Connect with us

Νέα Θάσου

Απάντηση του δήμου Θάσου στη «Λαϊκή Συσπείρωση» για τα Σχολεία

Απάντηση-του-δήμου-Θάσου-στη-«Λαϊκή-Συσπείρωση»-για-τα-Σχολεία

Αναφορικά με τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Θάσου για τα Σχολεία της Θάσου ο Δήμος της Θάσου διευκρινίζει:

Κατά την θερινή περίοδο έχει πραγματοποιηθεί πλήθος παρεμβάσεων συντηρήσεων, ανάλογα με τις ανάγκες που υπήρχαν, σχεδόν σε όλες της σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Θάσου από τις Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Θάσου. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι όσοι έχουν επισκεφθεί τις σχολικές μονάδες γνωρίζουν. Ιδιαιτέρως η αλλαγή στο κτήριο του Δημοτικού Σχολείου Θεολόγου- Ποτού, δεν είναι δυνατόν να μην έχει γίνει αντιληπτή.

Είναι γνωστό ότι η μεταφορά των μαθητών από και προς τις σχολικές μονάδες δεν αποτελεί αρμοδιότητα του Δήμου Θάσου αλλά της αρμόδιας Αντιπεριφέρειας καθώς ο Δήμος της Θάσου δεν διαθέτει τα απαιτούμενα μεταφορικά μέσα.

Όσον αφορά την χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών του Δήμου Θάσου θα πρέπει να είναι γνωστό ότι υπήρξαν δύο (2) πρόσθετες συμπληρωματικές κατανομές από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) έτους 2022 για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων (υπ. αριθμ. 17676/17-03-2022 & 63358/28-09-2022 Αποφάσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών), οι οποίες έγιναν αποδεκτές από ομόφωνες αντίστοιχα αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σχετικά ο Δήμαρχος Θάσου κ. Ελευθέριος Κυριακίδης δήλωσε:

«Ο Δήμος της Θάσου σε στενή συνεργασία με τις Σχολικές Επιτροπές εργάζονται αδιάλειπτα, στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους, για την συντήρηση των σχολικών μονάδων, για την ολοκλήρωση των έργων δημιουργίας νέων αιθουσών αλλά και για τον προγραμματισμό δημιουργίας νέων σχολικών μονάδων.

Η παροχή των καλύτερων συνθηκών εκπαίδευσης προς τα παιδιά μας αποτελεί προτεραιότητά μας.

Ο Δήμος της Θάσου είναι ανοιχτός στην κατάθεση ρεαλιστικών προτάσεων από την αντιπολίτευση, στα αρμόδια θεσμικά όργανα, που να βελτιώνουν ακόμη περισσότερο την υπάρχουσα κατάσταση».

Γραφείο Δημάρχου

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Νέα Θάσου

Meteokav.gr: Μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ώρες με κύρια χαρακτηριστικά τις επιλεκτικές βροχές και την περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας

meteokav.gr:-Μεταβολή-θα-παρουσιάσει-ο-καιρός-τις-επόμενες-ώρες-με-κύρια-χαρακτηριστικά-τις-επιλεκτικές-βροχές-και-την-περαιτέρω-πτώση-της-θερμοκρασίας

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ
Μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ώρες με κύρια χαρακτηριστικά τις επιλεκτικές βροχές και την περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας.

Αναλυτικότερα, σήμερα μέχρι τις απογευματινές ώρες μικρή πιθανότητα για πρόσκαιρες τοπικές βροχές κυρίως στα ορεινά. Από τις βραδινές ώρες θα αρχίζουν να εκδηλώνονται τοπικές βροχές στα νοτιοδυτικά τμήματα του νομού που προοδευτικά θα γενικευθούν στο σύνολο του νομού.

Μέσα στην νύχτα και μέχρι νωρίς του πρωί του Σαββάτου θα εκδηλώνονται βροχές στο σύνολο του νομού οι οποίες κατά κανόνα θα έχουν μέτρια ένταση σε περιοχές κοντά στην θάλασσα και ασθενή και πιο τοπικό χαρακτήρα στα ηπειρωτικά βορειότερα τμήματα. Πιθανότητα για πρόσκαιρες και τοπικές εξάρσεις εντοπίζονται στην Θάσο και δευτερευόντως στα παράκτια (κατά βάση κοντά στον Στρυμωνικό). Στην συνέχεια αναμένεται σταδιακή βελτίωση του καιρού με προοδευτικό περιορισμό των φαινομένων ανατολικότερα και μέχρι αργά το μεσημέρι θα έχουν σταματήσει σε όλες περιοχές του νομού.

Η πτώση της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με τα φαινόμενα θα δώσει χιονοπτώσεις στις κορυφές του Παγγαίου. Η θερμοκρασία το επόμενο διάστημα θα σταθεροποιηθεί σε φυσιολογικές για την εποχή τιμές ενώ κατά περιόδους θα εκδηλώνονται τοπικές βροχές (σύντομης διάρκειας κατά κανόνα), θα υπάρχει συνεχή ενημέρωση στο www.meteokav.gr

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading

Νέα Θάσου

Ανοίγει το αρχαίο θέατρο της Θάσου για το κοινό

Ανοίγει-το-αρχαίο-θέατρο-της-Θάσου-για-το-κοινό
Screenshot

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας ανακοινώνει ότι από 13/5/2024 το θέατρο της Θάσου θα είναι ανοικτό στο κοινό ως επισκέψιμο μνημείο από Δευτέρα ως Παρασκευή ώρες 8.00-14.00 εκτός Σαββατοκύριακου και αργιών.
Το έργο «Αποκατάσταση και ανάδειξη αρχαίου θεάτρου Θάσου-Β Φάση» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία -Θράκη 2014-2020» της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.
Οι εργασίες άρχισαν στις 26-11-2018 και η αποκατάσταση των μαρμάρινων εδωλίων στο κοίλο του θεάτρου ολοκληρώθηκε στις 22-12-2023.
Το έργο που εκτελέστηκε, περιελάβανε πλήθος περιφερειακών εργασιών, αλλά πρωτίστως την αναστήλωση του κοίλου του αρχαίου θεάτρου με ανακατασκευή των λίθινων τοιχίων στήριξης των εδωλίων, τοποθέτηση όσων αρχαίων μαρμάρινων εδωλίων σώζονταν και ταυτοποιήθηκαν και συμπλήρωση των κενών με σύγχρονα εδώλια από μάρμαρο Θάσου, προς αντικατάσταση των ξύλινων εδωλίων που τοποθετήθηκαν τη δεκαετία του 1990.
Το έργο συνεχίζεται με εργασίες βελτίωσης των λοιπών υποδομών προκειμένου το μνημείο να καταστεί και λειτουργικό ως χώρος παραστάσεων.
Ένα αίτημα της τοπικής κοινωνίας για την αποκατάσταση του κοίλου του αρχαίου θεάτρου στην αρχική μαρμάρινη μορφή του ολοκληρώθηκε με την αμέριστη συμπαράσταση της Περιφέρειας Ανατολική Μακεδονίας-Θράκης και της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού που ενέταξε το έργο στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της, του προσωπικού της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία-Θράκη» και του προσωπικού της Επιτελικής Δομής του ΥΠΠΟ (ΕΔΕΠΟΛ).
Η ολοκλήρωση ενός τεχνικά δύσκολου αναστηλωτικού έργου με πολλαπλά προβλήματα, εντός του χρονικού πλαισίου της περιόδου 2014-2020 πιστώνεται στην άοκνη προσπάθεια της επιβλέπουσας του έργου και στους εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων επί του πεδίου, αλλά και στο προσωπικό της λογιστικής υποστήριξης του έργου που ανταπεξήλθαν επαξίως.

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading

Νέα Θάσου

Μακάριος Λαζαρίδης: Καπναποθήκες, Εθνολογικό Μουσείο Ν. Καρβάλης και Κάστρο Μεγάλου Αλεξάνδρου εκπέμπουν SOS

Μακάριος-Λαζαρίδης:-Καπναποθήκες,-Εθνολογικό-Μουσείο-Ν.-Καρβάλης-και-Κάστρο-Μεγάλου-Αλεξάνδρου-εκπέμπουν-sos

❖ Τη δημιουργία νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στους Φιλίππους ζήτησε από την Υπουργό Πολιτισμού κυρία Λ. Μενδώνη

«Το όραμα της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει αποδεδειγμένα στο επίκεντρό του τον πολιτισμό. Η ασκούμενη πολιτική του πολιτισμού, αφήνοντας πίσω αγκυλώσεις και εμπόδια, ανοίγει χώρο στην ελεύθερη έκφραση και δημιουργία, ενώ προβάλει και αναδεικνύει τα μοναδικά μας ιστορικά μνημεία».

Αυτό τόνισε ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με τη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και την προστασία του ελληνόφωνου τραγουδιού.

Εκτενή αναφορά ο κ. Λαζαρίδης έκανε στα κυβερνητικά πεπραγμένα στην Καβάλα στον τομέα του Πολιτισμού την τελευταία πενταετία.

«Αφού πρώτα εκπονήθηκε ένα συγκεκριμένο πολιτιστικό σχέδιο, αναζητήθηκαν και βρέθηκαν κονδύλια, σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση τα περισσότερα έργα να έχουν υλοποιηθεί και κάποια να “τρέχουν” ακόμη μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Σχεδόν 12.000.000 ευρώ, δαπανήθηκαν ή έχουν εξασφαλιστεί, δημιουργώντας ένα σημαντικό απόθεμα “πολιτικής πολιτισμού”, κρίσιμο και για την τοπική οικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λαζαρίδης.

Ενδεικτικά υπογράμμισε την αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων, της «Επιδαύρου της Βορείου Ελλάδος», σύμφωνα με τον Εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή, με προϋπολογισμό που ξεπερνάει τα 2.500.000 ευρώ, την αποκατάσταση της Βασιλικής Β’ στον ίδιο χώρο, την αποκατάσταση και ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου Θάσου, με προϋπολογισμό που αγγίζει τα 4.000.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, σημείωσε ο κ. Λαζαρίδης, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, προχωρούν σημαντικά έργα, όπως:

➢ Η πυρόσβεση του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων, με προϋπολογισμό 2.500.000 ευρώ.

➢ Η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του υπαίθριου θεάτρου εντός του εξωτερικού περίβολου του Φρούριου Καβάλας.

➢ Η αναβάθμιση των υποδομών της δημοτικής πινακοθήκης Καβάλας, με προϋπολογισμό που αγγίζει το 1.000.000 ευρώ.
Ο κ. Λαζαρίδης κατέθεσε στην Υπουργό Πολιτισμού και μια δέσμη από προτάσεις για την περαιτέρω πολιτιστική ανάπτυξη της Π.Ε. Καβάλας. Συγκεκριμένα πρότεινε:

✓ Τη δημιουργία ενός νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, καθώς – όπως τόνισε – «το υπάρχον κάθε άλλο παρά περιποιεί τιμή στην ιστορία μας».

✓ Την αναζήτηση της ενδεδειγμένης λύσης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και το Δήμο Καβάλας, για τη διάσωση των καπναποθηκών, οι οποίες απειλούνται με κατάρρευση.

✓ Τη συνεργασία των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τη σωτηρία του Μουσείου του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών και του παραδοσιακού και διατηρητέου οικισμού Ακόντισμα της Νέας Καρβάλης, που κινδυνεύουν με κλείσιμο.

✓ Τη φροντίδα από την Πολιτεία του Κάστρου του Παλαιοχωρίου, του Δήμου Παγγαίου, γνωστού και ως Κάστρου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. «Φοβάμαι να πω ότι το μόνο που θα υπάρχει σε λίγα χρόνια από αυτό είναι ένας σωρός από πέτρες και οι φωτογραφίες από τους κατά καιρούς επισκέπτες του χώρου. Είναι το τελευταίο βυζαντινό οχυρό του Παγγαίου που στέκεται ακόμη όρθιο», τόνισε.

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα