Connect with us

Νέα Θάσου

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ ταρακούνησε τα ξημερώματα την Καβάλα και τη Θάσο

Σεισμός-4,8-Ρίχτερ-ταρακούνησε-τα-ξημερώματα-την-Καβάλα-και-τη-Θάσο

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 04:19 τα ξημερώματα της Δευτέρας 22 Σεπτεμβρίου και έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε αρκετές περιοχές της βόρειας Ελλάδας, ανάμεσά τους η Καβάλα και η Θάσος.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 7 χιλιόμετρα δυτικά-βορειοδυτικά των Καρυών στο Άγιο Όρος, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 5 χιλιόμετρα. Η δόνηση ήταν επιφανειακή και συνοδεύτηκε από χαρακτηριστικό βουητό, που αναστάτωσε τους κατοίκους μέσα στη νύχτα.

Παρά το σχετικά μικρό μέγεθος, η δόνηση έγινε αντιληπτή με ένταση λόγω του χαμηλού βάθους, με αρκετούς να ξυπνούν αιφνιδιασμένοι από τον θόρυβο και το τράνταγμα. Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν την εξέλιξη, τονίζοντας πως πρόκειται για μια συνηθισμένη δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή.

Topics

Related Articles

Προηγούμενο άρθρο

Επόμενο άρθρο

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading
Advertisement

Νέα Θάσου

Ενημερωτική εκδήλωση στη Θάσο για την αποθήκευση CO2 στον Πρίνο

Ενημερωτική-εκδήλωση-στη-Θάσο-για-την-αποθήκευση-co2-στον-Πρίνο

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα στην περιοχή του Πρίνου διοργάνωσε ο Δήμος Θάσου, παρουσία πολιτών, επιστημόνων και εκπροσώπων φορέων, με στόχο την ενημέρωση γύρω από τις εξελίξεις και τις επιστημονικές προσεγγίσεις που αφορούν το ζήτημα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν θέσεις και επιστημονικά δεδομένα σχετικά με το υπό εξέταση έργο, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη τεκμηριωμένης ενημέρωσης και δημόσιου διαλόγου γύρω από ένα θέμα που απασχολεί έντονα την τοπική κοινωνία.

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Χρυσόγονος και ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ Θεοδώρης Καραπάντσιος. Τον συντονισμό της συζήτησης είχε ο δρ. Πολιτικός Μηχανικός Λάζαρος Βασιλειάδης.

Σε σχετική τοποθέτηση επισημάνθηκε πως η αντίθεση του Δήμου Θάσου στο ενδεχόμενο αποθήκευσης CO2 στη θαλάσσια περιοχή του Πρίνου βασίζεται, όπως αναφέρθηκε, σε επιστημονικά τεκμηριωμένα επιχειρήματα και εκφράστηκε η πρόθεση συνέχισης των ενεργειών και παρεμβάσεων για το θέμα.

Παράλληλα, εκφράστηκαν ευχαριστίες προς την επιστημονική ομάδα που συνεργάζεται με τον Δήμο, για τη συμβολή της στην καταγραφή και αξιολόγηση των δεδομένων που σχετίζονται με το έργο.

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading

Νέα Θάσου

35 χρόνια LEADER στην Καβάλα: Στο επίκεντρο η επόμενη μέρα της τοπικής ανάπτυξης

35-χρόνια-leader-στην-Καβάλα:-Στο-επίκεντρο-η-επόμενη-μέρα-της-τοπικής-ανάπτυξης

Με κεντρικό μήνυμα τη συνέχεια, τη συνεργασία και τη μετάβαση στη νέα εποχή του προγράμματος LEADER, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 7 Μαΐου 2026 στην αίθουσα «Φίλιππος» του Airotel Galaxy Hotel στην Καβάλα η επετειακή ημερίδα της Αναπτυξιακής Καβάλας ΑΑΕ ΟΤΑ για τα 35 χρόνια παρουσίας και συμβολής του θεσμού στην τοπική ανάπτυξη.

Η εκδήλωση συγκέντρωσε εκπροσώπους της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στελέχη αναπτυξιακών οργανισμών, Ομάδων Τοπικής Δράσης και φορέων από όλη τη χώρα, σε μια διοργάνωση με έντονο αναπτυξιακό και θεσμικό χαρακτήρα.

Κεντρική παρουσία της ημερίδας ήταν η Γενική Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Αργυρώ Ζέρβα, η οποία αναφέρθηκε στις προκλήσεις αλλά και στις δυνατότητες της νέας προγραμματικής περιόδου για την αγροτική ανάπτυξη και το LEADER, δίνοντας έμφαση στη σημασία της συνέχισης των τοπικών παρεμβάσεων μέσα από σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αναπτυξιακής Καβάλας ΑΑΕ ΟΤΑ και δήμαρχος Θάσου, Ελευθέριος Κυριακίδης, έκανε έναν συνολικό απολογισμό της πορείας της εταιρείας τα τελευταία 35 χρόνια, επισημαίνοντας το αποτύπωμα που άφησαν τα προγράμματα LEADER στις τοπικές κοινωνίες, στις μικρές επιχειρήσεις, στις υποδομές και συνολικά στην αναβάθμιση της υπαίθρου.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν επίσης οι δήμαρχοι Νέστου Σάββας Μιχαηλίδης, Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης και Καβάλας Θεόδωρος Μουριάδης, επιβεβαιώνοντας τη διαχρονική σύνδεση της αυτοδιοίκησης με τα αναπτυξιακά προγράμματα της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν τόσο ο απολογισμός του προγράμματος LEADER της περιόδου 2014–2022 όσο και οι βασικές κατευθύνσεις της νέας προγραμματικής περιόδου 2023–2027, με έμφαση στη συμμετοχική ανάπτυξη, στις τοπικές συνέργειες και στη στήριξη της περιφερειακής οικονομίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα έργα και στις επενδύσεις που υλοποιήθηκαν μέσω του τοπικού προγράμματος στην περιοχή παρέμβασης της Αναπτυξιακής Καβάλας, ενώ παρουσιάστηκαν και οι νέες δυνατότητες που ανοίγονται μέσα από το νέο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ.

Ξεχωριστή ήταν και η ευρωπαϊκή διάσταση της συζήτησης, μέσα από την παρέμβαση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Δικτύου LEADER, Ηρώς Τσιμπρή, η οποία στάθηκε στον ρόλο των τοπικών δικτύων και της συνεργασίας των Ομάδων Τοπικής Δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου LEADER και γενικός διευθυντής της Αναπτυξιακής Καβάλας ΑΕ, Μιχάλης Σκορδάς, υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας ενός ακόμη πιο ισχυρού δικτύου ΟΤΔ την επόμενη ημέρα του προγράμματος μετά το 2027, με στόχο τη διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής στην ελληνική περιφέρεια.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με παρεμβάσεις και συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων, με κοινή διαπίστωση ότι το LEADER παραμένει, μετά από τρεισήμισι δεκαετίες εφαρμογής, ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία στήριξης της τοπικής ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής στην ελληνική ύπαιθρο.

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading

Νέα Θάσου

Με ισχυρό αποτύπωμα η Αναπτυξιακή Καβάλας – Ηχηρό μήνυμα προοπτικής από τον Λευτέρη Κυριακίδη στα 35 χρόνια του LEADER

Με-ισχυρό-αποτύπωμα-η-Αναπτυξιακή-Καβάλας-–-Ηχηρό-μήνυμα-προοπτικής-από-τον-Λευτέρη-Κυριακίδη-στα-35-χρόνια-του-leader

Σε μια ιδιαίτερα προσεγμένη και άρτια οργανωμένη επετειακή ημερίδα, με έντονο συμβολισμό αλλά και ουσιαστικό περιεχόμενο, η Αναπτυξιακή Καβάλας ΑΑΕ ΟΤΑ τίμησε χθες τη συμπλήρωση 35 χρόνων συνεχούς παρουσίας και προσφοράς στην τοπική ανάπτυξη, αναδεικνύοντας το σημαντικό αποτύπωμα που έχει αφήσει το πρόγραμμα LEADER στον Νομό Καβάλας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία εκπροσώπων της Πολιτείας, της Αυτοδιοίκησης, στελεχών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εκπροσώπων του Ελληνικού Δικτύου LEADER και της ELARD, καθώς και ανθρώπων που διαχρονικά συνδέθηκαν με την πορεία και την εξέλιξη της Αναπτυξιακής Καβάλας.

Κεντρικό πρόσωπο ήταν ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Καβάλας και δήμαρχος Θάσου, Λευτέρης Κυριακίδης, ο οποίος έστειλε μήνυμα συνέχειας, συνεργασίας και νέας αναπτυξιακής προοπτικής για την περιοχή, παρουσιάζοντας το ουσιαστικό έργο που έχει παραχθεί όλα αυτά τα χρόνια μέσα από τις διαδοχικές περιόδους του LEADER.

Με περισσότερα από 300 έργα και συνολική δημόσια δαπάνη που ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια ευρώ, η Αναπτυξιακή Καβάλας κατάφερε να στηρίξει μικρές επιχειρήσεις, τουριστικές και αγροτουριστικές υποδομές, τοπικά προϊόντα, έργα πολιτισμού, αθλητισμού, περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και της υπαίθρου.

Ιδιαίτερη βαρύτητα είχε η αναφορά στη νέα προγραμματική περίοδο LEADER 2023–2027, η οποία ανοίγει έναν νέο κύκλο επενδύσεων και παρεμβάσεων, με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 4,1 εκατομμυρίων ευρώ, δίνοντας έμφαση στην επιχειρηματικότητα, στην ποιότητα ζωής, στις συνεργασίες και στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Όπως επισημάνθηκε και κατά τη διάρκεια της ημερίδας, η επιτυχία της Αναπτυξιακής Καβάλας δεν αποτυπώνεται μόνο στους αριθμούς και στα έργα, αλλά κυρίως στη διατήρηση της ζωής και της δραστηριότητας στην ύπαιθρο, μέσα από πρωτοβουλίες που έδωσαν κίνητρα σε ανθρώπους να παραμείνουν, να επενδύσουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους.

Η συνολική εικόνα της διοργάνωσης, το υψηλό επίπεδο συμμετοχών και η ουσιαστική συζήτηση που αναπτύχθηκε, επιβεβαίωσαν τον ενεργό ρόλο που συνεχίζει να διαδραματίζει η Αναπτυξιακή Καβάλας στην περιοχή, με τον Λευτέρη Κυριακίδη να πιστώνεται τη συνέπεια και τη σοβαρότητα με την οποία υπηρετεί έναν θεσμό που παραμένει κομβικός για την αναπτυξιακή πορεία του τόπου.

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα