Connect with us

Νέα Θάσου

Παίρνουν τα Πλοία τους και Φεύγουν από την Θάσο οι Ναυτιλιακές Εταιρείες

Νεκρή Πλέον η Γραμμή Καβάλας -Πρίνου κανένα δρομολόγιο για τον χειμώνα του 2019-2020

Επαληθεύτηκαν οι ανησυχίες και οι φόβοι τους οποίους είχε εκφράσει μεσώ του άρθρου της η Εφημερίδα “Ελευθερία του Λόγου” στις 23 Φεβρουάριου 2019 καθώς αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της βέβαιης η παρουσίας τεσσάρων επιπλέον πλοίων, ισάριθμων ναυτιλιακών εταιρειών που μέχρι σήμερα δε σχετίζονται με τη ακτοπλοϊκή σύνδεση Καβάλας–Θάσου στην πορθμειακή γραμμή της Κεραμωτής–Λιμένα για την τουριστική σεζόν που ξεκινά από τις 06/05/2019 έως και τις 31/10/2019.

Οι ναυτιλιακές εταιρείες που επί χρόνια δραστηριοποιούνται στην περιοχή αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρό πλήγμα,με την αύξηση του ανταγωνισμού και τα τέσσερα επιπλέον πλοία που θα προστεθούν στα δρομολόγια και γι αυτόν τον λόγο αποφάσισαν να αποσύρουν 6 πλοία (3 από κάθε εταιρία) τον ερχόμενο Νοέμβρη και τα δρομολογήσουν στην περιοχή της Σαλαμίνας, ως αντίδραση στον ερχομό νέων εταιριών στην καλοκαιρινή περίοδο με αποτέλεσμα να κλείσει η γραμμή του Πρίνου, να υποβαθμιστεί η γραμμή της Κεραμωτής και να μην πραγματοποιείται Κανένα δρομολόγιο για πρίνο τον χειμώνα 2019-2020.

Να υπενθυμίσουμε ότι στην συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23-10-2018 στο Υπουργείο Ναυτιλίας σύσκεψη δεύτερη στην σειρά σχετική με το θέμα της πορθμειακής γραμμής Καβάλα- Πρίνου και μετά την αναβολή λήψης απόφασης από το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών,πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας κ.Τεμπονέρα,εκτός από τους υπηρεσιακούς παράγοντες παρευρέθησαν και εκπρόσωποι όλων των εμπλεκομένων ναυτιλιακών εταιρειών που θα δρομολογούσαν τα πλοία τους στις τοπικές γραμμές στην επόμενη δρομολογιακή περίοδο από 1/11/2018 μέχρι 31/10/2019 συζητήθηκε εκτενώς και η ανάγκη συνέχισης της εξυπηρέτησης της πορθμειακής γραμμής Πρίνου-Καβάλας,όπου καμία εταιρεία δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον για οικειοθελή δρομολόγηση πλοίου κατά την νέα δρομολογιακή περίοδο .

Ο κ. Τεμπονέρας ανακοίνωσε στους εκπρόσωπους των εταιρειών ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας, κάνοντας χρήση διατάξεων του νόμου, ότι θα εξασφάλιζε την συνέχιση της εξυπηρέτησης της γραμμής αφού αυτό αποτελεί γενική απαίτηση των κατοίκων του νησιού.Η συγκεκριμένη επιβολή δημόσιας υπηρεσίας θα ήταν υποχρεωτική στις πλοιοκτήτριες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην γραμμή Θάσου-Κεραμωτής , ώστε αυτές να διαθέσουν κατάλληλο πλοίο τους και για τα δρομολόγια στην γραμμή Πρίνου-Καβάλας κάτι το οποίο τελικά και δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Οι τοπικές εταιρείες ΑΝΕΘ και κ. Μητσόπουλου αλλά και η εταιρεία του κ. Φιλιάγκου δήλωσαν τότε πως αν τους επιβληθεί η δημόσια υπηρεσία θα ανταποκριθούν και θα δρομολογήσουν ένα από τα πλοία τους στην Γραμμή Πρίνου-Καβάλας.Το μέτρο όμως θα πρέπει να ισχύσει καθ΄όλη την διάρκεια της νέας δρομολογιακής περιόδου και να επιβληθεί σε όλες ανεξαιρέτως τις εμπλεκόμενες ναυτιλιακές εταιρείες.Αντίθετη ήταν η τοποθέτηση των πλοιοκτητών από την Σαλαμίνα που το καλοκαίρι του 2019 θα δρομολογήσουν,τέσσερα νέα πλοία μόνο στην γραμμή Κεραμωτής–Θάσου και μόνο κατά την θερινή περίοδο του 2019.

Αμφισβήτησαν το δικαίωμα του Υπουργείου να επιβάλει την παραπάνω ρύθμιση για λόγους δημοσίου συμφέροντος και απείλησαν ότι αν υπάρξει επιβολή θα προσβάλουν και θα ακυρώσουν την απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας.Δικαιολογώντας την θέση τους πως δεν διαθέτουν κατάλληλο πλοίο για την γραμμή Πρίνου-Καβάλας και πως δεν θα προλάβαιναν να τα αποκτήσουν πριν την έναρξη της νέας δρομολογιακής περιόδου.Να υπενθυμίσουμε πως σε άρθρο της Εφημερίδας με ημερομηνία 1 Μαρτίου 2019 και τίτλο Οι“Παντόφλες”και το άκυρο“Μοίρασμα των Δρομολογίων” ο ισχύοντας νόμος, δεν είναι απλά ένας νόμος αλλά μια ευρωπαϊκή οδηγία.Από την άλλη πλευρά η γραμμή Πρίνου-Καβάλας δεν ενδιαφέρει τις 16 Ναυτιλιακές εταιρείες για τον απλούστατο λόγο ότι η πορθμειακή γραμμή δεν είναι κερδοφόρα.

Το μόνο σίγουρο ερώτημα το οποίο θα παραμείνει για ακόμα μια χρονιά είναι αν η πορθμειακή γραμμή Καβάλας-Πρίνου θα παραμείνει στο έλεος των ανθρώπων η στο έλεος του θεού……Σε ανακοίνωση της η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Δήμου Θάσου τολμά να μιλήσει ανοιχτά για το σοβαρότατο θέμα που έχει πρόκυψη με την απόσυρση 6 πλοίων από την γραμμή Θάσου-Καβάλας.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Ακόμη δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από την προηγούμενη παρέμβασή μας ,ως αναφορά τις θαλάσσιες συγκοινωνίες του νησιού και οι εξελίξεις έρχονται να επιβεβαιώσουν την θέση μας ως Λαϊκή Συσπείρωση ότι:το κοινωνικό αγαθό της απρόσκοπτης μετακίνησης των κατοίκων με την ηπειρωτική χώρα οι θαλάσσιες συγκοινωνίες δεν μπορεί να αφήνονται στο παιχνίδι του ανταγωνισμού μεταξύ των ναυτιλιακών εταιριών, για το ποιος θα καρπωθεί το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας των κερδών ώστε να αυξάνουν τα θησαυροφυλάκια τους και να υπονομεύεται το δικαίωμα των κατοίκων του νησιού για φθηνές , ασφαλείς, τακτικές θαλάσσιες συγκοινωνίες σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Οι ναυτιλιακές εταιρίες ΑΝΕΘ και ΝΕΚ (Μητσόπουλου) δημιουργώντας κοινοπραξία αποφάσισαν να αποσύρουν 6 πλοία (3 από κάθε εταιρία) τον ερχόμενο Νοέμβρη και τα δρομολογήσουν στην περιοχή της Σαλαμίνας, ως αντίδραση στον ερχομό νέων εταιριών στην καλοκαιρινή περίοδο.

Αποτέλεσμα να κλείσει η γραμμή του Πρίνου, να υποβαθμιστεί η γραμμή της Κεραμωτής, να κινδυνεύουν να βρεθούν στην ανεργία 60 ναυτεργάτες ή στην «καλύτερη» να μεταναστεύσουν αφήνοντας οικογένειες και σπίτια προκειμένου να έχουν μεροκάματο τον επόμενο χειμώνα. Κατέρρευσε σαν «χάρτινος πύργος» το ιδεολόγημα που καλλιέργησαν μέχρι σήμερα όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις και οι άνθρωποι τους στην Τοπική Διοίκηση, ότι η ένταση του ανταγωνισμού, η αύξηση του αριθμού των εταιριών θα λύσουν τα προβλήματα των θαλάσσιων συγκοινωνιών.Αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της απελευθέρωσης των θαλάσσιων συγκοινωνιών της χώρας, του θεσμικού πλαισίου έκτρωμα του 2001, που ψήφισε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και υλοποίησαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, που απελευθέρωσε την ασυδοσία των ναυτιλιακών εταιριών, δίνοντας το δικαίωμα να δρομολογούν τα πλοία τους όποτε ,όπως και οπού θέλουν.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που με την πολιτική της δίνει «αέρα στα πανιά» των εφοπλιστών, διατηρώντας και ενισχύοντας όλους τους νόμους των προηγούμενων, των δεκάδων φοροαπαλλαγών, την διάθεση αφορολόγητου καυσίμου, την κατάργηση συλλογικών συμβάσεων κλπ.Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις είναι ανάγκη κάθε σωματείο, σύλλογος, μαζικός φορέας του νησιού να αντιδράσει στην προκλητική και αδιάλλακτη στάση των εταιριών και της κυβέρνησης που υπονομεύουν ακόμη παραπέρα την εξυπηρέτηση του νησιού και πετούν στην ανεργία 60 ναυτεργάτες.

Με τον αγώνα μας να απαιτήσουμε:

• Ασφαλείς , τακτικές, φθηνές θαλάσσιες συγκοινωνίες, 365 μέρες το χρόνο και στις 2 γραμμές, με βάση τις ανάγκες του λαού του νησιού και .χι τα κέρδη των εφοπλιστών. Κατάργηση του θεσμικού πλαισίου που απελευθερώνει τις θαλάσσιες συγκοινωνίες και την εφοπλιστική ασυδοσία.

• Επαρκείς λιμενικές εγκαταστάσεις για την ασφαλή φορτοεκφόρτωση των πλοίων και την πλήρη πρόσδεση τους, ώστε να μην αναγκάζονται οι ναυτεργάτες να «δένουν» τα πλοία σε άλλα λιμάνια, που έχει ως αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας και την διανυκτέρευση μέσα στα πλοία.

• Η άδεια έκδοσης δρομολογίων των πλοίων να γίνεται με αυστηρά κριτήρια, υποχρεωτικά να καλύπτουν και στις 2 γραμμές. Υποχρεωτικά κατά την περίοδο ακινησίας των πλοίων να καλύπτονται τα δρομολόγια από άλλο πλοίο της εταιρίας και αν δεν υπάρχει υποχρεωτικά να καλύπτονται από τις άλλες εταιρίες κυκλικά- εναλλακτικά. Υποχρέωση για κάθε πλοίο που δρομολογείτε στις 2 γραμμές να εκτελεί βάρδια πλοίου επιφυλακής μεταφορά ασθενή κυκλικά- εναλλακτικά.Το Σωματείο των ναυτεργατών να έχει ουσιαστικό λόγο στον προγραμματισμό των δρομολογίων.

• Να μην χαθεί καμία θέση εργασίας, κανένας άνεργος ναυτεργάτης. Οργανικές συνθέσεις που να καλύπτουν τις ανάγκες. Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους τους ναυτεργάτες, ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς. Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που να καλύπτουν τις ανάγκες των ναυτεργατών, με κατοχυρωμένα μισθολογικά-εργασιακά ασφαλιστικά συνταξιοδοτικά δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες

Continue Reading
Advertisement

Νέα Θάσου

1ο Δημοτικό Σχολείο Θάσου: Ολοκληρώθηκε η δράση συμμετέχοντας στη Σχολική Εβδομάδα Εθελοντισμού Let’s do it Greece

1ο-Δημοτικό-Σχολείο-Θάσου:-Ολοκληρώθηκε-η-δράση-συμμετέχοντας-στη-Σχολική-Εβδομάδα-Εθελοντισμού-let’s-do-it-greece

1ο Δημοτικό Σχολείο Θάσου
Ολοκληρώθηκε η δράση μας, συμμετέχοντας στη Σχολική Εβδομάδα Εθελοντισμού Let’s do it Greece, η οποία είναι αφιερωμένη στην προστασία των δασών.

Με σύνθημα “Κανένα σκουπίδι δεν πετώ, Το δάσος Αγαπώ!!!”, τα παιδάκια μας από τη Β΄ τάξη μαζί με τις δασκάλες τους Μπίλια Ξανθούλα και Σαρακίνου Λίνα, την Πρόεδρο και το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, το Δήμαρχο Θάσου, τον Δασάρχη Θάσου και τους γονείς τους, έγιναν ασπίδα προστασίας και υλοποίησαν τη δράση στο δασάκι των 12 Αποστόλων στο Λιμένα Θάσου!!!!

Συγχαρητήρια σε όλους!!!! Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την πολύτιμη βοήθεια!!!!

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading

Νέα Θάσου

Συνάντηση του Δημάρχου Θάσου με το ΔΣ του Πανθασιακού Συλλόγου Επαγγελματιών

Συνάντηση-του-Δημάρχου-Θάσου-με-το-ΔΣ-του-Πανθασιακού-Συλλόγου-Επαγγελματιών

Σήμερα, Τετάρτη 10 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Γραφείο του Δημάρχου Θάσου μεταξύ του Δημάρχου Θάσου κ. Ελευθέριου Κυριακίδη και του ΔΣ του νεοσύστατου Πανθασιακού Συλλόγου Επαγγελματιών, παρουσία του Αντιδημάρχου Τουρισμού Θάσου κ. Μαρκιανού Ιωάννη.
Κατά την συνάντηση, συζητήθηκαν αφενός θέματα που απασχολούν το Διοικητικό Συμβούλιο του νεοσύστατου Πανθασιακού Συλλόγου Επαγγελματιών και των μελών του, αφετέρου οι δυνατότητες της στενής συνεργασίας του Συλλόγου με τον Δήμο της Θάσου, ενόψει και της έναρξης της τρέχουσας τουριστικής περιόδου.
Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Δήμαρχος Θάσου κ. Ελευθέριος Κυριακίδης δήλωσε:
«Με χαρά υποδεχθήκαμε τους εκπροσώπους του Πανθασιακού Συλλόγου Επαγγελματιών, με τους οποίους, σε κλίμα αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης, θέσαμε τις βάσεις μια υγιούς και εποικοδομητικής συνεργασίας προς όφελος του τόπου μας»

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading

Νέα Θάσου

Εκπαίδευση Αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης του Δ.Λ.Τ. Θάσου στα θέματα της πρόληψης και τυχόν καταστολής Θαλάσσιας Ρύπανσης, έτους 2024

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θάσου και φέτος, στα πλαίσια της εκπαίδευσης όλων των
εμπλεκομένων στη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων, προέβη στην Ετήσια Εκπαίδευση για την
Αντιμετώπιση Θαλάσσιας Ρύπανσης της Τοπικής Εθελοντικής Ομάδας, τόσο σε Θεωρητικό όσο
και Πρακτικό επίπεδο, την Τετάρτη 27/03 και την Πέμπτη 28/03 αντίστοιχα, στοχεύοντας στην
επιμόρφωση της Τοπικής Εθελοντικής Ομάδας, με σκοπό να είναι στην πράξη δυνατή η
αντιμετώπιση ενός πραγματικού συμβάντος.
Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια της Εταιρείας "ΜΕΤΟΠΗ- ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ", την οποία εμπιστευόμαστε τα τελευταία χρόνια σε όλα τα
θέματα που άπτονται του Περιβάλλοντος, με το πρόγραμμα να υλοποιείται, όπως είχε αρχικά
ανακοινωθεί:
Επομένως, τις πρωινές ώρες της 27 ης Μαρτίου 2024, πραγματοποιήθηκε η Θεωρητική Εκπαίδευση
της Ομάδας Αντιρρύπανσης του Δ.Λ.Τ. Θάσου σε κατάλληλη αίθουσα του κτηρίου “Καλογερικό”.

 

 

Κατά τη διάρκειά της μεταξύ άλλων, αναλύθηκαν βασικές έννοιες επί των ρυπάνσεων που
απειλούν τη θάλασσα, παρουσιάστηκε η οργάνωση του Δ.Λ.Τ. Θάσου για την αντιμετώπιση
περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης, τα πιθανά σενάρια ρύπανσης, ο Αντιρρυπαντικός
εξοπλισμός που υπάρχει στο Νησί μας στους Λιμένες της Θάσου και του Βαθέως, οι τρόποι
χρήσης και η μεθοδολογία που θα πρέπει να χρησιμοποιείται για κάθε ένα από αυτά τα
εξειδικευμένα υλικά, ενώ προβλήθηκε και VIDEO με αντίστοιχη εκπαίδευση άλλου φορέα στην
Ελλάδα.

 

Τις πρωινές ώρες της επομένης ημέρας (28 η Μαρτίου 2024), πραγματοποιήθηκε η Πρακτική
Εκπαίδευση της Ομάδας Αντιρρύπανσης στο Λιμένα Θάσου (Μαρίνα), κατά τη διάρκεια της
οποίας αρχικά έλαβε χώρα επίδειξη των υλικών και μέσων αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης
που διαθέτει το Δ.Λ.Τ. καθώς και έμπρακτη εκπαίδευση στον τρόπο χρήσεως των απορροφητικών
υλικών, ανάλογα με το είδος της ρυπογόνου ουσίας.

 

Eν συνεχεία οργανώθηκε και εκτελέστηκε η Άσκηση Αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης, με τη
συμμετοχή στελεχών του Α’ Λιμενικού Τμήματος Θάσου, του Κ.Λ. Καβάλας, στελεχών του Δ.Λ.Τ.
Θάσου, αλλά και πλήθους εθελοντών.
Το σενάριο της Άσκησης προέβλεπε εμφάνιση κηλίδας η οποία προήλθε από διαρροή
Πετρελαίου Diesel από Ιστιοπλοϊκό σκάφος, το οποίο ελλιμενιζόταν στον εν λόγω Λιμένα
(Μαρίνα).
Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε η άμεση ενεργοποίηση του εγκεκριμένου από το Κεντρικό
Λιμεναρχείο Καβάλας Σχεδίου Αντιρρύπανσης και το απαραίτητο μήκος πλωτών φραγμάτων
μεταφέρθηκε άμεσα από το Container αποθήκευσής του, στο σημείο όπου είχε εντοπιστεί η
υποτιθέμενη ρύπανση.

Η Ομάδα ενήργησε τάχιστα και με τη βοήθεια της λέμβου Εθελοντή, κατάφερε να εγκλωβίσει
την κηλίδα η οποία είχε σχετικά επεκταθεί, τοποθετώντας το πλωτό φράγμα πέριξ των Σκαφών
όπου αυτή είχε εντοπιστεί, με τη βοήθεια και τις υποδείξεις των δύο (2) εκπαιδευτών μας και με
σκοπό η ρύπανση να περιοριστεί εντός αυτών.

 

Αμέσως μετά το εν λόγω Πλωτό φράγμα αγκυροβολήθηκε Επιχειρησιακά με δύο (2) σετ
αγκυροβολίων, ενέργεια η οποία θεωρείται απολύτως απαραίτητη για να επιτευχθεί η μέγιστη
χωρητικότητα Πετρελαιοειδών εντός του φράγματος.

 

Εν συνεχεία τοποθετήθηκαν τα κατάλληλα απορροφητικά φράγματα στις άκρες των πλωτών
φραγμάτων, εκεί όπου υπάρχει πάντα ένα κενό μεταξύ αυτών και του προβλήτα ή του
κρηπιδώματος, όπου αυτά είναι προσδεδεμένα σε κατάλληλες δέστρες.

 

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην Άσκηση έπαιξε η λέμβος η οποία διατέθηκε και φέτος από τον
εθελοντή Αλιέα Άγγελο Κουτράκη, ο οποίος κάθε χρόνο συμμετέχει και στις εκπαιδεύσεις αλλά
και σε όλα τα πραγματικά συμβάντα.

 

Μετά την περισυλλογή της κηλίδας με τη χρήση των κατάλληλων απορροφητικών υλικών τα
οποία διαθέτει το Δ.Λ.Τ., σημάνθηκε το πέρας της Άσκησης.

 

Τα πλωτά φράγματα ρυμουλκήθηκαν και πάλι με τη βοήθεια της λέμβου του Εθελοντή Αλιέα, και
εν συνεχεία επανατοποθετήθηκαν στο Container, όπου είναι μόνιμα αποθηκευμένα και
Επιχειρησιακά συνδεδεμένα, αφού ξεπλύθηκαν πρώτα με γλυκό νερό.

Δια του παρόντος, ως Πρόεδρος του ΔΣ του Δ.Λ.Τ. Θάσου, ευχαριστώ θερμά όλους όσους
συμμετείχαν στην ανωτέρω Εκπαίδευση, κυρίως για το σθένος, την ευαισθησία και την διάθεση

για μάθηση που επέδειξαν, με σκοπό να μπορέσουμε πράγματι να προστατεύσουμε το ευρύτερο
θαλάσσιο περιβάλλον, από τυχόν ρυπάνσεις που μπορεί να συμβούν.

 

Ο Πρόεδρος
του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θάσου

Μανίτσας Δημήτριος

 

 

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα