Connect with us

Περιφέρεια

Ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος παρουσίασε την πολιτική της Διοίκησής του για την Υγεία

Ο-Περιφερειάρχης-Χρήστος-Μέτιος-παρουσίασε-την-πολιτική-της-Διοίκησής-του-για-την-Υγεία

Την πολιτική της Διοίκησής του στον κρίσιμο τομέα της Υγείας παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, σε ειδική εκδήλωση διαβούλευσης που διοργάνωσε η Περιφέρεια ΑΜΘ στην Κομοτηνή με τη συμμετοχή φορέων, δομών και συλλόγων του τομέα της Υγείας από όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Ο κ. Μέτιος παρουσίασε το έργο που έχει υλοποιηθεί στον τομέα αυτόν καθώς επίσης το σχεδιασμό της Διοίκησής του για το επόμενο διάστημα.

Ο Περιφερειάρχης ξεκίνησε την τοποθέτησή του περιγράφοντας τον κρίσιμο ρόλο που έχει η προστασία της Δημόσιας Υγείας στη λειτουργία της κοινωνίας.

Ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια ο συγκεκριμένος τομέας δέχτηκε μεγάλη πίεση και ευχαρίστησε δημόσια τους φορείς Υγείας που «με πολύ κόπο κατάφεραν να εξασφαλίσουν το υπέρτατο αγαθό της Υγείας στους κατοίκους της Περιφέρειάς μας».

Στη συνέχεια τόνισε ότι η Περιφέρεια διαθέτει σημαντικούς πόρους για υποδομές, εξοπλισμό και προσωπικό Υγείας από το ΕΣΠΑ ενώ ταυτόχρονα η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο μέσα από ελέγχους στο περιβάλλον, στα νερά και στα απόβλητα, μέσα από ελέγχους στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, μέσα από την καταπολέμηση των κουνουπιών, τον έλεγχο των μολυσματικών ασθενειών και την υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, η Διοίκηση της Περιφέρειας διέθεσε μέχρι σήμερα 64,3 εκ. €:

 • 13,6 εκ. € στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης
 • 4,5 εκ. € στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου

(επιπλέον 1,6 εκ. € για την ενεργειακή αναβάθμιση του νοσοκομείου)

 • 4 εκ. € στο Νοσοκομείο Κομοτηνής.
 • 5,8 εκ. € στο Νοσοκομείο Ξάνθης.
 • 8,1 εκ. € στο Νοσοκομείο Καβάλας.
 • 9,3 εκ. € στο Νοσοκομείο Δράμας

(επιπλέον 4 εκ. € για την ενεργειακή αναβάθμιση του νοσοκομείου)

 • 4,2 εκ. € στα Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας
 • 1,4 εκ. € στο Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης

για τη συνολική ανακατασκευή του

 • 3 εκ. € για την ενίσχυση του στόλου του ΕΚΑΒ
 • 344.000 € για την κατασκευή Πολυδύναμου Ιατρείου στο Δήμο Δοξάτου.
 • 500.000 € στο Λιμενικό Σώμα για πλωτό ασθενοφόρο για τη Σαμοθράκη και όπου αλλού υπάρχει ανάγκη
 • 4 εκ. € για τις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ)

Όσον αφορά το προσωπικό Υγείας, ο κ. Μέτιος ανέφερε ότι οι πόροι που έχουν διατεθεί από το ΕΣΠΑ φτάνουν τα 23,6 εκ. € για την πρόσληψη συνολικά 240 ατόμων.

Επόμενο θέμα που έθιξε ο Περιφερειάρχης ήταν αυτό της Ψυχικής Υγείας και των Εξαρτήσεων, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια διαθέτει σημαντικούς πόρους για την στήριξη και αυτών των δομών.

Ψυχική Υγεία:

 • 1,4 εκ. € για Κέντρα Ημέρας για ασθενείς με Alzheimer στα Νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης και Καβάλας
 • 519.000 € για παιδοψυχιατρικές υπηρεσίες από Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας στον Έβρο και στη Ροδόπη.
 • 828.000 € σε κατ’οίκον νοσηλεία για ασθενείς με ψυχικές διαταραχές από τα Νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης και Καβάλας.
 • 2,9 εκ. € για την ανάπτυξη Μονάδων Ψυχικής Υγείας από φορείς στην Κομοτηνή, στην Ξάνθη και στη Δράμα.

Εξαρτήσεις:

 • 1,2 εκ. € για την ενίσχυση του ΚΕΘΕΑ (Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) και για την πρόληψη εξαρτήσεων (ΟΚΑΝΑ)

Στην συνέχεια ο Περιφερειάρχης στάθηκε στην ενίσχυση δομών Υγείας για την κάλυψη έκτακτων αναγκών κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 από άλλες πηγές χρηματοδότησης: ενίσχυση νοσοκομείων με υποσταθμούς οξυγόνου, φιάλες οξυγόνου, καρότσια νοσηλείας ΜΕΘ, στολές προστασίας, προμήθεια οικίσκων isobox, υποδοχή και φιλοξενία νέων της περιοχής μας που σπούδαζαν σε γειτονικές χώρες κτλ.

Σημαντικό μέρος της τοποθέτησής του ο κ. Μέτιος αφιέρωσε στο θέμα των κουνουπιών που «η αντιμετώπισή του μας απασχολεί έντονα και το οποίο εντείνεται κάθε χρόνο από την κλιματική αλλαγή, με τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις και την απότομη αύξηση της θερμοκρασίας».

Τόνισε ότι για την τριετία 2023-2025 η Περιφέρεια διαθέτει αυξημένους πόρους 13 εκ. € για ακόμα πιο εντατικούς επίγειους και εναέριους ψεκασμούς, ελέγχους και δράσεις ενημέρωσης των πολιτών, ενώ αναφέρθηκε και στο ειδικό πρόγραμμα παρακολούθησης του ιού του Δυτικού Νείλου.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία που έχει η Περιφέρεια με τον ΕΦΕΤ και την Ιατρική Σχολή του ΔΠΘ για τη διενέργεια ελέγχων στα τρόφιμα και στα νερά, καθώς επίσης με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων και Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη για δράσεις ενημέρωσης για την αυτοφροντίδα και τη σωστή χρήση συσκευών παρακολούθησης της υγείας κατ’οίκον.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης στη διοργάνωση κάθε χρόνο της Εβδομάδας Δημόσιας Υγείας, μιας πρωτότυπης δράσης για την ευαισθητοποίηση των πολιτών, και ιδιαίτερα των νέων, πάνω σε θέματα σωματικής και ψυχικής υγείας, σε συνεργασία με εκατοντάδες φορείς σε όλη την Περιφέρεια.

Όσον αφορά την κατασκευή του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», ο Περιφερειάρχης εξέφρασε  την ικανοποίησή του για την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής, επισημαίνοντας ότι Περιφέρεια στέκεται συνεπής στις υποχρεώσεις της αναφορικά με τα συμπληρωματικά έργα υποδομής που έχει αναλάβει είτε να κατασκευάσει (5,2 εκ. € για την οδική σύνδεση από και προς το νοσοκομείο, για τους απαραίτητους κόμβους, για τον οδοφωτισμό, για τη βελτίωση των γύρω δρόμων, για τη σύνδεση με τα δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και τηλεπικοινωνιών) είτε να χρηματοδοτήσει (1 εκ. € στη ΔΕΥΑ Κομοτηνής για τη σύνδεση του νοσοκομείου με το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης).

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Μέτιος αναφέρθηκε στο σχεδιασμό της Διοίκησής του για το μέλλον.

Τόνισε ότι όλες οι δράσεις που ήδη υλοποιούνται θα συνεχιστούν ενώ ανέφερε ότι οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ για την Υγεία μπορούν, μέσω της υπερδέσμευσης, να φτάσουν τα 60 εκ. €, με το 60% των πόρων να κατευθύνονται στην ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Εθνικής Στρατηγικής Υγείας.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι Διοικητές Νοσοκομείων Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής, Καβάλας και Δράμας, οι Πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης και Καβάλας, ο εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ροδόπης, ο Διευθυντής ΕΚΑΒ ΑΜΘ κ.ά.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περιφέρεια

Συνάντηση του Αλ. Ιωσηφίδη με την Υφυπουργό Ανάπτυξης

Συνάντηση-του-Αλ.-Ιωσηφίδη-με-την-Υφυπουργό-Ανάπτυξης

Συνάντηση του Αλ. Ιωσηφίδη με την Υφυπουργό Ανάπτυξης

Στο πλαίσιο των συναντήσεων του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας, κ. Αλέξανδρου Ιωσηφίδη για την αναπτυξιακή προοπτική της Περιφέρειας ΑΜΘ, συναντήθηκε με την Υφυπουργό Ανάπτυξης, κ. Άννα Ευαγγέλου Μάνη – Παπαδημητρίου.

Στο επίκεντρο της συζήτησής τους βρέθηκαν ζητήματα ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας και τέθηκαν και από τις δυο πλευρές οι  βάσεις για μία γόνιμη και εποικοδομητική μελλοντική συνεργασία, όσον αφορά την αναπτυξιακή προοπτική της Περιφέρειας ΑΜΘ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Περιφέρεια

Αναπτυξιακός Οργανισμός ΠΑΜΘ: Ένα χρήσιμο εργαλείο για την Περιφέρεια και τους Δήμους

Αναπτυξιακός-Οργανισμός-ΠΑΜΘ:-Ένα-χρήσιμο-εργαλείο-για-την-Περιφέρεια-και-τους-Δήμους

Λάζαρος Τσαταλμπασίδης: Θα τρέξουμε μελέτες και έργα με πολύ πιο σύντομες διαδικασίες

Για την ανάληψη των καθηκόντων του στη θέση του διευθύνοντα συμβούλου στον Αναπτυξιακό Οργανισμό της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μίλησε στην ΕΡΑ Καβάλας, ο Λάζαρος Τσαταλμπασίδης.

«Είναι ένας οργανισμός που έχει συσταθεί εδώ και έναν χρόνο από την Περιφέρειά μας και ο ρόλος του είναι να μπορέσουμε ως ένα ενδιάμεσο εργαλείο για την Περιφέρεια και για τους Δήμους της Περιφέρειας, να τρέξουμε μελέτες και έργα με πολύ πιο σύντομες διαδικασίες», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο Λάζαρος Τσαταλμπασίδης. 

«Σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε σε ένα «βρεφικό στάδιο» ακόμη, κάνουμε τα πρώτα μας βήματα…»

«Είναι δηλαδή ένας φορέας που με προγραμματικές συμβάσεις με τους Δήμους και με την Περιφέρεια, θα μπορεί να υλοποιεί μελέτες, να εκτελεί έργα, να συμμετέχει και να οργανώνει προγράμματα και δράσεις, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να γίνει πιο γρήγορη και σε μεγαλύτερο βαθμό η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κεφαλαίων και γενικά των κεφαλαίων χρηματοδότησης που υπάρχουν. Σε αυτή τη φάση η αλήθεια είναι ότι βρισκόμαστε σε ένα «βρεφικό στάδιο» ακόμη, κάνουμε τα πρώτα μας βήματα, δεν έχει οργανωθεί ακόμη, καθώς η λειτουργία έχει αρχίσει εδώ και έναν χρόνο, οπότε μέχρι να λύσουμε πολλά γραφειοκρατικά θέματα που απαιτούνται για να τεθεί σε σωστή βάση ο Αναπτυξιακός Οργανισμός χρειάζεται κάποιος επιπλέον χρόνος», ανέφερε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο διευθύνων σύμβουλος του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. 

«Προτεραιότητα μας είναι να οργανώσουμε τον οργανισμό, ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις και στις ανάγκες που υπάρχουν…»

«Από εδώ και πέρα λοιπόν καταρχήν προτεραιότητα μας είναι να οργανώσουμε τον οργανισμό, ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις και στις ανάγκες που υπάρχουν και σε δεύτερο βαθμό όταν μπορούμε και έχουμε τη δυνατότητα να απλωθούμε, θα είναι ένας οργανισμός που θα μπορεί πραγματικά να προγραμματίζει, να υλοποιεί, να συμμετέχει, να προτείνει πάντα σε συμβουλευτικό βαθμό, γιατί εμείς φυσικά δεν μπορούμε να κάνουμε πολιτική. Είμαστε ο φορέας στον οποίον έρχονται η Περιφέρεια ή οι Δήμοι ανάλογα με τις απαιτήσεις τους και μας ζητάνε συγκεκριμένα έργα, μελέτες ή προγράμματα αντίστοιχα», ανέφερε ακόμη ο Λάζαρος Τσαταλμπασίδης. 

«Αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι σε μεγάλο βαθμό οι υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. υπολειτουργούν και έχουν έλλειψη προσωπικού, αντιλαμβανόμαστε ότι είμαστε ένα ιδανικό εργαλείο για αυτούς, ώστε να ξεπεράσουμε την λειψανδρία που υπάρχει»

«Η ιεράρχηση των έργων είναι θέμα πολιτικής πρωτοβουλίας. Αυτό εξαρτάται από την Περιφέρεια και τους εκάστοτε Δήμους, ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτεραιότητες που θέτουν οι ίδιοι τους. Εμείς έχουμε την υποχρέωση να συνεργαστούμε με όλους αυτούς φορείς, ώστε να αποφύγουν γραφειοκρατικές διαδικασίες, να ξεπεράσουν τους σκοπέλους που προφανώς δημιουργούνται, γιατί λειτουργούμε ως Ανώνυμη Εταιρεία και οι διαδικασίες είναι πολύ πιο σύντομες και πιο γρήγορες. Άρα λοιπόν αν λάβουμε υπόψη μας και το γεγονός ότι σε μεγάλο βαθμό οι υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. υπολειτουργούν και έχουν έλλειψη σε προσωπικό, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι είμαστε ένα ιδανικό εργαλείο για αυτούς, έτσι ώστε να ξεπεράσουμε την λειψανδρία που υπάρχει», επισήμανε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.  

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Περιφέρεια

Έργα 23,5 εκ. ευρώ για τον πολιτισμό στην Περιφέρεια ΑΜΘ

Έργα-23,5-εκ.-ευρώ-για-τον-πολιτισμό-στην-Περιφέρεια-ΑΜΘ

Σύσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (21/02) στην έδρα της Περιφέρεια ΑΜΘ στην Κομοτηνή, με την συμμετοχή της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη και του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κ. Χριστόδουλου Τοψίδη,

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες, τόσο της Περιφέρειας, όσο και του Υπουργείου Πολιτισμού, εξετάστηκε η πορεία των έργων Πολιτισμού, που εκτελούν οι υπηρεσίες του Υπουργείου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, καθώς και ο σχεδιασμός και η διατύπωση προτάσεων για νέα έργα και δράσεις στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της σύσκεψης, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «ο Πολιτισμός πρέπει να έχει μια διασύνδεση με τον Τουρισμό την Οικονομία και τον  Αγροτουρισμό» και συνέχισε λέγοντας: «βάλαμε μέσα στις νέες προτάσεις τα κρασιά που παράγονται στη Δράμα, βάλαμε μια σειρά από διαδρομές που πρέπει να γίνουν, όπως είναι η Via Egnatia, προσθέσαμε διάφορες ιδέες και διάφορες σκέψεις, οι οποίες θα αναδείξουν την περιοχή μας, τόσο πανελλήνια, όσο και στην παγκόσμια κοινότητα.

Έτσι, μέσα από τέτοιες συνέργειες μόνο έχουμε να κερδίσουμε εμείς ως περιοχή» και φυσικά ευχαρίστησε την κα Μενδώνη για την επίσκεψη, αλλά και την αγαστή συνεργασία.

Η υπουργός Πολιτισμού με τη σειρά της σημείωσε ότι «Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει έργα της τάξης 23.5 εκ ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ΑΜΘ» και συνέχισε λέγοντας «το Υπουργείο Πολιτισμού έχει καταρτίσει για κάθε Περιφέρεια την πολιτιστική χάρτα ανάπτυξης και ευημερίας ώστε να αξιοποιείται κάθε ευρώ είτε από συγχρηματοδοτούμενους πόρους, είτε από εθνικούς πόρους, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πολιτιστικό τοπίο, που θα ικανοποιεί τις Περιφερειακές Ενότητες, θα βελτιώνει την ποιότητα ζωής των κατοίκων, θα λειτουργεί όμως και ως ένας μοχλός – πέρα από την κοινωνική- και οικονομικής ανάπτυξης. Ο πολιτισμός, είναι πλέον κοινά αποδεκτό ότι αποτελεί τον τέταρτο πυλώνα της βιώσιμης ανάπτυξης»

Εξελίξεις για το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής

Μεταξύ, άλλων ο κ. Περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι τις προσεχείς ημέρες θα ανακοινωθεί η διοικούσα επιτροπή για το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, για το οποίο προχωράει πλέον και η συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή.

«Τεράστιο περιουσιακό στοιχείο για την περιοχή» χαρακτήρισε το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής η κα Μενδώνη, ενώ τόσο η ίδια, όσο και ο κ. Τοψίδης έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει συνάντηση μεταξύ του Περιφερειάρχη, της Υπουργού Πολιτισμού και του επικεφαλής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ώστε να οριστικοποιηθεί η συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής.

Στη σύσκεψη που έγινε στην έδρα της Περιφέρειας ΑΜΘ στην Κομοτηνή συμμετείχαν επίσης ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχη Νικόλαος Ευκαρπίδης, η θεματική Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Πολιτισμού και Εθελοντισμού κα Φανή Μπαχαρίδου, στελέχη της διοίκησης της Περιφέρειας ΑΜΘ καθώς και ο Διευθυντής Ανάπτυξης Τρύφωνας Εξάρχου, ο Προϊστάμενος Προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του  ΕΣΠΑ Παναγιώτης Κουδουμάκης, και στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού. Στο σύντομο σχόλιο της η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Βρήκαμε κοινό βηματισμό ήδη προχωρούν πολλά έργα του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά αυτό που είπαμε όλοι και η Υπουργός Πολιτισμού, είναι ότι πρέπει να αξιοποιηθεί όλο το ανθρώπινο δυναμικό της Περιφέρειας μας,  όλοι οι σύλλογοι και φορείς που προάγουν τον πολιτισμό, η πολυπολιτισμικότητα της περιοχής μας, αλλά και οι πρεσβευτές μας ανά τον κόσμο που κατάγονται από την Περιφέρεια μας.

Ως Περιφέρεια ξεκινάμε συνεργασίες σε άλλη βάση πια με το Υπουργείο Πολιτισμού με όλες τις ελληνικές κοινότητες ανά τον κόσμο, με όλα τα ιδρύματα της χώρας και όλα αυτά φυσικά θα έχουν ανταποδοτικότητα, εδώ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης»

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα