Connect with us

Νέα Θάσου

Ο Δήμος Θάσου ολοκλήρωσε το έργο «ADRION CULTURAL HERITAGE COLLECTION NETWORK» με ακρωνύμιο «ADRINETBOOK»

Ο-Δήμος-Θάσου-ολοκλήρωσε-το-έργο-«adrion-cultural-heritage-collection-network»-με-ακρωνύμιο-«adrinetbook»

Ο Δήμος Θάσου ολοκλήρωσε το έργο «ADRION CULTURAL HERITAGE COLLECTION NETWORK» με ακρωνύμιο «ADRINETBOOK» του προγράμματος INTERREG ADRION, PRIORITY AXIS 2, SUSTAINABLE REGION, SPECIFIC OBJECT 2.1.που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από Εθνικούς πόρους.

Επικεφαλής εταίρος είναι ο Δήμος της Macerata και συμμετέχοντες ο Δήμος Θάσου, το Κεντρικό Ινστιτούτο Ενωσιακού Καταλόγου Ιταλικών Βιβλιοθηκών, ο Δήμος Αργυροκάστρου, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ζάγκρεμπ, το Ερευνητικό και Εκπαιδευτικό Κέντρο του Rakican, η Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη “Svetozar Markovic” και ο Οργανισμός Αγροτικής Ανάπτυξης του Ζαντάρ.

Το έργο στοχεύει στην τουριστική προβολή μέσα από την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ευαισθητοποίηση νέων αναγνωστών μέσω της δημιουργίας ανοιχτών δικτύων πρόσβασης αρχειακού υλικού. Ειδικότερα, στοχεύει στην ενίσχυση και διατήρηση συγκεκριμένων πολιτιστικών αγαθών ώστε να καταστήσει την πολιτιστική μας κληρονομιά προσβάσιμη στο ευρύτερο κοινό μέσω ψηφιοποίησης συλλογών, που δημιουργούνται με κοινά πρότυπα και μεθοδολογίες και ενσωματώνονται σε μια κοινή πλατφόρμα.

Ο Δήμος Θάσου στο πλαίσιο του ADRINETBOOK απέκτησε εξειδικευμένο εξοπλισμό και ψηφιοποίησε σημαντικό υλικό της πολιτιστικής και λαογραφικής κληρονομιάς του νησιού μας που συγκεντρώθηκε με την πολύτιμη βοήθεια τοπικών φορέων, πολιτιστικών συλλόγων και ιδιωτών. Το υλικό αυτό προβάλλεται μέσα από το αποθετήριο του Δήμου Θάσου http://dimos-thassou.ny-2.paas.massivegrid.net/s/default/page/home το οποίο δημιουργήθηκε κατόπιν συστηματικής διαλογής, τεχνικής επεξεργασίας και πρότυπης τεκμηρίωσης (μέσα από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης).

Το υλικό αυτό αποτέλεσε και τη βάση για τη δημιουργία του Πολιτιστικού Χάρτη, με την κατάρτιση δύο πολιτιστικών διαδρομών, μία «περιπατητική περιήγηση στο Λιμένα» και μία «μονοήμερη περιήγηση στο σύνολο του νησιού», που αντλεί ψηφιοποιημένα τεκμήρια από την EUROPEANA.

Το ADRINETBOOK, μέσω αυτών των πολιτιστικών διαδρομών οι οποίες θα «εκτίθενται ψηφιακά», εστιάζει σε μια νέα προσέγγιση στην έννοια τόσο της διατήρησης και διάδοσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς όσο και του πολιτιστικού τουρισμού.
2

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading
Advertisement

Νέα Θάσου

Η τοπική μας εκκλησία κοντά στην μαθητιώσα νεολαία και στους διαγωνιζόμενους των πανελλαδικών εξετάσεων

Η-τοπική-μας-εκκλησία-κοντά-στην-μαθητιώσα-νεολαία-και-στους-διαγωνιζόμενους-των-πανελλαδικών-εξετάσεων

Από την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου ανακοινώνεται, ότι, την ΤΕΤΑΡΤΗ 31.05.2023 και ώρα 6 το απόγευμα, και εν όψει των πανελλαδικών εξετάσεων για την εισαγωγή των μαθητών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, έχει προγραμματισθεί η τέλεση ΙΕΡΑΣ ΠΑΡΑΚΛΗΣΕΩΣ προς την Υπεραγία Θεοτόκο για την μαθητιώσα νεολαία στον ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικολάου Καβάλας.
Στο κρίσιμο αυτό σταυροδρόμι της ζωής των παιδιών μας είμεθα όλοι μαζύ τους με την παρακλητική προσευχή μας και το πατρικό ενδιαφέρον μας, όπως αυτά εκφράζονται μέσα από την λατρευτική ζωή της μητέρας μας Εκκλησίας.
Ευχή και ελπίδα όλων μας είναι η κατά Θεόν προκοπή και η πρόοδος των παιδιών μας.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως
Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading

Νέα Θάσου

«Πλημμύρισαν» τα Λιμενάρια από κόσμο και παραδοσιακούς ήχους

«Πλημμύρισαν»-τα-Λιμενάρια-από-κόσμο-και-παραδοσιακούς-ήχους

Φεστιβάλ Παράδοσης Θάσου: “Το Παλατάκι”

«Πλημμύρισαν» τα Λιμενάρια από κόσμο και παραδοσιακούς ήχους.

Πλήθος κόσμου κατά την έναρξη του Φεστιβάλ την Παρασκευή το βράδυ το οποίο θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή.

Πολιτιστικοί σύλλογοι και χορευτικά συγκροτήματα από διάφορες γωνιές της χώρας δίνουν και φέτος το «παρών!

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading

Νέα Θάσου

Υπογραφή Σύμβασης του έργου: “Διευθέτηση τμήματος κεντρικού χειμάρρου στην Κοινότητα Λιμεναρίων Δήμου Θάσου”

Υπογραφή-Σύμβασης-του-έργου:-“Διευθέτηση-τμήματος-κεντρικού-χειμάρρου-στην-Κοινότητα-Λιμεναρίων-Δήμου-Θάσου”

Σήμερα, Παρασκευή 26 Μαΐου 2023, υπογράφηκε από το Δήμαρχο Θάσου κ. Ελευθέριο Κυριακίδη και τον κ. Ιωάννη Χατζηιωάννου, εκπρόσωπο της Εταιρίας «ΜΕΓΚΛΗΣ ΚΟΝΣΤΡΑΞΙΟΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ, ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» με διακριτικό τίτλο «ΜΕ.ΚΟΝ Α.Ε.», η σύμβαση για την εκτέλεση του έργου: «Διευθέτηση τμήματος κεντρικού χειμάρρου στην Κοινότητα Λιμεναρίων Δήμου Θάσου», συνολικής δαπάνης 2.722.948,20€.
Η ολική προθεσμία υλοποίησης του έργου είναι δεκαπέντε (15) μήνες και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία Θράκη 2014-2020» Άξονας Προτεραιότητας «Βελτίωση της ελκυστικότητας της Περιφέρειας ως τόπου εγκατάστασης επιχειρήσεων και ατόμων», με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).
Το παρόν έργο αφορά στην διευθέτηση του κεντρικού ρέματος Λιμεναρίων Θάσου στο τμήμα που διαρρέει τον οικισμό των Λιμεναρίων του Δήμου Θάσου. Το ρέμα διευθετείται με ανοικτή διατομή που αποτελείται από πέντε (5) τμήματα με συνολικό μήκος 554 μέτρων περίπου και τέσσερις γέφυρες από οπλισμένο σκυρόδεμα μήκους περίπου 60,85 μέτρων.
Σχετικά ο Δήμαρχος Θάσου κ. Ελευθέριος Κυριακίδης δήλωσε:
«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο που θα θωρακίσει ουσιαστικά τον οικισμό των Λιμεναρίων.
Με την εκτέλεση του έργου αυτού επιλύεται ακόμη ένα χρόνιο και μεγάλο πρόβλημα στον οικισμό των Λιμεναρίων.
Η Διοίκηση του Δήμου Θάσου, με σχέδιο, αγώνα και προσήλωση εργάζεται αποκλειστικά προς όφελος των κατοίκων της Θάσου, επιλύοντας στην πράξη προβλήματα δεκαετιών.
Μόνο έτσι μπορούμε να φτιάξουμε μια ισχυρή Θάσο».

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα