Connect with us

Καβάλα

Ναι στη συμφωνία για την Καλαμίτσα και την Ενεργειακή Κοινότητα

Ναι-στη-συμφωνία-για-την-Καλαμίτσα-και-την-Ενεργειακή-Κοινότητα

Παναγιώτης Μαμτσαδέλης: Μπήκε τέλος στο γαϊτανάκι των 10 περίπου ετών, των διαπραγματεύσεων και των αντιδικιών / Με τραπεζικό δανεισμό η χρηματοδότηση της Ενεργειακής Κοινότητας / Αποσύρθηκε το θέμα της αφετηρίας του Αστικού ΚΤΕΛ στην οδό Δοϊράνης

Αποφάσεις για δύο ιδιαίτερα σημαντικά θέματα, αυτό της Καλαμίτσας κι αυτό της Ενεργειακής Κοινότητας, έλαβε το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής του την Τετάρτη 29 Ιουλίου.

«Και στα δύο θέματα είχαμε την εξέλιξη που θα θέλαμε και έπρεπε να έχουμε. Ήταν και τα δύο εξίσου σημαντικά», ανέφερε με δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας, Παναγιώτης Μαμτσαδέλης. 

Μπήκε τέλος στο γαϊτανάκι των 10 περίπου ετών, των διαπραγματεύσεων και των αντιδικιών

«Όσον αφορά το θέμα της Καλαμίτσας είχαμε την έγκριση των όρων της μίσθωσης, με διαφωνίες και αντιρρήσεις, αλλά σχεδόν ομόφωνα έγινε δεκτή (εκτός Χ. Ποτόλια) η συμφωνία με την ΕΤΑΔ. Εξουσιοδοτούμε τον δήμαρχο Καβάλας να υπογράψει τη σύμβαση και να μπει ένα τέλος αυτό το γαϊτανάκι των 10 περίπου ετών, των διαπραγματεύσεων και των αντιδικιών, ελπίζοντας βάσιμα πλέον ότι η εικόνα της ακτής θα είναι πολύ καλύτερη τα επόμενα χρόνια ξεκινώντας από του χρόνου δυστυχώς όχι από φέτος. Παρότι έχουν γίνει κάποιες παρεμβάσεις δεν προλαβαίνουμε να φτιάξουμε όσο θέλουμε την ακτή. Ας πούμε τέλος καλό όλα καλά με το θέμα της Καλαμίτσας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας. 

Το ζητούμενο ήταν ν’ αποφασίσουμε τον τρόπο που θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση του έργου

«Όσον αφορά το θέμα της Ενεργειακής Κοινότητας είχαμε καταρχάς την ενημέρωση για τα χαρακτηριστικά του έργου από τον εκπρόσωπο της εταιρείας που έχει αναλάβει την τεχνική μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας για την Ενεργειακή Κοινότητα τον κ. Τσιριμώκο. Είχαμε πολλές ερωτήσεις από τους δημοτικούς συμβούλους, όπως ήταν πολύ φυσιολογικό. Είχαμε τις αναγκαίες απαντήσεις, θεωρώ ικανοποιητικές σ’ ένα σημαντικό βαθμό, γι’ αυτό και προχωρήσαμε όπως προχωρήσαμε. Το ζητούμενο ήταν ν’ αποφασίσουμε τον τρόπο που θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση του έργου, πως δηλαδή θα γίνει χρηματοδότηση», πρόσθεσε στη συνέχεια των όσων δήλωσε στον «Ε» ο Παναγιώτης Μαμτσαδέλης. 

Με τραπεζικό δανεισμό κατ’ αποκλειστικότητα η χρηματοδότηση της Ενεργειακής Κοινότητας

«Αυτό που αποφασίστηκε είναι η χρηματοδότηση να γίνει με τραπεζικό δανεισμό κατ’ αποκλειστικότητα, χωρίς να υπάρχει εξουσιοδότηση στον δήμαρχο να υπογράψει κάποια συγκεκριμένη σύμβαση, χωρίς να υπάρχουν οι όροι, το ακριβές ποσό και η τράπεζα. Όλα αυτά θα εξειδικευτούν στη συνέχεια. Στην ουσία έγινε το πρώτο βήμα και θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όταν οι συνθήκες θα είναι ώριμες. Και αυτό το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Γενικότερα η συνεδρίαση διήρκεσε τρεις ώρες, δεν είχαμε θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης, ενώ το θέμα της αφετηρίας του Αστικού ΚΤΕΛ στην οδό Δοϊράνης αποσύρθηκε για να το συζητήσουμε σε επόμενη φάση. Παράλληλα, είχαμε την επίσκεψη των εκπροσώπων του ΑΟΚ για να ζητήσουν την οικονομική μας βοήθεια, ενώ επόμενη συνεδρίαση θα γίνει πιθανότατα μετά τον Δεκαπενταύγουστο και τα …μπάνια του λαού», επισήμανε καταληκτικά ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΠΙΖΙΔΗΣ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Καβάλα

«Λευκή Νύχτα»: Πλημμύρισε από κόσμο η Ελευθερούπολη

«Λευκή-Νύχτα»:-Πλημμύρισε-από-κόσμο-η-Ελευθερούπολη

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και η φετινή «Λευκή Νύχτα» για τον δήμο Παγγαίου. Κυριολεκτικά η Ελευθερούπολη πλημμύρισε από κόσμο, τα καταστήματα δούλεψαν πολύ ικανοποιητικά, ενώ χιλιάδες κόσμου απόλαυσαν την συναυλία της Έλενας Παπαρίζου.

«Στον δήμο Παγγαίου προσπαθούμε για το αυτονόητο. Δηλαδή δημιουργούμε τις «Λευκές Νύχτες» με στόχο την ανταποδοτικότητα. Θέλουμε τα καταστήματα να δουλέψουν καθώς αυτή η βραδιά είναι αφιερωμένη στον εμπορικό κόσμο της πόλης», δήλωσε στην ΕΡΤ Καβάλας, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Παγγαίου, Χρήστος Μποσμπότης. 

Ο τελικός στόχος επετεύχθη

«Όλα πήγαν καλά. Είχαμε βέβαια και ένα πάρα πολύ μεγάλο όνομα την Έλενα Παπαρίζου που προσέλκυσε χιλιάδες κόσμου από πολλά μέρη της βόρειας Ελλάδας. Ο τελικός στόχος ήταν να δουλέψουν τα μαγαζιά και απ’ ό,τι ακούμε από τις συζητήσεις μας με τους καταστηματάρχες ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», πρόσθεσε στη συνέχεια ο αντιδήμαρχος Παγγαίου. 

Νέα ρεκόρ στον τουρισμό

Παράλληλα, όσον αφορά τον τουρισμό και την πορεία του στον δήμο Παγγαίου ο κ. Μποσμπότης τόνισε: «Τα προηγούμενα χρόνια έλεγα ότι ακόμη δεν έχει κορεστεί το τουριστικό ρεύμα στον δήμο μας. Βλέποντας μπροστά και εκτιμώντας ότι θα υπάρξουν ακόμη πιο καλές στιγμές, διαπιστώνουμε και φέτος ότι έχουμε νέα ρεκόρ. Ενώ πανελλαδικά υπάρχει μία τάση μείωσης του τουρισμού εδώ ο τουρισμός ανεβαίνει, αυξάνει και θα αυξάνει και για τα επόμενα χρόνια, γιατί έχουμε καταπληκτικές παραλίες, πολύ καλούς επιχειρηματίες που προσέχουν τα καταστήματά τους». 

Άψογα λειτουργούν οι υποδομές

Σε σχέση με τις υποδομές κι αν αυτές ανταποκρίνονται ο αντιδήμαρχος Παγγαίου επισήμανε: «Δεν έχουμε προβλήματα στις υποδομές. Η υδροδότηση είναι εξαιρετική, η αποκομιδή απορριμάτων το ίδιο, οι βιολογικοί καθαρισμοί λειτουργούν άψογα. Για να έχει νερό η Πέραμος και η Ηρακλείτσα αυτό μεταφέρεται από τον ποταμό Μαρμαρά περίπου 50 χιλιόμετρα πιο μακριά. Εκεί είναι το νόημα, όταν πηγαίνεις σ’ ένα τουριστικό μέρος δεν θα ζεις με τον φόβο πότε θα έχεις νερό ή όχι. Πρέπει όλα αυτά να παρέχονται από τους δήμους άνετα. Μέχρι τώρα καταφέρνουμε να λειτουργούμε κάτα τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Και στην πολιτική προστασία ο δήμος Παγγαίου είναι πολύ μπροστά

Τέλος όσον αφορά την πρόληψη για τις πυρκαγιές ο κ. Μποσμπότης σημείωσε: «Το γραφείο Πολιτικής Προστασίας λειτουργεί υπό την αιγίδα του κ. Κεχαγιά. Προσπαθούμε σε συνεργασία με την Πυροσβεστική, με τα drone που υπάρχουν στην περιοχή μας, με τις εθελοντικές ομάδες, με το δίκτυο απινιδωτών που έχει αναπτυχθεί να τα καταφέρουμε. Και στην πολιτική προστασία ο δήμος Παγγαίου είναι πολύ μπροστά. Ελπίζουμε να μην έχουμε δυστυχή γεγονότα όπως αυτό με τους θανάτους των πυροσβεστών στις μεγάλες πυρκαγιές. Μέχρι τώρα ό,τι υπήρξε σε περιστατικό πυρκαγιάς κατασβέστηκε εν τη γενέσει του».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Πάνω από το 1/3 των περιπτέρων της φετινής Kavala Expo έχει κλειστεί

Πάνω-από-το-1/3-των-περιπτέρων-της-φετινής-kavala-expo-έχει-κλειστεί

Πάνω από το 1/3 των περιπτέρων της φετινής Kavala Expo έχει ήδη κλειστεί, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, Μάκης Καφετζής.

«Στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου Καβάλας την Τετάρτη (29/7) αποφασίστηκε και επίσημα ότι η έκθεση Kavala Expo θα διεξαχθεί στο εκθεσιακό κέντρο «Aπόστολος Μαρδύρης», ανέφερε αρχικά ο κ. Καφετζής.

Μέχρι τις 5 Αυγούστου η υποβολή αίτησης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στην έκθεση

«Εδώ και μέρες έχουν ενημερωθεί τα μέλη μας με email ότι η φετινή έκθεση θα πραγματοποιηθεί 2 με 5 Οκτωβρίου στο εκθεσιακό κέντρο της Νέας Καρβάλης και το ευχάριστο είναι ότι πάνω από το 1/3 των περιπτέρων ήδη έχει κλειστεί. Έχουμε δώσει μία καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή της αίτησης ενδιαφέροντος από τις επιχειρήσεις μέχρι 5 Αυγούστου. Θεωρώ ότι μέχρι εκείνο το διάστημα θα έχει ολοκληρωθεί πάνω από 90% η όλη διαδικασία. Οπότε μετά από αυτό το διάστημα θα μπορέσουμε οργανωτικά να κάνουμε μία διαχείριση της όλη διοργάνωσης», τόνισε στη συνέχεια ο κ. Καφετζής. 

Με το κλείσιμο της έκθεσης πιστεύω ότι θα αρχίσουν και οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης του εκθεσιακού κέντρου

«Όσον αφορά το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του εκθεσιακού κέντρου, θεωρώ ότι τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί ο ανάδοχος, οπότε με το κλείσιμο της έκθεσης πιστεύω ότι θα αρχίσουν και οι εργασίες αναβάθμισης του εκθεσιακού κέντρου. Οπότε του χρόνου θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε την έκθεση μας σε ένα πολύ πιο σύγχρονο κτίριο λειτουργικά. Ο στόχος μας είναι να μπορούμε να κάνουμε ακόμα περισσότερες εκδηλώσεις εκεί. Γι’ αυτό και το εντάξαμε σε αυτό το πρόγραμμα, για να έχουμε ένα κτίριο λειτουργικό, να μη μας κοστίζει τόσο πολύ. Σήμερα με την ομορφή που έχει είναι ένα ενεργοβόρο κτίριο, το οποίο σχεδιάστηκε με άλλες συνθήκες. Αυτές έχουν αλλάξει και πρέπει να εναρμονιστούμε με τα νέα δεδομένα. Πιστεύω ότι θα γίνει καλή δουλειά οπότε και εμείς θα έχουμε στα χέρια μας ένα σημαντικό εργαλείο για να το χρησιμοποιήσουμε όπως πρέπει», σημείωσε καταληκτικά ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας. 

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Απομακρύνθηκαν επικίνδυνα υλικά από την καπναποθήκη της πρώην ΣΕΚΕ

Απομακρύνθηκαν-επικίνδυνα-υλικά-από-την-καπναποθήκη-της-πρώην-ΣΕΚΕ

Ο δήμος Καβάλας θα στείλει τον «λογαριασμό» στους διαχειριστές

Στις ενέργειες στις οποίες προέβη ο δήμος Καβάλας για την απομάκρυνση των επικίνδυνων υλικών από την καπναποθήκη της πρώην ΣΕΚΕ, η οροφή της οποίας κατέρρευσε πριν από μερικές ημέρες, μίλησε στην ΕΡΤ Καβάλας, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Σωτήρης Τσεκμέζογλου.

«Η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Καβάλας, ειδικά σε περιπτώσεις που αφορούν τη δημόσια ασφάλεια, προφανώς ανταποκρίνεται άμεσα. Η καπναποθήκη της πρώην ΣΕΚΕ είναι ένα κτίριο που δεν ανήκει στον δήμο Καβάλας, αλλά σε τραπεζικά ιδρύματα. Όταν σημειώθηκε η κατάρρευση της οροφής εντός του κτιρίου, υπήρξε μία έκθεση επικενδύνου από την Πολεοδομία Καβάλας», ανέφερε αρχικά ο κ. Τσεκμέζογλου.

Το κτίριο είναι ένα επικίνδυνο κτίριο γενικότερα

«Προφανώς αυτή η έκθεση πηγαίνει προς τον ιδιοκτήτη, αλλά ο δήμος προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια των διερχόμενων πολιτών, ενήργησε άμεσα όσον αφορά το κομμάτι της απομάκρυνσης των επικίνδυνων υλικών με γερανοφόρο όχημα. Απομακρύνθηκαν κυρίως ξύλινα δοκάρια που προεξείχαν από το κτίριο, καθώς υπήρχε κίνδυνος να πέσουν στον δρόμο. Όλα αυτά απομακρύνθηκαν. Βέβαια το κτίριο είναι ένα επικίνδυνο κτίριο γενικότερα, καθώς όλοι οι ενδιάμεσοι όροφοι έχουν πέσει κι όλα αυτά βρίσκονται εντός του κτιρίου. Στην ουσία έχουν μείνει μόνο τέσσερις τοίχοι κι όλα είναι πεσμένα μέσα», πρόσθεσε στη συνέχεια ο αντιδήμαρχος Καβάλας. 

Το κοστολόγιο των εργασιών που έκανε ο δήμος θα σταλεί στους διαχειριστές – ιδιοκτήτες του κτιρίου

«Από ‘δω και πέρα δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο ο δήμος. Το κοστολόγιο των εργασιών που έκανε ο δήμος το στέλνει κανονικά στους διαχειριστές – ιδιοκτήτες του κτιρίου για να πάρει τα χρήματα που κόστισε αυτή η διαδικασία και από κει και πέρα οι ιδιοκτήτες πρέπει να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για το εν λόγω κτίριο. Το γενικότερο θέμα που έχουμε με τις καπναποθήκες είναι ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε στην ουσία το ιδιοκτησιακό καθεστώς, καθώς οι περισσότερες είτε ανήκουν σε τραπεζικά ιδρύματα, είτε σε πολλούς ιδιοκτήτες, οι οποίοι δεν μπορούν εύκολα να συνεννοηθούν. Αυτό είναι το ένα μεγάλο πρόβλημα», επισήμανε ακόμη ο Σωτήρης Τσεκμέζογλου. 

Ο δήμος δεν μπορεί να επεμβαίνει σε ξένη ιδιοκτησία εκτός αν υπάρχει θέμα ασφάλειας

«Και το δεύτερο είναι ότι έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα βιομηχανικά κτίρια, επομένως η οποιαδήποτε επέμβαση εκεί είναι πάρα πολύ δύσκολη γραφειοκρατικά, καθώς πρέπει να περιμένουμε εγκρίσεις από το υπουργείο Πολιτισμού. Επομένως υπάρχει μία τεράστια δυσκολία. Κάποιοι πολύ εύκολα λένε τι κάνει ο δήμος; Δεν είναι θέμα του δήμου. Ο δήμος δεν μπορεί να επεμβαίνει σε ξένη ιδιοκτησία σε καμία περίπτωση, εκτός αν υπάρχει θέμα ασφάλειας όπως το συγκεκριμένο στην πρώην καπναποθήκη της ΣΕΚΕ», σημείωσε καταληκτικά ο αντιδήμαρχος Καβάλας.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα