Γιώργος Καλλινικίδης: Έγινε διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών μετά από πάρα πολλά χρόνια, «θωρακισμένοι» οι οικισμοί / Μελέτες για την αντιπλημμυρική προστασία Μεσορρόπης και Μουσθένης / Κάνουμε το καλύτερο δυνατό ώστε να ικανοποιηθούν οι τουρίστες
Για τις προσπάθειες που καταβάλλει ο δήμος Παγγαίου, ώστε να είναι σε πλήρη ετοιμότητα σχετικά με την διαχείριση του μεγάλου τουριστικού ρεύματος που αναμένεται στην περιοχή το επόμενο διάστημα, αλλά και για την πυροπροστασία ενόψει της θερινής περιόδου, μίλησε στην ΕΡΑ Καβάλας, ο γενικός γραμματέας του δήμου Παγγαίου, Γιώργος Καλλινικίδης.
Αναφερόμενος αρχικά στην πρόσφατη συνεδρίαση του Τοπικού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας ενόψει της θερινής περιόδου, τόνισε ότι στη διάρκειά του εξετάστηκαν όλα τα θέματα που αφορούν την πυροπροστασία, ώστε να είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι για την αντιμετώπιση τυχόν συμβάντων που θα σημειωθούν.
«Έγινε διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών μετά από πάρα πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα να θωρακιστούν οι οικισμοί πέριξ του Παγγαίου κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό…»
«Τέθηκαν επί τάπητος όλα τα θέματα, ενώ έγινε και μία μίνι αξιολόγηση της περσινής περιόδου και της μεγάλης φωτιάς που είχαμε στο Παγγαίο όρος. Όσον αφορά την Πυροσβεστική Υπηρεσία τονίστηκε η σοβαρή έλλειψη προσωπικού που υπάρχει. Δυστυχώς, είναι κάτι που βασανίζει γενικά τον δημόσιο τομέα κι όταν μιλάμε ειδικά για την Πυροσβεστική και για την καλοκαιρινή περίοδο αυτό το θέμα είναι ακόμη πιο σημαντικό. Από το Δασαρχείο έγινε μία αναφορά και τονίστηκαν κάποια στοιχεία για τον καλό συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων στη φωτιά του Παγγαίου. Συντηρήθηκε παράλληλα ένα πολύ μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου και σε Σύμβολο και σε Παγγαίο με αφορμή την φωτιά. Έγινε διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών μετά από πάρα πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα να θωρακιστούν οι οικισμοί πέριξ του Παγγαίου κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Η αλήθεια είναι ότι πραγματικά με το δασαρχείο υπήρξε μία άψογη συνεργασία», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του δήμου Παγγαίου.
«Έχουν γίνει και μελέτες για την αντιπλημμυρική θωράκιση Μεσορρόπης και Μουσθένης…»
«Σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό για την επόμενη περίοδο κι αυτά που γίνονται, το δασαρχείο Καβάλας υπέβαλε τέσσερις προτάσεις και εγκρίθηκαν οι τρεις γεγονός που είναι πάρα πολύ σημαντικό. Γίνονται παρεμβάσεις και έργα πυροπροστασίας στο πευκοδάσος της Κάρυανης στο Σύμβολο όρος. Εγκρίθηκαν προτάσεις για αντιπυρικό σχεδιασμό στα περαστικά δάση που βρίσκονται στις παρυφές των οικισμών, γιατί υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα. Το επόμενο διάστημα θα γίνουν παρεμβάσεις στο Χορτοκόπι, στους Αντιφιλίππους, στον Άγιο Ανδρέα και σε ένα κομμάτι της Γεωργιανής. Καθαρίζονται 3.000 στρέμματα περίπου. Επίσης γίνεται απομάκρυνση επικίνδυνης ύλης από το «Βασιλάκη» στο κομμάτι Αμισιανά, Κοκκινόχωμα κι όπως κινούμαστε στην κορυφογραμμή του Συμβόλου όρους. Ήδη δουλεύεται αυτό, ενώ έχουμε υλοτομία στο δάσος του Ακροποτάμου που είναι σε εξέλιξη. Έχουν γίνει και μελέτες για την αντιπλημμυρική θωράκιση Μεσορρόπης και Μουσθένης, σε σχέση και με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το περασμένο καλοκαίρι στο Παγγαίο», ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Καλλινικίδης.
«Από την πλευρά μας πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό…»
«Θα υπάρξουν κι άλλοι αντιπυρικοί σχεδιασμοί και μελέτες, ώστε όλοι οι οικισμοί του δήμου Παγγαίου, οι οποίοι έχουν στις παρυφές τους δάση, να θωρακιστούν. Το έχουμε δει και στην Ελευθερούπολη όπου έχει καθαριστεί η νοτιοανατολική πλευρά του δάσους, κάτι που έχει ηρεμήσει τους κατοίκους, καθώς νιώθουν πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια. Εμείς από την πλευρά μας πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και από ‘κει και πέρα να ευελπιστούμε ότι θα βοηθήσει και η τύχη για καλύτερα αποτελέσματα. Μακάρι να μην έχουμε κανένα συμβάν, αλλά δυστυχώς με την κλιματική αλλαγή όταν αρχίζουμε από τον Φεβρουάριο να έχουμε φωτιές τα πράγματα δεν είναι πάντα εύκολα», συμπλήρωσε σχετικά ο γενικός γραμματέας του δήμου Παγγαίου.
«Αναμένεται να έχουμε πολύ κόσμο κι αυτό το καλοκαίρι…»
«Όσον αφορά και τον τουρισμό αναμένεται να έχουμε πολύ κόσμο κι αυτό το καλοκαίρι. Ο δήμος προετοιμάζεται ήδη, καθαρίζονται οι παραλίες με ειδικό μηχάνημα. Ο πεζόδρομος της Νέας Ηρακλείτσας προχωράει και βαίνει προς τον ολοκλήρωσή του. Τα έργα του λιμανιού της Νέας Ηρακλείτσας βρίσκονται στην τελική τους φάση και γίνεται μία ειδική επίστρωση της τσιμεντοκονίας που έχει πέσει, επειδή είμαστε δίπλα στη θάλασσα να προστατεύεται, να μην διαβρώνεται το μπετόν. Εγκαθίστανται και τα μηχανήματα αντίστοιχα. Παράλληλα. έχουν ολοκληρωθεί οι κόμβοι στην παραλία Οφρυνίου και θα τους εξωραΐσουμε το επόμενο διάστημα. Το έργο που έγινε στα ΚΑΥΥ της Νέας Περάμου είναι ένα όνειρο ετών να υπάρχει ένας πεζόδρομος, ο οποίος βαίνει προς ολοκλήρωση», ανέφερε ο κ. Καλλινικίδης για την προετοιμασία σχετικά με την έλευση των τουριστών.
«Ο δήμος Παγγαίου θα κάνει και φέτος το καλύτερο δυνατό, ώστε να ικανοποιηθούν οι τουρίστες…» «Γενικά προετοιμαζόμαστε, όπως και οι τοπικοί αντιδήμαρχοι με τα θέματα καθαριότητας για να έχουμε την καλύτερη δυνατή εικόνα. Με τη ΔΕΥΑΑΠ οι ρυθμοί παρ’ όλες τΙς μεγάλες δυσκολίες είναι αμείωτοι, γιατί έχουμε καταφέρει κάτι πάρα πολύ δύσκολο, να έχουμε νερό σε όλους τους οικισμούς που τριπλασιάζονται και τετραπλασιάζονται στη διάρκεια του καλοκαιριού κι αυτό είναι μεγάλο επίτευγμα. Δεν βρίσκεις πλέον υδραυλικούς όσο απλό και αν ακούγεται. Είναι τεράστιος αγώνας για να βρεις υδραυλικούς, ώστε οι οικισμοί μας να μην αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα μέσα στο καλοκαίρι. Βέβαια προβλήματα θα υπάρχουν πάντα, είναι λογικό. Είναι μεγάλη η διαφορά ανάμεσα σε χειμώνα και καλοκαίρι, αλλά ο δήμος Παγγαίου θα κάνει και φέτος το καλύτερο δυνατό, ώστε να ικανοποιηθούν οι τουρίστες. Να τονίσουμε ότι φέτος ξεκίνησε πολύ νωρίτερα η έντονη τουριστική κίνηση», σημείωσε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας του δήμου Παγγαίου.
You must be logged in to post a comment Login