Connect with us

Καβάλα

Σε θολό τοπίο κινείται το σχέδιο συνενώσεων των ΔΕΥΑ

Σε-θολό-τοπίο-κινείται-το-σχέδιο-συνενώσεων-των-ΔΕΥΑ

Άγγελος Λογγάρης: Δεν είναι ξεκαθαρισμένο το εδαφικό, δηλαδή εάν θα συνενωθούν σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας ή σε ευρύτερη περιοχή

Στο θέμα της επικείμενης συνένωσης των Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας, το οποίο έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, αναφέρθηκε με δηλώσεις που έκανε στην τοπική ΕΡΑ, ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας, Άγγελος Λογγάρης.

Στο πλαίσιο των επικείμενων αλλαγών συνεδρίασαν τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα, όπου και βρέθηκε ο κ. Λογγάρης, η γενική συνέλευση της Ένωσης Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας, αλλά και το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.).

«Δεν είναι ξεκαθαρισμένο το εδαφικό, δηλαδή εάν οι Δ.Ε.Υ.Α. θα συνενωθούν μόνο σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας ή σε ευρύτερη περιοχή, διότι ακούγονται αρκετά πράγματα…»

«Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κ. Σκυλακάκης, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε, έκανε παρουσίαση των γενικών αρχών του νομοσχεδίου, βάσει του οποίου θα γίνουν οι συνενώσεις των Δ.Ε.Υ.Α. Αυτό το οποίο παρουσιάστηκε και συζητήθηκε, τόσο στο διοικητικό συμβούλιο της Κ.Ε.Δ.Ε., όσο και στη γενική συνέλευση της Ε.Δ.Ε.Υ.Α., αφορούσε τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση για να κάνει τις συνενώσεις. Δεν είναι ξεκαθαρισμένο το εδαφικό, δηλαδή εάν οι Δ.Ε.Υ.Α. θα συνενωθούν μόνο σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας ή σε ευρύτερη περιοχή, διότι ακούγονται αρκετά πράγματα, δηλαδή ότι θα γίνουν μόνο 15 Δ.Ε.Υ.Α., οι οποίες θα περιλαμβάνουν Δ.Ε.Υ.Α. και Δήμους που δεν έχουνε Δ.Ε.Υ.Α., αλλά έχουν υπηρεσία ύδρευσης και θα είναι ανά τρεις ή τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες. Για την περιοχή μας έχει ακουστεί ότι η  συνένωση θα γίνει ανάμεσα στις Π.Ε. Σερρών, Δράμας και Καβάλας», τόνισε σχετικά ο κ. Λογγάρης. 

«Θα γίνουν συνενώσεις και στις Τεχνικές Υπηρεσίες και στις Οικονομικές Υπηρεσίες. Θα υπάρχει ένα διοικητικό συμβούλιο που θα είναι 9μελές…»

«Η άλλη πρόταση είναι οι συνενώσεις να γίνουν μόνο σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας. Από εκεί και μετά θα γίνουν συνενώσεις και στις Τεχνικές Υπηρεσίες και στις Οικονομικές Υπηρεσίες. Θα υπάρχει ένα διοικητικό συμβούλιο που θα είναι 9μελές και θα αποτελείται από πέντε δημάρχους, δυο εκπροσώπους της κυβέρνησης, έναν καθηγητή και ο τον γενικό διευθυντή, ο οποίος θα διευθύνει την επιχείρηση.  Αυτά ήταν από τη μεριά του υπουργείου. Από εκεί και μετά υπάρχει μεγάλη αντίδραση από τους δημάρχους και από τους προέδρους των Δ.Ε.Υ.Α., η οποία εκφράστηκε στη γενική συνέλευση και λέει ότι δεν είναι εφικτό να γίνει, διότι υπάρχουν ιδιομορφίες, που έχουν σχέση με τις τοπικές συνθήκες κάθε περιοχής. Είναι αυτό που λέμε με μία λέξη τοπικότητα», συμπλήρωσε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας. 

«Ένα ακόμη πολύ σημαντικό θέμα είναι ότι οι Δήμοι θα χάσουν ένα περιουσιακό τους στοιχείο, διότι τα δίκτυα είναι περιουσιακό στοιχειό των Δήμων…»

«Οι τοπικές συνθήκες είναι αυτές που χαρακτηρίζουν και τους Δήμους στην Π.Ε. Καβάλας και σε κάθε άλλη περιοχή. Ένα ακόμη πολύ σημαντικό θέμα είναι ότι οι Δήμοι θα χάσουν ένα περιουσιακό τους στοιχείο, διότι τα δίκτυα είναι περιουσιακό στοιχειό των Δήμων, δεν είναι κάτι αυθύπαρκτο. Τα έχει πληρώσει ο δημότης της κάθε περιοχής. Όλα αυτά μπαίνουν στο τραπέζι. Το μόνο θετικό ήταν ότι ο υπουργός έδειξε μία διάθεση να γίνει ένας διάλογος κι όχι να υπάρξουν βεβιασμένες κινήσεις. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Η διάθεση είπαμε ότι είναι, δεν αποκλείει ότι μπορεί να υπάρξει ο αιφνιδιασμός. Το σίγουρο είναι όμως ότι όλα αυτά θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2024», επισήμανε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο Άγγελος Λογγάρης.  

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Καβάλα

ΟΕΒΕΚ: Ελπίζουμε ο ΟΛΚ να βρει τον ρόλο του στη κοινωνία του Ν. Καβάλας

ΟΕΒΕΚ:-Ελπίζουμε-ο-ΟΛΚ-να-βρει-τον-ρόλο-του-στη-κοινωνία-του-Ν.-Καβάλας

Την Τετάρτη 21/2/24 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του διευθύνοντα συμβούλου του ΟΛΚ κου Βλάχου Άγγελου με εκπροσώπους της ΟΕΒΕΚ και συγκεκριμένα με κύριο θέμα την αύξηση των τελών κοινόχρηστων χώρων που αποφάσισε άνευ διαβούλευσης ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού καθώς και την κατάσταση που επικρατεί στου λιμένες Καβάλας-Κεραμωτής και Ν. Περάμου.

Τα επιχειρήματα μας δεν έπεισαν τον διευθύνοντα σύμβουλο για διατήρηση των τιμών στα σημερινά επίπεδα. Ισχυρίστηκε ότι δεν πρόκειται για αύξηση αλλά για επαναφορά των τιμών στα επίπεδα του 2016. Τότε ο οργανισμός είχε προβεί σε μειώσεις για καθαρά πρακτικούς λόγους.

Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο χερσαίο τμήμα του Ν. Καβάλας αποκλειστικής ευθύνης του ΟΛΚ όπως καθαριότητα, ασφάλεια, αισθητική, φωτισμός κτλ. ο κύριος Βλάχος αναγνώρισε τα προβλήματα που επικρατούν και δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση τους.

Ελπίζουμε όμως ότι ο ΟΛΚ θα βρει τον ρόλο του στη κοινωνία του Ν. Καβάλας γιατί οι χώροι ευθύνης που διαχειρίζεται είναι αναπόσπαστο κομμάτι του τόπου μας και της καθημερινής μας ζωής οπότε και επιβάλλεται να κατανοεί την κοινωνία και να μην λειτουργεί με μοναδικό σκοπό την αύξηση των κερδών της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ και βασικό μέλημα τα συμφέροντα του μεγαλομετόχου.

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΚ κ. Χατζηχρήστος Θόδωρος, ο κ. Τσαλίκης Γιώργος μέλος του ΔΣ της ΟΕΒΕΚ, ο κ. Βαφείδης Γιώργος πρόεδρος του Σωματείου Καφεζυθοπωλών Ν. Καβάλας και γενικός γραμματέας της ΟΕΒΕΚ , ο κ. Συρόπουλος Γιώργος εκπρόσωπος του Σωματείου Εστιατόρων Ν. Καβάλας, ο κ. Ανδρεάδης Αλέξανδρος πρόεδρος του Συλλόγου Ελεύθερων Επαγγελματιών Ν. Περάμου, ο κ. Γκριτζελάκης Χριστόφορος και ο κ. Χατζηγερακούδης Χρήστος εκπρόσωποι του Συλλόγου Επαγγελματιών Κεραμωτής.

Εκ της Διοικήσεως

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Παράταση στην διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS ζητά το Επιμελητήριο

Παράταση-στην-διασύνδεση-των-ταμειακών-μηχανών-με-τα-pos-ζητά-το-Επιμελητήριο

Παράταση στην διαδικασία διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS, ζητά με υπόμνημά του προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη, το Επιμελητήριο Καβάλας.

Αναλυτικά αναφέρει:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Σας μεταφέρουμε το δίκαιο αίτημα των μελών μας για τη δυνατότητα παράτασης έξι (6) μηνών της διαδικασίας διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές για τους παρακάτω λόγους:

Μεγάλη καθυστέρηση για την αναβάθμιση των POS δημιουργείται από τους προμηθευτές, λόγω όγκου εργασιών των υπηρεσιών, δυσκολίες σύνδεσης και δικτύωσής τους από τους προμηθευτές των ταμειακών μηχανών και γενικότερα αδυναμία εξυπηρέτησης των χιλιάδων επιχειρήσεων που πρέπει να διασυνδεθούν.

Δυσκολία προσαρμογής των επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα της ψηφιακής φορολογικής διοίκησης, πρόβλημα που απαιτεί εκπαίδευση των επιχειρηματιών ώστε να αποκτήσουν τις στοιχειώδεις γνώσεις.

Οι εγκρίσεις για διάθεση των σχετικών μηχανημάτων POS, παρουσιάζουν ιδιαίτερα μεγάλη καθυστέρηση, καθώς οι τράπεζες δεν έχουν άμεσα διαθέσιμα τα αντίστοιχα μηχανήματα, ενώ παράλληλα απαιτείται χρόνος για την εγκατάστασής τους. Το κόστος που απαιτείται για την αγορά του POS και το σχετικό λογισμικό πρόγραμμα αδυνατούν να καλύψουν σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω μειωμένης κατανάλωσης.

Για τη σωστή εφαρμογή στα νέα δεδομένα χρήσης του POS, θα έπρεπε να είχαν προβλεφθεί και ειδικά προγράμματα χρήσης POS.

κε Υπουργέ,

Ζητούμε αυτή τη παράταση των έξι μηνών, καθώς η επιβολή των προστίμων είναι ιδιαίτερα υψηλή και η μη χρήση των συστημάτων δεν θα μπορεί να καταλογιστεί στις επιχειρήσεις δεδομένου, ότι δεν υπήρξε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να προσαρμοστούν στις νέες διαδικασίες, που απαιτούνται για την ορθή λειτουργία της επιχείρησής τους.

Κρίνουμε, ότι το αίτημά μας είναι αναγκαίο και παρακαλούμε με τη προσωπική σας παρέμβαση να δοθεί ο ανάλογος χρόνος προσαρμογής των επιχειρήσεών μας στη νέα ψηφιακή εποχή.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Μάρκος Δέμπας

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Οριστικά δημοτικός σύμβουλος ο Σωτήρης Τσεκμέζογλου

Οριστικά-δημοτικός-σύμβουλος-ο-Σωτήρης-Τσεκμέζογλου

Οριστικά δημοτικός σύμβουλος ο Σωτήρης Τσεκμέζογλου

Εκλέγεται οριστικά δημοτικός σύμβουλος Καβάλας ο Σωτήρης Τσεκμέζογλου, καθώς το Εκλογοδικείο της Καβάλας απέρριψε την ένσταση που κατέθεσε ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κωνσταντίνος Πεφάνης.

Οι Σ. Τσεκμέζογλου και Κ. Πεφάνης ισοψήφισαν στις εκλογές του Οκτωβρίου στην 19η και τελευταία εκλόγιμη θέση με 532 σταυρούς, με τον συνδυασμό «Σύγχρονος Δήμος» του Δημάρχου Θόδωρου Μουριάδη.

Ακολούθησε κλήρωση, στην οποία κέρδισε ο κ. Τσεκμέζογλου. Ο κ. Πεφάνης υπέβαλε ένσταση για λάθη στην καταμέτρηση των ψήφων, η οποία όμως απορρίφθηκε με την απόφαση του δικαστηρίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα