Connect with us

Αγροτικά

Ξεκινούν οι καταβολές της αποζημίωσης de minimis

Ξεκινούν-οι-καταβολές-της-αποζημίωσης-de-minimis

Ξεκινούν αύριο το πρωί, οι καταβολές της αποζημίωσης των αποζημιώσεων de minimis στους σταφυλοπαραγωγούς του Παγγαίου, οι οποίοι για πρώτη φορά λαμβάνουν την συγκεκριμένη αποζημίωση.

Η επιτυχία αυτή πιστώνεται αποκλειστικά στον βουλευτή και υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος πήρε το θέμα και με δική του αποκλειστική προσπάθεια το έφτασε στο αίσιο τέλος.

Με το ΦΕΚ 2762 Β’ που δημοσιεύθηκε σήμερα (26-4-2023) ξεκινούν αύριο οι καταβολές που ανέρχονται στα 150 ευρώ/ στρέμμα και συνολικά το ποσό θα φτάσει 3.600.000 εκατομμύρια καθώς θα καλύψει μια έκταση 24.000 στρεμμάτων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αγροτικά

Σάββας Αργυράκης: Φύγαμε με το κεφάλι ψηλά

Σάββας-Αργυράκης:-Φύγαμε-με-το-κεφάλι-ψηλά

«Όπως πήγαμε συντεταγμένα, έτσι φύγαμε και συντεταγμένα, με το κεφάλι ψηλά. Δείξαμε μια ισχυρή παρουσία και στους φορείς και στο υπουργείο, αλλά και στους πολίτες της πόλης της Καβάλας, για να καταλάβουν όλοι ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στον πρωτογενή τομέα». 

Τα παραπάνω τόνισε μιλώντας στην ΕΡΑ Καβάλας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου, Σάββας Αργυράκης, ο οποίος τόνισε ότι δεν υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα για το αν και ποιες θα είναι οι κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου από την επόμενη εβδομάδα.

«Είχαμε μία δυναμική παρουσία, ένα θετικό πρόσημο σε ό,τι κάναμε. Είχαμε όλους τους πολίτες με το μέρος μας…»

«Δείξαμε σε όλους ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με το κόστος παραγωγής, με αυτά που καλούμαστε να πληρώσουμε για να καλλιεργήσουμε, οπότε πιστεύουμε ότι είχαμε μία δυναμική παρουσία, ένα θετικό πρόσημο σε ό,τι κάναμε. Είχαμε όλους τους πολίτες με το μέρος μας, διότι δεν κλείσαμε τους δρόμους και δεν ταλαιπωρήσαμε τους συμπολίτες μας. Όλος ο κόσμος μας υποστηρίζει γιατί κρατήσαμε μία πολύ σοβαρή στάση και συνεχίζουμε την προσπάθειά μας, όπως κάνουμε όλα τα τελευταία χρόνια για να διεκδικούμε για τον κλάδο μας τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα», επισήμανε σχετικά ο κ. Αργυράκης.

«Αυτή ήταν και η τελευταία για εμάς κινητοποίηση για αυτή την εβδομάδα. Δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει η επόμενη εβδομάδα…»

«Όντως υπήρξε μία συνταγμένη επιστροφή των τρακτέρ στον κάμπο του Νέστου, το ίδιο έγινε και με τους αγρότες του Δήμου Καβάλας και του Δήμου Παγγαίου. Από την περασμένη Δευτέρα (19/2) που κάναμε αυτήν την κινητοποίηση καταλήξαμε την Πέμπτη (22/2) να πάμε και στο τελωνείο της Εξοχής στα σύνορα με τη Βουλγαρία, ώστε να ενισχύσουμε με την παρουσία μας και να υποστηρίξουμε την προσπάθεια που κάνουν οι συνάδελφοι αγρότες και κτηνοτρόφοι και συμβολικά κλείσαμε τον δρόμο για μία ώρα. Αυτή ήταν και η τελευταία για εμάς κινητοποίηση για αυτή την εβδομάδα. Δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει η επόμενη εβδομάδα», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου. 

«Συνέχεια θα ζητάμε το καλύτερο δυνατό για τον κλάδο μας. Εκεί που πρέπει να επικεντρωθούμε είναι σε θέματα υποδομής για την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας»

«Ικανοποιημένοι δεν μπορούμε να είμαστε ποτέ και είναι λογικό, γιατί συνέχεια θα ζητάμε το καλύτερο δυνατό για τον κλάδο μας. Εκεί που πρέπει να επικεντρωθούμε είναι σε θέματα υποδομής για την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, αλλά και για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε θέματα που έχουν να κάνουν με τις συλλογικότητες και με τη θέσπιση τέτοιων οργάνων που θα διασφαλίζουν την διεκδίκηση των δικαιωμάτων, για συνεταιρισμούς αν μιλάμε τη διεκδίκηση καλύτερων τιμών για τους παραγωγούς, οπότε μέσα από τους συλλόγους προάγουμε πολλά πράγματα ένα από αυτά είναι και οι συλλογικότητες. Όλα τα γενικά θέματα που αναπτύξαμε δεν μπορούν να ικανοποιηθούν πλήρως και αυτά έχουν να κάνουν με το πετρέλαιο, το ρεύμα, τα λιπάσματα γενικότερα και τις ζωοτροφές για τους κτηνοτρόφους. Πράγματα που μπορεί να κάνει όμως το υπουργείο και συναρμόδια υπουργεία, είναι οι έλεγχοι στα τελωνεία, έργα υποδομής ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να είναι ανέξοδο, εμείς θα είμαστε εκεί για να το προτείνουμε και για να το διεκδικήσουμε για το κλάδο μας και για τους συναδέλφους μας», επισήμανε καταληκτικά ο Σάββας Αργυράκης.  

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

4 + 1 προτάσεις για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα

4-+-1-προτάσεις-για-την-ενίσχυση-του-πρωτογενούς-τομέα

Του Μακάριου Β. Λαζαρίδη

Βουλευτή Π.Ε. Καβάλας Νέας Δημοκρατίας

Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί έναν από τους κεντρικούς συστατικούς πυλώνες της αναπτυξιακής στρατηγικής που χαράζει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Ελλάδα της επόμενης μέρας.

Όσα έχουμε πράξει τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια είναι πολλά και σημαντικά και αποδεικνύουν τη διαρκή έγνοια μας για τον αγροτικό κόσμο.

Οι επαγγελματίες του κλάδου ήρθαν και πάλι στην επικαιρότητα τις τελευταίες εβδομάδες, όπως και σε όλη την Ευρώπη άλλωστε, στη σκιά του αναμφίβολα υψηλού κόστους παραγωγής, αλλά και προβληματικών αποφάσεων της Ε.Ε.

Στεκόμαστε και πάλι στο πλευρό τους, παρέχοντάς τους κάθε δυνατή βοήθεια, πάντα εντός των επιτρεπτών δημοσιονομικών περιθωρίων.

Αυτή η Κυβέρνηση και ξέρει και μπορεί να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα προβλήματά τους και αυτό έπραξε ξανά ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως είδαμε και στην πρόσφατη συνάντησή του με τους αγρότες. Ξύνοντας «τον πάτο του βαρελιού», ανακοίνωσε επιπλέον μέτρα στήριξης, όπως φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για 10 χρόνια και προκαταβολή του 50% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα τέλη Μαρτίου. Μέτρα που σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αγνοηθούν από τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους μας.

Πέραν τούτων, πάντως, με αφορμή και με κάποια σημεία του πρόσφατου νομοσχεδίου για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα που ψηφίστηκε από τη Βουλή, θα ήθελα να συμβάλλω στον δημόσιο διάλογο, διατυπώνοντας συγκεκριμένες σκέψεις και προτάσεις.

Απαιτείται η σταθερή πορεία των μεταρρυθμίσεων, της οικονομικής μόχλευσης και των επενδύσεων, η στροφή του παραγωγικού μοντέλου προς την εξωστρέφεια και στην κατανάλωση.

Μεταξύ άλλων, θα πρότεινα:

  1. Τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Αγροτικού Επιμελητηρίου προκειμένου να προστατεύσει και να θεσμοθετήσει το επάγγελμα του γεωργού και του κτηνοτρόφου, αναδεικνύοντας τον σπουδαίο ρόλο του.

2. Την προσπάθεια σύνδεσης της πρωτογενούς παραγωγής με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας και της προστασίας του περιβάλλοντος, με ταυτόχρονη σύνδεση με τον τουρισμό και τη χημική – φαρμακευτική βιομηχανία.

3. Τη νέα, έγκαιρη νομοθεσία με δεδομένο ότι από το 2028, στην Κ.Α.Π. 2028 – 2035 δηλαδή, δεν θα υπάρχουν επιδοτήσεις σε χρήμα παρά μόνο δάνεια με επιδοτούμενο έως και μηδενικό επιτόκιο. Παράλληλα, απαιτούνται το χρηματιστήριο αγροτικών προϊόντων και οι πιστοποιημένες αποθήκες προϊόντων που βρίσκονται σε ενέχυρο (ΠΑΕΓΑ), προκειμένου στα δάνεια αυτής της μορφής το collateral να είναι το γεωργικό προϊόν, όπως γίνεται σε όλες τις προηγμένες χώρες με ισχυρό πρωτογενή τομέα. Χωρίς αυτά οι γεωργοί μας δε θα μπορούν να παράξουν.

4. Την άμεση ένταξη της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της πρώτης μεταποίησης στην αναπτυξιακή τράπεζα και στο χαμηλότοκο δανεισμό των προγραμμάτων της E.Ε. και της EBRD, καθώς και την είσοδο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στον γεωργικό τομέα.

5. Τις σαρωτικές αλλαγές στον απαρχαιωμένο, αναχρονιστικό και προβληματικό κανονισμό του ΕΛΓΑ. Και μάλιστα άμεσα!

Είναι κάποιες μόνο σκέψεις μου αναφορικά με τις δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα, των γεωργών και των κτηνοτρόφων. Δυνατότητες υπάρχουν. Πολιτική βούληση επίσης. Άπαντες βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά του ποταμού. Η κρίση που διανύουμε και οι λύσεις που προκρίνονται, ας αποτελέσουν την αφορμή για την μεγάλη αντεπίθεση της ελληνικής υπαίθρου. Στο χέρι όλων μας είναι να το πετύχουμε. Και θα το καταφέρουμε.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Οι αγρότες κατέβασαν τα τρακτέρ στον Σταυρό Αμυγδαλεώνα

Οι-αγρότες-κατέβασαν-τα-τρακτέρ-στον-Σταυρό-Αμυγδαλεώνα

Οι αγρότες κατέβασαν τα τρακτέρ στον Σταυρό Αμυγδαλεώνα

Αγρότες της Π.Ε. Καβάλας με τα τρακτέρ τους έχουν συγκεντρωθεί από το πρωί της Δευτέρας στον κόμβο του Σταυρού Αμυγδαλεώνα, στο πλαίσιο των πανελλαδικών αγροτικών κινητοποιήσεων.

Τα τρακτέρ είναι παραταγμένα στις άκρες του δρόμου, χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στην κυκλοφορία των υπόλοιπων οχημάτων.

Στο σημείο βρίσκεται ισχυρή αστυνομική δύναμη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα