Connect with us

Νέα Θάσου

Αρχίζει η β΄ φάση αναστήλωσης στο αρχαίο θέατρο Θάσου

Κ. Χατζηεμμανουήλ: «Νιώθω δικαιωμένος για το έργο»

Δικαιωμένος για το έργο στο αρχαίο θέατρο Θάσου, έπειτα από προσπάθεια οκτώ ετών, δήλωσε ο δήμαρχος, Κώστας Χατζηεμμανουήλ, με αφορμή την ένταξη της β΄ φάσης αναστήλωσης του μνημείου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Ο δήμαρχος Θάσου έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Νιώθω δικαιωμένος, καθώς μία πολυετής προσπάθεια, που άρχισε το 2011 κι ένας προσωπικός αγώνας, δείχνουν να μπαίνουν στην τελική ευθεία. Αισθάνομαι ότι κέρδισα ένα προσωπικό στοίχημα κι εκπληρώνω μία δέσμευσή μου στον κόσμο της Θάσου, όταν στις εκλογές του 2010 υποσχέθηκα ότι θα πετάξω τα σάπια κόντρα πλακέ από το αρχαίο θέατρο του νησιού και θα τα αντικαταστήσω με ολόλευκο μάρμαρο Θάσου.

Τον πρώτο κιόλας μήνα της ανάληψης καθηκόντων μου, επισκέφθηκα το Υπουργείο Πολιτισμού και τη γενική γραμματέα, Λίνα Μενδώνη, με τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Άρη Γιαννακίδη, σε μία καθοριστική συνάντηση για την ένταξη του έργου στο Ε.Σ.Π.Α. Κάλεσα τον σύνδεσμο μαρμαρολατόμων Θάσου και απέσπασα τη γραπτή τους δέσμευση, να χορηγήσουν δωρεάν όσο μάρμαρο χρειαστεί για την αναστήλωση του μνημείου. Φιλοξενήσαμε μεταπτυχιακούς του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι βοήθησαν το έργο αναστήλωσης, αλλά και την ίδια τη γενική γραμματέα, Λίνα Μενδώνη, στην οποία παρουσιάσαμε επί τόπου όλες τις προτάσεις μας για το έργο.

Η πρώτη φάση του έργου άρχισε μέσα στην προηγούμενη θητεία μου ως δήμαρχος και τότε ορίστηκαν όλες οι απαραίτητες λεπτομέρειες, ενώ πραγματοποιήθηκαν με αυτεπιστασία τα πρώτα έργα κόστους ενός εκατομμυρίου οκτακοσίων χιλιάδων ευρώ με χρηματοδότηση του Ε.Σ.Π.Α., ανατολική και δυτική πάροδος, καμαρίνια, χώροι υγιεινής, ύδρευση, αποχέτευση, φωτισμός, περίφραξη και άλλα. Παράλληλα, εξετάσαμε από κοινού με την Πυροσβεστική Υπηρεσία τους βέλτιστους τρόπους πυροπροστασίας και πυρόσβεσης, που μπορούν να προστατέψουν το μνημείο και την ευρύτερη περιοχή.Για να φτάσουμε έως τη δεύτερη φάση του έργου, που περιλαμβάνει την αναστήλωση του κοίλου και του προσκηνίου, η οποία θα απορροφήσει τρεισήμισι εκατομμύρια ευρώ από το Ε.Σ.Π.Α., χρειάστηκαν πολλές ενέργειες του Δήμου Θάσου προς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Ως δήμαρχος, ζήτησα παράσταση στη συνεδρίαση του Κ.Α.Σ. με πρόεδρο τη νέα γενική γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Βλαζάκη, όπου υποστήριξα ότι το μνημείο πρέπει να αποκατασταθεί με μάρμαρο Θάσου και όχι με άλλο υλικό, όπως υποστήριζε μερίδα μελών του συμβουλίου. Στο Κ.Α.Σ. κατέθεσα και τη χορηγία του συνδέσμου επιχειρήσεων μαρμάρου με τα εξής λόγια: «το θέατρο της Θάσου για μένα, δεν είναι ένα απλό αρχαιολογικό μνημείο, αλλά οι πέτρες του είναι οι τροφοί μου, είναι το πρώτο μου σχολείο. Πριν διδαχθώ γραφή και ανάγνωση, στο χώρο του άκουσα τη φωνή των ποιητών».

Η απόφαση του Κ.Α.Σ., η οποία υπήρξε ομόφωνη, στηρίχθηκε σε μία αποτύπωση του Τόνι Κοζέλι, στην μελέτη αποκατάστασης του καθηγητή Αρχιτεκτονικής, Γιώργου Καραδέδου, η οποία προέβλεπε αποκατάσταση του κοίλου με όγκους μαρμάρου στις διαστάσεις των αρχαίων εδωλίων, εδραζόμενους σε πλακαρές πέτρες, όπως ακριβώς γινόταν στην αρχαιότητα. Στη συνεδρίαση αυτή, παρούσα ήταν και η τότε προϊσταμένη της αρμόδιας Εφορείας του Νομού Καβάλας, Μαρία Νικολαΐδου. Στη συνέχεια, έγινε σειρά εκδηλώσεων ενημέρωσης των κατοίκων της Θάσου, αλλά και υψηλών επισκεπτών, με κορυφαία την εκδήλωση του σωματείου «Διάζωμα», παρουσία του προέδρου του, Σταύρου Μπένου. Εκεί, με την τιμητική της παρουσία, η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, εξέφρασε την πολιτική βούληση να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η αναστήλωση του μνημείου, ώστε να παραδοθεί στο λαό του νησιού.

Τον πρώτο και σπουδαιότερο ρόλο στην υλοποίηση της δεύτερης φάσης της αναστήλωσης, κερκίδες και προσκήνιο, έχει η έφορος αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου, Σταυρούλα Δαδάκη, η οποία ωρίμασε τις απαιτούμενες διαδικασίες, διευκρινίζοντας όλα εκείνα τα σημεία, τα οποία είναι απαραίτητα για να εξελιχθεί μία μελέτη σε έργο. Η συνεργασία μαζί της είναι υποδειγματική. Ο Δήμος Θάσου, με τις Υπηρεσίες του, συνέβαλε με υποστηρικτικές ενέργειες, ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να μη χαθεί το έργο.

Θα ήταν παράλειψή μου, να μην αναφερθώ και στον σημερινό περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστο Μέτιο, που με την υπογραφή του, θα αρχίσουν οι εργασίες αναστήλωσης. Δεν πρέπει, όμως, να λησμονούμε τη συμβολή του εκλιπόντος περιφερειάρχη, Γιώργου Παυλίδη, στο να συμπεριληφθεί το μεγάλο αυτό έργο στο Ε.Σ.Π.Α. στην Περιφέρεια Α.Μ.-Θ. Κλείνοντας, να ευχαριστήσω την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας και τον προϊστάμενό της, Βασίλη Πιτσινίγκο, για τις ακάματες προσπάθειές τους στα έργα ανάπτυξης του τόπου».

Συνέχεια ανάγνωσης
Διαφήμιση1

Νέα Θάσου

Ματαιώνεται η εμποροπανήγυρης στην Παναγία Θάσου τον Δεκαπενταύγουστο

Ματαιώνεται-η-εμποροπανήγυρης-στην-Παναγία-Θάσου-τον-Δεκαπενταύγουστο

Ο Δήμος της Θάσου, λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο των μέτρων προστασίας από τον COVID-19 και λόγω των δύσκολων υγειονομικά συνθηκών που επικρατούν στη Χώρα, ενημερώνει του ενδιαφερόμενους ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη εμποροπανήγυρης στην Παναγιά Θάσου στις 14 και 15 Αυγούστου 2021.

Ο Δήμος της Θάσου ζητά την κατανόηση των επαγγελματιών και των μικροπωλητών που επιθυμούν να συμμετέχουν.

Η προστασία της δημόσιας υγείας αποτελεί ύψιστη υποχρέωση όλων.

Γραφείο Δημάρχου

Πηγή: KavalaWebNews

Συνέχεια ανάγνωσης

Νέα Θάσου

Δεύτερο κλαδοθρυμματιστή παρέλαβε ο Δήμος Θάσου

Δεύτερο-κλαδοθρυμματιστή-παρέλαβε-ο-Δήμος-Θάσου

Σήμερα, 30 Ιουλίου 2021, ο Δήμος Θάσου παρέλαβε ακόμη ένα (1) καινούργιο κλαδοθρυμματιστή, συνολικής δαπάνης 21.948,00€ με ΦΠΑ, τον 2ο που έχει παραλάβει τα 2 τελευταία έτη.

Η δαπάνη της προμήθειας καλύφθηκε από ιδίους πόρους του Δήμου Θάσου.

Σχετικά ο Δήμαρχος Θάσου κ. Ελευθέριος Κυριακίδης δήλωσε:

«Προμηθευτήκαμε τον 1ο κλαδοθρυμματιστή στον Δήμο Θάσου το Φεβρουάριο του 2020.

Από την χρήση του μηχανήματος αποδείχθηκε ότι αποτελεί ένα σημαντικό και φιλοπεριβαλλοντικό εργαλείο για πολλές παρεμβάσεις από τις υπηρεσίες του Δήμου προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος.

Άμεσα και χωρίς δεύτερη σκέψη, βρήκαμε τους πόρους και ολοκληρώσαμε την διαδικασία για την προμήθεια και δευτέρου, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις αυξημένες ανάγκες.

Στόχος μας η μείωση στο ελάχιστο των προϊόντων κλαδεύσεων με την διαχείρισή τους στην πηγή προέλευσής τους.

Σχεδιάζουμε, ενεργούμε, αξιολογούμε και σχεδιάζουμε εκ νέου ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των πολιτών και των επισκεπτών της Θάσου και την προστασία του περιβάλλοντος».

Πηγή: KavalaWebNews

Συνέχεια ανάγνωσης

Νέα Θάσου

Παραλαβή 6ου απορριμματοφόρου οχήματος από τον Δήμο Θάσου

Παραλαβή-6ου-απορριμματοφόρου-οχήματος-από-τον-Δήμο-Θάσου

Σήμερα, 29 Ιουλίου 2021, ο Δήμος Θάσου παρέλαβε ακόμη ένα (1) καινούργιο απορριμματοφόρο όχημα, το 6ο που έχει παραλάβει τα 2 τελευταία έτη. Πρόκειται για απορριμματοφόρο όχημα τύπου πρέσας χωρητικότητας 12m3, συνολικής δαπάνης 152.520,00€ με ΦΠΑ.

Το ανωτέρω όχημα προστίθεται στα πέντε (5) καινούργια απορριμματοφόρα που έχει ήδη προμηθευτεί και παραλάβει μέχρι σήμερα ο Δήμος της Θάσου τα έτη 2020 και 2021.

Ειδικότερα, πρόκειται για δύο (2) καινούργια απορριμματοφόρα οχήματα χωρητικότητας 16m3, ένα (1) χωρητικότητας 6m3, ένα (1) χωρητικότητας 2,5m3 και ένα (1) χωρητικότητας 16m3 (δωρεά από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης – Ανακύκλωσης Α.Ε «ΕΕΑΑ Α.Ε» προς το Δήμο Θάσου).

Σχετικά ο Δήμαρχος Θάσου κ. Ελευθέριος Κυριακίδης δήλωσε:

«Στόχος μας είναι η επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας και η αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των πολιτών και των επισκεπτών της Θάσου και σήμερα τοποθετούμε, στην πράξη, ακόμη ένα λιθαράκι προς την κατεύθυνση αυτή.

Ως τώρα, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, έχουμε πετύχει πολλά και σημαντικά, ωστόσο έχουμε ακόμη πολύ έργο μπροστά μας.

Μαζί με τους πολίτες και για τους πολίτες συνεχίζουμε την προσπάθεια με σοβαρότητα και υπευθυνότητα».

Γραφείο Δημάρχου

Πηγή: KavalaWebNews

Συνέχεια ανάγνωσης
Διαφήμιση1

Προτεινόμενα