Connect with us

Οικονομία

Αυξημένα εκκαθαριστικά για πολλούς επαγγελματίες

Αυξημένα-εκκαθαριστικά-για-πολλούς-επαγγελματίες

Ντίνος Κλειτσιώτης: Τα οριζόντια μέτρα ποτέ δεν είναι δίκαια, δυστυχώς μαζί με τα ξερά θα καούν και τα χλωρά / Αυτόματα η συμπλήρωση της δήλωσης για μισθωτούς και συνταξιούχους, αλλά χρειάζεται και έλεγχος από λογιστή

«Έχουμε μία σημαντική αλλαγή φέτος, όσον αφορά την φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών. Έχω ξαναπεί ότι τα οριζόντια μέτρα ποτέ δεν είναι δίκαια. Δυστυχώς,  πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες θα δουν φέτος αυξημένα εκκαθαριστικά».

Τα παραπάνω επισήμανε στο πλαίσιο δηλώσεων που έκανε στον «Ενήμερο», ο Ντίνος Κλειτσιώτης, ο οποίος παράλληλα αναφέρθηκε στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και στην έναρξη της υποβολής φορολογικών δηλώσεων περί τα τέλη Μαρτίου.

«Θα πρέπει να δούμε και να εξετάσουμε γιατί συνέβη αυτό…»

Ειδικότερα για το θέμα της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, ο κ. Κλειτσιώτης σημείωσε: «Θα πρέπει να δούμε και να εξετάσουμε γιατί συνέβη αυτό. Όταν το 85% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει εισοδήματα μηδενικά και ζημίες, κάτι έπρεπε να γίνει. Επαναλαμβάνω χωρίς να θέλω να υπερασπιστώ το υπουργείο, τα οριζόντια μέτρα πάντα είναι άδικα. Υπάρχει μία μερίδα ανθρώπων, οι οποίοι πραγματικά δεν βγάζουν αυτά τα εισοδήματα. Στον νομικό κλάδο για παράδειγμα υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας εκατοντάδες εν ενεργεία δικηγόροι. Η μεγάλη πλειονότητά τους δεν βγάζει αυτά τα εισοδήματα, τα οποία λέει ο νόμος με τα αντικειμενικά κριτήρια. Μετά τον έκτο χρόνο θα πρέπει να δηλώσει ο κάθε ελεύθερος επαγγελματίας τουλάχιστον 10.920 ευρώ και από εκεί και πέρα μπαίνουν και επιπλέον κριτήρια. Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι για τα πρώτα τρία χρόνια δεν ισχύουν τα αντικειμενικά κριτήρια, για τον τέταρτο χρόνο είναι ελάχιστο το εν τρίτο των αντικειμενικών κριτήριων, για τον πέμπτο χρόνο είναι τα 2/3 και από τον έκτο χρόνο φορολογούνται με τα αντικειμενικά κριτήρια, με τον κατώτατο μισθό, ο οποίος είναι 10.920 ευρώ». 

«Είναι δυνατόν να έχεις ένα κατάστημα εστίασης για 10 χρόνια και να δηλώνεις ζημία, ζημία, ζημία; Δυστυχώς μαζί με τα ξερά θα καούν και τα χλωρά…»

«Κάποιοι που μέχρι σήμερα είχαν μάθει να μην πληρώνουν ενώ είχαν εισοδήματα, φέτος θα πληρώσουν. Είναι δυνατόν να έχεις ένα κατάστημα εστίασης για 10 χρόνια και να δηλώνεις ζημία, ζημία, ζημία; Τότε γιατί το κρατάς το κατάστημα σου κύριε επαγγελματία; Να καταλάβω μία ή δύο χρονιές δεν πήγε καλά το κατάστημα, δεν έβγαλε κέρδη. Πώς είναι δυνατόν να το κρατάς, τι νόημα έχει να δηλώνεις συνέχεια ότι κερδίζεις 1.000 ή 2.000 ευρώ; Αλλά δυστυχώς μαζί με τα ξερά θα καούν και τα χλωρά. Και για να μην παρεξηγηθώ από πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες, είναι άδικα τα οριζόντια μέτρα, αλλά για πολλούς όμως, θα το πω και θα το λέω, θα πρέπει κάποτε να πληρώσουν. Άτομα που έχουν κέρδη, θα πρέπει να πληρώσουν», συμπλήρωσε σχετικά με το θέμα ο κ. Κλειτσιώτης.

«Για τους φορολογούμενους που είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι και δεν έχουν κάποια τροποποίηση στα περιουσιακά τους στοιχεία, η συμπλήρωση της δήλωσης τους θα γίνει αυτόματα»

Αναφορικά με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για φέτος, ο Ντίνος Κλειτσιώτης υπογράμμισε: «Είναι γεγονός ότι προς το τέλος Μαρτίου θα ανοίξει το σύστημα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, όπως είχε γίνει και πέρυσι. Η ιδιαιτερότητα για φέτος είναι για τους φορολογούμενους που είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι και δεν έχουν κάποια τροποποίηση στα περιουσιακά τους στοιχεία, η συμπλήρωση της δήλωσης τους θα γίνει αυτόματα από το σύστημα. Όμως θέλω να τονίσω ότι πάντα θα πρέπει να ελέγχουμε, γι’ αυτό θα συμβούλευα τον κάθε φορολογούμενο να επισκεφτεί τον λογιστή του, γιατί πολλές φορές γίνονται και λάθη, το σύστημα δεν δίνει τα σωστά στοιχεία, γι’ αυτό θα πρέπει να συμβουλευόμαστε πάντα τον φοροτέχνη – λογιστή μας».

«Είναι βέβαιο ότι δεν θα λήξει στις 30 Ιουνίου η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, αλλά θα δοθεί παράταση…»

«Πιστεύω ότι θα ανοίξει το σύστημα στις ημερομηνίες που έχει δηλωθεί, γιατί και πέρυσι ήταν συνεπέστατο το υπουργείο Οικονομικών. Να πούμε επίσης ότι πάντα, ενώ η λήξη για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων είναι για τις 30 Ιουνίου, δίνεται μία επιπλέον παράταση και αυτό γιατί υπάρχει λόγος. Ο νόμος ορίζει σαφέστατα ότι το σύστημα πρέπει να ανοίγει την 1η Φεβρουαρίου και να κλείνει 30 Ιουνίου. Επομένως από τη στιγμή που δεν μπορεί να τα ανταποκριθεί το υπουργείο και να ανοίξει το σύστημα στις 1 Φεβρουαρίου, γι’ αυτό και δίνονται αυτές οι παρατάσεις. Πρέπει να είναι ανοιχτό το σύστημα τουλάχιστον για πέντε μήνες. Επομένως είναι βέβαιο ότι δεν θα λήξει στις 30 Ιουνίου η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων», συμπλήρωσε ακόμη.

«Πιστεύω ότι θα είναι περίπου στα 820 με 830 ευρώ ο νέος κατώτατος μισθός…» Τέλος, όσον αφορά την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, ο Ντίνος Κλειτσιώτης σημείωσε: «Είναι γεγονός ότι και το 2023 έγιναν δύο αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και φέτος, 20 Μαρτίου από ό,τι έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών θα γίνει η νέα αύξηση, ώστε η νέα τουριστική περίοδος να αρχίσει με τους καινούργιους μισθούς, για να μην είναι αναγκασμένα τα λογιστήρια εν μέσω εργασιών να έχουν και αυτή την επιβάρυνση, να αλλάζουν τους μισθούς. Λέγεται ότι οπωσδήποτε θα είναι έχει το οκτώ μπροστά ο νέος κατώτατος μισθός. Θα πρέπει πάντα στις αυξήσεις που δίνονται, να μπορούν να ανταποκριθούν και οι επιχειρήσεις.  Πιστεύω ότι θα είναι περίπου στα 820 με 830 ευρώ ο νέος κατώτατος μισθός και από ό,τι έχω διαβάσει και οι επαγγελματικοί φορείς συμφωνούν σε αυτό. Όχι όμως σε αυτά που ζητάει η Γ.Σ.Ε.Ε. που ζητά 920 ευρώ. Εδώ νομίζω ότι υπερβάλλει και η Γ.Σ.Ε.Ε. από την πλευρά της. Ναι, χρειάζεται να αυξήσουμε τους μισθούς, αλλά σε συνδυασμό να μην πληγούν και οι επιχειρήσεις από την άλλη. Γιατί αν δεν έχεις υγιείς επιχειρήσεις, δεν μπορείς να έχεις και εργαζόμενους. Πρέπει να τα συγκεράσουμε τα δύο αυτά, για να έχουμε ακριβώς το επιθυμητό αποτέλεσμα».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Οικονομία

Οι τουρίστες αποφεύγουν τα πρατήρια καυσίμων

Οι-τουρίστες-αποφεύγουν-τα-πρατήρια-καυσίμων

Φώτης Πούλος: Η Ελλάδα είναι μια χώρα παραγωγής φόρων, ιδίως για τα καύσιμα / Δυο μέτρα και δυο σταθμά από την κυβέρνηση όσον αφορά τα κέρδος πρατηριούχων και διυλιστηρίων

Ελαφρώς αυξημένη, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, είναι η κίνηση που καταγράφεται στα πρατήρια υγρών καυσίμων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, ωστόσο τα όποια επιπλέον χρήματα μπαίνουν στα ταμεία των βενζινοπωλών εξανεμίζονται, λόγω των πολλών άλλων υποχρεώσεών τους.

Για το θέμα μίλησε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Π.Ε. Καβάλας, Φώτης Πούλος, ο οποίος μίλησε και για το πως διαμορφώνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα οι τιμές των υγρών καυσίμων στην περιοχή μας.

«Οι περισσότεροι επισκέπτες μας είναι Βαλκάνιοι και βάζουν καύσιμα από τις χώρες τους, αποφεύγοντας όσο μπορούν τα πρατήριά μας…»

«Σίγουρα ένα μέρος της παρουσίας πολλών επισκεπτών στην Π.Ε. Καβάλας απευθύνεται στα πρατήριά μας, αυτό είναι αναμφισβήτητο. Βέβαια όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές στο παρελθόν, οι επισκέπτες της περιοχής μας είναι Βαλκάνιοι και λόγω της μεγάλης διαφοράς στην τιμή των υγρών καυσίμων ανάμεσα στη χώρα μας και στις δικές τους, προσπαθούν να μην βάλουν καύσιμα από εμάς ή αν βάλουν να το κάνουν με μικροποσότητες για να τους βγει πιο οικονομικά. Έρχονται γεμάτοι και φεύγουν οριακά για να γυρίσουν πίσω. Οι τιμές μας τους φαίνονται ακριβές. Η Ελλάδα είναι δυστυχώς μια χώρα παραγωγής φόρων, ιδίως για τα καύσιμα, με πολύ υψηλούς Ε.Φ.Κ., αλλά και Φ.Π.Α.», σημείωσε σχετικά ο Φώτης Πούλος.

«Τα περισσότερα πρατήρια της Π.Ε. Καβάλας πωλούν την αμόλυβδη από τα 1,90 ευρώ το λίτρο και πάνω. Είναι πανάκριβα τα καύσιμα…»

«Άρα τα έσοδα από την παρουσία ξένων επισκεπτών στην περιοχή μας δεν είναι πολλά. Είμαστε λίγο παραπάνω σε κίνηση και προσέλευση στα πρατήριά μας από πέρυσι, δεν γκρινιάζουμε, αλλά αυτή η αύξηση της κίνησης εξανεμίζεται λόγω άλλων λειτουργικών εξόδων που δεν μας επιτρέπουν να χαρούμε αυτήν την αύξηση. Όσον αφορά τις τιμές των υγρών καυσίμων, ενώ είχαμε μια αποκλιμάκωσή τους και ήμασταν γύρω στα 1,80 ευρώ το λίτρο για την αμόλυβδη βενζίνη, τις τελευταίες εβδομάδες είχαμε ραγδαία αύξηση, περίπου 10 δολάρια το βαρέλι, η οποία πέρασε σιγά σιγά και στην αντλία. Τα περισσότερα πρατήρια της Π.Ε. Καβάλας πωλούν την αμόλυβδη από τα 1,90 ευρώ το λίτρο και πάνω. Είναι πανάκριβα τα καύσιμα», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών της Π.Ε. Καβάλας.

Δυο μέτρα και δυο σταθμά από την κυβέρνηση όσον αφορά τα κέρδος πρατηριούχων και διυλιστηρίων

«Μη ξεχνάμε ότι εδώ και δυο χρόνια στα πρατήρια έχει επιβληθεί πλαφόν που δεν μας επιτρέπει να έχουμε περισσότερο περιθώριο κέρδους, από αυτό που είχαμε τον Αύγουστο του 2020. Αντιθέτως είδαμε τα διυλιστήρια και στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη να παρουσιάζουν υπερκέρδη. Όλα αυτά αν η ίδια νομοθεσία εφαρμοζόταν και στα διυλιστήρια, δεν θα έφερναν υπερκέρδη και οι καταναλωτές θα πλήρωναν φθηνότερα καύσιμα. Και η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και άλλες στην Ε.Ε., εφαρμόζουν δυο μέτρα και δυο σταθμά. Πήραν ένα κομμάτι από τα υπερκέρδη και τα έδωσαν σε μια ομάδα συμπολιτών μας. Καλά έκαναν, αλλά και εμείς είχαμε χάσιμο. Κι εμείς πληγήκαμε από την πανδημία, έχουμε αυξημένο εργατικό και ενεργειακό κόστος. Έχουν αυξηθεί τα πάντα, ενώ αντίστοιχα δεν έχουν αυξηθεί υπέρμετρα οι πωλήσεις μας για να πούμε ότι βγάζουμε τα έσοδα που προσδοκούμε», επισήμανε καταληκτικά ο Φώτης Πούλος.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Οικονομία

Γ. Σκλήρης: Υψηλές πληρότητες στα ξενοδοχεία της Καβάλας

Γ.-Σκλήρης:-Υψηλές-πληρότητες-στα-ξενοδοχεία-της-Καβάλας

«Βρισκόμαστε στα μέσα Ιουλίου και το πρόσημο είναι θετικό. Και φέτος βιώνουμε μια χρονιά με μεγάλη επισκεψιμότητα, ειδικά αυτό το διάστημα που διανύουμε τώρα και θεωρώ ότι θα συνεχίσουμε έτσι μέχρι και τον Σεπτέμβριο».

Τα παραπάνω τόνισε στο πλαίσιο δηλώσεων που έκανε στην ΕΡΑ Καβάλας, σχετικά με την τουριστική κίνηση στην πόλη μας, ο διευθυντής του ξενοδοχείου «Γαλαξίας», Γιώργος Σκλήρης.

«Η παραδοσιακή πελατεία μας βασίζεται στον οδικό τουρισμό από τα Βαλκάνια, αλλά και στους Έλληνες επισκέπτες…»

«Όλα τα ξενοδοχεία της Καβάλας έχουν υψηλές πληρότητες αυτό το διάστημα. Η παραδοσιακή πελατεία μας βασίζεται στον οδικό τουρισμό από τα Βαλκάνια, αλλά και στους Έλληνες επισκέπτες, καθώς σε διερχόμενους άλλων εθνικοτήτων. Όπως είναι αναμενόμενο σ’ αυτήν την περίοδο οι περισσότεροι επισκέπτες της Καβάλας είναι από Βουλγαρία και Ρουμανία. Ειδικά για τους δεύτερους κάθε χρόνο υπάρχει μια αυξητική τάση στην προσέλευσή τους. Επίσης έχουμε και πολλούς Τούρκους, οι οποίοι μας επισκέπτονται πάρα πολύ τα σαββατοκύριακα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκλήρης.

«Θεωρώ ότι πολύ καλά θα πάει και ο επόμενος μήνας, όπως και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου…»

Όσον αφορά το επόμενο διάστημα, ο διευθυντής του ξενοδοχείου «Γαλαξίας» επισήμανε: «Και ο Αύγουστος δείχνει πολύ θετικά στοιχεία. Ήδη έχουν γίνει αρκετές προκρατήσεις και θεωρώ ότι πολύ καλά θα πάει και ο επόμενος μήνας, όπως και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου σίγουρα. Βέβαια ασφαλείς προβλέψεις δεν μπορούμε ακόμη να κάνουμε σε μεγάλο ορίζοντα, αλλά πιστεύω ότι η κατάσταση θα είναι αυτή που προανέφερα. Συνεχίζουμε την σεζόν μας ελπίζοντας στα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Οικονομία

Η Ειρήνη Βρανά στο 1ο Αναπτυξιακό – Επιχειρηματικό «Amfipolis Forum»

Η-Ειρήνη-Βρανά-στο-1ο-Αναπτυξιακό-–-Επιχειρηματικό-«amfipolis-forum»

Η Ειρήνη Βρανά συμμετείχε, με την ιδιότητα της εκπροσώπου του ΤΑΙΠΕΔ στο Δ.Σ της ΟΛΚ Α.Ε. στο 1ο Αναπτυξιακό – Επιχειρηματικό και Οικονομικό «Amfipolis Forum».

Με αφορμή την συμμετοχή της έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Με χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση να παρευρεθώ στο 1ο Αναπτυξιακό – Επιχειρηματικό και Οικονομικό «Amfipolis Forum» που διεξήχθη στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Αμφίπολης.

Θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές,  τον  Όμιλο Κουρτίδη για την άψογη διοργάνωση του, με πολυπληθές ακροατήριο και ιδιαίτερα συγχαίρω την κα Κλεονίκη (Νίκη) Γαβριηλίδου, σύζυγο του κου Νίκου Κουρτίδη- Πρόεδρο της «Kourtidis Group», παιδιόθεν φίλη και εξαιρετική συνάδερφο δικηγόρο, για την συμμετοχή της στην επίτευξη της επιτυχούς διοργάνωσης.

Αξιοσημείωτες οι σημαντικές παρεμβάσεις, εκπροσώπων της Κυβέρνησης, από το χώρο της πολιτικής, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του επιχειρείν, σε ότι αφορά στον τουρισμό, τις επενδύσεις, τις υποδομές και γενικότερα τις αναπτυξιακές προοπτικές της ευρύτερης περιοχής, δεδομένου ότι υπήρχε μεγάλη συμμετοχή επιχειρηματιών και επενδυτών.

Ο επιθυμητός στόχος του φόρουμ θεωρώ ότι επιτεύχθηκε καθώς εκφράστηκαν γνώμες και παρουσιάστηκαν απαραίτητες πληροφορίες, οι οποίες σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς μπορούν να μετεξελιχθούν σε ουσιαστική ανάπτυξη της περιοχής.

Θα ασπαστώ τη δήλωση του κου Γκιουλέκα, ότι «η Μακεδονία δεν έχει μόνο ένδοξο παρελθόν, έχει πολύ σημαντικό παρόν και ένα πολύ σημαντικό μέλλον».

Για το σημαντικό αυτό μέλλον, θα ενώσουμε όλοι μας τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας, πολιτικά και επιχειρηματικά πρόσωπα, αλλά και οι  επιστημονικές ομάδες, προκειμένου να αποδείξουμε ότι αυτός ο τόπος κρύβει πολλές και σημαντικές δυνατότητες, με τις οποίες μπορούμε να πετύχουμε να μετατραπεί, σε σημαντικό πόλο έλξης, καθώς επίσης να καταστεί  κορυφαίος τουριστικός προορισμός.     

Ως εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ στο Δ.Σ της ΟΛΚ Α.Ε. υπογραμμίζω ότι τα αγαθά και οι υπηρεσίες που συνδέονται με τον τουρισμό βρίσκουν αρωγό τη Διοίκηση του Ο.Λ.Κ και η συμμετοχή μου στο φόρουμ συμβολίζει και ενισχύει τη σημασία αυτή.

Ως πολίτης, δικηγόρος, επιχειρηματίας και πολιτεύτρια, πρεσβεύω ότι πρέπει να ενισχύουμε με κάθε τρόπο και μέσο, φορείς που αναδεικνύουν τις αναπτυξιακές προοπτικές της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας, με σεβασμό πάντα στο περιβάλλον, στην τοπική – πολιτιστική κουλτούρα, δημιουργώντας ταυτόχρονα, αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας για το μέλλον των παιδιών μας.

Αξίζουν συγχαρητήρια στους επιχειρηματίες που επιτυγχάνουν τους στόχους, για τους οποίους εκτιμώ ότι το κλειδί της επιτυχίας για μία βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη είναι οι συνέργειες, που έχουν αναπτύξει συστηματικά, με συνέπεια και όραμα. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η συνέχεια ενός ποιοτικότερου τουριστικού προϊόντος για την περιοχή, ως μία ισχυρή κινητήριος δύναμη για την οικονομία μας.      

Ειρήνη Βρανά

Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω/ Πολιτεύτρια με τη Ν.Δ. στην Π.Ε Καβάλας

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα