Connect with us

Πολιτισμός

Ματαιώνονται τα «Λαϊκά Δρώμενα Δωδεκαημέρου» στην Π. Ε. Δράμας

Ματαιώνονται-τα-«Λαϊκά-Δρώμενα-Δωδεκαημέρου»-στην-Π-Ε.-Δράμας

Σας γνωστοποιούμε ότι στο πλαίσιο προστασίας της Δημόσιας Υγείας δεν θα πραγματοποιηθούν τα δρώμενα:

  1. «ΜΠΑΜΠΟΥΓΕΡΑ Καλής Βρύσης», στη Τοπική Κοινότητα Καλής Βρύσης Δήμου Προσοτσάνης
  2. «ΑΡΑΠΗΔΕΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ», στη Τοπική Κοινότητα Μοναστηρακίου, Δήμου Δράμας
  3. «ΜΠΑΜΠΙΝΤΕΝ», στη Τοπική Κοινότητα Πετρούσης, Δήμου Προσοτσάνης
  4. «ΑΡΑΠΗΔΕΣ ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟΥ», στη Δημοτική Κοινότητα Ξηροποτάμου, Δήμου Δράμας
  5. «ΧΑΡΑΠΙΑ ΠΑΓΟΝΕΡΙΟΥ», στη Τοπική Κοινότητα Παγονερίου, Δήμου Κάτω Νευροκοπίου
  6. «ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΒΩΛΑΚΑ», στη Τοπική Κοινότητα Βώλακα, Δήμου Κάτω Νευροκοπίου
  7. «ΛΑΪΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΠΥΡΓΩΝ», στη Τοπική Κοινότητα Πύργων, Δήμου Προσοτσάνης

της ετήσιας θεσμοθετημένης πολιτιστικής εκδήλωσης «ΛΑΪΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΔΩΔΕΚΑΗΜΕΡΟΥ» περιόδου 2021-2022, στα οποία η Π.Ε. Δράμας συμμετέχει κάθε έτος (ως συνδιοργανωτής) συνεργαζόμενη με τους κατά τόπους πολιτιστικούς φορείς, εξαιτίας των έκτακτων επιδημιολογικών συνθηκών.

Η μη πραγματοποίηση των ανωτέρω εκδηλώσεων που κρίνεται επιβεβλημένη και αναγκαία επιβεβαιώθηκε και από τους κατά τόπους πολιτιστικούς φορείς, κατόπιν και της της υπ’ αριθ.Δ1α/Γ.Π.οικ.81558/29-12-2021 Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 6290/ τ.Β’/29-12-2021), «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από την Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 06:00».

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΔΡΑΜΑΣ

ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΠΑΠΑΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Πολιτισμός

Το Cosmopolis Festival 2026 ολοκληρώθηκε! Η επόμενη ημέρα ξεκίνησε…

Το-cosmopolis-festival-2026-ολοκληρώθηκε!-Η-επόμενη-ημέρα-ξεκίνησε…

Έπειτα από τρεις ημέρες γεμάτες μουσική, εικόνες, χρώματα, πολιτισμούς και ανθρώπινες συναντήσεις, το Cosmopolis Festival 2026 ολοκλήρωσε τον κύκλο του, αφήνοντας πίσω του κάτι πολύ περισσότερο από μια σειρά εκδηλώσεων. Άφησε εμπειρίες, συγκίνηση, νέες συνεργασίες και την αίσθηση ότι η Καβάλα μπορεί, μέσα από τον πολιτισμό, να συνομιλεί ισότιμα με τον κόσμο.

Η φετινή διοργάνωση επιβεβαίωσε ότι το Cosmopolis παραμένει ένας ζωντανός και δυναμικός θεσμός, που εξελίσσεται χωρίς να χάνει την ταυτότητά του. Πλήθος πολιτών και επισκεπτών κατέκλυσε τους χώρους των εκδηλώσεων, συμμετείχε ενεργά στις δράσεις και αγκάλιασε κάθε στιγμή του φεστιβάλ, μετατρέποντας την πόλη σε μια μεγάλη γιορτή πολιτισμού και συνύπαρξης.

Η επιτυχία αυτή ανήκει σε όλους. Στους καλλιτέχνες που ταξίδεψαν μέχρι την Καβάλα για να μοιραστούν την τέχνη τους, στους εθελοντές που εργάστηκαν με αφοσίωση, στους εργαζόμενους, στους τεχνικούς, στους συνεργάτες, στους χορηγούς, στους φορείς που στήριξαν τη διοργάνωση και, πάνω απ’ όλα, στους ανθρώπους που με την παρουσία και τον ενθουσιασμό τους έδωσαν ζωή σε κάθε γωνιά της χερσονήσου της Παναγίας.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στον υπεύθυνο της διοργάνωσης και του καλλιτεχνικού προγραμματισμού, Κωνσταντίνο Θωμαδάκη, τον οποίο ο Δήμος Καβάλας ευχαριστεί θερμά για την αφοσίωση, το όραμα, την εμπειρία και την ακούραστη προσπάθειά του. Η συμβολή του υπήρξε καθοριστική, όχι μόνο για την άρτια υλοποίηση της φετινής διοργάνωσης, αλλά και για τη διαχρονική πορεία του Cosmopolis Festival ως ενός αναγνωρισμένου πολιτιστικού θεσμού. Η πόλη απέδειξε για ακόμη μία φορά ότι μπορεί να φιλοξενεί μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις με ποιότητα, συνέπεια και αυθεντική φιλοξενία. Η διοργάνωση μπορεί να ολοκληρώθηκε, όμως το αποτύπωμά της θα παραμείνει ζωντανό στις μνήμες όλων όσοι το έζησαν.

Το ραντεβού ανανεώνεται. Γιατί το Cosmopolis Festival δεν είναι απλώς ένα φεστιβάλ. Είναι μια ιδέα που συνεχίζει να ταξιδεύει, ξεκινώντας κάθε φορά από την Καβάλα.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Πολιτισμός

ΕΙΡΗΝΗ δια χειρός Νίκου Καραθάνου στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

ΕΙΡΗΝΗ-δια-χειρός-Νίκου-Καραθάνου-στο-Αρχαίο-Θέατρο-Φιλίππων

Ποιος θα ζει το καλοκαίρι

Και ποιος αύριο;

Ούτε ο χρόνος δεν το ξέρει

Πόσο μάλλον το αστέρι

Το Επιδαύριο

Πέφτουνε ξανά τα Έθνη

Στα πατώματα

Τη γλυκειά πενιά μου άκου

Απ’ την άκρη αυτού του λάκκου

Με τα πτώματα

Πες μια ευχή για την Ειρήνη

Μις Υφήλιος

Γιατί ο κάθε πόλεμός μου

Είμ’ εγώ κι ο εαυτός μου

Ειν’ Εμφύλιος

H Ειρήνη είναι μια γιορτή ενός αγροτικού κόσμου που χάθηκε, είναι ένα κωμικό, ακατανίκητο επιχείρημα, ένα πανηγύρι του λαϊκού ανθρώπου με υλικό τους ίδιους τους καπνούς του πολέμου, ένας αναμμένος μπερντές μέσα στη φρίκη. Ο Νίκος Καραθάνος, ο Φοίβος Δεληβοριάς και ο Άγγελος Τριανταφύλλου είναι οι βασικοί συνένοχοι μιας νέας παράστασης, μιας νέας διασκευής, μιας απάντησης στην τρέλα με την τρέλα.

Μετά την πρεμιέρα της στην Επίδαυρο στις 24 και 25 Ιουλίου, η Ειρήνη του Νίκου Καραθάνου ταξιδεύει σε επιλεγμένες πόλεις σε όλη την Ελλάδα, με σταθμό την Καβάλα στις 8 και 9 Αυγούστου.

Η πρωτότυπη κωμωδία του Αριστοφάνη ανέβηκε για πρώτη φορά στα Μεγάλα Διονύσια του 421 π.Χ. και απέσπασε το δεύτερο βραβείο. Γράφτηκε σε μια κρίσιμη ιστορική συγκυρία, λίγο πριν από τη Νικίειο Ειρήνη και ως αντίδραση στην ελπίδα για κατάπαυση των εχθροπραξιών που ανέτειλε χάρη στον θάνατο των φιλοπόλεμων στρατηγών, του Αθηναίου Κίμωνα και του Σπαρτιάτη Βρασίδα στη μάχη της Αμφίπολης. Η κωμωδία αντανακλά την έντονη κοινωνική κόπωση από τον Πελοποννησιακό Πόλεμο και πραγματεύεται με λυρική ευφράδεια και τον γνώριμο αριστοφανικό σαρκασμό την παράλογη εμμονή στον πόλεμο και τις καταστροφικές συνέπειες που έχει στην καθημερινή ζωή, την εργασία και την ευτυχία των ανθρώπων. Ο Αριστοφάνης αντιπαραβάλλει τη βία και το κέρδος των πολεμοκάπηλων με τη γονιμότητα, τον έρωτα και τη συλλογική ευημερία που φέρνει η ειρήνη. Παρά τη φαινομενικά ουτοπική λύση, η κωμωδία δεν είναι αφελής: αναγνωρίζει τις αντιστάσεις, τα συμφέροντα και την αδράνεια που εμποδίζουν την αποκατάσταση της ειρήνης.

Η Ειρήνη κατέχει κομβική θέση στο συνολικό έργο του Αριστοφάνη ως άκρως συμφιλιωτική και η πιο αισιόδοξη από τις πολιτικές του κωμωδίες. Παρά τον ισχυρό δεσμό της με την εποχή που τη γέννησε, η κωμωδία παραμένει διαχρονική γιατί φωτίζει έναν μηχανισμό που επαναλαμβάνεται μέχρι σήμερα: πολέμους που παρατείνονται εις βάρος των πολλών και προς όφελος λίγων. Η επιμονή του απλού ανθρώπου να διεκδικήσει την ειρήνη, ακόμη και κόντρα στη λογική της εξουσίας, καθιστά το έργο απόλυτα επίκαιρο στον σημερινό κόσμο όπου οι εισβολές, η βία, οι απειλές, η ανασφάλεια και ο κυνισμός εξακολουθούν να παρουσιάζονται ως αναπόφευκτα.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Διασκευή – Πρωτότυπο Κείμενο – Τραγούδια: Φοίβος Δεληβοριάς

Σκηνοθεσία – Σύλληψη: Νίκος Καραθάνος

Συνεργασία στη σκηνοθεσία: Άγγελος Τριανταφύλλου

Συνεργάτις δραματουργός: Έρι Κύργια

Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη

Κοστούμια: Άγγελος Μέντης

Μουσική: Φοίβος Δεληβοριάς, Άγγελος Τριανταφύλλου

Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου

Κίνηση: Αμάλια Μπένετ

Χορογραφία: Αλέξανδρος Σταυρόπουλος

Σύμβουλος επί του αρχαίου κειμένου: Γιάννης Αστερής 

Βοηθοί σκηνοθέτες: Δημήτρης και Ορέστης Σταυρόπουλος

Βοηθός σκηνογράφου: Μαρία Καλοφούτη

Bοηθός β’ σκηνογράφου: Μαρίλια Διάφα

Βοηθός ενδυματολόγου: Αλεξάνδρα Αναστασία Φτούλη

Βοηθός σκηνοθέτη: Ναυσικά Κίρκη

Μακιγιάζ: Όλγα Φαλέι

Κομμώσεις: Θωμάς Γαλαζούλας

Φωτογραφίες Backstage: Δημήτρης Μακρής

Φωτογραφίες promo: Ελίνα Γιουνανλή

Υπεύθυνη Περιοδείας: Κατερίνα Καμαρινοπούλου

Επικοινωνία – Γραφείο Τύπου: Μαρία Τσολάκη

Social Media – Διαφήμιση: Renegade Media, Βασίλης Ζαρκαδούλας

Διεύθυνση παραγωγής: Έφη Πανουργιά

Εκτέλεση παραγωγής: Γιάννης Κουλούρης, Κατερίνα Καμαρινοπούλου 

Παραγωγή Θεατρικές Παραγωγές Τεχνηχώρος

Σε συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Διανομή 

Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Θανάσης Αλευράς, Έμιλυ Κολιανδρή, Γιάννης Κότσιφας, Πάνος Παπαδόπουλος, Ζέτα Μακρυπούλια, Βάσω Καβαλιεράτου, Φοίβος Δεληβοριάς, Νίκος Καραθάνος, Άγγελος Τριαντάφυλλου, Γιλμάζ Χουσμέν, Άλκης Μπακογιάννης, Κωνσταντίνος Κοντογεωργόπουλος, Κωνσταντίνος Ζωγράφος, Γιάννης Σαμψαλάκης, Βασίλης Παπαδόπουλος, Σπύρος Μπόσγας, Αντώνης Χρήστου 

Ορχήστρα επι σκηνής: Ανδρέας Πολυζωγόπουλος, Θοδωρής Ρέλλος, Γιόελ Σότο, Γιάννης Αγγελόπουλος (Jan Van De Engel)

Ευχαριστούμε το φυτώριο GRYLLIS WATER LILIES για τη φιλοξενία της φωτογράφισης.

Ημέρα: Σάββατο 8 & Κυριακή 9 Αυγούστου

Ώρα: 21:00

Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

ΚΑΒΑΛΑ

Προπώληση Εισιτηρίων:
https://www.more.com/gr-el/tickets/theater/eirini-periodeia/

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Νέα Θάσου

«ΚΑΘΕ ΠΕΜΠΤΗ ΚΥΡΙΕ ΓΚΡΗΝ» του Τζεφ Μπάρον

Πέμπτη 16 Ιουλίου στον Αύλειο Γυμνασίου-Λυκείου Λιμεναρίων

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
https://www.more.com/gr-el/tickets/theater/kathe-pempti-kyrie-gkrin-periodeia/

Η επιτυχημένη παράσταση «Κάθε Πέμπτη Κύριε Γκρην» του Jeff Baron, σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη, επιστρέφει το καλοκαίρι του 2026 σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

Στον ρόλο του κυρίου Γκρην ο Γιώργος Κωνσταντίνου, σε μια ερμηνεία που αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το κοινό, ενώ τον ρόλο του Ρος ερμηνεύει ο Θανάσης Πατριέρχεας.

Η παράσταση παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία για δύο συνεχόμενες θεατρικές περιόδους (2023/2024 & 2024/2025) στην Αθήνα, στο Θέατρο Αργώ, καθώς και στη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο Radio City, αποσπώντας θερμές κριτικές και σημειώνοντας έντονη ανταπόκριση από το κοινό.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ:
Ο κύριος Γκρην, ένας μοναχικός Νεοϋορκέζος, έχει αποσυρθεί από τη ζωή μετά τον θάνατο της γυναίκας του και ζει απομονωμένος στο διαμέρισμά του στο Μανχάταν. Εκεί δέχεται, κάθε Πέμπτη, τις επισκέψεις ενός νεαρού άνδρα, του Ρος, που εργάζεται σε μια μεγάλη πολυεθνική εταιρεία. Αυτό που ξεκινά ως μια τυπική υποχρέωση, εξελίσσεται σε μια σχέση που θα αλλάξει για πάντα και τους δύο.

Η απρόσμενη αυτή συνάντηση θα τους σύρει έξω από τη ζώνη ασφαλείας τους, θα κλονίσει τις βεβαιότητές τους, θα απαλύνει τα αγκάθια και τις άμυνές τους. Οι δύο τόσο γνώριμοι σε όλους μας χαρακτήρες — ο ηλικιωμένος Γκρην και ο νεαρός Ρος — που ήρθαν κοντά εξαιτίας ενός επιπόλαιου ατυχήματος, θα διανύσουν ολόκληρη την ανθρώπινη διαδρομή: από το ξεκαρδιστικό γέλιο έως τα πιο λυτρωτικά δάκρυα συγκίνησης.

Μαζί θα καταργήσουν την απόσταση που τους χωρίζει και θα γίνουν, με έναν τρόπο βαθύ και αμετάκλητο, συγγενείς.

Ένα θεατρικό έργο–ύμνος στη διαφορετικότητα, που έχει παρουσιαστεί σε περισσότερες από 50 χώρες και έχει αποσπάσει πολλαπλά θεατρικά βραβεία. Μια σύγχρονη ιστορία που προτείνει την ανθρώπινη τρυφερότητα ως ουσιαστικό όπλο αντίστασης στις θηριωδίες του παρελθόντος και στις αγκυλώσεις του παρόντος.

Δύο μοναξιές που συναντιούνται για να βγουν μαζί από το καβούκι τους — προς το φως.

Ερμηνεύουν:

Γιώργος Κωνσταντίνου & Θανάσης Πατριαρχέας

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Μετάφραση: Τζεφ Μπάρον & Κώστας Γάκης
Σκηνοθεσία / Μουσική σύνθεση: Κώστας Γάκης
Σκηνογραφία: Αντώνη Χαλκιάς
Ενδυματολογία: Μάριος Ράμμος
Φωτισμοί: Θοδωρής Γκόγκος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Νατάσα-Φαίη Κοσμίδου
Βοηθός Σκηνογράφου: Ελεονώρα Καραβανή
Creative Agency: GridFox

 

 Υπεύθυνος επικοινωνίας: Ρίτα Σίσιου (margaritasisiou@gmail.com)

 Οργάνωση Παραγωγής: Χριστιάνα Σακαρέλη (6906 140 378)
Παραγωγή: Non Grata Productions

ΔΙΑΡΚΕΙΑ
90 Λεπτά

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

–        Κανονικό: 20€
–        Μειωμένο: 18€

 

 

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα