Connect with us

Αγροτικά

Ανεβαίνει επίπεδο η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στην ΑΜΘ

Ανεβαίνει-επίπεδο-η-ανάπτυξη-του-πρωτογενούς-τομέα-στην-ΑΜΘ

Μια άκρως σημαντική προγραμματική σύμβαση με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, υπέγραψε πρόσφατα η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο» ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Σωτήρης Παπαδόπουλος.

Μετά από τη σχετική προετοιμασία, οι εμπλεκόμενοι φορείς κατέληξαν στο τριπλό πλαίσιο, στο οποίο θα κινηθεί το συγκεκριμένο ερευνητικό έργο, που αφορά το σχέδιο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τη βελτίωση των μεθόδων παραγωγής και την ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων προώθησης και εμπορίας προϊόντων αγροτικής προέλευσης.

«Έχουμε ως στόχο να βελτιώσουμε και να δώσουμε νέα εργαλεία, πληρέστερη, καλύτερη και πιο επικαιροποιημένη ενημέρωση στους παραγωγούς της περιοχής μας, ώστε να βελτιώσουν τις καλλιεργητικές τους πρακτικές…»

 «Με αυτούς  τους τρεις άξονες, πάνω στους οποίους θα κινηθεί το συγκεκριμένο έργο, έχουμε ως στόχο να βελτιώσουμε και να δώσουμε νέα εργαλεία, πληρέστερη, καλύτερη και πιο επικαιροποιημένη ενημέρωση στους παραγωγούς της περιοχής μας, ώστε να βελτιώσουν τις καλλιεργητικές τους πρακτικές, να αλλάξουν ενδεχομένως ή να τους προτείνουμε μια επίσπορη καλλιέργεια ή μια συμπληρωματική, είτε μια άλλη καλλιέργεια, η οποία είναι πιο κοντά στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις και προσαρμόζεται καλύτερα στην κάθε περιοχή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Επίσης, να τους δώσουμε εργαλεία για την προώθηση των προϊόντων τους σε ευρωπαϊκές και τρίτες χώρες. Να μετέχουμε δηλαδή σε εκθέσεις, συνέδρια και σεμινάρια, ώστε οι μικρές επιχειρήσεις ή οι ομάδες παραγωγών που δεν έχουν τη δυνατότητα να μετέχουν σε διεθνή φόρα, να τους εκπροσωπούμε, ώστε ουσιαστικά να μετέχουν σε αυτά», τόνισε σχετικά στις δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος.

«Στην ουσία γίνεται πράξη το ευρωπαϊκό ή αμερικανικό μοντέλο σύμπραξης και συνέργειας μεταξύ ερευνητικών κέντρων και της παραγωγής. Θέλουμε να βοηθήσουμε τους παραγωγούς σε όλους τους τομείς. Από την καλλιέργεια μέχρι και το ράφι…»

 «Είναι πραγματικά ένα πολύ σημαντικό ερευνητικό έργο, διότι πλέον ξεκινά μια συνεργασία μεταξύ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, που είναι ένα κατ’ εξοχήν επιστημονικό και ερευνητικό πανεπιστήμιο, με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Στην ουσία γίνεται πράξη το ευρωπαϊκό ή αμερικανικό μοντέλο σύμπραξης και συνέργειας μεταξύ ερευνητικών κέντρων και της παραγωγής. Θέλουμε να βοηθήσουμε τους παραγωγούς σε όλους τους τομείς. Από την καλλιέργεια μέχρι και το ράφι. Δηλαδή θα ερευνήσει η ομάδα του τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ορεστιάδας, που ανέλαβε το κύριο μέρος, κάνοντας σεμινάρια σε όλες τις περιοχές της Περιφέρειας, ώστε να υπάρχει μια διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς κι όχι ένα έργο επί χάρτου, όπως γινόταν ενδεχομένως παλιότερα. Ο ρόλος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα είναι τέτοιος που θα βοηθήσει το Πανεπιστήμιο, έτσι ώστε να έρθουν σε επαφή οι επιστήμονες με τους αγρότες, να γίνει η απαραίτητη διαβούλευση, ώστε να πάρει το ερευνητικό προσωπικό όλα τα δεδομένα που χρειάζεται, ρωτώντας τους αγρότες για τα προβλήματά τους, για τις επιπτώσεις που είχαν οι κρίσεις που βίωσαν και να πατήσει εκεί πάνω για την εξεύρεση λύσεων και διεξόδους προς μια καλύτερη και ποιοτικότερη παραγωγή», συμπλήρωσε στη συνέχεια ο Σωτήρης Παπαδόπουλος.

«Είναι μια πολύ καλή σύμβαση και είναι η πρώτη στη σειρά. Επεξεργαζόμαστε κι άλλες προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι. Θεωρώ ότι θα δημιουργηθεί ένας θεσμός που θα βοηθά τους παραγωγούς, οι οποίοι θα μπορούν να έχουν μια επιστημονική και συνεχή ενημέρωση από το ΔΠΘ»

 «Εκ μέρους της Γενικής Διεύθυνσης, της οποίας προΐσταμαι, θα δώσουμε την κατεύθυνση των προϊόντων που έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα στην περιοχή μας και αναφέρομαι στα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης και στα Προϊόντα Γεωγραφικής Προέλευσης, ώστε να βρούμε και εκεί εργαλεία προώθησης και βελτίωσης της ποιότητας αυτών των προϊόντων, για να τους δώσουμε και νέα ώθηση. Νομίζω ότι είναι μια πολύ καλή σύμβαση και είναι η πρώτη στη σειρά. Επεξεργαζόμαστε κι άλλες προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι. Θεωρώ ότι θα δημιουργηθεί ένας θεσμός που θα βοηθά τους παραγωγούς, οι οποίοι θα μπορούν να έχουν μια επιστημονική και συνεχή ενημέρωση από το ΔΠΘ. Δεν κάνουμε κάτι και το αφήνουμε. Όλες οι ημερίδες που θα γίνουν, θα δώσουν τη δυνατότητα της άμεσης επικοινωνίας των επιστημόνων του Πανεπιστημίου με τον απλό αγρότη, με τα λίγα στρέμματα, για να μπορεί σε κάθε πρόβλημα που έχει και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σε τοπικό επίπεδο να απευθυνόμαστε και στο Πανεπιστήμιο. Έτσι θα δώσουμε και στο ΔΠΘ μεγαλύτερη αίγλη, αλλά και οι παραγωγοί θα νιώθουν πιο ικανοποιημένοι από τη δράση που ανέλαβε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης», επισήμανε καταληκτικά στις δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο κ. Παπαδόπουλος.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αγροτικά

Επανεξελέγη πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου ο Σάββας Αργυράκης

Επανεξελέγη-πρόεδρος-του-Αγροτικού-Συλλόγου-Νέστου-ο-Σάββας-Αργυράκης

Στη θέση του προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου επανεξελέγη ο Σάββας Αργυράκης, μετά την εκλογική διαδικασία που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο (18/3) για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου του Α.Σ.Ν.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Αργυράκης, η συμμετοχή των αγροτών της περιοχής στην εκλογική διαδικασία ήταν μεγάλη, γεγονός που χαροποίησε ιδιαίτερα τους ανθρώπους του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου.

«Πιστεύω ότι έχουμε δείξει ένα σοβαρό πρόσωπο και θα προσπαθήσουμε από εδώ και πέρα να είμαστε το ίδιο σοβαροί και ενεργοί σε όλα τα θέματα…»

«Η συμμετοχή, ειδικά από νέο κόσμο, ήταν μεγάλη. Όλα κύλησαν ομαλά και ήδη συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο διοικητικό συμβούλιο του Α.Σ.Ν. Παραμένω στη θέση του προέδρου. Υπάρχει ένα πολύ καλό κλίμα και μια καλή διάθεση από όλους μας να κάνουμε όσα πρέπει για τα μέλη μας και γενικότερα για τον αγροτικό κόσμο του Νέστου. Πιστεύω ότι έχουμε δείξει ένα σοβαρό πρόσωπο και θα προσπαθήσουμε από εδώ και πέρα να είμαστε το ίδιο σοβαροί και ενεργοί σε όλα τα θέματα. Βέβαια υπάρχουν πολλά μέτωπα ανοιχτά στον πρωτογενή τομέα αυτή τη στιγμή, αλλά αυτά μας κάνουν να είμαστε πιο δυνατοί. Τα μέλη μας και οι φίλοι αγρότες είναι πάντα δίπλα μας και μας επισημαίνουν πράγματα κι αυτό μας κάνει να τρέχουμε περισσότερο. Έτσι θα συνεχίσουμε και με την καλή διάθεση που υπάρχει στο διοικητικό συμβούλιο θα κάνουμε σοβαρά πράγματα για την περιοχή μας», σημείωσε σχετικά ο κ. Αργυράκης.

«Τα τελευταία χρόνια με την τεχνολογική πρόοδο και στα τρακτέρ και στα μηχανήματα, υπάρχει τέτοια κατεργασία του εδάφους, που δεν χρειάζεται να κάψουμε τα φυτικά υπολείμματα…»

 Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου αναφέρθηκε και στις αρκετές φωτιές που εκδηλώθηκαν και πάλι το τελευταίο χρονικό διάστημα στην περιοχή, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ενημερώθηκα κι εγώ από συναδέλφους, αλλά και από διάφορα sites. Στην περιοχή μας έχουμε ένα κακό. Όποτε οι καιρικές συνθήκες έχουν ανέμους, κάποιοι που τις περισσότερες φορές δεν είναι και αγρότες, προκαλούν φωτιές με μεγάλες εστίες. Αυτή τη φορά κάηκαν μεγάλες εκτάσεις στο Μοναστηράκι, που δεν ξέρω αν ήταν χωράφια. Τα τελευταία χρόνια με την τεχνολογική πρόοδο και στα τρακτέρ και στα μηχανήματα, υπάρχει τέτοια κατεργασία του εδάφους, που δεν χρειάζεται να κάψουμε τα φυτικά υπολείμματα. Τις δεκαετίες του ’80 ή του ’90 ναι υπήρχε αυτό το φαινόμενο, αλλά όσο περνάνε τα χρόνια αυτό φθίνει και λόγω της αύξησης στις δενδρόδεις καλλιέργειες και τις αλλαγής των χωραφιών με άλλες καλλιέργειες. Κάνουμε ενημερώσεις και με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χρυσούπολης και βλέπουμε ότι τις περισσότερες φορές τις φωτιές αυτές δεν τις βάζουν συνάδελφοι, αλλά κάποιοι ανεγκέφαλοι που δεν γνωρίζουμε τον λόγο που κάνουν τέτοιες ενέργειες».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Ανοίγει ο δρόμος για άρση της παρακράτησης 20% στις αγροτικές αποζημιώσεις

Ανοίγει-ο-δρόμος-για-άρση-της-παρακράτησης-20%-στις-αγροτικές-αποζημιώσεις

Ανοίγει ο δρόμος για την άρση της παρακράτησης 20% στις αποζημιώσεις αγροτικών καλλιεργειών Π.Ε.Καβάλας από τον ΕΛΓΑ, λόγω της μεγάλης χαλαζόπτωσης του Ιουνίου 2022.

Με νομοθετική ρύθμιση του Υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά από συντονισμένες ενέργειες του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και Βουλευτή Ν. Καβάλας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργου Γεωργαντά, προβλέπεται αποζημίωση μέχρι το 100%.

Σε προσθήκη που έγινε στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τίτλο «Ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο για την οργάνωση και λειτουργία του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού – ΔΗΜΗΤΡΑ, σύσταση και λειτουργία φορέα διαχείρισης Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης», στο άρθρο 48 με τίτλο «Ρυθμίσεις θεμάτων του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων σχετικά με τις ζημιές που προκλήθηκαν λόγω χαλαζοπτώσεων και πυρκαγιών – τροποποίηση παρ.1 άρθρου 87 ν. 4975/2022», προστίθεται περίπτωση όπου διευκρινίζεται πως για τις ζημιές που προκλήθηκαν σε αγροτικές καλλιέργειες και σε ζωικό κεφάλαιο από τις χαλαζοπτώσεις του Ιουνίου του 2022 σε Περιφερειακές Ενότητες μεταξύ των οποίων και της Καβάλας, «το ανώτατο ετήσιο όριο αποζημίωσης ανά αγροτεμάχιο δύναται να καθορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΑ έως το 100% της ασφαλιζόμενης αξίας της παραγωγής του αγροτεμαχίου που ζημιώθηκε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Ζαφείρης Μυστακίδης: Πιστοί στις αρχές και αξίες μας θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε

Ζαφείρης-Μυστακίδης:-Πιστοί-στις-αρχές-και-αξίες-μας-θα-συνεχίσουμε-να-προσφέρουμε

«Είμαστε περισσότερο έμπειροι, πιο σοφοί και γνωρίζουμε καλύτερα το πως και με ποιο τρόπο θα ζητήσουμε κάτι και από ποιον / Οι προκλήσεις υφίστανται, αλλά δεν τις φοβόμαστε…»

Για τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει στη νέα θητεία του, τέταρτη κατά σειρά, μίλησε στον «Ενήμερο», ο επανεκλεγείς πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Ζαφείρης Μυστακίδης.

«Τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου έγινε η σύσταση της νέας Διοικούσας Επιτροπής του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας. Για τέταρτη θητεία εξελέγην πρόεδρος του κι αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό για εμάς και τους Καβαλιώτες γεωτεχνικούς, αλλά και για τον κόσμο που περιμένει πράγματα από εμάς και φυσικά το πιο σημαντικό είναι ότι αποτελεί μια επιβράβευση, καθώς επέρχεται και η φθορά με τη συνεχή ενασχόληση με διάφορα ζητήματα, είτε συνδικαλιστικά, είτε πολιτικά», τόνισε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Μυστακίδης.

«Πιστοί στις αρχές και αξίες που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε…»

 «Παρ’ όλα αυτά στην πράξη αποδείξαμε ότι δεν κουράσαμε, αλλά ίσα ίσα κρατήσαμε αναμμένη τη φλόγα των προσδοκιών από εμάς και αυτό μας προσθέτει φυσικά μεγαλύτερη ευθύνη. Πιστοί στις αρχές και αξίες που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε. Το όραμα και οι αξίες μας έχουν να κάνουν με τη σύνθεση, τη δημιουργία, ένα ελπιδοφόρο όραμα για τους γεωτεχνικούς, όσο και για τους κατοίκους των Περιφερειακών Ενοτήτων Καβάλας, Δράμας και Σερρών. Οι προκλήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες τα χρόνια που έρχονται κι αυτό είναι μια πραγματικότητα», επισήμανε στη συνέχεια των όσων είπε στον «Ε» ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ.

«Είμαστε περισσότερο έμπειροι, πιο σοφοί και γνωρίζουμε καλύτερα το πως και με ποιο τρόπο θα ζητήσουμε κάτι και από ποιον, αλλά και με ποιο τρόπο θα το οργανώσουμε…»

 «Οι αγρότες μας είναι σε αναβρασμό, εμείς είμαστε περισσότερο έμπειροι, πιο σοφοί και γνωρίζουμε καλύτερα το πως και με ποιο τρόπο θα ζητήσουμε κάτι και από ποιον, αλλά και με ποιο τρόπο θα το οργανώσουμε. Είναι γνωστές οι παρεμβάσεις μας και για γεωτεχνικά θέματα, αλλά και για ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες και αλυσιδωτά τους συναδέλφους γεωπόνους και γεωτεχνικούς. Αυτό είναι μια πραγματικότητα που κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί. Πολλές φορές είχαμε την ευκαιρία να τοποθετηθούμε για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τους φίλους αγρότες. Έχουν λυθεί κάποια θέματα, κάποια άλλα ακόμη τα συζητάμε, μετά από καιρό, όπως είναι τα αιτήματα για τα de minimis του 2020», δήλωσε ακόμη ο Ζαφείρης Μυστακίδης.

«Θα συνεχίσουμε να είμαστε αρωγός δίπλα στους αγρότες μας – Οι προκλήσεις υφίστανται, αλλά δεν τις φοβόμαστε…»

 «Γενικά ανοίγουμε την κουβέντα, βάζουμε το πλαίσιο, με επιχειρήματα, σοβαρότητα κι έναν κρυστάλλινο και ξεκάθαρο λόγο. Θα συνεχίσουμε να είμαστε αρωγός δίπλα στους αγρότες μας, δεν το συζητάμε αυτό. Θεωρώ ότι είναι αυτονόητη υποχρέωση μας, όπως είναι υποχρέωση και των παραγωγών να αγωνιστούν σκληρά και να επιμείνουν για τα ζητήματα που τους απασχολούν με μεγαλύτερη ένταση και σε μεγαλύτερο βαθμό. Προχωράμε μέσα σε όλη αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα. Εμείς είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να σταθούμε επάξια και να εκπληρώσουμε τον αντικειμενικό λόγο ύπαρξης μας. Οι προκλήσεις υφίστανται, αλλά δεν τις φοβόμαστε», υπογράμμισε καταληκτικά στα όσα είπε στον «Ε» ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα