Connect with us

Οικονομία

Ανεβαίνουν πάλι οι τιμές των καυσίμων

Ανεβαίνουν-πάλι-οι-τιμές-των-καυσίμων

Την ανιούσα έχουν πάρει το τελευταίο δεκαήμερο οι τιμές των υγρών καυσίμων, ενώ όπως εκτιμά ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, Φώτης Πούλος σε δηλώσεις του στον «Ενήμερο» και την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις, οι οποίες θα φέρουν και πάλι τη μέση τιμή της αμόλυβδης στην περιοχή μας στα 2,10 ευρώ το λίτρο.

Παρά τις αυξημένες τιμές όμως και τη μεγαλύτερη προσέλευση οδηγών στα πρατήρια, ο κ. Πούλος υπογραμμίζει με έμφαση ότι η πτώση στους τζίρους των βενζινοπωλών της Π.Ε. Καβάλας σε σχέση με τα «πανδημικά» καλοκαίρια του 2020 και του 2021, φτάνει ακόμη και το 10%, γεγονός που αποδίδει φυσικά στην ακρίβεια και στις μικρές ποσότητες καυσίμων που βάζουν στα ρεζερβουάρ τους οι οδηγοί.

Η μέση τιμή της αμόλυβδης στην Π.Ε. Καβάλας (Παρασκευή 26/8) είναι στα 2,06 ευρώ το λίτρο και σίγουρα από την νέα εβδομάδα θα αγγίξει και πάλι τα 2,10

«Πράγματι αναμένουμε σημαντική αύξηση στις τιμές των υγρών καυσίμων από τη νέα εβδομάδα, λόγω της αύξησης της τιμής του αργού πετρελαίου αλλά και της περαιτέρω πτώσης του ευρώ έναντι του δολαρίου. Περίπου δέκα ημέρες τώρα και σιγά σιγά παρατηρούμε αυξήσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων. Η μέση τιμή της αμόλυβδης στην Π.Ε. Καβάλας (Παρασκευή 26/8) είναι στα 2,06 ευρώ το λίτρο και σίγουρα από την νέα εβδομάδα θα αγγίξει και πάλι τα 2,10 ευρώ το λίτρο. Επίσης πάρα πολύ σύντομα και το πετρέλαιο κίνησης θα αγγίξει το 1,90 ευρώ το λίτρο», αναφέρει σχετικά στα όσα δηλώνει στον «Ε» ο κ. Πούλος.

«Ενώ βλέπουμε πολλά περισσότερα οχήματα να εισέρχονται στα πρατήρια μας, περίπου 10% περισσότερα από τα δυο προηγούμενα χρόνια, η κατανάλωση είναι μειωμένη αντίστοιχα κατά 10%»

 Ερωτηθείς αναφορικά με το αν η μεγάλη τουριστική κίνηση που καταγράφεται σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας το φετινό καλοκαίρι, μεταφράζεται αντίστοιχα και σε αυξημένους τζίρους στα τοπικά πρατήρια υγρών καυσίμων, ο Φώτης Πούλος απαντά: «Δυστυχώς είναι χαμηλότερη η κατανάλωση και τους τρεις θερινούς μήνες φέτος. Ενώ βλέπουμε πολλά περισσότερα οχήματα να εισέρχονται στα πρατήρια μας, περίπου 10% περισσότερα από τα δυο προηγούμενα χρόνια, η κατανάλωση είναι μειωμένη αντίστοιχα κατά 10% σε σχέση με τα δύσκολα «πανδημικά» δυο προηγούμενα καλοκαίρια. Είναι απίστευτο και οξύμωρο και φυσικά σχετίζεται με την ακρίβεια».

«Με τα σημερινά δεδομένα κι αν από αύριο άρχιζε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης η τιμή του θα ήταν κοντά στα 1,60 ευρώ το λίτρο! Οι καταναλωτές θα «καούν» τον φετινό χειμώνα…»

 Σε ερώτηση για το αν μπορούν να γίνουν εκτιμήσεις για το που θα κυμανθεί από το ερχόμενο φθινόπωρο η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, ο κ. Πούλος απαντά: «Δεν μπορούμε να κάνουμε καμιά απολύτως πρόβλεψη ή εκτίμηση για το επόμενο διάστημα και δη για τον χειμώνα και το πετρέλαιο θέρμανσης. Με τα σημερινά δεδομένα κι αν από αύριο άρχιζε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης η τιμή του θα ήταν κοντά στα 1,60 ευρώ το λίτρο! Οι καταναλωτές θα «καούν» τον φετινό χειμώνα, όχι μόνο με το πετρέλαιο, αλλά με οποιαδήποτε μορφή θέρμανσης. Τα πάντα είναι ρευστά. Μόνη λύση, το τονίζω για άλλη μια φορά, είναι ο μηδενισμός των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης. Όχι μείωση, αλλά μηδενισμός, συν την μείωση του Φ.Π.Α. Διαφορετικά δεν γίνεται».

«Όταν είναι στην αντιπολίτευση όλοι τα λένε πολύ καλά, αλλά αλλάζουν όλα όταν γίνονται κυβέρνηση. Και δεν εξαιρώ κανέναν…»

 Σε σχέση με το αν περιμένει κάτι από την κυβέρνηση στη φετινή Δ.Ε.Θ., σχετικά με τη μείωση του Ε.Φ.Κ. ή του Φ.Π.Α., ο κ. Πούλος τονίζει: «Ποιο είναι το πλάνο της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή για τον χειμώνα; Το να λέμε κάντε οικονομία, μειώστε την ενέργεια, κλείστε για κάποιες ώρες τα κλιματιστικά, ναι, να το κάνουμε εκ των πραγμάτων, αλλά αυτό είναι λύση; Από την αντιπολίτευση σίγουρα θα ακούσουμε ωραία πράγματα, από την κυβέρνηση δεν ξέρω. Έχω πει πολλές φορές ότι όταν είναι στην αντιπολίτευση όλοι τα λένε πολύ καλά, αλλά αλλάζουν όλα όταν γίνονται κυβέρνηση. Και δεν εξαιρώ κανέναν! Δεν κάνω πολιτική. Έχουμε ακούσει τα πάντα πριν και μετά. Κρατάμε μικρό καλάθι, αφού δεν αλλάζει τίποτα όλα αυτά τα χρόνια».

«Έχουμε να κάνουμε με ένα προϊόν που είναι πρώτης ανάγκης κι όχι είδος πολυτελείας. Πρέπει να το καταλάβουν οι κυβερνώντες…»

Τέλος, για το αν η περαιτέρω αύξηση του επιδόματος θέρμανσης θα μπορούσε κάπως να απαλύνει την κατάσταση για τους πολίτες τον φετινό χειμώνα, ο κ. Πούλος αναφέρει: «Έχουμε να κάνουμε με ένα προϊόν που είναι πρώτης ανάγκης κι όχι είδος πολυτελείας. Πρέπει να το καταλάβουν οι κυβερνώντες. Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης πληρώνουμε στα καύσιμα, στα ποτά και στα τσιγάρα. Όμως τα καύσιμα και ένα παραπάνω το πετρέλαιο θέρμανσης δεν είναι είδη πολυτελείας. Δεν πληρώνουμε Ε.Φ.Κ. στο ρεύμα ή στο φυσικό αέρια και στα ξύλα. Γιατί να πληρώνουμε στα καύσιμα; Μόνο μηδενισμός και όχι επιδόματα. Αν θέλει να δώσει επιδόματα ας το κάνει στα ευάλωτα νοικοκυριά. Δεν λύνει το πρόβλημα το επίδομα, δεν αρκεί».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Οικονομία

Θωμάς Χατζούλης: Δύσκολος προμηνύεται ο φετινός χειμώνας

Θωμάς-Χατζούλης:-Δύσκολος-προμηνύεται-ο-φετινός-χειμώνας

Δύσκολος προμηνύεται ο χειμώνας για τους αρτοποιούς και κατ’ επέκταση για τους καταναλωτές, καθώς καταγράφονται διαρκώς αυξήσεις στα άλευρα, στο πετρέλαιο, αλλά και στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος των επαγγελματιών του εν λόγω κλάδου.

Μιλώντας στην ΕΡΑ Καβάλας, εκ μέρους του Σωματείου Αρτοποιών Καβάλας, ο Θωμάς Χατζούλης, επιβεβαίωσε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν γίνει αυξήσεις στα άλευρα, επισημαίνοντας όμως παράλληλα, ότι οι αρτοποιοί θα κάνουν ό,τι μπορούν, ώστε να μην υπάρξουν αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού, που ήδη είναι πολύ υψηλή. 

«Ανεβαίνουν τα άλευρα, στην ενέργεια, ρεύμα, πετρέλαιο, αρχίζουν να «τσιμπάνε» τα πάντα και δεν ξέρω που θα βγει όλο αυτό. Δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις, αλλά διαφαίνεται ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος…»

«Όντως μας ενημέρωσαν οι προμηθευτές μας, οι αλευροβιομήχανοι, ότι έχουν αυξηθεί ήδη τα άλευρα σε ένα ποσοστό 10 – 15%, κυρίως το κίτρινο αλεύρι. Εμείς είμαστε σε επιφυλακή, γιατί θεωρούμε ότι δεν θα έπρεπε να γίνουν οι αυξήσεις τόσο γρήγορα, γιατί υπάρχουν αποθέματα, τα οποία τα έχουμε αγοράσει με παλιά τιμή. Όταν ανεβαίνει το αλεύρι, λένε ότι είναι ακριβό οπότε ανεβαίνει η τιμή αμέσως, όταν πέφτει όμως λένε δεν έχουμε αποθέματα. Τέλος πάντων αυτά είναι στο εμπορικό παιχνίδι. Βλέπουμε πάντως ότι ο χειμώνας δεν μπαίνει καλά. Ανεβαίνουν τα άλευρα, στην ενέργεια, ρεύμα, πετρέλαιο, αρχίζουν να «τσιμπάνε» τα πάντα και δεν ξέρω που θα βγει όλο αυτό. Δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις, αλλά διαφαίνεται ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζούλης. 

«Θα κρατήσουμε τις τιμές, αν και ο καθένας μιλά για τον εαυτό του, αλλά έτσι πιστεύω θα κάνουν όλοι οι συνάδελφοι. Όσο μας παίρνει θα το κάνουμε…»

«Εμείς είμαστε εν αναμονή εννοείται. Δεν κάνουμε αυξήσεις. Θα κρατήσουμε τις τιμές, αν και ο καθένας μιλά για τον εαυτό του, αλλά έτσι πιστεύω θα κάνουν όλοι οι συνάδελφοι. Όσο μας παίρνει θα το κάνουμε. Μιλάμε ακόμη για το κόστος που θα επιβαρύνει εμάς. Για να δούμε που τελικά θα καταλήξει όλο αυτό. Πάντως έχουμε ενημερωθεί ότι περιμένουμε αυξήσεις. Εκεί που θα σταθώ, πέρα από τα άλευρα, είναι και οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα. Προσωπικά για τον μήνα Ιούλιο μου ήρθε ένας λογαριασμός ρεύματος 45% πάνω. Άλλαξαν κάποια πράγματα, δεν υπάρχει επιδότηση, η κιλοβατώρα ανέβηκε και τώρα ακούω για επιδοτήσεις ξανά. Δεν μπαίνει καλά ο χειμώνας. Μένει να το δούμε», συμπλήρωσε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο Θωμάς Χατζούλης.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Οικονομία

Θόδωρος Χατζηχρήστος: Περιμένουμε ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες, καύσιμα και ρεύμα

Θόδωρος-Χατζηχρήστος:-Περιμένουμε-ανατιμήσεις-σε-πρώτες-ύλες,-καύσιμα-και-ρεύμα

Πονοκέφαλο προκαλούν σε επαγγελματίες και κατ’ επέκταση στους καταναλωτές, οι νέες ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες, καύσιμα και ρεύμα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Καβάλας, Θόδωρο Χατζηχρήστο, τα μηνύματα για το επόμενο χρονικό διάστημα δεν είναι καθόλου καλά.

Σε δηλώσεις που έκανε στην ΕΡΑ Καβάλας, ο κ. Χατζηχρήστος σημείωσε αρχικά: «Πράγματι τα μηνύματα δεν είναι καλά. Περιμένουμε ανατιμήσεις σε πολλές πρώτες ύλες. Ήδη το ελαιόλαδο έχει ανεβεί. Από εκεί και μετά οι εταιρείες που πωλούν αλεύρι μας έχουν ενημερώσει ότι θα μπουν σε μια νέα διαδικασία αυξήσεων».

«Γενικότερα τα σημάδια δεν είναι καλά. Θα δυσκολέψει πολύ η κατάσταση, η οποία είναι με τα σημερινά δεδομένα καλή, λόγω της πορείας του Τουρισμού…»

«Στην ενέργεια αντίστοιχα βλέπουμε και πάλι τα καύσιμα να έχουν πάρει ανοδική πορεία, κάτι που δεν δικαιολογείται, όπως και το ρεύμα, με την κυβέρνηση να μας λέει ότι θα αρχίσουν και πάλι οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς από τον Σεπτέμβριο. Περιμένουμε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για τα νέα μέτρα που θα ληφθούν. Γενικότερα τα σημάδια δεν είναι καλά. Θα δυσκολέψει πολύ η κατάσταση, η οποία είναι με τα σημερινά δεδομένα καλή, λόγω της πορείας του Τουρισμού που κατέγραψε και καταγράφει μεγάλες επιδόσεις. Ελπίζουμε και τον Σεπτέμβριο να κυλήσουν όλα καλά, ώστε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε πιο εύκολα τα προβλήματα που έρχονται στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου», συμπλήρωσε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε. Καβάλας. 

«Όσο ήταν προεκλογική περίοδος βλέπαμε μια ύφεση στις τιμές. Ξαφνικά αμέσως μετά τις εκλογές άρχισαν οι τιμές να παίρνουν και πάλι την ανηφόρα…»

«Οι ανατιμήσεις των προϊόντων έχουν σαν αποτέλεσμα να παρασύρουν το ένα το άλλο κι εμείς που είμαστε ο τελικός σύνδεσμος με τους καταναλωτές και τους πολίτες αναγκαζόμαστε με τη σειρά μας να αυξήσουμε τις τιμές των προϊόντων μας, κάτι που προσπαθούμε να κάνουμε όσο το δυνατόν λιγότερο. Το κάνουμε όμως αναγκαστικά, καθώς από τη στιγμή που δεχόμαστε ανατιμήσεις, πρέπει κι εμείς να κάνουμε το ίδιο στα προϊόντα μας. Αυτό θα δυσκολέψει πολύ την κατανάλωση στην αγορά και γενικότερα τα νοικοκυριά. Όσο ήταν προεκλογική περίοδος βλέπαμε μια ύφεση στις τιμές. Ξαφνικά αμέσως μετά τις εκλογές άρχισαν οι τιμές να παίρνουν και πάλι την ανηφόρα. Δεν ξέρω που θα σταματήσει όλο αυτό και κατά πόσο επηρεάζεται από την παγκόσμια οικονομία αυτή η κατάσταση, αλλά στη χώρα μας τουλάχιστον έχουμε σαφές πρόβλημα με τις υψηλές τιμές», επισήμανε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο Θόδωρος Χατζηχρήστος. 

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Οικονομία

«Tourism Festival by Kourtidis Group»: Γεννήθηκε ένας νέος μεγάλος θεσμός

«tourism-festival-by-kourtidis-group»:-Γεννήθηκε-ένας-νέος-μεγάλος-θεσμός

Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο «Τourism Festival by Kourtidis Group» που διοργανώθηκε από τον όμιλο εταιρειών Κουρτίδη με στόχο την ανάδειξη σημαντικών σημείων ενδιαφέροντος που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας, της Δράμας, των Σερρών και της Θάσου. Ένα Φεστιβάλ αφιερωμένο σε προορισμούς που μπορεί να εξερευνήσει και να απολαύσει κάθε επισκέπτης 365 ημέρες το χρόνο.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στους ειδικά διαμορφωμένους κήπους των κεντρικών γραφείων της Kourtidis Group στην Παραλία Οφρυνίου την Παρασκευή 25 και το Σάββατο 26 Αυγούστου, με δωρεάν είσοδο για όλους. Ήταν δυο υπέροχες καλοκαιρινές βραδιές για τους εκατοντάδες επισκέπτες, που μέσα από καλαίσθητα περίπτερα, με εικόνες, προβολές, αφίσες, έντυπο υλικό, ανακάλυπταν τα μεγάλα κρυμμένα μυστικά του τόπου και της ευρύτερης περιοχής.

Γαλαζοπράσινες θάλασσες και μοναδικές παραλίες, εκπληκτικά ορεινά τοπία, αρχαιολογικοί χώροι, σπήλαια και λίμνες, γραφικά λιμανάκια, οινοποιεία και δεκάδες απίθανες δραστηριότητες έγιναν οι πρωταγωνιστές του «Tourism Festival».

Στο Φεστιβάλ, με μοναδικό στόχο την προβολή της περιοχής, δεν αναπτύχθηκε καμία εμπορική δραστηριότητα. Με απόφαση της Διοίκησης του ομίλου ανακοινώθηκε νωρίτερα ότι «σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία που βιώνει η χώρα μας και ιδιαίτερα η Περιφέρειά μας με τα δεκάδες μέτωπα πυρκαγιών, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί χωρίς τις εορταστικές εκδηλώσεις και την προγραμματισμένη τελετή έναρξης».

«Μέσα από τις προσπάθειες και ενέργειές μας, πρωταρχικός στόχος μας είναι πάντα η ανάπτυξη, η προώθηση και η προβολή του τόπου που αγαπάμε. Βασική φιλοσοφία μας είναι να δημιουργήσουμε ελκυστικούς προορισμούς στις περιοχές που δίνουμε αξία και αποτελούν σημαντική ανερχόμενη δύναμη στον τουρισμό.

Αυτό το Φεστιβάλ θα γίνει θεσμός και διοργανώθηκε για να υποστηρίξουμε και να ενισχύσουμε τις μεγάλες προσπάθειες που τόσα χρόνια καταβάλλουν οι θεσμικοί φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την ανάδειξη και την προβολή του τόπου μας» αναφέρει ο πρόεδρος της Kourtidis Group Νίκος Κουρτίδης, ο οποίος μαζί με την αντιπρόεδρο και επί σειρά ετών συνεργάτιδά του, Κωνσταντίνα Δημητρόβα, έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή εικόνας των περιοχών που δραστηριοποιούνται.

Η αντιπρόεδρος του ομίλου εξέφρασε τη συγκίνησή της, τονίζοντας πως «νιώθουμε απόλυτα δικαιωμένοι και ικανοποιημένοι που η μεγάλη ανάπτυξη του ομίλου έχει συντελέσει στην ανάπτυξη αυτού του ιστορικού και ευλογημένου τόπου. Σήμερα, στην περιήγησή μου στα περίπτερα ανακάλυψα κι εγώ προορισμούς που δεν γνώριζα. Αυτός είναι ο στόχος μας, να γνωρίσουμε και να αγαπήσουμε κάθε γωνιά αυτού του τόπου».

Ο όμιλος εταιρειών Κουρτίδη ευχαριστεί θερμά όσους παρευρέθηκαν και συμμετείχαν σε αυτό το πολύ σημαντικό για όλους Τουριστικό Φεστιβάλ. Συμμετέχοντες του «Tourism Festival» ήταν η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, οι Αντιπεριφέρειες Καβάλας, Δράμας και Σερρών, οι Δήμοι Παγγαίου, Αμφίπολης, Δράμας και Σερρών. Παράλληλα, εκπρόσωποι από το Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης, το Σπήλαιο Αλιστράτης και Φαράγγι Αγγίτη, το Σπήλαιο πηγών Αγγίτη ποταμού, τα Εθνικά Πάρκα Δέλτα Νέστου, τα Αρχαία Στάγειρα Χαλκιδικής, το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων του Θεόδωρου Κοκκινίδη, τα Λαογραφικά Μουσεία Τέχνης Χαγιάτι Λαδιά και Σαρακατσάνων, το οχυρό Λίσσε αλλά και η εταιρεία Costa Ofrynio Booking παρουσίασαν και ενημέρωσαν για το σπουδαίο έργο του φορέα τους. Συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ ήταν μεταξύ των άλλων και τα επισκέψιμα Οινοποιεία της περιοχής, Βιβλία Χώρα, Nico Lazaridi, κτήμα Χατζηγεωργίου και κτήμα Μανωλεσάκη.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα