Connect with us

Νέα Θάσου

Πτωτική τάση παρουσιάζει φέτος ο τουρισμός στη Θάσο

Σάκης Ζηλιαχωβινός: «Δεν έχουμε βοήθεια από τους φορείς»

Συνεχίζουν να είναι αρνητικές οι εκτιμήσεις για την πορεία του τουρισμού φέτος στο νησί της Θάσου. Το γεγονός επιβεβαιώνει με δηλώσεις του στον «Ενήμερο» ο Σάκης Ζηλιαχωβινός, ένας από τους πλέον έμπειρους τουριστικούς πράκτορες του νησιού.

«Η εικόνα δεν είναι καλή στο σύνολο των συνεργατών και των καταλυμάτων, εκτός από μεμονωμένες περιπτώσεις επαγγελματιών που αποτελούν την εξαίρεση στον κανόνα. Η πτώση είναι πλέον ορατή», επισήμανε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Ζηλιαχωβινός.

« Όλες οι αγορές, μηδεμιάς εξαιρουμένης, από τη βόρεια Ευρώπη και τις σκανδιναβικές χώρες, αυτές του πρώην ανατολικού μπλοκ, αλλά και οι μεμονωμένοι από τα Βαλκάνια έχουν σημειώσει μια πτώση»

«Κάποιοι φορείς μας έλεγαν από τον χειμώνα ακόμη όταν κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου ότι κινδυνολογούμε. Δυστυχώς επαληθευτήκαμε και αυτό φάνηκε ήδη τον Μάιο.  Παρόλο που είναι μήνας εγκατάστασης και χαμηλών προσδοκιών, φέτος ήταν πολύ πιο κάτω από τον περσινό. Όλες οι αγορές, μηδεμιάς εξαιρουμένης, από τη βόρεια Ευρώπη και τις σκανδιναβικές χώρες, αυτές του πρώην ανατολικού μπλοκ, αλλά και οι μεμονωμένοι από τα Βαλκάνια έχουν σημειώσει μια πτώση», συμπλήρωσε στη συνέχεια ο Σάκης Ζηλιαχωβινός.

«Το κύριο που μας έφερε σε αυτήν την κατάσταση είναι η αγορά της Τουρκίας που ήταν ανύπαρκτη τα τελευταία τρία χρόνια. Φέτος όμως η συγκεκριμένη αγορά επανήλθε…»

«Η κατάσταση αυτή είναι μέσα στον βίο του επαγγελματία τουρισμού. Ποτέ δεν είχαμε δέκα έτη ανοδική πορεία ή καθοδική αντίστοιχα. Φέτος συνέβησαν αρκετά πράγματα και το κύριο που μας έφερε σε αυτήν την κατάσταση είναι η αγορά της Τουρκίας που ήταν ανύπαρκτη τα τελευταία τρία χρόνια. Φέτος όμως η συγκεκριμένη αγορά επανήλθε, η κερδοφορία προς τους tour operators είναι πάρα πολύ υψηλή, με αποτέλεσμα να τρέχουν να μεταφέρουν τον μαζικό τουρισμό προς τα εκεί. Οπότε έχουμε χάσει ένα σημαντικό τμήμα τουριστών και είναι αλήθεια ότι η Θάσος δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την Τουρκία γιατί έχει διαφορετικό προϊόν. Καμιά σχέση το ένα με το άλλο», τόνισε σχετικά ο γνωστός τουριστικός πράκτορας.

«Χρειάζεται σύνεση και χαμηλούς τόνους. Ανεβάζουμε υπηρεσίες, χαμηλώνουμε λίγο τις τιμές, προσαρμοζόμαστε ουσιαστικά στα δεδομένα»

Παρά τη διαφαινόμενη πτώση όμως ο κ. Ζηλιαχωβινός δεν χάνει την αισιοδοξία του και επισημαίνει: «Η χρονιά είναι πιο δύσκολη αλλά είναι και αναμενόμενο να συμβεί αυτό. Στον δικό μας χώρο έχει συμβεί πολλές φορές και προς τα πάνω και προς τα κάτω και για αυτό δεν χρειάζεται ανησυχία. Χρειάζεται σύνεση και χαμηλούς τόνους. Ανεβάζουμε υπηρεσίες, χαμηλώνουμε λίγο τις τιμές, προσαρμοζόμαστε ουσιαστικά στα δεδομένα. Λυπάμαι που θα το πω, αλλά δεν έχουμε βοήθεια από τους φορείς. Οι επαγγελματίες με την ευρύτερη έννοια, δυστυχώς, επωμίζονται για άλλη μια φορά τις δυσκολίες στις πλάτες τους, δηλαδή οικονομικά».

«Ευτυχώς οι κρατήσεις από τις 15 Ιουνίου μέχρι 15 Σεπτεμβρίου είναι καλές, λόγω της δυναμικής του νησιού…»

«Φαινόταν ότι θα προκύψει αυτή η μείωση και δεν λάβαμε κανένα μα κανένα μέτρο και δυστυχώς τώρα έχουμε αρνητικούς αριθμούς. Ευτυχώς οι κρατήσεις από τις 15 Ιουνίου μέχρι 15 Σεπτεμβρίου είναι καλές, λόγω της δυναμικής του νησιού. Πρέπει να πούμε επίσης ότι την περίοδο αυτή έχουμε την οργάνωση και την προετοιμασία για τους tour operators για το 2020. Ήδη έχουν ξεκινήσει τα πρώτα συμβόλαια των καταλυμάτων που έχουν καλυφθεί στο 80% από τη βόρεια Ευρώπη. Πάντοτε η προετοιμασία της επόμενης σεζόν γίνεται με βάση την εξέλιξη της φετινής σεζόν. Οπότε να μην εκπλαγούμε αν ο προγραμματισμός των tour operators σε θέσεις, τοποθέτηση και υπογραφή θέσεων, είναι μικρότερος από του 2019. Του χρόνου έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα κλίμα αρνητικό εκ προοιμίου, ενώ φέτος μπορούμε να διορθώσουμε τα νούμερα. Γι’ αυτό και λέω ότι θα χρειαστούμε παρέμβαση από τους φορείς», υπογράμμισε καταληκτικά ο κ. Ζηλιαχωβινός.

Continue Reading
Advertisement

Νέα Θάσου

Λευτέρης Κυριακίδης: Μήνυμα για τα 35 χρόνια από την ανάρρηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον Πατριαρχικό Θρόνο

Λευτέρης-Κυριακίδης:-Μήνυμα-για-τα-35-χρόνια-από-την-ανάρρηση-του-Οικουμενικού-Πατριάρχη-Βαρθολομαίου-στον-Πατριαρχικό-Θρόνο

Τη συμπλήρωση 35 ετών από την ανάρρηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον Πατριαρχικό Θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως τιμά με μήνυμά του ο δήμαρχος Θάσου, Λευτέρης Κυριακίδης.

Στην ανάρτηση του, υπογραμμίζει τη μακρόχρονη προσφορά του Προκαθημένου της Ορθοδοξίας στην Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία, καθώς και το έργο του για τον άνθρωπο και τη διεθνή χριστιανική κοινότητα.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στον ρόλο του ως «πρώτου μεταξύ ίσων» (primus inter pares), επισημαίνοντας ότι έχει γεφυρώσει την ορθόδοξη παράδοση με τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, αποτελώντας σημείο πνευματικής αναφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο δήμαρχος Θάσου εκφράζει τις ευχές του για υγεία, μακροημέρευση και δύναμη, προκειμένου να συνεχίσει την αποστολή του με σοφία και διορατικότητα.

«Έτη πολλά Παναγιώτατε», καταλήγει στο μήνυμά του ο Λευτέρης Κυριακίδης.

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading

Νέα Θάσου

Συνάντηση των ποδοσφαιρικών σωματείων του Δήμου Παγγαίου με τη Δημοτική Αρχή

Συνάντηση-των-ποδοσφαιρικών-σωματείων-του-Δήμου-Παγγαίου-με-τη-Δημοτική-Αρχή

Την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε, σε κλίμα σύμπνοιας και συνεργασίας, συνάντηση των παραγόντων των ποδοσφαιρικών σωματείων του Δήμου Παγγαίου με τον Δήμαρχο κ. Αναστασιάδη και τον Αντιδήμαρχο Αθλητισμού κ. Μποσμπότη, παρουσία του Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Τοψίδη και του Αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού κ. Ιγνατιάδη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι εκπρόσωποι των σωματείων ενημερώθηκαν για τις ενέργειες του Δήμου μετά το τραγικό περιστατικό στη Θάσο και την ανάκληση των αδειών λειτουργίας των 11 γηπέδων του Δήμου Παγγαίου. Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου προχώρησε στον έλεγχο των γηπέδων ως προς τα ζητήματα ασφαλείας και, σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε, ο Δήμος είναι πλέον έτοιμος να προχωρήσει στην έκδοση νέων αδειών λειτουργίας, με αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα την ασφάλεια των αθλητών και όλων των χρηστών των αθλητικών εγκαταστάσεων. Η άμεση κινητοποίηση και τα γρήγορα αντανακλαστικά του Δήμου Παγγαίου αναδεικνύουν τη σημασία της υπευθυνότητας, της συνεργασίας και της αποτελεσματικής δράσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση και για άλλους Δήμους της χώρας. Στόχος όλων είναι η ασφαλής επιστροφή των ποδοσφαιρικών σωματείων στην αγωνιστική δράση, ώστε οι αθλητές, οι προπονητές και οι φίλαθλοι να μπορούν να απολαμβάνουν το ποδόσφαιρο σε συνθήκες ασφάλειας και εμπιστοσύνης. Η ασφάλεια στον αθλητισμό δεν είναι απλώς υποχρέωση. Είναι ευθύνη απέναντι σε κάθε αθλητή και σε κάθε οικογένεια.

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading

Νέα Θάσου

Η Θάσος τιμά την απελευθέρωση της – Οι εκδηλώσεις για την ιστορική επέτειο της 18ης Οκτωβρίου 1912

Η-Θάσος-τιμά-την-απελευθέρωση-της-–-Οι-εκδηλώσεις-για-την-ιστορική-επέτειο-της-18ης-Οκτωβρίου-1912

Με επίκεντρο την ιστορική μνήμη, την ορθόδοξη παράδοση και την απόδοση τιμής στην απελευθέρωση του νησιού, η Θάσος τιμά την επέτειο της 18ης Οκτωβρίου 1912, ημέρα κατά την οποία η άφιξη του ελληνικού στόλου στον όρμο της Παναγίας σηματοδότησε το τέλος της οθωμανικής κυριαρχίας και την ένταξη του νησιού στον εθνικό κορμό.

Στο πλαίσιο των διήμερων επετειακών εκδηλώσεων, το απόγευμα του Σαββάτου 17 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η απονομή αναμνηστικών από τον δήμαρχο Θάσου προς τους προσκεκλημένους, ενώ οι θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις ανέδειξαν τη διαχρονική σημασία της ιστορικής επετείου για τον τόπο.

Ιδιαίτερη θέση στο φετινό πρόγραμμα είχε η υποδοχή, για πρώτη φορά επισήμως, της ιεράς εικόνας του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά, την οποία είχε προσφέρει στη Θάσο ο ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης το 1912, σε ανάμνηση της απελευθέρωσης του νησιού.

Στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Θάσου τελέστηκε Τρισαρχιερατικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Άρτης κ. Καλλινίκου, με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β΄ και του επιχωρίου Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου.

Στο κήρυγμά του, ο Μητροπολίτης Άρτης αναφέρθηκε στους Αγίους της Θάσου, στον Ευαγγελιστή Λουκά και στα Ελευθέρια της νήσου, ευχαριστώντας παράλληλα τον Μητροπολίτη Φιλίππων για την αδελφική πρόσκληση.

Μετά την ολοκλήρωση της ακολουθίας, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Καλογερικό» πραγματοποιήθηκε επετειακή μουσική εκδήλωση. Το Τμήμα Ενηλίκων της Σχολικής Χορωδίας Βεροίας παρουσίασε το ορατόριο «Όσιος Γεράσιμος ο Υμνογράφος», σε σύνθεση του αείμνηστου Μάριου Τόκα.

Η ιστορική ημέρα της 18ης Οκτωβρίου 1912

Η απελευθέρωση της Θάσου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς της νεότερης ιστορίας της. Το πρωί της 18ης Οκτωβρίου 1912, μοίρα του ελληνικού στόλου, υπό τον πλοίαρχο και μοίραρχο Πέτρο Γκίνη, κατέπλευσε στον όρμο της Παναγίας, στον σημερινό Λιμένα, μεταφέροντας το μήνυμα της ελευθερίας.

Οι κάτοικοι υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό τα ελληνικά πολεμικά πλοία, βλέποντας να εκπληρώνεται μια προσδοκία που είχε διατηρηθεί ζωντανή μέσα από τις γενιές. Μετά την απόβαση τελέστηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Λιμένος και ακολούθησε η έπαρση της ελληνικής σημαίας. Παράλληλα, αναγνώστηκε το διάγγελμα του ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη, με το οποίο ανακοινώθηκε η απελευθέρωση του νησιού.

Συνδεδεμένη με εκείνες τις ιστορικές στιγμές είναι και η προσφορά της εικόνας του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά από τον Παύλο Κουντουριώτη στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παναγίας. Το κειμήλιο διατηρεί μέχρι σήμερα τη σύνδεση της απελευθέρωσης με τη θρησκευτική και ιστορική παράδοση του τόπου.

Τα τελευταία χρόνια, με προτροπή του Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου, η εικόνα τίθεται σε διήμερο προσκύνημα στον ιερό ναό του Λιμένα, δίνοντας στους πιστούς τη δυνατότητα να προσκυνήσουν ένα κειμήλιο άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορική μνήμη της Θάσου.

Η επέτειος της 18ης Οκτωβρίου δεν αποτελεί μόνο αναφορά σε ένα γεγονός του παρελθόντος. Είναι μια υπενθύμιση της ιστορικής διαδρομής του νησιού και της σημασίας της διατήρησης της συλλογικής μνήμης. Οι φετινές εκδηλώσεις συνδέουν την ιστορία με τη θρησκευτική παράδοση και τον πολιτισμό, τιμώντας την ημέρα που σηματοδότησε μια νέα πορεία για τη Θάσο.

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα