Connect with us

Καβάλα

Αναμένονται απαντήσεις για την Δημοτική Ενεργειακή Κοινότητα του Δήμου Καβάλας

Αναμένονται-απαντήσεις-για-την-Δημοτική-Ενεργειακή-Κοινότητα-του-Δήμου-Καβάλας

Απόστολος Χρόνης: «Το ρεύμα που θα περισσεύει θα μπορεί να δίνεται στα ευάλωτα νοικοκυριά»

«Είναι πρωτοπόρα η Δημοτική Ενεργειακή Κοινότητα του Δήμου Καβάλας στη χώρα, καθώς είμαστε σε πιο προχωρημένο στάδιο απ’ όλες τις Δημοτικές Ενεργειακές Κοινότητες οι οποίες έχουν ιδρυθεί. Έχουμε πάρει ήδη τους όρους σύνδεσης για τα πρώτα 9 μεγαβάτ, τα οποία θα συνδεθούν με τον ΔΕΔΔΗΕ στο Κεφαλάρι».

Τα παραπάνω υπογράμμισε σε δηλώσεις που έκανε στην ΕΡΑ Καβάλας, ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Κ., Απόστολος Χρόνης, αναφορικά με την πορεία του έργου της Δημοτικής Ενεργειακής Κοινότητας που πρόκειται να υλοποιηθεί στην περιοχή της Λημνιάς.

«Έχουμε ζητήσει ήδη από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να εγκριθεί δάνειο. Έχουμε ζητήσει και από τρία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και περιμένουμε απάντηση εντός των ημερών…»

«Αυτή τη στιγμή είμαστε στη διαδικασία για τη δανειοδότηση, ώστε να μπορέσει να ολοκληρωθεί η επένδυση. Έχουμε ζητήσει ήδη από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να εγκριθεί δάνειο. Δεν υπήρχε βασικά καμία διαδικασία για Δημοτικές Ενεργειακές Κοινότητες. Είναι αλήθεια ότι βοήθησε πολύ το γεγονός ότι ο δήμαρχος κατέβηκε δύο φορές στην Αθήνα και συνεννοήθηκε με το Τ.Π.Δ. Βρέθηκε η διαδικασία για να μπορέσουμε να δανειοδοτηθούμε από το Τ.Π.Δ. Έχουμε ζητήσει και από τρία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αντίστοιχα να γίνει δανειοδότηση και περιμένουμε απάντηση εντός των ημερών», ανέφερε σχετικά ο Απόστολος Χρόνης. 

«Έχουμε ζητήσει αλλά 9 μεγαβάτ να συνδεθούν στον υψηλή τάση, στον ΑΔΜΗΕ δηλαδή. Έχουν δοθεί οι διευκρινίσεις και περιμένουμε απάντηση και από αυτόν…»

«Από εκεί και πέρα έχουμε ζητήσει αλλά 9 μεγαβάτ να συνδεθούν στον υψηλή τάση, στον ΑΔΜΗΕ δηλαδή. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα μας είχε έρθει ένα έγγραφο για περαιτέρω διευκρινίσεις από τον ΑΔΜΗΕ. Έχουν δοθεί οι διευκρινίσεις και περιμένουμε απάντηση και από αυτόν. Η αλήθεια είναι ότι και το υπουργείο έχει αντιληφθεί ότι θα πρέπει να προωθήσει πρώτα τις Δημοτικές Ενεργειακές Κοινότητες και να δώσει όρους σύνδεσης κι όχι τον ιδιωτών, γιατί οι Δημοτικές Ενεργειακές Κοινότητες θα μπορέσουν να παράγουν ρεύμα, το οποίο θα αποσβένει καταναλώσεις των Δήμων που βαρύνουν τους πολίτες», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας. 

«Το ρεύμα που θα περισσεύει θα μπορεί να δίνεται στα ευάλωτα νοικοκυριά. Κυρίως δηλαδή σε αυτούς που έχουν κοινωνικό τιμολόγιο…»

«Οπότε πέρα από το γεγονός ότι εμείς θα παράγουμε πλέον ρεύμα ως Δήμος Καβάλας και θα αποσβένονται όλες οι καταναλώσεις, γιατί έχουν υπολογιστεί όλες, θα περισσεύει και ρεύμα από τα φωτοβολταϊκά πάρκα που θα έχουμε και θα μπορεί να δίνεται στα ευάλωτα νοικοκυριά. Κυρίως δηλαδή σε αυτούς που έχουν κοινωνικό τιμολόγιο. Αυτοί θα μπορούν να παίρνουν δωρεάν ρεύμα μέσα από την Δημοτική Ενεργειακή Κοινότητα. Απαγορεύει η νομοθεσία στην Δ.Ε.Κ. να πουλάει το ρεύμα αυτό. Το παράγεις, το καταναλώνεις και ό,τι περισσεύει πρέπει να το δώσεις δωρεάν σε κάποιους. Οπότε η πρώτη επιλογή του Δήμου Καβάλας είναι ένα δοθεί ρεύμα στους ασθενέστερους δημότες του Δήμου μας», τόνισε ακόμη στις δηλώσεις του ο κ. Χρόνης. 

«Αυτό που σχεδιάζουμε είναι μέχρι τις αρχές καλοκαιριού τουλάχιστον, να έχουμε τελειώσει και με τη δημοπράτηση του έργου…»

«Θα καταφέρουμε να δώσουμε και στην τοπική κοινωνία,  στην κοινότητα της Λημνιάς δηλαδή και σε όσους είναι μόνιμοι κάτοικοι δωρεάν ρεύμα σαν αντισταθμιστικό όφελος για το έργο το οποίο θα γίνει εκεί. Ο σχεδιασμός που υπάρχει, όπως είπε και ο δήμαρχος στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, είναι να γίνει και μία συνάντηση με τους αρχηγούς των υπόλοιπων δημοτικών παρατάξεων για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε όλοι μαζί για το πώς θα προχωρήσει αυτή η διαδικασία. Αυτό που σχεδιάζουμε εμείς είναι μέχρι τις αρχές καλοκαιριού τουλάχιστον, να έχουμε τελειώσει και με τη δημοπράτηση του έργου και να έχουμε πλέον ανάδοχο. Δηλαδή μέσα στο 2024 να ξεκινήσει να κατασκευάζεται το έργο και να έχουμε και παραγωγή ενέργειας από τη Δημοτική Ενεργειακή Κοινότητα για τα πρώτα 9 μεγαβάτ, τα οποία θα συνδεθούν τώρα. Πρέπει να γίνουν 9 γραμμές μέχρι το Κεφαλάρι που έχει ο ΑΔΜΗΕ. Επιδοτείται το 50% του κόστους της κάθε γραμμής από τον ΔΕΔΔΗΕ, οπότε 120.000 ευρώ θα κοστίσει ουσιαστικά η κάθε γραμμή που θα μεταφέρει το ρεύμα από το φωτοβολταϊκό πάρκο. Εμείς ως Δήμος Καβάλας ήμασταν πρωτοπόροι έτσι κι αλλιώς. Ουσιαστικά ανοίγουμε τον δρόμο και στις υπόλοιπες Δημοτικές Ενεργειακές Κοινότητες, να μπορέσουν και αυτές να πάρουν χρηματοδότηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και να προχωρήσουν τα έργα σε όλη τη χώρα», σημείωσε καταληκτικά στις δηλώσεις του στην ΕΡΑ Καβάλας, ο Απόστολος Χρόνης.   

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Καβάλα

Εξώδικο της ΔΕΥΑΑΠ στον ΔΕΔΔΗΕ για τις συχνές διακοπές ρεύματος

Εξώδικο-της-ΔΕΥΑΑΠ-στον-ΔΕΔΔΗΕ-για-τις-συχνές-διακοπές-ρεύματος

Γιώργος Καλλινικίδης: Δεν λειτουργούν τα αντλιοστάσια, τεράστια η ζημία στις αντλίες

Εξώδικο στον Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. απέστειλε η Δ.Ε.Υ.Α.Α. Παγγαίου, λόγω των συχνών διακοπών ρεύματος, αλλά και των πτώσεων της τάσης, αμφότερες εκ των οποίων πέραν της ταλαιπωρίας πολιτών και τουριστών, προκαλούν ζημιές στα μηχανήματα της επιχείρησης.

Για το θέμα μίλησε στην ΕΡΑ Καβάλας, ο γενικός γραμματέας του δήμου Παγγαίου, Γιώργος Καλλινικίδης, ο οποίος σημείωσε αρχικά: «Για εμάς στον δήμο Παγγαίου και για την Δ.Ε.Υ.Α.Α.Π., το πράγμα με τις διακοπές ρεύματος έχει φτάσει στο σημείο που λέμε ως εδώ και μη παρέκει».

«Κάθε φορά που κόβεται το ρεύμα, δεν λειτουργούν τα αντλιοστάσια. Δεν πηγαίνει νερό. Αν αδειάσουν οι δεξαμενές σημαίνει ότι χρειάζονται τέσσερις ώρες για να γεμίσουν…»

«Είναι τόσο συχνές οι διακοπές ρεύματος, που υποβάλλουν σε μεγάλη ταλαιπωρία τους μόνιμους κατοίκους, αλλά και τους παραθεριστές που βρίσκονται στην περιοχή μας. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Η Δ.Ε.Υ.Α.Α.Π. απέστειλε εξώδικο προς τον Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε., με το οποίο ζητά να λάβει ουσιαστικά μέτρα, γιατί δεν μπορεί να πάει άλλο αυτό. Πέρα από την ταλαιπωρία των ανθρώπων κάθε φορά που κόβεται το ρεύμα, δεν λειτουργούν τα αντλιοστάσια. Δεν πηγαίνει νερό. Αν αδειάσουν οι δεξαμενές σημαίνει ότι χρειάζονται τέσσερις ώρες για να γεμίσουν», επισήμανε στη συνέχεια ο κ. Καλλινικίδης.

«Τεράστια η ζημία στις αντλίες. Καίγονται τα μοτέρ τους με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα τεράστιο κόστος για τη Δ.Ε.Υ.Α.Α. Παγγαίου…»

«Μια άλλη πολύ σημαντική παράμετρος είναι ότι λόγω μη σταθερής τάσης και της συνεχούς πτώσης της, η Δ.Ε.Υ.Α.Α.Π. έχει τεράστια ζημία με τις αντλίες. Παθαίνουν ζημιές, καίγονται τα μοτέρ τους με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα τεράστιο κόστος για τη Δ.Ε.Υ.Α.Α.Π. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Κινδυνεύει να γίνει καθημερινότητά μας αυτή η κατάσταση, που μας δημιουργεί εν τέλει τόσα πολλά προβλήματα. Πλέον έχουμε φτάσει σε οριακό σημείο με αυτήν την κατάσταση», τόνισε ακόμη ο γενικός γραμματέας του δήμου Παγγαίου.

Καταφέραμε να μεταφέρουμε νερό από απόσταση 50 χιλιομέτρων για να μη μείνει κανένας οικισμός χωρίς νερό…

«Ο δήμος Παγγαίου έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια έναν τεράστιο αγώνα για να μη μείνει από νερό κανένας οικισμός κι όντως το πετυχαίνουμε. Μεταφέρουμε νερό από τον Μαρμαρά μέχρι την Νέα Ηρακλείτσα σε μια απόσταση 50 χιλιομέτρων, για να μην έχουμε θέμα στα παραθαλάσσια, στους ορεινούς οικισμούς κλπ. Έχουμε πετύχει μ’ αυτό να έχουμε παντού σ’ όλους τους οικισμούς, όχι μόνο νερό για ύδρευση, αλλά και στους αγρότες για άρδευση. Ε, δε μπορεί να βιώνουμε αυτήν την κατάσταση με τη Δ.Ε.Η. και να μην μιλάει κανείς. Έτσι αποστείλαμε από τη Δ.Ε.Υ.Α.Α.Π. ένα εξώδικο, με το οποίο ζητάμε να ληφθούν μέτρα», δήλωσε ακόμη ο Γιώργος Καλλινικίδης.

Δεν επαρκεί ένα μόνο συνεργείο μετά το μεσημέρι για την αποκατάσταση των βλαβών

Τέλος, ο γενικός γραμματέας του δήμου Παγγαίου μίλησε και για το ότι τα συνεργεία του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. για την αποκατάσταση των βλαβών από το μεσημέρι και μετά δεν επαρκούν σημειώνοντας: «Συνήθως από το μεσημέρι και μετά υπάρχει ένα συνεργείο που δουλεύει και πραγματικά είναι ήρωες. Δουλεύουν ασταμάτητα κάτω από ακραίες συνθήκες. Όμως δεν είναι δυνατόν για τις βλάβες να έχουμε μετά το μεσημέρι ένα συνεργείο από τον Νέστο μέχρι τον Στρυμόνα, δεν γίνεται. Ουσιαστικά εμείς θέλουμε να κουνήσουμε λίγο τα νερά, γιατί δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση». 

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Μάκης Παπαδόπουλος: «Οι καθυστερήσεις στα τεχνικά έργα της ΔΕΥΑΚ προκαλούν προβλήματα σε γειτονιές και χωριά»

Μάκης-Παπαδόπουλος:-«Οι-καθυστερήσεις-στα-τεχνικά-έργα-της-ΔΕΥΑΚ-προκαλούν-προβλήματα-σε-γειτονιές-και-χωριά»

Παρά τις αυξήσεις και “τα χαράτσια” στους λογαριασμούς σε βάρος των δημοτών, η ΔΕΥΑΚ δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη έργα που εκσυγχρονίζουν τα δίκτυα ύδρευσης της Καβάλας και των χωριών.

Βλάβες, πολύωρες διακοπές, ελλείψεις σε επάρκεια νερού είναι “το κόστος” της αδυναμίας της Δημοτικής Αρχής να λύσει προβλήματα εδώ και χρόνια!

Ειδικά η καθυστέρηση της Δημοτικής Αρχής να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει το μεγάλο έργο ύδρευσης από τις πηγές του Κεφαλαρίου είναι η πραγματική αιτία για τα προβλήματα στην ύδρευση που αντιμετωπίζουν οι οικισμοί στη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων.

Αυτό δυστυχώς δεν το κατάλαβαν ούτε οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων, που “σφυρίζουν” αδιάφορα εδώ και χρόνια, ακόμη και όταν τους καλούσαμε να αγωνιστούμε μαζί για να ξεκινήσει το έργο αυτό. 

Δεν θέλουν οι δημότες “περισπούδαστες αναλύσεις” και “απειλές” από τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής και της διοίκησης της ΔΕΥΑΚ.

Επιτέλους, θέλουν αποτελέσματα!

Μάκης Παπαδόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος Καβάλας

Επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης

Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Ο καλός συντονισμός απέτρεψε τα χειρότερα στη φωτιά στον Μπάτη

Ο-καλός-συντονισμός-απέτρεψε-τα-χειρότερα-στη-φωτιά-στον-Μπάτη

Κυριάκος Μανδρανής: Περιορίστηκε γρήγορα καίγοντας μόλις 10 στρέμματα

Η άμεση κινητοποίηση και ο πολύ καλός συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων, απέτρεψαν τα χειρότερα στη φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης (16/7) στο ύψος του Μπάτη. Συνολικά από τη φωτιά κάηκε έκταση 10 στρεμμάτων.

Για το θέμα μίλησε στην ΕΡΑ Καβάλας, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καβάλας, Κυριάκος Μανδρανής, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς ακόμη βρισκόμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου, ενώ συμπλήρωσε ότι συνεχίζεται το έργο του ανακριτικού της Π.Υ. για τα αίτια της φωτιάς. 

«Η φωτιά γρήγορα περιορίστηκε καίγοντας μόλις 10 στρέμματα…»

«Ειδοποιηθήκαμε το μεσημέρι της Τρίτης (16/7) για ένα συμβάν άνωθεν της περιοχής του Μπάτη κι αμέσως στο σημείο έσπευσαν οχήματα. Λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών και της ξηροθερμικής περιόδου, η φωτιά εξελίχθηκε στα ανάντι περνώντας και τον επάνω περιμετρικό δρόμο της ΜΟΜΑ. Παρ’ όλα αυτά όμως την «κόψαμε» σε ένα κομβικό σημείο, καθώς πιο ψηλά είχε σπίτια κι έτσι αποφύγαμε τα χειρότερα. Επενέβησαν συνολικά 12 οχήματα με 36 άνδρες, ενώ είχαμε και την συνδρομή ενός ελικοπτέρου και δυο PZL. Επίσης όλος ο μηχανισμός ήταν δίπλα μας. Ο δήμος με δύο υδροφόρες, το δασαρχείο, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας, εθελοντές, όσο και κάτοικοι κι έτσι η φωτιά γρήγορα περιορίστηκε καίγοντας μόλις 10 στρέμματα», ανέφερε σχετικά ο κ. Μανδρανής. 

«Όλα ήταν πολύ καλά συντονισμένα απ’ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς…»

«Θέλω να δώσω τα συγχαρητήριά μου στο προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καβάλας γιατί τη φωτιά της σταματήσαμε πριν έρθουν τα εναέρια μέσα. Όχι ότι τα εναέρια δεν χρειάστηκαν, σαφώς και χρειάστηκαν για να γίνει μια καλή διαβροχή της περιμέτρου. Ήμασταν τυχεροί γιατί η θάλασσα ήταν κοντά και ειδικά το ελικόπτερο γέμιζε ανά δυο λεπτά, ενώ και τα PZL σαφώς βοήθησαν. Η Δ.Ε.Η. ήταν εκεί για να κόψει το ρεύμα, γιατί οι ρίψεις γινόταν πάνω από το δίκτυο. Και η συνδρομή της Τροχαίας που έκλεισε τον δρόμο ήταν σημαντική. Όλα ήταν πολύ καλά συντονισμένα απ’ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Όσον αφορά για τα αίτια της φωτιάς, το ανακριτικό μας αυτή τη στιγμή διενεργεί αυτοψία στον χώρο. Συλλέγει τα στοιχεία προκειμένου να συντάξει τη δικογραφία και να δούμε τι ακριβώς συνέβη», συμπλήρωσε στη συνέχεια ο διοικητής της Π.Υ. Καβάλας.

Προσοχή απ’ όλους – Τσουχτερά τα πρόστιμα για το άναμμα φωτιάς – Μέχρι σήμερα επιβλήθηκαν 15 διοικητικά πρόστιμα

«Είμαστε ακόμα στη μέση της αντιπυρικής περιόδου και γι’ αυτό πρέπει να επιστήσουμε την προσοχή στους πολίτες, ώστε να μην πραγματοποιούν θερμές εργασίες, να μην ανάβουν για κανέναν λόγο φωτιά στην ύπαιθρο. Όλοι έχουν ενημερωθεί ότι τα πρόστιμα είναι τσουχτερά και δύσκολο μπορεί κανείς να τα πληρώσει. Οπότε πρέπει να προσέχει ο κάθε πολίτης για να μην έχουμε δυσάρεστα αποτελέσματα. Μέχρι σήμερα στην Π.Ε. Καβάλας έχουν βεβαιωθεί 15 διοικητικά πρόστιμα», σημείωσε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο Κυριάκος Μανδρανής.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα