Connect with us

Αγροτικά

Βοηθήστε τους αγρότες που πλήττονται διαρκώς

Βοηθήστε-τους-αγρότες-που-πλήττονται-διαρκώς

Έκκληση στην πολιτεία να σκύψει πάνω από το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, οι οποίοι πλήττονται διαρκώς από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και δη από τις χαλαζοπτώσεις, απηύθυναν με δηλώσεις τους στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Ζαφείρης Μυστακίδης, αλλά και ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Κώστας Αντωνιάδης.

«Είναι γεγονός ότι ο φετινός Ιούνιος χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα άστατο καιρό και σε κάποιες περιοχές έχουμε εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα να σημειώνονται σημαντικές ζημιές σε πολλές καλλιέργειες. Τις τελευταίες δυο εβδομάδες ο καιρός θυμίζει περισσότερο φθινόπωρο προς χειμώνα, παρά καλοκαίρι», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο Ζαφείρης Μυστακίδης.

«Ήδη η κατάσταση είναι ιδιαίτερα βεβαρημένη για τους αγρότες της περιοχής μας και η πρόσφατη κακοκαιρία την κάνει ακόμη χειρότερη…»

«Μάλιστα στην πρόσφατη χαλαζόπτωση που έπληξε μεγάλο μέρος της Π.Ε. Καβάλας και ιδιαίτερα τον δήμο Παγγαίου, σημειώθηκε απότομη πτώση της θερμοκρασίας, άνω των 10 βαθμών Κελσίου το μεσημέρι! Οι ζημιές κατά τόπους ήταν σημαντικές και μάλιστα σε κάποια κτήματα η καταστροφή ήταν ολοκληρωτική. Ο καιρός κυριολεκτικά δεν μας έχει αφήσει σε ησυχία. Ήδη η κατάσταση είναι ιδιαίτερα βεβαρημένη για τους αγρότες της περιοχής μας, καθώς τα τελευταία τρία χρόνια, πέρα από τις συνεχείς ζημιές από το χαλάζι, είχαμε χαμηλή ζήτηση και τιμές για τα προϊόντα λόγω COVID, άρα το πλήγμα για τους παραγωγούς είναι μεγάλο. Η πρόσφατη κακοκαιρία έρχεται να κάνει ακόμη χειρότερη μια άσχημη κατάσταση που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια», επισήμανε στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ.

«Το αίτημα που καταθέσαμε από τον Νοέμβριο του 2020 για να αποζημιωθούν οι παραγωγοί σταφυλιών και επιτραπέζιας ελιάς λόγω COVID, παραμένει δυστυχώς ακόμη αναπάντητο…»

«Η πολιτεία πρέπει να σκύψει στο πρόβλημα των αγροτών μας. Με πρόσφατο ΦΕΚ μάθαμε ότι αποζημιώνονται σταφύλια σε Πέλλα και Ημαθία με 270 ευρώ το στρέμμα και παραγωγοί του Ηρακλείου θα αποζημιωθούν για τη σταφίδα από 2.500 έως 20.000 ευρώ κατ’ αποκοπή! Το αίτημα που καταθέσαμε και το είχαμε ξεκινήσει εμείς από τον Νοέμβριο του 2020 για να αποζημιωθούν οι παραγωγοί σταφυλιών και επιτραπέζιας ελιάς λόγω COVID, όπως έγινε για τις προαναφερθείσες καλλιέργειες, αλλά και σε άλλες ήσσονος σημασίας, παραμένει δυστυχώς ακόμη αναπάντητο. Η καλλιεργητική περίοδος προχωρά, όπως και οι ανάγκες των αγροτών, αλλά τελικά φαίνεται ότι κάποιοι έχουν πιο δυνατή φωνή από εμάς», συμπλήρωσε ακόμη στα όσα δήλωσε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ.

Κανένα νεότερο, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, σχετικά με την από αέρος κάλυψη από το χαλάζι της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας

Σε ερώτηση σχετικά με το αν «βλέπει» ότι υπάρχει πιθανότητα να προχωρήσει κάποια στιγμή και στην περιοχή μας, η από αέρος κάλυψη από το χαλάζι, ο Ζαφείρης Μυστακίδης απάντησε: «Οι τοπικοί φορείς το διεκδικούν, παλεύουν γι’ αυτό εδώ και χρόνια, αλλά δεν ξέρω αν και πότε θα γίνει εν τέλει πράξη. Δεν έχουμε κάτι χειροπιαστό όμως. Η πληροφόρησή μου είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι. Μακάρι να επιτευχθεί στο μέλλον, γιατί θα είναι ένα σημαντικό βοήθημα για τους παραγωγούς της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας».

Κώστας Αντωνιάδης: «Τα πράγματα για τους αγρότες μας είναι πολύ δύσκολα. Είναι κυριολεκτικά έρμαια των καιρικών συνθηκών κάθε χρόνο. Οι αγρότες μας αξίζουν την εύνοια της πολιτείας και τη συμπαράσταση της…»

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Κώστας Αντωνιάδης, δήλωσε στον «Ενήμερο» σχετικά με το θέμα: «Για ακόμη μια φορά δυστυχώς, η χαλαζόπτωση που σημειώθηκε πρόσφατα στην Π.Ε. Καβάλας, ήταν σφοδρή και προκάλεσε πολλές καταστροφές σε καλλιέργειες κυρίως στον δήμο Παγγαίου, ενώ πριν λίγες ημέρες είχαμε ζημιές στα ανατολικά της Π.Ε. Καβάλας, στον δήμο Νέστου. Τα πράγματα για τους αγρότες μας είναι πολύ δύσκολα. Είναι κυριολεκτικά έρμαια των καιρικών συνθηκών κάθε χρόνο. Οι αγρότες μας αξίζουν την εύνοια της πολιτείας και τη συμπαράσταση της. Έχω ήδη επικοινωνήσει με τον ΕΛΓΑ για να γίνουν οι πρώτοι επιτόπιοι έλεγχοι των γεωπόνων και να ακολουθήσει η εκτίμηση των ζημιών από το χαλάζι. Δεν πρέπει να χαθεί χρόνος και νομίζω ότι πρέπει κάποια στιγμή να δούμε από την αρχή όλα τα δεδομένα, καθώς ο πρωτογενής τομέας πλήττεται για πολλοστή φορά από τις καιρικές συνθήκες που χρόνο με τον χρόνο γίνονται όλο και πιο ακραίες».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αγροτικά

Θέμης Καλπακίδης: Απ’ το κακό στο χειρότερο πηγαίνει η αγροτική παραγωγή

Θέμης-Καλπακίδης:-Απ’-το-κακό-στο-χειρότερο-πηγαίνει-η-αγροτική-παραγωγή

«Πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο», επισημαίνει για την αγροτική παραγωγή μιλώντας στην τοπική ΕΡΑ, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου του Δήμου Καβάλας, Θέμης Καλπακίδης.

«Έχουν συγκομιστεί οι παραγωγές, οι οποίες φέτος ειδικά, ήταν τουλάχιστον στο καλαμπόκι και στον ηλίανθο 30% κάτω. Όσον αφορά τη σόγια υπάρχουν χωράφια που δεν έχουν ακόμη συγκομιστεί, λόγω του ότι δεν είχαν καθόλου παραγωγή μέσα», ανέφερε αρχικά ο κ. Καλπακίδης. 

Στεγνός ο κάμπος – Προβληματισμός για τη νέα Κ.Α.Π. – Απαιτείται να γίνουν έργα άρδευσης – Πρόβλημα και στους αγροτικούς δρόμους

«Από εκεί και πέρα περιμένουμε μήπως και καταφέρουμε και βάλουμε τη σόγια τουλάχιστον σε κάποιο πρόγραμμα αποζημίωσης. Η ιστορία αυτή με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και με τα νέα οικολογικά ζητήματα μας προβληματίζουν και δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε εργασίες στον κάμπο. Ο κάμπος από τη μεριά του είναι στεγνός. Από όλες αυτές τις βροχές που έχει κάνει τον τελευταίο καιρό, θα έλεγα ότι σχεδόν μόνο η σκόνη έχει καθίσει. Έχει πάει σχεδόν 10 εκατοστά η υγρασία προς τα κάτω. Πρέπει να γίνουν έργα που δεν βλέπω να γίνονται, τουλάχιστον άρδευσης. Ούτε και αυτό γίνεται όμως. Ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα επίσης είναι οι αγροτικοί δρόμοι, τους οποίους θεωρώ ότι σε αυτή την πενταετία ο Δήμος Καβάλας θα μπει στη διαδικασία να τους διορθώσει, έτσι όπως έχουμε συμφωνήσει άλλωστε με τον δήμαρχο και βλέπω ότι γίνονται κάποιες κινήσεις, ώστε να επιλυθεί και αυτό το πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καλπακίδης.

Δεν πέφτει η τιμή του πετρελαίου – Από βδομάδα σε βδομάδα πάει η επιστροφή του Ε.Φ.Κ. στο πετρέλαιο – Μειωμένες οι ενισχύσεις, χάνεται ένα 30%

«Από εκεί και πέρα είμαστε εν αναμονή των υπολοίπων των πληρωμών των ενισχύσεων. Είμαστε επίσης στην εποχή που σπέρνουμε τα χειμερινά, σιτάρια και κριθάρια, έτσι όπως συνηθίζεται αυτή την εποχή και περιμένουμε να πέσει και τιμή του πετρελαίου, που δυστυχώς δεν πέφτει, όπως επίσης περιμένουμε την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που πηγαίνει από εβδομάδα σε εβδομάδα. Γενικώς περιμένουμε πολλά πράγματα. Είναι μειωμένη η ενίσχυση σε πολύ μεγάλο βαθμό, σχεδόν το 50% έχουμε πάρει και θα πάρουμε άλλο ένα 20%, οπότε ένα 30% είναι χαμένο. Πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο και όλο αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο, γιατί πολλοί νομίζουν ότι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι μόνο το δικό μας ταμείο. Δυστυχώς το δικό μας ταμείο επηρεάζει και άλλα ταμεία, όπως είναι τοπική αγορά και γενικότερα την αγορά στον Δήμο Καβάλας, όπως και σε όλη την Ελλάδα. Οπότε μειώνεται η αγοραστική δύναμη του αγρότη, πέρα από τις υποχρεώσεις που έχει δημιουργήσει και σε κάποιες περιπτώσεις δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν», σημείωσε καταληκτικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου του Δήμου Καβάλας.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Με μικροκάμερες προσπαθούν να προστατέψουν τις λιγοστές ελιές

Με-μικροκάμερες-προσπαθούν-να-προστατέψουν-τις-λιγοστές-ελιές

Με μικροκάμερες προσπαθούν να προστατέψουν από τους επιτήδειους τις λιγοστές ελιές που υπάρχουν στα δέντρα τους, οι αγρότες του Δήμου Παγγαίου.

Όπως τόνισε μιλώντας στην ΕΡΑ Καβάλας ο Κώστας Παπαμερής, ήδη στη Δημοτική Ενότητα Ορφανού, έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα τρία περιστατικά κλοπής ελιών από ελαιόδεντρα.

«Πολλοί έχουν τοποθετήσει μικροκάμερες, όπως αυτές που έχουν οι μελισσοκόμοι, για να παρακολουθούν πλέον και οι ελαιοπαραγωγοί τα κτήματα τους. Φτάσαμε, δυστυχώς, σε αυτό το σημείο…»

«Δεν μας έφτανε το μεγάλο πρόβλημα της ακαρπίας της βρώσιμης ελιάς που είναι γενικό σε όλη τη χώρα, φτάσαμε στο σημείο κι αυτές τις λίγες ελιές που έχουν απομείνει στα δέντρα, κάποιοι να τις κλέβουν. Στην περιοχή μας μέχρι σήμερα γνωρίζω τρία επεισόδια κλοπής ελιών. Να μην έχει ο παραγωγός ελιές και στο τέλος να κλέβουν και αυτό το λίγο που υπάρχει. Είναι μία μάστιγα και αυτή των καιρών, της ακρίβειας, κλπ. Να φτάσει κάποιος στο σημείο να κλέψει ελιές για να κάνει λάδι, είναι κάτι ακατανόητο. Πολλοί έχουν τοποθετήσει μικροκάμερες, όπως αυτές που έχουν οι μελισσοκόμοι, για να παρακολουθούν πλέον και οι ελαιοπαραγωγοί τα κτήματα τους. Φτάσαμε, δυστυχώς, σε αυτό το σημείο», σημείωσε ο κ. Παπαμερής. 

«Πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές, γιατί βρίσκονται πολλοί ελεεινοί και τρισάθλιοι θα έλεγα, που στον βωμό του κέρδους για λίγα ευρώ πουλάνε νοθευμένο λάδι…»

Παράλληλα, ο κ. Παπαμερής στάθηκε στο γεγονός ότι και πάλι κάποιοι επιτήδειοι πωλούν νοθευμένο λάδι για έξτρα παρθένο, σημειώνοντας σχετικά: «Πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές, γιατί βρίσκονται πολλοί ελεεινοί και τρισάθλιοι θα έλεγα, που στον βωμό του κέρδους για λίγα ευρώ πουλάνε νοθευμένο λάδι. Έχουν γίνει πολλές καταγγελίες. Τα τοποθετούν σε κάτι πλαστικά και πουλάνε λάδι, χωρίς στοιχεία. Εμείς έχουμε πάρει δείγματα από κάποιους πλανόδιους, τα έχουμε πάει στο Χημείο. Πρέπει να μην παρασύρονται οι καταναλωτές. Να μην αγοράζουν όταν βλέπουν μία φθηνή τιμή. Ο παραγωγός αφήνει το δικαίωμα του στο ελαιοτριβείο με 7 ή 8 ευρώ το κιλό κι έξω κάποιοι το πουλάνε με 5 ευρώ. Καταλαβαίνουμε ότι αυτό δεν είναι λάδι, για αυτό και προσπαθούμε να ξυπνήσουμε λίγο τους καταναλωτές, ώστε να προσέχουν. Αν παίρνουν κάποια ποσότητα μεγάλη ας κάνουν μία ανάλυση για να ξέρουν τι δίνουν στα παιδιά και στην οικογένειά τους».  

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Νίκος Δημόπουλος: Αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα θα μείνουν ελάχιστοι κτηνοτρόφοι

Νίκος-Δημόπουλος:-Αν-δεν-αλλάξει-κάτι-άμεσα-θα-μείνουν-ελάχιστοι-κτηνοτρόφοι

«Πολλοί κτηνοτρόφοι άρχισαν ήδη και πουλάνε τα ζώα τους. Πρέπει να αλλάξει κάτι άμεσα γιατί φοβάμαι ότι μέχρι το 2026 – 2027 ελάχιστοι θα έχουμε μείνει στο επάγγελμα».

Τα παραπάνω τόνισε στο πλαίσιο δηλώσεών του στην τοπική ΕΡΑ, ο Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας, μ’ αφορμή τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε την Δευτέρα (13/11) στην έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

«Η πληρωμή ήταν τραγική, όχι μόνο από λάθη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και με το νέο στρατηγικό σχέδιο, το οποίο έχουμε καταγγείλει πάρα πολλές φορές…»

«Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κτηνοτρόφων στην Κομοτηνή, έγινε με αφορμή και αιτία το θέμα της πληρωμής των ενισχύσεων, της βασικής ενίσχυση του 70% που έγινε πριν από 15 μέρες περίπου. Η πληρωμή ήταν τραγική, όχι μόνο από λάθη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και με το νέο στρατηγικό σχέδιο, το οποίο έχουμε καταγγείλει πάρα πολλές φορές ότι είναι προς τη λάθος κατεύθυνση και με λάθος τρόπο η κατανομή των ενισχύσεων. Δυστυχώς κανείς δεν μας άκουσε και τώρα που ήρθε η ώρα που είδαμε στην πράξη το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει με τις τραγικές πληρωμές, ο κόσμος ξεσηκώθηκε και διαμαρτυρηθήκαμε στην Περιφέρεια για να αλλάξουν κάποια πράγματα, γιατί μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα ανά πάσα στιγμή αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση και το αίσθημα δικαιοσύνης που ζητάμε να έχουν όλοι σχετικά με την άνιση κατανομή και κατά Περιφέρεια», ανέφερε σχετικά ο Νίκος Δημόπουλος.

«Λόγω του προβλήματος των βοσκοτόπων, έχουμε μία έξτρα μείωση κάθε χρόνο των ενισχύσεων…»

«Είναι πολύ βασικό αυτό, γιατί δεν είναι μόνο ότι σε όλη τη χώρα είναι λάθος ο στρατηγικός σχεδιασμός στην κατανομή. Εμείς σαν Περιφέρεια και η Κεντρική Μακεδονία λόγω του προβλήματος των βοσκοτόπων, έχουμε μία έξτρα μείωση κάθε χρόνο των ενισχύσεων, κάτι που έρχεται από το 2015 και από ό,τι φαίνεται αν δεν αλλάξει θα πάμε και μέχρι το 2027, όπου τελικά δεν θα παίρνουμε σχεδόν τίποτα. Και αν δεν παίρνουμε σχεδόν τίποτα αυτά τα χρήματα που χάνει ο κτηνοτρόφος κάπου πρέπει να μετακυλιστούν και λογικά θα πρέπει να μετακυλιστούν στο προϊόν. Κάποιοι θα αναγκαστούν να αλλάξουν επάγγελμα. Έχει μειωθεί το ζωικό μας κεφάλαιο στην Περιφέρεια κατά ένα τρίτο κι αυτό είναι αποτέλεσμα κυρίως αυτού του προβλήματος. Ενώ σε άλλες περιοχές όταν δεν υπάρχει καλή τιμή ή δεν υπάρχει σχετικό κέρδος στον κτηνοτρόφο από την πώληση του προϊόντος, εκεί μπορεί να στηριχθεί λιγάκι από τις ενισχύσεις. Εδώ οι ενισχύσεις είναι πολύ μειωμένες, υποπολλαπλάσιες από άλλες περιοχές», συμπλήρωσε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας. 

«Οι βουλευτές δεν έχουν ασχοληθεί σχεδόν καθόλου, ενώ γνωρίζουν το πρόβλημα…»

«Αυτό είναι το μεγάλο μας παράπονο και από την Περιφέρεια, αλλά και από τους βουλευτές, οι οποίοι δεν έχουν ασχοληθεί σχεδόν καθόλου, ενώ γνωρίζουν το πρόβλημα. Τους ενημερώνουμε τακτικά για τις παρεμβάσεις και μάλιστα έξτρα με διάφορες συσκέψεις που κάνουμε και από το 2015 και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις και με αυτή την κυβέρνηση. Μιλάμε συνεχώς μαζί τους. Δυστυχώς όταν έρχεται η ώρα που υπάρχει το πρόβλημα όλοι μας ζητούν να κάνουμε ξανά ένα υπόμνημα, το οποίο θα πάνε στο υπουργείο για να λύσουμε το πρόβλημα, όμως το πρόβλημα δεν λύνεται ποτέ. Και εγώ φοβάμαι ότι πηγαίνουν στο υπουργείο, καθησυχάζονται από τον εκάστοτε υπουργό και από εκεί και πέρα δεν γίνεται τίποτα. Πρέπει κάτι να αλλάξει άμεσα, γιατί φοβάμαι το 2026 – 2027 ελάχιστοι θα έχουμε μείνει, διότι ήδη έχουν ξεκινήσει πολλοί και πουλάνε τα ζώα τους», επισήμανε καταληκτικά ο Νίκος Δημόπουλος.  

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα