Connect with us

Νέα Θάσου

Αρχίζει η β΄ φάση αναστήλωσης στο αρχαίο θέατρο Θάσου

Κ. Χατζηεμμανουήλ: «Νιώθω δικαιωμένος για το έργο»

Δικαιωμένος για το έργο στο αρχαίο θέατρο Θάσου, έπειτα από προσπάθεια οκτώ ετών, δήλωσε ο δήμαρχος, Κώστας Χατζηεμμανουήλ, με αφορμή την ένταξη της β΄ φάσης αναστήλωσης του μνημείου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Ο δήμαρχος Θάσου έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Νιώθω δικαιωμένος, καθώς μία πολυετής προσπάθεια, που άρχισε το 2011 κι ένας προσωπικός αγώνας, δείχνουν να μπαίνουν στην τελική ευθεία. Αισθάνομαι ότι κέρδισα ένα προσωπικό στοίχημα κι εκπληρώνω μία δέσμευσή μου στον κόσμο της Θάσου, όταν στις εκλογές του 2010 υποσχέθηκα ότι θα πετάξω τα σάπια κόντρα πλακέ από το αρχαίο θέατρο του νησιού και θα τα αντικαταστήσω με ολόλευκο μάρμαρο Θάσου.

Τον πρώτο κιόλας μήνα της ανάληψης καθηκόντων μου, επισκέφθηκα το Υπουργείο Πολιτισμού και τη γενική γραμματέα, Λίνα Μενδώνη, με τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Άρη Γιαννακίδη, σε μία καθοριστική συνάντηση για την ένταξη του έργου στο Ε.Σ.Π.Α. Κάλεσα τον σύνδεσμο μαρμαρολατόμων Θάσου και απέσπασα τη γραπτή τους δέσμευση, να χορηγήσουν δωρεάν όσο μάρμαρο χρειαστεί για την αναστήλωση του μνημείου. Φιλοξενήσαμε μεταπτυχιακούς του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι βοήθησαν το έργο αναστήλωσης, αλλά και την ίδια τη γενική γραμματέα, Λίνα Μενδώνη, στην οποία παρουσιάσαμε επί τόπου όλες τις προτάσεις μας για το έργο.

Η πρώτη φάση του έργου άρχισε μέσα στην προηγούμενη θητεία μου ως δήμαρχος και τότε ορίστηκαν όλες οι απαραίτητες λεπτομέρειες, ενώ πραγματοποιήθηκαν με αυτεπιστασία τα πρώτα έργα κόστους ενός εκατομμυρίου οκτακοσίων χιλιάδων ευρώ με χρηματοδότηση του Ε.Σ.Π.Α., ανατολική και δυτική πάροδος, καμαρίνια, χώροι υγιεινής, ύδρευση, αποχέτευση, φωτισμός, περίφραξη και άλλα. Παράλληλα, εξετάσαμε από κοινού με την Πυροσβεστική Υπηρεσία τους βέλτιστους τρόπους πυροπροστασίας και πυρόσβεσης, που μπορούν να προστατέψουν το μνημείο και την ευρύτερη περιοχή.Για να φτάσουμε έως τη δεύτερη φάση του έργου, που περιλαμβάνει την αναστήλωση του κοίλου και του προσκηνίου, η οποία θα απορροφήσει τρεισήμισι εκατομμύρια ευρώ από το Ε.Σ.Π.Α., χρειάστηκαν πολλές ενέργειες του Δήμου Θάσου προς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Ως δήμαρχος, ζήτησα παράσταση στη συνεδρίαση του Κ.Α.Σ. με πρόεδρο τη νέα γενική γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Βλαζάκη, όπου υποστήριξα ότι το μνημείο πρέπει να αποκατασταθεί με μάρμαρο Θάσου και όχι με άλλο υλικό, όπως υποστήριζε μερίδα μελών του συμβουλίου. Στο Κ.Α.Σ. κατέθεσα και τη χορηγία του συνδέσμου επιχειρήσεων μαρμάρου με τα εξής λόγια: «το θέατρο της Θάσου για μένα, δεν είναι ένα απλό αρχαιολογικό μνημείο, αλλά οι πέτρες του είναι οι τροφοί μου, είναι το πρώτο μου σχολείο. Πριν διδαχθώ γραφή και ανάγνωση, στο χώρο του άκουσα τη φωνή των ποιητών».

Η απόφαση του Κ.Α.Σ., η οποία υπήρξε ομόφωνη, στηρίχθηκε σε μία αποτύπωση του Τόνι Κοζέλι, στην μελέτη αποκατάστασης του καθηγητή Αρχιτεκτονικής, Γιώργου Καραδέδου, η οποία προέβλεπε αποκατάσταση του κοίλου με όγκους μαρμάρου στις διαστάσεις των αρχαίων εδωλίων, εδραζόμενους σε πλακαρές πέτρες, όπως ακριβώς γινόταν στην αρχαιότητα. Στη συνεδρίαση αυτή, παρούσα ήταν και η τότε προϊσταμένη της αρμόδιας Εφορείας του Νομού Καβάλας, Μαρία Νικολαΐδου. Στη συνέχεια, έγινε σειρά εκδηλώσεων ενημέρωσης των κατοίκων της Θάσου, αλλά και υψηλών επισκεπτών, με κορυφαία την εκδήλωση του σωματείου «Διάζωμα», παρουσία του προέδρου του, Σταύρου Μπένου. Εκεί, με την τιμητική της παρουσία, η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, εξέφρασε την πολιτική βούληση να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η αναστήλωση του μνημείου, ώστε να παραδοθεί στο λαό του νησιού.

Τον πρώτο και σπουδαιότερο ρόλο στην υλοποίηση της δεύτερης φάσης της αναστήλωσης, κερκίδες και προσκήνιο, έχει η έφορος αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου, Σταυρούλα Δαδάκη, η οποία ωρίμασε τις απαιτούμενες διαδικασίες, διευκρινίζοντας όλα εκείνα τα σημεία, τα οποία είναι απαραίτητα για να εξελιχθεί μία μελέτη σε έργο. Η συνεργασία μαζί της είναι υποδειγματική. Ο Δήμος Θάσου, με τις Υπηρεσίες του, συνέβαλε με υποστηρικτικές ενέργειες, ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να μη χαθεί το έργο.

Θα ήταν παράλειψή μου, να μην αναφερθώ και στον σημερινό περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστο Μέτιο, που με την υπογραφή του, θα αρχίσουν οι εργασίες αναστήλωσης. Δεν πρέπει, όμως, να λησμονούμε τη συμβολή του εκλιπόντος περιφερειάρχη, Γιώργου Παυλίδη, στο να συμπεριληφθεί το μεγάλο αυτό έργο στο Ε.Σ.Π.Α. στην Περιφέρεια Α.Μ.-Θ. Κλείνοντας, να ευχαριστήσω την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας και τον προϊστάμενό της, Βασίλη Πιτσινίγκο, για τις ακάματες προσπάθειές τους στα έργα ανάπτυξης του τόπου».

Συνέχεια ανάγνωσης
Διαφήμιση1

Νέα Θάσου

Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων Πλοίων στα λιμάνια της Θάσου

To Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θάσου (Δ.Λ.Τ.Θ) για πρώτη φορά αποκτά εγκεκριμένο Σχέδιο Παραλαβής και Διαχείρισης Αποβλήτων Πλοίων και Καταλοίπων Φορτίου Πλοίων, που καταπλέουν στους λιμένες αρμοδιότητας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θάσου, Δ. Θάσου Π.Ε. Θάσου.

Η Διοίκηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θάσου συνεχίζει την τακτοποίηση των σοβαρών εκκρεμοτήτων που υπήρχαν σχετικά με τη σύννομη και εύρυθμη λειτουργία των Λιμανιών αρμοδιότητας του.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ του Δ.Λ.Τ.Θ

Δημήτριος Μανίτσας

 

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Νέα Θάσου

Εξυπηρέτηση Κοινού από το Δήμο Θάσου με ραντεβού

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. πρωτ. Δ1α/Γ.Π.οικ.69863/ΦΕΚ4829/Β’/02-11-2020 Υπουργική Απόφαση αλλά και λόγω της επιβαρυμένης επιδημιολογικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα από την εξάπλωση του ιού COVID-19 και κατόπιν σχετικής Απόφασης του Δημάρχου Θάσου στο πλαίσιο λήψης μέτρων προστασίας για την εξάπλωση του ιού COVID-19 για τη λειτουργία των Εσωτερικών Υπηρεσιών του Δήμου Θάσου, αποφασίσθηκε η κατά προτίμηση εξυπηρέτηση του κοινού κατόπιν ραντεβού.

Παρακαλούνται οι πολίτες για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και για την αποφυγή συνωστισμού στις Υπηρεσίες του Δήμου, όπως απευθύνονται αρχικά στα κάτωθι τηλέφωνα επικοινωνίας του Δήμου Θάσου.

 

Τηλέφωνα Επικοινωνίας Δήμου Θάσου: 2593350100, 2593023918

Τηλέφωνο Επικοινωνίας Κέντρου Κοινότητας: 2593350132

Συνέχεια ανάγνωσης

Καβάλα

Καμπανάκι για την μείωση των δρομολογίων στη γραμμή Πρίνος-Καβάλα

Μέτωπο Σωματείων και Συλλόγων απέναντι στο κέρδος των εφοπλιστών

Η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου και η σύσταση Εθνικού Οργανισμού Θαλάσσιων Συγκοινωνιών, είναι η λύση στο πρόβλημα των δρομολογίων και της εξυπηρέτησης των αναγκών των τοπικών κοινωνιών της Καβάλας και της Θάσου, κατά την άποψη των εκπροσώπων οκτώ συνδικαλιστικών σωματείων και συλλόγων που έδωσαν συνέντευξη Τύπου, το πρωί της Δευτέρας 19 Οκτωβρίου 2020 στο ξενοδοχείο Esperia στην Καβάλα, με θέμα την κατάσταση που επικρατεί στη θαλάσσια συγκοινωνία, που χειροτέρεψε λόγω της πανδημίας του covid-19. Στο κοινό μέτωπο συμμετέχουν: το σωματείο συνταξιούχων ναυτεργατών Καβάλας-Θάσου, το ενιαίο συνδικάτο ναυτεργατών Νομού Καβάλας, ο αγροτοκτηνοτροφικός σύλλογος Θάσου, ο πολιτιστικός σύλλογος Λιμεναρίων «Το Κάστρο», το σωματείο συνταξιούχων Ι.Κ.Α. Νομού Καβάλας «Η Ενσωμάτωση», το συνδικάτο εργατοϋπαλλήλων επισιτισμού, τουρισμού και συναφών επαγγελμάτων Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας-Θάσου και το σωματείο οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων Καβάλας.

«Θεωρούμε αδιανόητο να μην έχουμε τακτική, φθηνή και ασφαλή πρόσβαση με την Καβάλα. Κάθε κάτοικος του νησιού επιβαρύνεται με πρόσθετο οικονομικό κόστος γιατί είναι αναγκασμένος να ταξιδέψει μέσω Κεραμωτής. Επίσης οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που εκτός από οικονομικό κόστος επιδέχονται και επιπλέον ταλαιπωρία», είπε ο πρόεδρος του ενιαίου συνδικάτου συνταξιούχων ναυτεργατών, Αλέκος Λοβολούδης.

«Από το 2001 που ψηφίστηκε στη βουλή το θεσμικό πλαίσιο έκτρωμα για την απελευθέρωση των θαλάσσιων συγκοινωνιών. Απελευθερώνεται η ασυδοσία και η αυθαιρεσία των ναυτιλιακών εταιριών. Οι θαλάσσιες συγκοινωνίες είναι κοινωνικό αγαθό και ως τέτοιο έχει να κάνει με την απρόσκοπτη μετακίνηση των κατοίκων του νησιού και των επισκεπτών το με την Καβάλα και δεν μπορούν να το χρησιμοποιούν για να γεμίζουν το θησαυροφυλάκιο τους οι εφοπλιστές», είπε.

Ο πρόεδρος του σωματείου ναυτεργατών, Μάλαμας Μαλαμίδης έκανε λόγο για την επιστολή που θα στείλουν στην γενική γραμματέα νησιωτικής πολιτικής Χριστιάνα Καλογήρου: “Οι ναυτιλιακές εντατικοποιούν τη δουλειά κρατώντας χαμηλό το επίπεδο των αμοιβών. Έχουμε αξιοποίηση της πανδημίας για παρατεταμένη ακινησία των πλοίων και οξύνουν το πρόβλημα της ανεργίας στις γραμμές μας. Η πλειοψηφία των ναυτεργατών εργάστηκε δύο μήνες ενώ όσοι είναι σε αναστολή έχουν πάρει επιδότηση 534 μόνο για τον Μάιο”.

Από τον αγροκτηνοτροφικό σύλλογο ο Νίκος Χρυσάφης είπε: «Καλούμε να αντισταθούμε σε αυτή την υποβάθμιση. Να στρατευτούν όλοι και να πάρουν πρωτοβουλίες. Το νομοθετικό πλαίσιο είναι υπέρ των εφοπλιστών. Η γραμμή Καβάλας-Πρίνου θα λειτουργεί όταν τους συμφέρει και θα σταματάει όταν δεν τους συμφέρει. Όταν κάποιοι πανηγύριζαν με το ένα δρομολόγιο παραπάνω η κατάργηση του ενός δρομολογίου ήταν η καλύτερη απάντηση.

Ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου το «Κάστρο» Λάμπρος Λαμπρινίδης σημείωσε: «Κάθε χρόνο αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα. Ειδικά τώρα που υπάρχει το ζήτημα αντιμετώπισης της πανδημίας».

Αυτό που ζητούν πέρα από την θέσπιση ικανοποιητικού αριθμού δρομολογίων είναι:

– Άδεια έγκρισης δρομολογίων με αυστηρά κριτήρια

– Υποχρεωτική 10μηνη δρομολόγηση και υποχρέωση κατά την περίοδο ακινησίας των πλοίων, να καλύπτονται από άλλο πλοίο.

– Για κάθε πλοίο που δρομολογείται και στι δύο γραμμές να εκτελεί βάρδια πλοίου επιφυλακής μεταφοράς ασθενή.

– Επιπλέον οργανικές θέσεις.

– Επαρκείς λιμενικές εγκαταστάσεις για ασφαλή φορτοεκφόρτωση.

– Μείωση εισιτηρίων επιβατών και οχημάτων 50%, δωρεάν μετακίνηση σε ανέργους, ΑΜΕΑ, πολύτεκνους, στρατευμένους, φοιτητές, μαθητές.

– Οι ναυτεργάτες να έχουν λόγο στο πρόγραμμα των δρομολογίων.

– Στήριξη του Κέντρου Υγείας.

– Επίσης θέτουν το ζήτημα στήριξης του Κέντρου Υγείας με προσλήψεις σε γιατρούς, υγειονομικό προσωπικό , υλικοτεχνική υποδομή.

– Μονάδα αιμοκάθαρσης και φαρμακείο ΕΟΠΥ.

Πηγή: Ελευθερία λόγου

Συνέχεια ανάγνωσης
Διαφήμιση1

Προτεινόμενα