Connect with us

Περιφέρεια

ΣΟΠΠ Καβάλας: Προτεραιότητα στην ασφάλεια των πολιτών και στην προστασία των δασών

ΣΟΠΠ-Καβάλας:-Προτεραιότητα-στην-ασφάλεια-των-πολιτών-και-στην-προστασία-των-δασών

Αλέξης Πολίτης: Είμαστε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς σε ετοιμότητα, ώστε να μην κινδυνεύσουν τα δάση μας, αλλά και να δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών / Αυτό που προκρίναμε είναι ο σωστός συντονισμός των υπηρεσιών

Για τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας ενόψει της  αντιπυρικής περιόδου, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Μεγάλη Τετάρτη (12/4), μίλησαν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν τη Μεγάλη Πέμπτη (13/4), ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Αλέξης Πολίτης και ο προϊστάμενος του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε.Κ., Σταύρος Κιβράκης.

«Πάντα οι πρώτες συσκέψεις ενόψει τέτοιων θεμάτων είναι και οι πιο ουσιαστικές, μιας και υπήρξε μεγάλη συμμετοχή στη συνεδρίαση του Σ.Ο.Π.Π. Τα συμπεράσματα που βγήκαν νομίζω ότι είναι πολλά. Βασικό μέλημα του σχεδίου που έχει εκπονήσει η Γ.Γ.Π.Π. με την επωνυμία «ΙΟΛΑΟΣ» είναι η ασφάλεια των πολιτών. Συζητήσαμε για όλα αυτά που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να είμαστε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς σε ετοιμότητα, ώστε να μην κινδυνεύσουν τα δάση μας, αλλά και να δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά αν χρειαστεί, για να διασφαλιστεί και η ασφάλεια των πολιτών, αλλά και τα ίδια τα δάση να μην κινδυνεύσουν», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο Αλέξης Πολίτης.

«Αυτό που προκρίναμε είναι ο σωστός συντονισμός των υπηρεσιών, προκειμένου όταν υπάρξει περιστατικό να αντιμετωπιστεί άμεσα…»

 «Αυτά που συζητήσαμε στη συνεδρίαση του Σ.Ο.Π.Π., έχουν να κάνουν με το σχέδιο «ΙΟΛΑΟΣ», γιατί αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία κινούμαστε. Από εκεί και πέρα αυτό που προκρίναμε είναι ο σωστός συντονισμός των υπηρεσιών, προκειμένου όταν υπάρξει περιστατικό να αντιμετωπιστεί άμεσα, αλλά και να υπάρξει πρόληψη. Μιλήσαμε για τον προγραμματισμό των εργασιών προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης σε όλο το οδικού δίκτυο της Π.Ε. Καβάλας, κατά αρμοδιότητα φυσικά των εμπλεκόμενων φορέων, καθώς και σε εγκαταστάσεις και υποδομές πλησίον και εντός των δασικών εκτάσεων, σε συνεργασία με τις δασικές υπηρεσίες, όπου αυτό απαιτείται», τόνισε στη συνέχεια ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας.

Εκτενής αναδρομή και στις πυρκαγιές του 2022

Ο κ. Πολίτης αναφέρθηκε και στα περιστατικά πυρκαγιών που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι εμπλεκόμενοι φορείς το καλοκαίρι του 2022, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Σ.Ο.Π.Π., κάναμε μια εκτενή αναδρομή και στα περιστατικά πυρκαγιών του 2022, με προεξέχουσα τη φωτιά της Θάσου, πέρυσι τον Αύγουστο, η οποία με συντονισμό, σωστή δράση και συνεννόηση των φορέων, δεν έλαβε έκταση και σε δυο 24ωρα έσβησε. Είχαμε όμως όπως ξέρουμε και επαναλαμβανόμενα περιστατικά και στα Κηπιά. Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι ένα υπαρκτό γεγονός κι αυτό επιβεβαιώθηκε σε πολλές από τις πυρκαγιές που είχαμε».

Σ. Κιβράκης: Τον Ιούνιο αναμένονται τα PZL στην Π.Ε. Καβάλας – Στη συνεδρίαση του Σ.Ο.Π.Π. όλοι ενημερώθηκαν και θα πρέπει να γνωρίζουν τις αρμοδιότητες που τους αναλογούν

 Από την πλευρά του ο προϊστάμενος του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας, Σταύρος Κιβράκης δήλωσε: «Με οδηγό τον «ΙΟΛΑΟ», συντάξαμε το σχέδιο της Περιφέρειας, το οποίο για εμάς είναι οδηγός. Εκεί περιλαμβάνονται οι αρμοδιότητες όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Η συνεδρίαση του Σ.Ο.Π.Π. ήταν διευρυμένη, διότι υπάρχουν πολλοί φορείς που εμπλέκονται, όπως τα αεροδρόμια μας, ο ΤΑΡ, του οποίου το δίκτυο περνά μέσα από την Π.Ε. Καβάλας σε μεγάλο μήκος και άλλες υπηρεσίες, οι οποίες εμπλέκονται έτσι κι αλλιώς. Όλοι ενημερώθηκαν και θα πρέπει να γνωρίζουν τις αρμοδιότητες που τους αναλογούν».

Παράλληλα, όσον αφορά την άφιξη των PZL στο αεροδρόμιο της Καβάλας, ο Σ. Κιβράκης επισήμανε: «Τα δυο PZL και το ένα ελικόπτερο προσφέρουν τρομερή υπηρεσία στην Π.Ε. Καβάλας, κυρίως στο κομμάτι της πρόληψης, διότι όταν έχουμε υψηλό δείκτη επικινδυνότητας, από 3 και πάνω τα αεροπλάνα αυτά κάνουν περιπολίες. Προφανώς αρχές Ιουνίου θα είναι στην περιοχή μας, αλλά όλα αυτά έχουν σχέση και με το πως θα εξελιχθεί ο καιρός».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περιφέρεια

Συνάντηση του Αλ. Ιωσηφίδη με την Υφυπουργό Ανάπτυξης

Συνάντηση-του-Αλ.-Ιωσηφίδη-με-την-Υφυπουργό-Ανάπτυξης

Συνάντηση του Αλ. Ιωσηφίδη με την Υφυπουργό Ανάπτυξης

Στο πλαίσιο των συναντήσεων του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας, κ. Αλέξανδρου Ιωσηφίδη για την αναπτυξιακή προοπτική της Περιφέρειας ΑΜΘ, συναντήθηκε με την Υφυπουργό Ανάπτυξης, κ. Άννα Ευαγγέλου Μάνη – Παπαδημητρίου.

Στο επίκεντρο της συζήτησής τους βρέθηκαν ζητήματα ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας και τέθηκαν και από τις δυο πλευρές οι  βάσεις για μία γόνιμη και εποικοδομητική μελλοντική συνεργασία, όσον αφορά την αναπτυξιακή προοπτική της Περιφέρειας ΑΜΘ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Περιφέρεια

Αναπτυξιακός Οργανισμός ΠΑΜΘ: Ένα χρήσιμο εργαλείο για την Περιφέρεια και τους Δήμους

Αναπτυξιακός-Οργανισμός-ΠΑΜΘ:-Ένα-χρήσιμο-εργαλείο-για-την-Περιφέρεια-και-τους-Δήμους

Λάζαρος Τσαταλμπασίδης: Θα τρέξουμε μελέτες και έργα με πολύ πιο σύντομες διαδικασίες

Για την ανάληψη των καθηκόντων του στη θέση του διευθύνοντα συμβούλου στον Αναπτυξιακό Οργανισμό της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μίλησε στην ΕΡΑ Καβάλας, ο Λάζαρος Τσαταλμπασίδης.

«Είναι ένας οργανισμός που έχει συσταθεί εδώ και έναν χρόνο από την Περιφέρειά μας και ο ρόλος του είναι να μπορέσουμε ως ένα ενδιάμεσο εργαλείο για την Περιφέρεια και για τους Δήμους της Περιφέρειας, να τρέξουμε μελέτες και έργα με πολύ πιο σύντομες διαδικασίες», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο Λάζαρος Τσαταλμπασίδης. 

«Σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε σε ένα «βρεφικό στάδιο» ακόμη, κάνουμε τα πρώτα μας βήματα…»

«Είναι δηλαδή ένας φορέας που με προγραμματικές συμβάσεις με τους Δήμους και με την Περιφέρεια, θα μπορεί να υλοποιεί μελέτες, να εκτελεί έργα, να συμμετέχει και να οργανώνει προγράμματα και δράσεις, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να γίνει πιο γρήγορη και σε μεγαλύτερο βαθμό η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κεφαλαίων και γενικά των κεφαλαίων χρηματοδότησης που υπάρχουν. Σε αυτή τη φάση η αλήθεια είναι ότι βρισκόμαστε σε ένα «βρεφικό στάδιο» ακόμη, κάνουμε τα πρώτα μας βήματα, δεν έχει οργανωθεί ακόμη, καθώς η λειτουργία έχει αρχίσει εδώ και έναν χρόνο, οπότε μέχρι να λύσουμε πολλά γραφειοκρατικά θέματα που απαιτούνται για να τεθεί σε σωστή βάση ο Αναπτυξιακός Οργανισμός χρειάζεται κάποιος επιπλέον χρόνος», ανέφερε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο διευθύνων σύμβουλος του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. 

«Προτεραιότητα μας είναι να οργανώσουμε τον οργανισμό, ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις και στις ανάγκες που υπάρχουν…»

«Από εδώ και πέρα λοιπόν καταρχήν προτεραιότητα μας είναι να οργανώσουμε τον οργανισμό, ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις και στις ανάγκες που υπάρχουν και σε δεύτερο βαθμό όταν μπορούμε και έχουμε τη δυνατότητα να απλωθούμε, θα είναι ένας οργανισμός που θα μπορεί πραγματικά να προγραμματίζει, να υλοποιεί, να συμμετέχει, να προτείνει πάντα σε συμβουλευτικό βαθμό, γιατί εμείς φυσικά δεν μπορούμε να κάνουμε πολιτική. Είμαστε ο φορέας στον οποίον έρχονται η Περιφέρεια ή οι Δήμοι ανάλογα με τις απαιτήσεις τους και μας ζητάνε συγκεκριμένα έργα, μελέτες ή προγράμματα αντίστοιχα», ανέφερε ακόμη ο Λάζαρος Τσαταλμπασίδης. 

«Αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι σε μεγάλο βαθμό οι υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. υπολειτουργούν και έχουν έλλειψη προσωπικού, αντιλαμβανόμαστε ότι είμαστε ένα ιδανικό εργαλείο για αυτούς, ώστε να ξεπεράσουμε την λειψανδρία που υπάρχει»

«Η ιεράρχηση των έργων είναι θέμα πολιτικής πρωτοβουλίας. Αυτό εξαρτάται από την Περιφέρεια και τους εκάστοτε Δήμους, ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτεραιότητες που θέτουν οι ίδιοι τους. Εμείς έχουμε την υποχρέωση να συνεργαστούμε με όλους αυτούς φορείς, ώστε να αποφύγουν γραφειοκρατικές διαδικασίες, να ξεπεράσουν τους σκοπέλους που προφανώς δημιουργούνται, γιατί λειτουργούμε ως Ανώνυμη Εταιρεία και οι διαδικασίες είναι πολύ πιο σύντομες και πιο γρήγορες. Άρα λοιπόν αν λάβουμε υπόψη μας και το γεγονός ότι σε μεγάλο βαθμό οι υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. υπολειτουργούν και έχουν έλλειψη σε προσωπικό, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι είμαστε ένα ιδανικό εργαλείο για αυτούς, έτσι ώστε να ξεπεράσουμε την λειψανδρία που υπάρχει», επισήμανε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.  

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Περιφέρεια

Έργα 23,5 εκ. ευρώ για τον πολιτισμό στην Περιφέρεια ΑΜΘ

Έργα-23,5-εκ.-ευρώ-για-τον-πολιτισμό-στην-Περιφέρεια-ΑΜΘ

Σύσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (21/02) στην έδρα της Περιφέρεια ΑΜΘ στην Κομοτηνή, με την συμμετοχή της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη και του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κ. Χριστόδουλου Τοψίδη,

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες, τόσο της Περιφέρειας, όσο και του Υπουργείου Πολιτισμού, εξετάστηκε η πορεία των έργων Πολιτισμού, που εκτελούν οι υπηρεσίες του Υπουργείου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, καθώς και ο σχεδιασμός και η διατύπωση προτάσεων για νέα έργα και δράσεις στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της σύσκεψης, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «ο Πολιτισμός πρέπει να έχει μια διασύνδεση με τον Τουρισμό την Οικονομία και τον  Αγροτουρισμό» και συνέχισε λέγοντας: «βάλαμε μέσα στις νέες προτάσεις τα κρασιά που παράγονται στη Δράμα, βάλαμε μια σειρά από διαδρομές που πρέπει να γίνουν, όπως είναι η Via Egnatia, προσθέσαμε διάφορες ιδέες και διάφορες σκέψεις, οι οποίες θα αναδείξουν την περιοχή μας, τόσο πανελλήνια, όσο και στην παγκόσμια κοινότητα.

Έτσι, μέσα από τέτοιες συνέργειες μόνο έχουμε να κερδίσουμε εμείς ως περιοχή» και φυσικά ευχαρίστησε την κα Μενδώνη για την επίσκεψη, αλλά και την αγαστή συνεργασία.

Η υπουργός Πολιτισμού με τη σειρά της σημείωσε ότι «Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει έργα της τάξης 23.5 εκ ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ΑΜΘ» και συνέχισε λέγοντας «το Υπουργείο Πολιτισμού έχει καταρτίσει για κάθε Περιφέρεια την πολιτιστική χάρτα ανάπτυξης και ευημερίας ώστε να αξιοποιείται κάθε ευρώ είτε από συγχρηματοδοτούμενους πόρους, είτε από εθνικούς πόρους, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πολιτιστικό τοπίο, που θα ικανοποιεί τις Περιφερειακές Ενότητες, θα βελτιώνει την ποιότητα ζωής των κατοίκων, θα λειτουργεί όμως και ως ένας μοχλός – πέρα από την κοινωνική- και οικονομικής ανάπτυξης. Ο πολιτισμός, είναι πλέον κοινά αποδεκτό ότι αποτελεί τον τέταρτο πυλώνα της βιώσιμης ανάπτυξης»

Εξελίξεις για το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής

Μεταξύ, άλλων ο κ. Περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι τις προσεχείς ημέρες θα ανακοινωθεί η διοικούσα επιτροπή για το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, για το οποίο προχωράει πλέον και η συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή.

«Τεράστιο περιουσιακό στοιχείο για την περιοχή» χαρακτήρισε το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής η κα Μενδώνη, ενώ τόσο η ίδια, όσο και ο κ. Τοψίδης έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει συνάντηση μεταξύ του Περιφερειάρχη, της Υπουργού Πολιτισμού και του επικεφαλής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ώστε να οριστικοποιηθεί η συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής.

Στη σύσκεψη που έγινε στην έδρα της Περιφέρειας ΑΜΘ στην Κομοτηνή συμμετείχαν επίσης ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχη Νικόλαος Ευκαρπίδης, η θεματική Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Πολιτισμού και Εθελοντισμού κα Φανή Μπαχαρίδου, στελέχη της διοίκησης της Περιφέρειας ΑΜΘ καθώς και ο Διευθυντής Ανάπτυξης Τρύφωνας Εξάρχου, ο Προϊστάμενος Προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του  ΕΣΠΑ Παναγιώτης Κουδουμάκης, και στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού. Στο σύντομο σχόλιο της η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Βρήκαμε κοινό βηματισμό ήδη προχωρούν πολλά έργα του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά αυτό που είπαμε όλοι και η Υπουργός Πολιτισμού, είναι ότι πρέπει να αξιοποιηθεί όλο το ανθρώπινο δυναμικό της Περιφέρειας μας,  όλοι οι σύλλογοι και φορείς που προάγουν τον πολιτισμό, η πολυπολιτισμικότητα της περιοχής μας, αλλά και οι πρεσβευτές μας ανά τον κόσμο που κατάγονται από την Περιφέρεια μας.

Ως Περιφέρεια ξεκινάμε συνεργασίες σε άλλη βάση πια με το Υπουργείο Πολιτισμού με όλες τις ελληνικές κοινότητες ανά τον κόσμο, με όλα τα ιδρύματα της χώρας και όλα αυτά φυσικά θα έχουν ανταποδοτικότητα, εδώ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης»

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα