Connect with us

Αγροτικά

Καλή φαίνεται η χρονιά για τα σταφύλια, αλλά…

Ζαφείρης Μυστακίδης: Υπάρχει σοβαρό ζήτημα με τα εργατικά χέρια και το πως θα συγκομιστεί η παραγωγή

 

Όλα δείχνουν μια καλή χρονιά, τόσο ποιοτικά, όσο και ποσοτικά για τα σταφύλια της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., Ζαφείρη Μυστακίδη, το αν όλα θα κυλήσουν ομαλά θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού.

Όπως υπογράμμισε μιλώντας στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ., η αβεβαιότητα που κυριαρχεί σε όλους τους κλάδους της οικονομικής ζωής, είναι αυτή που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, καθώς οι συνθήκες, όπως σημειώνει με έμφαση, είναι πρωτόγνωρες.

«Μέχρι στιγμής η εξέλιξη είναι θετική…»

«Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και αρχίζει πλέον η ωρίμανση στις πρώιμες ποικιλίες σταφυλιών, όπως είναι η ποικιλία «Βικτόρια». Η φετινή χρονιά μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια χρονιά με ποιοτικά σταφύλια, ενώ και ποσοτικά θα έλεγα ότι τα πράγματα είναι καλά και μέχρι στιγμής η εξέλιξη είναι θετική. Είχαμε βέβαια κάποιες βροχοπτώσεις και ατμοσφαιρική υγρασία τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, πράγμα που συνέβαλε να έχουμε κάποιες ασθένειες, όμως οι επιμελείς παραγωγοί που τήρησαν το πρόγραμμα ψεκασμών σε συνεργασία με τους γεωπόνους δεν έχουν προβλήματα. Αυτό που μένει να δούμε είναι το πως θα εξελιχθεί η αβεβαιότητα, καθώς είναι πρωτόγνωρες οι καταστάσεις που έχουν ανακύψει από την πανδημία», επισήμανε σχετικά στις δηλώσεις του ο κ. Μυστακίδης.

«Υπάρχει σοβαρό ζήτημα με τα εργατικά χέρια και το πως θα συγκομιστεί η παραγωγή. Παράλληλα, μας απασχολεί φυσικά κι ένα σενάριο απευκταίο, τι θα γίνει δηλαδή, αν σε κάποιο συσκευαστήριο εντοπιστεί κρούσμα κορωνοϊού και πως θα συνεχιστεί η διαδικασία»

Σε ερώτηση για το αν μπορεί να εκτιμήσει την φετινή εξαγωγική πορεία των σταφυλιών, αλλά και τι γίνεται με τα εργατικά χέρια, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ., απάντησε: «Μέχρι στιγμής πρώιμα φρούτα και λαχανικά όπως κεράσια, ροδάκινα κλπ, πήγαιναν καλά, υπάρχει γενικότερα ζήτηση και μακάρι να γίνει το ίδιο και με τα σταφύλια. Υπάρχει όμως σοβαρό ζήτημα με τα εργατικά χέρια και το πως θα συγκομιστεί η παραγωγή. Παράλληλα, μας απασχολεί φυσικά κι ένα σενάριο απευκταίο, τι θα γίνει δηλαδή, αν σε κάποιο συσκευαστήριο εντοπιστεί κρούσμα κορωνοϊού και πως θα συνεχιστεί η διαδικασία. Δεν μπορούν να περιμένουν τα προϊόντα πρέπει να φύγουν. Μας προβληματίζει γενικότερα το τι θα γίνει με τον κορωνοϊό, βλέπουμε ήδη τι συμβαίνει με τον τουρισμό. Δεν μπορούμε να κάνουμε καμιά απολύτως πρόβλεψη. Η ζήτηση είναι καλή και οι τιμές, μέχρι στιγμής για άλλα προϊόντα, αλλά για την πορεία των σταφυλιών θα δούμε πως θα προχωρήσει η όλη διαδικασία μέρα με τη μέρα».

«Ολοκληρώνονται αυτήν την περίοδο όλες οι καλλιεργητικές φροντίδες και γίνονται ψεκασμοί συντήρησης από εδώ και πέρα…»

Όσον αφορά τις εργασίες που γίνονται στην παρούσα φάση στα αμπέλια, αλλά και κατά πόσο ασφαλή είναι τα σταφύλια από τα φυτοφάρμακα, ο Ζαφείρης Μυστακίδης δήλωσε: «Ολοκληρώνονται αυτήν την περίοδο όλες οι καλλιεργητικές φροντίδες και γίνονται ψεκασμοί συντήρησης από εδώ και πέρα. Όλα γίνονται με μεγάλη επιμέλεια, ειδικά στην Π.Ε. Καβάλας. Όλοι οι γεωπόνοι και το μεγαλύτερο μέρος των παραγωγών έχουν μπει σε αυτή τη λογική, όχι επειδή το ζητάνε κάποια σούπερ μάρκετ έστω και παράτυπα με την λογική ότι ζητούν κάτι που υπερβαίνει την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία με έναν αυθαίρετο ανιχνεύσιμων δραστικών, αλλά γιατί οι εποχές είναι δύσκολες και κανείς δεν έχει πρόθεση να προκαλέσει κακό στον καταναλωτή ή να πετάξει χρήματα. Μη ξεχνάμε τις δυο τελευταίες χρονιές οι αμπελουργοί είχαν τεράστιες ζημιές είτε από βροχοπτώσεις, είτε από χαλάζι. Δεν αντέχει η τσέπη τους να πετάνε χρήματα σε παραπανίσιες επεμβάσεις με φυτοφάρμακα. Έχει γίνει συνείδηση στον τοπικό αμπελουργό, αλλά είναι και μια αναγκαιότητα να κάνουμε ακριβώς αυτά που χρειάζεται για το καλό όλων».

«Φαίνεται να είναι μια καλή χρονιά που θα κριθεί όμως στο τέλος, στο ταμείο…»

Τέλος, αναφορικά με το πότε θα αρχίσει χρονικά η διαδικασία συγκομιδής της «ναυαρχίδας» των σταφυλιών της Π.Ε. Καβάλας, της περίφημης «Σουλτανίνας», αλλά και για το ποιες πρέπει να είναι οι καιρικές συνθήκες που θα πρέπει να επικρατήσουν εφεξής ο κ. Μυστακίδης σημείωσε: «Η διαδικασία συγκομιδής της «Σουλτανίνας» είναι από 20 Αυγούστου και μετά για τα αμπέλια που είναι χωρίς κάλυψη, τα οποία όμως είναι ένα μικρό ποσοστό της παραγωγής. Από τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου και μετά θα αρχίσει η βασική διαδικασία συγκομιδής και εξαγωγής. Το πότε θα ξεκινήσει όμως η αγορά να ζητά σταφύλια είναι κάτι άλλο. Το πρόβλημα είναι όταν είναι έτοιμα τα σταφύλια και δεν κινείται το εμπόριο, εκεί αρχίζουν οι στεναχώριες. Όσον αφορά τον καιρό θέλουμε να είναι  ξηροθερμικός, δεν θέλουμε βροχοπτώσεις, θέλουμε γενικότερα ένα ήπιο καλοκαίρι, χωρίς καύσωνες, όπως εξελίσσεται τώρα με αέρα, χωρίς υγρασία, άρα όχι προσβολές από ασθένειες. Φαίνεται να είναι μια καλή χρονιά που θα κριθεί όμως στο τέλος, στο ταμείο».

 

Πηγή: kavalawebnews.gr

Continue Reading
Advertisement

Αγροτικά

Ο περονόσπορος απειλεί το σύνολο των αμπελιών

Ο-περονόσπορος-απειλεί-το-σύνολο-των-αμπελιών

Λεωνίδας Παππάς: Υπάρχει τεχνικός τρόπος  να αποζημιώθούν νόμιμα οι αγρότες / Εμείς ήδη διατυπώσαμε μια πρόταση που θα τη μεταφέρουμε στα κεντρικά / Να πιέσουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας γιατί οι οικονομικές συνέπειες για την περιοχή θα είναι τρομακτικές

Για το οξύ πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι σταφυλοπαραγωγοί του δήμου Παγγαίου με τον περονόσπορο, μίλησε στον «Ενήμερο», ο πολιτευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΚΙΝ.ΑΛ. στην Π.Ε. Καβάλας, Λεωνίδας Παππάς. 

«Ενημερωθήκαμε από αγρότες της περιοχής ότι υπάρχει σοβαρότατο κι εκτεταμένο πρόβλημα με τον περονόσπορο κι αμέσως συγκροτήσαμε κλιμάκιο και πήγαμε για αυτοψία στις περιοχές του Ελαιοχωρίου, του Μυρτοφύτου και της Φωλιάς», ανέφερε αρχικά ο κ. Παππάς.

«Στο παρελθόν οι αγρότες αποζημιώθηκαν με έκτακτο τρόπο για τον περονόσπορο, ο οποίος δεν αποζημιώνεται από τον κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α.»

«Υπάρχουν παραγωγοί που άρχισαν να ξηλώνουν τα αμπέλια τους. Είναι πρωτοφανής η καταστροφή και μάλιστα λένε οι αγρότες ότι ο περονόσπορος πάει απευθείας στο σταφύλι και μέρα με τη μέρα το πρόβλημα μετακινείται και καλύπτει το σύνολο των αμπελιών. Ο περονόσπορος υπό κανονικές συνθήκες δεν αποζημιώνεται από τον κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α. Έχει τύχει όμως στο παρελθόν και το 2015, αλλά και πριν 20 χρόνια, να αποζημιωθούν οι αγρότες με έκτακτο τρόπο. Υπάρχει τεχνικός τρόπος, υπάρχει πλαίσιο και νόμιμη βάση. Εμείς ήδη με το κλιμάκιο διατυπώσαμε μια πρόταση που θα τη μεταφέρουμε στα κεντρικά, θα φέρουμε το θέμα στη Βουλή, αλλά από εκεί και πέρα είναι ξεκάθαρα θέμα πίεσης και πολιτικής βούλησης», πρόσθεσε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο κ. Παππάς. 

«Καλούμε τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να πιέσουν, διότι οι οικονομικές κι όχι μόνο συνέπειες για την περιοχή θα είναι τρομακτικές…»

«Δημοσιονομικός χώρος, νομικό και τεχνικό πλαίσιο υπάρχει, ψάχνουμε την πολιτική βούληση. Καλούμε τους βουλευτές και τους τοπικούς κομματικούς παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας να πιέσουν, διότι οι οικονομικές κι όχι μόνο συνέπειες για την περιοχή θα είναι τρομακτικές. Μη ξεχνάμε ότι και η περσινή χρονιά για τα σταφύλια δεν ήταν καλή. Φέτος οι οικονομικές συνέπειες θα είναι πολύ χειρότερες. Η περιοχή δε σηκώνει δεύτερη χρονιά με τέτοια ζημιά και πρέπει όλοι όσοι ασχολούνται να στραφούν στο ζήτημα, να ασκηθούν πιέσεις κι αν υπάρχει χώρος μπορεί να δοθεί λύση», επισήμανε ακόμη στα όσα δήλωσε στον «Ενήμερο» ο πολιτευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΚΙΝ.ΑΛ. στην Π.Ε. Καβάλας. 

«Αν ήταν η κυρία με τη Ferrari, o «φραπές» και ο «χασάπης» θα έβρισκαν τεχνικές λύσεις…»

«Οι αγρότες μας μετέφεραν ότι δεν είναι ευχαριστημένοι από το πως αντιμετωπίζουν τα τοπικά κυβερνητικά στελέχη την υπόθεση. Νιώθουν μόνοι και είναι αντιμέτωποι με την αδιαφορία της κυβέρνησης. Αν ήταν η κυρία με τη Ferrari, o «φραπές» και ο «χασάπης» θα έβρισκαν τεχνικές λύσεις και χίλιους τρόπους για να λύσουν τα προβλήματά τους. Τώρα έχουμε ένα υπαρκτό πρόβλημα για το οποίο δεν έχουν ευθύνη οι καλλιεργητές, δεν βαρύνονται με παράλειψη ή αμέλεια και χρειάζονται τη βοήθεια της ελληνικής πολιτείας κι αυτή πρέπει να δοθεί», υπογράμμισε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο Λεωνίδας Παππάς. 

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Εκτεταμένες ζημιές σε πολλά αμπέλια από τον περονόσπορο

Εκτεταμένες-ζημιές-σε-πολλά-αμπέλια-από-τον-περονόσπορο

Κώστας Παπαμερής: Όταν υπάρχει εστία μόλυνσης μεταδίδεται και στα άλλα αμπέλια / Αν βρέξει ξανά τις επόμενες μέρες θα έχουμε και πάλι πρόβλημα / Το παράδοξο φέτος είναι ότι ο περονόσπορος «χτύπησε» στο σταφύλι κατευθείαν

Εκτεταμένες ζημιές σε πολλά αμπέλια του δήμου Παγγαίου έχει προκαλέσει ο περονόσπορος, λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων και της υγρασίας των τελευταίων μηνών.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο» ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγροτικού Τομέα του δήμου Παγγαίου, Κώστας Παπαμερής, εκτός από την εκτόξευση του κόστους παραγωγής λόγω της αύξησης των ψεκασμών, υπάρχουν παραγωγοί που εγκατέλειψαν τα αμπέλια τους, αφού «κάηκαν» ολοσχερώς από τον περονόσπορο. 

Όταν υπάρχει εστία μόλυνσης με τις κατάλληλες συνθήκες για τον περονόσπορο μεταδίδεται και στα άλλα αμπέλια

«Στα πολλά προβλήματα του αγροτικού κόσμου ήρθε να προστεθεί φέτος η μεγάλη ζημιά από τον περονόσπορο. Οι καιρικές συνθήκες από τα τέλη Απριλίου μέχρι και σήμερα, με τις βροχές αλλά και την πρωινή υγρασία ανά δυο με τρεις ημέρες, προκάλεσαν τον περονόσπορο με αποτέλεσμα να καταστρέφονται αμπελώνες ή να εγκαταλείπονται από τους παραγωγούς. Είναι επίσης τραγικό το ότι εγκαταλείπονται αμπέλια γιατί δεν έχει τα χρήματα ο αγρότης για να τα συντηρήσει. Όταν υπάρχει μία εστία μόλυνσης εκατομμύρια μόρια αιωρούνται στην ατμόσφαιρα κι ο αέρας θα τα μεταφέρει χιλιόμετρα μακριά. Άρα κολλάει από αμπέλι σ’ αμπέλι. Αν βρει τις κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δεν θα σταματήσει ο περονόσπορος», ανέφερε αρχικά ο κ. Παπαμερής.

Αν έχουμε ξανά βροχές και υγρασία τις επόμενες μέρες θα έχουμε και πάλι πρόβλημα

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής Αγροτικού Τομέα του δήμου Παγγαίου, το πρόβλημα είναι εκτεταμένο και στη Δ.Ε. Ελευθερών, αλλά και στις Δ.Ε. Πιερέων και Ορφανού.

«Απ’ όσο γνωρίζω στη Δ.Ε. Ελευθερών, στον κάμπο Ελαιοχωρίου – Ελευθερών υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, αλλά και ο Πλατανότοπος, το κάτω μέρος του Ακροποτάμου και του Ποδοχωρίου στη Δ.Ε. Ορφανού, μέχρι και στα Σιδηροχώρια όπως λέμε στη Δ.Ε. Πιερέων, η κατάσταση είναι τραγική. Κάποιοι τα έχουν εγκαταλείψει κι αυτό σημαίνει εστία μόλυνσης. Τις τελευταίες ημέρες είχαμε κλιματολογικές συνθήκες άριστες, χωρίς υγρασία δεν έχει βρέξει και έχει σταματήσει σε αυτό το σημείο ο περονόσπορος, Αν όμως έχουμε ξανά βροχές και υγρασία τις επόμενες μέρες θα έχουμε και πάλι πρόβλημα», πρόσθεσε στη συνέχεια όσων δήλωσε στον «Ε» ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγροτικού Τομέα του δήμου Παγγαίου. 

Τελείωσαν τα φυτοφάρκαμα για τον περονόσπορο!

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Παπαμερή, το παράδοξο με τον περονόσπορο φέτος είναι ότι δεν χτύπησε στην κορυφή, αλλά κάτω στο τσαμπί, στο σταφύλι κατευθείαν.

«Υπάρχουν αμπελώνες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και έχουν εγκαταλειφθεί από τους παραγωγούς και εκεί είναι η εστία μόλυνσης που θα δημιουργήσει πρόβλημα σε όλους τους υπόλοιπους. Δεν μιλάω βέβαια για την εκτόξευση του κόστους παραγωγής. Πρέπει να τονίσουμε επίσης ότι λόγω της μεγάλης έξαρσης έχουν τελειώσει και τα φάρμακα για τον περονόσπορο και υπάρχει πρόβλημα ως προς τον εφοδιασμό με νέα φάρμακα. Βέβαια γίνονται και λάθη και από την πλευρά των αγροτών στους ψεκασμούς και θέλει και εκεί προσοχή για να μην ανεβαίνει το κόστος παραγωγής», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαμερής.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Κινητοποίηση από τους αγρότες του Παγγαίου την Πέμπτη στην Καβάλα

Κινητοποίηση-από-τους-αγρότες-του-Παγγαίου-την-Πέμπτη-στην-Καβάλα

Για τα αποτελέσματα της έκτακτης γενικής συνέλευσης που πραγματοποίησαν αγρότες την Πέμπτη 18 Ιουνίου στην Ελευθερούπολη, μίλησε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Καβάλας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου, Γρηγόρης Γρουζίδης.

”Ακούστηκαν όλα τα προβλήματα στο πλαίσιο της σύσκεψης. Φυσικά πρώτο ήταν αυτό στα Τενάγη των Φιλίππων και οι ζημιές που έχουμε φέτος και μάλιστα εκτεταμένες από τον περονόσπορο σε όλη την περιοχή του Παγγαίου στις αμπελοκαλλιέργειες”, ανέφερε αρχικά ο κ. Γρουζίδης. 

Την ερχόμενη Πέμπτη στην Καβάλα θα γίνει κινητοποίηση από τους αγρότες της περιοχής

”Κατατέθηκαν προτάσεις και θα προχωρήσουμε σε έναν σχεδιασμό που έχει γίνει μέσω και της πανελλαδικής γραμματείας μας σε ένα τριήμερο με κινητοποιήσεις. Οπότε την ερχόμενη Πέμπτη στην Καβάλα θα γίνει μία κινητοποίηση από τους αγρότες της περιοχής με τη συμμετοχή όλων των αγροτικών συλλόγων, ώστε να αναδειχθούν τα προβλήματα που υπάρχουν και είναι πάρα πολλά και φυσικά υπάρχει και διεκδίκηση για να λυθούν αυτά τα προβλήματα”, πρόσθεσε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου.

Από το 2025 μέχρι το 2026 κοντά στους 76.000 αγρότες απ’ όλη τη χώρα άφησαν το επάγγελμα

”Σε πανελλαδικό επίπεδο είναι η παύση πληρωμών προς τους αγρότες με ό,τι αυτό συνεπάγεται, όπως και τα προβλήματα που έχουμε με τη μη σωστή αποτύπωση των αγροτεμαχίων και φυσικά τα τοπικά προβλήματα όπως είναι τα Τενάγη των Φιλίππων και οι ζημιές που δεν καλύπτονται από τον οργανισμό του ΕΛΓΑ όπως το ζητάμε εδώ και πολλά χρόνια να αλλάξει, ώστε να καλύπτονται όλες οι φυσικές καταστροφές. Από το 2025 μέχρι το 2026 κοντά στους 76.000 αγρότες απ’ όλη τη χώρα άφησαν το επάγγελμα. Κάθε χρονιά συρρικνώνεται σε τρομακτικούς ρυθμούς ο αγροτικός πληθυσμός και πεθαίνει η ύπαιθρος. Τα αποτελέσματα είναι οφθαλμοφανή πλέον και στις μικρές πόλεις που τις συντηρεί η αγροτιά και η κτηνοτροφία”, σημείωσε καταληκτικά ο κ. Γρουζίδης.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα