Connect with us

Καβάλα

Εκδηλώσεις μνήμης για το ολοκαύτωμα των Καβαλιωτών Εβραίων

Εκδηλώσεις-μνήμης-για-το-ολοκαύτωμα-των-Καβαλιωτών-Εβραίων

Στις εκδηλώσεις μνήμης που θα πραγματοποιηθούν στην Καβάλα την Κυριακή 3 Απριλίου αναφέρθηκαν, σε συνέντευξη Τύπου, ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, και ο πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, Παναγιώτης Αγγελίδης.

Παραβρέθηκαν και μίλησαν ο εκπρόσωπος του Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Δημήτρης Σπιτσέρης και ο εβραϊκής καταγωγής Καβαλιώτης συγγραφέας, Φίκο Μεβοράχ.

Ο κ. Μουριάδης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «ο κ. Ελισάφ αποτελεί κόσμημα για την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς, εκτός από τη σημαντική παρουσία του στο κοινωνικό γίγνεσθαι των Ιωαννίνων, έχει και μια αξιοσημείωτη πορεία στο χώρο της ιατρικής επιστήμης».

Επίσης, σημείωσε πως «βασικός στόχος της σημερινής διοίκησης του Δήμου Καβάλας είναι να ανοίξει ένας διάλογος και με τους υπόλοιπους δήμους που διαθέτουν ή διέθεταν στο παρελθόν εβραϊκές κοινότητες, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα δίκτυο πόλεων, το οποίο θα αναλάβει τη διοργάνωση κοινών εκδηλώσεων και ενεργειών.

«Πολύ πιο απλά» τόνισε με έμφαση ο Δήμαρχος Καβάλας «κρίνουμε πως είναι πλέον απολύτως αναγκαίο να ενώσουμε τις φωνές μας απέναντι σε όσους εμφορούνται από ακραίες αντιλήψεις ή έχουν πέσει «θύματα» των κάθε είδους στερεοτύπων, προκαταλήψεων και συνωμοσιολογικών σεναρίων.

Ο υφέρπων αντισημιτισμός και οι διαχωριστικές γραμμές δεν πρέπει να έχουν καμία θέση στις σύγχρονες κοινωνίες.

Έχουμε την υποχρέωση να ενημερώσουμε σωστά τη νέα γενιά της πατρίδας μας, επικαλούμενοι τα πραγματικά ιστορικά γεγονότα και τις αρνητικές συνέπειες που γέννησε ο παραλογισμός του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η ανθρωπότητα δεν πρέπει να ζήσει παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.

Το οφείλουμε σε όσους θα παραδώσουμε τη σκυτάλη τα επόμενα χρόνια.

Το χρωστάμε στους συμπολίτες μας που χάθηκαν μέσα σε λίγες μέρες τον Μάρτιο του 1943.

Η Καβάλα, συναισθανόμενη το βάρος της ευθύνης που της αναλογεί, θα επιτελέσει το χρέος της στο ακέραιο».

Ο κ. Αγγελίδης υπογράμμισε πως «στις μέρες μας, η άνοδος νεοναζιστικών κομμάτων, οι πράξεις βίας εις βάρος κοινωνικών ομάδων με ρατσιστικά κριτήρια διαχωρισμού,ο διαρκώς ανατροφοδοτούμενος αντισημιτισμός από θιασώτες μιας σκοτεινής σελίδας της Ιστορίας, είναι μια ζοφερή πραγματικότητα μπροστά στην οποία κανείς μας δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια και να αγνοήσει.

Την ημέρα αυτή και με την παρούσα κατάσταση σε διεθνές επίπεδο» ανέφερε ο Πρόεδρος της «Δημωφέλεια», «θα πρέπει να κοιτάξουμε πιο έντονα από ποτέ και κατάματα το μέλλον. Μετά τον πόλεμο, η Ευρώπη χτίστηκε επάνω στην υπόσχεση της ειρήνης.

Μια ειρήνη, όμως, που δεν είναι δεδομένη. Είναι το πιο εύθραυστο αγαθό και απαιτεί διαρκείς και καθημερινές μάχες από τον καθένα μας για να κρατηθεί ζωντανή. Το βλέπουμε για ακόμα μια φορά στην Ευρώπη. Και όσοι πέφτουν από τα σύννεφα για το ξέσπασμα αυτού του πολέμου είναι εκείνοι που θεωρούν την ειρήνη ένα θέσφατο που δε χρειάζεται ισχυρά θεμέλια Πολιτισμού, Παιδείας και γνώσης του παρελθόντος και της Ιστορίας.

Ο καθένας από εμάς, λοιπόν, υπηρετεί αυτόν τον σκοπό, της διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης ως εχέγγυο της ειρήνης και όχι του μίσους. Έτσι και το μνημείο του Ολοκαυτώματος το οποίο ανεγέρθη στο σημείο όπου έγινε η συγκέντρωσή τους, τιμά τη μνήμη των 1.484 Ελλήνων Εβραίων της Καβάλας που θανατώθηκαν στο στρατόπεδο εξόντωσης, για να θυμόμαστε, να τιμάμε και να μην αφήνουμε εγκλήματα του παρελθόντος να επαναλαμβάνονται στο μέλλον».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Αγγελίδης είπε πως «μέσα από την ιστορική μνήμη και γνώση καθώς και από συγκεκριμένες δράσεις θα πρέπει να μην αφήσουμε καμία έκφανση φασισμού, ναζισμού, αντισημιτισμού, μισαλλοδοξίας να κυριαρχήσει να αποτρέψουμε φαινόμενα άκρατου φανατισμού, όπως αυτά που εμφανίζονται, τελευταία, σε διάφορα σημεία του κόσμου. Άλλωστε οι πληγές του παρελθόντος είναι αυτές που καθορίζουν και το μέλλον μας και αν δε φροντίσουμε να τις κλείσουμε μέσα από τη συλλογική μνήμη, θα αιμορραγούν εις βάρος της αξιοπρέπειας, της δικαιοσύνης και των θεμελιωδών αξιών της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της Ειρήνης».

Πρωτεργάτης στην πρωτοβουλία για την Πορεία Μνήμης που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Καβάλα, ο Δημήτρης Σπιτσέρης, αναφέρθηκε στις «εκρήξεις μνήμης» που τα τελευταία χρόνια συντελούνται στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Μιλώντας για την αναγκαιότητα κατανόησης της Ιστορίας, κυρίως από τους νέους, θύμισε ότι το μνημείο για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων στην Καβάλα έπεσε θύμα βανδαλισμού. Απευθυνόμενος στη νεολαία γενικώς και στους μαθητές ειδικότερα, τούς κάλεσε να συμμετάσχουν στην Πορεία Μνήμης, χαρακτηρίζοντάς την ως «ηχηρότατο μήνυμα» προς την κοινωνία.

Ο Φίκος Μεβοράχ δήλωσε ότι γι’ αυτόν είναι χρέος τιμής τόσο το να μνημονεύει τα του Ολοκαυτώματος, όσο και να αγωνίζεται για να γίνονται εμφανή τα αποτελέσματα του ναζισμού και του φασισμού, που και σήμερα επανεμφανίζονται. Τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι νέοι πρωτοστατούν στην Πορεία Μνήμης, λαμβάνοντας ευθύνες για μην επιτρέψουν ξανά άλλα Ολοκαυτώματα. Ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για «την ευαισθησία που δείχνει στις μειονότητες» και τον επαίνεσε για την προτεραιότητα που έδωσε στη δημιουργία Μουσείου της Ιστορίας των Εβραίων της Καβάλας. Υπογράμμισε, δε, ότι το Μουσείο «θα είναι φάρος της Ιστορίας της πόλης, φάρος συνέχειας για τη νεολαία, η οποία, επισκεπτόμενη τον χώρο, θα καταλάβει τα επακόλουθα του ναζισμού και του φασισμού. Τέλος, επισήμανε ότι θα πρέπει οι επόμενες γενιές να μάθουν και για τις άλλες μειονότητες που ζούσαν στην Καβάλα.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Καβάλα

Ανησυχία για το σχέδιο συνενώσεων των Δ.Ε.Υ.Α

Ανησυχία-για-το-σχέδιο-συνενώσεων-των-ΔΕΥ.Α

Κώστας Μανίτσας: Υπάρχει ένα μεγάλο σκοτάδι και δεν είναι καθόλου καλό αυτό / Είμαστε κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού, δεν το συζητάμε αυτό / Θέλουμε να συνεχίσουμε με το υφιστάμενο καθεστώς

Την έντονη ανησυχία του για το προωθούμενο σχέδιο συνενώσεων των Δ.Ε.Υ.Α. από την κυβέρνηση, εξέφρασε με δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Θάσου, Κώστας Μανίτσας.

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε, δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση για το τι ακριβώς θα συμβεί με τις Δ.Ε.Υ.Α., ενώ εξέφρασε και την έντονη αντίθεση του στο ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του νερού.

Μεγάλη η ανησυχία για το προσωπικό και δη για τους συμβασιούχους…

«Η ανησυχία μας είναι πάρα πολύ μεγάλη, πρώτον για το προσωπικό μας. Όλοι ξέρουμε ότι οι Δ.Ε.Υ.Α. είναι υποστελεχωμένες και ιδίως η δικιά μας στη Θάσο. Από τα 33 άτομα που απαρτίζεται το προσωπικό μας, τα 22 είναι συμβασιούχοι. Άρα, η μεγαλύτερη αγωνία μας είναι για τους συμβασιούχους, γιατί αύριο μεθαύριο μπορεί να μας πουν ότι δεν μπορείτε να κάνετε προσλήψεις, γιατί επίκειται συνένωση. Το δεύτερο και μεγαλύτερο ζήτημα είναι το πώς θα λειτουργήσει αυτό το σύστημα. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να ξέρουμε το τι θα ισχύσει τελικά. Είμαστε στο ήξεις αφήξεις, κανένας δεν γνωρίζει τίποτα», υπογράμμισε αρχικά στις δηλώσεις του ο Κώστας Μανίτσας. 

«Υπάρχει ένα μεγάλο σκοτάδι και δεν είναι καθόλου καλό αυτό, γιατί η αγωνία του κόσμου είναι μεγάλη…»

«Επικοινώνησα και με τους τέσσερις βουλευτές της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, όλοι είναι ανενημέρωτοι στο 100%. Υπάρχει ένα μεγάλο σκοτάδι και δεν είναι καθόλου καλό αυτό, γιατί η αγωνία του κόσμου είναι μεγάλη. Αν εμείς έχουμε μόνο έχουμε 20 και πλέον συμβασιούχους και οι μόνιμοι δεν ξέρουν αν θα πάνε στην Κομοτηνή ή αν θα κλείσει η επιχείρηση, αν θα υφίσταται, αν δεν θα υφίσταται και τι θα γίνει, φανταστείτε σε τι κατάσταση θα βρεθούν οι συμβασιούχοι, που έχουμε συμβασιούχους από το 2005», επισήμανε στη συνέχεια των όσων δήλωσε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Θάσου.

«Είμαστε κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού, δεν το συζητάμε αυτό, διότι δεν μπορεί να τα βάλουμε όλα στα ίδια μέτρα και σταθμά…»

Όσον αφορά τον ενδεχόμενο για την ιδιωτικοποίηση του νερού, ο κ. Μανίτσας σημείωσε: «Είμαστε κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού, δεν το συζητάμε αυτό, διότι δεν μπορεί να τα βάλουμε όλα στα ίδια μέτρα και σταθμά. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και δεν είναι ηθικό να συμπεριληφθούν όλα σε ένα καζάνι, να αποφασίζεται δηλαδή π.χ. από ένα περιφερειακό συμβούλιο μία ενιαία τιμή, για παράδειγμα να αποφασίζει ο Δήμος Νευροκοπίου για τον Δήμο Ορεστιάδας. Πώς θα λειτουργήσει αυτό το σύστημα; Ποιος το πληρώνει το κτίριο εκεί; Ποιος θα πληρώνει τους υπαλλήλους εκεί;». 

«Θέλουμε να συνεχίσουμε με το υφιστάμενο καθεστώς, όπως λειτουργούν μέχρι σήμερα οι Δ.Ε.Υ.Α., παρά τα προβλήματα μας. Αυτό είναι το μέλημα και το δικό μας, αλλά αυτό είναι και το θέλω του λαού της Θάσου…»

«Άρα υπάρχει από την πλευρά μας μία εύλογη ανησυχία, λόγω της μεγάλης ασάφειας. Δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει. Είμαστε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, δεν παίρνουμε χρήματα από το κράτος για να πληρώσουμε τους εργαζόμενους μας. Δεν έχουμε απαντήσεις για όλα αυτά τα ερωτήματα. Εκτιμώ ότι θα έχουμε εξελίξεις μέσα 2024, όταν πάει το θέμα στη διαβούλευση. Από εκεί και πέρα θα γίνουν, φαντάζομαι, κάποιες διορθωτικές κινήσεις, αλλά θα είναι πολύ μικρής εμβέλειας, όπως γίνεται πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις. Εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε με το υφιστάμενο καθεστώς, όπως λειτουργούν μέχρι σήμερα οι Δ.Ε.Υ.Α., παρά τα προβλήματα μας. Αυτό είναι το μέλημα και το δικό μας, αλλά αυτό είναι και το θέλω του λαού της Θάσου», τόνισε καταληκτικά στις δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο Κώστας Μανίτσας.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Το «Χριστουγεννιάτικο Όνειρο» ζωντανεύει και φέτος στον Δήμο Παγγαίου

Το-«Χριστουγεννιάτικο-Όνειρο»-ζωντανεύει-και-φέτος-στον-Δήμο-Παγγαίου

Το «Χριστουγεννιάτικο Όνειρο», ζωντανεύει για άλλη μια χρονιά στον Δήμο Παγγαίου, με την φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στο κέντρο της Ελευθερούπολης, το απόγευμα της Παρασκευής 8 Δεκεμβρίου.

Για τις πλούσιες εορταστικές εκδηλώσεις μίλησε στην ΕΡΑ Καβάλας, η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Παγγαίου, Μυρσίνη Χρυσαφουδη, η οποία απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής, να στηρίξουν τις εκδηλώσεις.

«Προσπαθούμε, ώστε και φέτος για άλλη μία χρονιά, στο πλαίσιο του «Χριστουγεννιάτικου Ονείρου» που διοργανώνει ο Δήμος Παγγαίου, να περάσουν όμορφα μικροί και μεγάλοι για να έχουμε πιο όμορφα και πιο γλυκά Χριστούγεννα για όλους…»

«Γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια από πολλά άτομα μαζί και ο συνδυασμός αυτός έχει πετύχει. Αυτό θέλουμε να πιστεύουμε τουλάχιστον, αυτό προσπαθούμε, ώστε και φέτος για άλλη μία χρονιά, στο πλαίσιο του «Χριστουγεννιάτικου Ονείρου» που διοργανώνει ο Δήμος Παγγαίου, να περάσουν όμορφα μικροί και μεγάλοι για να έχουμε πιο όμορφα και πιο γλυκά Χριστούγεννα για όλους. Οι εκδηλώσεις μας έχουν ήδη ξεκινήσει με τους πολιτιστικούς συλλόγους και πολλές συνδιοργάνωσεις της Κοινωφελούς Επιχείρησης με τις φωταγωγήσεις των δέντρων σε κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου μας. Την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου θα φωταγωγηθεί το δέντρο στην Ελευθερούπολη, όπου εκεί θα έχουμε πάρα πολλές δράσεις για τα παιδάκια, με στόχο να χαρούν ακόμη περισσότερο και να διασκεδάσουν», σημείωσε σχετικά η Μυρσίνη Χρυσαφούδη. 

Ακόμη πιο οργανωμένα θα λειτουργήσει και φέτος από τις 20 μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου το «Χριστουγεννιάτικο Χωριό» στο Παλιό Οικοτροφείο της Ελευθερούπολης

«Από τις 20 μέχρι και τις 30 Δεκεμβρίου στο Παλιό Οικοτροφείο της Ελευθερούπολης θα αρχίσει και πάλι να λειτουργεί το «Χριστουγεννιάτικο Χωριό». Ήδη πολύ προετοιμάζονται τα πάντα. Το Παλιό Οικοτροφείο λειτούργησε και πέρυσι έτσι θα γίνει και φέτος και μάλιστα ακόμη καλύτερα και πιο οργανωμένα, με καθημερινές σε δράσεις, κυρίως για τους μικρούς φίλους, αλλά και για τους μεγάλους. Με μουσική, με φαγητό και πολλά event, που ελπίζουμε ότι θα δώσουν μία νότα χαράς σε όλους όσοι μας επισκεφτούν αυτές τις γιορτές. Φέτος δεν θα υπάρξει κάποια συναυλία με την έννοια του επωνύμου καλλιτέχνη. Έχουμε προσκαλέσει όμως το Ωδείο Ελευθερούπολης, με το οποίο θα κάνουμε μία πολύ μεγάλη συναυλία, με παιδιά από την περιοχή μας, με φωνές πάρα πολύ όμορφες και εκπληκτικούς μουσικούς. Θέλαμε και εμείς να τους τιμήσουμε αυτές τις μέρες και τους έχουν προκαλέσει και στην Ελευθερούπολη, αλλά και στο διήμερο που θα γίνει στη Νέα Πέραμο 27 και 28 Δεκεμβρίου, όπως επίσης και στην παραλία Οφρυνίου 16 και 17 Δεκεμβρίου. Τέλος, πρέπει να πούμε ότι έχουμε ενισχύσει με πολύ ωραίες δράσεις τις βιβλιοθήκες και της Ελευθερούπολης και της Νικήσιανης και της Μεσορόπης και περίπου άλλα 15 χωριά», επισήμανε καταληκτικά στις δηλώσεις της η κ. Χρυσαφούδη.  

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Καραβιού του Δήμου Θάσου

Φωταγώγηση-του-Χριστουγεννιάτικου-Καραβιού-του-Δήμου-Θάσου

Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Καραβιού του Δήμου Θάσου

Το απόγευμα της Δευτέρας 4 Δεκεμβρίου 2023 στο Λιμανάκι της Θάσου (Λιμένας) Θάσου, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση φωταγώγησης του Χριστουγεννιάτικου Καραβιού του Δήμου Θάσου από τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Θάσου κ, Γεώργιο Κουτσουμανή, παρουσία του Δήμαρχου Θάσου κ. Ελευθέριου Κυριακίδη, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Θάσου κ. Δημητρίου Πιπίνη, του Προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θάσου κ. Δημητρίου Μανίτσα και των Αντιδημάρχων κ. Σταύρου Τσολάκη, κ Σωτήρη Στρατηγέντα και κ. Γεωργίου Τσουλκάνη.

Στην εκδήλωση συμμετείχε πλήθος κάτοικων της Θάσου με τα παιδιά τους και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.

Την εκδήλωση πλαισίωσε με χριστουγεννιάτικες μελωδίες η Φιλαρμονική του Δήμου Θάσου και μικρά παιδιά με τους γονείς τους απελευθέρωσαν στο ουρανό της Θάσου φαναράκια με τις Χριστουγεννιάτικές Ευχές τους.

Μετά το πέρας της φωταγώγησης προσφέρθηκαν κεράσματα σε μικρούς και μεγάλους στην κεντρική αίθουσα του Κτιρίου του Καλογερικού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα