Connect with us

Περιφέρεια

31 έργα στο Περιγιάλι ανακοίνωσε ο Χριστόδουλος Τοψίδης

31-έργα-στο-Περιγιάλι-ανακοίνωσε-ο-Χριστόδουλος-Τοψίδης

Παρουσιάστηκαν το πρωί της Δευτέρας 27 Μαΐου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης, ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος και οι Αντιπεριφερειάρχες Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας, Αλέξανδρος Ιωσηφίδης και Τουρισμού, Παναγιώτης Αρχοντής, τα έργα που θα πραγματοποιηθούν στο Περιγιάλι στο πλαίσιο της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Δήμου Καβάλας, καθώς και οι υπόλοιπες παρεμβάσεις στην περιοχή, με πόρους από διάφορες πηγές χρηματοδότησης.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ, ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΟΨΙΔΗΣ: “Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στο Περιγιάλι της Καβάλας για να επιθεωρήσουμε τα έργα που υλοποιούνται στην περιοχή αυτή μέσω της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης, που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Το ποσό με το οποίο χρηματοδοτεί τα έργα η ΠΑΜΘ από το ΕΣΠΑ είναι 15.1 εκ ευρώ, ωστόσο πρέπει να πούμε ότι η ίδια η ΣΒΑΑ αντλεί πόρους και από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία (όπως το Ταμείο Αλληλεγγύης και το πρόγραμμα «Φιλόδημος») και έτσι το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 29 εκ ευρώ.

Όπως όλοι καταλαβαίνουμε, πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο ποσό, που σημαίνει υλοποίηση πολλών και σημαντικών έργων, που θα αλλάξουν ριζικά το προφίλ του Περιγιαλίου, αλλά και της Καβάλας συνολικά, καθώς το Περιγιάλι αποτελεί τον λεγόμενο «οικιστικό της πνεύμονα» καθώς πρόσφατα έχει ενταχθεί στο Σχέδιο Πόλης και έτσι θα δώσει λύσει στο μείζον στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη.

Στο σημείο αυτό, οφείλω να παρατηρήσω το μεγάλο χρονικό διάστημα που χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί η ένταξη της περιοχής στο Σχέδιο Πόλης – χρειάστηκαν περίπου 35 χρόνια – για να πω ότι τέτοιου είδους διαδικασίας θα πρέπει να επισπεύδονται και να μην χρονίζουν, έτσι ώστε, συνδυαστικά, να προχωρούν και τα υπόλοιπα έργα που συντελούν στην αναπτυξιακή ώθηση μιας περιοχής, ενός δήμου, μιας περιφερειακής ενότητας και τελικά συνολικά της Περιφέρειας μας.

Σε ό,τι αφορά τη ΣΒΑΑ καθαυτή, θα ήθελα να πω ότι περιλαμβάνει πληθώρα έργων στα οποία δεν θα αναφερθώ αναλυτικά για την οικονομία του χρόνου, αλλά παρακαλώ να κρατήσουμε τον βασικό της στόχο που είναι: «Καβάλα 2030: μία πόλη ανθεκτική, συμπεριληπτική και κλιματικά ουδέτερη».

Αυτός ο στόχος συνάδει απόλυτα με τον συνολικό αναπτυξιακό στόχο της Διοίκησής μας, που ως γνωστόν κινείται στο τρίπτυχο «Κοινωνία – Οικονομία – Περιβάλλον» και έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο.

Η μεγάλη πρόκληση τώρα είναι η υλοποίηση των έργων καθώς μετά την 3η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης που προγραμματίζεται να γίνει στην Καβάλα την Πέμπτη 30-05-2024, θα εκδοθεί η σχετική πρόσκληση προς το Δήμο Καβάλας για να υποβάλλει ώριμες πλέον τις προτάσεις της εγκεκριμένης Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης περιόδου 2021- 2027.

Ευελπιστώ ότι οι διαδικασίες θα κυλήσουν ομαλά και όπως προβλέπεται, ώστε μέσα στο οριζόμενο πλαίσιο να έχουμε πλέον απτά αποτελέσματα και κυρίως να έχουμε υλοποιημένα έργα που θα παραδοθούν προς χρήση στους πολίτες.

Τέλος επιτρέψτε μου για να αναδείξω τον ρόλο της Περιφέρειας ως του καθοριστικού αναπτυξιακού φορέα, και να σημειώσω ότι η Περιφέρεια τα τελευταία χρόνια χρηματοδότησε:

Τον δήμο Καβάλας και όλους τους δήμους των ΠΕ Καβάλας και Θάσου για μία σειρά έργων, πέρα από τα έργα που υλοποίησε η ΠΕ Καβάλας στα όρια των δήμων,

Την ΙΜ Φιλίππων, Νεαπολέως & Θάσου (Προκόπιο Ίδρυμα Χρονίως Πασχόντων),

Την Ιχθυόσκαλα Καβάλας (ανακαίνιση – εκσυγχρονισμός),

Τον ΟΛΚ (επέκταση προσήνεμου μόλου, Θωράκιση, εγκατάσταση πλωτών εξέδρων κλπ),

Την Παιδόπολη Καβάλας,

Την εφορεία αρχαιοτήτων (έργα σε Αρχ. Φιλίππους κλπ)

Φυσικά τον ιδιωτικό τομέα και τις επιχειρήσεις

Τους πολίτες μέσα από το Ευρ. Κοινωνικό Ταμείο.

Την ίδια στιγμή, ως διοίκηση της Περιφέρειας ενώ χρηματοδοτούμε σχεδόν το σύνολο των τοπικών φορέων, δεν παύουμε να διεκδικούμε και άλλους, επιπλέον πόρους από τα Τομεακά Προγράμματα των Υπουργείων, το Ταμείο Ανάκαμψης ή άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να συμβάλλουμε περαιτέρω στην αντιμετώπιση προβλημάτων στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, στις αναγκαίες υποδομές, στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην προστασία από περιβαλλοντικούς κινδύνους που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή, στην ενίσχυση της ταυτότητας της περιοχής και την κοινωνική ενσωμάτωση”.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΘΟΔΩΡΟΣ ΜΟΥΡΙΑΔΗΣ: “Καταρχάς, θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Τοψίδη, διότι με την καθοριστική συμβολή του και την προσπάθεια των συνεργατών του και των υπηρεσιών της περιφέρειας ΑΜΘ, θα προσδώσουμε μία άλλη δυναμική στην περιοχή του Περιγιαλίου.

Η περιοχή παρέμβασης εντοπίζεται στην ανατολική είσοδο της πόλης και οριοθετείται από την γραμμή του αιγιαλού στα νότια και το όριο του σχεδίου πόλεως στα βόρεια ενώ ανατολικά εκτείνεται μέχρι τον πολυχώρο Vranas (έναντι περίπου του δημοτικού κοιμητηρίου) και στα δυτικά μέχρι την περιοχή των Σφαγείων.

Η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί την πλέον υποβαθμισμένη ζώνη της πόλης, η οποία όμως παρουσιάζει σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές και προκλήσεις δεδομένου του πολιτιστικού της αποθέματος (Καπναποθήκες, κτίριο Σφαγείων), της ύπαρξης αρκετών εγκαταλελειμμένων και αναξιοποίητων χώρων και δη βιομηχανικών κτιρίων, της γειτνίασης με το υδάτινο στοιχείο αλλά και της πρόσφατης ένταξης αυτής στο σχέδιο πόλης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πολεοδόμηση και ανάπτυξή της.

Πιο συγκεκριμένα, η ζώνη του Περιγιαλίου αποτελεί τον «οικιστικό πνεύμονα» της πόλης, όπου περιλαμβάνονται ουσιαστικά οι περιοχές επέκτασης του σχεδίου της.

Βασική λοιπόν στόχευση αποτελεί η δημιουργία ενός ελκυστικού αστικού περιβάλλοντος ώστε να λειτουργήσει ως ένας νέος αναπτυξιακός κόμβος υψηλών προδιαγραφών. Επιπλέον, δεδομένου ότι η περιοχή χρήζει πληθώρας τεχνικών και κοινωνικών υποδομών ως νεοενταχθείσα στο σχέδιο πόλεως, αποτελεί ιδανική ευκαιρία ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός και προγραμματισμός αυτών, μέσω του συγκεκριμένου πολυτομεακού πλαισίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, και λαμβάνοντας υπόψη παραμέτρους όπως η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η προστασία από περιβαλλοντικούς κινδύνους που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή, η ενίσχυση της ταυτότητας της περιοχής, η κοινωνική ενσωμάτωση και συμπερίληψη και η αναβάθμιση του δομημένου περιβάλλοντος εν γένει, επιδιώκεται η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και η διάχυση των πολλαπλασιαστικών οφελών που θα προκύψουν στο σύνολο της πόλης”.

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΘΟΔΩΡΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: “Είναι εύλογη και επιβεβλημένη η επιλογή του Δήμου Καβάλας, μετά από 35 χρόνια ταλαιπωρίας για να ενταχθεί στο σχέδιο πόλης το Περιγιάλι, να αξιοποιήσει το ΣΒΑΑ, το οποίο δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν πολύ σημαντικά έργα υποδομής.

Το ΣΒΑΑ, βεβαίως, δεν αφορά μόνο το Περιγιάλι, αλλά όλη την πόλη της Καβάλας, διότι τακτοποιεί διάφορα θέματα που έχουν σχέση με τις αθλητικές εγκαταστάσεις και την ασφαλή κυκλοφορία πεζών και οχημάτων, ενώ παράλληλα λύνει ορισμένα περιβαλλοντικά προβλήματα και συμβάλει στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Τα έργα που θα γίνουν στο Περιγιάλι θα ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα και την τοπική οικονομία, δημιουργώντας πολλές νέες θέσεις εργασίας.

Εύχομαι να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα των εργασιών και να έχουμε γρήγορα τα αποτελέσματα που όλοι επιθυμούμε.

Κλείνοντας, θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες στον κ. Τοψίδη, διότι με την υπογραφή του στο ΣΒΑΑ, θα μας δώσει την ευκαιρία να αλλάξουμε την όψη της πόλης στην ανατολική της πλευρά”.

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΜΘ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ: “Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Τοψίδη γιατί με το πόσο των περίπου 15 εκατ. ευρώ, θα αλλάξει άρδην την εικόνα του Περιγιαλίου και της πόλης γενικότερα. Μέσα από αυτά τα έργα θα αναβαθμιστεί όλη η περιοχή και θα γίνουν νέες επενδύσεις, όπως αυτές που ήδη υλοποιεί στον τουριστικό τομέα ο κ. Κουρτίδης. Θεωρώ ότι είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη για το Δήμο Καβάλας, σε όλα τα επίπεδα”.

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΜΘ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΡΧΟΝΤΗΣ: “Δεν μπορώ παρά να είμαι χαρούμενος για τη σημερινή εξέλιξη. Από την αρχή της θητείας μας με τον κ. Τοψίδη βάλαμε ως στόχο τη Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη και το ΣΒΑΑ του Δήμου Καβάλας, συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση. Από τις επαφές που έχουμε με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού και τη Διαμεσογειακή Επιτροπή Τουρισμού, προκύπτει ότι τέτοιου είδους παρεμβάσεις μόνο θετικό αποτέλεσμα θα έχουν για την περιοχή”.

ΤΑ 31 ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΓΙΑΛΙ

Βιοκλιματική και λειτουργική αναβάθμιση παραλιακής οδού Περιγιαλίου – 2.950.000,00 € – ΕΤΠΑ Πρόγραμμα ΑΜΘ 2021-2027

Υποδομές αποχέτευσης ακαθάρτων και ομβρίων σε κεντρικά τμήματα της περιοχής παρέμβασης – 4.600.000,00 € – ΕΤΠΑ Πρόγραμμα ΑΜΘ 2021-2027

Νέος οδικός άξονας Περιγιαλίου – 6.150.000,00 € Υποέργο 1: Τεχνικό Έργο 4.400.000,00 – € ΕΤΠΑ Πρόγραμμα ΑΜΘ 2021-2027, 1.600.000 € ΕΙΣΦΟΡΑ ΣΕ ΧΡΗΜΑ ΠΕΡΙΓΙΑΛΙΟΥ Υποέργο 2: Δίκτυα ΟΚΩ 140.000,00 € ΣΑΤΑ Υποέργο 3: Αρχαιολογικές Εργασίες 10.000,00 € ΣΑΤΑ

Επέκταση δομής KickIT: Δράσεις mentoring σε θέματα επιχειρηματικότητας και marketing 185.000,00 € Υποέργο 1: Δράσεις συμβουλευτικής 165.000,00 € ΕΚΤ+ Πρόγραμμα ΑΜΘ 2021-2027 Υποέργο 2: Προμήθεια Εξοπλισμού 20.000,00 € ΕΚΤ+ Πρόγραμμα ΑΜΘ 2021-2027

Επέκταση δομής KickIT: Δράσεις ενίσχυσης εξωστρέφειας των επιχειρήσεων 100.000,00 € ΕΤΠΑ Πρόγραμμα ΑΜΘ 2021-2027

Δράσεις δημοσιότητας, αξιολόγησης της Στρατηγικής και δικτύωση 315.000,00 € Πρόγραμμα ΑΜΘ 2021-2027  Υποέργο 1: Δράσεις δημοσιότητας 215.000,00 € ΕΤΠΑ Πρόγραμμα ΑΜΘ 2021-2027  Υποέργο 2: Παρακολούθηση υλοποίησης καιαξιολόγηση Στρατηγικής 50.000,00 € ΕΤΠΑ Πρόγραμμα ΑΜΘ 2021-2027  Υποέργο 3: Δράσεις δικτύωσης 50.000,00 € ΕΤΠΑ Πρόγραμμα ΑΜΘ 2021-2027

Kavala Urban Center – Σχέδιο Πόλις: Στελέχωση Δομής (πρόσληψη προσωπικού) 240.000,00 € ΕΚΤ+ Πρόγραμμα ΑΜΘ 2021-2027

Λειτουργία δομής Kavala Urban Center – Σχέδιο Πόλις: Προμήθεια Εξοπλισμού 60.000,00 € ΕΤΠΑ Πρόγραμμα ΑΜΘ 2021-2027

Αναβάθμιση αθλητικών υποδομών και προώθηση “Αθλητισμός για Όλους” 120.000,00 € Υποέργο 1: Εργασίες συντήρησης των υποδομών και βελτίωσης προσβασιμότητας 60.000,00 € ΕΤΠΑ Πρόγραμμα ΑΜΘ 2021-2027 Υποέργο 2: Διοργάνωση των αθλητικών δραστηριοτήτων (προμήθεια αθλητικού εξοπλισμού, δράσεις προβολής, διεξαγωγής τουρνουά κοκ) 60.000,00 € ΕΤΠΑ Πρόγραμμα ΑΜΘ 2021-2027

Παροχή αθλητικών υπηρεσιών και υλοποίηση προγραμμάτων άθλησης (πρόσληψη προσωπικού) 59.000,00 € ΕΚΤ+ Πρόγραμμα ΑΜΘ 2021-2027

Μελέτη ενοποίησης αθλητικών εγκαταστάσεων, αναβάθμισης περιβάλλοντα χώρου και δημιουργίας χώρου στάθμευσης (Κολυμβητήριο & Γήπεδο Ανθή Καραγιάννη) 699.400,00 ΕΤΠΑ Πρόγραμμα ΑΜΘ 2021-2027

Δράσεις ευαισθητοποίησης σε θέματα πολιτικής προστασίας μέσω καινοτόμων εργαλείων σχεδιασμού και εκπαίδευσης 165.000,00 ΕΤΠΑ Πρόγραμμα ΑΜΘ 2021-2027

KAVALA OPEN LAB inclusive: Προμήθεια εξοπλισμού 40.000,00 € ΕΤΠΑ Πρόγραμμα ΑΜΘ 2021-2027

KAVALA OPEN LAB inclusive: Υλοποίηση προγραμμάτων εκπαιδευτικής ρομποτικής 48.000,00 € ΕΚΤ+ Πρόγραμμα ΑΜΘ 2021-2027

15 Δράσεις ενίσχυσης κλιματικής ουδετερότητας 440.000,00 € Πρόγραμμα ΑΜΘ 2021-2027 Υποέργο 1: Αποτύπωση και βελτιστοποίηση της ανθρώπινης θερμικής αίσθησης σε αστικό περιβάλλον 135.000,00 € ΕΤΠΑ Πρόγραμμα ΑΜΘ 2021-2027 Υποέργο 2: Σύστημα Διαχείρισης Περιβαλλοντικών & Ενεργειακών Δεδομένων Δεδομένων 305.000,00 ΕΤΠΑ Πρόγραμμα ΑΜΘ 2021-2027

Σύστημα marketing της πόλης της Καβάλας 173.600,00 € ΕΤΠΑ Πρόγραμμα ΑΜΘ 2021-2027

Δημιουργία δομής Δημοτικού Ιατρείου Περιγιαλίου 240.000,00 ΕΚΤ+ Πρόγραμμα ΑΜΘ 2021-2027

Δράσεις βελτίωσης βιώσιμης αστικής κινητικότητας 137.000,00 Πρόγραμμα ΑΜΘ 2021-2027Υποέργο 1: Κυκλοφοριακή Οργάνωση περιοχής Περιγιαλίου 100.000,00 ΕΤΠΑ Πρόγραμμα ΑΜΘ 2021-2027Υποέργο 2: Δράσεις ευαισθητοποίησης των πολιτών σε θέματα βιώσιμης αστικής κινητικότητας 37.000,00 ΕΤΠΑ Πρόγραμμα ΑΜΘ 2021-2027

Κατάρτιση νέων και ανέργων σε θέματα πολιτιστικής βιομηχανίας: συγγραφής, θεατρολογίας και σκηνογραφίας 128.000,00 € ΕΚΤ+ Πρόγραμμα ΑΜΘ 2021-2027

Δημιουργία συμπεριληπτικής παιδικής χαράς και βελτίωση προσβασιμότητας πέριξ αυτής 400.000,00 ΕΤΠΑ Ταμείο Αλληλεγγύης

Βελτίωση των πεζοδρομίων και του φωτισμού στην περιοχή της μονάδας φιλοξενίας μεταναστών 135.000,00 ΕΤΠΑ Ταμείο Αλληλεγγύης

Κατασκευή δικτύου ύδρευσης Δήμου Καβάλας-Ολοκλήρωση εσωτερικού δικτύου πόλης Καβάλας (περιοχή Περιγιαλίου) 7.033.280, 00 € ΕΤΠΑ ΥΜΕΠΕΡΑΑ

Προμήθεια εξοπλισμού για την αντιμετώπιση των αναγκών της Δομής Φιλοξενίας και της ευρύτερης περιοχής Περιγιαλίου Δήμου Καβάλας 450.000,00 ΕΤΠΑ Ταμείο Αλληλεγγύης

Ενεργειακή Αναβάθμιση σχολικού συγκροτήματος Περιγιαλίου Δήμου Καβάλας 1.101.717,19 ΕΤΠΑ Χρηματοδοτικός Μηχανισμός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (EOX)

Ενεργειακή αναβάθμιση κλειστού κολυμβητηρίου 1.509.656,38 ΕΤΠΑ ΠΕΠ ΑΜΘ 2014-2020

ΣΒΑΚ: Κατασκευή υποδομών και διανοίξεις οδών στην περιοχή Περιγιαλίου 500.000,00 ΕΙΣΦΟΡΑ ΣΕ ΧΡΗΜΑ ΠΕΡΙΓΙΑΛΙΟΥ

Εκπόνηση μελετών για την ανέγερση νέου κλειστού Γυμναστηρίου στην περιοχή Περιγιαλίου του Δήμου Καβάλας 1.166.323,07 ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ & ΣΑΤΑ

Κατασκευή Μουσικού Σχολείου στην περιοχή του Περιγιαλίου – ΕΤΠΑ –

Ενεργειακή αναβάθμιση βιομηχανικού κτιρίου LORD – ΕΤΠΑ Συμπληρωματικό (έργο δεξαμενής)

Ολοκλήρωση υποδομών αποχέτευσης ακαθάρτων και ομβρίων στο υπόλοιπό τμήμα της περιοχής παρέμβασης – ΕΤΠΑ Συμπληρωματικό (έργο δεξαμενής)

Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ανάδειξη περιοχής Σφαγείων – ΕΤΠΑ Συμπληρωματικό (έργο δεξαμενής)

ΠΗΓΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

Συνολικός προϋπολογισμός: 30.200.000 €

ΣΒΑΑ (Πρόγραμμα ΑΜΘ 2021-2027) 15.100.000,00 €

ΕΤΠΑ 14.200.000,00 €

ΕΚΤ+ 900.000,00 €

Τέλος, οι φορείς που θα συμμετέχουν στην υλοποίηση της ΣΒΑΑ 2021-2027, είναι οι εξής:

Δήμος Καβάλας

ΔΕΥΑΚ

ΔΠΘ

Επιμελητήριο

ΔΗΠΕΘΕ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περιφέρεια

Διεθνής συνάντηση εθνικών ομάδων Ελλάδας – Κύπρου Κ-18

Διεθνής-συνάντηση-εθνικών-ομάδων-Ελλάδας-–-Κύπρου-Κ-18

Ένα πολύ σημαντικό αθλητικό γεγονός θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 31 Ιουλίου και την Πέμπτη 1 Αυγούστου του 2024 στο Δημοτικό Στάδιο Ελευθερούπολης.
Για την εκδήλωση παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θεόδωρος Μαρκόπουλος, με τον Εντεταλμένο σύμβουλο Αθλητισμού και Απασχόλησης Στέλιο Ιγνατιάδη και παρόντα τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Καινοτομίας Αλέξανδρο Ιωσηφίδη. Στην διοργάνωση με το τίτλο «Διεθνής συνάντηση εθνικών ομάδων Ελλάδας – Κύπρου Κ18» θα μετέχουν 74 Έλληνες αθλητές, 74 Κύπριοι αθλητές, 66 αθλητές από την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και 36 επίλεκτοι αθλητές απ’ όλη την Ελλάδα.
Ο κ. Μαρκόπουλος τόνισε ότι «Η Περιφέρεια ΑΜΘ επαναδραστηριοποιείται στηρίζοντας αθλητικές διοργανώσεις μετά από πολλά χρόνια. Η επιλογή της διοίκησης και του Περιφερειάρχη Χριστόδουλου Τοψίδη, είναι η Περιφέρεια ΑΜΘ να είναι παρούσα. Δυστυχώς στην ΑΜΘ διακρατική αθλητική συνάντηση έχει να λάβει χώρα από το μακρινό 1982. Θέλουμε και να προτρέψουμε τους νέους να ασχοληθούν με τον αθλητισμό γι’ αυτό ευελπιστούμε η διοργάνωση αυτή να αποτελέσει μια βάση συνεργασίας και για επόμενες αθλητικές διοργανώσεις». Με τη σειρά του ο κ. Ιγνατιάδης υπογράμμισε ότι «αυτή η διοργάνωση είναι στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χριστόδουλος Τοψίδης με την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα, κατά την πρόσφατη επίσκεψη της στην έδρα της Περιφέρειας στην Κομοτηνή. Επίσης να σημειώσουμε ότι στην διοργάνωση συμμετέχει και ο Δημος Παγγαίου».
Παρόντες στην συνέντευξη Τύπου ήταν επίσης ο πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνων και Ταμία Δ.Σ. ΣΕΓΑΣ κ. Ιωάννης Λιούμπας, καθώς και ο Βασίλης Ιορδανίδης πρόεδρος της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ ΑΜΘ.
Στο πλαίσιο της παρουσίασης του προγράμματος της εκδήλωσης βραβεύτηκαν αθλήτριες και αθλητές της Καβάλας που έχουν διακριθεί σε πρόσφατα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Στίβου, από τους συλλόγους του ΟΚΑΚ και τον Όμιλο Κλασσικού Αθλητισμού «Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ».
Οι αθλητές που βραβεύτηκαν είναι:

Από τον ΟΚΑΚ

1) Δεϊρμεντζίδης Γεώργιος
2η θέση στα 300 μ. εμπόδια στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αγοριών Κοριτσιών Κ16
2) Σιδερίδης Αβραάμ
2η θέση στα 600 μ. στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αγοριών Κοριτσιών Κ16
3) Κεραμιδά Ηλιάνα
3η θέση στα 2000 μ.στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αγοριών Κοριτσιών Κ16

Από τον Όμιλο Κλασσικού Αθλητισμού «Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ».

1) Τσερκέζη Αλίκη
1η θέση στα 150 μ. στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αγοριών Κοριτσιών Κ16
2) Κελεκτσόγλου Συμεών
3η θέση στο τετραπλούν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αγοριών Κοριτσιών Κ16
4) Τσερκέζη Ιωάννα
1η θέση στην Σκυταλοδρομία 4×100 στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κ18

Η ομάδα σκυταλοδρομίας του Όμιλου Κλασσικού Αθλητισμού «Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ».

Τσερκέζη Αλίκη
1η θέση στην Σκυταλοδρομία 4×100 στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κ18

Δερβεντζή Κλειώ
1η θέση στην Σκυταλοδρομία 4×100 στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κ18

Κοτάνη Μελπομένη
1η θέση στην Σκυταλοδρομία 4×100 στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κ18

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Περιφέρεια

Τρία drones θα επιτηρούν Δάση της Περιφέρειας ΑΜΘ

Τρία-drones-θα-επιτηρούν-Δάση-της-Περιφέρειας-ΑΜΘ
  • Χριστόδουλος Τοψίδης: «Προτεραιότητα μας, ο εξοπλισμός της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και για το λόγο αυτό θα γίνει δαπάνη 10 εκ ευρώ από το ΕΣΠΑ»

Τρία ολοκληρωμένα συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) θα συνδράμουν πλέον στην προσπάθεια πρόληψης πυρκαγιών στην επικράτεια της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπως δήλωσε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Περιφερειάρχης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης.

Τα drones θα επιτηρούν στην ΠΕ Έβρου σε περιοχές του Δήμου Σουφλίου (με έδρα το στρατόπεδο Παρασκευούδη στο Μεγάλο Δέρειο), το νησί της Θάσου (με έδρα στο Κάστρο) και περιοχές της ΠΕ Ροδόπης στο Δήμο Αρριανών (με έδρα στο Δημοτικό Σχολείο Οργάνης).

Παράλληλα, «μέσω των drones θα λαμβάνονται τοπογραφικές πληροφορίες και πληροφορίες για τον καιρό, συμβάλλοντας στην καλύτερη λήψη αποφάσεων για την αντιμετώπιση τυχόν συμβάντων» εξήγησε ο κ. Περιφερειάρχης, υπογραμμίζοντας και την προτεραιότητα που δίνει η Διοίκηση στην προστασία του φυσικού πλούτου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Μανώλης Ταπατζάς, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της ΠΑΜΘ κ. Κωνσταντίνος Χουβαρδάς και ο Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων και Επικοινωνίας της Ζυθοποίας Μακεδονίας – Θράκης (Βεργίνα) κ. Νίκος Μπήλιος.

Σημειώνεται ότι η υπηρεσία χρήσης των δύο drones θα καλυφθεί με δαπάνη από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ η δαπάνη για το τρίτο drone θα καλυφθεί ως χορηγία από την Ζυθοποιία Μακεδονίας – Θράκης με το ποσό των 30.000 ευρώ (+ΦΠΑ).

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Μανώλης Ταπατζάς σε συνέχεια των λεγομένων του κ. Περιφερειάρχη εξήρε την χορηγία της «Βεργίνα» υπενθυμίζοντας την πολλαπλή προσφορά της Ζυθοποιίας στο παρελθόν και από κοινού με τον κ. Τοψίδη προέτρεψαν τους κατοίκους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να ενισχύουν τις τοπικές επιχειρήσεις και να στηρίζουν τη βιωσιμότητά τους, ώστε να παραμένει κατά το δυνατόν αδιατάρακτη η τοπική οικονομική αλυσίδα.

Ο κ. Χουβαρδάς με τη σειρά του, σημείωσε ότι με βάση τα κλιματολογικά δεδομένα, αλλά και τη μορφολογία του εδάφους, ο χρόνος απόκρισης σε ένα συμβάν είναι πολύ σημαντικός και με την χρήση των drones θα μειωθεί σημαντικά, επομένως θα υπάρχει γρηγορότερη επέμβαση των δυνάμεων και άρα γρηγορότερη διαχείριση της κατάστασης.

Ο κ. Μπήλιος, τέλος εξήγησε ότι «η ‘Βεργίνα’ αποδεικνύει έμπρακτα το ενδιαφέρον της και το drone θα αποτελέσει ένα σημαντικό όπλο προστασίας της βιοποικιλότητας της περιοχής, αλλά και του τοπικού πληθυσμού» και σημείωσε ότι η Ροδόπη είναι ο «γενέθλιος τόπος της εταιρίας μας» για τον οποίο η Ζυθοποίια ενεργεί υποστηρικτικά, και μάλιστα ανακοίνωσε ότι σύντομα θα υπάρξουν και άλλες συνεργασίες με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στο πλαίσιο πάντα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου ο Περιφερειάρχης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης ανακοίνωσε ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα η Διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα εξετάσει και θα σχεδιάσει τη διάθεση 10.000.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας με αναγκαίο και σύγχρονο εξοπλισμό, επενδύοντας έτσι τα μέγιστα στον τομέα της Πρόληψης φυσικών καταστροφών.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Περιφέρεια

Προτεραιότητα ο αθλητισμός για τη διοίκηση της Περιφέρειας

Προτεραιότητα-ο-αθλητισμός-για-τη-διοίκηση-της-Περιφέρειας

Στέλιος Ιγνατιάδης: Είμαστε δίπλα σε κάθε δήμο που ζητά τη βοήθεια και την υποστήριξη μας / Περισσότερη εξωστρέφεια είναι το στοίχημά μας / Μεγάλη βαρύτητα και στον τομέα της απασχόλησης

«Ο αθλητισμός αποτελεί μεγάλη προτεραιότητα για τη διοίκηση του Χριστόδουλου Τοψίδη. Ο περιφερειάρχης μας έδωσε εντολή υπογραμμίζοντάς μας, ότι στόχος είναι να αναβαθμίσουμε και τις υποδομές των αθλητικών εγκαταστάσεων εκεί που μπορούμε, αλλά και να αναπτύξουμε έτι περαιτέρω τις δράσεις. Θέλουμε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο αυτό που λέγεται αθλητικός τουρισμός και αυτό κάνουμε από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας».

Τα παραπάνω τόνισε στο πλαίσιο δηλώσεων που έκανε στον «Ενήμερο», ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Αθλητισμού και Απασχόλησης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Στέλιος Ιγνατιάδης, ο οποίος παράλληλα αναφέρθηκε στα έργα που εκτελούνται ή θα εκτελεστούν το επόμενο διάστημα για την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων, αλλά και στα αθλητικά γεγονότα που θα γίνουν στην περιοχή μας μέσα στο καλοκαίρι, αλλά και το 2025.

«Είμαστε δίπλα στον δήμο Καβάλας, αλλά και σε όλους τους δήμους οι οποίοι μας ζητούν τη βοήθεια και την υποστήριξη μας ως προς την κεντρική διοίκηση…»

«Πραγματικά δίνουμε μεγάλο αγώνα και με τις εντολές του περιφερειάρχη μας του κ. Τοψίδη στο θέμα των υποδομών των αθλητικών εγκαταστάσεων καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια. Είμαστε δίπλα στον δήμο Καβάλας, αλλά και σε όλους τους δήμους οι οποίοι μας ζητούν τη βοήθεια και την υποστήριξη μας ως προς την κεντρική διοίκηση. Με τον δήμο Καβάλας προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε τις υποδομές του «Ανθή Καραγιάννη» που είναι πρωταρχικός μας στόχος, μαζί με τον δήμαρχο, Θ. Μουριάδη, τον αντιδήμαρχο, Κ. Χατζηαναστασίου και τις υπηρεσίες του δήμου Καβάλας. Είμαστε πιστεύω σε καλό δρόμο. Η στήριξη της Περιφέρειας αφορά τις 70.000 ευρώ για έργα που ήδη υλοποιούνται στο «Ανθή Καραγιάννη», αλλά και την μελέτη των 100.000 ευρώ για επιπρόσθετες εργασίες στο στάδιο, λόγω και της συμμετοχής της Καβάλας στη SL2. Από εκεί και πέρα μας ζητήθηκε βοήθεια να φέρουμε κάποια εταιρεία από την Αθήνα όπως και κάναμε και δια ζώσης έγινε και ο έλεγχος για την αντικατάσταση των λαμπτήρων με τύπου LED των πυλώνων του σταδίου. Είμαστε στη διάθεση της διοίκησης του δήμου Καβάλας για περαιτέρω μελέτες, τις οποίες μπορούμε να τις προωθήσουμε, είτε στην Περιφέρεια, είτε και στην κεντρική διοίκηση και στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού», επισήμανε σχετικά ο κ. Ιγνατιάδης. 

«Έχουμε δώσει αυτή τη στιγμή όλη την προσοχή μας στο διακρατικό πρωτάθλημα Κ18 των πρωταθλητών Ελλάδας και Κύπρου που θα πραγματοποιηθεί στις 31/7 και 1/8 στο γήπεδο της Ελευθερούπολης…»

«Όσον αφορά τις δράσεις έχουμε δώσει αυτή τη στιγμή όλη την προσοχή μας στο διακρατικό πρωτάθλημα Κ18 των πρωταθλητών Ελλάδας και Κύπρου που θα πραγματοποιηθεί στις 31/7 και 1/8 στο γήπεδο της Ελευθερούπολης στον δήμο Παγγαίου. Είναι μία δράση, η οποία γίνεται σε συνδιοργάνωση με τον δήμο Παγγαίου και τον ΣΕΓΑΣ, ένα πρωτάθλημα που έχει να έρθει στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ. από το 1982! Στο διακρατικό Κ18 Ελλάδας – Κύπρου θα συμμετέχουν παιδιά της Περιφέρειάς μας από την Ορεστιάδα μέχρι και τη Δράμα, τα οποία θα συναγωνιστούν τους πρωταθλητές Ελλάδας – Κύπρου και αυτή είναι η επιτυχία των αγώνων αυτών, γιατί θα συναγωνιστούν τα δικά μας παιδιά με τους πρωταθλητές Ελλάδας και Κύπρου», ανέφερε στη συνέχεια των όσων δήλωσε στον «Ενήμερο», ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Αθλητισμού και Απασχόλησης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Προετοιμασία για το πανελλήνιο πρωτάθλημα τραμπολίνο τον Μάιο του 2025

Ο κ. Ιγνατιάδης αναφέρθηκε ακολούθως και σε μια ακόμη σημαντική αθλητική διοργάνωση που θα λάβει χώρα το 2025 στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ., τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Παράλληλα, προετοιμαζόμαστε και για την επόμενη χρονιά σε συνεργασία με την ομοσπονδία του τραμπολίνο για έναν πανελλήνιο αγώνα, ο οποίος είχε γίνει πέρυσι στην Αμαλιάδα και είχε συγκεντρώσει πάνω από 2.000 επισκέπτες στην πόλη αυτή. Θα τη φέρουμε στην περιοχή μας σε συνεργασία με τον δήμο Ξάνθης και με την εντολή του περιφερειάρχη Α.Μ.Θ., ο δήμος Ξάνθης θα συνδιοργανώσουν με την ομοσπονδία του τραμπολίνο έναν πανελλήνιο αγώνα τον Μάιο του 2025».

«Περισσότερη εξωστρέφεια, αυτό είναι το στοίχημά μας…»

«Μεγάλος μας στόχος είναι να φέρουμε στην Περιφέρειά μας και βαλκανικούς αγώνες και στον κλασικό αθλητισμό, καθώς επίσης και σε αλλά αθλήματα. Περισσότερη εξωστρέφεια, αυτό είναι το στοίχημά μας. Το θέμα είναι ότι εμείς κοιτάμε όλα τα αθλήματα, όπως για παράδειγμα και την ξιφασκία και τον κλασικό αθλητισμό και το σκάκι. Θα βραβεύσουμε και τους αθλητές του κλασικού αθλητισμού που διακρίθηκαν στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Κ16 και Κ18 στην Πάτρα, θα συνεχίσουμε με τον Σκακιστικό Όμιλο Καβάλας, ο οποίος διακρίθηκε στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, με αθλητές όπως η Σ. Τσολακίδου», σημείωσε ακόμη στα όσα δήλωσε στον «Ε» ο Στέλιος Ιγνατιάδης.  

Μεγάλη βαρύτητα και στον τομέα της απασχόλησης

Τέλος, όσον αφορά τα θέματα απασχόλησης, ο Στέλιος Ιγνατιάδης υπογράμμισε: «Στον τομέα της απασχόλησης ήδη το πρώτο εξάμηνο του 2024 έχουμε ενσωματώσει σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες 107 άτομα με το πρόγραμμα «55 plus», το οποίο είναι και μία προτεραιότητα της διοίκησης του Χριστόδουλου Τοψίδη. Προσπαθούμε όσο μπορούμε να εκμεταλλευτούμε το εν λόγω πρόγραμμα, ενώ δίνουμε βαρύτητα και στο πρόγραμμα που θα βγει το επόμενο διάστημα και για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, από το οποίο θέλουμε να πάρουμε και εκεί άτομα για να δώσουμε τη δυνατότητα στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες να εργαστούν σε όλες τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα