Connect with us

Αγροτικά

Απαιτούνται γενναία μέτρα για την στήριξη του αγροτοδιατροφικού τομέα

Απαιτούνται-γενναία-μέτρα-για-την-στήριξη-του-αγροτοδιατροφικού-τομέα

Ο Σύλλογος Γεωπόνων νομού Καβάλας, απέστειλε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Γεωργαντά και τους τοπικούς βουλευτές την παρακάτω επιστολή:

Ο Αγροτοδιατροφικός τομέας διανύει ίσως την μεγαλύτερη κρίση μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, μια κρίση πολυεπίπεδη που έχει τις ρίζες της στην Κλιματική αλλαγή και την Οικονομία και οδηγεί σε μια γενική αναποφασιστικότητα και αβεβαιότητα. Αυτή δε η αβεβαιότητα εντείνεται λόγω της έλλειψης γενναίων μέτρων και παρεμβάσεων, που απαιτούνται για την αναστροφή του δυσμενούς κλίματος.

Η βασικότερη καλλιεργητική φροντίδα, η λίπανση των καλλιεργειών, που διασφαλίζει την υψηλή παραγωγικότητα και ποιότητα των προϊόντων, τίθεται υπό αμφισβήτηση. Μεγάλο μέρος των αγροτών τείνει να εφαρμόσει ένα μοντέλο υπολίπανσης έως μηδενικής λίπανσης, αφού αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο συνεχώς αυξανόμενο κόστος της. Ιδιαιτέρως μάλιστα όταν ο παραγωγικός κόσμος δεν έχει καταφέρει να εξοφλήσει τα χρέη της προηγούμενης καλλιεργητικής περιόδου. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως από τον Αύγουστο του 2021 μέχρι σήμερα το κόστος της αζωτούχου λίπανσης έχει αυξηθεί πάνω από 250%, χωρίς αυτό να ισοσταθμίζεται από αντίστοιχες αυξήσεις σε τιμές παραγωγού. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα υπόλοιπα αγροεφόδια και συντελεστές παραγωγής, στοιχεία τα οποία είναι ήδη γνωστά και στην πολιτική ηγεσία.

Ειδικότερα για τον Νομό Καβάλας, οι δυσμενείς συνθήκες των τελευταίων ετών, τόσο σε επίπεδο παραγωγής, όσο και εμπορίας, έχουν οδηγήσει σε απόγνωση μεγάλη μερίδα των παραγωγών. Συγκεκριμένα:

Η διαρκής μείωση των τιμών παραγωγού επιτραπέζιων και οινοποιήσιμων σταφυλιών, σε συνδυασμό με τα προβλήματα στην παραγωγή, καθιστούν την καλλιέργεια ασύμφορη, με κίνδυνο αναστολής κάθε καλλιεργητικής φροντίδας. Η δεινή αυτή οικονομική κατάσταση, αποτρέπει τις αναγκαίες επενδύσεις για την αναδιάρθρωση των προβληματικών ποικιλιών.

Οι ελλιπείς υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας στα Τενάγη Φιλίππων, καθιστούν κάθε καλλιεργητικό σχεδιασμό αβέβαιο, αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος της πλημμύρας.

Ακόμα και στις εξαγωγές ακτινιδίου παρατηρείται μια πρωτοφανής κάμψη, με αβέβαιη προοπτική ανάκαμψης λόγω και των πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία, που ως γνωστόν αποτελούσε ενδιάμεσο σταθμό στην εμπορία του προϊόντος.

Τέλος, θέλουμε να επισημάνουμε ότι όλοι οι παραγωγικοί κλάδοι της περιοχής, υφίστανται τις συνέπειες της πρωτοφανούς αυτής κρίσης.

Για την αντιμετώπιση της υπάρχουσας κατάστασης θα πρέπει να ληφθούν άμεσα γενναία μέτρα, για όλους τους παραγωγικούς κλάδους που πλήττονται. Ειδικότερα:

Επέκταση των χορηγούμενων οικονομικών ενισχύσεων σε όλες τις επιτραπέζιες ποικιλίες αμπέλου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία COVID-19.

Συμπερίληψη όλων των παραγωγών στο σχεδιαζόμενο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης καλλιεργειών, χαράσσοντας έτσι μια αποτελεσματική στρατηγική για την επόμενη 20ετία.

Διατήρηση της κάλυψης στην ρήτρα αναπροσαρμογής του αγροτικού ρεύματος στο 80% και για την φετινή χρονιά.

Μείωση του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, όπως ήδη γίνεται σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Παροχή ενισχύσεων σε ζωοτροφές, λιπάσματα και αγροεφόδια για την διατήρηση του κόστους εισροών σε βιώσιμο επίπεδο.

Επίλυση του χρόνιου προβλήματος της χρηματοδότησης των αγροτών μέσω παροχής δανείων με Κρατικές Εγγυήσεις.

Σήμερα καλούμαστε ως επιστημονικός κλάδος να ανταπεξέλθουμε σε αυτή την δύσκολη συγκυρία, υποστηρίζοντας τον αγροτοδιατροφικό τομέα χωρίς τα απαραίτητα εργαλεία, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας και του υψηλού κόστους παραγωγής, ενώ ταυτόχρονα παρέχουμε χρηματοπιστωτική κάλυψη το ύψος της οποίας αδυνατούμε να καλύψουμε σε ένα αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον.

Αναμένουμε από την Πολιτεία να αντιδράσει άμεσα και ξεκάθαρα ικανοποιώντας τα αιτήματα και τις προτάσεις που συνεχώς λαμβάνει από όλους τους φορείς του κλάδου, δίνοντας τέλος στην παραφιλολογία και στην αβεβαιότητα που αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη.

Για το Δ.Σ. του Σ.Γ.Ν.Κ.

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Γεώργιος Μπαλίκας Θεόδωρος Αμπελίδης

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αγροτικά

Επανεξελέγη πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου ο Σάββας Αργυράκης

Επανεξελέγη-πρόεδρος-του-Αγροτικού-Συλλόγου-Νέστου-ο-Σάββας-Αργυράκης

Στη θέση του προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου επανεξελέγη ο Σάββας Αργυράκης, μετά την εκλογική διαδικασία που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο (18/3) για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου του Α.Σ.Ν.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Αργυράκης, η συμμετοχή των αγροτών της περιοχής στην εκλογική διαδικασία ήταν μεγάλη, γεγονός που χαροποίησε ιδιαίτερα τους ανθρώπους του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου.

«Πιστεύω ότι έχουμε δείξει ένα σοβαρό πρόσωπο και θα προσπαθήσουμε από εδώ και πέρα να είμαστε το ίδιο σοβαροί και ενεργοί σε όλα τα θέματα…»

«Η συμμετοχή, ειδικά από νέο κόσμο, ήταν μεγάλη. Όλα κύλησαν ομαλά και ήδη συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο διοικητικό συμβούλιο του Α.Σ.Ν. Παραμένω στη θέση του προέδρου. Υπάρχει ένα πολύ καλό κλίμα και μια καλή διάθεση από όλους μας να κάνουμε όσα πρέπει για τα μέλη μας και γενικότερα για τον αγροτικό κόσμο του Νέστου. Πιστεύω ότι έχουμε δείξει ένα σοβαρό πρόσωπο και θα προσπαθήσουμε από εδώ και πέρα να είμαστε το ίδιο σοβαροί και ενεργοί σε όλα τα θέματα. Βέβαια υπάρχουν πολλά μέτωπα ανοιχτά στον πρωτογενή τομέα αυτή τη στιγμή, αλλά αυτά μας κάνουν να είμαστε πιο δυνατοί. Τα μέλη μας και οι φίλοι αγρότες είναι πάντα δίπλα μας και μας επισημαίνουν πράγματα κι αυτό μας κάνει να τρέχουμε περισσότερο. Έτσι θα συνεχίσουμε και με την καλή διάθεση που υπάρχει στο διοικητικό συμβούλιο θα κάνουμε σοβαρά πράγματα για την περιοχή μας», σημείωσε σχετικά ο κ. Αργυράκης.

«Τα τελευταία χρόνια με την τεχνολογική πρόοδο και στα τρακτέρ και στα μηχανήματα, υπάρχει τέτοια κατεργασία του εδάφους, που δεν χρειάζεται να κάψουμε τα φυτικά υπολείμματα…»

 Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου αναφέρθηκε και στις αρκετές φωτιές που εκδηλώθηκαν και πάλι το τελευταίο χρονικό διάστημα στην περιοχή, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ενημερώθηκα κι εγώ από συναδέλφους, αλλά και από διάφορα sites. Στην περιοχή μας έχουμε ένα κακό. Όποτε οι καιρικές συνθήκες έχουν ανέμους, κάποιοι που τις περισσότερες φορές δεν είναι και αγρότες, προκαλούν φωτιές με μεγάλες εστίες. Αυτή τη φορά κάηκαν μεγάλες εκτάσεις στο Μοναστηράκι, που δεν ξέρω αν ήταν χωράφια. Τα τελευταία χρόνια με την τεχνολογική πρόοδο και στα τρακτέρ και στα μηχανήματα, υπάρχει τέτοια κατεργασία του εδάφους, που δεν χρειάζεται να κάψουμε τα φυτικά υπολείμματα. Τις δεκαετίες του ’80 ή του ’90 ναι υπήρχε αυτό το φαινόμενο, αλλά όσο περνάνε τα χρόνια αυτό φθίνει και λόγω της αύξησης στις δενδρόδεις καλλιέργειες και τις αλλαγής των χωραφιών με άλλες καλλιέργειες. Κάνουμε ενημερώσεις και με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χρυσούπολης και βλέπουμε ότι τις περισσότερες φορές τις φωτιές αυτές δεν τις βάζουν συνάδελφοι, αλλά κάποιοι ανεγκέφαλοι που δεν γνωρίζουμε τον λόγο που κάνουν τέτοιες ενέργειες».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Ανοίγει ο δρόμος για άρση της παρακράτησης 20% στις αγροτικές αποζημιώσεις

Ανοίγει-ο-δρόμος-για-άρση-της-παρακράτησης-20%-στις-αγροτικές-αποζημιώσεις

Ανοίγει ο δρόμος για την άρση της παρακράτησης 20% στις αποζημιώσεις αγροτικών καλλιεργειών Π.Ε.Καβάλας από τον ΕΛΓΑ, λόγω της μεγάλης χαλαζόπτωσης του Ιουνίου 2022.

Με νομοθετική ρύθμιση του Υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά από συντονισμένες ενέργειες του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και Βουλευτή Ν. Καβάλας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργου Γεωργαντά, προβλέπεται αποζημίωση μέχρι το 100%.

Σε προσθήκη που έγινε στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τίτλο «Ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο για την οργάνωση και λειτουργία του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού – ΔΗΜΗΤΡΑ, σύσταση και λειτουργία φορέα διαχείρισης Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης», στο άρθρο 48 με τίτλο «Ρυθμίσεις θεμάτων του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων σχετικά με τις ζημιές που προκλήθηκαν λόγω χαλαζοπτώσεων και πυρκαγιών – τροποποίηση παρ.1 άρθρου 87 ν. 4975/2022», προστίθεται περίπτωση όπου διευκρινίζεται πως για τις ζημιές που προκλήθηκαν σε αγροτικές καλλιέργειες και σε ζωικό κεφάλαιο από τις χαλαζοπτώσεις του Ιουνίου του 2022 σε Περιφερειακές Ενότητες μεταξύ των οποίων και της Καβάλας, «το ανώτατο ετήσιο όριο αποζημίωσης ανά αγροτεμάχιο δύναται να καθορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΑ έως το 100% της ασφαλιζόμενης αξίας της παραγωγής του αγροτεμαχίου που ζημιώθηκε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Ζαφείρης Μυστακίδης: Πιστοί στις αρχές και αξίες μας θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε

Ζαφείρης-Μυστακίδης:-Πιστοί-στις-αρχές-και-αξίες-μας-θα-συνεχίσουμε-να-προσφέρουμε

«Είμαστε περισσότερο έμπειροι, πιο σοφοί και γνωρίζουμε καλύτερα το πως και με ποιο τρόπο θα ζητήσουμε κάτι και από ποιον / Οι προκλήσεις υφίστανται, αλλά δεν τις φοβόμαστε…»

Για τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει στη νέα θητεία του, τέταρτη κατά σειρά, μίλησε στον «Ενήμερο», ο επανεκλεγείς πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Ζαφείρης Μυστακίδης.

«Τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου έγινε η σύσταση της νέας Διοικούσας Επιτροπής του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας. Για τέταρτη θητεία εξελέγην πρόεδρος του κι αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό για εμάς και τους Καβαλιώτες γεωτεχνικούς, αλλά και για τον κόσμο που περιμένει πράγματα από εμάς και φυσικά το πιο σημαντικό είναι ότι αποτελεί μια επιβράβευση, καθώς επέρχεται και η φθορά με τη συνεχή ενασχόληση με διάφορα ζητήματα, είτε συνδικαλιστικά, είτε πολιτικά», τόνισε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Μυστακίδης.

«Πιστοί στις αρχές και αξίες που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε…»

 «Παρ’ όλα αυτά στην πράξη αποδείξαμε ότι δεν κουράσαμε, αλλά ίσα ίσα κρατήσαμε αναμμένη τη φλόγα των προσδοκιών από εμάς και αυτό μας προσθέτει φυσικά μεγαλύτερη ευθύνη. Πιστοί στις αρχές και αξίες που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε. Το όραμα και οι αξίες μας έχουν να κάνουν με τη σύνθεση, τη δημιουργία, ένα ελπιδοφόρο όραμα για τους γεωτεχνικούς, όσο και για τους κατοίκους των Περιφερειακών Ενοτήτων Καβάλας, Δράμας και Σερρών. Οι προκλήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες τα χρόνια που έρχονται κι αυτό είναι μια πραγματικότητα», επισήμανε στη συνέχεια των όσων είπε στον «Ε» ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ.

«Είμαστε περισσότερο έμπειροι, πιο σοφοί και γνωρίζουμε καλύτερα το πως και με ποιο τρόπο θα ζητήσουμε κάτι και από ποιον, αλλά και με ποιο τρόπο θα το οργανώσουμε…»

 «Οι αγρότες μας είναι σε αναβρασμό, εμείς είμαστε περισσότερο έμπειροι, πιο σοφοί και γνωρίζουμε καλύτερα το πως και με ποιο τρόπο θα ζητήσουμε κάτι και από ποιον, αλλά και με ποιο τρόπο θα το οργανώσουμε. Είναι γνωστές οι παρεμβάσεις μας και για γεωτεχνικά θέματα, αλλά και για ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες και αλυσιδωτά τους συναδέλφους γεωπόνους και γεωτεχνικούς. Αυτό είναι μια πραγματικότητα που κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί. Πολλές φορές είχαμε την ευκαιρία να τοποθετηθούμε για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τους φίλους αγρότες. Έχουν λυθεί κάποια θέματα, κάποια άλλα ακόμη τα συζητάμε, μετά από καιρό, όπως είναι τα αιτήματα για τα de minimis του 2020», δήλωσε ακόμη ο Ζαφείρης Μυστακίδης.

«Θα συνεχίσουμε να είμαστε αρωγός δίπλα στους αγρότες μας – Οι προκλήσεις υφίστανται, αλλά δεν τις φοβόμαστε…»

 «Γενικά ανοίγουμε την κουβέντα, βάζουμε το πλαίσιο, με επιχειρήματα, σοβαρότητα κι έναν κρυστάλλινο και ξεκάθαρο λόγο. Θα συνεχίσουμε να είμαστε αρωγός δίπλα στους αγρότες μας, δεν το συζητάμε αυτό. Θεωρώ ότι είναι αυτονόητη υποχρέωση μας, όπως είναι υποχρέωση και των παραγωγών να αγωνιστούν σκληρά και να επιμείνουν για τα ζητήματα που τους απασχολούν με μεγαλύτερη ένταση και σε μεγαλύτερο βαθμό. Προχωράμε μέσα σε όλη αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα. Εμείς είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να σταθούμε επάξια και να εκπληρώσουμε τον αντικειμενικό λόγο ύπαρξης μας. Οι προκλήσεις υφίστανται, αλλά δεν τις φοβόμαστε», υπογράμμισε καταληκτικά στα όσα είπε στον «Ε» ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα