Connect with us

Πολιτισμός

Ευχαριστήριο για το 68ο Φεστιβάλ Φιλίππων

Ευχαριστήριο-για-το-68ο-Φεστιβάλ-Φιλίππων

Πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε ο κύκλος του 68ου Φεστιβάλ Φιλίππων, ίσως του πιο απαιτητικού και σίγουρα του πιο σύνθετου και ολοκληρωμένου Φεστιβάλ των τελευταίων ετών. Με τους παλμούς μας ακόμα ανεβασμένους και τις καρδιές μας πλημμυρισμένες από ευγνωμοσύνη για όλες τις μικρές και τις μεγάλες συναντήσεις που συνέβησαν μέσα σε αυτό, αισθανόμαστε πιο έντονα από ποτέ την ανάγκη να ευχαριστήσουμε όλους όσοι συνέβαλαν και φέτος στη μεγάλη επιτυχία του.

Ο Πρόεδρος κ. Αρχέλαος Γρανάς, το Διοικητικό Συμβούλιο, η Καλλιτεχνική Διευθύντρια κ. Εύα Οικονόμου – Βαμβακά και οι εργαζόμενοι του θεάτρου ευχαριστούμε θερμά όλο τον κόσμο που στήριξε με τη συγκινητική παρουσία του το σύνολο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ. Όμως, πέρα και πάνω από αυτό, οφείλουμε ένα τεράστιο ευχαριστώ στους «αφανείς ήρωες», στους ανθρώπους που, αν και συχνά αόρατοι, με την ύπαρξη και τη συμβολή τους κάνουν κάθε χρόνο δυνατή την ύπαρξη αυτού του ιστορικού θεσμού.

Αρχικά, ευχαριστούμε τους εθελοντές του 68ου Φεστιβάλ Φιλίππων που για μια ακόμη χρονιά στάθηκαν συγκινητικά κοντά μας, προσφέροντάς μας την πολύτιμη βοήθεια αλλά και τον χρόνο τους.

Ευχαριστούμε επίσης τον Δήμο Καβάλας που χρηματοδότησε το σύνολο των δράσεων του Φεστιβάλ και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με την υποστήριξη του οποίου πραγματοποιήθηκε το 9ο Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος.

Ευχαριστούμε ακόμα την Αρχαιολογική Υπηρεσία Καβάλας και ιδιαίτερα τους αρχαιοφύλακες που ξενύχτησαν μαζί μας, την Υπηρεσία Καθαριότητας και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Καβάλας, το ΕΚΑΒ, την Αστυνομική Διεύθυνση και την Τροχαία Καβάλας, τον Αστυνομικό Σταθμό Κρηνίδων, τον Οργανισμό Λιμένος καθώς και το Λιμεναρχείο Καβάλας, τη Διεύθυνση Δόμησης και Πολεοδομικού Σχεδιασμού και το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής ΠΕ Καβάλας, την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας, την Thassos Ferries, τη Μικροζυθοποιά Καβάλας Μαρμίτα και το Περιφερειακό Τμήμα Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Καβάλας και τη γιατρό κ. Τεστέμπαση Κυριακή, που σε όλες τις παραστάσεις παρείχαν αφιλοκερδώς τις πολύτιμες υπηρεσίες τους.

Παράλληλα, ευχαριστούμε τους χορηγούς μας: τη Βιομηχανία Σωλήνων Πολυαιθυλενίου ΒΕΗ, αλλά και τους χορηγούς επικοινωνίας μας ΕΡΤ3, ΕΡΤ Καβάλα, Cosmote TV, Εφημερίδα των Συντακτών, culturenow.gr, Theatermag.gr, KOITA MAGAZINE, viewtag.gr, in2life.gr, για την έμπρακτη υποστήριξή τους. Ευχαριστούμε, τέλος, συνολικά όλα τα ΜΜΕ και τον δημοσιογραφικό κόσμο, που συνέβαλαν ουσιαστικά με τον χρόνο και τον χώρο που μας διέθεσαν στη φετινή επιτυχία της μεγάλης αυτής διοργάνωσης.

Κι επειδή πίσω από κάθε παράσταση κρύβεται η συμβολή πολλών ξεχωριστών ανθρώπων, ευχαριστούμε το διοικητικό (Τόνια Μανάλη, Έφη Πριμικυρλίδου, Βέρα Λαζαρίδου, Χρύσα Πουρτουλίδου, Μιχαήλα Πλιαπλιά, Ολυμπία Σουγκάρη, Στέισι Χίντρι, Γιώτα Δημητριάδη, Σταυρούλα Σαββίδου,) και το τεχνικό (Γιώργος Μαστοράκης, Γιάννης Σταυρίδης, Κώστας Γαρουφαλίδης, Γιώργος Τριανταφυλλίδης, Παναγιώτης Λαζαρίδης, Δημήτρης Χατζόπουλος) προσωπικό του ΔΗΠΕΘΕ, που στήριξε με τις ιδέες και την ενέργειά του το σύνολο των δράσεων, αλλά και τη Λιλή Νταλανίκα και τη Ντορέτα Πανταζή και την Ανζελίκα Καψαμπέλη που μας υποστήριζαν καθημερινά. Ευχαριστούμε επίσης την εταιρεία Toucan Advertising Agency, η οποία διαχειρίστηκε φέτος την προβολή του Φεστιβάλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τέλος, ευχαριστούμε τον Ιωάννη Τσίγκα, όχι μόνο για τον ιδιαίτερο γραφιστικό σχεδιασμό του 68ου Φεστιβάλ Φιλίππων αλλά και για τις ξεχωριστές ιδέες του του που συχνά «έσωζαν την παρτίδα». Ευχαριστούμε επίσης τους μηχανικούς Δημήτρη Γερόπουλο και Παναγιώτη Τζίνα για την πολύτιμη συμβολή τους. Και φυσικά, ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας όλους τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στις παραγωγές μας και έδωσαν την ψυχή και το μυαλό τους σε αυτές. Τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο χωρίς αυτούς.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει και στην καινοτομία που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά φέτος στο Φεστιβάλ: την προσθήκη ελληνικών και αγγλικών υπερτίτλων στις παραστάσεις του Αρχαίου Θεάτρου Φιλίππων. Με αυτόν τον τρόπο, οι παραστάσεις έγιναν πιο προσιτές σε όλους, τόσο στους ξενόγλωσσους επισκέπτες όσο και στο ευρύτερο ελληνικό κοινό, ενισχύοντας την εξωστρέφεια και την προσβασιμότητα του θεσμού. Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την πολύτιμη συμβολή του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας και της προϊσταμένης της Σταυρούλας Δαδάκη, της αρχιτέκτονος μηχανικού Μιχαήλας Πλιαπλιά, καθώς και την άρτια συνεργασία με τους Αθανάσιο Βαλαβάνη, D:TEK, Βύζικας Σκαλωσιές και Supertitles.gr. Στο πλαίσιο αυτό, ευχαριστούμε επίσης τους Παναγιώτη Λαζαρίδη και Στέλα Δημητριάδη, που ανέλαβαν τη διαχείριση των υπερτίτλων.

Και κάπως έτσι, το 68ο Φεστιβάλ Φιλίππων περνάει στην ιστορία, αν και τα χρώματά του θα μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένα μέσα μας. Κι εμείς, ακόμα σαστισμένοι από το «μικρό ενιαύσιο θαύμα» που συντελέστηκε γύρω μας, σας αποχαιρετάμε, ανανεώνοντας το ραντεβού μας για του χρόνου, όπου ελπίζουμε ότι τα βήματά μας θα μας οδηγήσουν ακόμα πιο ψηλά.

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Πολιτισμός

Το μουσείο του Θοδωρή Κοκκινίδη παρουσιάζει τη Φρίντα Κάλο

Το-μουσείο-του-Θοδωρή-Κοκκινίδη-παρουσιάζει-τη-Φρίντα-Κάλο

Στο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων του Θοδωρή Κοκκινίδη στα Κηπιά Καβάλας, παρουσιάζεται πλέον μία από τις πλέον εμβληματικές καλλιτεχνικές φιγούρες του 20ού αιώνα. Η Φρίντα Κάλο, με την έντονη προσωπικότητά της και τη συμβολική της δύναμη, γίνεται το 41ο ομοίωμα της συλλογής, εμπλουτίζοντας ακόμη περισσότερο έναν μοναδικό χώρο τέχνης που συνεχίζει να εξελίσσεται και να εκπλήσσει.
Ο Θοδωρής Κοκκινίδης, γνωστός για την επιμονή του στη λεπτομέρεια, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως η απόφαση να δημιουργήσει τη Φρίντα Κάλο δεν ήταν τυχαία. «Έμπνευση για να φιλοτεχνήσω το κέρινο της ομοίωμα», υπογραμμίζει, «αποτέλεσε η προσωπικότητά της, ως σύμβολο γυναικείας δύναμης, αλλά και το έργο της, το όποιο αντλείται μέσα από τον πόνο που βίωσε και την ταυτότητά της. Η βαρύτητα στη λεπτομέρεια πρωταγωνίστησε εξ αρχής ώστε να αποδώσω τα στοιχεία της προσωπικότητάς της αλλά και την όψη της, η οποία ταυτίζεται απόλυτα με την μεξικανική παράδοση και κουλτούρα. Το κέρινο ομοίωμα ξεκίνησε να φιλοτεχνείται τον Ιούλιο του 2025 και ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες».
Η Φρίντα Κάλο, μια γυναίκα που έζησε ανάμεσα στον σωματικό πόνο και την εκρηκτική δημιουργικότητα, αποτελεί για πολλούς μία από τις σημαντικότερες καλλιτεχνικές φωνές του 20ού αιώνα.
Οι αυτπροσωπογραφίες της, φορτωμένες σύμβολα, χρώματα και ιστορίες, μιλούν για τη γυναικεία εμπειρία, την πολιτισμική κληρονομιά και την υπέρβαση. Η ίδια, μετέτρεψε το σώμα της, που δοκιμάστηκε από ασθένεια και ατυχήματα, σε καμβά, καταφέρνοντας να αποδώσει την οδύνη, τον έρωτα, την πολιτική της συνείδηση και τη βαθιά της σχέση με τη μεξικανική παράδοση.
Αυτά ακριβώς τα στοιχεία προσπάθησε να ενσωματώσει ο Καβαλιώτης δημιουργός στο νέο του έργο. Το βλέμμα της αποπνέει την ένταση και τη στοχαστικότητα που χαρακτήριζε την ίδια τη Φρίντα. Τα μαλλιά και τα αξεσουάρ, πιστά στη μεξικανική παράδοση, δίνουν στο ομοίωμα την αυθεντικότητα που επιδιώκει πάντα ο Θοδωρής Κοκκινίδης στις δημιουργίες του (https://www.youtube.com/watch?v=am2bbBsUJLc&t=2s).
Η Φρίντα Κάλο, μέσα από το κερί και την επιμονή του δημιουργού της στη λεπτομέρεια, μοιάζει να επιστρέφει για να συστηθεί ξανά σε ένα νέο κοινό. Υπενθυμίζοντας πως η τέχνη, όπως και η ζωή, είναι φτιαγμένες από πόνο, χρώμα και αλήθεια.
Καθώς το μουσείο ετοιμάζεται να υποδεχθεί εκατοντάδες επισκέπτες μέσα στις γιορτές, το νέο κέρινο ομοίωμα αναμένεται να γίνει ένα από τα πιο φωτογραφημένα και συζητημένα εκθέματα. Το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων του Θοδωρή Κοκκινίδη αποτελεί ένα από τα πιο ιδιαίτερα σημεία τέχνης στην Ελλάδα, όχι μόνο για την πρωτοτυπία και την ποιότητα των εκθεμάτων του, αλλά και για την τοποθεσία του. Λειτουργεί μακριά από τα αστικά κέντρα, στα Κηπιά του δήμου Παγγαίου, στους πρόποδες του ομώνυμου βουνού, μέσα σε ένα περιβάλλον που αναδεικνύει ακόμη περισσότερο τον αυθεντικό χαρακτήρα του ανθρώπου που το δημιούργησε, τον Μάρτιο του 2010, οπότε και ξεκίνησε επίσημα η λειτουργία του.

πηγή: ΑΠΕ – Βασίλης Λωλίδης

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Πολιτισμός

Η Ονειρούπολη 2025 ανοίγει τις πύλες της

Η-Ονειρούπολη-2025-ανοίγει-τις-πύλες-της

Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Δράμα για την επίσημη παρουσίαση της Ονειρούπολης 2025, της μεγαλύτερης χριστουγεννιάτικης γιορτής της Ελλάδας, η οποία έχει ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας.

Ο Δήμαρχος Δράμας, στην ομιλία του, τόνισε :«Σήμερα βρισκόμαστε εδώ
για να παρουσιάσουμε την Ονειρούπολη 2025

Η Ονειρούπολη Δράμας
Είναι η μεγαλύτερη χριστουγεννιάτικη γιορτή της Ελλάδας.
Δημιουργήθηκε εδώ, στη Δράμα, και πλέον έχει ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας.
Και αυτό δεν έγινε τυχαία.
Έγινε γιατί η Ονειρούπολη γεννήθηκε από τη φαντασία ενός τόπου που ξέρει να μετατρέπει τα όνειρα σε πραγματικότητα.

Φέτος, ξανασχεδιάσαμε δράσεις, εμπλουτίσαμε θεματικούς χώρους, ανανεώσαμε τη σκηνογραφία, ενισχύσαμε τη μουσική και πολιτιστική διάσταση, οργανώσαμε καλύτερα τις ροές του επισκέπτη, δώσαμε προτεραιότητα στην ασφάλεια, στην καθαριότητα και στη λειτουργικότητα.
Φτιάξαμε μια διοργάνωση που δεν θέλει απλώς να εντυπωσιάσει — θέλει να αντέξει, να αναπτυχθεί και να δημιουργεί αξία για τη Δράμα κάθε χρόνο.

Και επιτρέψτε μου να πω κάτι:
Η Ονειρούπολη δεν είναι πολυτέλεια. Είναι επένδυση.
Επένδυση στην οικονομία της πόλης.
Επένδυση στην εξωστρέφεια.
Επένδυση στην ψυχολογία μας — γιατί η Ονειρούπολη δίνει χαρά.
Και αυτή η χαρά είναι ανεκτίμητη, ειδικά για τα παιδιά μας.

Για έναν ολόκληρο μήνα η Δράμα ζωντανεύει.
Οι πλατείες γεμίζουν.
Οι δρόμοι κινούνται.
Τα καταστήματα δουλεύουν.
Η πόλη ακούγεται παντού: στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια, στο εξωτερικό.
Η Δράμα γίνεται σημείο αναφοράς.

Και όμως, όσο μεγάλη κι αν είναι η Ονειρούπολη, υπάρχει κάτι ακόμα μεγαλύτερο:
η δύναμη που έχουμε όταν λειτουργούμε ενωμένοι.

Γι’ αυτό βρίσκομαι σήμερα εδώ για να απευθύνω ένα κάλεσμα.
Ένα κάλεσμα όχι τυπικό —
αλλά ουσιαστικό, αληθινό, βαθιά αναγκαίο.

Η Ονειρούπολη χρειάζεται όλους μας.
Τους επαγγελματίες.
Τους καταστηματάρχες.
Τους συλλόγους.
Τους ανθρώπους της αγοράς, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης.
Τους εθελοντές μας.
Και κάθε οικογένεια, κάθε νέο, κάθε παιδί.

Πρέπει να την αγκαλιάσουμε όλοι.
Γιατί η Ονειρούπολη δεν ανήκει στον Δήμο.
Ανήκει στη Δράμα.
Ανήκει σε όλους μας —
σε όσους μεγαλώσαμε με αυτήν,
σε όσους τη στηρίξαμε,
σε όσους την ονειρευτήκαμε
και σε όσους τώρα την αναλαμβάνουν για να τη μεταφέρουν στη νέα εποχή της.

Θέλω να είμαι πολύ καθαρός:
Μια μεγάλη διοργάνωση δεν γίνεται με φωνές, δεν γίνεται με μεμψιμοιρία, δεν γίνεται με μικροπολιτική.
Γίνεται με συμμετοχή.
Με συνεργασία.
Με διάθεση να βάλουμε όλοι πλάτη — όχι για τον Δήμαρχο, αλλά για την πόλη μας.

Και γι’ αυτό, φέτος, αποφασίσαμε να στείλουμε ένα διαφορετικό μήνυμα:
Ένα μήνυμα απλό, δυνατό και ριζοσπαστικό.

«Η Ονειρούπολη δεν είναι εκδήλωση. Είναι συλλογικό κατόρθωμα.»

Αυτό είναι το πνεύμα της φετινής διοργάνωσης.
Ένα πνεύμα που θέλουμε να το νιώσουν και οι επισκέπτες, αλλά κυρίως οι Δραμινοί.
Γιατί όταν η πόλη ενώνεται, τότε η Ονειρούπολη γίνεται κάτι πολύ περισσότερο από γιορτή.
Γίνεται ταυτότητα.
Γίνεται υπερηφάνεια.
Γίνεται δύναμη.
Καλώ  κάθε Δραμινή και κάθε Δραμινό να σταθεί δίπλα μας, με θετική ενέργεια, με χαμόγελο, με πίστη σε αυτό που μπορούμε να πετύχουμε.

Φέτος, ας κάνουμε την Ονειρούπολη όχι μόνο μεγαλύτερη —
αλλά καλύτερη, ουσιαστικότερη, πιο ανθρώπινη και πιο δική μας από ποτέ.
Καλή Ονειρούπολη σε όλους»

Στη συνέχεια ο Εντεταλμένος Σύμβουλος για την Ονειρούπολη,  Χρήστος Μαυρίδης, υπεύθυνος για τη διοργάνωση, παρουσίασε όλες τις φετινές δράσεις και τις σημαντικότερες εκδηλώσεις, αναδεικνύοντας τη φρέσκια προσέγγιση και τη δημιουργικότητα της ομάδας του. Παράλληλα, παρουσίασε τη νέα ιστοσελίδα της Ονειρούπολης, που θα δίνει σε όλους εύκολη πρόσβαση σε πρόγραμμα, πληροφορίες και ειδικές δράσεις.

Παρούσα στη Συνέντευξη Τύπου ήταν η νέα μασκότ της Ονειρούπολης, την “Πηγή”, που υπόσχεται να γίνει το αγαπημένο πρόσωπο των παιδιών και να προσφέρει χαμόγελα σε όλους!

Από το Γραφείο Τύπου

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Πολιτισμός

Στην Ιθάκη, αδέρφια μου, στην Ιθάκη…

Στην-Ιθάκη,-αδέρφια-μου,-στην-Ιθάκη…

ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΛΕΜΟΝΤΖΗ

Ι έραξ

Θ άλεα

Α κλεής

Κ ύκλος

Η μιδεής

«Προπωλείται» μέσω αποσπασμάτων και βίντεο η «Ιθάκη» του κ. Τσίπρα. Ό,τι βγάλουμε, κέρδος είναι. Θα σκέφτηκε ο εκδοτικός οίκος.

 «Τρίβουν» τα χέρια τους οι μέτοχοι, επειδή θα κυκλοφορήσει – με ντουντούκες και ταμπούρλα – την ερχόμενη Δευτέρα σε όλα τα βιβλιοπωλεία και θα είναι διαθέσιμο και σε μορφή audiobook από την πλατφόρμα της Bookvoice, το πολυαναμενόμενο βιβλίο «Ιθάκη», καθώς οι προπαραγγελίες έχουν ήδη ξεπεράσει τα 5.000 αντίτυπα.

Το βιβλίο του κ. Αλέξη Τσίπρα και κυρίως η αναμενόμενη ίδρυση κόμματος από τον πρώην Πρωθυπουργό, πυροδοτούν έντονες πολιτικές διεργασίες.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η συζήτηση, για το αν και κατά πόσο θα συνεργαστούν μαζί του το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα της Κεντροαριστεράς.

Ωστόσο, επιτυχημένο promotion όλος ο κύκλος πρώιμων αντιδράσεων από στελέχη που ήταν «δεμένα» με τον συγγραφέα πολιτικό.

Και μπορεί το ταξίδι για την «Ιθάκη» να φαντάζει λυτρωτικό για τον πρώην πρωθυπουργό, για το βιβλίο, όμως, ο δρόμος προς τα ράφια είναι ήδη «γεμάτος περιπέτειες» και φαίνεται πως περνά από τα σαράντα κύματα των δικαστηρίων. 

Ο εκδοτικός οίκος προχώρησε -για πρώτη φορά στην ιστορία του- σε νομικές ενέργειες, καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα κατά ενός μέσου ενημέρωσης, το οποίο κατηγορεί ότι δημοσίευσε αποσπάσματα από το βιβλίο «Ιθάκη», τα οποία «παρανόμως αποκτήθηκαν μέσω υποκλοπής ηλεκτρονικών αρχείων.

Ο οίκος Gutenberg, που φημίζεται για το κύρος και τη σοβαρότητά του, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι μόνο ο δημιουργός και ο εκδότης έχουν δικαίωμα να αποφασίσουν για τη δημοσίευση ή την αναπαραγωγή μέρους του έργου, προειδοποιώντας μάλιστα τυχόν νέους «Λαιστρυγόνες» πως θα ασκήσει κάθε ένδικο μέσο σε περίπτωση νέων παραβιάσεων.

Το μέσο ενημέρωσης που κατηγορείται για υποκλοπή, από τη μεριά του, απαντά με τη χαρακτηριστική του ορμή πως η δικαστική κίνηση του Gutenberg έγινε «για να μην κριθεί το βιβλίο».

 «Το είδαμε κι αυτό», γράφει, σημειώνοντας πως στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ο εκδοτικός οίκος ζητά να «κατέβει» δημοσίευμα που περιλαμβάνει αποσπάσματα του βιβλίου – όπου ο Αλέξης κάνει αυτοκριτική για τη στάση του απέναντι στους καναλάρχες και τις τηλεοπτικές άδειες.

Ακόμη πιο δηκτικός, ο Κώστας Βαξεβάνης, σχολίασε ότι «άλλο Ιθάκη κι άλλο παραμ-Ιθάκι», αφήνοντας να εννοηθεί πως το βιβλίο αποσιωπά κρίσιμες πολιτικές πτυχές.

Και μέσα στα «κύματα», εμφανίστηκε και ο Κρητικός Παύλος Πολάκης, ως άλλος «θυμωμένος Ποσειδώνας», με ανάρτηση-κεραυνό στο Facebook:

«Αν ισχύουν αυτά που γράφει ο Βαξεβάνης, τότε… ΟΥΑΙ… Περιμένω το βιβλίο γιατί ακούω διάφορα… και βεβαίως την αξιοπρέπειά μου και την αλήθεια θα την υπερασπιστώ!».

Στο μεταξύ, πέρα από κάθε προσδοκία του εκδοτικού οίκου Gutenberg φαίνεται ότι κινείται το ενδιαφέρον των αναγνωστών για το βιβλίο «Ιθάκη».

«Το τιράζ αλλάζει κάθε 2-3 μέρες. Σκεφτείτε μόνο ότι ένα συνοικιακό βιβλιοπωλείο στην Αττική, που έχει λίγους αναγνώστες η περιοχή εκεί, μας είπε ότι τέτοιες ουρές προπαραγγελίας είχαν να δουν από τον Χάρι Πότερ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του εκδοτικού οίκου Κωνσταντίνος Δαρδανός στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1».

Ο κ. Δαρδανός χαρακτηρίζει «εθιστικό» το βιβλίο, λέγοντας ότι «ειδικά τα γεγονότα του ’15 σε βάζει να ξαναζήσεις το θρίλερ. Αυτός είναι και ένας λόγος ίσως που καθυστέρησε τόσο γιατί αν το έγραφε το ’19 που πήγε στην αντιπολίτευση, τα πάθη ήταν ακόμα πάρα πολύ “ζεστά”. Ίσως τώρα αυτή η απόσταση των 10 ετών να είναι και πιο ψύχραιμη».

Λογικό είναι να υποστηρίζει το πόνημα ο εκδοτικός οίκος. Εδώ η Δήμητρα Λιάνη, το 1997, μοσχοπούλησε το βιβλίο της, για το οποίο είχε κυκλοφορήσει σε όλα τα μέσα ο προπομπός του ως εξής: «Το βιβλίο αποτελεί έναν πλήρη πολιτικό οδηγό κατανόησης όσων διαδραματίζονται σήμερα. Πρόκειται για την επικαιροποίηση της πολιτικής σκέψης του Ανδρέα μέσα από το έργο του» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δελτίο τύπου, ενώ τονίζεται ότι για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί η «πλήρης πολιτική παρακαταθήκη του για όλα τα μεγάλα εθνικά θέματα». Τη δική της σε όλο αυτό είχε δώσει με ηχηρό τρόπο η μαντάμ Αναστασία Αθήνη- Τσούνη και έγινε τότε αντι-ηρωίδα, που έπαιξε μέχρι και σε επιθεωρήσεις τύπου Λάκη Λαζόπουλου. Τη συνέχεια την ξέρουμε.

Και βέβαια μελετημένα στη λεπτομέρειά τους όλα όσα προηγήθηκαν της απόφασης για το απολογιστικό βιβλίο του πρώην πρωθυπουργού, που ήτανε εξαφανισμένος μετά τη διαίρεση του ΣΥΡΙΖΑ σε έξι κομματάκια εξ αιτίας του και ως πολιτικό αρπακτικό – γεράκι, έμπλεος από χαρούμενες σκέψεις πια, αλλά χωρίς δόξα, θέλησε ν’ ανοίξει έναν νέο κύκλο διεργασιών, όπου θα είναι πρωταγωνιστής, έστω ημιδεής. Τον τίτλο «Ιθάκη», υποθέτω, τον εμπνεύστηκε από τον Καβάφη. Εμένα μου ήρθε στο μυαλό ο Τσέχωφ, επειδή – πέρα από τα γνωστά του έργα, έγραψε και πλήθος διηγημάτων, κωμωδίες, ως επί το πλείστον.

ΠΑΥΛΟΣ ΛΕΜΟΝΤΖΗΣ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα