Connect with us

Περιφέρεια

Ηλεκτροφωτισμός των κόμβων της Ποταμιάς και καταπολέμηση κουνουπιών

Υπογράφηκε την Τρίτη (14/7) η σύμβαση κατασκευής ενός ακόμη σημαντικού έργου που αφορά τον ηλεκτροφωτισμό των κόμβων της Ποταμιάς στο νησί της Θάσου.

Για το θέμα, αλλά και γι’ αυτό της καταπολέμησης των κουνουπιών, παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης το πρωί της ίδιας ημέρας.

«Η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας κι εγώ προσωπικά από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μας, δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο νησί της Θάσου και φυσικά σε συνεργασία με τον περιφερειάρχη, Χρήστο Μέτιο, έχουμε δρομολογήσει κι έχουν ξεκινήσει μια σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις, όπως από την προηγούμενη εβδομάδα οι ασφαλτοστρώσεις στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο του νησιού και συγκεκριμένα σε Καλλιράχη, Πρίνο και Ραχώνι. Επίσης, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η εργολαβία που αφορά τις επιπτώσεις που είχαμε στο οδικό δίκτυο, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων του περασμένου Νοεμβρίου, τις διορθώσεις που έγιναν στην Ποταμιά. Με την υπογραφή της σύμβασης θα υπάρξει νέος ηλεκτροφωτισμός στη Σκάλα Ποταμιάς, ένα έργο σημαντικό που βοηθά στην τουριστική ανάπτυξη, αλλά και στην οδική ασφάλεια όλων. Εργολήπτης είναι ο Δημήτρης Ευαγγέλου, ένας έμπειρος εργολάβος με επιχείρηση στην Π.Ε. Καβάλας», ανέφερε σχετικά με το θέμα ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Κώστας Αντωνιάδης.

«Εδώ και μια εβδομάδα που εντάθηκαν οι ψεκασμοί κατά των κουνουπιών υπάρχει περιορισμός της ενόχλησης και τα μηνύματα από Θάσο, Κεραμωτή Οφρύνιο και Νέα Πέραμο δείχνουν αισθητή βελτίωση…»

Παράλληλα, ο κ. Αντωνιάδης αναφέρθηκε και στο ότι έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών για την τριετία 2020 -2022.

«Ο έλεγχος νομιμότητας από το Ελεγκτικό Συνέδριο ήρθε στις 24 Ιουνίου και το πρόγραμμα  έχει προϋπολογισμό 11,5 εκατομμύρια ευρώ, είναι δηλαδή αυξημένο σε σχέση με το προηγούμενο. Αυξήθηκε η περιφορά στρεμμάτων, αλλά και τα φάρμακα είναι βιολογικά και πιο ακριβά, καθώς και μια σύγχρονη μέθοδος εντοπισμού και καταπολέμηση του ιού του Δυτικού Νείλου. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι ψεκασμοί, εναέριοι και επίγειοι. Για τους εναέριους είναι 8 εκατομμύρια και 3,2 για επίγειους, ενώ για την Π.Ε. Καβάλας το ποσό φτάνει τις 900.000 ευρώ. Μας ενδιαφέρει άμεσα ο περιορισμός των κουνουπιών. Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα ο Δήμος Νέστου. Έχουν ξεκινήσει ψεκασμοί παντού και σήμερα (Τρίτη) βρίσκονται σε Ελευθερούπολη και Καβάλα (Σφαγεία – Περιγιάλι – Νεκροταφεία) και σε Χαϊδευτό, Μοναστηράκι, Χρυσούπολη, Γέροντα, Ξεριά, Χρυσοχώρι και Νέα Καρυά, Παλιοχώρι, Νικήσιανη, Κοκκινόχωμα και Αμισιανά. Την Τετάρτη (15/7) στο νησί της Θάσου και την Πέμπτη (16/7) στον Δήμο Παγγαίου. Μας ενδιαφέρει η δημόσια υγεία και το στοίχημα είναι σημαντικό για όλους μας. Εδώ και μια εβδομάδα που εντάθηκαν οι ψεκασμοί κατά των κουνουπιών υπάρχει περιορισμός της ενόχλησης και τα μηνύματα από Θάσο, Κεραμωτή Οφρύνιο και Νέα Πέραμο δείχνουν αισθητή βελτίωση», ανέφερε για το θέμα ο κ. Αντωνιάδης.

Β. Μπλούκος: «Είναι ένα αισιόδοξο πρόγραμμα με πρόγνωση και πολύ καλά αποτελέσματα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές»

Από τη μεριά του ο εργολήπτης Βαγγέλης Μπλούκος σημείωσε: «Στις 2 Ιουλίου υπογράψαμε τη σύμβαση της τριετίας. Σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα έχουν αυξηθεί οι δράσεις κατά πολύ, έχει προστεθεί ένα επιπλέον συνεργείο στο επίγειο τμήμα, που σημαίνει ότι τα συνεργεία έγιναν οκτώ, συν οι περιφορές που κάνουν οι επιστήμονες καταγράφοντας καθημερινά εστίες, προβλήματα των περιοχών. Είναι ένα αισιόδοξο πρόγραμμα με πρόγνωση και πολύ καλά αποτελέσματα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Έχουν εντατικοποιηθεί οι δράσεις, προχωράμε σε μαζικές σαρώσεις ειδικά στην περιοχή του Νέστου και τα αποτελέσματα είναι εμφανή και άμεσα. Αυτό θα συνεχιστεί με την ίδια ένταση και νομίζω ότι θα είναι μια καλή χρονιά».

Χ. Παπαδόπουλος: «Το πως θα εξελιχθεί ο ιός του Δυτικού Νείλου δεν το γνωρίζουμε. Ελπίζουμε την περιοχή μας να την εξαιρέσει ο ιός, γιατί θα είναι δύσκολο να έχουμε εμπύρετα που οφείλονται σε κορωνοϊό από τη μια και Δυτικό Νείλο από την άλλη…»

Τέλος, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Καβάλας, Χρήστος Παπαδόπουλος τόνισε ότι «το νέο πρόγραμμα είναι η εξέλιξη των προηγουμένων και μάλιστα σε βελτιωμένη έκδοση. Θα έλεγα ότι είναι και πρωτοπόρο πρόγραμμα, καθώς το έχουν αντιγράψει κι άλλες περιοχές. Έχει δείξει ότι έχει αποτέλεσμα, καλύπτει όλη την έκταση επίγεια και εναέρια. Φέτος τα σκευάσματα είναι βιολογικά. Αυτό σημαίνει περισσότερες δράσεις για να έχουμε αποτελέσματα που θα φανούν καλύτερα το επόμενο διάστημα. Το πως θα εξελιχθεί ο ιός του Δυτικού Νείλου δεν το γνωρίζουμε. Ελπίζουμε την περιοχή μας να την εξαιρέσει ο ιός, γιατί θα είναι δύσκολο να έχουμε εμπύρετα που οφείλονται σε κορωνοϊό από τη μια και Δυτικό Νείλο από την άλλη. Είναι η πιο δύσκολη χρονιά που έχουμε να αντιμετωπίσουμε με δυο επιδημίες. Όσο μπορούμε θέλουμε να έχουμε όσο το δυνατό λιγότερα κρούσματα Δυτικού Νείλου. Πιστεύω με προσπάθεια και λίγη τύχη να το καταφέρουμε».

 

Πηγή: kavalawebnews.gr

Συνέχεια ανάγνωσης
Διαφήμιση1

Περιφέρεια

«Περιφερειακή Σύνθεση»: Τουριστική προβολή της ΠΑΜΘ με ελλείψεις και ανακρίβειες

«Περιφερειακή-Σύνθεση»:-Τουριστική-προβολή-της-ΠΑΜΘ-με-ελλείψεις-και-ανακρίβειες

Επερώτηση προς τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας και τον Περιφερειάρχη, σχετικά με την τουριστική προβολή της Περιφέρειας ΑΜΘ, κατέθεσε η «Περιφερειακή Σύνθεση».

Στην επερώτηση αναφέρονται τα ακόλουθα:

Με δεδομένες τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν παγκοσμίως λόγω της πανδημίας του covid – 19 όλοι αντιλαμβάνονται την επιμέλεια, την προσοχή και τους ιδιαίτερους χειρισμούς, οι οποίοι θα έπρεπε να αναληφθούν έτσι ώστε να επιτευχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η τουριστική προβολή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης για φέτος. Δεδομένης δε, της περσινής χρονιάς με τα απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα για τους επαγγελματίες του Τουρισμού (άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενους) θα περίμενε κανείς ότι φέτος η Διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ, θα επεδείκνυε μεγαλύτερη σοβαρότητα και καλύτερα αντανακλαστικά σε ό,τι αφορά τις δράσεις τουριστικής προβολής και ανάδειξης της περιοχής μας, με στόχο πάντα την προσέλκυση τουριστών.

Δυστυχώς όμως, για άλλη μία φορά οι διοικούντες φαίνονται κατώτεροι των περιστάσεων. Το «πολυδιαφημισμένο» -από τους ίδιους- αφιέρωμα του περιοδικού «Διακοπές» στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, το οποίο προτάσσουν και ‘μοιράζονται’ στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης τα μέλη της Διοίκησης προεξάρχοντος του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού κου Αθ. Τσώνη, είναι ελλιπές, πρόχειρο, με σημαντικές ανακρίβειες και ως εκ τούτου σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετεί τον σκοπό του.

Φυσικά, οι παρατηρήσεις μας δεν αφορούν τους συντάκτες της έκδοσης, αλλά τους παρόχους των σχετικών πληροφοριών. Διαβάσαμε μάλιστα τα γραφόμενα του κου Τσώνη στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, που υποστηρίζει ότι το αφιέρωμα «προβάλει αναλυτικά τις ομορφιές και τα σημεία ενδιαφέροντος της ΠΑΜΘ» και ότι «οι δράσεις συνεχίζονται παρά τις αντίξοες συνθήκες», και αναζητήσαμε το πόνημα, με διάθεση έως και να συγχαρούμε τον κο Αντιπεριφερειάρχη για την πρωτοβουλία.

Παρά ταύτα βρεθήκαμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων καθώς, μεταξύ άλλων, το «αφιέρωμα»:

 • Αναφέρει ότι στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης ανήκει και η ΠΕ Σερρών (χάρτης) στην οποία γίνεται και αρκετά εκτενής αναφορά!
 • Δεν περιλαμβάνει καμία αναφορά στην πόλη της Καβάλας στο σημείο που αναφέρεται στην ΠΕ Καβάλας. Όσο και να ψάξαμε δεν βρήκαμε την παραμικρή αναφορά στο φρούριο, στα μνημεία της, στα μουσεία της, στην ιστορία της και γενικότερα σε όλα τα στοιχεία εκείνα που την κάνουν να επιλέγεται από χιλιάδες επισκεπτών κλπ.

Επιπλέον εντοπίσαμε σειρά λαθών και παραλείψεων, μεγαλύτερων και μικρότερων, από τα οποία αναφέρουμε, ενδεικτικά:

 • την απουσία παραμικρής αναφοράς στο εξοπλισμένο με πλωτές εξέδρες λιμάνι «Απόστολος Παύλος» της Καβάλας, που αφορά τους ιδιοκτήτες σκαφών,
 • την απουσία έστω και της παραμικρής αναφοράς στο Βαπτιστήριο της Λυδίας,
 • την απουσία παραμικρής αναφοράς στα μοναδικά Λασπόλουτρα Κρηνίδων,
 • την απουσία παραμικρής αναφοράς στην Ν. Καρβάλη, στον πολιούχο της Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο και στα μουσεία της

Όλα αυτά αφορούν την έντυπη έκδοση γιατί στην ψηφιακή τα πράγματα είναι ακόμα πιο τραγικά αφού εκεί υφίσταται η ολική απουσία και της Θάσου!

Κατόπιν όλων αυτών των θλιβερών διαπιστώσεων, ερωτάται, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού:

 1. Ποιος επιμελήθηκε και ενέκρινε την συγκεκριμένη δράση προβολής που ο και ο ίδιος διαφημίζει; Ποιος επιμελήθηκε και ενέκρινε το ανεπαρκές φωτογραφικό υλικό που δεν πληροί καν τις προϋποθέσεις του ΕΟΤ (οι προδιαγραφές αναφέρουν ότι πρέπει οι φωτογραφίες να είναι πάντα ενδεικτικές και να αναγράφουν το σημείο και τον τόπο που απεικονίζουν); Ποιος επιμελήθηκε και ενέκρινε τα δημοσιευμένα κείμενα που περιλαμβάνουν αστοχίες, ανακρίβειες και στερούνται βασικών τουριστικών πληροφοριών (π.χ. δεν γίνεται αναφορά στο Φεστιβάλ των Φιλίππων);
 2. Γιατί δεν γίνεται καμία αναφορά στον τρόπο πρόσβασης στην ΑΜΘ; Διαφεύγει ότι υπάρχει δυνατότητα οδικής πρόσβασης που για κάποιους σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να μπουν στα έξοδα PCR ή rapid test; Και ότι δεν χρειάζεται υποχρεωτικά να ταξιδέψει κάποιος με μέσα μαζικής μεταφοράς;
 3. Πόσα χρήματα κόστισε στην Περιφέρεια ΑΜΘ η προβολή και ….της ΠΕ Σερρών;
 4. Γιατί επιλέχθηκε η συγκεκριμένη χρονική στιγμή για την εν λόγω προβολή και δεν έγινε νωρίτερα;
 5. Υπάρχει σχέδιο επανόρθωσης καθώς το αφιέρωμα δεν ανταποκρίνεται πλήρως στην ανάγκη τουριστικής προβολής της Περιφέρειας ΑΜΘ;

Επιπλέον, ερωτάται ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Κων/νος Αντωνιάδης:

 1. Δόθηκε από την ΠΕ Καβάλας έγκριση για την δημοσίευση των κειμένων που την αφορούν; (με δεδομένο μάλιστα ότι ο κος Αντωνιάδης υποστηρίζει στα ΜΚΔ ότι «στοχευμένα προβάλλουμε τον τόπο μας»)
 2. Ποια η άποψή του για τον αποκλεισμό της Θάσου από το συγκεκριμένο αφιέρωμα;

Τέλος ερωτάται και ο κος Περιφερειάρχης:

 1. Η εν λόγω προβολή χαίρει εκτίμησης και συγκατάθεσης από τον ίδιο και αν ναι, με ποια κριτήρια;

Οι επερωτώντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Χριστόδουλος Τοψίδης (επικεφαλής παράταξης Περιφερειακή Σύνθεση )

Μαρκόπουλος Θεόδωρος

Ιωσηφίδης Αλέξανδρος

Βαβίας Σταύρος

Αμοιρίδης Μιχαήλ

Βουλγαρίδης Νικόλαος

Εξακουστός Κωνσταντίνος

Ταπατζάς Εμμανουήλ

Πατακάκης Ανάργυρος

Καζάκου – Βρούζου Τριανταφυλλιά

Βουρβουκέλης Οδυσσέας

Χατζηγκενέ Ιρφάν

Πολυμέρου Μαρία

Πηγή: KavalaWebNews

Συνέχεια ανάγνωσης

Περιφέρεια

«Ζωντανεύει» το Βιοτεχνικό Πάρκο Καβάλας

«Ζωντανεύει»-το-Βιοτεχνικό-Πάρκο-Καβάλας

Σήμερα Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021 στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΒΙΟΠΑ Καβάλας Παύλος Τσουμάκης, υπέγραψε τη μίσθωση επτά (7) οικοπέδων με εταιρεία που θα υλοποιήσει επενδυτικό σχέδιο.

Ιδιαίτερα θετικό ότι μετά από δέκα χρόνια γίνεται νέα συμβολαιογραφική πράξη. Η καλή συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, Δήμου Καβάλας και Επιμελητηρίου Καβάλας έφερε τα θετικά αποτελέσματα. Η προσπάθεια συνεχίζεται έτσι ώστε το ΒΙΟΠΑ Καβάλας ν’ αποτελέσει εργαλείο ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας της περιοχής μας.

Παρόντες επίσης ήταν, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Κώστας Αντωνιάδης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας και το μέλος του ΔΣ του ΒΙΟΠΑ Καβάλας Κυριάκος Μπάης.

Πηγή: KavalaWebNews

Συνέχεια ανάγνωσης

Περιφέρεια

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην Π.Ε. Καβάλας (κατηγορία κινδύνου 4)

Πολύ-υψηλός-κίνδυνος-πυρκαγιάς-στην-ΠΕ.-Καβάλας-(κατηγορία-κινδύνου-4)

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) στην Π.Ε. Καβάλας.

Σας ενημερώνουμε ότι έχει τεθεί σε ισχύ η με αριθμό ΑΔΑ: ΩΣΘΒ7ΛΒ-ΗΜΖ απόφαση απαγόρευσης κυκλοφορίας εντός των δασικών εκτάσεων του Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ για την Π.Ε Καβάλας.

Οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

(φωτογραφία αρχείου)

Πηγή: KavalaWebNews

Συνέχεια ανάγνωσης
Διαφήμιση1

Προτεινόμενα