Connect with us

Περιφέρεια

Ανοίγεται μια περίοδος ευκαιριών για την χώρα με το νέο Ε.Σ.Π.Α. 2021-2027

Ανοίγεται-μια-περίοδος-ευκαιριών-για-την-χώρα-με-το-νέο-ΕΣΠΑ.-2021-2027

Στις προοπτικές που δημιουργούνται για την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, την έξυπνη εξειδίκευση, αλλά και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μέσω του νέου Ε.Σ.Π.Α. 2021 -2027, αναφέρθηκε στο πλαίσιο δηλώσεων του στον «Ενήμερο», ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κωστής Σιμιτσής.

Παράλληλα, μίλησε και για τον νέο αναπτυξιακό νόμο και τις διαφωνίες της παράταξής του σε ορισμένα σημεία του, ενώ αναφέρθηκε και στο σημείο στο οποίο βρίσκονται σήμερα η επένδυση της αιθυλικής αλκοόλης στην Καβάλα, καθώς και η επένδυση στα Λουτρά Ελευθερών του δήμου Παγγαίου.

«Είναι από τις λίγες φορές που μπορεί να επαινέσει κανείς μια ελληνική κυβέρνηση, γιατί τελείωσε γρήγορα την υπόθεση του νέου Ε.Σ.Π.Α.»

«Παρά το γεγονός ότι ανήκω στην αντιπολίτευση, εννοώ σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής, εντούτοις μπορώ να πω ότι είναι από τις λίγες φορές που μπορεί να επαινέσει κανείς μια ελληνική κυβέρνηση, γιατί τελείωσε γρήγορα την υπόθεση του νέου Ε.Σ.Π.Α. Ο σχεδιασμός έχει γίνει και θεωρώ ότι πολύ σύντομα θα μπουν και οι τελικές υπογραφές με τη μορφή της προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την Κομισιόν, που θα εγκρίνει τον σχεδιασμό του εθνικού Ε.Σ.Π.Α. Αμέσως μετά θα υπογραφούν και οι προγραμματικές συμβάσεις ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και όλες τις Περιφέρειες της χώρες», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Σιμιτσής.

«Η ουσία είναι ότι μπροστά μας έχουμε μια περίοδο ευκαιριών για την χώρα και τον λαό μας, για τους επιχειρηματίες κι όλους τους κλάδους που περιμένουν μια βαθιά ανάσα…»

«Ο σχεδιασμός που γίνεται από όλες τις Περιφέρειες και την δική μας προχωρά πάρα πολύ καλά. Πρόσφατα στην Καλαμάτα πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης του νέου Ε.Σ.Π.Α., στην οποία μετέχουν όλοι οι περιφερειάρχες. Μας μετέφερε τα νέα από εκεί ο κ. Μέτιος. Θα τελειώσουμε πολύ γρήγορα κι εμείς ως Περιφέρεια, κάτι που είναι πρωτοφανές για τη χώρα μας γιατί πραγματικά μέχρι τώρα καμιά κυβέρνηση δεν μας είχε συνηθίσει σε παρόμοιο σχεδιασμό, γρήγορο και αποτελεσματικό. Η ουσία είναι ότι μπροστά μας έχουμε μια περίοδο ευκαιριών για την χώρα και τον λαό μας, για τους επιχειρηματίες κι όλους τους κλάδους που περιμένουν μια βαθιά ανάσα. Τα κονδύλια θα κατευθυνθούν κυρίως στην επιχειρηματικότητα, στην καινοτομία, στην έξυπνη εξειδίκευση και βεβαίως στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», συμπλήρωσε σχετικά ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης της Π.Α.Μ.Θ.

«Και το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί με τη σειρά του να φέρει πολλές και μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης στη χώρα μας»

Παράλληλα, ο κ. Σιμιτσής αναφέρθηκε και στην σημαντικότητα του Ταμείου Ανάκαμψης επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε μπροστά μας πράγματα που πρέπει να γίνουν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Έχουμε καθυστερήσει ως χώρα παρά το ότι έχουμε το περιβάλλον και τις δυνατότητες να είμαστε πρωτοπόροι και αποτελεσματικοί σε αυτόν τον τομέα, εντούτοις δεν το καταφέραμε. Ίσως το καταφέρουμε με τα χρήματα του νέου Ε.Σ.Π.Α. και βεβαίως με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης που επίσης κι αυτά θα χρηματοδοτήσουν άμεσες δράσεις, οι οποίες θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2026. Μπορεί κι αυτό με τη σειρά του να φέρει πολλές και μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης στη χώρα μας».

Για τον αναπτυξιακό νόμο: «Διαφωνούμε ως παράταξη για τις ειδικές ενισχύσεις που δόθηκαν, για τις περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση 30 χλμ. από τα σύνορα…»

 Ο Κωστής Σιμιτσής, στα όσα δήλωσε στον «Ε» αναφέρθηκε και στον νέο αναπτυξιακό νόμο, τονίζοντας σχετικά: «Διαφωνούμε ως παράταξη για τις ειδικές ενισχύσεις που δόθηκαν, για τις περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση 30 χλμ. από τα σύνορα. Θεωρούμε ότι αδικούνται περιοχές όπως η Π.Ε. Καβάλας, η μισή Δράμα και ο βόρειος Έβρος, γιατί τελικά εξισώνεται ο βόρειος με τον νότιο Έβρο, πράγμα που θεωρώ ότι είναι πολύ άδικο. Δεν μπορείς να εξισώσεις τελείως ανόμοιες καταστάσεις. Ο ίδιος ο αναπτυξιακός νόμος θεωρούμε ότι έχει κάποια θέματα, καθώς για παράδειγμα έχει μειώσει την αρμοδιότητα ενίσχυσης από τις Περιφέρειες στο 1 εκ., από εκεί που ήταν 3 εκ. Εμείς ζητούσαμε να ανεβεί το όριο των επιδοτήσεων στα 5 εκ., αλλά αντίθετα κατέβηκε. Πρόσφατα για παράδειγμα ανακοινώθηκε ότι υπήρχαν 50 παλιές επενδύσεις που περίμεναν την υπογραφή των υπουργών πολλά χρόνια. Είχαν εγκριθεί και περίμεναν υπογραφή με καθυστερήσεις πάνω από τρία χρόνια».

Ίσως και εντός Ιουλίου οι ανακοινώσεις για τη μονάδα παραγωγής αιθυλικής αλκοόλης – «Μπήκε το νερό στο αυλάκι», υποστηρίζει ο κ. Σιμιτσής σχετικά με την επένδυση των Λουτρών Ελευθερών

Τέλος, ο κ. Σιμιτσής αναφέρθηκε και στην πορεία δυο σημαντικών επενδύσεων για την Π.Ε. Καβάλας, αυτήν των Λουτρών Ελευθερών και της μονάδας παραγωγής αιθυλικής αλκοόλης, υπογραμμίζοντας: «Την επόμενη εβδομάδα, έχουμε συνεννοηθεί με τον πρόεδρο της «ΕΡΓΟΑΝΑΠΤΥΞΗ» και θα έχουμε συνάντηση για την επένδυση των Λουτρών Ελευθερών με την οικογένεια Χαρακίδη. Έχουν καταθέσει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, απ’ όπου περιμένουμε την έγκριση. Η έγκριση αυτή θα συνεπάγεται ταυτόχρονα πολύ γρήγορα την έγκριση των όρων δόμησης. Θεωρούμε ότι αυτή η επένδυση έχει ξεκινήσει, μπήκε το νερό στο αυλάκι και θα κυλήσει πιο γρήγορα από εδώ και πέρα. Δουλεύουμε ταυτόχρονα με τον υφυπουργό Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας τον κ. Φραγκογιάννη, για την επένδυση της μονάδας παρασκευής αιθυλικής αλκοόλης της Alexandrion στην περιοχή της Καβάλας. Είναι τόσο ενθουσιασμένοι με την περιοχή μας οι επενδυτές που θέλουν να κάνουν μεγαλύτερη επένδυση! Αυτό όμως μας δημιουργεί προβλήματα γιατί έχουμε θέματα χώρου, εκτάσεων. Αυτά όμως πιστεύω ότι θα τα λύσουμε. Ένας ευχάριστος πονοκέφαλος πραγματικά. Σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την κυβέρνηση και τους επενδυτές για την επένδυση αιθυλικής αλκοόλης, ίσως και μέσα στον Ιούλιο».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περιφέρεια

Υποψήφιος με τον Χρ. Μέτιο ο Σωτήριος Παπαδόπουλος

Υποψήφιος-με-τον-Χρ.-Μέτιο-ο-Σωτήριος Παπαδόπουλος

Την υποψηφιότητά του με την «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση» του Χρήστου Μέτιου ανακοίνωσε ο Σωτήριος Κ. Παπαδόπουλος.

Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε αναφέρει:

Με μεγάλη χαρά αποδέχθηκα την πρόταση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κυρίου Χρήστου Μέτιου, να συμμετάσχω ως υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος, με την παράταξη: “Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση” για τον Νομό Καβάλας.

Η πρόταση αυτή ενδυνάμωσε ακόμη περισσότερο τα πιστεύω μου και την ελπίδα ότι θα συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις ώστε ο τόπος μας να ξεπεράσει τα πολλά και σύνθετα εμπόδια, προσπαθώντας παράλληλα να δημιουργήσουμε μέσω ενός κοινού σχεδίου δράσεων ένα σύγχρονο, δίκαιο και ευνοϊκό περιβάλλον για όλες τις κοινωνικές τάξεις. 

Ενωμένοι λοιπόν, με συλλογική δουλειά, αγκαλιάζοντας όλο τον κόσμο θα προχωρήσουμε με ένα στόχο, την εξέλιξη όπου θα φέρει σταθερότητα και ανάπτυξη σε κάθε επαγγελματικό τομέα στο Νομό Καβάλας.

Με Εκτίμηση

Σωτήριος Κ. Παπαδόπουλος 

 Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με την Παράταξη:

“Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση”

για τον Νομό Καβάλας

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Περιφέρεια

Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Αλέξη Πολίτη για τις Πανελλαδικές εξετάσεις

Μήνυμα-του-Αντιπεριφερειάρχη-Καβάλας-Αλέξη-Πολίτη-για-τις-Πανελλαδικές-εξετάσεις

Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Αλέξη Πολίτη για τις Πανελλαδικές εξετάσεις

Εύχομαι σε όλα τα παιδιά που δίνουν Πανελλαδικές εξετάσεις κάθε επιτυχία, να έχετε  πίστη στις δυνάμεις σας και να αγωνίζεστε πάντα για τα όνειρα σας! Οι εξετάσεις αποτελούν έναν σημαντικό σταθμό στη ζωή σας όμως δεν τελειώνει σε αυτές. Ο δρόμος ανοίγεται μπροστά σας και είναι πάντα γεμάτος νέες ευκαιρίες και προκλήσεις!

                                                                                    Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας

                                                                                                   Αλέξης Πολίτης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Περιφέρεια

Αθανάσιος Τσώνης: Mας δικαίωσε o στρατηγικός σχεδιασμός για τον τουρισμό

Αθανάσιος-Τσώνης:-mας-δικαίωσε-o-στρατηγικός-σχεδιασμός-για-τον-τουρισμό

«Το πιο ευχάριστο είναι ότι πλέον μιλάμε για μια οριζόντια βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας / Έχουμε ένα άρτιο οδικό δίκτυο που συνδέει όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, οπότε σε λίγα μπορεί ο επισκέπτης να βρεθεί από τη μια περιοχή στην άλλη»

«Πραγματικά νιώθουμε δικαιωμένοι για τον αγώνα που κάναμε όλα αυτά τα χρόνια και τον στρατηγικό σχεδιασμό που έχουμε χαράξει για τον Τουρισμό ως διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Οι τουριστικές αγορές έχουν αποκατασταθεί και φαίνονται τα αποτελέσματα της δουλειάς μας».

Τα παραπάνω υπογράμμισε στο πλαίσιο δηλώσεών του στην ΕΡΑ Καβάλας, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος της Π.Α.Μ.Θ. για θέματα Τουρισμού, Αθανάσιος Τσώνης, σχολιάζοντας τη μεγάλη τουριστική κίνηση που καταγράφεται νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά φέτος στην ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας Α.Μ.Θ.

«Το πιο ευχάριστο είναι ότι πλέον μιλάμε για μια οριζόντια βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας…»

«Οι αριθμοί είναι πάρα πολύ ικανοποιητικοί. Έχουμε πληρότητα στις περισσότερες περιοχές. Θα είναι ένα εξαιρετικό καλοκαίρι, τόσο στο ηπειρωτικό κομμάτι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όσο και στα δυο νησιά μας, Θάσο και Σαμοθράκη. Αυτό είναι κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα, καθώς βλέπουμε μια αυξητική τάση και σε τουριστικές αγορές που ανοίξαμε τα τελευταία χρόνια, πέρα από τις παραδοσιακές που συνεχίζουν να μας στηρίζουν με νούμερα που είναι ανοδικά. Το πιο ευχάριστο είναι ότι πλέον μιλάμε για μια οριζόντια βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας. Μπορεί μεν η κρουαζιέρα να αφορά την Καβάλα, όμως οι τουρίστες θα κινηθούν και στην Π.Ε. Ξάνθης. Αντίστοιχα άνθρωποι που έρχονται για διακοπές στην Αλεξανδρούπολη και δεν βρίσκουν κατάλυμα, κλείνουν στην Π.Ε. Ροδόπης. Έχουμε ένα άρτιο οδικό δίκτυο που συνδέει όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, οπότε σε λίγα μπορεί ο επισκέπτης να βρεθεί από τη μια περιοχή στην άλλη. Οπότε με πυρήνες κάποιες περιοχές ξεκινάμε και αναπτύσσουμε και λιγότερα τουριστικά αναπτυγμένες περιοχές, ώστε να φανεί πραγματικά το αποτέλεσμα σε όλη την Π.Α.Μ.Θ.», ανέφερε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο κ. Τσώνης.

«Στον Τουρισμό χρειάζεται σχεδιασμός, πλάνο, σταθερά βήματα, ώστε αυτό που θα γίνει να είναι βιώσιμο, να έχει αποτελέσματα και να μπορέσει να συντηρηθεί. Είμαστε σε καλό δρόμο…»

Σε ερώτηση τέλος για το σε ποιο σημείο βρίσκεται ο στόχος της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Θάσου – Σαμοθράκης, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος της Π.Α.Μ.Θ. για θέματα Τουρισμού, απάντησε: «Ασκούνται πιέσεις, κάποια στιγμή θα ωριμάσει. Είναι νωρίς θεωρώ ακόμη. Στον Τουρισμό ο σχεδιασμός γίνεται καιρό πριν, όπως συμβαίνει και με τις αεροπορικές συνδέσεις, τις οποίες δουλεύουμε, ώστε σε βάθος χρόνου να φανούν τα αποτελέσματα, να μπουν και νέες αεροπορικές συνδέσεις, όπως και ακτοπλοϊκές. Η διασύνδεση είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι, αλλά στον Τουρισμό χρειάζεται σχεδιασμός, πλάνο, σταθερά βήματα, ώστε αυτό που θα γίνει να είναι βιώσιμο, να έχει αποτελέσματα και να μπορέσει να συντηρηθεί. Είμαστε σε καλό δρόμο. Θεωρώ ότι τα πρώτα αποτελέσματα ήδη φαίνονται και θα είναι ακόμη πιο ενισχυμένα το επόμενο διάστημα».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα