Connect with us

Νέα Θάσου

Η Θάσος τίμησε με λαμπρότητα και φέτος την σύναξη των Αγίων της

Η-Θάσος-τίμησε-με-λαμπρότητα-και-φέτος-την-σύναξη-των-Αγίων-της

Οι άγιοι που έζησαν ή πέρασαν το ευλογημένο νησί της Θάσου, ένα μέρος πλούσιο σε πολιτισμό, θρησκευτική παράδοση, ευλάβεια και μακραίωνη ιστορία, από την αρχαιότητα έως σήμερα, αποτελούν τους προστάτες και πολιούχους αυτού του ιερού τόπου τίμησε το πρωί της Κυριακής 8 Σεπτεμβρίου παρουσία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη ΦΝΘ Στεφάνου, του Δημάρχου Θάσου Λευτέρη Κυριακίδη, Αντιδημάρχων, του Προέδρου της ΔΕΥΑΘ καθώς και του Προέδρου του ΔΛΤ Θάσου, του Αντιπροέδρου του Οργανισμού Τουρισμού, εκπροσώπων Σωμάτων Ασφαλείας, του Λοχαγού της Εθνοφυλακής και πλήθος πιστών.

Η Θάσος διατηρεί ζωντανή την παρουσία αυτών των αγίων μέσα στην παράδοσή της, καθώς κατέχουν μια ιδιαίτερη θέση στις καρδιές των πιστών και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της τοπικής θρησκευτικής κληρονομιάς.

Οι Άγιοι αυτοί είναι:

ο όσιος και θεοφόρος πατὴρ ηµών ∆ανιὴλ ο εν τη µικρά νήσῳ Γραµβούσῃ παρὰ τη νήσῳ της Θάσου ασκήσας,
ο όσιος και θεοφόρος πατὴρ ηµών Ευθύµιος ο εν Θάσῳ ασκήσας,
ο όσιος και θεοφόρος πατὴρ ηµών Λουκάς ο παρὰ τη ιερά Μονή του Αρχαγγέλου εν Θάσῳ ασκήσας,
ο όσιος και θεοφόρος πατὴρ ηµών Ευφρόσυνος ο συγχωρηµένος ο εκ Θάσου καταγόµενος και εν τω αγιωνύµῳ Όρει του Άθω ασκήσας,
ο άγιος ένδοξος Νεοµάρτυρας Ιωάννης ο παίς, ο εν Μαριαίς της Θάσου γεννηθείς και εν Κωνσταντινουπόλει µαρτυρήσας, και
η οσία µήτηρ ηµών και οµολογήτρια Χάιδω, η εκ Στανού της Χαλκιδικής κατάγοµένη και εν Θάσῳ ασκήσασα.-

Όπως είναι γνωστό, το 2022, στις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε επίσημα ο εορτασμός με τη συμμετοχή του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη μας κ. Βαρθολομαίου, του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και του Μακαριωτάτου Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου, μαζί με πλήθος Αρχιερέων, κληρικών, καθώς και στρατιωτικών και πολιτικών αρχών του τόπου.

Στην ίδια τελετή, τοποθετήθηκε και η ιερή εικόνα των Αγίων της Θάσου, η οποία από τότε φυλάσσεται στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην Παναγία, όπου κάθε χρόνο πραγματοποιούνται οι εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν των Αγίων.

Φέτος, με τη χάρη του Θεού, αποφασίστηκε η μεταφορά της ιεράς εικόνος στη νότια πλευρά του νησιού και συγκεκριμένα στον μεγαλοπρεπή και νεόκτιστο Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ποτού.

Η ιερά εικόνα έφτασε με στρατιωτικό οχήμα.

Εκεί έγινε η επίσημη υποδοχή της από τον ιερό κλήρο και τις αρχές του νησιού με τις αποδιδόμενες τιμές και στη συνέχεια τελέστηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός ενώ μετά το πέρας του Εσπερινού η ιερά εικόνα των αγίων της Θάσου επανήλθε στον ιερό Ναό της Παναγίας, όπου την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου το πρωΐ θα τελεσθεί ο Όρθρος, η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και η Επίσημος Δοξολογία για την εορτή των Θασίων Αγίων

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading
Advertisement

Νέα Θάσου

Διάρρηξη σε εκδοτήρια ναυτιλιακών εταιρειών στη Θάσο

Διάρρηξη-σε-εκδοτήρια-ναυτιλιακών-εταιρειών-στη-Θάσο

Τις πρώτες πρωινές ώρες χθες ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Θάσου για περιστατικό διάρρηξης σε τρία (03) εκδοτήρια ναυτιλιακών εταιρειών, τα οποία ευρίσκονται εντός της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα (Χ.Ζ.Λ.) Θάσου.

Προανάκριση διενεργείται από το Α’ Λιμενικό Τμήμα Θάσου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καβάλας, για παράβαση των άρθρων 372 «Κλοπή» και 378 «Φθορά ξένης ιδιοκτησίας» του Π.Κ.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Νέα Θάσου

Μια όμορφη πρωτοβουλία ευπρεπισμού στην Παναγία Θάσου

Μια-όμορφη-πρωτοβουλία-ευπρεπισμού-στην-Παναγία-Θάσου

Μια ξεχωριστή παρέμβαση ευπρεπισμού σε γειτονιά της Παναγίας, λίγα μόλις μέτρα από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ανέδειξε ο δήμαρχος Θάσου Λευτέρης Κυριακίδης.

Με ανάρτησή του, ο δήμαρχος συνεχάρη θερμά τη δημιουργό της παρέμβασης, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για μια πράξη που αποδεικνύει έμπρακτα την αγάπη των κατοίκων για τον τόπο τους.

Ο κ. Κυριακίδης κάλεσε, παράλληλα, τους κατοίκους να ακολουθήσουν το παράδειγμα ανθρώπων που φροντίζουν τις γειτονιές τους με ανιδιοτέλεια και διάθεση προσφοράς, χωρίς δεύτερες σκέψεις.

«Για ένα και μόνο λόγο… γιατί αγαπούν το χωριό τους, το νησί μας, τη Θάσο μας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, αναδεικνύοντας τη σημασία της ενεργού συμμετοχής των πολιτών στη διατήρηση και βελτίωση της εικόνας των οικισμών του νησιού.

Η πρωτοβουλία στην Παναγία αποτελεί ένα μικρό αλλά ουσιαστικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η φροντίδα και η προσωπική προσφορά μπορούν να συμβάλουν στην αισθητική αναβάθμιση μιας γειτονιάς και, συνολικά, στην καλύτερη εικόνα ενός τόπου.

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading

Νέα Θάσου

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικές εκτάσεις της Θάσου λόγω του πολύ υψηλού κίνδυνου πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) και στις 14-08-2026»

Απαγόρευση-κυκλοφορίας-σε-δασικές-εκτάσεις-της-Θάσου-λόγω-του-πολύ-υψηλού-κίνδυνου-πυρκαγιάς-(κατηγορία-κινδύνου-4)-και-στις-14-08-2026»

Κατόπιν της έκδοσης του ημερήσιου χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για αύριο Παρασκευή 14-08-2026, της υπ. αριθμ. Α3086/13-08-2026 (ΑΔΑ: 9ΨΦΣ46ΝΠΙΘ-ΣΤ4) Απόφασης του ΓΓΠΠ να τεθεί σε κατάσταση κινητοποίησης (Red Code) αύριο Παρασκευή 14.8.2026, σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ δ΄ του Ν.4662/2020 όπως ισχύει, η Περιφερειακή Ενότητα Θάσου, και λαμβάνοντας υπόψη:
α) την υπ. αριθμ. 132844/1491/24-04-2026 (ΑΔΑ: ΨΑ7Π7ΛΒ-25Β) Απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Καβάλας & Θάσου, περί απαγόρευσης διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων εντός δασικών εκτάσεων όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι 4 και 5 λόγω υψηλού κινδύνου εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς,
β) το άρθρο 129 «Μέτρα αποτροπής κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς σε περιοχές NATURA, δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση» και 130 του Ν.4926/2022,
γ) τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς για τις 14/08/2026 που κατατάσσει την ΠΕ Θάσου στην κατηγορία κινδύνου 4 Πολύ Υψηλή,
δ) την υπ. αριθμ. Α3086/13-08-2026 (ΑΔΑ: 9ΨΦΣ46ΝΠΙΘ-ΣΤ4)Απόφαση του ΓΓΠΠ.
ενημερώνουμε τους πολίτες της Θάσου ότι και την Παρασκευή 14η Αυγούστου 2026 (από 00:01 πμ) και μέχρι νεωτέρας:
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η διέλευση, παραμονή και κυκλοφορία προσώπων και οχημάτων, με εξαίρεση των περιπτώσεων που αναφέρονται στο άρθρο 130 του ν.4926/2022 (πρόσωπα που κατοικούν ή εργάζονται στις περιοχές του άρθρου 129, αποκλειστικά για την μετακίνηση τους από και προς την κατοικία ή εργασία τους, καθώς και πρόσωπα που μετακινούνται εντός του οδικού δικτύου), εντός των κάτωθι δασικών εκτάσεων της Θάσου:

  • Μακρύαμμος- Παραλία Παναγίας (Χρυσή Αμμουδιά)
  • Λαιμός – Αρχαίο Θέατρο
    Αυστηρά ελεγχόμενη κυκλοφορία:
  • Αγ. Παντελεήμονας – Αγ. Μαρίνα – Αγ. Ειρήνη
  • Ποταμιά – Πηγές Ποταμιάς
  • Θεολόγος (θέση Καμίνι)
  • Λιμενάρια – Κάστρο (Μεγάλος Λάκκος – Καταρράκτες)
  • Λιμενάρια – Κάστρο (Κάμπος προς Βάτο)
  • Μαριές-Φράγμα Μαριών
  • Μικρό Καζαβίτι-Αγ. Παντελεήμονα
  • Καζαβίτι – Τούμπα
  • Ραχώνι
  • Καλλιράχη
  • Σωτήρος
    Καλούμε τους πολίτες της Θάσου να βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την αποφυγή εκδήλωσης Δασικών Πυρκαγιών και ειδικότερα κάθε ενέργειας που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά από αμέλεια.
    Επισημαίνουμε ότι σύμφωνα με τις ισχύουσες Πυροσβεστικές Διατάξεις, απαγορεύεται ρητά το άναμμα φωτιάς καθώς και η εκτέλεση θερμών εργασιών από επαγγελματίες (αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι κλπ).
    Οι μόνιμοι κάτοικοι, που δραστηριοποιούνται στις παραπάνω περιοχές απαγόρευσης και ελέγχου, υποχρεούνται να συνεργάζονται με τις υπηρεσίες εφαρμογής των μέτρων.
    Παρακαλούμε για την επαγρύπνηση των δυνάμεών μας.

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα