Connect with us

Καβάλα

Συμφωνητικό για την κατασκευή μονάδας προχωρημένης επεξεργασίας ιλύος από τις Ε.Ε.Λ. των Δήμων Καβάλας και Παγγαίου

Συμφωνητικό-για-την-κατασκευή-μονάδας-προχωρημένης-επεξεργασίας-ιλύος-από-τις-ΕΕΛ.-των-Δήμων-Καβάλας-και-Παγγαίου

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Απόστολος Χρόνης και ο εκπρόσωπος της εταιρείας “ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ”, Διονύσης Γεωργόπουλος, παρουσία του Δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη και του Προέδρου της ΔΕΥΑ Παγγαίου, Πάρη Γρηγοριάδη, υπέγραψαν το μεσημέρι της Τρίτης 19 Δεκεμβρίου 2023, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, το συμφωνητικό για την εκτέλεση του έργου “Κατασκευή μονάδας προχωρημένης επεξεργασίας ιλύος από τις Ε.Ε.Λ. των Δήμων Καβάλας και Παγγαίου”.

Περιγραφή φυσικού αντικειμένου

Η μονάδα ηλιακής ξήρανσης ιλύος από τις Ε.Ε.Λ. των Δήμων Καβάλας και Παγγαίου θα κατασκευαστεί σε 43 στρεμμάτων πλησίον του Χ.Υ.Τ.Α., στο αγρόκτημα της Παλαιάς Καβάλας, και θα έχει τη δυνατότητα ηλιοθερμικής ξήρανσης της ιλύος που θα παράγεται από το σύνολο των Ε.Ε.Λ. των Δήμων Καβάλας και Παγγαίου, δηλαδή από τις Ε.Ε.Λ.:

Πόλης Καβάλας

Παλαιού Τσιφλικίου

Δ.Ε. Φιλίππων

Ελευθερούπολης

Ελευθερών

Παγγαίου

Τ.Κ. Ορφανού

Τ.Κ. Κηπιών

Τ.Κ. Μυρτοφύτου

Τ.Κ. Ορφανίου

Τ.Κ. Φωλιάς

Η επιφάνεια ξήρανσης θα είναι έκτασης 7,5 στρεμμάτων, υποβοηθούμενη από εξωτερική θερμότητα, η οποία θα παράγεται από την καύση φυσικού αερίου. Η μονάδα σχεδιάστηκε έτσι ώστε να μπορεί να επεξεργάζεται ποσότητα ιλύος ίση με 13.581 τόνους/έτος. Η εγκατάσταση θα περιλαμβάνει τα εξής βασικά στοιχεία:

χώρο εισόδου για την υποδοχή της αφυδατωμένης ιλύος

έξι κελιά ηλιακής ξήρανσης, σε μορφή θερμοκηπίων

μηχανικό σύστημα τροφοδοσίας και διάστρωσης

χώρο αποθήκευσης τελικού προϊόντος

κτήριο διοίκησης

κτήριο ενέργειας

μονάδα απόσμησης

εγκαταστάσεις αερισμού, φωτισμού, οδοφωτισμού και εγκατάσταση παρακολούθησης των παραμέτρων λειτουργίας της μονάδας

βοηθητικά έργα υποδομής και δίκτυο περιμετρικής οδοποιίας

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ ΘΟΔΩΡΟΥ ΜΟΥΡΙΑΔΗ

“Θεωρώ ότι η Κατασκευή Μονάδας Προχωρημένης Επεξεργασίας Ιλύος, από τις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων των Δήμων Καβάλας και Παγγαίου, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες επενδύσεις των Δήμων Καβάλας και Παγγαίου, στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Η νέα μονάδα θα λύσει οριστικά το πρόβλημα διαχείρισης της λυματολάσπης, ολοκληρώνοντας με τον πλέον σύγχρονο τρόπο την οικολογική μας παρέμβαση στη διαχείριση των υγρών αποβλήτων.

Το συμφωνητικό που θα υπογράψουμε σήμερα με την εταιρεία «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε.», είναι αποτέλεσμα της πολύ καλής συνεργασίας των δύο ΔΕΥΑ, καθώς φρόντισαν για την γρήγορη και αποτελεσματική ωρίμανση των μελετών του έργου.

Επιτρέψτε μου να συγχαρώ τους Πρόεδρους και το προσωπικό των ΔΕΥΑ Καβάλας και Παγγαίου, για την επάρκεια και τον άριστο επαγγελματισμό τους, όπως επίσης και τον συνάδελφο μου, Φίλιππο Αναστασιάδη, διότι πίστεψε και στήριξε με όλες τις δυνάμεις αυτό το εγχείρημα.

Από την εποχή της κατασκευής των μονάδων βιολογικού καθαρισμού υγρών λυμάτων, ένα από τα σοβαρότερα θέματα που αντιμετωπίζουν οι ΔΕΥΑ είναι η διαχείριση της λυματολάσπης.

Μετά από 24 μήνες και αφού δεχτεί την κατάλληλη επεξεργασία, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εδαφοβελτιωτικό υλικό από τους αγρότες ή ως υλικό εδαφοκάλυψης του ΧΥΤΑ.

Το εν λόγω έργο είναι μία ακόμη απόδειξη ότι σε πολλές ΔΕΥΑ γίνεται σοβαρή δουλειά, η οποία φαίνεται τόσο στη διευθέτηση των καθημερινών προβλημάτων, όσο και στην απορρόφηση κονδυλίων από διάφορα προγράμματα, προκειμένου να βελτιώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα στην περιοχή.

Είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς την κεντρική διοίκηση ότι οι όποιες αποφάσεις για την λειτουργία των ΔΕΥΑ όλης της χώρας το επόμενο διάστημα, δεν πρέπει να έχουν οριζόντιο χαρακτήρα.

Εδώ θέλω να θυμίσω πως η ΔΕΥΑ Καβάλας, μέσα σε τέσσερα χρόνια, προχώρησε στη μελέτη και την υλοποίηση έργων ύψους 107 εκατ. ευρώ, φανερώνοντας ότι το σημερινό της διοικητικό σχήμα δεν χρήζει αλλαγών ή, πολύ περισσότερο, ανώφελων συγχωνεύσεων.

Είμαστε αντίθετοι με τα σχέδια που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας και προβούμε στις απαραίτητες κινήσεις για να τα αποτρέψουμε”.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Πρόεδρος ΔΕΥΑΚ, Απόστολος Χρόνης: “Θέλω να πω ένα μεγάλο μπράβο στις υπηρεσίες και των δύο ΔΕΥΑ, διότι κατάφεραν να εντάξουν στο Ταμείο Ανάκαμψης ένα τόσο σημαντικό έργο, το όποιο θα μας δώσει την ευκαιρία να διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο τη λυματολάσπη και να προστατεύσουμε παράλληλα το περιβάλλον. Οι ΔΕΥΑ, όπως συνέβη πολλές φορές στο παρελθόν, μπορούν μια χαρά να συνεργαστούν μεταξύ τους. Μόνοι μας μπορούμε καλύτερα και αυτό φαίνεται και με την υπογραφή του συμφωνητικού για τη μονάδα επεξεργασίας ιλύος. Η εν λόγω μονάδα θα είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη, πέρα όλων των άλλων, και για τους αγρότες της περιοχής μας, καθώς θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις καλλιέργειες τους”.

Πρόεδρος ΔΕΥΑ Παγγαίου, Πάρης Γρηγοριάδης: “Η ΔΕΥΑ Παγγαίου έχει τις μονάδες του Παλαιοχωρίου, του Ορφανού και της Νέας Περάμου. Σύμφωνα με όσα προβλέπει η σύμβαση, έχουμε την υποχρέωση να παρέχουμε 30.000 τόνους λυματολάσπη για επόμενα 30 χρόνια στη μονάδα που θα κατασκευαστεί. Θέλω με τη σειρά μου να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Καβάλας και τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ για την άψογη συνεργασία που είχαμε όλο αυτό το διάστημα και, βεβαίως, για το αποτέλεσμα της κοινής μας προσπάθειας”.

Πρόεδρος της εταιρείας “ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ”, Διονύσης Γεωργόπουλος: “Προφανώς και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να τελειώσει το έργο όσο πιο σύντομα γίνεται. Το τελικό προϊόν, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εδαφοβελτιωτικό, ενώ η μονάδα θα είναι ενεργειακά αυτόνομη”.

Βασικά στοιχεία του έργου

Χρηματοδότηση: Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Προϋπολογισμός: 12.935.680 ευρώ

Χρόνος περαίωσης: 24 μήνες

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Καβάλα

ΟΕΒΕΚ: Ελπίζουμε ο ΟΛΚ να βρει τον ρόλο του στη κοινωνία του Ν. Καβάλας

ΟΕΒΕΚ:-Ελπίζουμε-ο-ΟΛΚ-να-βρει-τον-ρόλο-του-στη-κοινωνία-του-Ν.-Καβάλας

Την Τετάρτη 21/2/24 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του διευθύνοντα συμβούλου του ΟΛΚ κου Βλάχου Άγγελου με εκπροσώπους της ΟΕΒΕΚ και συγκεκριμένα με κύριο θέμα την αύξηση των τελών κοινόχρηστων χώρων που αποφάσισε άνευ διαβούλευσης ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού καθώς και την κατάσταση που επικρατεί στου λιμένες Καβάλας-Κεραμωτής και Ν. Περάμου.

Τα επιχειρήματα μας δεν έπεισαν τον διευθύνοντα σύμβουλο για διατήρηση των τιμών στα σημερινά επίπεδα. Ισχυρίστηκε ότι δεν πρόκειται για αύξηση αλλά για επαναφορά των τιμών στα επίπεδα του 2016. Τότε ο οργανισμός είχε προβεί σε μειώσεις για καθαρά πρακτικούς λόγους.

Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο χερσαίο τμήμα του Ν. Καβάλας αποκλειστικής ευθύνης του ΟΛΚ όπως καθαριότητα, ασφάλεια, αισθητική, φωτισμός κτλ. ο κύριος Βλάχος αναγνώρισε τα προβλήματα που επικρατούν και δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση τους.

Ελπίζουμε όμως ότι ο ΟΛΚ θα βρει τον ρόλο του στη κοινωνία του Ν. Καβάλας γιατί οι χώροι ευθύνης που διαχειρίζεται είναι αναπόσπαστο κομμάτι του τόπου μας και της καθημερινής μας ζωής οπότε και επιβάλλεται να κατανοεί την κοινωνία και να μην λειτουργεί με μοναδικό σκοπό την αύξηση των κερδών της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ και βασικό μέλημα τα συμφέροντα του μεγαλομετόχου.

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΚ κ. Χατζηχρήστος Θόδωρος, ο κ. Τσαλίκης Γιώργος μέλος του ΔΣ της ΟΕΒΕΚ, ο κ. Βαφείδης Γιώργος πρόεδρος του Σωματείου Καφεζυθοπωλών Ν. Καβάλας και γενικός γραμματέας της ΟΕΒΕΚ , ο κ. Συρόπουλος Γιώργος εκπρόσωπος του Σωματείου Εστιατόρων Ν. Καβάλας, ο κ. Ανδρεάδης Αλέξανδρος πρόεδρος του Συλλόγου Ελεύθερων Επαγγελματιών Ν. Περάμου, ο κ. Γκριτζελάκης Χριστόφορος και ο κ. Χατζηγερακούδης Χρήστος εκπρόσωποι του Συλλόγου Επαγγελματιών Κεραμωτής.

Εκ της Διοικήσεως

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Παράταση στην διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS ζητά το Επιμελητήριο

Παράταση-στην-διασύνδεση-των-ταμειακών-μηχανών-με-τα-pos-ζητά-το-Επιμελητήριο

Παράταση στην διαδικασία διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS, ζητά με υπόμνημά του προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη, το Επιμελητήριο Καβάλας.

Αναλυτικά αναφέρει:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Σας μεταφέρουμε το δίκαιο αίτημα των μελών μας για τη δυνατότητα παράτασης έξι (6) μηνών της διαδικασίας διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές για τους παρακάτω λόγους:

Μεγάλη καθυστέρηση για την αναβάθμιση των POS δημιουργείται από τους προμηθευτές, λόγω όγκου εργασιών των υπηρεσιών, δυσκολίες σύνδεσης και δικτύωσής τους από τους προμηθευτές των ταμειακών μηχανών και γενικότερα αδυναμία εξυπηρέτησης των χιλιάδων επιχειρήσεων που πρέπει να διασυνδεθούν.

Δυσκολία προσαρμογής των επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα της ψηφιακής φορολογικής διοίκησης, πρόβλημα που απαιτεί εκπαίδευση των επιχειρηματιών ώστε να αποκτήσουν τις στοιχειώδεις γνώσεις.

Οι εγκρίσεις για διάθεση των σχετικών μηχανημάτων POS, παρουσιάζουν ιδιαίτερα μεγάλη καθυστέρηση, καθώς οι τράπεζες δεν έχουν άμεσα διαθέσιμα τα αντίστοιχα μηχανήματα, ενώ παράλληλα απαιτείται χρόνος για την εγκατάστασής τους. Το κόστος που απαιτείται για την αγορά του POS και το σχετικό λογισμικό πρόγραμμα αδυνατούν να καλύψουν σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω μειωμένης κατανάλωσης.

Για τη σωστή εφαρμογή στα νέα δεδομένα χρήσης του POS, θα έπρεπε να είχαν προβλεφθεί και ειδικά προγράμματα χρήσης POS.

κε Υπουργέ,

Ζητούμε αυτή τη παράταση των έξι μηνών, καθώς η επιβολή των προστίμων είναι ιδιαίτερα υψηλή και η μη χρήση των συστημάτων δεν θα μπορεί να καταλογιστεί στις επιχειρήσεις δεδομένου, ότι δεν υπήρξε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να προσαρμοστούν στις νέες διαδικασίες, που απαιτούνται για την ορθή λειτουργία της επιχείρησής τους.

Κρίνουμε, ότι το αίτημά μας είναι αναγκαίο και παρακαλούμε με τη προσωπική σας παρέμβαση να δοθεί ο ανάλογος χρόνος προσαρμογής των επιχειρήσεών μας στη νέα ψηφιακή εποχή.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Μάρκος Δέμπας

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Οριστικά δημοτικός σύμβουλος ο Σωτήρης Τσεκμέζογλου

Οριστικά-δημοτικός-σύμβουλος-ο-Σωτήρης-Τσεκμέζογλου

Οριστικά δημοτικός σύμβουλος ο Σωτήρης Τσεκμέζογλου

Εκλέγεται οριστικά δημοτικός σύμβουλος Καβάλας ο Σωτήρης Τσεκμέζογλου, καθώς το Εκλογοδικείο της Καβάλας απέρριψε την ένσταση που κατέθεσε ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κωνσταντίνος Πεφάνης.

Οι Σ. Τσεκμέζογλου και Κ. Πεφάνης ισοψήφισαν στις εκλογές του Οκτωβρίου στην 19η και τελευταία εκλόγιμη θέση με 532 σταυρούς, με τον συνδυασμό «Σύγχρονος Δήμος» του Δημάρχου Θόδωρου Μουριάδη.

Ακολούθησε κλήρωση, στην οποία κέρδισε ο κ. Τσεκμέζογλου. Ο κ. Πεφάνης υπέβαλε ένσταση για λάθη στην καταμέτρηση των ψήφων, η οποία όμως απορρίφθηκε με την απόφαση του δικαστηρίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα