Connect with us

Οικονομία

Έρευνα ΙΝΕ ΓΣΕΒΕΕ: Το 68% του πληθυσμού δεν έχει επαρκές εισόδημα

Έρευνα-ΙΝΕ-ΓΣΕΒΕΕ:-Το-68%-του-πληθυσμού-δεν-έχει-επαρκές-εισόδημα

Θόδωρος Χατζηχρήστος: Τα πράγματα είναι πολύ χάλια στην τοπική αγορά

Αποκαλυπτική για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις είναι η έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΕΡΑ Καβάλας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Καβάλας, Θόδωρος Χατζηχρήστος.

«Είναι μια έρευνα από το ΙΝΕ ΓΣΕΒΕΕ που γίνεται αρκετά χρόνια για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Η έρευνα αυτή αποτελεί εργαλείο τόσο για την Κομισιόν όσο και για τα πολιτικά κόμματα, διότι την αποδέχονται και την θεωρούν έγκυρη», ανέφερε αρχικά ο πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε.Κ. 

«Το 68% του πληθυσμού δεν έχει επαρκές εισόδημα και αυτό φτάνει μόνο για 19 ημέρες τον μήνα, ενώ ένα 12% ζει κάτω από το όριο της φτώχειας…»

«Αυτό όμως που κάνουν πάνω σε αυτήν την έρευνα τα κόμματα είναι να δημιουργούν προτάσεις, όσο όμως είναι στην αντιπολίτευση. Μόλις αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας τα ξεχνάνε όλα αυτά. Την έρευνα αυτή πρέπει να τη λάβουμε σοβαρά υπόψη γιατί απεικονίζει την πραγματικότητα σε πολύ μεγάλο βαθμό. Τα στοιχεία για το 2024 μας δείχνουν ότι το 68% του πληθυσμού δεν έχει επαρκές εισόδημα και αυτό φτάνει μόνο για 19 ημέρες τον μήνα. Το 30% χρωστάει στο Δημόσιο, ενώ ένα 12% ζει κάτω από το όριο της φτώχειας», επισήμανε στη συνέχεια ο κ. Χατζηχρήστος.

«Ακρίβεια και ενέργεια είναι τα δύο προβλήματα πλέον που μαστίζουν τον πληθυσμό…»

«Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά διότι αν ακούσουμε τις εξαγγελίες για ανάπτυξη και τους δείκτες που ευημερούν, όπως μας τα λέει συνεχώς η κυβέρνηση, δεν νομίζω ότι συμβαδίζουν. Νομίζω ότι πρέπει να υπάρξουν μέτρα, να βοηθήσουν, ώστε να αλλάξει αυτή η εικόνα και τα μέτρα βέβαια θα πρέπει να εστιάσουν στο να καταπολεμήσουμε την ακρίβεια και την ενέργεια. Αυτά τα δύο προβλήματα είναι πλέον που μαστίζουν τον πληθυσμό και δημιουργούν αυτή την άσχημη εικόνα. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από την έρευνα που έγινε γνωστή, η οποία είναι στη διάθεση του καθενός να τη δει και να την αξιολογήσει», συμπλήρωσε ακόμη ο πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε. Καβάλας. 

«Τα πράγματα είναι πολύ χάλια στην τοπική αγορά…»

Τέλος, όσον αφορά την εικόνα που παρουσιάζει το πρώτο δίμηνο του 2025 η αγορά της Καβάλας, ο Θόδωρος Χατζηχρήστος επισήμανε: «Η τοπική αγορά είναι παγωμένη δεν το συζητάμε καν. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ χάλια και το επιβεβαιώνουν και οι Εμπορικοί Σύλλογοι λέγοντας ότι η εκπτωτική περίοδος δεν είχε καμία διαφορά και με τις τελευταίες γιορτές που δεν ήταν αυτές που περίμεναν όλοι».  

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Οικονομία

5 κορυφαίες ευρωπαϊκές διακρίσεις για την Kourtidis Group και τη RE/MAX Choice

5-κορυφαίες-ευρωπαϊκές-διακρίσεις-για-την-kourtidis-group-και-τη-re/max-choice

Ο Όμιλος, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ανάμεσα στις καλύτερες εταιρείες ακινήτων της Ευρώπης στα European Property Awards 2025

Μία ακόμη σημαντική διεθνής διάκριση προστέθηκε στο ενεργητικό του Ομίλου Εταιρειών Κουρτίδη, ο οποίος κατέκτησε συνολικά πέντε βραβεία στα European Property Awards 2025, επιβεβαιώνοντας τη διαρκή ανοδική του πορεία στον κλάδο του Real Estate. Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, στο London Marriott Hotel, Grosvenor Square, με την παρουσία επιχειρηματιών και σημαντικών εκπροσώπων από τον χώρο των ακινήτων και της αρχιτεκτονικής σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Τα European Property Awards αποτελούν έναν θεσμό παγκόσμιας εμβέλειας που επιβραβεύει τα υψηλότερα επίπεδα επιτυχίας στον τομέα των ακινήτων.

    Συγκεκριμένα, η Kourtidis Group τιμήθηκε με τέσσερις διακρίσεις για εμβληματικά έργα της:

    • Residential Development 2–9 Units για τον οικισμό στην Παραλία Οφρυνίου, Sea Glow
    • Residential Development 10–19 Units για τον οικισμό στη Νέα Ηρακλείτσα, Blue Diamond
    • Residential Development 20+ Units για τον οικισμό στο νησί της Θάσου, Emerald Island
    • Architecture Multiple Units για τον οικισμό στη Νέα Ηρακλείτσα, Blue Diamond

    O οικισμός Blue Diamond μάλιστα απέσπασε το πολυπόθητο Five Star Award, τη μέγιστη διάκριση στην κατηγορία του. Με αυτό τον τρόπο, η συμμετοχή του Blue Diamond μπήκε αυτόματα στη λίστα με εκείνες που θα διαγωνιστούν εκ νέου σε παγκόσμιο επίπεδο, στον Μεγάλο Τελικό των International Property Awards.

    Παράλληλα, η RE/MAX Choice διακρίθηκε στην κατηγορία Real Estate Agency 5–20 Offices για την Ελλάδα, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών της και την ισχυρή παρουσία της στην ελληνική αγορά.

    Την Kourtidis Group εκπροσώπησαν στην τελετή και παρέλαβαν τα βραβεία ο Πρόεδρος του Ομίλου Νίκος Κουρτίδης, η Αντιπρόεδρος Κωνσταντίνα Δημητρόβα, η σύζυγός του προέδρου και Επικεφαλής του νομικού τμήματος, Κλεονίκη Γαβριηλίδου, καθώς και οι εξωτερικοί συνεργάτες μηχανικοί των βραβευμένων έργων, Νικολέτα Πεχλιβάνη & Associates και CDL Architects.

    Η φετινή επιτυχία αποτελεί τη δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που ο Όμιλος Κουρτίδη διακρίνεται στα European Property Awards. Η συνεχής αναγνώριση σε διεθνές επίπεδο αναδεικνύει τη στρατηγική συνέπεια, την καινοτόμο σκέψη και τη δέσμευση του Ομίλου στην υλοποίηση έργων υψηλής αισθητικής, ποιότητας και λειτουργικής αρτιότητας.

    Ο Πρόεδρος της Kourtidis Group, Νίκος Κουρτίδης, τόνισε ότι «οι διακρίσεις αυτές, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, αποτελούν επιστέγασμα μιας συλλογικής προσπάθειας που εστιάζει στη δημιουργία έργων με διεθνείς προδιαγραφές ποιότητας. Ο Όμιλος μας συνεχίζει με συνέπεια να υλοποιεί το όραμά του για ανάπτυξη και εξωστρέφεια, προβάλλοντας την Ελλάδα ως πρότυπο στον ευρωπαϊκό χάρτη του Real Estate».

    Από την πλευρά της, η Αντιπρόεδρος του Ομίλου, Κωνσταντίνα Δημητρόβα, δήλωσε πως «οι νέες αυτές διακρίσεις μάς γεμίζουν υπερηφάνεια και αποτελούν κινητήριο δύναμη για τη συνέχεια. Κάθε έργο της Kourtidis Group αντικατοπτρίζει το πάθος μας για καινοτομία, ποιότητα και σεβασμό προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Η διεθνής αυτή αναγνώριση αποτελεί επιβεβαίωση της φιλοσοφίας μας για συνεχή εξέλιξη».

    Οι συμμετοχές στον συγκεκριμένο διαγωνισμό καλύπτουν όλες τις γεωγραφικές περιοχές του κόσμου – από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή έως την Ασία, την Αμερική και την Ωκεανία – και αξιολογούνται από επιτροπή ειδικών με πολυετή εμπειρία στους κλάδους της αρχιτεκτονικής και της κτηματομεσιτικής αγοράς. Η διάκριση σε αυτόν τον θεσμό θεωρείται σήμα παγκόσμιας αριστείας και σημείο αναφοράς για τον κλάδο.

    Η νέα αυτή βράβευση επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά ότι η Kourtidis Group και η RE/MAX Choice συνεχίζουν να προβάλλουν την ελληνική επιχειρηματικότητα διεθνώς, αποτελώντας πρεσβευτές της ποιότητας, της αξιοπιστίας και του οράματος που χαρακτηρίζουν τον σύγχρονο ευρωπαϊκό χώρο των ακινήτων.

    Πηγή: KavalaWebNews

    Continue Reading

    Οικονομία

    Προσπάθειες για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου

    Προσπάθειες-για-επιμήκυνση-της-τουριστικής-περιόδου

    Αντώνης Μιτζάλης: Υπάρχει ενδιαφέρον από τουριστικά γραφεία

    Με αργά αλλά σταθερά βήματα φαίνεται να κερδίζεται το στοίχημα της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, σύμφωνα με όσα τόνισε σε δηλώσεις που έκανε στην τοπική ΕΡΑ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Καβάλας, Αντώνης Μιτζάλης.

    ”Θεωρώ ότι και το 2025 ήταν μία χρονιά εξίσου καλή με το 2024, αν και είχε ένα μέτριο ξεκίνημα. Παρ’ όλα αυτά κλείσαμε καλά και νομίζω ότι υπάρχουν και βήματα επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, όχι μεγάλα, αλλά τόσο στην Καβάλα όσο και στη Θάσο, υπάρχουν τουριστικά γραφεία, τα οποία επιθυμούν να επεκτείνουν την παρουσία τους και πέρα από το κλασικό Ιούλιος – Αύγουστος – Σεπτέμβριος που έχουμε εδώ στην περιοχή μας”, ανέφερε αρχικά ο κ. Μιτζάλης. 

    Πολλές επαφές και συναντήσεις για να ανοιχτούν νέες συνεργασίες

    ”Είναι αλήθεια ότι στην Καβάλα φαίνεται καθαρά ότι η τουριστική κίνηση έχει αυξηθεί στους μήνες εκτός της παραδοσιακής σεζόν κι αυτό το επιζητούμε τώρα και στο νησί της Θάσου. Στόχος είναι να γίνουν συνεργασίες με γραφεία, τα οποία εγγυόνται αυτήν την δυνατότητα πελατών από χώρες που έχουν τη δυνατότητα να μας επισκεφτούν τους μήνες εκτός από την υψηλή περίοδο μέσω του αεροδρομίου της Καβάλας. Και εκεί γίνονται και πολλές επαφές και συναντήσεις για να ανοιχτούν νέες συνεργασίες προς αυτή την κατεύθυνση”, πρόσθεσε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Καβάλας. 

    Κρατούν τα σκήπτρα οι Βαλκάνιοι – Αυξάνονται οι Τούρκοι

    Όσον αφορά το προφίλ αυτών που επέλεξαν την Καβάλα στη διάρκεια της φετινής τουριστικής περιόδου, ο Αντώνης Μιτζάλης σημείωσε: ”Θα έλεγα σίγουρα ότι οι γείτονες μέσα από τα Βαλκάνια ήταν αυτοί που κράτησαν τα σκήπτρα, δηλαδή Ρουμανία, Βουλγαρία και Σερβία. Είχαμε όμως και αυξημένο ρεύμα από την Τουρκία της οποίας σιγά σιγά και σταθερά τα δύο τελευταία χρόνια αυξάνεται η παρουσία στην περιοχή μας. Είχαμε επίσης πολλούς Έλληνες, όπως και κεντροευρωπαίους που κι αυτοί έρχονται σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες στην Καβάλα”.

    Αύξηση σε ιστορικό, θρησκευτικό και περιηγητικό τουρισμό

    ”Αυτό που βλέπουμε αυξανόμενο είναι επίσης ο τουρισμός που είναι είτε περιηγητικός, ιστορικός ή θρησκευτικός, που περνάει από την Καβάλα για να νιώσει, να δει και να πάρει εμπειρίες ο επισκέπτης από τα αξιοθέατα που είναι μοναδικά και τα οποία απλόχερα προσφέρει η περιοχή μας. Αυτό που θέλουμε είναι να ενισχύσουμε την παρουσία Βρετανών, Σκανδιναβών και Γερμανών, γιατί είναι βασικές αγορές που γνωρίζουν την περιοχή μας χρόνια. Θέλουμε να κάνουμε πιο ισχυρή την παρουσία τους εδώ, δίνοντάς τους κίνητρα και ευκαιρίες μέσα από καλές συνεργασίες, για να τονώσουμε αυτήν την παρουσία, γιατί μία περιοχή πρέπει να προβάλλει την ελληνική φιλοξενία, τον ελληνικό τρόπο ζωής. Αν έχει μονοκαλλιέργεια στον τουρισμό, δεν μπορεί να προσδώσει αυτό το στοιχείο του να είναι ένας ελκυστικός προορισμός. Αν επικεντρωθούμε μόνο σε μία αγορά, αποκτάμε μια ταυτότητα που δεν ταιριάζει με αυτό που οι πελάτες αποζητούν”, επισήμανε καταληκτικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Καβάλας. 

    Πηγή: KavalaWebNews

    Continue Reading

    Οικονομία

    Στα 16 με 17€ το κιλό το μοσχαρίσιο κρέας, απλησίαστο το αρνάκι

    Στα-16-με-17e-το-κιλό-το-μοσχαρίσιο-κρέας,-απλησίαστο-το-αρνάκι

    Επιστροφή της κανονικότητας από το Πάσχα «βλέπει» ο Κ. Κεχαγιάς

    Στα 16 με 17€ το κιλό ανέρχεται η μέση τιμή του μοσχαρίσιου κρέατος στην Π.Ε. Καβάλας, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην τοπική ΕΡΑ, ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών, Κώστας Κεχαγιάς.

    «Υπάρχει μία σταθεροποίηση των τιμών αυτό το διάστημα, μία ηρεμία γενικότερα, αλλά εκεί που έχει φτάσει το μοσχαρίσιο κρέας είναι ήδη ακριβό. Ελπίζω μέχρι τα Χριστούγεννα η κατάσταση να παραμείνει ως έχει και να μην έχουμε νέες αυξήσεις», σημείωσε αρχικά ο κ. Κεχαγιάς. 

    Εκτός από το μοσχαρίσιο κρέας απλησίαστο είναι και το αρνάκι

    «Εννοείται ότι η ζήτηση θα πέσει λίγο, αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο πριν τις γιορτές και ελπίζουμε από τη νέα χρόνια να έχουμε περαιτέρω πτώση των τιμών, ώστε να είμαστε όλοι ικανοποιημένοι, γιατί οι καταναλωτές κυριολεκτικά βογκάνε. Η μέση τιμή στο μοσχαρίσιο κρέας αυτή τη στιγμή είναι στα 16 με 17€ το κιλό. Όσον αφορά το αρνί εδώ και 16 μήνες είναι απλησίαστο, γιατί δεν υπάρχουν, παρά μόνο σε κάποια σημεία στην κεντρική Ελλάδα όπου κι εμείς πηγαίνουμε για να αγοράσουμε από εμπόρους. Δεν υπάρχει τίποτα στην περιοχή μας. Έχουμε και καραντίνα, έχουμε κι άλλα προβλήματα. Ωστόσο προσπαθούμε και εμείς να εξυπηρετήσουμε τα καταστήματά μας και τους πελάτες μας, ώστε να υπάρχει μία ροή. Υπάρχουν αρνάκια αλλά είναι πολύ ακριβά στα 15€ το κιλό. Η τιμή αυτή έχει παγιωθεί από το περασμένο Πάσχα», πρόσθεσε σχετικά ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Καβάλας. 

    Δεν έχει επηρεαστεί το χοιρινό κρέας – Επιστροφή της κανονικότητας «βλέπει» από το Πάσχα ο κ. Κεχαγιάς

    «Με το χοιρινό δεν έχουμε ιδιαίτερα ζητήματα, δεν πρέπει να ανησυχούν οι καταναλωτές, δεν έχει επηρεαστεί καθόλου. Ακόμη και να ανέβουν για τις γιορτές οι τιμές του χοιρινού θα είναι μικρή η αύξηση της τάξης του 5% και τον Ιανουάριο θα πέσουν και πάλι. Αυτό γίνεται πάντα εκείνη την περίοδο των εορτών, αλλά δεν θέλω να πιστεύω ότι οι συνάδελφοι θα ανεβάσουν τιμές γιατί τα πράγματα είναι δύσκολα για τους καταναλωτές. Το χοιρινό έχει ζήτηση την περίοδο των Χριστουγέννων και πιστεύω ότι θα πάμε με τις φετινές τιμές. Γενικότερα το «κόλπο» που ήθελαν να κάνουν από τις τρίτες χώρες για να μας εξυπηρετήσουν, Χιλή, Αργεντινή ή Αφρική κι όλα αυτά που ακουγόταν δεν τους βγαίνει. Άρα θα δώσουν ξανά τις επιχορηγήσεις που πρέπει σε όλη την Ευρώπη στην κτηνοτροφία, ώστε σε ένα χρόνο να επανέλθουν τα πράγματα κανονικά. Θεωρώ ότι από το ερχόμενο Πάσχα θα πέσουν οι τιμές και θα υπάρχει μεγαλύτερη αφθονία. Γιατί τώρα στην περιοχή μας δεν υπάρχει ούτε αγελάδα, ούτε μοσχαράκι, ούτε αρνάκι. Έχει γίνει σε Καβάλα και Δράμα ένας χαμός», σημείωσε καταληκτικά ο κ. Κεχαγιάς. 

    Πηγή: KavalaWebNews

    Continue Reading
    Advertisement

    Προτεινόμενα