Connect with us

Καβάλα

Εκδηλώσεις μνήμης για το ολοκαύτωμα των Καβαλιωτών Εβραίων

Εκδηλώσεις-μνήμης-για-το-ολοκαύτωμα-των-Καβαλιωτών-Εβραίων

Παρουσία δεκάδων Ισραηλιτών, της πολιτικής και θρησκευτικής ηγεσίας του τόπου, και σε κλίμα βαθειάς συγκίνησης, την Κυριακή 3 Απριλίου 2022, έγιναν στην Καβάλα εκδηλώσεις μνήμης για τους 1484 Καβαλιώτες εβραίους που δολοφονήθηκαν από τους Γερμανούς και Βούλγαρους φασίστες το 1943.

Το πρωί, στα εβραϊκά κοιμητήρια, ο Δήμος Καβάλας τέλεσε μνημόσυνο. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε Πορεία Μνήμης από το πρώην εβραϊκό σχολείο (κτήριο Λυκείου Ελληνίδων) μέχρι το εβραϊκό μνημείο στην οδό Ερυθρού Σταυρού, όπου βρίσκονταν οι καπναποθήκες, στις οποίες, στις 3 Μαρτίου του 1943, οι Βούλγαροι συγκέντρωσαν του Καβαλιώτες Εβραίους πριν τους οδηγήσουν στην Δράμα κι από εκεί στα κολαστήρια της Τερπλίνκα της Πολωνίας. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την βράβευση του δημάρχου Ιωαννιτών, Μωυσή Ελισάφ, του πρώτου εβραίου που εκλέχτηκε δήμαρχος σε ελληνικό Δήμο.

Στη διοργάνωση των εκδηλώσεων συμμετείχαν το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, η Ισραηλιτική Κοινότητα Καβάλας, το Γραφείο της Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και το Σωματείο Διάλογος Νέων Καβάλας.

Στο μνημείο που υπάρχει στα εβραϊκά κοιμητήρια, ο ραβίνος Ααρών Ισραέλ τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση, μίλησαν ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Καβάλας, Συμεών Λάκε, κι ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, χαιρέτησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατατέθηκαν στεφάνια, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή και η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο από τη φιλαρμονική του Δήμου.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Μουριάδης είπε πως «Το Ολοκαύτωμα, την δολοφονία σχεδόν 6 εκατομμυρίων ανθρώπων, δεν την χωρά ανθρώπινος νους. Τα θύματα του ρατσισμού μετρήθηκαν. Όμως μέχρι σήμερα κανείς δεν μπόρεσε να μετρήσει το μέγεθος του μίσους των φασιστών που γέμισαν με τάφους όλη την Ευρώπη. Μέσα σ’ αυτά τα 6 εκατομμύρια ήταν και οι 1484 συνδημότες μας που πήραν τον δρόμο χωρίς γυρισμό. Σας ευχαριστώ θερμά που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά μας, Θεωρώ ότι η παρουσία όλων μας εδώ, υποδηλώνει τον όρκο μας να συνεχίσουμε να μνημονεύουμε όσα έγιναν, καθώς και να αγωνιζόμαστε για να μην έρθει ποτέ ξανά φασισμός».

Ο κ. Λάκε έκανε μια ιστορική αναδρομή της παρουσίας εβραίων στην Καβάλα, από το 146 π μέχρι την 3η Μαρτίου 1943 και τόνισε ότι μεταξύ των κατοίκων της πόλης υπήρχε ανεπτυγμένη η αλληλεγγύη και η μόνη διάκριση που χαρακτήριζε τις σχέσεις τους δεν ήταν εθνικιστική, αλλά ταξική.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος περιέγραψε τα συναισθήματα που ένοιωσε όταν -προ διετίας- επισκέφθηκε το Γιαντ Βασχέμ, το μουσείο του Ολοκαυτώματος, στα Ιεροσόλυμα. Υπογράμμισε την ανάγκη να μένει ζωντανή η μνήμη και να υπάρχει συνεχής αγώνας «γιατί οι κίνδυνοι συνεχίζουν να υπάρχουν».

Στεφάνια κατέθεσαν εκτός από τους επικεφαλής των διοργανωτών, τον υπουργό και τον δήμαρχο, οι βουλευτές Καβάλας που εκλέχθηκαν με τη ΝΔ, Γιάννης Πασχαλίδης και Μακάριος Λαζαρίδης, και με τον ΣΥΡΙΖΑ, Τάνια Ελευθεριάδου, ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Αλέξης Πολίτης, οι επικεφαλής των ισραηλιτικών φορέων, εκπρόσωποι πολλών πολιτιστικών συλλόγων και της εταιρείας Energean Oil.

Στις 12 το μεσημέρι ξεκίνησε η σιωπηλή Πορεία Μνήμης, έχοντας μπροστά ένα πανό με την φράση ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ που κρατούσαν νεολαίοι, μέλη του Γραφείου της Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και του Σωματείου Διάλογος Νέων Καβάλας, που είχαν και την ιδέα της διοργάνωσης. Η Πορεία, από την οδό Ευγενίου Ιορδάνου, κατηφόρισε στην Παύλου Μελά, κι από την Μεγάλου Αλεξάνδρου κατευθύνθηκε στο Εβραϊκό Μνημείο περνώντας από την Κύπρου και σταματώντας μπροστά στο δημαρχείο, όπου η μπάντα του Δήμου έπαιζε πένθιμα εμβατήρια. Οι εκατοντάδες που συμμετείχαν φορούσαν ένα κίτρινο αστέρι, το σημάδι που υποχρέωναν οι ναζί να φορούν για να ξεχωρίζουν οι εβραίοι.

Στο μνημείο μίλησαν ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, Δαυίδ Σαλτιέλ και οι καθηγητές του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Γιώργος Τσιγάρας και Άγγελος Παληκίδης.

Ο κ. Σαλτιέλ, μεταξύ άλλων, υπενθύμισε ότι χρειάστηκε πολύς χρόνος και πολλά θύματα του αντισημιτισμού, ώστε ο κόσμος να συνειδητοποιήσει πως ό,τι έγινε τότε μπορεί να ξανασυμβεί εάν υποεκτιμηθούν οι φωνές του μίσους και του διχασμού.

Ο κ. Τσιγάρας επισήμανε ότι το Ολοκαύτωμα είναι αναγκαίο να μένει στη μνήμη μας, γιατί η αποτρόπαιη αυτή πράξη πρέπει να μας παραδειγματίζει και να μας διδάσκει.

Ο κ. Παληκίδης αφιέρωσε μέρος της ομιλίας του σ’ αυτούς τους λίγους που επέζησαν και που γυρίζοντας στην Καβάλα, μετά τον πόλεμο, βρήκαν την περιουσία τους κατεστραμμένη ή καταπατημένη κι οι ίδιοι τους χαρακτηρίστηκαν ανεπιθύμητοι από τις ελληνικές Αρχές. Επιχειρηματολόγησε, δε, για τη χρήση του όρου «γενοκτονία» στην περίπτωση του Ολοκαυτώματος, αναφέροντας συγκεκριμένες πράξεις των ναζιστών.

Την εκδήλωση στο εβραϊκό μνημείο έκλεισε η σοπράνο Μαριάτζελα Χατζησταματίου με δυό υπέροχα θρηνητικά τραγούδια που έχουν συμβολικό χαρακτήρα και αναφορά στο Ολοκαύτωμα.

Ο κύκλος των εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με την βράβευση του δημάρχου Ιωαννιτών, γιατρού Μωυσή Ελισάφ στη Μεγάλη Λέσχη από τον δήμαρχο Καβάλας, Θόδωρο Μουριάδη.

Την εκδήλωση άνοιξαν και έκλεισαν οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Καβάλας, ενώ στην αίθουσα προβάλλονταν εικόνες από τη μεταγωγή των εβραίων κι από την Καβάλα εκείνης της εποχής.

Για το τιμώμενο πρόσωπο μίλησαν ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, Δαυίδ Σαλτιέλ, ο εκπρόσωπος της Εβραϊκής Κοινότητας Καβάλας, Ιωσήφ Μεβοράχ, ο πρόεδρος του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Ισαάκ Σαλτιέλ, ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο δήμαρχος Καβάλας.

Όλοι τους τόνισαν την ιδιαιτερότητα της εκλογής ενός εβραίου στη θέση του δημάρχου, επαίνεσαν τους δημότες Ιωαννίνων για το γεγονός ότι αξιολόγησαν και εξέλεξαν τον δήμαρχό τους λαμβάνοντας υπόψιν μόνον τις ικανότητες και την πολυσχιδή προσωπικότητά του. Επαίνεσαν τις ενέργειες του Δήμου Καβάλας και του Δημοτικού Συμβουλίου από τη διοίκηση Κωστή Σιμιτσή και της Δήμητρας Τσανάκα μέχρι την σημερινή για τις ενέργειές τους να έρθει στην επιφάνεια η υπόθεση των 1484 Καβαλιωτών εβραίων. Μάλιστα, υπογράμμισαν την πρωτοβουλία του κ. Μουριάδη για τη δημιουργία δικτύου ελληνικών πόλεων, στις οποίες υπήρχαν εβραϊκές κοινότητες, με σκοπό την από κοινού διοργάνωση εκδηλώσεων εκπαιδευτικού χαρακτήρα και στόχο την αφύπνιση των νέων ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό.

Ο κ. Μουριάδης, μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στη δημιουργία του δικτύου πόλεων, υπογράμμισε πως «έχει επέλθει ο χρόνος για να ενώσουμε τις φωνές μας απέναντι στους θιασώτες των διαχωριστικών γραμμών και τους νοσταλγούς του ζοφερού παρελθόντος.

Χάρισε, μεταξύ άλλων, στον κ. Ελισάφ έναν πήλινο ταξιδιώτη του κεραμίστα Κώστα Καρακίτσου, για να λάβει ως αντίδωρο το έμβλημα του Δήμου Ιωαννιτών.

Παρέστησαν

οι αντιδήμαρχοι Κυριάκος Σταυρίδης και Γιώργος Μιχαηλίδης

ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Απόστολος Χρόνης

ο αντιπεριφερειάρχης Κωστής Σιμιτσής,

οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, Δήμητρα Τσανάκα, Μάκης Παπαδόπουλος και Άρης Βέρος, ο Πρόεδρος της “Δημωφέλεια”, Παναγιώτης Αγγελίδης, ο δημοτικός σύμβουλος Ηλίας Καλανταρίδης

ο περιφερειακός σύμβουλος Αρχέλαος Γρανάς

ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού, Γιάννης Βύζικας.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Καβάλα

Σκέψεις για διοργάνωση «Κόκκινης Νύχτας» στην αρχή των Χριστουγέννων

Σκέψεις-για-διοργάνωση-«Κόκκινης-Νύχτας»-στην-αρχή-των-Χριστουγέννων

Σκέψεις για διοργάνωση «Κόκκινης Νύχτας» στην αρχή των Χριστουγέννων

Συνάντηση μιας ώρας με τη νέα διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας είχε το μεσημέρι της Πέμπτης 23 Μαρτίου 2023 ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ιδιαίτερη μνεία στους τρόπους αντιμετώπισης των σημαντικότερων προβλημάτων της πόλης (καταπολέμηση παρεμπορίου, ανεμπόδιστη διέλευση πολιτών στους πεζόδρομους της Καβάλας, έλλειψη χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων, επικινδυνότητα των εγκαταλελειμμένων κτηρίων), στην προοπτική περαιτέρω τουριστικής ανάπτυξης του Δήμου Καβάλας, και σε θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας, όπως η προετοιμασία για τη Λευκή Νύχτα.

Παράλληλα, έγινε η πρώτη αναφορά και στο ενδεχόμενο της διοργάνωσης μιας ειδικής εκδήλωσης στην αρχή της χριστουγεννιάτικης περιόδου, με την ονομασία “Κόκκινη Νύχτα”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Ο δήμος Καβάλας βράβευσε τον Λευτέρη Λύρατζη

Ο-δήμος-Καβάλας-βράβευσε-τον-Λευτέρη-Λύρατζη

Τον Λευτέρη Λύρατζη, ο οποίος ως μέλος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης – Παράρτημα Καβάλας πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες στους σεισμοπαθείς της Τουρκίας, βράβευσε το μεσημέρι της Πέμπτης 23 Μαρτίου 2023 ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης.

Ο Δήμαρχος Καβάλας συνεχάρη τον Λευτέρη Λύρατζη, διότι με την παρουσία του στις περιοχές που χτύπησε ο εγκέλαδος, έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης σε όσους έχασαν τα συγγενικά τους πρόσωπα, αλλά και όλα τα υπάρχοντα τους, στις 6 Φεβρουαρίου 2023.

Ο κ. Λύρατζης, ο οποίος συνοδευόταν από το μέλος της ΕΟΔ Καβάλας, Σπύρο Πολίτη, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Καβάλας για τα καλά του λόγια, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως όλα όσα έκανε στη γειτονική χώρα ήταν μία απλή υποχρέωση απέναντι σε όλους εκείνους που είδαν να αλλάζει η ζωή τους μέσα σε λίγα λεπτά.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Ο Απόστολος Μουμτσάκης σε συνέδριο ανταλλαγής γνώσεων στην Ιαπωνία

Ο-Απόστολος-Μουμτσάκης-σε-συνέδριο-ανταλλαγής-γνώσεων-στην-Ιαπωνία

Θέμα συζήτησης η κρίση που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα με το προσφυγικό ζήτημα / Βρέθηκε η χρυσή τομή για τον κανονισμό της Λαϊκής Αγοράς / Ξεκίνησε η κατασκευή του νέου κυνοκομείου στην περιοχή του Ζυγού

 Στα αποτελέσματα του 4ημερου προγράμματος ανταλλαγής γνώσεων με τίτλο «Housing and Urban Recovery: Knowledge Exchange in Japan on Urban Crises (HUR)» – «Στέγαση και αστική ανάκαμψη: Ανταλλαγή γνώσης στην Ιαπωνία σχετικά με τις αστικές κρίσεις», το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, αναφέρθηκε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο αντιδήμαρχος Καβάλας, Απόστολος Μουμτσάκης.

Στο πλαίσιο των δηλώσεών του, ο κ. Μουμτσάκης αναφέρθηκε επίσης και στην εξεύρεση λύσης στο θέμα του νέου κανονισμού της λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών, καθώς επίσης και σε όλες τις εξελίξεις που αφορούν στην κατασκευή του νέου κυνοκομείου του Δήμου Καβάλας.

 «Ήταν ένα εποικοδομητικό ταξίδι, το οποίο προέκυψε μετά και την επίσκεψη στελεχών της Παγκόσμιας Τράπεζας τον περασμένο Ιανουάριο στην Καβάλα…»

Αναφερόμενος αρχικά στο συνέδριο που έγινε στην Ιαπωνία, το οποίο διοργάνωσε και χρηματοδότησε η Παγκόσμια Τράπεζα από τις 13 έως τις 16 Μαρτίου, ο κ. Μουμτσάκης τόνισε αρχικά: «Ήταν ένα εποικοδομητικό ταξίδι, το οποίο προέκυψε μετά και την επίσκεψη στελεχών της Παγκόσμιας Τράπεζας τον περασμένο Ιανουάριο στην Καβάλα. Η πόλη μας, μαζί με άλλες τρεις της Ελλάδας, μετείχε σε ένα πρόγραμμα, το οποίο είχε τον τίτλο: «Τεχνική Βοήθεια για την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη στην Ελλάδα», το οποίο χρηματοδοτούνταν από την Παγκόσμια Τράπεζα. Μέσω αυτού του προγράμματος δόθηκε η δυνατότητα να μας επισκεφθούν στην Καβάλα, να γνωρίσουν τη δουλειά που κάνουμε εδώ στο κομμάτι «έξυπνες πόλεις», ώστε με τη χρήση της τεχνολογίας να κάνουμε ακόμη πιο εύκολη τη ζωή των πολιτών μας».

«Το θέμα που ανέπτυξα αφορούσε την κρίση που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα με το προσφυγικό ζήτημα, μέρος του οποίου κλήθηκε να αντιμετωπίσει και ο Δήμος Καβάλας…»

 «Μέσα από αυτές τις διαδικασίες, μας προέκριναν σε σχέση με άλλες πόλεις και μας ζήτησαν να μετέχουμε, ως εκπρόσωπος της Ελλάδας, σε αυτό το συνέδριο που έγινε στην Χιροσίμα της Ιαπωνίας. Εκτός από εμένα στο συνέδριο μετείχε και ο Διευθυντής Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Ψηφιακών Υπηρεσιών του Δήμου Καβάλας, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, Το θέμα που ανέπτυξα αφορούσε την κρίση που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα με το προσφυγικό ζήτημα, μέρος του οποίου κλήθηκε να αντιμετωπίσει και ο Δήμος Καβάλας, ενώ η παρέμβαση του κ. Παπαδόπουλου περιελάμβανε μια παρουσίαση των πολλαπλών κρίσεων και προκλήσεων που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει ο Δήμος Καβάλας τα τελευταία χρόνια, τις ενέργειες που έχει κάνει για να τις αντιμετωπίσει, καθώς και ποια μαθήματα (θετικά ή αρνητικά) έχει διδαχθεί η Καβάλα από την εμπειρία της σχετικά με τη διαχείριση κρίσεων/αστικών προκλήσεων», σημείωσε στη συνέχεια των όσων είπε στον «Ε» ο κ. Μουμτσάκης.

Τα μέλη της αποστολής του Δήμου Καβάλας, είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν με τον αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, Dr. Juergen Voegele, και τον δήμαρχο της Χιροσίμα, Καζούμι Ματσούι, τους οποίους και προσκάλεσαν στην Καβάλα

Παράλληλα, ο αντιδήμαρχος Καβάλας τόνισε ότι κατά την διάρκεια του συνεδρίου τα μέλη της αποστολής του Δήμου Καβάλας, είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν με τον αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, Dr. Juergen Voegele, και τον δήμαρχο της Χιροσίμα, Καζούμι Ματσούι, τους οποίους και προσκάλεσαν στην Καβάλα.

Επίσης, αποκόμισαν γνώση και εμπειρίες από την πόλη της Χιροσίμα και από άλλες 8 χώρες από Αζερμπαϊτζάν, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Κιργιστάν, Κόσοβο, Κροατία, Ουκρανία, Πολωνία και Ρουμανία, ως προς τον τρόπο που αντιμετώπισαν σοβαρές κρίσεις, οι οποίες προκλήθηκαν από πολέμους, σεισμούς και την κλιματική αλλαγή.

«Ζήτησα να μας επισκεφθούν ξανά τα στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας, με στόχο να κάνουν επενδύσεις στην περιοχή μας, κάτι που θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό. Γενικά πιστεύω ότι τα αποτελέσματα από αυτό το ταξίδι ήταν πολύ θετικά, από τη στιγμή που μπορέσαμε να έχουμε όλες αυτές τις επαφές. Θέλω να τονίσω ότι όλα τα έξοδα (μετακίνηση – διαμονή) ήταν πληρωμένα από την Παγκόσμια Τράπεζα», επισήμανε ακόμη ο κ. Μουμτσάκης.

«Βρήκαμε επιτέλους τη χρυσή τομή, ώστε να λειτουργήσει ο κανονισμός της Λαϊκής Αγοράς – Παλεύαμε 22 χρόνια για να γίνει αυτός ο κανονισμός και επιτέλους αποκτήσαμε έναν σύγχρονο κανονισμό λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών μας…»

 Αναφορικά με το θέμα του νέου κανονισμού λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών, ο αντιδήμαρχος Καβάλας, σημείωσε: «Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, μετά από προσωπικές προσπάθειες τριών και πλέον ετών, κατάφερα να επέλθει σύγκλιση ανάμεσα στους επαγγελματίες πωλητές και στους παραγωγούς πωλητές των Λαϊκών Αγορών. Βρήκαμε επιτέλους τη χρυσή τομή, ώστε να λειτουργήσει ο κανονισμός της Λαϊκής Αγοράς, για το πως θα στήνονται οι πάγκοι, πόσα μέτρα θα είναι αυτοί (4,5 για τους παραγωγούς – 5 για τους εμπόρους φρούτων – 6 μέτρα για τους πωλητές ρούχων). Παλεύαμε 22 χρόνια για να γίνει αυτός ο κανονισμός και επιτέλους αποκτήσαμε έναν σύγχρονο κανονισμό λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών μας. Παράλληλα, είμαστε σε πολύ καλό στάδιο, όσον αφορά τις διαδικασίες για τη δημιουργία πρότυπης Λαϊκής Αγοράς στην Καλαμίτσα. Εκεί θα φιλοξενηθούν περίπου 30 έμποροι – παραγωγοί. Η Λαϊκή της Καλαμίτσας θα λειτουργεί την ίδια μέρα, Σάββατο δηλαδή, με την κεντρική, ώστε κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Καλαμίτσας να μην κατεβαίνουν στο κέντρο για τα ψώνια της Λαϊκής».

«Εδώ και δυο μήνες ξεκίνησε η κατασκευή του νέου κυνοκομείου κοντά στο JUMBO, στην περιοχή του Ζυγού, το οποίο θα είναι έτοιμο σε 9 μήνες από τώρα…»

Τέλος, όσον αφορά τις εξελίξεις σχετικά με το νέο κυνοκομείο του Δήμου Καβάλας, ο Απόστολος Μουμτσάκης υπογράμμισε: «Από τότε που αναλάβαμε κάναμε βελτιωτικά έργα στο υπάρχον κυνοκομείο. Βελτιώθηκαν πάρα πολύ οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων εκεί. Το κυνοκομείο έχει τα δικά του προβλήματα όμως, δεν μπορεί να αδειοδοτηθεί και γι’ αυτό μέσω προγράμματος εξασφαλίσαμε 800.000 ευρώ. Εδώ και δυο μήνες ξεκίνησε η κατασκευή του νέου κυνοκομείου κοντά στο JUMBO, στην περιοχή του Ζυγού, το οποίο θα είναι έτοιμο σε 9 μήνες από τώρα. Θα είναι ένα σύγχρονο κυνοκομείο κι εκεί θα μεταφερθούν όλα μας τα ζώα. Θα είναι χώρος όπου θα ζουν για λίγο χρονικό διάστημα τα ζώα και εκεί θα κρίνει η επιτροπή αν θα επιστρέφουν στο φυσικό περιβάλλον ή αν θα πηγαίνουν στο καταφύγιο γιατί είναι επικίνδυνα για τον κόσμο».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα