Connect with us

Καβάλα

«Kavala Places»: Το νέο ψηφιακό σύστημα για την ανάδειξη της πολιτιστικής και τουριστικής ταυτότητας της Καβάλας

«kavala-places»:-Το-νέο-ψηφιακό-σύστημα-για-την-ανάδειξη-της-πολιτιστικής-και-τουριστικής-ταυτότητας-της-Καβάλας

Η αξιοποίηση της τεχνολογίας ως εργαλείου ανάδειξης και διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του έργου «Kavala Places», ενός ολοκληρωμένου ψηφιακού συστήματος τουριστικής προβολής και πολιτιστικής τεκμηρίωσης, που υλοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Καβάλας.

Την παρουσίαση πραγματοποίησαν η διευθύντρια Προγραμματισμού, Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Αναπτυξιακού Οργανισμού «Φίλιπποι Αναπτυξιακός Μονοπρόσωπη Α.Ε.», Κορίνα Γανίτου, και ο συνεργάτης του έργου Δημήτρης Βογιατζής, παρουσία του δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Κατά τον χαιρετισμό του, ο κ. Μουριάδης υπογράμμισε ότι η τουριστική εμπειρία ξεκινά πλέον πολύ πριν από την άφιξη του επισκέπτη σε έναν προορισμό και διαμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό μέσα από τα ψηφιακά εργαλεία που έχει στη διάθεσή του. Τόνισε ότι ο Δήμος Καβάλας επενδύει σε δράσεις που ενισχύουν την εξωστρέφεια, αξιοποιούν την καινοτομία και αναδεικνύουν την ιστορία, τον πολιτισμό και τη μοναδική φυσιογνωμία της πόλης, επισημαίνοντας πως το Kavala Places αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης και σύγχρονης εμπειρίας για κάθε επισκέπτη.

Η κ. Γανίτου ανέλυσε τη φιλοσοφία του έργου, επισημαίνοντας ότι το Kavala Places δεν αποτελεί απλώς μία ακόμη τουριστική εφαρμογή, αλλά την πρώτη οργανωμένη και επίσημη ψηφιακή πύλη της Καβάλας, η οποία συγκεντρώνει σε ένα ενιαίο περιβάλλον την ιστορία, τον πολιτισμό, τα μνημεία, τις διαδρομές και τις εμπειρίες της πόλης. Όπως εξήγησε, ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μία ενιαία ψηφιακή ταυτότητα για την Καβάλα, προσφέροντας στον επισκέπτη έγκυρη, πολυγλωσσική και οργανωμένη πληροφόρηση, αλλά και στον Δήμο ένα σύγχρονο εργαλείο στρατηγικής τουριστικής ανάπτυξης. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον τρόπο με τον οποίο το έργο αντιμετωπίζει την πολιτιστική κληρονομιά. Μέσα από την εφαρμογή, ο χρήστης δεν βλέπει απλώς φωτογραφίες ή πληροφορίες, αλλά έχει στη διάθεσή του έναν πραγματικό ψηφιακό ξεναγό, με ηχητικές αφηγήσεις, θεματικές διαδρομές με GPS, δυνατότητα λειτουργίας χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο (offline), πολυγλωσσικό περιεχόμενο και ολοκληρωμένη πληροφόρηση για τα σημαντικότερα μνημεία, τα μουσεία και τα αξιοθέατα της περιοχής.

Στην πρώτη φάση του έργου έχουν ήδη τεκμηριωθεί 26 σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος, ενώ αναπτύσσονται οργανωμένες ψηφιακές περιηγήσεις που μετατρέπουν την εξερεύνηση της πόλης σε μια βιωματική εμπειρία.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσίασε το τεχνολογικό σκέλος του έργου, το οποίο ανέπτυξε ο Δημήτρης Βογιατζής. Εστιάζοντας στις καινοτόμες εφαρμογές που ενσωματώνει το Kavala Places, παρουσίασε τη χρήση φωτογραμμετρίας υψηλής ακρίβειας, τρισδιάστατων μοντέλων πραγματικής υφής, επαυξημένης (AR) και εικονικής πραγματικότητας (VR), καθώς και τη δημιουργία ψηφιακών αντιγράφων μνημείων που διασφαλίζουν τη διατήρησή τους και στην ψηφιακή εποχή. Η τεχνολογία, όπως επισημάνθηκε, δεν υποκαθιστά τη φυσική επίσκεψη, αλλά αντιθέτως, την εμπλουτίζει, δίνοντας στον επισκέπτη τη δυνατότητα να γνωρίσει την ιστορία της πόλης με έναν σύγχρονο, διαδραστικό και ελκυστικό τρόπο. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε επίσης στη συνεργασία της ομάδας του έργου με την πλατφόρμα Puzzling Places, μέσω της οποίας εμβληματικά μνημεία της Καβάλας και των Φιλίππων μετατρέπονται σε τρισδιάστατα παζλ εικονικής πραγματικότητας, καθώς και στις προοπτικές εξέλιξης του έργου, που περιλαμβάνουν νέες γλώσσες, περισσότερα σημεία επαυξημένης πραγματικότητας, εκπαιδευτικές διαδρομές για μαθητές, διαδραστικές αποστολές (quests), ακόμη και εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

Το Kavala Places αποτελεί μια ολοκληρωμένη ψηφιακή υποδομή που συνδυάζει τον πολιτισμό, την καινοτομία και τον τουρισμό, ενισχύοντας τη στρατηγική του Δήμου Καβάλας για έναν βιώσιμο, έξυπνο και προσβάσιμο προορισμό. Περισσότερο όμως από μια εφαρμογή, συνιστά μια νέα αντίληψη για τον τρόπο με τον οποίο η πόλη αφηγείται την ιστορία της, όχι μόνο προβάλλοντάς την στους επισκέπτες, αλλά διατηρώντας την ψηφιακά, με ακρίβεια και σύγχρονα μέσα, ως πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Το έργο είναι διαθέσιμο μέσω της επίσημης ψηφιακής πλατφόρμας kavalaplaces.gr, καθώς και δωρεάν για συσκευές Android και iOS. Μέσα από την πλατφόρμα, οι χρήστες μπορούν να ενημερωθούν για τις διαθέσιμες ψηφιακές διαδρομές, τα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος και τις δυνατότητες που προσφέρει το έργο, το οποίο αποτελεί ένα σύγχρονο εργαλείο προβολής και ψηφιακής ανάδειξης της πολιτιστικής και τουριστικής ταυτότητας της Καβάλας.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Καβάλα

Σήμα κινδύνου από τους επαγγελματίες για τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων

Σήμα-κινδύνου-από-τους-επαγγελματίες-για-τις-αυξήσεις-στις-τιμές-των-καυσίμων

Θόδωρος Χατζηχρήστος: Τον Δεκέμβριο θα κλαίμε!

Για τις μεγάλες ανησυχίες που υπάρχουν στους κόλπους των επαγγελματιών, λόγω της τεράστιας αύξησης στις τιμές των υγρών καυσίμων, μίλησε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Καβάλας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Καβάλας, Θόδωρος Χατζηχρήστος.

«Τα μηνύματα που λαμβάνω από τους συναδέλφους μου είναι κυριολεκτικά μαύρα! Εκπέμπουμε ένα διαρκές σήμα κινδύνου, λόγω του ενεργειακού κόστους», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε. Καβάλας.

Το 73% των επιχειρήσεων πληρώνει ακριβότερα την ενέργεια, τόσο στο ρεύμα, όσο και στα καύσιμα

«Εδώ και αρκετό καιρό η ΓΣΕΒΕΕ έχει επισημάνει το πρόβλημα, αλλά και σύμφωνα με την εξαμηνιαία έρευνα του οικονομικού κλίματος του Ινστιτούτου της ΓΣΒΕΕ, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το 73% των επιχειρήσεων πληρώνει ακριβότερα την ενέργεια, τόσο στο ρεύμα, όσο και στα καύσιμα. Κάτι το οποίο μεγαλώνει το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων κι όλο αυτό οδηγεί σε λουκέτα, σε περικοπές και οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε μια δύσκολη κατάσταση που θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη το επόμενο διάστημα», πρόσθεσε στη συνέχεια ο Θ. Χατζηχρήστος.

Μιλούσα πρόσφατα με σύμβουλο ενέργειας και μου είπε ότι τον Δεκέμβριο θα κλαίμε!

«Για τον λόγο αυτό ήδη έχουμε απευθυνθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης για να δουν την επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και στα καύσιμα για τις επιχειρήσεις αναδρομικά από τον Αύγουστο. Αναμένουμε να δούμε αν θα υπάρξουν μέτρα και αν θα γίνουν ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση. Πρέπει κάτι να γίνει, δεν υπάρχει περίπτωση με αυτήν την κατάσταση που είμαστε να συνεχίσουμε, γιατί επιδεινώνεται το πρόβλημα και γίνεται μεγαλύτερο. Μιλούσα πρόσφατα με σύμβουλο ενέργειας και μου είπε ότι τον Δεκέμβριο θα κλαίμε! Μέχρι τον Φεβρουάριο έχουν πρόβλεψη ότι η αύξηση θα είναι μεγάλη», επισήμανε καταληκτικά ο πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε.Κ.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Ο Χρήστος Τσιτσιλικάκης απειλεί με πρόστιμα τους καταστηματάρχες

Ο-Χρήστος-Τσιτσιλικάκης-απειλεί-με-πρόστιμα-τους-καταστηματάρχες

Στις προσπάθειες της υπηρεσίας Καθαριότητας του δήμου Καβάλας για τον καθαρισμό των κοινόχρηστων χώρων, αναφέρθηκε με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Χρήστος Τσιτσιλικάκης.

«Η υπηρεσία μας, όπως είναι και η δουλειά της, προσπαθεί να διατηρεί καθαρούς τους κοινόχρηστους χώρους της πόλης. Ζητάμε τη συνεργασία των συμπολιτών μας. Κάναμε έναν καθαρισμό στην περιοχή του Αγίου Σίλα στις αρχές Αυγούστου και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και πάλι γέμισαν τα ρείθρα με πεταμένα απορρίμματα. Πήγαμε ξανά, θα ξαναπάμε, για να τα κρατάμε καθαρά», ανέφερε αρχικά ο αντιδήμαρχος Καβάλας. 

Καθημερινό φαινόμενο το να πετάμε όπου βρούμε τα σκουπίδια ή να κλείνουμε το μαγαζί μας και να βάζουμε τα σκουπίδια του μαγαζιού στα καλαθάκια που είναι στους πεζοδρόμους

«Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στις παρκίδες του Αγίου Σίλα. Ενώ υπάρχουν τα καλαθάκια τα απορρίμματα είναι πεταμένα δεξιά και αριστερά. Κάθε μέρα επίσης προσπαθούμε και στο κέντρο της πόλης και σε γειτονιές και θα επεκταθούμε και στις υπόλοιπες για να μπορέσουμε να ευπρεπίσουμε όσο το δυνατόν τους κοινόχρηστους χώρους. Δυστυχώς είναι καθημερινό φαινόμενο το να πετάμε όπου βρούμε τα σκουπίδια ή να κλείνουμε το μαγαζί μας και να βάζουμε τα σκουπίδια του μαγαζιού στα καλαθάκια που είναι στους πεζοδρόμους και να γεμίζουν με μία σακούλα. Έχει παρατηρηθεί κι αυτό το φαινόμενο. Ενημερώνουμε ότι θα βεβαιωθούν κάποιες παραβάσεις και θα επιβληθούν πρόστιμα. Προσπαθούμε γενικότερα να κρατάμε την πόλη μας καθαρή. Ο όγκος των σκουπιδιών ειδικά τους τελευταίους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο ήταν τεράστιος, αυξήθηκε πάνω από 60%. Το διαχειριστήκαμε με το ίδιο  προσωπικό και τον γηρασμένο στόλο. Προσπαθούμε από το νέο έτος να παραλάβουμε νέα οχήματα για να κάνουμε καλύτερα τη δουλειά μας», πρόσθεσε ο Χ. Τσιτσιλικάκης, 

Ο δήμος Καβάλας είναι ο πρώτος δήμος της Περιφέρειας σε στειρώσεις και σε σημάνσεις και είμαστε 4οι στην Ελλάδα

Όσον αφορά τις στειρώσεις των αδέσποτων ζώων, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος σημείωσε: «Από το 2024 δεν έχει σταματήσει το πρόγραμμα. Είναι συνέχεια ανοιχτό, ο δήμος Καβάλας είναι ο πρώτος δήμος της Περιφέρειας στις 22 πόλεις σε στειρώσεις και σε σημάνσεις και είμαστε 4οι στην Ελλάδα σε αυτό το κομμάτι. Πήραμε 56.000€ επιχορήγηση από το κράτος βάσει των ενεργειών που κάναμε για τα αδέσποτα. Η υπηρεσία είδε ότι έχει κάποιες ανάγκες εκτός από τις στηρώσεις και τους εμβολιασμούς για να αγοράσουμε κάποια στικάκια και χωρίσαμε αυτό το ποσό σε τρία κομμάτια για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε και στην καθημερινότητα. Γιατί δεν είναι μόνο να στειρώνουμε. Συντηρούμε περίπου 400 σκυλιά καθημερινά, είτε στις δομές, είτε έξω. Έχουν τοποθετηθεί ταΐστρες περιμετρικά της πόλης και στους χώρους επανένταξης για να μπορούν να τρώνε και τα ζώα που είναι επανενταγμένα ή ελεύθερα έξω στο φυσικό περιβάλλον, να έχουν τροφή και νερό».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Θάσος: Νομιμοποιήθηκε το γήπεδο του «Θεαγένη»

Θάσος:-Νομιμοποιήθηκε-το-γήπεδο-του-«Θεαγένη»

Τελευταία Θέματα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Θάσος: Νομιμοποιήθηκε το γήπεδο του «Θεαγένη»

Ο δήμαρχος Θάσου έκανε την παρακάτω ανάρτηση:

Με ξεχωριστή χαρά ανακοινώνουμε σήμερα την οριστική νομιμοποίηση και τακτοποίηση του μεγαλύτερου γηπέδου του τόπου μας όπου δραστηριοποιείται αθλητικά η ποδοσφαιρική ομάδα του Θεαγένη. Ένα πρόβλημα δεκαετιών που κρατούσε δέσμια τη συγκεκριμένη αθλητική εγκατάσταση και στερούσε από τα παιδιά μας τις συνθήκες που τους αξίζουν, ανήκει πλέον στο παρελθόν.

Για εμάς, η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί μια νέα αρχή και για το γήπεδο αυτό αλλά για υπόλοιπες αθλητικές εγκαταστάσεις του τόπου μας που εισέρχονται στην τελική φάση της οριστικής τακτοποίησης τους! Η νομιμότητα ανοίγει τον δρόμο για τη χρηματοδότηση της πλήρους αναβάθμισης των εγκαταστάσεων, ώστε να παραδώσουμε στον τόπο μας και στα αθλητικά σωματεία υποδομές σύγχρονες και αντάξιες των προσδοκιών τους. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με σχέδιο, υπευθυνότητα και μεράκι μεταμορφώνοντας τις πολυετείς εκκρεμότητες σε έργα πνοής για το μέλλον του νησιού μας.

Ενα μεγάλο ευχαριστώ στον Αντιδήμαρχο Αθλητισμού Τσουλκάνη Γεώργιο αλλά και στο συνεργάτη μας πολιτικό μηχανικό Παναγιώτη Βουλτσίδη για την επιμονή αλλά και τη σοβαρότητα με την οποία αγωνίστηκαν μέχρι σήμερα, εξαλείφοντας προβληματικές καταστάσεις που έμεναν άλυτες επί δεκαετίες.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα