Connect with us

Αγροτικά

Ζαφείρης Μυστακίδης: Παλιά είχαμε την Ιλιάδα τώρα έχουμε την «ΟΠΕΚΕΠΙΑΔΑ»

Ζαφείρης-Μυστακίδης:-Παλιά-είχαμε-την-Ιλιάδα-τώρα-έχουμε-την-«ΟΠΕΚΕΠΙΑΔΑ»

Η πολιτεία ήταν ενημερωμένη από το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. / Δεν αποκλείουμε εμπλοκή από άλλες κυβερνήσεις κι άλλες πολιτικές ηγεσίες / Οι «Γκρούεζες» είναι οι άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με τον παραγωγικό ιστό

«Προφανώς και είναι ένα σκάνδαλο μεγατόνων, αλλά δεν ήταν μυστικό! Η πολιτεία ήταν ενημερωμένη και από το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών. Έχει αναδειχθεί το ζήτημα πάρα πολλές φορές κι αυτό γίνεται εδώ και χρόνια. Το αποκορύφωμα βέβαια είναι τα τελευταία χρόνια».

Τα παραπάνω επισήμανε σε δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Ζαφείρης Μυστακίδης, σχολιάζοντας το δυσώδες σκάνδαλο που εκτυλίσσεται στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. 

«Παλιά είχαμε την Ιλιάδα τώρα έχουμε την «ΟΠΕΚΕΠΙΑΔΑ»

«Δεν αποκλείουμε κι άλλες κυβερνήσεις κι άλλες πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου να έχουν εμπλοκή. Αλλά τα τελευταία δυο – τρία χρόνια βλέπουμε ότι έγινε ένα πάρτι ουσιαστικά με τις κοινοτικές επιδοτήσεις. Μάλιστα την Τετάρτη βγήκε στη δημοσιότητα ότι ο κ. Σημανδράκος, που ήταν παλιός πρόεδρος του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., αναγκάστηκε σε παραίτηση από τον τότε υπουργό, τον κ. Αυγενάκη. Είχε ενημερώσει και το γραφείο του πρωθυπουργού ότι υπήρχε πρόβλημα. Άρα λοιπόν ποιο είναι το μυστικό; Μετά και τη δημόσια ομολογία του πρωθυπουργού του κ. Μητσοτάκη που είπε «αποτύχαμε», αυτό εμένα με στεναχωρεί ως πολίτη, γεωτεχνικό, ως άνθρωπο που ασχολείται χρόνια με αυτά τα θέματα, με εξαγριώνει. Παλιά είχαμε την Ιλιάδα τώρα έχουμε την «ΟΠΕΚΕΠΙΑΔΑ», τόνισε χαρακτηριστικά στη συνέχεια ο κ. Μυστακίδης. 

«Θα βλέπουμε το πως όλοι αυτοί διαχειρίζονταν σαν μια μορφή συμμορίας, μια μορφή μαφίας, τα κοινοτικά χρήματα…»

«Θα βλέπουμε σιγά σιγά πολλούς διαλόγους, θα βλέπει ο απλός πολίτης με ποιον τρόπο μιλούν τα μεγαλοστελέχη, οι γενικοί γραμματείς, οι πρόεδροι του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., διάφοροι άνθρωποι που επηρεάζουν αυτούς ανθρώπους για ίδιον όφελος ή για όφελος κάποιων. Θα βλέπουμε και «Γκρούεζες» που κατά καιρούς είναι οι λεγόμενοι «του κόμματος», αυτή είναι η δουλειά τους, να τρέχουν για να μοιράσουν τα χρήματα. Και φυσικά ο απλός κόσμος που θα βλέπει με θυμό, αγανάκτηση, οργή και θα μαθαίνει όλους αυτούς τους απίθανους διαλόγους. Θα βλέπουμε το πως όλοι αυτοί διαχειρίζονταν σαν μια μορφή συμμορίας, μια μορφή μαφίας, τα κοινοτικά χρήματα», πρόσθεσε ακόμη ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ. 

«Δεν είναι όλοι οι αγρότες απατεώνες. Ίσα ίσα το αντίθετο – Οι «Γκρούεζες» είναι οι άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με τον παραγωγικό ιστό…»

«Κι από την άλλη, οι απλοί αγρότες κάτω από τον ήλιο αγωνιούσαν να παράγουν, να είναι ένα από τα πιο παραγωγικά κομμάτια της ελληνικής οικονομίας, γιατί πρέπει να τα λέμε και αυτά. Υπάρχει ο κίνδυνος να νομίζουν άνθρωποι που δεν ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα ότι όλοι οι αγρότες είναι απατεώνες. Προφανώς και δεν είναι. Ίσα ίσα, το αντίθετο. Είναι το πιο παραγωγικό κομμάτι. Αυτοί που αναδεικνύονται τώρα ως οι «Γκρούεζες» που ασχολούνται με το μοίρασμα των κοινοτικών επιδοτήσεων, αυτοί είναι οι άνθρωποι δεν έχουν σχέση με τον παραγωγικό ιστό», σημείωσε ακόμη στις δηλώσεις του στον «Ε» ο Ζαφείρης Μυστακίδης.

«Όρεξη να ‘χουμε, γερά νεύρα, γερό στομάχι για να ακούμε αυτούς τους απίθανους διαλόγους από αυτούς τους απίθανους τύπους…»

Ερωτηθείς ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ. για το αν υπάρχει πιθανή εμπλοκή της περιοχής μας στο μεγάλο σκάνδαλο του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., απάντησε: «Δεν αποκλείω τίποτα με αυτά που βλέπουμε καθημερινά. Όμως το μεγάλο πάρτι προφανώς έγινε με τα βοσκοτόπια που ένα μεγάλο μερίδιο του σκανδάλου αφορά το 63% στην Κρήτη. Υπάρχουν και άλλα θέματα όμως στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., δεν είναι μόνο αυτά. Αυτά είναι η κορυφή του παγόβουνου! Περιμένουμε να δούμε κι άλλα πράγματα προφανώς. Όρεξη να ‘χουμε, γερά νεύρα, γερό στομάχι για να ακούμε αυτούς τους απίθανους διαλόγους από αυτούς τους απίθανους τύπους».

«Απαιτώ να πληρώσουν, να πάνε φυλακή και να αποκλειστούν για χρόνια από μελλοντικές επιδοτήσεις οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο…»

Σε ερώτηση καταληκτικά για το αν θα επιστραφούν τα χρήματα των παράνομων επιδοτήσεων, ο κ. Μυστακίδης απάντησε: «Προφανώς οι περισσότεροι αγρότες είναι οι αδικημένοι και θα είναι αυτοί που θα πληρώσουν το μάρμαρο. Όχι μόνο οι αγρότες οι νοικοκυραίοι, οι έντιμοι, αλλά και όλος ο λαός. Εγώ περιμένω να πληρώσουν όλοι αυτοί που εμπλέκονται στο σκάνδαλο. Απαιτώ να πληρώσουν και να πάνε φυλακή και να αποκλειστούν για χρόνια από μελλοντικές επιδοτήσεις. Έχει το θάρρος η κυβέρνηση να το κάνει αυτό το πράγμα; Το απαιτώ ως πολίτης, γιατί αν δεν τιμωρηθούν τα επόμενα χρόνια θα έχουμε χειρότερα. Πρέπει να έχουμε υπομονή και γερό στομάχι από ‘δω και πέρα». 

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αγροτικά

Νέα σύσκεψη την Τετάρτη για το θέμα των πλημμυρισμένων Τεναγών Φιλίππων

Νέα-σύσκεψη-την-Τετάρτη-για-το-θέμα-των-πλημμυρισμένων-Τεναγών-Φιλίππων

Κάλεσμα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε νέα σύσκεψη που έχει οριστεί για την ερχόμενη Τετάρτη (20/5), ώστε να δοθούν οι απαιτούμενες απαντήσεις, απευθύνουν οι αγρότες των πλημμυρισμένων Τεναγών. Για το θέμα μίλησε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Καβάλας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου, Γρηγόρης Γρουζίδης.

«Έχει κλειστεί η αίθουσα του Αμφιθεάτρου «Φ. Παπαχρηστίδη» στην Ελευθερούπολη την ερχόμενη Τετάρτη, ώστε να πραγματοποιηθεί εκ νέου συνάντηση, στην οποία καλούνται εκ μέρους των Αγροτικών Συλλόγων και του ΤΟΕΒ Φιλίππων οι αρμόδιοι φορείς που πρέπει να απαντήσουν στα εύλογα ερωτήματα που έχουν προκύψει μετά τη συνάντηση στο υπουργείο τις προηγούμενες ημέρες», ανέφερε αρχικά ο κ. Γρουζίδης, 

Απαντήσεις για το ύψος των αποζημιώσεων, το χρονοδιάγραμμα καταβολής τους και τι θα γίνει με τα έργα ζητούν οι αγρότες

«Παράλληλα, την ερχόμενη Δευτέρα (18/5) λήγει η 10ήμερη προθεσμία που ζητήθηκε από το υπουργείο, ώστε να απαντήσουν από ποιο ταμείο θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί των Τεναγών, το ύψος των αποζημιώσεων κι αυτές οι απαντήσεις πρέπει να δοθούν στη σύσκεψη, αν θα αναταποκριθούν στο κάλεσμα μας οι αρμόδιοι, ώστε να γνωρίζουμε το τι θα δοθεί, το χρονοδιάγραμμα και φυσικά τα έργα που θα γίνουν στην περιοχή, ώστε να μην έχουμε του χρόνου τα ίδια φαινόμενα. Την Πέμπτη (14/5) στείλαμε τις προσκλήσεις σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ εστάλη επιστολή και στο αρμόδιο υπουργείο», πρόσθεσε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου. 

Αν δεν έρθουν εδώ είμαστε για να δούμε τι θα κάνουμε και εμείς από την πλευρά μας

Ερωτηθείς για το αν είναι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της νέας συνάντησης, ο Γρηγόρης Γρουζίδης απάντησε: «Καλύτερα να μην εκφέρω την προσωπική μου άποψη για το αν είμαι αισιόδοξος ή όχι. Ας έρθουν εδώ να απαντήσουν στα ερωτήματα που θα τους θέσουν οι ίδιοι οι αγρότες. Αν θα έρθουν ξαναλέω να απαντήσουν την ερχόμενη Τετάρτη γιατί ο χρόνος τελειώνει. Αν δεν έρθουν εδώ είμαστε για να δούμε τι θα κάνουμε και εμείς από την πλευρά μας το επόμενο διάστημα. Δεν είναι εύκολη η κατάσταση, είναι μια περιοχή εξ ολοκλήρου πλημμυρισμένη, δεν μπορούν να κάνουν κάτι οι συνάδελφοι, ενώ υπάρχουν και τα προβλήματα με την ακρίβεια, το κόστος παραγωγής κι όλα να είναι απλήρωτα και εκκρεμή. Αυτά που υποσχέθηκαν πριν μήνες με τις κινητοποιήσεις που είχαμε, δεν έχει υλοποιηθεί το παραμικρό. Είναι μια χρονιά άκρως ανησυχητική. Ας περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει την Τετάρτη. Πολλά μπορούν να συμβούν. Ας δούμε το ποτήρι μισογεμάτο κι ας ελπίσουμε να απαντήσουν σε αυτά που δεν απάντησαν τη μέρα της συνάντησης στην Αθήνα», σημείωσε καταληκτικά ο κ. Γρουζίδης. 

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Νίκος Δημόπουλος: Οι κτηνοτρόφοι είναι εξοργισμένοι και έτοιμοι για κινητοποιήσεις

Νίκος-Δημόπουλος:-Οι-κτηνοτρόφοι-είναι-εξοργισμένοι-και-έτοιμοι-για-κινητοποιήσεις

Για τη συμμετοχή του στη σύσκεψη των Αγροτικών Συλλόγων Παγγαίου και Καβάλας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (11/5) στην Ελευθερούπολη, μίλησε στην ΕΡΤ Καβάλας ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας, Νίκος Δημόπουλος.

«Βρεθήκαμε στη σύσκεψη για να συμπαρασταθούμε στους συναδέλφους αγρότες, διότι το πρόβλημα είναι τεράστιο. Τα επαγγέλματά μας είναι αλληλένδετα, ενώ  έχουμε και κτηνοτρόφους που καλλιεργούν ζωοτροφές και βρίσκονται και εκείνοι στην περιοχή», ανέφερε αρχικά ο κ. Δημόπουλος,

Ο κόσμος είναι εξοργισμένος

«Υπάρχει ένας μεγάλος αναβρασμός και θα πρότεινα στους βουλευτές και στο υπουργείο να κοιτάξουν να λύσουν άμεσα το πρόβλημα, διότι ο κόσμος είναι εξοργισμένος. Δεν το περίμενα να είναι τόσο εξοργισμένος, νόμιζα ότι τα πράγματα είναι πιο ήρεμα, αλλά μπροστά στο οικονομικό αδιέξοδο και γενικά σε αυτό το αδιέξοδο της περιοχής, οι αντιδράσεις πολλές φορές είναι έντονες. Υπήρχαν συνάδελφοι εξοργισμένοι, οι πρόεδροι των συλλόγων τους εξηγήσαν τι έγινε στην Αθήνα και συμφώνησαν ποια θα είναι τα βήματα από ‘δω και πέρα. Υπάρχει μία τελευταία προσπάθεια προσέγγισης να κληθούν οι τοπικοί φορείς εδώ και από ‘κει και μετά όποιος δεν λύσει το πρόβλημα θα αναλάβει και την ευθύνη και τις κινητοποιήσεις απ’ ό,τι βλέπω διότι όλοι ήταν εξοργισμένοι», πρόσθεσε ο Νίκος Δημόπουλος. 

Το πιο βασικό είναι να δοθούν άμεσα στους συναδέλφους οι αποζημιώσεις

«Είναι αυτό που λέμε ότι αν δεν δημιουργήσεις πρόβλημα δεν ακούει κανένας και ενώ δεν θέλουν ιδιαίτερα οι επικεφαλής των σύλλογων να δημιουργηθεί πρόβλημα, οι αγρότες τους υποχρεώνουν να μπουν σε αυτή τη διαδικασία αν δεν λυθεί το πρόβλημα. Φέτος ό,τι ήταν να γίνει έγινε, δεν μπορεί να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Το πιο βασικό είναι να δοθούν άμεσα στους συναδέλφους οι αποζημιώσεις, διότι έμειναν άνεργοι λόγω της ανικανότητας της ελληνικής πολιτείας να διαχειριστεί αυτό το τεράστιο σύστημα που υπάρχει στα Τενάγη. Δεν θα υπάρχει κανένα αποτέλεσμα αν δεν καθαρίσουμε το σημείο της απορροής, όσο και να καθαρίζουμε. Για να γίνει στην Ελλάδα ένας φορέας διαχείρισης όπου εμπλέκονται δύο Περιφέρειες, τέσσερις δήμοι και τόσοι ΤΟΕΒ είναι σαν να λύνουμε το κυπριακό και είναι και πολύ βασικό με τι όρους θα γίνει αυτό», ανέφερε καταληκτικά ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας. 

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τα Τενάγη Φιλίππων

Σύσκεψη-στο-Υπουργείο-Αγροτικής-Ανάπτυξης-για-τα-Τενάγη-Φιλίππων

Με αντικείμενο τα ζητήματα που αφορούν τα Τενάγη Φιλίππων και ιδίως την ανάγκη αποτελεσματικής διαχείρισης των υδάτων, την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων και τη στήριξη των παραγωγών της περιοχής, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σύσκεψη με τους Υφυπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Ανδριανό και Αθανάσιο Καββαδά.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Βουλευτές Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Γιάννης Πασχαλίδης, Μακάριος Λαζαρίδης, Αγγελική Δεληκάρη, ο Βουλευτής Δράμας της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Κυριαζίδης, ο Βουλευτής Δράμας του ΠΑΣΟΚ, Αναστάσιος Νικολαΐδης, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης, ο Δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θεόδωρος Μαρκόπουλος, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας, Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, Μιχαήλ Μουρβετίδης, ο Αντιδήμαρχος Καβάλας, Απόστολος Μουμτσάκης, ο πρώην Διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης Π.Ε. Καβάλας, Λεωνίδας Καστανάς, ο Πρόεδρος της Αγροτικής Επιτροπής του Δήμου Παγγαίου, Ιωακείμ Παπαθανασίου, ο Πρόεδρος ΤΟΕΒ, Τρύφωνας Αράπογλου και ο Προϊστάμενος του τμήματος αξιοποίησης εγγειοβελτιωτικών έργων και μηχανικού εξοπλισμού του ΥΠΑΑΤ, Δημήτρης Τίγκας.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν διεξοδικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή των Τεναγών Φιλίππων, όπου σημαντικές εκτάσεις παραμένουν πλημμυρισμένες, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η καλλιέργεια της γης. Όπως επισημάνθηκε, πρόκειται για περίπου 38.000 στρέμματα που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν παραγωγικά, ενώ τίθενται και ζητήματα ως προς τη δυνατότητα αποζημίωσης των παραγωγών.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη συγκρότησης ενός αποτελεσματικού σχήματος διαχείρισης, το οποίο θα μπορεί να συντονίζει τις αναγκαίες παρεμβάσεις και να αντιμετωπίζει με ενιαίο τρόπο τα προβλήματα της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε η προοπτική δημιουργίας οργανισμού ή φορέα διαχείρισης που θα συγκεντρώνει υπό την αιγίδα του τους τέσσερις ΤΟΕΒ Δράμας και Καβάλας, καθώς και η ανάγκη συνολικής διαχείρισης του τυρφώνα των Τεναγών.
Για την προώθηση των σχετικών ζητημάτων συμφωνήθηκε η δημιουργία ομάδας εργασίας, με συντονιστή τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλο Τοψίδη, ώστε να εξεταστούν οι θεσμικές, τεχνικές και διοικητικές παράμετροι της προτεινόμενης λύσης και να διαμορφωθεί συγκεκριμένο πλαίσιο ενεργειών.
Στη σύσκεψη τέθηκε επίσης το ζήτημα των νέων αγροτών που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα και, λόγω της αδυναμίας καλλιέργειας των πλημμυρισμένων εκτάσεων, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην επίτευξη των προβλεπόμενων στόχων και δεσμεύσεων, μεταξύ άλλων και σε σχέση με τα οικολογικά σχήματα. Συζητήθηκε ακόμη η ανάγκη να εξεταστούν οι δυνατότητες στήριξης των παραγωγών, συμπεριλαμβανομένων όσων δηλώνουν αγρανάπαυση λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.
Ο κ. Ανδριανός υπογράμμισε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναγνωρίζει τη σοβαρότητα του προβλήματος και την ανάγκη συντονισμένης δράσης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους αρμόδιους οργανισμούς και τους εκπροσώπους των παραγωγών.
Όπως τόνισε, στόχος είναι να υπάρξει μια ρεαλιστική, λειτουργική και θεσμικά ασφαλής λύση για τη διαχείριση των Τεναγών Φιλίππων, ώστε να προστατευθεί η αγροτική παραγωγή, να στηριχθούν οι παραγωγοί και να διασφαλιστεί η βιώσιμη αξιοποίηση μιας περιοχής με ιδιαίτερη σημασία για τον πρωτογενή τομέα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα