Connect with us

Οικονομία

Έρευνα ΙΝΕ ΓΣΕΒΕΕ: Το 68% του πληθυσμού δεν έχει επαρκές εισόδημα

Έρευνα-ΙΝΕ-ΓΣΕΒΕΕ:-Το-68%-του-πληθυσμού-δεν-έχει-επαρκές-εισόδημα

Θόδωρος Χατζηχρήστος: Τα πράγματα είναι πολύ χάλια στην τοπική αγορά

Αποκαλυπτική για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις είναι η έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΕΡΑ Καβάλας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Καβάλας, Θόδωρος Χατζηχρήστος.

«Είναι μια έρευνα από το ΙΝΕ ΓΣΕΒΕΕ που γίνεται αρκετά χρόνια για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Η έρευνα αυτή αποτελεί εργαλείο τόσο για την Κομισιόν όσο και για τα πολιτικά κόμματα, διότι την αποδέχονται και την θεωρούν έγκυρη», ανέφερε αρχικά ο πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε.Κ. 

«Το 68% του πληθυσμού δεν έχει επαρκές εισόδημα και αυτό φτάνει μόνο για 19 ημέρες τον μήνα, ενώ ένα 12% ζει κάτω από το όριο της φτώχειας…»

«Αυτό όμως που κάνουν πάνω σε αυτήν την έρευνα τα κόμματα είναι να δημιουργούν προτάσεις, όσο όμως είναι στην αντιπολίτευση. Μόλις αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας τα ξεχνάνε όλα αυτά. Την έρευνα αυτή πρέπει να τη λάβουμε σοβαρά υπόψη γιατί απεικονίζει την πραγματικότητα σε πολύ μεγάλο βαθμό. Τα στοιχεία για το 2024 μας δείχνουν ότι το 68% του πληθυσμού δεν έχει επαρκές εισόδημα και αυτό φτάνει μόνο για 19 ημέρες τον μήνα. Το 30% χρωστάει στο Δημόσιο, ενώ ένα 12% ζει κάτω από το όριο της φτώχειας», επισήμανε στη συνέχεια ο κ. Χατζηχρήστος.

«Ακρίβεια και ενέργεια είναι τα δύο προβλήματα πλέον που μαστίζουν τον πληθυσμό…»

«Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά διότι αν ακούσουμε τις εξαγγελίες για ανάπτυξη και τους δείκτες που ευημερούν, όπως μας τα λέει συνεχώς η κυβέρνηση, δεν νομίζω ότι συμβαδίζουν. Νομίζω ότι πρέπει να υπάρξουν μέτρα, να βοηθήσουν, ώστε να αλλάξει αυτή η εικόνα και τα μέτρα βέβαια θα πρέπει να εστιάσουν στο να καταπολεμήσουμε την ακρίβεια και την ενέργεια. Αυτά τα δύο προβλήματα είναι πλέον που μαστίζουν τον πληθυσμό και δημιουργούν αυτή την άσχημη εικόνα. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από την έρευνα που έγινε γνωστή, η οποία είναι στη διάθεση του καθενός να τη δει και να την αξιολογήσει», συμπλήρωσε ακόμη ο πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε. Καβάλας. 

«Τα πράγματα είναι πολύ χάλια στην τοπική αγορά…»

Τέλος, όσον αφορά την εικόνα που παρουσιάζει το πρώτο δίμηνο του 2025 η αγορά της Καβάλας, ο Θόδωρος Χατζηχρήστος επισήμανε: «Η τοπική αγορά είναι παγωμένη δεν το συζητάμε καν. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ χάλια και το επιβεβαιώνουν και οι Εμπορικοί Σύλλογοι λέγοντας ότι η εκπτωτική περίοδος δεν είχε καμία διαφορά και με τις τελευταίες γιορτές που δεν ήταν αυτές που περίμεναν όλοι».  

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Οικονομία

Φώτης Τουφεξής: Επιστροφή στην ξυλόσομπα

Φώτης-Τουφεξής:-Επιστροφή-στην-ξυλόσομπα

Επιστροφή στην ξυλόσομπα διαπιστώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ελευθερούπολης, Φώτης Τουφεξής, στο πλαίσιο δηλώσεων που έκανε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Καβάλας.

«Τα πράγματα με το ενεργειακό είναι πάρα πολύ δύσκολα. Υπάρχει επιστροφή στην ξυλόσομπα! Αυτό έχουμε να το δούμε 10 χρόνια», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Τουφεξής. 

Δεν θα μείνει δέντρο στα βουνά!

«Υπάρχει αυξημένη ζήτηση στην ξυλόσομπα και μηδενική στα υπόλοιπα είδη θέρμανσης. Αν αληθεύουν οι τιμές για την έναρξη διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, τότε θα είναι απαγορευτικό για το μέσο βαλάντιο. Έχουμε …φουλ «ανάπτυξη»! Δεν θα μείνει δέντρο στα βουνά! Από 1η μέχρι και 31η Οκτωβρίου που είναι η περίοδος καυσοξύλευσης από το βουνό θα φύγουν όλοι για κόψουν ξύλα στην περιοχή μας», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ε.Σ.Ε. 

Σχετική ικανοποίηση στον εμπορικό κόσμο της Ελευθερούπολης

Όσον αφορά την εμπορική κίνηση στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, ο κ. Τουφεξής τόνισε αρχικά: «Ο Ιούνιος και ο Ιούλιος ήταν δυο υποτονικοί μήνες. Ο Αύγουστος και μέχρι τώρα ο Σεπτέμβριος είχαν αρκετή κίνηση από ετεροδημότες και από Βαλκάνιους τουρίστες. Υπάρχει μία σχετική ικανοποίηση στον εμπορικό κόσμο της Ελευθερούπολης. Από ‘κει και πέρα οι περισσότεροι επέστρεψαν στις χώρες τους, υπάρχει μία σχετική κίνηση, αλλά είναι ελάχιστη σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες».

Λιγότεροι από πέρυσι οι Βούλγαροι στην Ελευθερούπολη, αλλά παραμένουν στην πρώτη θέση

«Έχουμε πάρα πολλούς που μένουν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη ή στο εξωτερικό και έχουν σπίτια ή τα πατρικά τους και κάνουν τις διακοπές τους εδώ, τους βγαίνει φθηνότερα γιατί η θάλασσα είναι δίπλα και αυξάνεται και ο πληθυσμός τουλάχιστον πέντε φορές στην περιοχή μας το καλοκαίρι. Έτσι είναι ικανοποιημένοι όλοι οι επαγγελματίες γιατί δουλεύουν σχέτικα, πολύ παραπάνω εννοείται απ’ ό,τι τον χειμώνα. Στηριζόμαστε κυρίως στον οδικό τουρισμό. Οι Βούλγαροι είναι πρώτοι στην περιοχή μας και ακολουθούν στη δεύτερη θέση οι Ρουμάνοι. Ωστόσο οι Βούλγαροι φέτος ήταν λιγότεροι από πέρυσι. Ίσως προτίμησαν περισσότερο Αλβανία και Τουρκία», πρόσθεσε καταληκτικά ο πρόεδρος του Ε.Σ.Ε. 

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Οικονομία

Ντίνος Κλειτσιώτης: Περιμέναμε κάτι καλύτερο ειδικά για τους επαγγελματίες

Ντίνος-Κλειτσιώτης:-Περιμέναμε-κάτι-καλύτερο-ειδικά-για-τους-επαγγελματίες

«Δεν ικανοποεί η μείωση 5% της προκαταβολής φόρου / Το μέτρο για τα 500 ευρώ στους δημοσίους υπαλλήλους είναι μια υποσχετική / Θα έπρεπε τουλάχιστον το αφορολόγητο να πάει στις 10.000 ευρώ για όλους»

«Είναι γεγονός ότι περιμέναμε κάτι καλύτερο από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ειδικά για τους επαγγελματίες, θα είμαι ειλικρινής, περίμενα κάτι περισσότερο».

Τα παραπάνω επισήμανε σε δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο», ο πρώην βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Ντίνος Κλειτσιώτης, σχολιάζοντας τα μέτρα που ανακοίνωσε από τη Δ.Ε.Θ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δεν ικανοποεί η μείωση κατά 5% της προκαταβολής φόρου

«Για παράδειγμα η μείωση κατά 5% της προκαταβολής φόρου νομίζω δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να είμαστε ενθουσιασμένοι και να μας ικανοποιεί. Περιμέναμε πολλά περισσότερα, αλλά αυτό το ποσοστό είναι ελάχιστο. Όσον αφορά τη μείωση σταδιακά της προκαταβολής από το 80 στο 50% των Νομικών Προσώπων κι αυτό είναι κάτι που είναι για το μέλλον. Τα 400€ που δόθηκαν στους συνταξιούχους άνω των 65 ετών, είναι ένα βοήθημα που πραγματικά θα ανακουφίσει αυτούς τους ανθρώπους, είναι κάτι που ικανοποιεί, μέχρι ένα σημείο όμως. Είναι ένα μόνιμο μέτρο, αυτό είναι το σημαντικό και δεν είναι υπό μορφή επιδόματος», πρόσθεσε στη συνέχεια ο κ. Κλειτσιώτης.

Θα προτιμούσα να μην είχε ανακοινωθεί το μέτρο για τα 500€ για τους δημοσίους υπαλλήλους. Είναι μια υποσχετική

«Από ‘κει και πέρα η ελάφρυνση που δόθηκε στα αντικειμενικά κριτήρια για τους επαγγελματίες είναι κάτι ουσιαστικό, αλλά εδώ και πάλι μιλά για συνεπείς φορολογούμενος. Δηλαδή αν ένας επαγγελματίας πιάστηκε να μην έχει απόδειξη για για ένα κουλούρι δεν θα έχει αυτήν τη μεταχείριση; Θα είναι ασυνεπής; Εδώ θα πρέπει κι αυτά τώρα που θα εξειδικευτούν και θα ψηφιστούν στη Βουλή να τα δουν. Είναι πραγματικά κάποια μέτρα που δεν ικανοποίησαν τους πολίτες. Τα 500€ που δόθηκαν για τους δημοσίους υπαλλήλους, 400€ περίπου καθαρά, αυτό θα δοθεί από τον Δεκέμβριο του 2027, είναι μια υποσχετική για μετά από ενάμιση χρόνο. Αυτό θα προτιμούσα να μην ανακοινωθεί καθόλου. Θα υπάρξουν αντιδράσεις και θα μιλήσουν κάποιοι και λογικό για κοροϊδία. Πώς είσαι σίγουρος ότι θα είσαι  κυβέρνηση το 2027 και μου τάζεις λαγούς με πετραχήλια; Είναι λάθος αυτή η ανακοίνωση για τους δημόσιος υπάλληλους, θα δημιουργήσει περισσότερη δυσαρέσκεια παρά ικανοποίηση», επισήμανε ακόμη στις δηλώσεις του στον «Ε» ο Ντίνος Κλειτσιώτης.

Καλό μέτρο το αφορολόγητο μέχρι 20.000€ για τους αγρότες  – Θα έπρεπε τουλάχιστον το αφορολόγητο να πάει στις 10.000€ για όλους

«Αυτό που ικανοποίησε σε μεγάλο βαθμό, είναι το αφορολόγητο μέχρι 20.000€ για τους αγρότες μας. Είναι ένα μέτρο που πραγματικά ικανοποιεί μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα κι αυτό ανακουφίζει σε μεγάλο βαθμό πολλά νοικοκυριά. Γενικότερα κάποια από τα μέτρα είναι με υποσχετική κι αυτό προσωπικά εμένα δεν με ικανοποιεί. Ναι, είναι κάποια μέτρα σε σωστή βάση αλλά δεν εφαρμόζονται άμεσα. Θα έπρεπε τουλάχιστον το αφορολόγητο να πάει στις 10.000€ για όλους τους φορολογούμενους, μισθωτούς και μη. Θυμόμαστε κάποτε ότι ήταν στις 12.000 ευρώ και ακόμη είμαστε στις 8.500 για μισθωτούς και συνταξιούχους και για όλους τους άλλους καθόλου αφορολόγητο. Κάποτε θα πρέπει να γίνουμε και εδώ ευρωπαϊκή χώρα», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο πρώην βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας. 

Να παρθούν αποφάσεις για το πετρέλαιο θέρμανσης

Τέλος, αναφορικά με το ότι δεν ανακοινώθηκε κάτι σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης, ο Ντίνος Κλειτσιώτης τόνισε: «Έρχεται δύσκολος χειμώνας. Αυτό που ταλανίζει τους πολίτες είναι η αύξηση στην τιμή των υγρών καύσιμων. Ενόψει χειμώνα με τα σημερινά δεδομένα η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι στα 1,80 ευρώ το λίτρο. Μπορεί κάποια οικογένεια να βάλει με τέτοια τιμή πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεσταθεί; Θα πρέπει να παρθούν κάποιες αποφάσεις πολύ σημαντικές γιατί ο χειμώνας για πολλές περιοχές είναι δύσκολος».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΠΙΖΙΔΗΣ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Οικονομία

Δεν σταματά η άνοδος των τιμών στα υγρά καύσιμα

Δεν-σταματά-η-άνοδος-των-τιμών-στα-υγρά-καύσιμα

Δύσκολος προμηνύεται ο χειμώνας με το πετρέλαιο θέρμανσης

«Τα πράγματα πηγαίνουν προς το χειρότερο. Η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης σε λίγο θα αγγίξει τα 2,10 ευρώ το λίτρο, ενώ για ακόμη μία φορά το πετρέλαιο κίνησης ξεπέρασε τα 2 ευρώ το λίτρο».

Τα παραπάνω σημείωσε σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Καβάλας, ο πρόεδρος του τοπικού Σωματείου Βενζινοπωλών, Φώτης Πούλος, περιγράφοντας τη ζοφερή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις τιμές των υγρών καυσίμων.

Δυστυχώς, θα είμαστε εδώ να συζητάμε πόσο έχουν ανεβεί οι τιμές κι όχι πόσο έχουν αποκλιμακωθεί

«Όσο υπάρχουν αυτές οι αναταραχές και δεν υπάρχει σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, δυστυχώς, θα είμαστε εδώ να συζητάμε πόσο έχουν ανεβεί οι τιμές κι όχι πόσο έχουν αποκλιμακωθεί. Είναι πάρα πολύ δύσκολη εξίσωση. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε κάτι αυτή τη στιγμή. Υπάρχει μία συμφωνία και υπάρχει μία γρήγορη αποκλιμάκωση και την άλλη στιγμή δημιουργείται πάλι μία ένταση με αποτέλεσμα να εκτοξεύονται ραγδαία οι τιμές. Δεν μπορούμε να πούμε πολλά πράγματα για το τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες. Αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο, αλλά όλα δείχνουν ότι πηγαίνουμε σε μία χειρότερη κατάσταση», πρόσθεσε στη συνέχεια ο κ. Πούλος. 

Δύσκολος προμηνύεται ο χειμώνας με το πετρέλαιο θέρμανσης

«Αν συνεχίσουμε έτσι το αργό θα ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι μ’ ό,τι αυτό συνεπάγεται για όλους μας. Το πετρέλαιο θέρμανσης είναι ένας μεγάλος βραχνάς, καθώς με αυτά τα δεδομένα τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Έχει ανεβεί παράλληλα και το φυσικό αέριο επηρεάζοντας τις τιμές του ρεύματος. Νομίζω ότι ο χειμώνας θα είναι πάρα πολύ δύσκολος και γι’ αυτούς που καίνε φυσικό αέριο, αλλά και γι’ αυτούς που χρησιμοποιούν το πετρέλαιο θέρμανσης για τα σπίτια τους. Δυστυχώς δεν υπήρξε κάποια εξαγγελία από τον πρωθυπουργό για τη μείωση του Ε.Φ.Κ. τουλάχιστον για το πετρέλαιο θέρμανσης. Δεν ξέρω πως θα εξελιχθεί το πράγμα. Αναμένουμε και ας ελπίσουμε για το καλύτερο», σημείωσε καταληκτικά ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Καβάλας.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα