Connect with us

Καβάλα

Αναζητούνται χρηματοδοτικά εργαλεία για την «Βιώσιμη Πόλη»

Αναζητούνται-χρηματοδοτικά-εργαλεία-για-την-«Βιώσιμη-Πόλη»

Η εξεύρεση των απαιτούμενων εργαλείων, ώστε να καταστεί δυνατή η λήψη σημαντικών χρηματοδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για 71 δήμους της χώρας, μεταξύ αυτών και ο δήμος Καβάλας, κυριάρχησε στο συνέδριο του δικτύου πόλεων με την επωνυμία «Βιώσιμη Πόλη», το οποίο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (16/12) στην Αθήνα.

Στο συνέδριο αυτό παρέστη ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Δημοτικής Αστυνομίας του δήμου Καβάλας, Απόστολος Μουμτσάκης, ο οποίος στο πλαίσιο δηλώσεων που έκανε στον «Ενήμερο», αναφέρθηκε αναλυτικά στα αποτελέσματα που είχε αυτό, αλλά και στις προοπτικές που ανοίγονται για τον δήμο, μέσω του εν λόγω δικτύου πόλεων.

«Οι δήμοι δυσκολεύονται να εντοπίσουν αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία, έχουν δυσκολίες στο να σχεδιάσουν μια ολοκληρωμένη πρόταση, ενώ έχουν και δυσκολίες στο να γίνουν ομάδες…»

Όπως τόνισε αρχικά ο κ. Μουμτσάκης το δίκτυο πόλεων είχε δημιουργηθεί το 2017 με τη συμμετοχή τότε 30 δήμων, οι οποίοι σήμερα ανέρχονται πλέον στους 71.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρει από τη μια αρκετές χρηματοδοτικές δυνατότητες μέσα από προγράμματα που απευθύνονται σε όλες τις χώρες. Από την άλλη έχουμε τους δήμους, οι οποίοι δυσκολεύονται στο να εντοπίσουν αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία, έχουν δυσκολίες στο να σχεδιάσουν μια ολοκληρωμένη πρόταση, ενώ έχουν και δυσκολίες στο να γίνουν ομάδες. Όσοι περισσότεροι δήμοι προωθούν μια πρόταση, τόσο περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας έχουν», επισήμανε σχετικά ο αντιδήμαρχος Καβάλας.

«Το δίκτυο μέσα σε αυτά τα χρόνια δυνάμωσε και τώρα η βοήθεια που προσφέρει είναι πολύ σημαντική για τους δήμους»

«Αυτό το κενό ήρθε να το καλύψει η «Βιώσιμη Πόλη», ένα δίκτυο με μεγάλη τεχνογνωσία. Κάθε φορά που οι δήμοι χρειάζεται να αντλήσουν κάποιες πληροφορίες για τον τρόπο που θα σχεδιάσουν τα προγράμματα ή να βρουν άλλες πόλεις για να συνεργαστούν φροντίζει αυτό το δίκτυο. Είναι μια πάρα πολύ καλή προσπάθεια, η οποία ξεκίνησε το 2017 με δειλά βήματα. Το δίκτυο μέσα σε αυτά τα χρόνια δυνάμωσε και τώρα η βοήθεια που προσφέρει είναι πολύ σημαντική για τους δήμους», συμπλήρωσε στη συνέχεια όσων δήλωσε στον «Ε» ο κ. Μουμτσάκης.

Οι πηγές από τις οποίες οι δήμοι με τον κατάλληλο σχεδιασμό, μπορούν να αντλήσουν χρήματα

«Αυτό που μας τονίστηκε με έμφαση στο πλαίσιο του συνεδρίου, είναι ότι υπάρχουν οι χρηματοδοτήσεις, αλλά το θέμα είναι η εξεύρεση των εργαλείων για να καταστεί δυνατό να ληφθούν. Είναι το «Πράσινο Ταμείο», το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», το ΕΣΠΑ 2021 -2027 που θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα, είναι το Ταμείο Ανάκαμψης από όπου οι δήμοι με τον κατάλληλο σχεδιασμό, μπορούν να αντλήσουν χρήματα», ανέφερε ακόμη ο αντιδήμαρχος Παιδείας Πολιτισμού και Δημοτικής Αστυνομίας του δήμου Καβάλας.

«Γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια έτσι ώστε να βελτιώσουμε τις συνθήκες στις οποίες ζούμε, αλλά και να εκμεταλλευτούμε τους πόρους που μας προσφέρει η φύση…»

Αναφορικά με το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται το πρόγραμμα, ο κ. Μουμτσάκης επισήμανε ότι «οι παρεμβάσεις για το σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας που έχει ως κέντρο του τον άνθρωπο, είναι το σχέδιο της αειφόρου ενέργειας και κλίματος, η καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων και γενικά το πως θα εκμεταλλευτούμε καλύτερα την υπάρχουσα ενέργεια προς όφελος της κοινωνίας μας. Στη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν προγράμματα για την ενεργειακή φτώχεια και το πως θα εντοπίσουμε τους ενεργειακά φτωχούς συμπολίτες μας, ώστε να τους βοηθήσουμε για να κάνουν τις απαιτούμενες αλλαγές στο σπίτι τους για να έχουν καλύτερα συστήματα θέρμανσης, ένα άλλο πρόγραμμα για τη μείωση των ανθρακικών αποτυπωμάτων στα κτήρια των δήμων. Γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια έτσι ώστε να βελτιώσουμε τις συνθήκες στις οποίες ζούμε, αλλά και να εκμεταλλευτούμε τους πόρους που μας προσφέρει η φύση, για να έχουμε και στο μέλλον».

«Ήδη γίνεται μια προσπάθεια για άντληση τέτοιων πόρων από τον δήμο μας σε πιο εντατικούς ρυθμούς με τη βοήθεια της «Βιώσιμης Πόλης»

«Ήταν ένα πολύ σημαντικό συνέδριο και το κυριότερο για εμένα ήταν ότι μέσα από αυτό μας υποδείχθηκαν τα εργαλεία μέσα από τα οποία μπορούμε να αντλήσουμε χρήματα. Έγιναν οι κατάλληλες γνωριμίες και επαφές, υπάρχει αυτό το δίκτυο ανά πάσα στιγμή για όποια προσπάθεια κάνουμε, είτε ως πόλη, είτε σε συνεργασία με άλλες, μπορεί να μας βοηθήσει. Ήδη γίνεται μια προσπάθεια για άντληση τέτοιων πόρων από τον δήμο μας σε πιο εντατικούς ρυθμούς με τη βοήθεια της «Βιώσιμης Πόλης» κι αυτό που μου έμεινε είναι ότι ενώ υπάρχει το χρήμα, η απορροφητικότητα είναι μόλις στο 20%. Δεν τα εκταμιεύουμε και επιστρέφουν πάλι πίσω. Αυτό πρέπει να αλλάξει», σημείωσε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Καβάλας.

Πηγή: KavalaWebNews

Συνέχεια ανάγνωσης
Διαφήμιση1
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

You must be logged in to post a comment Login

Γράψτε μας το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Καβάλα

Χρήστος Πριονίδης: Είμαι διαρκώς κοντά στους πολίτες

Χρήστος-Πριονίδης:-Είμαι-διαρκώς-κοντά-στους-πολίτες

Σε πλήρη ετοιμότητα για το ενδεχόμενο εκδήλωσης χιονοπτώσεων στα τέλη της εβδομάδας που διανύουμε, βρίσκεται η Δημοτική Ενότητα Ελευθερών του δήμου Παγγαίου, σύμφωνα με όσα ανέφερε στον «Ενήμερο» ο αντιδήμαρχος της περιοχής, Χρήστος Πριονίδης.

«Βρισκόμαστε στο μέσον της χειμερινής περιόδου κι αυτό συνεπάγεται προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα για την αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων που πιθανόν να εκδηλωθούν το επόμενο διάστημα και στην περιοχή μας», επισήμανε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Πριονίδης.

«Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ό,τι προκύψει, τόσο με τα μηχανήματα, όσο και με το προσωπικό μας, αλλά έχοντας και επαρκείς ποσότητες αλατιού…»

«Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και να είμαστε όσο καλύτερα γίνεται προετοιμασμένοι. Με τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας στην παρούσα φάση, προκύπτει ότι θα έχουμε χιονοπτώσεις την Παρασκευή (21/1) και το Σάββατο (22/1) στην περιοχή μας. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ό,τι προκύψει, τόσο με τα μηχανήματα, όσο και με το προσωπικό μας, αλλά έχοντας και επαρκείς ποσότητες αλατιού. Όπως κάναμε πέρυσι στον χιονιά του Φεβρουαρίου, έτσι θα κινηθούμε και φέτος, αν φυσικά απαιτηθεί, για να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα οι συμπολίτες μας. Τα στοιχεία επαναλαμβάνω δείχνουν ότι επηρεάζεται η περιοχή μας από αυτό το σύστημα με χιονοπτώσεις και από τη στιγμή που μας προειδοποιούν οι ειδικοί, είμαστε υποχρεωμένοι να προετοιμαστούμε κατάλληλα», συμπλήρωσε σχετικά με το θέμα ο Χρήστος Πριονίδης.

«Είναι τιμή μου που ο δήμαρχος μας, με εμπιστεύτηκε για άλλη μια φορά να βρίσκομαι στο τιμόνι της Δημοτικής Ενότητας Ελευθερών. Θεωρώ ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα της προσπάθειας μου, αλλά και των συνεργατών μου, από τον Σεπτέμβριο του 2019 και μετά…»

Αναφορικά με την ανανέωση της θητείας του στη θέση του αντιδημάρχου της Δημοτικής Ενότητας Ελευθερών, ο κ. Πριονίδης ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον δήμαρχο Παγγαίου, Φίλιππο Αναστασιάδη, για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό του.

«Είναι τιμή μου που ο δήμαρχος μας, με εμπιστεύτηκε για άλλη μια φορά να βρίσκομαι στο τιμόνι της Δημοτικής Ενότητας Ελευθερών. Θεωρώ ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα της προσπάθειας μου, αλλά και των συνεργατών μου, από τον Σεπτέμβριο του 2019 και μετά, οπότε και ανέλαβα τα καθήκοντα αυτά. Η δουλειά που γίνεται στην περιοχή μας είναι εμφανής και επί της ουσίας ήταν μια επιβράβευση για εμένα και τους συνεργάτες μου, μαζί με τους οποίους και απόλυτα οργανωμένα, πετυχαίνουμε καλά αποτελέσματα, έχοντας και ως παρακαταθήκη και την αίσθηση από τους πολίτες ότι κάτι καλό γίνεται», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πριονίδης.

Ερωτηθείς παράλληλα για το πως θα κινηθεί στο πλαίσιο αυτής της νέας θητείας του, ο αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Ελευθερών απάντησε σχετικά: «Δεν έχω σκοπό να σταματήσω να εργάζομαι στο ίδιο μοτίβο, αλλά και ακόμη περισσότερο θα έλεγα τώρα».

«Είμαι διαρκώς κοντά στους πολίτες και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και επεμβαίνουμε όπου μπορούμε για να διορθώσουμε τα ζητήματα που ανακύπτουν…»

Ερωτηθείς αναφορικά με την επαφή που έχει σε καθημερινή βάση με τους πολίτες της Δ.Ε. Ελευθερών και τα προβλήματα που αυτοί του αναφέρουν, ο κ. Πριονίδης απάντησε: «Τα προβλήματα της καθημερινότητας δεν τελειώνουν ποτέ. Πάντα υπάρχει επαφή με τους πολίτες. Είμαι διαρκώς κοντά τους και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κι επεμβαίνουμε όπου μπορούμε για να διορθώσουμε τα ζητήματα που ανακύπτουν. Δεν αφήνουμε τίποτα να πέσει κάτω, ούτε αφήνουμε κάποιον χωρίς να εξετάσουμε το θέμα που τον προβληματίζει. Καθημερινά λειτουργώ καταγράφοντας τα προβλήματα και προσπαθούμε ιεραρχικά να τα λύσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Ανάπλαση της κεντρικής οδού της Νέας Περάμου (28ης Οκτωβρίου) με πεζοδρόμια και νέο ηλεκτροφωτισμό – Ακολουθούν το επόμενο διάστημα βελτιώσεις σε προβληματικά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου

Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξουν κάποιες βελτιώσεις σε προβληματικά σημεία του οδοστρώματος, ιδιαίτερα εντός της Νέας Περάμου, ο κ. Πριονίδης απάντησε ότι όπου έχουν επισημανθεί τα προβλήματα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Δ.Ε. Ελευθερών, αλλά και εντός της Νέας Περάμου, σύντομα θα γίνουν εργασίες αποκατάστασης.

Μάλιστα ο κ. Πριονίδης αποκάλυψε ότι θα γίνει ανάπλαση της κεντρικής οδού της Νέας Περάμου (28ης Οκτωβρίου) από το ύψος της παραλίας (Hotel Plage) μέχρι και την αερογέφυρα της Εγνατίας προς το δημοτικό διαμέρισμα Ελευθερών, με νέα πεζοδρόμια, αλλά και τοποθέτηση νέου ηλεκτροφωτισμού.

Στην παρούσα φάση, όπως τόνισε ο κ. Πριονίδης, γίνεται κατασκευή των πεζοδρομίων στην περιοχή του κάμπινγκ της Νέας Περάμου και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η έναρξη του έργου της οδού 28ης Οκτωβρίου.

«Είναι ένας δρόμος με μεγάλη κίνηση, ειδικά το καλοκαίρι, με φωτισμό παλιό, οπότε με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν, θα είναι πιο ασφαλής για όλους τους χρήστες, ώστε να αποφεύγονται και τροχαία ατυχήματα που κατά καιρούς σημειώνονται εκεί», ανέφερε καταληκτικά ο κ. Πριονίδης.

Πηγή: KavalaWebNews

Συνέχεια ανάγνωσης

Καβάλα

Συνάντηση του Θ. Μουριάδη με τον Χρήστο Γάκη

Συνάντηση-του-Θ.-Μουριάδη-με-τον-Χρήστο-Γάκη

Συνάντηση μιας ώρας είχε ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, με τον Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας και Περιβάλλοντος ΑΜ-Θ, Χρήστο Γάκη, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε ιδιαίτερη μνεία σε διάφορα σημαντικά έργα που εκτελούνται στην περιοχή μας.

Πιο συγκεκριμένα, συζητήθηκε λεπτομερώς η ομαλή πρόοδος των εργασιών κατασκευής του δικτύου φυσικού αερίου, η δημιουργία σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και η ενεργειακή αναβάθμιση του Κλειστού Κολυμβητηρίου Καβάλας.

Πηγή: KavalaWebNews

Συνέχεια ανάγνωσης

Καβάλα

Συνάντηση Π. Αγγελίδη και Κυριακής Γανίτου με τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας

Συνάντηση-Π.-Αγγελίδη-και-Κυριακής-Γανίτου-με-τον-Αντιπεριφερειάρχη-Καβάλας

Συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Αλέξιο Πολίτη, στο γραφείο του στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, είχε ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Καβάλας «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ», Παναγιώτης Αγγελίδης, συνοδευόμενος από τη διευθύντρια Πολιτιστικού Τουρισμού και Ανάπτυξης της Επιχείρησης, Κυριακή Γανίτου.

Παρά το γεγονός ότι η επίσκεψη είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μια σειρά θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, με επίκεντρο τις στοχεύσεις σε στρατηγικές τουριστικής ανάπτυξης, ώστε να τεθούν οι προτεραιότητες και οι αξίες, πάνω στις οποίες µπορεί να οικοδομηθεί το όραμα για την Περιφερειακή Ενότητα στους τοµείς του Τουρισµού και της Ανάπτυξης, με κύριο στόχο την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στο πλαίσιο της προώθησης και της προβολής.

Τις ευχές του κ. Αγγελίδη και της κ. Γανίτου προς τον κ. Πολίτη, με την ευκαιρία της ανάληψης των νέων του καθηκόντων για καλή και δημιουργική θητεία, ακολούθησε η διαβεβαίωση και από τις δυο πλευρές, για τη συνέχιση της καλής συνεργασίας της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» με την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, καθώς και τη διεύρυνσή της, με σταθερή στόχευση την προώθηση της ανάπτυξης της πόλης της Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής.

Πηγή: KavalaWebNews

Συνέχεια ανάγνωσης
Διαφήμιση1

Προτεινόμενα