Connect with us

Οικονομία

Εξάμηνο – φωτιά για τις επιχειρήσεις

Εξάμηνο-–-φωτιά-για-τις-επιχειρήσεις

Εξάμηνο – φωτιά για τις επιχειρήσεις, χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας, την περίοδο μέχρι και την άνοιξη του 2023, στη διάρκεια της οποίας, όπως υπογράμμισε μιλώντας στον «Ενήμερο», πολλές επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν και θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο!

Παράλληλα, αναφέρθηκε εκτενώς στις πρωτοβουλίες του επιμελητηριακού κόσμου στην κατεύθυνση της πίεσης προς την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τη λήψη μέτρων που θα ανασχέσουν τις δυσκολίες που θα γιγαντώνονται μέρα με τη μέρα, ιδιαίτερα όσο πλησιάζουμε προς τη χειμερινή περίοδο, ενώ μίλησε και για τα αποτελέσματα του 3ου Οικονομικού Βαρόμετρου του Επιμελητηρίου Καβάλας.

«Χαμηλώνει η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή κι άρα να πέφτουν οι τζίροι των επιχειρήσεων και ταυτόχρονα έχουμε εκτίναξη στα λειτουργικά κόστη…»

 «Το επόμενο εξάμηνο θα είναι πολύ κρίσιμο για τις επιχειρήσεις. Αναλύσεις, μελέτες και προβλέψεις, δείχνουν ότι πολύ μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων μας δεν θα αντέξουν και θα κλείσουν. Αυτό θα πρέπει να το προλάβουμε. Το εξάμηνο που έχουμε μπροστά μας. θα είναι δυσκολότερο ακόμη και από τα χρόνια της δεκαετούς κρίσης και της πανδημίας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Κ.

«Στις προηγούμενες κρίσεις, ακόμη κι όταν έκλεισαν οι τράπεζες ή μέσα στην πανδημία, δεν είχαμε αυτές τις τρομακτικές αυξήσεις σε λογαριασμούς, πληθωρισμό και ενέργεια που είναι ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χαμηλώνει η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή κι άρα να πέφτουν οι τζίροι των επιχειρήσεων και ταυτόχρονα έχουμε εκτίναξη στα λειτουργικά κόστη», συμπλήρωσε στη συνέχεια όσων δήλωσε στον «Ε» ο κ. Δέμπας.

«Με επιδοτήσεις δεν μπορεί να αντέξει το ίδιο το κράτος. Δεν έχουμε ανεξάντλητους πόρους. Πολιτικές, έστω και των έξι μηνών, θα δώσουν λύση στο πρόβλημα, βραχυπρόθεσμα…»

 «Όσο δεν λαμβάνονται μέτρα κεντρικά από την Ε.Ε. και δεν σταματά και ο πόλεμος στην Ουκρανία, δύσκολα θα δούμε άσπρη μέρα. Χρειάζονται ομόφωνες πολιτικές από την Ε.Ε. Με επιδοτήσεις δεν μπορεί να αντέξει το ίδιο το κράτος. Δεν έχουμε ανεξάντλητους πόρους. Πολιτικές, έστω και των έξι μηνών, θα δώσουν λύση στο πρόβλημα, βραχυπρόθεσμα», ανέφερε ακόμη ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στις πρωτοβουλίες που λαμβάνει ο επιμελητηριακός κόσμος, ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Κ. τόνισε: «Το περιβάλλον που διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα είναι πολύ δύσκολο κι είναι αυτό που μας κάνει ως Επιμελητήριο κι εμένα προσωπικά να είμαστε ακόμη πιο δραστήριοι και ενεργοί, προσπαθώντας να κάνουμε οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις μας. Με παρεμβάσεις, συναντήσεις, πιέσεις και αγωνιστικές διεκδικήσεις προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό».

«Μας απασχόλησε το πως θα αλλάξουν κάποιοι όροι για το τραπεζικό σύστημα, το οποίο δυστυχώς αυτή τη στιγμή νοσεί έναντι των επιχειρήσεων μας, καθώς ελάχιστες είναι αυτές που μπορούν να χρηματοδοτηθούν»

 «Πρόσφατα βρεθήκαμε στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου είχαμε επαφές με ευρωβουλευτές και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως και με υψηλόβαθμα στελέχη της, για να δούμε τι συμβαίνει με τα προγράμματα, πότε θα ξεκινήσει μια καλή ροή χρηματοδοτήσεων στις επιχειρήσεις, αλλά και πως θα αποφευχθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες στην υλοποίηση των προγραμμάτων. Επίσης, μας απασχόλησε το πως θα αλλάξουν κάποιοι όροι για το τραπεζικό σύστημα, το οποίο δυστυχώς αυτή τη στιγμή νοσεί έναντι των επιχειρήσεων μας, καθώς ελάχιστες είναι αυτές που μπορούν να χρηματοδοτηθούν. Όλα αυτά είναι ζητήματα τέθηκαν επί τάπητος, τόσο στην καρδιά της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, όσο και στη Μυτιλήνη, όπου πραγματοποιήθηκε το περασμένο σαββατοκύριακο η γενική συνέλευση των Επιμελητηρίων της χώρας», συμπλήρωσε σχετικά ο κ. Δέμπας.

«Το 55% των επιχειρηματιών της περιοχής μας δηλώνουν ικανοποίηση, διότι είχαμε ένα εξαιρετικό καλοκαίρι με αύξηση τζίρου – Ωστόσο, η μεγάλη ανησυχία και η αβεβαιότητα των επιχειρηματιών έχει αυξηθεί κατά 15,6%…»

 Αναφορικά με το 3ο Οικονομικό Βαρόμετρο του Επιμελητηρίου Καβάλας και τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη, ο Μάρκος Δέμπας σημείωσε: «Τα προβλήματα δυστυχώς δεν καταλαγιάζουν! Ίσα ίσα γίνονται ολοένα και πιο έντονα και ανησυχητικά. Αυτό θέλω να το συνδέσω με το 3ο Οικονομικό Βαρόμετρο του Επιμελητηρίου Καβάλας. Στο βασικό ερώτημα για το πως «βλέπουν» τις επιχειρήσεις τους σήμερα, το 55% των επιχειρηματιών της περιοχής μας δηλώνουν ικανοποίηση, κάτι αυτονόητο, διότι είχαμε ένα εξαιρετικό καλοκαίρι με εισπράξεις και αύξηση τζίρου. Ένα 27% δηλώνει ότι έχει μια πολύ καλή εικόνα για την επιχείρηση του, ενώ το 17% δηλώνει ότι έχει κακή εικόνα, ποσοστό που προέρχεται κυρίως από τα εμπορικά καταστήματα που δυστυχώς δεν εισέπραξαν τόσα όσα οι επαγγελματίες εστίασης και καταλυμάτων. Ωστόσο, η μεγάλη ανησυχία και η αβεβαιότητα των επιχειρηματιών έχει αυξηθεί κατά 15,6%. Στο προηγούμενο Οικονομικό Βαρόμετρο ήταν στο 20% και τώρα έχει ανέλθει στο 35,6%! Οι επαγγελματίες αυτοί προβλέπουν ότι η κατάσταση της επιχείρησής τους θα είναι χειρότερη το επόμενο διάστημα. Αυτό είναι που κρατάμε. Ότι, ναι, είμαστε καλά σήμερα, αλλά με αυτά που έρχονται προβληματιζόμαστε, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του δείκτη θετικότητας. Γι’ αυτό και επιμένουμε σε μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την κυβέρνηση το επόμενο χρονικό διάστημα».

Οι προτάσεις των Επιμελητηρίων προς τα αρμόδια υπουργεία για την αντιμετώπιση των δυσκολιών του επερχόμενου χειμώνα

 Τέλος, όσον αφορά τις προτάσεις που καταθέτουν τα Επιμελητήρια της χώρας για την ανάσχεση της δύσκολης κατάστασης που είναι μπροστά για τις επιχειρήσεις ενόψει του χειμώνα, ο Μάρκος Δέμπας επισήμανε: «Οι προτάσεις μας που επαναβεβαιώθηκαν έχουν σχέση με την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, με την επιβολή πλαφόν στην τιμή λιανικής πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος, με την μείωση του Ε.Φ.Κ. στα καύσιμα και ουσιαστικά με το «πάγωμα» του χρηματιστηρίου ενέργειας και πως το θα μπορούσε να απεγκλωβιστεί η χώρα μας από αυτό. Επίσης και με την επίσπευση έναρξης προγραμμάτων όπως είναι το  «Εξοικονομώ» ή χρήσης φωτοβολταϊκών πάνελ στις επιχειρήσεις για την παραγωγή ενέργειας που θα συμψηφίζεται με τα κοστολόγια τους. Είναι μερικά από τα βασικά μέτρα που προτείνουμε στην κατεύθυνση της πίεσης προς τα αρμόδια υπουργεία, κυρίως Οικονομικών, Ενέργειας και Ανάπτυξης».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Οικονομία

Μεγάλο το εργασιακό κόστος στον τουρισμό

Μεγάλο-το-εργασιακό-κόστος-στον-τουρισμό

Πάρης Παρασχούδης: Για να βρεις προσωπικό πρέπει να δώσεις κάτι παραπάνω από τη διπλανή σου επιχείρηση / Στις επιχειρήσεις του κλάδου δεν ισχύει ο κατώτατος μισθός, αλλά ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης

«Το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στα ξενοδοχεία, αλλά και γενικότερα στον κλάδο του Τουρισμού, είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, για το οποίο δεν έχουμε βρει τη λύση εδώ και πολλά χρόνια».

Τα παραπάνω υπογράμμισε σε δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου, Πάρης Παρασχούδης, ο οποίος πέραν από το μείζον αυτό πρόβλημα αναφέρθηκε και στις προσδοκίες που υπάρχουν για τη φετινή τουριστική περίοδο. 

«Τα χρήματα που χρειάζεται να δώσει μία επιχείρηση για το προσωπικό έχουν ανεβεί ήδη από την περσινή περίοδο κατά 35 με 50% και φαντάζομαι ότι θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο τη φετινή περίοδο…»

«Πιστεύαμε ότι κάποια στιγμή θα μπορούσε να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ της ανάγκης των επιχειρήσεων για προσωπικό και της αύξησης του προσωπικού που θα ήταν πρόθυμο να δουλέψει για τις τουριστικές επιχειρήσεις. Εντούτοις δεν παρατηρείται κάτι τέτοιο κι αυτό αλλάζει τα δεδομένα για τα χρήματα που θα πρέπει να δώσουν οι επιχειρήσεις προς τους εργαζομένους, γιατί βασιζόμαστε σε μία ελεύθερη αγορά προσφοράς και ζήτησης. Εδώ δεν ισχύει ο κατώτατος μισθός. Για να βρεις προσωπικό πρέπει να δώσεις κάτι παραπάνω από τη διπλανή σου επιχείρηση, οπότε τα χρήματα που χρειάζεται να δώσει μία επιχείρηση για το προσωπικό έχουν ανεβεί ήδη από την περσινή περίοδο κατά 35 με 50% και φαντάζομαι ότι θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο τη φετινή περίοδο», σημείωσε σχετικά ο κ. Παρασχούδης.

«Το πρόβλημα υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια, όμως διογκώθηκε μετά την πανδημία του covid…»

«Αυτό φυσικά παρασέρνει και τις εργοδοτικές εισφορές μαζί και το κόστος για τις επιχειρήσεις είναι μεγάλο. Φυσικά ωφελημένοι από την υπόθεση αυτή είναι οι εργαζόμενοι, αλλά πρέπει να υπάρξει μία ισορροπία σε αυτό το θέμα. Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτός ο ανταγωνισμός των επιχειρήσεων και να πλειοδοτούν για το ποιος θα δώσει περισσότερα χρήματα, γιατί και τα όρια των επιχειρήσεων είναι συγκεκριμένα. Το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού δεν είναι μόνο στα ξενοδοχεία της Θάσου, μιλάμε για τα ξενοδοχεία όλης της χώρας. Το πρόβλημα υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια, όμως διογκώθηκε μετά την πανδημία του covid και φάνηκε πολύ περισσότερο σαν πρόβλημα», ανέφερε στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου.

«Τα δωμάτια του airbnb είναι περισσότερα από τα δωμάτια των ξενοδοχείων. Την τελευταία πενταετία έχουν εκτοξευτεί οι ανάγκες για καμαριέρες…»

«Στην περιοχή μας, αλλά και σε όλη την Ελλάδα τα δωμάτια του airbnb είναι περισσότερα από τα δωμάτια των ξενοδοχείων. Την τελευταία πενταετία έχουν εκτοξευτεί οι ανάγκες για καμαριέρες, οπότε πολλοί εργαζόμενοι έχουν στραφεί προς τα εκεί. Είναι κάτι φυσικό γιατί υπάρχουν περισσότερες ανάγκες. Το προσωπικό μειώνεται και οι ανάγκες αυξάνονται. Με την πανδημία έγινε και μία μεταφορά εργαζομένων από τον Τουρισμό σε άλλους κλάδους, οπότε το πρόβλημα έγινε ακόμη μεγαλύτερο», τόνισε ακόμη στα όσα δήλωσε στον «Ενήμερο», ο Πάρης Παρασχούδης.

«Δεν είναι αρκετές οι λύσεις του τύπου της πρόσληψης προσφύγων της δομής της Καβάλας…»

Ερωτηθείς σχετικά με το αν αποτελεί λύση στο πρόβλημα η πρόσληψη ατόμων από τη δομή προσφύγων της Καβάλας, ο κ. Παρασχούδης απάντησε: «Δεν είναι αρκετές οι λύσεις του τύπου της πρόσληψης προσφύγων της δομής της Καβάλας. Περιοχές της νότιας Ελλάδας δουλεύουν πολύ με ανθρώπους που κάνουν μετάταξη από Πακιστάν, Αίγυπτο, εμείς δεν μπορούμε να το κάνουμε. Η διαδικασία είναι μεγάλη. Στην Περιφέρειά μας τα δυο τελευταία χρόνια έχουν εγκριθεί μόνο 200 άτομα που δεν είναι αρκετά για να καλύψουν το κενό που υπάρχει στις θέσεις εργασίας. Δυστυχώς δεν έχουμε βρει τη λύση του προβλήματος μέχρι σήμερα. Πολλοί επιχειρηματίες αναγκάζονται να εργαστούν και οι ίδιοι σε θέσεις που ήταν για το προσωπικό. Βέβαια αυτό γίνεται στις μικρές επιχειρήσεις που μπορούν να το κάνουν. Οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν μπορούν να το κάνουν. Ένας επιχειρηματίας που έχει 100 ή 200 δωμάτια δεν μπορεί να ασχοληθεί προσωπικά, αν και θα αναγκαστεί βέβαια σε κάποιο βαθμό, αλλά γενικά δεν έχει τον χρόνο να το κάνει». 

«Η ζήτηση για τη Θάσο είναι πάρα πολύ καλή, καθώς περιλαμβάνεται μέσα στους πέντε κορυφαίους προορισμούς στην Ελλάδα, όσον αφορά το ενδιαφέρον για να έρθει κάποιος εδώ…»

Όσον αφορά τέλος τα μηνύματα για τη φετινή τουριστική περίοδο, ο Πάρης Παρασχούδης επισήμανε: «Τα μηνύματα από τις χώρες της δυτικής Ευρώπης για τις οποίες έχουμε γνώση είναι καλά. Η ζήτηση για τη Θάσο είναι πάρα πολύ καλή, καθώς περιλαμβάνεται μέσα στους πέντε κορυφαίους προορισμούς στην Ελλάδα, όσον αφορά το ενδιαφέρον για να έρθει κάποιος εδώ. Φυσικά υπάρχουν και εμπόδια που είναι το ότι δεν έχουμε αρκετά μεγάλη αεροπορική σύνδεση με το εξωτερικό. Δεν έχουμε πολύ μεγάλα ξενοδοχεία για να φιλοξενήσουμε κόσμο. Οι υποδομές που γίνονται είναι καταλύματα για να εξυπηρετούν κυρίως όχι tour operators, αλλά μεμονωμένους επισκέπτες και τους Βαλκάνιους. Η κίνηση θα ξεκινήσει πριν από το Πάσχα φέτος. Όπως πάντα τέλος Απριλίου ξεκινάνε οι πρώτες πτήσεις από τη Γερμανία. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αγορά μας από τη δυτική Ευρώπη και αυτή σηματοδοτεί πάντα την έναρξη της τουριστικής σεζόν. Φυσικά έχουμε και τους τουρίστες που μας επισκέπτονται οδικώς, κυρίως από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία και φυσικά και από άλλες γειτονικές χώρες, όπως η Σερβία και η Τουρκία».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Οικονομία

Παράταση 1+1 μήνα στην ολοκλήρωση της διασύνδεσης POS-ταμειακών μηχανών

Παράταση-1+1-μήνα-στην-ολοκλήρωση-της-διασύνδεσης-pos-ταμειακών-μηχανών

Την παράταση για 1+1 μήνα, προκειμένου να ολοκληρωθεί χωρίς τεχνικά προβλήματα το μεγάλο έργο της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές, αποφάσισε η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, όπως ανακοινώθηκε.

Η απόφαση αυτή ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη τόσο τα αιτήματα της ίδιας της αγοράς παρόχων POS και ταμειακών μηχανών όσο και των επιχειρήσεων για να μπορέσουν να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις ενός σύνθετου και πολυεπίπεδου έργου. Σημειώνεται ότι η πρόοδος του έργου μέχρι σήμερα είναι πολύ σημαντική, καθώς έχει αναβαθμιστεί το 85% των συστημάτων POS και ταμειακών, ενώ οι διασυνδέσεις ξεπέρασαν τις 60.000, με τα προγραμματισμένα ραντεβού τις αμέσως επόμενες ημέρες να ανέρχονται στις 20.000.

Συγκεκριμένα, και προκειμένου το έργο να ολοκληρωθεί χωρίς τεχνικά προβλήματα, δίνεται παράταση 1 μήνα, δηλαδή μέχρι την 31η Μαρτίου 2024, για όσες επιχειρήσεις δεν έχουν διασυνδέσει μέχρι σήμερα τα συστήματα τους. Μέσα σε αυτό το διάστημα, οι υπόχρεοι θα πρέπει να έρθουν σε επικοινωνία με τους εξουσιοδοτημένους τεχνικούς εγκατάστασης ταμειακών μηχανών προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία. Σημειώνεται πως η παράταση αυτή μπορεί να επεκταθεί για έναν επιπλέον μήνα, δηλαδή μέχρι την 30η Απριλίου 2024:

Α) για εκείνες τις επιχειρήσεις που δεν κατάφεραν να βρουν διαθέσιμο ραντεβού εντός Μαρτίου, αλλά έχουν προγραμματισμένο ραντεβού με τεχνικό εγκατάστασης εντός Απριλίου. Τα ραντεβού θα πρέπει να δηλωθούν σε ειδική πλατφόρμα που θα τεθεί σε λειτουργία από την ΑΑΔΕ το δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου.

Β) για τις επιχειρήσεις που θα δηλώσουν στο Μητρώο POS ότι πρόκειται να αντικαταστήσουν το ταμειακό τους σύστημα με κάποια από τις νέες διαθέσιμες λύσεις all in one, που δεν απαιτεί επιπλέον ενέργειες διασύνδεσης. Ήδη, έχουν εγκριθεί δύο πάροχοι ηλεκτρονικής τιμολόγησης με τέτοιες λύσεις και πολύ σύντομα αναμένονται πολύ περισσότερες.

Μέχρι σήμερα η πρόοδος της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές είναι πολύ σημαντική, καθώς έχουν υλοποιηθεί τα εξής:

* Πάνω από το 85% των λογισμικών των POS και των ταμειακών μηχανών έχει αναβαθμιστεί. Υπενθυμίζεται πως η αναβάθμιση των συστημάτων είναι προϋπόθεση προκειμένου στη συνέχεια να ολοκληρωθεί η διασύνδεση.

* Έχουν πραγματοποιηθεί ήδη πάνω από 60.000 διασυνδέσεις σε όλη την Ελλάδα.

* Έχουν προγραμματιστεί πάνω από 20.000 ραντεβού με τεχνικούς εγκατάστασης μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες, προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διασύνδεση.

* Έχουν αποσταλεί πάνω από 130.000 ενημερωτικού χαρακτήρα emails σε επιχειρήσεις, που διαθέτουν ταμειακή μηχανή και έχουν αναβαθμισμένα τα POS τους. Τα μηνύματα καλούν τις επιχειρήσεις να διασυνδέσουν άμεσα τα POS τους με τις ταμειακές.

* Προκειμένου να καλυφθεί μέρος του κόστους αγοράς και διασύνδεσης POS, άνοιξε την προηγούμενη Δευτέρα ο 4ος κύκλος χρηματοδότησης μέσω του προγράμματος «Ψηφιακές Συναλλαγές», που καλύπτει και επιπλέον ΚΑΔ, όπως δραστηριότητες λιανικού εμπορίου σε υπαίθριους πάγκους και αγορές κ.ά. Θα πρέπει ωστόσο να τονιστεί πως η έγκριση για τη λήψη του voucher ΔΕΝ αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου ο υπόχρεος να προχωρήσει στη διασύνδεση των συστημάτων του. Θα πρέπει να προχωρήσει στη διασύνδεση άμεσα και όταν εγκριθεί το voucher που του αναλογεί θα μπορέσει να το αξιοποιήσει. Τονίζεται πως από τους 3 πρώτους κύκλους χρηματοδότησης έχουν εγκριθεί τα αντίστοιχα vouchers σε 121.138 επιχειρήσεις για την αγορά/αντικατάσταση POS (18,1 εκατ. ευρώ) και 169.837 επιχειρήσεις για την κάλυψη μέρους του κόστους διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές (22,5 εκατ. ευρώ).

* Από τον Σεπτέμβριο και μετά έχουν ολοκληρωθεί 12 διαφορετικές νομοθετικές και κανονιστικές διαδικασίες από πλευράς Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και ΑΑΔΕ. Παράλληλα, λειτουργεί καθημερινά ειδική ομάδα διαχείρισης του έργου και αντιμετώπισης των όποιων προβλημάτων προκύπτουν, ενώ αυστηροποιούνται τα πρόστιμα για όσους υπόχρεους (τόσο επιχειρήσεις όσο και παρόχους POS, ταμειακών καθώς και τεχνικούς εγκατάστασης) δεν εργάζονται στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης του έργου εντός των χρονοδιαγραμμάτων.

* Έχει δημιουργηθεί ειδική ιστοσελίδα https://www.aade.gr/diasyndesipos με πληροφορίες για το έργο της διασύνδεσης, για τη χρηματοδότηση, με οδηγούς διασύνδεσης ανά μοντέλο POS, ενώ περιλαμβάνεται και ενότητα στην οποία οι επιχειρήσεις μπορούν να ελέγξουν την ετοιμότητα διασύνδεσης μεταξύ του POS τους και του ταμειακού τους συστήματος.

* Διευκρινίζεται πως όσες επιχειρήσεις υπάγονται στους 35 κλάδους λιανικής που υποχρεούνται να εγκαταστήσουν POS, θα πρέπει μέχρι σήμερα, 29 Φεβρουαρίου, να παραγγείλουν το τερματικό μηχάνημα POS και να το εγκαταστήσουν εντός Μαρτίου. Στη συνέχεια, όσοι είναι υπόχρεοι θα πρέπει να προχωρήσουν στη διασύνδεση του POS με την ταμειακή εντός των χρονοδιαγραμμάτων, που αναφέρθηκαν παραπάνω και που αφορούν σε όλες τις επιχειρήσεις.

* Ειδικά οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ταμειακό σύστημα με σύστημα λογισμικού (ERP) και πρέπει να ακολουθήσουν τον βασικό κανόνα διασύνδεσης της Α.1155/2023 για τα POS τους, υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη προθεσμία ως την 31η Μαΐου 2024.

* Παράλληλα με το νέο χρονοδιάγραμμα διασύνδεσης παρατείνεται ως την 30η Απριλίου 2024 και η προθεσμία απόσυρσης των φορολογικών μηχανισμών (ΕΑΦΔΣΣ) από τις επιχειρήσεις που τις χρησιμοποιούν.

* Διευκρινίζεται πως οι ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων που είναι κλειστές για οποιοδήποτε λόγο (π.χ. εποχικότητα) και θα ανοίξουν μετά το τέλος του παραπάνω χρονοδιαγράμματος (οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 30.000) θα πρέπει να διασυνδεθούν με τα τερματικά POS που διαθέτουν από την πρώτη ημέρα της επανέναρξης λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Τέλος, από την πλευρά του Υπουργείου υπογραμμίζεται ότι αποφασίστηκε να μην δοθεί μεγαλύτερη παράταση για δύο λόγους: Πρώτον, διότι έχει διαπιστωθεί σε πολλές περιπτώσεις ότι το πρώτο διάστημα μεγάλων παρατάσεων περνάει ανεκμετάλλευτο με χαλάρωση των ρυθμών. Δεύτερον, διότι έχει ολοκληρωθεί πλέον σχεδόν το σύνολο της δουλειάς βάσης (αναβαθμίσεις κ.λπ.) και ότι με τους ρυθμούς που ήδη επιτεύχθηκαν τις τελευταίες ημέρες το έργο θα ολοκληρωθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Και τρίτον, διότι η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές είναι ενταγμένη στο Ταμείο Ανάκαμψης, ως έργο-ορόσημο, πράγμα που σημαίνει ότι τυχόν καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου μπορεί να οδηγήσει σε μερική διακοπή της χρηματοδότησης της χώρας από τις Βρυξέλλες.

πηγή: http://amna.gr

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Οικονομία

Οι τιμές των καυσίμων πήραν πάλι την ανηφόρα

Οι-τιμές-των-καυσίμων-πήραν-πάλι-την-ανηφόρα

Φώτης Πούλος: Η χονδρική έχει μείνει ανεξέλεγκτη, ενώ εμείς έχουμε υποχρέωση να πουλάμε με συγκεκριμένο περιθώριο κέρδους, δεν ισχύει το ίδιο για τα διυλιστήρια και τις εταιρείες / Μεγάλη πτώση στην κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης

Την ανηφόρα έχουν πάρει τις δύο τελευταίες εβδομάδες οι τιμές των υγρών καυσίμων, με την αμόλυβδη βενζίνη να ξεπερνά πλέον τα 1,90 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο θέρμανσης να «φλερτάρει» με τα 1,40 ευρώ το λίτρο.

Για τις νέες ανατιμήσεις μίλησε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Π.Ε. Καβάλας, Φώτης Πούλος, ο οποίος παράλληλα αναφέρθηκε και στην κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης που τον φετινό χειμώνα παρουσιάζει πτώση 30% σε σχέση με πέρυσι.

«Η χονδρική έχει μείνει ανεξέλεγκτη και έχει περιοριστεί το κέρδος με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη λιανική πώληση….»

«Είχαμε μια φοβερή αύξηση στο αργό πετρέλαιο τις τελευταίες δύο εβδομάδες, που πάρα πολύ γρήγορα, πέρασε στην αντλία. Ενώ εμείς έχουμε υποχρέωση και δέσμευση μέσω πλαφόν που έχει επιβληθεί από τις αρχές του πολέμου στην Ουκρανία να πουλάμε με συγκεκριμένο περιθώριο κέρδους, δεν ισχύει το ίδιο για τα διυλιστήρια και τις εταιρείες. Θέλω να τονίσω ότι η χονδρική έχει μείνει ανεξέλεγκτη  και έχει περιοριστεί το κέρδος με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη λιανική πώληση. Όσον αφορά τις τιμές στην Π.Ε. Καβάλας, έχουμε ξεπεράσει εδώ και μέρες τα 1,90 ευρώ το λίτρο στην αμόλυβδη κατά μέσο όρο, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης οδεύει προς τα 1,40 ευρώ το λίτρο, ανάλογα την ποσότητα που θα αγοράσει ο καταναλωτής», ανέφερε σχετικά ο κ. Πούλος.

«Το πετρέλαιο κίνησης συνήθως κάνει ένα μεγαλύτερο ράλι από την αμόλυβδη βενζίνη και αυτή την στιγμή η τιμή του αγγίζει τα 1,80 ευρώ το λίτρο…»

Ειδικότερα για την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης, ο κ. Πούλος τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα συμπιεσμένη, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας με την οποία είναι αντιμέτωποι οι καταναλωτές, αλλά και λόγω του ήπιου χειμώνα που επικρατεί.

Αναφορικά με το πετρέλαιο κίνησης, το οποίο αφορά κυρίως τους επαγγελματίες, ο κ. Πούλος σημείωσε: «Το πετρέλαιο κίνησης συνήθως κάνει ένα μεγαλύτερο ράλι από την αμόλυβδη βενζίνη και αυτή την στιγμή η τιμή του αγγίζει τα 1,80 ευρώ το λίτρο».

Αναφορικά με το αν αυτές οι αυξήσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, ο κ. Πούλος επισήμανε: «Αυτό που μπορούμε να δούμε με σιγουριά είναι μόνο για πολύ λίγες ημέρες. Το τι θα γίνει από την επόμενη εβδομάδα και μετά δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε».

«Δυστυχώς κάθε χρόνο οι ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης που αγοράζουν οι καταναλωτές μειώνονται…»

Σε σχέση τέλος με την κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης και ποια είναι η εικόνα αναφορικά με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Π.Ε. Καβάλας δήλωσε: «Νομίζω ότι σε σχέση με την περσινή σεζόν έχουμε πτώση που αγγίζει ίσως και το 30%. Πέρυσι η κυβέρνηση στις αρχές της περιόδου προέτρεπε τους καταναλωτές να αγοράσουν πετρέλαιο, γιατί υπήρχε πρόβλημα με το ρεύμα και το φυσικό αέριο. Παράλληλα, δόθηκαν και περισσότερες επιδοτήσεις στην αντλία και από την κυβέρνηση και από τα διυλιστήρια. Αυτό τον φετινό χειμώνα δεν έγινε, γιατί υποχώρησαν οι τιμές στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, αλλά και επειδή είχαμε πιο ήπιες καιρικές συνθήκες. Όλα αυτά έφεραν μεγάλη πτώση όσον αφορά την κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης. Δυστυχώς κάθε χρόνο οι ποσότητες που αγοράζουν οι καταναλωτές μειώνονται».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα