Connect with us

Περιφέρεια

Ηλεκτροφωτισμός των κόμβων της Ποταμιάς και καταπολέμηση κουνουπιών

Υπογράφηκε την Τρίτη (14/7) η σύμβαση κατασκευής ενός ακόμη σημαντικού έργου που αφορά τον ηλεκτροφωτισμό των κόμβων της Ποταμιάς στο νησί της Θάσου.

Για το θέμα, αλλά και γι’ αυτό της καταπολέμησης των κουνουπιών, παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης το πρωί της ίδιας ημέρας.

«Η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας κι εγώ προσωπικά από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μας, δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο νησί της Θάσου και φυσικά σε συνεργασία με τον περιφερειάρχη, Χρήστο Μέτιο, έχουμε δρομολογήσει κι έχουν ξεκινήσει μια σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις, όπως από την προηγούμενη εβδομάδα οι ασφαλτοστρώσεις στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο του νησιού και συγκεκριμένα σε Καλλιράχη, Πρίνο και Ραχώνι. Επίσης, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η εργολαβία που αφορά τις επιπτώσεις που είχαμε στο οδικό δίκτυο, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων του περασμένου Νοεμβρίου, τις διορθώσεις που έγιναν στην Ποταμιά. Με την υπογραφή της σύμβασης θα υπάρξει νέος ηλεκτροφωτισμός στη Σκάλα Ποταμιάς, ένα έργο σημαντικό που βοηθά στην τουριστική ανάπτυξη, αλλά και στην οδική ασφάλεια όλων. Εργολήπτης είναι ο Δημήτρης Ευαγγέλου, ένας έμπειρος εργολάβος με επιχείρηση στην Π.Ε. Καβάλας», ανέφερε σχετικά με το θέμα ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Κώστας Αντωνιάδης.

«Εδώ και μια εβδομάδα που εντάθηκαν οι ψεκασμοί κατά των κουνουπιών υπάρχει περιορισμός της ενόχλησης και τα μηνύματα από Θάσο, Κεραμωτή Οφρύνιο και Νέα Πέραμο δείχνουν αισθητή βελτίωση…»

Παράλληλα, ο κ. Αντωνιάδης αναφέρθηκε και στο ότι έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών για την τριετία 2020 -2022.

«Ο έλεγχος νομιμότητας από το Ελεγκτικό Συνέδριο ήρθε στις 24 Ιουνίου και το πρόγραμμα  έχει προϋπολογισμό 11,5 εκατομμύρια ευρώ, είναι δηλαδή αυξημένο σε σχέση με το προηγούμενο. Αυξήθηκε η περιφορά στρεμμάτων, αλλά και τα φάρμακα είναι βιολογικά και πιο ακριβά, καθώς και μια σύγχρονη μέθοδος εντοπισμού και καταπολέμηση του ιού του Δυτικού Νείλου. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι ψεκασμοί, εναέριοι και επίγειοι. Για τους εναέριους είναι 8 εκατομμύρια και 3,2 για επίγειους, ενώ για την Π.Ε. Καβάλας το ποσό φτάνει τις 900.000 ευρώ. Μας ενδιαφέρει άμεσα ο περιορισμός των κουνουπιών. Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα ο Δήμος Νέστου. Έχουν ξεκινήσει ψεκασμοί παντού και σήμερα (Τρίτη) βρίσκονται σε Ελευθερούπολη και Καβάλα (Σφαγεία – Περιγιάλι – Νεκροταφεία) και σε Χαϊδευτό, Μοναστηράκι, Χρυσούπολη, Γέροντα, Ξεριά, Χρυσοχώρι και Νέα Καρυά, Παλιοχώρι, Νικήσιανη, Κοκκινόχωμα και Αμισιανά. Την Τετάρτη (15/7) στο νησί της Θάσου και την Πέμπτη (16/7) στον Δήμο Παγγαίου. Μας ενδιαφέρει η δημόσια υγεία και το στοίχημα είναι σημαντικό για όλους μας. Εδώ και μια εβδομάδα που εντάθηκαν οι ψεκασμοί κατά των κουνουπιών υπάρχει περιορισμός της ενόχλησης και τα μηνύματα από Θάσο, Κεραμωτή Οφρύνιο και Νέα Πέραμο δείχνουν αισθητή βελτίωση», ανέφερε για το θέμα ο κ. Αντωνιάδης.

Β. Μπλούκος: «Είναι ένα αισιόδοξο πρόγραμμα με πρόγνωση και πολύ καλά αποτελέσματα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές»

Από τη μεριά του ο εργολήπτης Βαγγέλης Μπλούκος σημείωσε: «Στις 2 Ιουλίου υπογράψαμε τη σύμβαση της τριετίας. Σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα έχουν αυξηθεί οι δράσεις κατά πολύ, έχει προστεθεί ένα επιπλέον συνεργείο στο επίγειο τμήμα, που σημαίνει ότι τα συνεργεία έγιναν οκτώ, συν οι περιφορές που κάνουν οι επιστήμονες καταγράφοντας καθημερινά εστίες, προβλήματα των περιοχών. Είναι ένα αισιόδοξο πρόγραμμα με πρόγνωση και πολύ καλά αποτελέσματα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Έχουν εντατικοποιηθεί οι δράσεις, προχωράμε σε μαζικές σαρώσεις ειδικά στην περιοχή του Νέστου και τα αποτελέσματα είναι εμφανή και άμεσα. Αυτό θα συνεχιστεί με την ίδια ένταση και νομίζω ότι θα είναι μια καλή χρονιά».

Χ. Παπαδόπουλος: «Το πως θα εξελιχθεί ο ιός του Δυτικού Νείλου δεν το γνωρίζουμε. Ελπίζουμε την περιοχή μας να την εξαιρέσει ο ιός, γιατί θα είναι δύσκολο να έχουμε εμπύρετα που οφείλονται σε κορωνοϊό από τη μια και Δυτικό Νείλο από την άλλη…»

Τέλος, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Καβάλας, Χρήστος Παπαδόπουλος τόνισε ότι «το νέο πρόγραμμα είναι η εξέλιξη των προηγουμένων και μάλιστα σε βελτιωμένη έκδοση. Θα έλεγα ότι είναι και πρωτοπόρο πρόγραμμα, καθώς το έχουν αντιγράψει κι άλλες περιοχές. Έχει δείξει ότι έχει αποτέλεσμα, καλύπτει όλη την έκταση επίγεια και εναέρια. Φέτος τα σκευάσματα είναι βιολογικά. Αυτό σημαίνει περισσότερες δράσεις για να έχουμε αποτελέσματα που θα φανούν καλύτερα το επόμενο διάστημα. Το πως θα εξελιχθεί ο ιός του Δυτικού Νείλου δεν το γνωρίζουμε. Ελπίζουμε την περιοχή μας να την εξαιρέσει ο ιός, γιατί θα είναι δύσκολο να έχουμε εμπύρετα που οφείλονται σε κορωνοϊό από τη μια και Δυτικό Νείλο από την άλλη. Είναι η πιο δύσκολη χρονιά που έχουμε να αντιμετωπίσουμε με δυο επιδημίες. Όσο μπορούμε θέλουμε να έχουμε όσο το δυνατό λιγότερα κρούσματα Δυτικού Νείλου. Πιστεύω με προσπάθεια και λίγη τύχη να το καταφέρουμε».

 

Πηγή: kavalawebnews.gr

Συνέχεια ανάγνωσης
Διαφήμιση1

Περιφέρεια

Η ΠΕ Καβάλας προμηθεύει με διαφανείς μάσκες τα ειδικά σχολεία

Η-ΠΕ-Καβάλας-προμηθεύει-με-διαφανείς-μάσκες-τα-ειδικά-σχολεία

Σήμερα, Παρασκευή 03 Δεκεμβρίου ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Κώστας Αντωνιάδης συναντήθηκε με τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, Αλέξανδρο Ιωσηφίδη, την αναπληρώτρια του Δ/ντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, Ζωή Αλεξίου και τον Πρόεδρο του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμεΑ Ν. Καβάλας Σμάραγδο Κρεμύδα, προκειμένου να τους ενημερώσει ότι η ΠΕ Καβάλας θα δωρίσει έναν ικανό αριθμό διαφανών μασκών στα ειδικά σχολεία του Νομού Καβάλας.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας δήλωσε τα ακόλουθα:

«Η υποχρεωτική χρήση μάσκας, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, έχει δημιουργήσει ένα δυσάρεστο πρόβλημα στην επικοινωνία των ατόμων με προβλήματα ακοής, διότι αδυνατούν να επικοινωνούν μέσω της τεχνικής της χειλεανάγνωσης. Γι’ αυτό τον λόγο η ΠΕ Καβάλας θα προμηθεύσει με ειδικές μάσκες, οι οποίες έχουν μεγάλη διαφανή επιφάνεια τα ειδικά σχολεία του Ν. Καβάλας και τον Νομαρχιακό Σύλλογο ΑμεΑ Ν. Καβάλας, ώστε να μπορεί ένας μαθητής με προβλήματα ακοής, να επικοινωνεί άνετα με τους ακούοντες μέσω της χειλεανάγνωσης».

Πηγή: KavalaWebNews

Συνέχεια ανάγνωσης

Περιφέρεια

Πρόγραμμα Circ-Pro: Από την γραμμική στην κυκλική οικονομία

Πρόγραμμα-circ-pro:-Από-την-γραμμική-στην-κυκλική-οικονομία

Το πρόγραμμα Circ-Pro παρουσίασε στο ξενοδοχείο Λούσυ ο ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της ΠΑΜΘ κ. Αλέξης Πολίτης την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον ίδιο το πρόγραμμα αυτό αφορά την κυκλική οικονομία, την ανακύκλωση.

«Πράγματι, έχουμε ένα από τα πολλά προγράμματα της Ε.Ε. τα οποία διαχειριζόμαστε στην Περιφέρεια ΑΜΘ και μιλάμε για ένα σπουδαίο πρόγραμμα, ένα σπουδαίο έργο, το οποίο αν μη τι άλλο επί της ουσίας φέρει καινοτόμες πρακτικές και ιδέες οι οποίες όμως θα πρέπει να πούμε ότι είναι μονόδρομος» σχολίασε αρχικά ο κ. Πολίτης.

Ο κ. Πολίτης εκτίμησε ότι αυτό το ζήτημα της κυκλικής οικονομίας θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια μια και το πέρασμα από την γραμμική στην κυκλική οικονομία έχει κατακλύσει την παγκόσμια κοινότητα. «Και όλα αυτά γιατί αν θέλουμε ένα βιώσιμο πλανήτη, έναν φιλόξενο πλανήτη κάτι θα πρέπει να κάνουμε. Άρα αυτό που ακολουθήσαμε τόσους αιώνες ως ανθρωπότητα ήταν το μοντέλο, να παίρνουμε ένα προϊόν και όταν μπορούσαμε να παράξουμε κάτι άλλο, το αρχικό μοντέλο το πετούσαμε. Αυτό είναι το γραμμικό μοντέλο λοιπόν που πρέπει να περάσει στην ιστορία αν θέλουμε να έχουμε ένα αύριο βιώσιμο στον πλανήτη μας. Η κυκλική οικονομία λοιπόν, φέρει όρους ανακύκλωσης. Και φέρει όρους εξάντλησης κάθε πιθανής και απίθανης δυνατότητας, επί της ουσίας ενός αγαθού και ενός πράγματος το οποίο επί του πρακτέου το χρησιμοποιούμε ξανά μέχρι εξαντλήσεως του», επισημαίνει ο κ. Πολίτης.

Το εν λόγω πρόγραμμα της Περιφέρειας λοιπόν αφορά σε μια προσπάθεια να γίνει πιο φιλικό το περιβάλλον των δημοσίων συμβάσεων κινούμενο σε όρους κυκλικής οικονομίας πια.

«Στις αρχές του 2021 και μετά από ένα πρώτο πρόγραμμα του 2016 ήρθε η ώρα να πάμε σε μια δράση. Όλα είναι δύσκολα αλλά είναι και μονόδρομος. Αυτή την στιγμή αν 250 χιλιάδες δημόσιοι φορείς στην Ε.Ε. μπουν σε μια τέτοια διαδικασία και κάνουν τέτοιες συμβάσεις, με όρους κυκλικής οικονομίας, μπορούμε να εξασφαλίσουμε επί της ουσίας τεράστια ποσά. Μέχρι το 2030 μπορούμε να εξασφαλίσουμε 1,2 με 1,8 τρις ευρώ στις οικονομίες μας».

Το έργο Smart Circular Procurement (Έξυπνες διαδικασίες Κυκλικών Προμηθειών), που αναφέρεται γενικά με το ακρωνύμιο CircPro, σύμφωνα με όσα μας εξήγησε ο κ. Πολίτης, χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Interreg Europe/ERDF. Το έργο στοχεύει στην προώθηση της μετάβασης των περιφερειών των εταίρων σε εθνικές και περιφερειακές διαδικασίες λήψης αποφάσεων που σχετίζονται με την κυκλική οικονομία (CE), αυξάνοντας την εφαρμογή των κυκλικών προμηθειών.

Όταν οι αρχές και τα κριτήρια της CE ενσωματώνονται στην προμήθεια προϊόντων/υπηρεσιών και τα προϊόντα υπόκεινται σε περαιτέρω επεξεργασία μετά τη χρήση τους (με επισκευή, επαναχρησιμοποίηση, τροποποίηση, διαχωρισμό στοιχείων και υλικών), ονομάζονται κυκλικές προμήθειες.

Πιο συγκεκριμένα το CircPro στοχεύει:

-στην αύξηση της τεχνογνωσίας των περιφερειών των εταίρων σχετικά με τις Κυκλικές Προμήθειες και τα ανακυκλωμένα υλικά

-στον εντοπισμό, την αξιολόγηση, την ανταλλαγή και τη διάδοση των υφιστάμενων εθνικών/περιφερειακών πρωτοβουλιών, και των ορθών πρακτικών, υποστηρίζοντας μέτρα και δίκτυα που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την εφαρμογή των Κυκλικών Προμηθειών

-στον εντοπισμό διαδικαστικών και νομικών εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι αγοραστές και οι προμηθευτές κατά την υλοποίηση των διαδικασιών προμηθειών με κυκλικά στοιχεία

-και στην ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ προμηθευτών και αγοραστών.

Ο κ. Πολίτης τονίζει ότι το πρόγραμμα είναι πολύ ενδιαφέρον και έχει εταίρους από πολλά μέρη της Ε.Ε. Πιο συγκεκριμένα το εταιρικό σχήμα του έργου απαρτίζεται από 11 εταίρους από 10 περιφέρειες:

Kouvola Innovation Ltd (Φινλανδία), Ministry of Environment and Spatial Planning, Regional Government of Andalusia (Ισπανία), Piemonte Regionκαι University of Turin (Ιταλία), Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (Ελλάδα), Alentejo Coordination and Regional Development Commission (Πορτογαλία), Bulgarian Association of Recycling (Βουλγαρία),Development Agency IGRA (Κροατία), Lithuanian Innovation Centre (Λιθουανία), Stockholm Environment Institute Tallinn Centre (Εσθονία), Municipality of Elverum (Νορβηγία).

Περίοδος Υλοποίησης: 1.6.2018-31.5.2023.

«Επικεφαλής εταίρος είναι η Φιλανδία ενώ τα απόμενα δύο χρόνια το πρόγραμμα θέλει την ανάδειξη των καλών πρακτικών της κάθε συμμετέχουσες χώρας. Εμείς θέλουμε να εντάξουμε στην καθημερινή μας πρακτική εδώ στην περιφέρεια ΑΜΘ όρους κυκλικής οικονομίας Αυτό είναι το μέλλον. Αυτό επιτάσσει η ΕΕ» σχολίασε καταληκτικά ο κ. Πολίτης.

Πηγή: KavalaWebNews

Συνέχεια ανάγνωσης

Περιφέρεια

Μήνυμα του Κ. Αντωνιάδη για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Μήνυμα-του-Κ.-Αντωνιάδη-για-την-εξάλειψη-της-βίας-κατά-των-γυναικών

Σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα κατά της εξάλειψη της βίας των γυναικών, όπου τα στοιχεία που προκύπτουν από το Ευρωβαρόμετρο είναι αποκαλυπτικά:

-Μία στις 3 γυναίκες έχει εμπειρία σεξουαλικής ή φυσικής βίας ή και τα δύο

-Μία στις 3 έχει δεχθεί καταχρηστική ψυχολογική συμπεριφορά από τον σύντροφό της

-Μία στις 5 έχει υποστεί καταδίωξη

-Μία στις 2 έχει εμπειρία σεξουαλικής παρενόχλησης

-Μεταξύ των γυναικών που κατέχουν διευθυντικά αξιώματα τρεις στις 4 έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση.

-Μία στις 20 έχει βιαστεί.

«Είμαστε στο 2016. Τα κορίτσια και οι γυναίκες πρέπει να μπορούν να συμμετέχουν πλήρως σε όλες τις πλευρές της κοινωνικής ζωής, χωρίς να τις χτυπούν, να τις παρενοχλούν, να τις βιάζουν, να τις καταδιώκουν».

Πηγή: KavalaWebNews

Συνέχεια ανάγνωσης
Διαφήμιση1

Προτεινόμενα