιστικά στοιχεία των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών. Είμαστε στους πέντε πρώτους τουριστικούς δήμους της χώρας, σύμφωνα με την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, ομπρελών και της παράκτιας ζώνης γενικά», πρόσθεσε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο δήμαρχος Παγγαίου.

Καρπωνόμαστε τις προσπάθειες που έχουμε κάνει κι αυτό φαίνεται και στα επίσημα στοιχεία

«Πραγματικά καρπωνόμαστε τις προσπάθειες που έχουμε κάνει κι αυτό φαίνεται και στα επίσημα στοιχεία, ενώ υπάρχουν πολλοί ικανοποιημένοι συμπολίτες μας, επαγγελματίες κι όχι μόνο, που παρέχουν εξαιρετικής ποιότητας υπηρεσίες. Επίσης σημαντικό είναι και το γεγονός ότι τα παιδιά μας μένουν στον τόπο τους, βρίσκουν δουλειά, δεν υπάρχει ανεργία στον τόπο μας, αλλά απεναντίας έχουν αυξηθεί πολύ τα μεροκάματα. Αυτό που διαπιστώνω τελευταία είναι ότι ενώ έφευγαν νέα παιδιά από την περιοχή μας για να δουλέψουν «σεζόν» όπως λέμε σε θερινές και τουριστικές περιοχές, πλέον μένουν στην περιοχή μας, αλλά και πολλοί έρχονται από άλλες περιοχές για να αναζητήσουν εργασία στον δήμο μας. Αυτό μας ικανοποιεί ιδιαίτερα και γι’ αυτό συνεχίζουμε την προσπάθειά μας», επισήμανε καταληκτικά ο Φίλιππος Αναστασιάδης.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Συνελήφθη η οδηγός του οχήματος που πήρε φωτιά στην Εγνατία οδό

Συνελήφθη-η-οδηγός-του-οχήματος-που-πήρε-φωτιά-στην-Εγνατία-οδό

Συνελήφθη η αλλοδαπή οδηγός του οχήματος που πήρε φωτιά στην Εγνατία οδό η οποία επεκτάθηκε σε δασική έκταση πάνω από την Καλαμίτσα Καβάλας το πρωί της Παρασκευής (3/7/2026).

Αναλυτικά σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας:

Σε τέσσερις συλλήψεις προχώρησαν την Παρασκευή τα Ανακριτικά Κλιμάκια Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Α.Κ.Α.Ε.Ε.) του Πυροσβεστικού Σώματος για τρεις πυρκαγιές από αμέλεια που εκδηλώθηκαν σε Αργολίδα, Καβάλα και Κορινθία. Πιο συγκεκριμένα:

Στην Ασίνη Αργολίδας συνελήφθη 40χρονος ημεδαπός, όταν πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 13:52 στο Ι.Χ.Φ. όχημά του επεκτάθηκε σε δασική έκταση. Σε βάρος του επιβλήθηκε και διοικητικό πρόστιμο ύψους 2.707,03 ευρώ.

Στην Καλαμίτσα Καβάλας συνελήφθη 60χρονη αλλοδαπή, καθώς πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 10:46 στο όχημά της επεκτάθηκε επίσης σε δασική έκταση.

Στο Σπαθοβούνι Κορινθίας συνελήφθησαν δύο ημεδαποί, ηλικίας 48 και 59 ετών, για πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 16:22. Από την προανάκριση προέκυψε ότι η φωτιά προκλήθηκε από καλώδιο ηλεκτροδότησης γεώτρησης.

Όπως σημειώνεται από την Πυροσβεστική, και οι τέσσερις συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, ενώ οι σχετικές προανακρίσεις συνεχίζονται από τα αρμόδια Α.Κ.Α.Ε.Ε.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Το αποτέλεσμα δείχνει ότι είμαστε στον σωστό δρόμο και πάνω σε αυτόν θα συνεχίσουμε

Το-αποτέλεσμα-δείχνει-ότι-είμαστε-στον-σωστό-δρόμο-και-πάνω-σε-αυτόν-θα-συνεχίσουμε

«Ψάξαμε όλη τη νομοθεσία και βρήκαμε ότι υπάρχει φόρμουλα για τα πανηγύρια»

«Είναι κάτι το οποίο μας χαροποιεί, αν και εμείς ξέρουμε ότι δουλεύουμε, ξέρουμε τι κάνουμε. Είναι μια αναγνώριση εκ μέρους των δημοτών των προσπαθειών που καταβάλλει η διοίκηση του Φίλιππου Αναστασιάδη».

Τα παραπάνω τόνισε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Καβάλας, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού του δήμου Παγγαίου, Χρήστος Μποσμπότης, αναφορικά με την 4η θέση μεταξύ 104 δήμων της χώρας, στην οποία κατατάχθηκε ο δήμος Παγγαίου, σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση του aftodioikisi.gr με αντικείμενο τον βαθμό ικανοποίησης των δημοτών από το έργο των δημάρχων τους.

Το αποτέλεσμα δείχνει ότι είμαστε στον σωστό δρόμο και πάνω σε αυτόν θα συνεχίσουμε

Να σημειωθεί ότι ο δήμος Παγγαίου, με δήμαρχο τον Φίλιππο Αναστασιάδη, συγκέντρωσε ποσοστό ικανοποίησης 40,6%. Η μεγάλη πανελλαδική δημοσκόπηση του aftodioikisi.gr, διεξήχθη από 1 έως 20 Ιουνίου 2026 σε δείγμα 20.385 ατόμων και βασίστηκε σε διαδικτυακή έρευνα προσωπικών ερωτηματολογίων σε ψηφοφόρους στις 13 Περιφέρειες της χώρας.

«Αυτό το αποτέλεσμα δείχνει ότι είμαστε στον σωστό δρόμο και πάνω σε αυτόν θα συνεχίσουμε», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Μποσμπότης.

Βρήκαμε ότι υπάρχει φόρμουλα

Ο αντιδήμαρχος Παγγαίου αναφέρθηκε και στην επικοινωνία που είχε με τις αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σχετικά με την λήψη απόφασης του δημοτικού συμβουλίου με θέμα την έγκριση χορήγησης προσωρινών θέσεων στάσιμου εμπορίου σε πολιτιστικούς συλλόγους στο πλαίσιο και κατά την διάρκεια της διοργάνωσης από αυτούς πολιτιστικών εκδηλώσεων, αποκλειστικά για φορητές εγκαταστάσεις έψησης, σύμφωνα με το άρθρο 182 του Ν. 5297/2026.

«Με τη νομική υπηρεσία του δήμου, με το γραφείο καταστημάτων, ψάξαμε όλη τη νομοθεσία και βρήκαμε ότι υπάρχει φόρμουλα που ήδη εφαρμόζουμε. Σ’ αυτό βοήθησε και μια τροπολογία του Απριλίου, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους πολιτιστικούς συλλόγους να τους παραχωρούνται με απόφαση του δήμου θέσεις προσωρινού στάσιμου εμπορίου για να πωλούν τρόφιμα και ποτά», ανέφερε σχετικά ο κ. Μποσμπότης.

Αυτοψία στον χώρο ψησίματος

«Χαρτογραφήσαμε όλα τα πανηγύρια του καλοκαιρού, πήραμε μια απόφαση με την οποία δημιουργούμε αυτές τις θέσεις κι από εκεί και πέρα ο κάθε σύλλογος με αίτημα του προς την υγειονομική υπηρεσία της Περιφέρειας θα πρέπει να ζητήσει να γίνει αυτοψία του χώρου όπου θα γίνεται το ψήσιμο και η παρασκευή φαγητού. Έτσι θα μπορεί να δραστηριοποιείται χωρίς κανένα πρόβλημα και θα συνεχίσουν τα γνωστά πανηγύρια να λειτουργούν με τον τρόπο που τόσα χρόνια ξέρουμε και βλέπουμε ειδικά τους νέους να τα αγκαλιάζουν κι αυτό είναι κάτι που μας ικανοποιεί ιδιαίτερα», επισήμανε καταληκτικά ο αντιδήμαρχος Παγγαίου. 

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα