Connect with us

Καβάλα

Απάντηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας για τα έργα στον Άγιο Νικόλαο

Απάντηση-της-Εφορείας-Αρχαιοτήτων-Καβάλας-για-τα-έργα-στον-Άγιο-Νικόλαο

«Είχαμε την εντύπωση ότι ο τύπος του δημάρχου- σερίφη που όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει είχε παρέλθει από την Τοπική αυτοδιοίκηση»

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας κ. Σταυρούλα Δαδάκη έκανε την παρακάτω δήλωση σχετικά με το έργο «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου»:

Το έργο «ΑΝΟΙΚΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ» το οποίο προτάθηκε από τον Δήμο Καβάλας, εντάχθηκε με την αριθ. 4279/1441/Α3/286-2019 απόφαση με Κωδικό ΟΠΣ 5032955 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020»

Στη συνέχεια η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Π «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», αποφάσισε την εισαγωγή νέου υποέργου, με αριθμό 9, μέσω του οποίου θα εξασφαλιζόταν η παρουσία προσωπικού κατά την εκτέλεση των εκσκαφών του τεχνικού έργου και  την αντιμετώπιση των σχετικών θεμάτων

Για το σκοπό αυτό υπογράφηκε ανάμεσα στον Δήμο Καβάλας δια του κ Μουριάδη και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας  δια εμού, το από 1/6/2022 μνημόνιο   ενεργειών, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει:

….Προκειμένου να εκτελεσθεί το έργο: «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου Δήμου Καβάλας» με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Καβάλας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας θα διενεργήσει αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες στο  πλαίσιο διακριτού υποέργου, στην πόλη της Καβάλας. Ειδικότερα, οι αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες που θα διενεργηθούν περιγράφονται ως εξής:

– καθημερινή επίβλεψη εργασιών εκσκαφής

– διενέργεια σωστικής ανασκαφής, όπου απαιτηθεί

– συντήρηση ευρημάτων

– φωτογραφική-σχεδιαστική τεκμηρίωση ευρημάτων

….Με την ολοκλήρωση των αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών θα εκδοθεί η κατά νόμον Απόφαση μετά από γνωμοδότηση του αρμόδιου Αρχαιολογικού Συμβουλίου σχετικά με τη διατήρηση ή μη και την προστασία των αρχαιοτήτων.

…..Κατά την εφαρμογή του παρόντος μνημονίου συνεργασίας θα τηρούνται η εθνική και κοινοτική νομοθεσία και ειδικότερα οι κανόνες για τον
ανταγωνισμό, την ανάθεση δημοσίων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών, την προστασία και βελτίωση του περιβάλλοντος και τη δημοσιότητα.

Μεταξύ των παραδοτέων του υποέργου 9 προβλέπεται: Σε περίπτωση ανεύρεσης νέων στοιχείων του αγωγού θα πραγματοποιηθεί αρχαιολογική έρευνα η οποία περιλαμβάνει:

Διενέργεια ανασκαφικής έρευνας, Σχεδιαστική αποτύπωση, φωτογραφική τεκμηρίωση του χώρου και των κινητών ευρημάτων,

Συντήρηση των ακινήτων και κινητών ευρημάτων, μελέτη, δημοσίευση, ανάδειξη των ακινήτων και κινητών ευρημάτων, λοιπές εργασίες.

Κατά την έναρξη εργασιών στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, για την οποία ειρήσθω εν παρόδω ενημερώθηκα από τρίτους και όχι από τους επιβλέποντες του έργου ως όφειλαν, ούτε εκλήθην ώστε να γινόταν ένας στοιχειώδης προγραμματισμός, είχα τηλεφωνική επαφή και με τον ανάδοχο και τους επιβλέποντες του κυρίου του έργου και ζήτησα να μην ξεκινήσουν οι εκσκαφικές εργασίες πριν την ολοκλήρωση των διαδικασιών του υποέργου της Εφορείας γιατί το ενδεχόμενο ανεύρεσης αρχαιοτήτων ήταν μεγάλο. Οι ίδιοι ωστόσο επέμειναν στην έναρξη των εργασιών  και το έργο άρχισε χωρίς προσωπικό.

Σημειωτέο ότι με τη λήξη της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 και την έναρξη της νέας, για όσα έργα μεταφέρονταν στη νέα προγραμματική περίοδο  απαιτείτο μια σειρά διοικητικών ενεργειών, ώστε να είναι εφικτή λειτουργία του υποέργου της Εφορείας μας, κάτι το οποίο δεν έγινε στην ώρα του, όχι με ευθύνη της Εφορείας μας.

Οι αυτοψίες έχουν γίνει και ήδη από 29.1.2024 έχει σταλεί ενημερωτικό έγγραφο για την ανεύρεση των αρχαιοτήτων και την αναγκαιότητα διενέργειας ανασκαφικής έρευνας, η οποία φυσικά διαφέρει από την αυτοψία, καθότι απαιτεί προσωπικό. Δυστυχώς το προσωπικό δεν εμφανίζεται ως δια μαγείας από το καπέλο μας, αλλά για να είναι  σύννομη η πρόσληψή του, απαιτείται η ολοκλήρωση της διαδικασίας που αναφέρεται παραπάνω. Παρόλα αυτά εις βάρος άλλου έργου διατέθηκε αρχαιολόγος ώστε το έργο να συνεχίζει σε άλλα σημεία και συνεχίζεται, καθότι οι εργασίες δεν σταμάτησαν.

Η εν λόγω διαδικασία θα είχε ξεκινήσει νωρίτερα αν ο κύριος του έργου μας ενημέρωνε έγκαιρα. Η πράξη ωστόσο της μεταφοράς του έργου κοινοποιήθηκε στην Εφορεία μας μόλις στις 17/1/2024. Η Εφορεία μας με το αριθ.22876/18-1-2024 έγγραφο της υπέβαλε  στην ΚΥ του ΥΠΠΟ τον φάκελο για την έγκριση εκτέλεσης του έργου απολογιστικά και με αυτεπιστασία. Η εν λόγω απόφαση υπογράφτηκε και δημοσιεύτηκε στις 6/2/2024 και η  Εφορεία μας στις 7/2/2024 απέστειλε για έγκριση το σχέδιο της προκήρυξης πρόσληψης προσωπικού, ώστε να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό για να γίνει η ανασκαφική έρευνα, διαδικασία που για να ολοκληρωθεί  απαιτεί το ελάχιστο 3 εβδομάδες, καθότι η διάρκεια μόνο της προκήρυξης είναι 2 εβδομάδες.

Είναι φανερό ότι η καθυστέρηση αυτή δεν αποτελεί υπαιτιότητα της Εφορείας μας, η οποία ενήργησε εντός των νομίμων πλαισίων της χωρίς καθυστέρηση.

Είχαμε την εντύπωση ότι ο τύπος του δημάρχου- σερίφη που όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει είχε παρέλθει από την Τοπική αυτοδιοίκηση. Για κάποιους μάλλον όχι.

Είναι λυπηρό που ένα έργο το οποίο θα πρόσφερε τα μάλλα στην ιστορία της πόλης, διότι στην περιοχή πιθανολογείται η ύπαρξη παλαιοχριστιανικής βασιλικής του Αγίου Παύλου, αντιμετωπίζεται με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται από τη δημοτική αρχή.

Να θυμίσουμε στον κο Δήμαρχο που απειλεί να δράσει παρανόμως, ότι η πόλη της Καβάλας κέρδισε ένα σημαντικό μνημείο: την παλαιοχριστιανική βασιλική που αποκαλύφθηκε κάτω από το Χαλήλ μπέη τζαμί,  χάρη στην επιμονή της Εφορεία μας σε ένα άλλο έργο του Δήμου και σε μια ανάλογη περίπτωση.

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΔΑΔΑΚΗ

ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Καβάλα

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων για την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ στο αρχαίο θέατρο Θάσου

Η-Εφορεία-Αρχαιοτήτων-για-την-προσβασιμότητα-των-ΑΜΕΑ-στο-αρχαίο-θέατρο-Θάσου

Από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου:

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα για τη μη προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στο αρχαίο θέατρο της Θάσου η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας πληροφορεί το κοινό ότι το αρχαίο θέατρο της Θάσου ήταν και είναι μερικώς προσβάσιμο με όχημα εκτός δρόμου μέσω δασικού δρόμου από τη δημοτική οδό Λιμένα-Μακρυάμμου. Για τον δρόμο αυτό που διέρχεται από δημοτική δασική έκταση έχει εκπονηθεί σχετική μελέτη βελτίωσης βατότητας, η υλοποίηση της οποίας προγραμματίζεται από το Δήμο Θάσου.

Ως γνωστόν, το αρχαίο θέατρο της Θάσου χωροθετείται σε δασική έκταση, σε υψόμετρο 55μ., θέση που παρουσιάζει δυσκολίες εν τη γενέσει της. Επιπρόσθετο πρόβλημα αποτελεί ότι ανάμεσα σε δημόσιες και δημοτικές γαίες μεσολαβούν και ιδιωτικές. Η ολιστική επίλυση του θέματος είναι ένα σύνθετο τεχνικό έργο που απαιτεί ώριμες τεχνικές μελέτες και σύμπραξη και άλλων φορέων στους οποίους ανήκει η γη.

Το έργο της αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου, ενταγμένου στο ΕΣΠΑ 2014-2020, περιλάμβανε την αποκατάσταση του κοίλου, το δίκτυο αποστράγγισης όμβριων υδάτων, τη βελτίωση του πυροσβεστικού δικτύου, τη βελτίωση του φωτισμού και παροχής ρεύματος, τη βελτίωση του ανατολικού μονοπατιού, τη βελτίωση του δυτικού λιθόστρωτου βαθμιδωτού μονοπατιού, και την κατασκευή νέας περίφραξης.

Επρόκειτο για ένα μεγαλεπήβολο έργο με πολλές περιφερειακές εργασίες, πλην του αναστηλωτικού έργου, η ολοκλήρωση του οποίου αποτελεί από μόνο του άθλο.

Στην φάση αυτή η πρόβλεψη για ΑΜΕΑ είναι η τοποθέτηση infokiosk στο Μουσείο Θάσου, όπου θα υπάρχει εικονική περιήγηση 360, η οποία μπορεί να λειτουργεί και σε ιστοσελίδα εκτός μουσείου, ώστε να είναι προσβάσιμη από παντού. Η λύση αυτή χρησιμοποιείται και στα μνημεία του Αγίου Όρους, όπου αποκλείεται η προσβασιμότητα του 50% σχεδόν του πληθυσμού, και γίνεται αποδεκτή κατά την αξιολόγηση των προγραμμάτων, όταν οι δυσκολίες σε πρώτη φάση είναι ανυπέρβλητες.

Κάθε έργο εντασσόμενο σε συγχρηματοδοτημένο πρόγραμμα έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και προϋπολογισμό, και ως εκ τούτου οι εργασίες που επιλέγονται να ενταχθούν είναι αυτές που υποστηρίζονται από ώριμες μελέτες, ώστε να μπορούν να υλοποιηθούν και να μην κινδυνεύσει να απενταχθεί το έργο.

Στόχος της υπηρεσίας μας είναι να συμπράξουμε και με άλλους φορείς, ώστε να ωριμάσουν οι ενδεδειγμένες λύσεις που θα μπορέσουν να υλοποιηθούν στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2021-2027.

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Μάκης Παπαδόπουλος: «Αυξήσεις 50%στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΚ!»

Μάκης-Παπαδόπουλος:-«Αυξήσεις-50%στα-τιμολόγια-της-ΔΕΥΑΚ!»

Η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ προχωρά σε νέα οριζόντια αύξηση 50% στην πάγια χρέωση στα τιμολόγια του νερού, που φτάνει από τα 4 ευρώ στα 6 ευρώ τον μήνα για κάθε νοικοκυριό αδιακρίτως και άσχετα με την κατανάλωση που κάνει!

Δηλαδή το κάθε νοικοκυριό θα πληρώνει: 12 μήνες * 6 ευρώ = 72 ευρώ τον χρόνο!

Και συνολικά για τα 45.000 υδρόμετρα της ΔΕΥΑΚ, όλοι οι δημότες θα επιβαρυνθούν επιπλέον με 1.080.000 ευρώ τον χρόνο!

Θα φτάσουμε δηλαδή να πληρώνουμε 3.240.000 ευρώ “χαράτσι” στη ΔΕΥΑΚ όλοι οι δημότες κάθε χρόνο, και κυρίως οι δημότες με χαμηλή κατανάλωση!

Αυτές είναι οι συνέπειες της κακοδιαχείρισης, της κατασπατάλησης χρημάτων, των ανεξέλεγκτων αναθέσεων δεκάδων χιλιάδων ευρώ!

Δήμαρχος Καβάλας και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ δημιούργησαν χρέος στη ΔΕΗ 4.000.000 ευρώ!

Δήμαρχος Καβάλας και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ αδιαφόρησαν για τις ζημίες που συσσωρεύονταν κάθε χρόνο στα οικονομικά της επιχείρησης και έχουν φτάσει τα 32.500.000 ευρώ!

Με τον Θόδωρο Μουριάδη Δήμαρχο και τον Απόστολο Χρόνη Πρόεδρο στη ΔΕΥΑΚ, η δημοτική επιχείρηση εμφανίζει μόνο ζημίες!

Οι ζημίες μόνο για το 2022 έφτασαν κοντά στις 900.000 ευρώ!

Η Διοίκηση του Δήμου έλεγε προεκλογικά ότι δε θα μετακυλήσει στους δημότες το κόστος των επιλογών της…

Τώρα που πέρασαν οι δημοτικές εκλογές όμως, Δήμαρχος και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ έδειξαν το πραγματικό τους “πρόσωπο”…

Μάκης Παπαδόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος Καβάλας

Επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης

Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

2o Food Truck Festival στην Ελευθερούπολη

2o-food-truck-festival-στην-Ελευθερούπολη

Μια πρωτόγνωρη γευστική εμπειρία στο  2o Food Truck Festival!

Παρασκευή 21 Ιουνίου έως Κυριακή 23 Ιουνίου!

Τοποθεσία : Ελευθερούπολη Καβάλας

Κόμβος πρώην Λέσχης Αξιωματικών (Πράσινο παρκάκι)

Ωράριο :

Παρασκευή : 17:00 – 00:00

Σάββατο : 17:00 – 00:00

Κυριακή : 17:00 – 00:00

Είσοδος: Δωρεάν για όλες τις μέρες !

Μαζί μας φέτος η εκπληκτική μπάντα «ONIRAMA» με Θοδωρή Μαραντίνη και την παρέα του να κάνουν στάση πριν την καλοκαιρινή τους περιοδεία στην υπέροχη Ελευθερούπολη καλεσμένοι του Εμπορικού Συλλόγου Ελευθερούπολης.

Μουσικό Πρόγραμμα:

Παρασκευή 21-06

Η μπάντα Jukebox Band Live βγαίνει δυνατά, μ’ ένα πρόγραμμα για όλα τα γούστα, με μουσικές που θα μας βάλουν στο mood του Φεστιβάλ μας και θα μας ξεσηκώσουν! Ξεκινάμε στις 21:30!

Σάββατο 22-06

Οι Onirama δεν χρειάζονται συστάσεις! Έρχονται Σάββατο βράδυ και το κέφι απογειώνεται! Ξεκινάμε στις 21:30!

Κυριακή 23-06

ΤοΣύγχρονο Ωδείο Παγγαίου και η κομπανίαPaggaioreites  μ’ ένα πλούσιο λαϊκό – ρεμπέτικο πρόγραμμα θα μας κρατήσουν συντροφιά στο κλείσιμο του τριημέρου μας! Ξεκινάμε στις 21:30!

2o Food Truck Festival!

Μια πανδαισία γεύσεων με τις πιο δημοφιλείς καντίνες που κάνουν tour σε όλη την Ελλάδα!

Ζουμερά Βurgers , αφράτα Bao Buns , πρωτότυπα και κλασικά Hot Dogs ,Τσιγγάνικη κουζίνα, ανεπανάληπτα καπνισμένα κρέατα ,crispy fried chicken , μοναδικά corn dogs , αλλά και cocktail , mocktail  και φυσικά μπύρες θα βρίσκονται στο πιο ωραίο Φεστιβάλ φαγητού του δρόμου .

Από γλυκά η ποικιλία μεγάλη σε παγωτά, churros ,λαχταριστούς λουκουμάδες, γλυκό του Δούναβη, βάφλες  και ατέλειωτα ζαχαρωτά!

Συμμετέχουν οι επιχειρήσεις :

Outlaw Smoke House Thessaloniki

Home’s Street Food

Τhe Nass Project  – Crazy Chicken

Moira Cocktail

Corn Dogs on Wheels SKG

Canteenito

Παραδοσιακοί Λουκουμάδες Ορφανίδης

Umami Cat – Bao Bun

The Vanners

Aθηναϊκή ΖυθοποιίαΜπύρα Άλφα

Chimney Cake

The Gipsy Street Food

Camelot

The Van Cage

Διοργάνωση : Εμπορικός Σύλλογος Ελευθερούπολης

Υποστήριξη : Σωματείο Street Foods In Greece

Υπό την αιγίδα:

Δήμος Παγγαίου, Επαγγελματικό Επιμελητήριο Καβάλας

Ετοιμαστείτε για την πιο ωραία γιορτή φαγητού, με τα πιο ωραία χαμόγελα, διάθεση, γεύσεις, μουσικές για να περάσουμε όλοι ΥΠΕΡΟΧΑ!

Πείτε το σε όλους! Ερχόμαστε για ένα τριήμερο γεμάτο αγάπη και φροντίδα στο φαγητό του δρόμου με καλεσμένους όλους εσάς!

2Ο Food Truck Festival στην Ελευθερούπολη!

Παρασκευή 21 Ιουνίου έως Κυριακή 23 Ιουνίου!

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα