Connect with us

Καβάλα

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 3ο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας του Δήμου Παγγαίου 

Ολοκληρώθηκε-με-επιτυχία-το 3ο-Συνέδριο-Τοπικής-Ιστορίας του Δήμου-Παγγαίου 

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 3ο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας του Δήμου Παγγαίου.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης αποτελεί έναν θεσμό που ήρθε για να μείνει και να αναδείξει με τον καλύτερο τρόπο την πλούσια ιστορία αυτού του ευλογημένου τόπου. Έναν τόπο που μας επιτρέπει να αισθανόμαστε υπερήφανοι τόσο για τις φυσικές ομορφιές όσο και για την ιστορία και την πνευματική του κληρονομιά. Ένα αγαθό το οποίο οφείλουμε να διαφυλάξουμε κατά την πάροδο των ετών και να το μεταδώσουμε άρτιο στις επόμενες γενιές. Ως γνωστόν, για να διαφυλάξει κάποιος κάτι, πρέπει να το γνωρίζει εις βάθος.

Το μέγεθος και η ποιότητα του παρελθόντος της περιοχής μας αποδεικνύονται από το εύρος επιστημόνων που ασχολούνται με αυτό. Επιστήμονες εντός και εκτός Δήμου, εντός και εκτός χώρας.

Θερμές ευχαριστίες στην Μητρόπολη Ελευθερουπόλεως για την υποστήριξη, στον Οργανωτικό Γραμματέα και στην Οργανωτική Επιτροπή για τη διαχείριση της διοργάνωσης, στην 9μελή Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου για την συμβολή της στο εγχείρημα, στους 55 εισηγητές, Έλληνες και ξένους που κατέθεσαν τις γνώσεις τους για τον τόπο μας, και όλους όσοι εργάστηκαν για την τεχνική υποστήριξη του Συνεδρίου.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Καβάλα

Χιλιάδες κάτοικοι του Δήμου Καβάλας υποδέχτηκαν την Ολυμπιακή Φλόγα

Χιλιάδες-κάτοικοι-του-Δήμου-Καβάλας-υποδέχτηκαν-την-Ολυμπιακή-Φλόγα

Χιλιάδες κάτοικοι του Δήμου Καβάλας υποδέχτηκαν το πρωί της Δευτέρας 22 Απριλίου στο Πάρκο Ηρώων και τον Αρχαιολογικό Χώρο Φιλίππων τη Φλόγα των ΧΧΧΙΙΙ Ολυμπιακών Αγωγών που θα πραγματοποιηθούν στο Παρίσι, από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου 2024!

Μαθητές Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου Καβάλας, μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς τους, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της πόλης και των δημοτικών κοινοτήτων, χειροκρότησαν τους Λαμπαδηδρόμους και τους Συνοδούς τους, καθ όλη τη διάρκεια της διαδρομής από την οδό 7ης Μεραρχίας έως το παλιό Υδραγωγείο (Καμάρες)!

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, μετά την αφή του βωμού από τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή Kick Boxing, Παναγιώτη Τσοχαταρίδη και την ανάκρουση του Ολυμπιακού Ύμνου και των Εθνικών Ύμνων της Γαλλίας και της Ελλάδας από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Καβάλας, πραγματοποιήθηκαν οι ομιλίες των εκπροσώπων του Δήμου Καβάλας Αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Κώστας Χατζηαναστασίου), της Επιτροπής Διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων “PARIS 2024” (Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, Ζαν Λυκ Λαβό) και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (Πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, Θανάσης Βασιλειάδης), η ανταλλαγή δώρων μεταξύ των διοργανωτών της τελετής και η παρουσίαση ενός πολιτιστικού προγράμματος από τη Θρακική Εστία Καβάλας, τη Λέσχη Ποντίων Νομού Καβάλας και του Συλλόγου Μικρασιατών Νομού Καβάλας.

ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΟΙ ΣΥΝΟΔΟΙ

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

1ος Λαμπαδηδρόμος: Μίμης Θεοδωρίδης

Συνοδοί: Νίκος Μπόνιας, Έλενα Παναγιωτίδου, Λευτέρης Λύρατζης, Ευγενία Τζιβελεκίδου, Αλέξανδρος Βασιλειάδης

ΚΑΒΑΛΑ

2η Λαμπαδηδρόμος: Αναστασία Ιωσηφίδου

Συνοδοί: Αγγελική Μαραβέγια, Βασιλική Παλτόγλου, Μυρτώ Σταμπουλίδου, Άννα Κακαλή, Άννα Δάφτσου

3η Λαμπαδηδρόμος: Ρέα Λογοθέτη

Συνοδοί: Πάρης Ανανιάδης, Κατερίνα Φλωρέντζη, Γιάννης Κανίογλου, Νίκος Χατζηαβραάμ, Λεμονιά Γκαϊτατζή

4ος Λαμπαδηδρόμος: Παναγιώτης Τσοχαταρίδης

Συνοδοί: Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Γιάννης Μαρτίδης, Γιάννης Καζαντζίδης, Δημήτρης Αθανασιάδης, Νίκος Σαββίδης

5ος Λαμπαδηδρόμος: Ντίνος Διαλεκτόπουλος

Συνοδοί: Θόδωρος Γκίκας, Νίκος Πενταζίδης, Γιώργος Αλμπάνης, Χαράλαμπος Αγγής, Αλκμήνη Γαϊτατζή

Λαμπαδηδρόμοι (από την Βενιζέλου μέχρι την Κουντουριώτου): Χριστίνα Παπαθανασίου, Δημήτρης Τσακαλίδης, Γιώργος Γκαντζαρίδης, Δημήτρης Τσαλικάκης, Γιάννης Γεωργόπουλος

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΩΣΤΑ ΧΑΤΖΗΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

“Αξιότιμε κ. Γενικέ Πρόξενε της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη,

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας,

Εκλεκτοί εκπρόσωποι Αρχών και Φορέων,

Κυρίες και Κύριοι,

Εκ μέρους του Δημάρχου και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, σας καλωσορίζω στη φιλόξενη πόλη μας, και σας ευχαριστώ ιδιαιτέρως, διότι, σταθερά και αδιάλειπτα, η Καβάλα αποτελεί έναν από τους βασικούς σταθμούς της Ολυμπιακής Φλόγας.

Η συγκεκριμένη επιλογή περιποιεί για μας μεγάλη τιμή και ουσιαστικά αναγνωρίζει τη διαρκή προσπάθεια προάσπισης και προβολής του Ολυμπιακού ιδεώδους από όλους τους Αθλητικούς Συλλόγους του Δήμου Καβάλας.

Στη γη των Μακεδόνων, στον τόπο που υπερασπίστηκε τις αξίες της ευγενούς άμιλλας και του ευ αγωνίζεσθαι από τα βάθη των αιώνων, χτυπά και σήμερα δυνατά η καρδιά του παγκόσμιου αθλητισμού.

Οι κάτοικοι, τόσο της Καβάλας, όσο και των δημοτικών κοινοτήτων που περικλείουν τον αρχαιολογικό χώρο των Φίλιππων, την περιοχή που υποδέχτηκε πριν από λίγα λεπτά την Φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, βρίσκονται σήμερα εδώ για να στείλουν το δικό τους μήνυμα σε όλη την ανθρωπότητα:

«Όταν ο Αθλητισμός ενώνει λαούς και πολιτισμούς, τότε μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα της ειρηνικής συνύπαρξης και της πολιτισμένης επίλυσης των διαφορών μας».

Η τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στο Πάρκο Ηρώων της Καβάλας, κρύβει και έναν ισχυρό συμβολισμό.

Βγάζει από τη λήθη και το σκοτάδι τις θυσίες των προγόνων μας, οι οποίοι, χωρίς να υπολογίσουν το όποιο κόστος, αγωνίστηκαν μέχρι τέλους για τη διατήρηση των ιστορικών κεκτημένων.

Παράλληλα, φέρνει στο φως και τους διαχρονικούς εμπορικούς και φιλικούς δεσμούς, ανάμεσα στην Καβάλα και τη Γαλλία.

Το πρώτο προξενείο που ιδρύθηκε στην Καβάλα το 1701 και λειτούργησε μέχρι το 1756, ήταν Γαλλικό.

Στην πόλη μας δραστηριοποιήθηκαν μεγάλοι γαλλικοί εμπορικοί οίκοι τον 19ο αιώνα, ενώ την ίδια περίοδο δημιουργήθηκε και η ακτοπλοϊκή γραμμή Καβάλα – Μασσαλία.

Είναι γνωστό επίσης ότι οι πρώτες ανασκαφές στους Αρχαίους Φιλίππους, πριν από 110 χρόνια, έγιναν από την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή.

Γάλλος ήταν και ο περίφημος περιηγητής, Πιέρ Μπελόν, ο οποίος έβαλε την Καβάλα στον χάρτη της πρώιμης οθωμανικής περιόδου, το 1547, με την αναλυτική του αναφορά στην τοποθεσία της πόλης και τα σπάνια χαρακτηριστικά της.

Η παρουσία στην Καβάλα του Γενικού Πρόξενου της Γαλλίας, Ζαν Λυκ Λαβό, μας δίνει την ευκαιρία να αναψηλαφήσουμε το παρελθόν και να χτίσουμε μαζί τις βάσεις για ένα ακόμη πιο ελπιδοφόρο μέλλον.

Θα ήταν παράλειψη μου να μην αναφερθώ στον Πρόεδρο της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, Θανάση Βασιλειάδη και στους συνεργάτες του, διότι όχι μόνο ενέταξαν την Καβάλα σ’ αυτή τη μαγική διαδρομή, αλλά ρύθμισαν άψογα και την κάθε λεπτομέρεια διοργάνωσης των τελετών αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, προκειμένου να μη λησμονηθεί από κανέναν ότι η Ελλάδα παραμένει η φυσική έδρα του παγκόσμιου αθλητικού κινήματος.

Φίλες και φίλοι,

Σε αυτό το σημείο θα μου επιτρέψετε να συγχαρώ όλους τους λαμπαδηδρόμους και τους συνοδούς που πήραν μέρος στις εκδηλώσεις της Καβάλας, για τις διακρίσεις και το υψηλό αγωνιστικό τους επίπεδο.

Αυτά τα παιδιά, συνεπικουρούμενα από τις διοικήσεις των Συλλόγων τους, τους προπονητές και τους γονείς τους, μπορούν να μας κρατήσουν ψηλά και σίγουρα πολύ μακριά από όσα δεν συνάδουν με το πνεύμα του Ολυμπισμού.

Είθε να αποτελέσουν σύντομα διακεκριμένα μέλη των επόμενων ολυμπιακών αγώνων, όπως οι συντοπίτες τους, Γιάννης Καμπαδέλης, Τάκης Κωνσταντινίδης, Άννα Βερούλη, Μίμης Ευαγγελίδης, Οδυσσέας Μελαδίνης, Χρήστος Παπαδόπουλος, Ανθή Καραγιάννη και Αλεξάνδρα Δήμογλου.

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω και όλους τους πολίτες του Δήμου Καβάλας που γέμισαν τους χώρους υποδοχής και διέλευσης της Ολυμπιακής Φλόγας.

Η Καβάλα ανταποδίδει την τιμή και εύχεται οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού, όπως και οι προηγούμενοι δύο, το 1900 και το 1924, να μείνουν στην ιστορία.

Ραντεβού στην πόλη του Φωτός!

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Το Πασχαλινό ωράριο στην αγορά της Καβάλας

Το-Πασχαλινό-ωράριο-στην-αγορά-της-Καβάλας

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: Ελένη Αποστόλου

(Ατομική επιχείρηση)

ΑΦΜ: 077314863 – ΔΟΥ Καβάλας

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: Ελένη Αποστόλου

ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ–ΕΚΔΟΤΗΣ: Ελένη Αποστόλου

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: Μερκούριος Κακουσόγλου

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Δημήτρης Τσιπιζίδης

Διεύθυνση: Φιλίππου 1B – ΚΑΒΑΛΑ

Email: info@enimeros.gr – info@kavalawebnews.gr

Τηλέφωνο: 2510-831600

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Δήλωση του Δημάρχου Καβάλας για την επίθεση στην Αγγελική Δεληκάρη

Δήλωση-του-Δημάρχου-Καβάλας-για-την-επίθεση-στην-Αγγελική-Δεληκάρη

Δήλωση του Δημάρχου Καβάλας για την επίθεση στην Αγγελική Δεληκάρη

“Καταδικάζω απερίφραστα την απρόκλητη επίθεση που δέχτηκε το πρωί της 21ης Απριλίου η βουλευτής Καβάλας της ΝΔ, Αγγελική Δεληκάρη.

Ο ελληνικός λαός, μια μέρα σαν κι’ αυτή, πριν από 57 χρόνια, έκανε οριστικά και αμετάκλητα τις επιλογές του.

Βρέθηκε απέναντι από όσους υιοθέτησαν τέτοιου είδους συμπεριφορές και έδωσε μάχες για την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και απόψεων.

Θα πρέπει να γίνει σε όλους κατανοητό ότι η Δημοκρατία δεν απειλείται και δεν εκβιάζεται”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα