Connect with us

Οικονομία

Μπάμπης Δράκος: Η στόχευση είναι να γίνει δικαιότερο το φορολογικό σύστημα

Μπάμπης-Δράκος:-Η-στόχευση-είναι-να-γίνει-δικαιότερο-το-φορολογικό-σύστημα

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι αιφνιδιάσουμε κανέναν, διότι η στόχευση δεν είναι το να επιβαρύνουμε, αλλά να γίνει δικαιότερο το φορολογικό σύστημα και αν κάποιος δεν πληρώνει φόρους, ενώ έπρεπε, να πληρώσει».

Τα παραπάνω επισήμανε σε δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος της Δ.Ε.Ε.Π. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Μπάμπης Δράκος, σχετικά με το νομοσχέδιο κατά της φοροδιαφυγής, το οποίο έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις από τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και την αντιπολίτευση.

«Το σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, πρέπει να είναι δίκαιο κατά γενική έννοια και δικαιότερο, όσον αφορά συγκεκριμένες παράμετρους…»

«Πρόκειται για μία συνολική φορολογική παρέμβαση, η οποία κυρίως στοχεύει κατά της φοροδιαφυγής. Μια από τις παρεμβάσεις αφορά και το σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, το οποίο πρέπει να είναι δίκαιο κατά γενική έννοια και δικαιότερο, όσον αφορά συγκεκριμένες παράμετρους. Αυτή είναι η λογική όταν παρεμβαίνουμε για φόρους στην κοινωνία. Επειδή άκουσα κάποιες τοποθετήσεις που συγκρίνουν τη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών με τον Φ.Π.Α., ας μη τα συγκρίνουμε, δεν είναι ίδια πράγματα. Ο Φ.Π.Α. είναι ένας έμμεσος φόρος, η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών είναι ένας άμεσος φόρος. Άρα άλλο Φ.Π.Α. κι άλλο φόρος εισοδήματος», ανέφερε σχετικά ο κ. Δράκος.

«Η διασύνδεση όλων των καταστημάτων και η έκδοση των αποδείξεων κατευθείαν με την Α.Α.Δ.Ε., έχει πολύ μεγάλη σημασία για να προχωρήσουμε σε έναν εξορθολογισμό αυτού του συστήματος που λέμε είσπραξη δημοσίων εσόδων…»

«Πρέπει όμως να επισημάνουμε το γεγονός ότι υπάρχει μία ξεχωριστή μέριμνα από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας πάντοτε για τους ελεύθερους επαγγελματίες προς αυτή την κατεύθυνση. Η διασύνδεση όλων των καταστημάτων και η έκδοση των αποδείξεων κατευθείαν με την Α.Α.Δ.Ε., έχει πολύ μεγάλη σημασία για να προχωρήσουμε σε έναν εξορθολογισμό αυτού του συστήματος που λέμε είσπραξη δημοσίων εσόδων. Όταν λέμε για τεκμήριο, συνήθως λέμε ότι το κράτος αδυνατεί να εισπράξει, να έχει φορολογικούς μηχανισμούς είσπραξης και καταφεύγει σε τεκμήρια, ώστε να μπορέσει να πάρει αυτό το οποίο πιστεύει. Εν μέρει μπορεί να ισχύει και αυτό, αλλά να θυμίσω στην προκειμένη περίπτωση ότι τεκμήρια υπάρχουν και σε όλες τις αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν είναι ο αντικειμενικός σκοπός μόνο αυτός», συμπλήρωσε στη συνέχεια ο πρόεδρος της Δ.Ε.Ε.Π. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας.

«Όλα αυτά θα τα δούμε όταν θα έρθει προς διαβούλευση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Εγώ πιστεύω ότι τέτοια νομοσχέδια πάντοτε είναι τομές.  Προσδοκούμε ότι θα είναι θετικό…»

«Υπάρχουν κι άλλα, καθώς πρέπει να δούμε και κάποιες εξαιρέσεις από αυτό το σύστημα που μέχρι τώρα ακούστηκε. Διότι δεν μπορείς να τους βάλεις όλους σε ένα τσουβάλι. Όλα αυτά θα τα δούμε όταν θα έρθει προς διαβούλευση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Εγώ πιστεύω ότι τέτοια νομοσχέδια πάντοτε είναι τομές.  Προσδοκούμε ότι θα είναι θετικό. Πρέπει να καθιερώσουμε κάποιο πλαίσιο, ώστε να είναι προς το συμφέρον των πολιτών. Πρέπει να υπάρχει καταρχήν ικανότητα από τη μεριά του δημοσίου, να υπάρχει έλεγχος και να υπάρχει αποτελεσματικότητα και δικαιοσύνη. Δεν αιφνιδιάσαμε τους ελεύθερους επαγγελματίες. Είχαμε μιλήσει για την πάταξη της φοροδιαφυγής, όπως και το ότι πρέπει να γίνει δικαιότερο το σύστημα είσπραξης φόρων και αυτό είναι μέσα στις γενικές αρχές του κόμματός μας. Προς αυτήν την κατεύθυνση δουλέψαμε και την προηγούμενη τετραετία, «υπογράμμισε ακόμη στις δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο», ο Μπάμπης Δράκος.

«Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. που εμφανίζεται ως τιμητής, είναι αυτός ο οποίος με τους νόμους τα είχε ισοπεδώσει όλα…»

Τέλος, όσον αφορά την σκληρή κριτική που ασκήθηκε εκ μέρους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. για το συγκεκριμένο θέμα, ο πρόεδρος της Δ.Ε.Ε.Π. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε: «Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. που εμφανίζεται ως τιμητής, είναι αυτός ο οποίος με τους νόμους τα είχε ισοπεδώσει όλα.  Επί θητείας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. είχαμε δεκάδες νέους φόρους και επί Νέας Δημοκρατίας, την περίοδο 2019 – 2023, είχαμε κατάργηση φόρων, κατάργηση συντελεστών, μειώσεις συντελεστών, κατάργηση τελών».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Οικονομία

Οι τουρίστες αποφεύγουν τα πρατήρια καυσίμων

Οι-τουρίστες-αποφεύγουν-τα-πρατήρια-καυσίμων

Φώτης Πούλος: Η Ελλάδα είναι μια χώρα παραγωγής φόρων, ιδίως για τα καύσιμα / Δυο μέτρα και δυο σταθμά από την κυβέρνηση όσον αφορά τα κέρδος πρατηριούχων και διυλιστηρίων

Ελαφρώς αυξημένη, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, είναι η κίνηση που καταγράφεται στα πρατήρια υγρών καυσίμων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, ωστόσο τα όποια επιπλέον χρήματα μπαίνουν στα ταμεία των βενζινοπωλών εξανεμίζονται, λόγω των πολλών άλλων υποχρεώσεών τους.

Για το θέμα μίλησε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Π.Ε. Καβάλας, Φώτης Πούλος, ο οποίος μίλησε και για το πως διαμορφώνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα οι τιμές των υγρών καυσίμων στην περιοχή μας.

«Οι περισσότεροι επισκέπτες μας είναι Βαλκάνιοι και βάζουν καύσιμα από τις χώρες τους, αποφεύγοντας όσο μπορούν τα πρατήριά μας…»

«Σίγουρα ένα μέρος της παρουσίας πολλών επισκεπτών στην Π.Ε. Καβάλας απευθύνεται στα πρατήριά μας, αυτό είναι αναμφισβήτητο. Βέβαια όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές στο παρελθόν, οι επισκέπτες της περιοχής μας είναι Βαλκάνιοι και λόγω της μεγάλης διαφοράς στην τιμή των υγρών καυσίμων ανάμεσα στη χώρα μας και στις δικές τους, προσπαθούν να μην βάλουν καύσιμα από εμάς ή αν βάλουν να το κάνουν με μικροποσότητες για να τους βγει πιο οικονομικά. Έρχονται γεμάτοι και φεύγουν οριακά για να γυρίσουν πίσω. Οι τιμές μας τους φαίνονται ακριβές. Η Ελλάδα είναι δυστυχώς μια χώρα παραγωγής φόρων, ιδίως για τα καύσιμα, με πολύ υψηλούς Ε.Φ.Κ., αλλά και Φ.Π.Α.», σημείωσε σχετικά ο Φώτης Πούλος.

«Τα περισσότερα πρατήρια της Π.Ε. Καβάλας πωλούν την αμόλυβδη από τα 1,90 ευρώ το λίτρο και πάνω. Είναι πανάκριβα τα καύσιμα…»

«Άρα τα έσοδα από την παρουσία ξένων επισκεπτών στην περιοχή μας δεν είναι πολλά. Είμαστε λίγο παραπάνω σε κίνηση και προσέλευση στα πρατήριά μας από πέρυσι, δεν γκρινιάζουμε, αλλά αυτή η αύξηση της κίνησης εξανεμίζεται λόγω άλλων λειτουργικών εξόδων που δεν μας επιτρέπουν να χαρούμε αυτήν την αύξηση. Όσον αφορά τις τιμές των υγρών καυσίμων, ενώ είχαμε μια αποκλιμάκωσή τους και ήμασταν γύρω στα 1,80 ευρώ το λίτρο για την αμόλυβδη βενζίνη, τις τελευταίες εβδομάδες είχαμε ραγδαία αύξηση, περίπου 10 δολάρια το βαρέλι, η οποία πέρασε σιγά σιγά και στην αντλία. Τα περισσότερα πρατήρια της Π.Ε. Καβάλας πωλούν την αμόλυβδη από τα 1,90 ευρώ το λίτρο και πάνω. Είναι πανάκριβα τα καύσιμα», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών της Π.Ε. Καβάλας.

Δυο μέτρα και δυο σταθμά από την κυβέρνηση όσον αφορά τα κέρδος πρατηριούχων και διυλιστηρίων

«Μη ξεχνάμε ότι εδώ και δυο χρόνια στα πρατήρια έχει επιβληθεί πλαφόν που δεν μας επιτρέπει να έχουμε περισσότερο περιθώριο κέρδους, από αυτό που είχαμε τον Αύγουστο του 2020. Αντιθέτως είδαμε τα διυλιστήρια και στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη να παρουσιάζουν υπερκέρδη. Όλα αυτά αν η ίδια νομοθεσία εφαρμοζόταν και στα διυλιστήρια, δεν θα έφερναν υπερκέρδη και οι καταναλωτές θα πλήρωναν φθηνότερα καύσιμα. Και η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και άλλες στην Ε.Ε., εφαρμόζουν δυο μέτρα και δυο σταθμά. Πήραν ένα κομμάτι από τα υπερκέρδη και τα έδωσαν σε μια ομάδα συμπολιτών μας. Καλά έκαναν, αλλά και εμείς είχαμε χάσιμο. Κι εμείς πληγήκαμε από την πανδημία, έχουμε αυξημένο εργατικό και ενεργειακό κόστος. Έχουν αυξηθεί τα πάντα, ενώ αντίστοιχα δεν έχουν αυξηθεί υπέρμετρα οι πωλήσεις μας για να πούμε ότι βγάζουμε τα έσοδα που προσδοκούμε», επισήμανε καταληκτικά ο Φώτης Πούλος.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Οικονομία

Γ. Σκλήρης: Υψηλές πληρότητες στα ξενοδοχεία της Καβάλας

Γ.-Σκλήρης:-Υψηλές-πληρότητες-στα-ξενοδοχεία-της-Καβάλας

«Βρισκόμαστε στα μέσα Ιουλίου και το πρόσημο είναι θετικό. Και φέτος βιώνουμε μια χρονιά με μεγάλη επισκεψιμότητα, ειδικά αυτό το διάστημα που διανύουμε τώρα και θεωρώ ότι θα συνεχίσουμε έτσι μέχρι και τον Σεπτέμβριο».

Τα παραπάνω τόνισε στο πλαίσιο δηλώσεων που έκανε στην ΕΡΑ Καβάλας, σχετικά με την τουριστική κίνηση στην πόλη μας, ο διευθυντής του ξενοδοχείου «Γαλαξίας», Γιώργος Σκλήρης.

«Η παραδοσιακή πελατεία μας βασίζεται στον οδικό τουρισμό από τα Βαλκάνια, αλλά και στους Έλληνες επισκέπτες…»

«Όλα τα ξενοδοχεία της Καβάλας έχουν υψηλές πληρότητες αυτό το διάστημα. Η παραδοσιακή πελατεία μας βασίζεται στον οδικό τουρισμό από τα Βαλκάνια, αλλά και στους Έλληνες επισκέπτες, καθώς σε διερχόμενους άλλων εθνικοτήτων. Όπως είναι αναμενόμενο σ’ αυτήν την περίοδο οι περισσότεροι επισκέπτες της Καβάλας είναι από Βουλγαρία και Ρουμανία. Ειδικά για τους δεύτερους κάθε χρόνο υπάρχει μια αυξητική τάση στην προσέλευσή τους. Επίσης έχουμε και πολλούς Τούρκους, οι οποίοι μας επισκέπτονται πάρα πολύ τα σαββατοκύριακα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκλήρης.

«Θεωρώ ότι πολύ καλά θα πάει και ο επόμενος μήνας, όπως και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου…»

Όσον αφορά το επόμενο διάστημα, ο διευθυντής του ξενοδοχείου «Γαλαξίας» επισήμανε: «Και ο Αύγουστος δείχνει πολύ θετικά στοιχεία. Ήδη έχουν γίνει αρκετές προκρατήσεις και θεωρώ ότι πολύ καλά θα πάει και ο επόμενος μήνας, όπως και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου σίγουρα. Βέβαια ασφαλείς προβλέψεις δεν μπορούμε ακόμη να κάνουμε σε μεγάλο ορίζοντα, αλλά πιστεύω ότι η κατάσταση θα είναι αυτή που προανέφερα. Συνεχίζουμε την σεζόν μας ελπίζοντας στα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Οικονομία

Η Ειρήνη Βρανά στο 1ο Αναπτυξιακό – Επιχειρηματικό «Amfipolis Forum»

Η-Ειρήνη-Βρανά-στο-1ο-Αναπτυξιακό-–-Επιχειρηματικό-«amfipolis-forum»

Η Ειρήνη Βρανά συμμετείχε, με την ιδιότητα της εκπροσώπου του ΤΑΙΠΕΔ στο Δ.Σ της ΟΛΚ Α.Ε. στο 1ο Αναπτυξιακό – Επιχειρηματικό και Οικονομικό «Amfipolis Forum».

Με αφορμή την συμμετοχή της έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Με χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση να παρευρεθώ στο 1ο Αναπτυξιακό – Επιχειρηματικό και Οικονομικό «Amfipolis Forum» που διεξήχθη στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Αμφίπολης.

Θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές,  τον  Όμιλο Κουρτίδη για την άψογη διοργάνωση του, με πολυπληθές ακροατήριο και ιδιαίτερα συγχαίρω την κα Κλεονίκη (Νίκη) Γαβριηλίδου, σύζυγο του κου Νίκου Κουρτίδη- Πρόεδρο της «Kourtidis Group», παιδιόθεν φίλη και εξαιρετική συνάδερφο δικηγόρο, για την συμμετοχή της στην επίτευξη της επιτυχούς διοργάνωσης.

Αξιοσημείωτες οι σημαντικές παρεμβάσεις, εκπροσώπων της Κυβέρνησης, από το χώρο της πολιτικής, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του επιχειρείν, σε ότι αφορά στον τουρισμό, τις επενδύσεις, τις υποδομές και γενικότερα τις αναπτυξιακές προοπτικές της ευρύτερης περιοχής, δεδομένου ότι υπήρχε μεγάλη συμμετοχή επιχειρηματιών και επενδυτών.

Ο επιθυμητός στόχος του φόρουμ θεωρώ ότι επιτεύχθηκε καθώς εκφράστηκαν γνώμες και παρουσιάστηκαν απαραίτητες πληροφορίες, οι οποίες σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς μπορούν να μετεξελιχθούν σε ουσιαστική ανάπτυξη της περιοχής.

Θα ασπαστώ τη δήλωση του κου Γκιουλέκα, ότι «η Μακεδονία δεν έχει μόνο ένδοξο παρελθόν, έχει πολύ σημαντικό παρόν και ένα πολύ σημαντικό μέλλον».

Για το σημαντικό αυτό μέλλον, θα ενώσουμε όλοι μας τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας, πολιτικά και επιχειρηματικά πρόσωπα, αλλά και οι  επιστημονικές ομάδες, προκειμένου να αποδείξουμε ότι αυτός ο τόπος κρύβει πολλές και σημαντικές δυνατότητες, με τις οποίες μπορούμε να πετύχουμε να μετατραπεί, σε σημαντικό πόλο έλξης, καθώς επίσης να καταστεί  κορυφαίος τουριστικός προορισμός.     

Ως εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ στο Δ.Σ της ΟΛΚ Α.Ε. υπογραμμίζω ότι τα αγαθά και οι υπηρεσίες που συνδέονται με τον τουρισμό βρίσκουν αρωγό τη Διοίκηση του Ο.Λ.Κ και η συμμετοχή μου στο φόρουμ συμβολίζει και ενισχύει τη σημασία αυτή.

Ως πολίτης, δικηγόρος, επιχειρηματίας και πολιτεύτρια, πρεσβεύω ότι πρέπει να ενισχύουμε με κάθε τρόπο και μέσο, φορείς που αναδεικνύουν τις αναπτυξιακές προοπτικές της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας, με σεβασμό πάντα στο περιβάλλον, στην τοπική – πολιτιστική κουλτούρα, δημιουργώντας ταυτόχρονα, αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας για το μέλλον των παιδιών μας.

Αξίζουν συγχαρητήρια στους επιχειρηματίες που επιτυγχάνουν τους στόχους, για τους οποίους εκτιμώ ότι το κλειδί της επιτυχίας για μία βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη είναι οι συνέργειες, που έχουν αναπτύξει συστηματικά, με συνέπεια και όραμα. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η συνέχεια ενός ποιοτικότερου τουριστικού προϊόντος για την περιοχή, ως μία ισχυρή κινητήριος δύναμη για την οικονομία μας.      

Ειρήνη Βρανά

Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω/ Πολιτεύτρια με τη Ν.Δ. στην Π.Ε Καβάλας

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα