Connect with us

Οικονομία

Ειρήνη Βρανά: Τι πρέπει να κάνουν οι δανειολήπτες μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για τα κόκκινα δάνεια του νόμου Κατσέλη

Ειρήνη-Βρανά:-Τι-πρέπει-να-κάνουν-οι-δανειολήπτες-μετά-την-απόφαση-του-Αρείου-Πάγου-για-τα-κόκκινα-δάνεια-του-νόμου-Κατσέλη

Την απόφαση 6/2026 της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, σχετικά με τον υπολογισμό των τόκων για τα κόκκινα δάνεια που έχουν υπαχθεί στο Νόμο Κατσέλη, ανέλυσε σε ραδιοφωνική συνέντευξη στην ΕΡΤ Καβάλας, στην εκπομπή του Σάκη Ασβεστά, η νομικός Ειρήνη Βρανά.

Ειδκότερα η κα Βρανά στην συνέντευξή της ανέφερε τα ακόλουθα:

ΕΡΩΤΗΣΗ: ΜΑΘΑΜΕ ΟΤΙ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ, Η ΟΠΟΙΑ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΙΧΟΓΝΩΜΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΜΕ ΙΣΧΥΡΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΝΑ ΤΑΧΘΕΙ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΤΣΕΛΗ, ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΩΣΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΤΟΚΩΝ. ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΦΟΡΑ ΑΥΤΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ;

Η υπόθεση έφτασε στην πλήρη ολομέλεια του Αρείου Πάγου έπειτα από προδικαστικό ερώτημα που υπέβαλε το Ειρηνοδικείο Ιωαννίνων, ζητώντας να δοθεί οριστική απάντηση στο ζήτημα του υπολογισμού των τόκων, καθώς είχαν προηγηθεί αντικρουόμενες δικαστικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με αυτή την απόφαση, μπαίνει ένα τέλος σε μία πολυετή δικαστική διαμάχη και δικαιώνει οριστικά χιλιάδες δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια που έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη, βάζοντας φρένο σε πρακτικές που σύμφωνα με τους δανειολήπτες οδηγούσαν σε υπερβολικές επιβαρύνσεις.

EΡΩΤΗΣΗ: ΔΗΛΑΔΗ ΠΩΣ ΔΙΚΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΑΧΘΕΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΤΣΕΛΗ;

Πρόκειται για μία τεράστια δικαίωση των δανειοληπτών, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο ξεκαθαρίζει τον τρόπο υπολογισμού των τόκων, απορρίπτοντας τη θέση των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων και προσφέροντας σημαντική οικονομική ελάφρυνση σε περίπου 350.000 νοικοκυριά, γιατί αποτρέπεται ο κεφαλαιοποιημένος ανατοκισμός, ο οποίος εκτόξευε τεχνητά τις οφειλές σε βάθος χρόνου.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, ότι ο υπολογισμός των οφειλόμενων τόκων για τα κόκκινα δάνεια θα γίνεται πλέον επί της καθυστερούμενης μηνιαίας δόσης που έχει οριστεί δικαστικά και όχι επί του συνολικού ύψους της οφειλής ή του εναπομείναντος κεφαλαίου, όπως υποστήριζαν τα funds και οι τράπεζες.

Είναι μία απόφαση με ευρεία πλειοψηφία 35 ψήφων έναντι 12, γεγονός που αποτυπώνει το σαφές προβάδισμα της ερμηνείας που υποστήριζαν οι δανειολήπτες, παρά την αντίδραση των funds που επιδίωκαν ο υπολογισμός των τόκων να γίνεται στο σύνολο του οφειλόμενου ποσού, κάτι που επιβάρυνε σημαντικά τους δανειολήπτες.

EΡΩΤΗΣΗ: ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΔΗΛΑΔΗ ΟΤΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΥΧΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝ ΛΟΓΩ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ. ΣΩΣΤΑ;

Πραγματικά είναι μία ανάσα για χιλιάδες δανειολήπτες γιατί δεσμεύεται το σύνολο των τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά να υπολογίζουν πλέον τόκο όχι επί του συνολικού οφειλόμενου ποσού, γεγονός που ήταν μία μηνιαία επιβάρυνση δυσανάλογη σε σχέση με τη δόση που είχε επιδικάσει το δικαστήριο.

Σα νομικός που είμαι χαίρομαι που τελικά ο σκοπός του νόμου διαφυλάχθηκε, η δικαιοσύνη στάθηκε στο ύψος της και πλέον αποκαθίσταται η νομιμότητα και η ασφάλεια δικαίου γιατί μία απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου παράγει ισχυρό δεδικασμένο, το οποίο οι τράπεζες και οι servicers οφείλουν να εφαρμόσουν άμεσα χωρίς να απαιτείται νέος νόμος.

EΡΩΤΗΣΗ: ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ;

Σημαίνει ότι οι τράπεζες και οι servicers υποχρεούνται να προχωρήσουν σε επανυπολογισμό των δόσεων από την ημερομηνία έναρξης της δικαστικής ρύθμισης, και αυτό θα γίνει ακόμα πιο επιτακτικό εφόσον οι δανειολήπτες ζητήσουν ρητά τον επανακαθορισμό του δοσολογίου τους.

Για αυτό συστήνω στους δανειολήπτες να στείλουν ένα σύντομο e-mail στον servicer ζητώντας να τους αποσταλεί αναλυτική κίνηση λογαριασμού (δόσεις και τόκοι) της ρύθμισης τους.

ΕΡΩΤΗΣΗ: ΟΙ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΤΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΕΦΕΞΗΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΔΡΟΝΙΚΗ ΙΣΧΥ ΑΥΤΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ;

Θεωρώ ότι το γεγονός ότι ο τόκος υπολογίζεται επί της δόσης και όχι επί του κεφαλαίου οφειλής, ανάγεται στην έναρξη της δικαστικής ρύθμισης και αυτό κατά την άποψη μου και πολλών συναδέλφων μου που συμφωνούν μαζί μου, σημαίνει ότι αφορά και τα παρελθόντα έτη. Οπότε, πλέον ανοίγει ο δρόμος για την αναδρομική διεκδίκηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών των δανειοληπτών.

Πρακτικά αυτό που πρέπει να γίνει είναι τα ποσά που καταβλήθηκαν επιπλέον λόγω του παρανόμου εκτοκισμού επί του συνολικού κεφαλαίου, θα πρέπει να συμψηφιστούν ή να επιστραφούν.

Επειδή όμως οι servicers-funds προκειμένου να κερδίσουν χρόνο και να μετριάσουν τις οικονομικές απώλειες τους, επέλεξαν μία τακτική “παγώματος” προσφεύγοντας εκ νέου στον Αρειο Πάγο, ζητώντας ερμηνευτική απόφαση για την 6/2026 απόφαση, ώστε να διευκρινιστεί επακριβώς ο μαθηματικός τρόπος υπολογισμού και η αναδρομικότητα των τόκων και ανακοίνωσαν ότι μέχρι να εκδοθεί η νέα απόφαση, θα εισπράττουν μόνο το ποσό της καθαρής μηνιαίας δόσης, ήτοι μόνο το κεφάλαιο.

EΡΩΤΗΣΗ: MΟΥ ΔΙΝΕΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΤΗ ΛΥΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΡΕΩΜΕΝΩΝ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ, ΠΑΡΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΩΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ;

Έχετε δίκαιο. Αποτελεί μεν σημαντική δικαίωση για τους δανειολήπτες που έχουν υπαχθεί στο Νόμο Κατσέλη, δεν σημαίνει όμως αυτόματο σβήσιμο των χρεών τους, καθώς καλούνται οι τράπεζες και τα funds να προχωρήσουν σε ανατιμολόγηση των δανείων, δηλαδή να προσαρμόσουν το υπόλοιπο της οφειλής τους βάσει της απόφασης .

ΕΡΩΤΗΣΗ:ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΕΛΥΝΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ;

Μία ξεκάθαρη νομοθετική διάταξη, ένας νόμος από τη Βουλή, ο οποίος θα ενσωμάτωνε ρητά το δεδικασμένο της απόφασης 6/2026 της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου στον Κώδικα Διευθέτησης Οφειλών.

Ο Νόμος αυτός θα έπρεπε να προβλέπει αυστηρές διοικητικές κυρώσεις ή πρόστιμα από την Τράπεζα της Ελλάδος προς τους servicers- funds και τις τράπεζες που αρνούνται ή καθυστερούν να αναπροσαρμόσουν το δοσολόγιο.

Εφόσον ψηφιζόταν ο εν λόγω νόμος, τότε μία ΚΥΑ θα ήταν χρήσιμη για να καθορίσει την τεχνική διαδικασία, (π.χ, δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής αιτημάτων επανυπολογισμού).

EΡΩΤΗΣΗ: ΤΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΤΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΦΕΞΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΒΟΛΕΣ ΤΩΝ ΔΟΣΕΩΝ ΤΟΥΣ;

Να μην σταματήσουν να καταβάλουν κανονικά και στην ώρα τους το ποσό της καθαρής μηνιαίας δόσης, δηλαδή το κεφάλαιο και κατά την ηλεκτρονική κατάθεση της δόσης, στο πεδίο της αιτιολογίας να αναγράφουν: κατάθεση δόσης Ν. 3869/2010 με ρητή επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματος μου βάσει της ΟλΑΠ6/2026.

Με αυτό τον τρόπο οι δανειολήπτες δηλώνουν επίσημα ότι δεν αποδέχονται τυχόν επιπλέον παράνομους τόκους και ότι επιφυλλάσονται να διεκδικήσουν τον τελικό επανυπολογισμό.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Οικονομία

Ενίσχυση της τοπικής αγοράς μέσω του νέου συστήματος επισιτιστικής βοήθειας

Ενίσχυση-της-τοπικής-αγοράς-μέσω-του-νέου-συστήματος-επισιτιστικής-βοήθειας

Τη λειτουργία του νέου συστήματος επισιτιστικής βοήθειας, τη συμμετοχή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και την ανάγκη έγκαιρης ένταξης όσο το δυνατόν περισσότερων καταστημάτων σε όλη τη χώρα συζήτησαν την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2026 η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου, και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Σταύρος Καφούνης.

Το νέο σύστημα αλλάζει τον τρόπο παροχής της επισιτιστικής βοήθειας, καθώς, αντί για προκαθορισμένες διανομές προϊόντων, οι ωφελούμενοι θα λαμβάνουν vouchers και θα επιλέγουν οι ίδιοι τα τρόφιμα και τα είδη βασικής υλικής βοήθειας που χρειάζονται, καθώς και τα καταστήματα από τα οποία θα τα προμηθεύονται. Με τον τρόπο αυτό περιορίζεται ο στιγματισμός που συνδεόταν με το προηγούμενο μοντέλο και ενισχύεται η ελευθερία επιλογής των πολιτών.

Για το πρόγραμμα προβλέπονται 400 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους για την επόμενη διετία. Το μέσο μηνιαίο voucher υπολογίζεται περίπου στα 60 ευρώ, ενώ, λόγω της αναδρομικότητας, η πρώτη καταβολή αναμένεται να φτάσει τα 1.000 ευρώ. Στόχος είναι η καταβολή να πραγματοποιηθεί πριν από τα Χριστούγεννα, στηρίζοντας τους δικαιούχους κατά την εορταστική περίοδο και ενισχύοντας παράλληλα την εμπορική κίνηση στην αγορά.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην απλοποίηση των διαδικασιών συμμετοχής, ώστε η ένταξη στο νέο σύστημα να είναι εύκολη και για τις μικρότερες επιχειρήσεις, ακόμη και σε απομακρυσμένες περιοχές και μικρούς οικισμούς. Η ΕΣΕΕ θα συμβάλει στην ενημέρωση και την κινητοποίηση των μελών της και των εμπορικών συλλόγων σε όλη τη χώρα, με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Σταύρος Καφούνης, δήλωσε:

«Με μεγάλη χαρά βλέπουμε αυτό το πρόγραμμα για τις ευπαθείς ομάδες να εξαπλώνεται και σε πολύ μικρές επιχειρήσεις, με μια εύκολη και προσιτή διαδικασία, και να φτάνει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό η κοινωνική στήριξη να συνδέεται ταυτόχρονα με την τοπική αγορά και να δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής στις μικρές επιχειρήσεις. Η ΕΣΕΕ θα συμβάλει στην ενημέρωση του εμπορικού κόσμου, ώστε όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα».

Κατά τη συνάντηση, η Υπουργός υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και της έγκαιρης ένταξής τους στο πρόγραμμα, ώστε να μπορούν να δέχονται τα vouchers ήδη από την πρώτη, αυξημένη καταβολή.

Η Υπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου δήλωσε:

«Θέλουμε η επισιτιστική βοήθεια να φτάνει στον πολίτη χωρίς ουρές, χωρίς προκαθορισμένα πακέτα και χωρίς στιγματισμό. Ο πολίτης θα επιλέγει ο ίδιος τι χρειάζεται και από πού θα το προμηθευτεί. Παράλληλα, θέλουμε οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να έχουν ενεργό ρόλο στο πρόγραμμα, ώστε οι πολίτες να μπορούν να χρησιμοποιούν τα vouchers στα καταστήματα της γειτονιάς τους, στις πόλεις και στα χωριά όλης της χώρας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις να ενταχθούν εγκαίρως στο πρόγραμμα. Η πρώτη καταβολή, λόγω της αναδρομικότητας, θα είναι σημαντικά αυξημένη και στόχος μας είναι να δοθεί πριν από τα Χριστούγεννα. Έτσι στηρίζουμε τους πολίτες που το έχουν ανάγκη και ταυτόχρονα τονώνουμε την τοπική αγορά την περίοδο των γιορτών».

Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Κωνσταντίνος Μεγαρίτης, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβλήθηκε ώστε, εφόσον οι πάροχοι είναι φορολογικά ενήμεροι, να λαμβάνουν το καθαρό ποσό των vouchers χωρίς παρακρατήσεις, διευκολύνοντας τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Από την πλευρά της ΕΣΕΕ συμμετείχαν ο Δημήτρης Πρίφτης, Διευθυντής του Κέντρου Ανάπτυξης Ελληνικού Εμπορίου (ΚΑΕΛΕ), και η Βάλια Αρανίτου, Επιστημονική Διευθύντρια του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της ΕΣΕΕ.

Από την πλευρά του Υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΑ, Επαμεινώνδας Ατσαβές, και ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής του ΟΠΕΚΑ, Ιωάννης Πασπάλας.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Οικονομία

Έρχονται οι πρώτοι ιδιοκτήτες στο «Δελφίνι»

Έρχονται-οι-πρώτοι-ιδιοκτήτες-στο-«Δελφίνι»

Γρηγόρης Αβανίδης: Αυτό που υποσχέθηκε ο Όμιλος Κουρτίδη γίνεται πράξη

«Είμαστε χαρούμενοι γιατί αυτό που υποσχέθηκε ο Όμιλος Κουρτίδη, ότι σιγά σιγά η ανατολική πλευρά της Καβάλας θα μεταμορφώνεται προς το θετικό, αρχίζει να γίνεται πράξη. Το «Δελφίνι» είναι το πρώτο έργο. Έρχονται οι πρώτοι ιδιοκτήτες, καθώς εδώ και αρκετό καιρό έχουν παραδοθεί τα σπίτια».

Τα παραπάνω σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Καβάλας, ο εκπρόσωπος του Ομίλου Κουρτίδη, Γρηγόρης Αβανίδης, αναφορικά με την παράδοση των πρώτων σπιτιών στο συγκρότημα «Δελφίνι» στην περιοχή του Περιγιαλίου.

Θα έχουμε παραδώσει ένα κόσμημα στην ανατολική πλευρά της Καβάλας

«Περιμένουμε να έρθουν ορισμένοι ακόμη τελευταίοι ιδιοκτήτες που βρίσκονται στο εξωτερικό για να παραλάβουν κι αυτοί το δικό τους διαμέρισμα, το δικό τους σπίτι στην όμορφη Καβάλα μας. Γίνονται μόνο κάποιες τελευταίες εργασίες στα πάρκινγκ, ενώ τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνονται και οι τελευταίες εργασίες για τα ασανσέρ. Κάποιες μικρές λεπτομέρειες μένουν λοιπόν σε κοινόχρηστους χώρους και θα έχουμε παραδώσει ένα κόσμημα στην ανατολική πλευρά της Καβάλας. Σύντομα θα αρχίσουν να ανάβουν κι άλλα φώτα, μιας και ο οικισμός «Φως», «Άρμονυ» και το «Δελφίνι 2» βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη», πρόσθεσε στη συνέχεια ο κ. Αβανίδης.

Η Καβάλα είναι το πετράδι του στέμματος για τη βόρεια Ελλάδα

«Μιλάμε για έργα που αλλάζουν την εικόνα της Καβάλας και χαιρόμαστε πάρα πολύ γι’ αυτό. Στο «Δελφίνι» έχουμε 61 διαμερίσματα, ενώ στο «Φως» είναι 175 και ήδη τα μπετά έχουν αρχίσει να πέφτουν. Στο «Άρμονυ» που χτίζεται είναι 40 και στο «Δελφίνι 2» που η ανακατασκευή του είναι σε εξέλιξη, είναι 33. Όλα αυτά τα οικιστικά συγκροτήματα έχουν υπέροχους κοινόχρηστους χώρους, πάρκινγκ και θα δείτε πολλές ακόμη όμορφες εκπλήξεις που με ενέργειες του ο Όμιλος Κουρτίδη θέλει να συμβάλλει στην πραγματική ανάπτυξη της περιοχής. Είναι κάτι που χαιρόμαστε όλοι όσοι εργαζόμαστε στον Όμιλο Κουρτίδη, γιατί είναι κι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα. Η Καβάλα είναι το πετράδι του στέμματος για τη βόρεια Ελλάδα και πολύ σύντομα θα αστράφτει σε όλες τις γωνίες και στην ανατολική πλευρά», υπογράμμισε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο κ. Αβανίδης.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Οικονομία

Η στήριξη των πολιτών απαιτεί γενναίες αποφάσεις

Η-στήριξη-των-πολιτών-απαιτεί-γενναίες-αποφάσεις

Μάρκος Δέμπας: Μιλάμε για μία δύσκολη εξίσωση που απαιτεί άμεσες και σοβαρές λύσεις / Έχουμε μπροστά μας έναν χειμώνα που θα είναι τρομακτικά δύσκολος / Να μειωθούν τα υπερκέρδη και όλοι να βάλουν νερό στο κρασί τους

«Απαιτούνται γενναίες αποφάσεις από την κυβέρνηση, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν πρέπει η κυβέρνηση να είναι συντηρητική στις αποφάσεις της, όσον αφορά τη στήριξη των πολιτών. Βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, άρα θα πρέπει να δούμε και πρωτόγνωρες πολιτικές δράσεις, που θα βοηθήσουν πραγματικά τον επιχειρηματία και το ελληνικό νοικοκυριό που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα».

Τα παραπάνω υπογράμμισε σε δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο», ο σύμβουλος επιχειρήσεων και τέως πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας, περιγράφοντας την δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και τις γενναίες αποφάσεις που πρέπει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση για τη στήριξή τους ενόψει του επικείμενου δύσκολου χειμώνα. 

Μιλάμε για μία δύσκολη εξίσωση, μία κατάσταση που απαιτεί άμεσες και σοβαρές λύσεις

«Βιώνουμε πραγματικά πρωτόγνωρες καταστάσεις. Πέρυσι μιλούσαμε για πετρέλαιο θέρμανσης στα 1,10€ το λίτρο και λέγαμε αμάν πόσο υψηλές είναι οι τιμές και πώς θα βγάλουμε τον χειμώνα. Φέτος βλέπουμε μία εκτόξευση των τιμών και μια τιμή κοντά στα 2€ το λίτρο.  Δεν είναι όμως μόνο η ακρίβεια στη θέρμανση, στην κίνηση, αλλά γενικότερα στο κομμάτι της ενέργειας και στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Όλα αυτά συμπιέζουν και την επιχείρηση και το νοικοκυριό. Έχουμε φτάσει, αν δεν έχουμε μπει ήδη, σε μία κατάσταση ύφεσης με τα πράγματα να γίνονται ολοένα και πιο δύσκολα. Αυτές τις πληθωριστικές τάσεις ακρίβειας αν τις συνδυάσουμε και με αύξηση των επιτοκίων, εκεί πραγματικά θα είναι ένα μείγμα πολύ επικίνδυνο και για τις επιχειρήσεις. αλλά κυρίως για τα νοικοκυριά. Μιλάμε για μία δύσκολη εξίσωση, μία κατάσταση που απαιτεί άμεσες και σοβαρές λύσεις», πρόσθεσε στη συνέχεια ο κ. Δέμπας.

Έχουμε μπροστά μας έναν χειμώνα που θα είναι τρομακτικά δύσκολος κι αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς

«Παράλληλα, θα πρέπει να μειωθούν τα υπερκέρδη και όλοι να βάλουν νερό στο κρασί τους σε αυτή την αλυσίδα, στο χονδρεμπόριο, τη διακίνηση, τα διυλιστήρια και όχι μόνο, αλλά και στις πρώτες ύλες και στα καταναλωτικά προϊόντα, παντού. Θα πρέπει να υπάρξει ένας αυστηρός έλεγχος σε όλα τα επίπεδα και πραγματικά αποφάσεις που ελπίζουμε να βοηθήσουν για να βγούμε από αυτόν τον δύσκολο χειμώνα που έχουμε μπροστά μας αλώβητοι. Υπάρχει μία απαισιοδοξία, υπάρχει μία γκρίνια, μια κατήφεια. Ο τουρισμός φεύγει σιγά – σιγά οπότε έχουμε μπροστά μας έναν χειμώνα που θα είναι τρομακτικά δύσκολος κι αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν άμεσα, να είναι υλοποιήσιμες τώρα κι όχι από 1η Ιανουαρίου ή από Μάρτιο και μετά. Μιλάμε για αποφάσεις που θα μας βοηθήσουν όλους πραγματικά εκεί όπου υπάρχει ανάγκη. Νομίζω ότι και στην κυβέρνηση έχουν καταλάβει ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Άρα αναμένουμε ισχυρές και ανατρεπτικές αποφάσεις από την ελληνική κυβέρνηση», επισήμανε καταληκτικά στις δηλώσεις του στον «Ενήμερο» ο Μάρκος Δέμπας. 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΠΙΖΙΔΗΣ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα