Connect with us

Αγροτικά

Καβάλα: Ποια λάδια διακρίθηκαν στον διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου Athena 2023

Καβάλα:-Ποια-λάδια-διακρίθηκαν-στον-διεθνή-διαγωνισμό-ελαιολάδου-athena-2023

Σχεδόν μοιρασμένες οι συμμετοχές από Ελλάδα και εξωτερικό· αριθμός ρεκόρ ως προς τις χώρες προέλευσης κριτών και συμμετεχόντων ελαιολάδων· ισπανικό το καλύτερο ελαιόλαδο· ενισχύεται η διεθνής αναγνώριση της ποικιλίας Κορωνέικη.

Τα αποτελέσματα της φετινής αξιολόγησης ανακοίνωσε στις 19 Μαΐου στον ιστότοπό του ο διεθνής διαγωνισμός Athena International Olive Oil Competition που φέτος διεξήχθη στην Καβάλα 4 με 6 Μαΐου, όπως πάντα με διεθνή κριτική επιτροπή.

Στον ATHENA 2023 αξιολογήθηκαν 525 ελαιόλαδα απ’ όλη την υφήλιο, το 52% ελληνικά (274 δείγματα). Κάθε προηγούμενο ξεπέρασε φέτος ο αριθμός χωρών απ’ όπου προήλθαν τα προς αξιολόγηση ελαιόλαδα του ATHENA 2023. Μαζί με την Ελλάδα αριθμούν 23 χώρες: Αλγερία, Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λιβύη, Μαρόκο, Νότια Αφρική, Περού, Πορτογαλία, Σαουδική Αραβία, Σλοβενία, Τουρκία, Τυνησία και Χιλή, δηλαδή από όλες τις ηπείρους και τα δύο ημισφαίρια, εκ των οποίων το νότιο παρουσίασε αναπάντεχα αυξημένη συμμετοχή. Η παγιωμένη παρουσία ελαιολάδων απ’ όλο τον κόσμο επιβεβαιώνει το κύρος και τη σημασία του διαγωνισμού, τόσο για την Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, αφού η χώρα μας είναι πια έδρα μίας εκ των σημαντικότερων διαδικασιών αξιολόγησης στον κόσμο για ένα εμβληματικό για αυτήν προϊόν, το ελαιόλαδο.

Oι 30 κριτές του ΑΤΗΕΝΑ 2003, όπως πάντα προσωπικότητες παγκόσμιας εμβέλειας στο ελαϊκό γίγνεσθαι, προήλθαν φέτος από 15 χώρες, επίσης αριθμό ρεκόρ για το διαγωνισμό. Οι 10 ήταν από Ελλάδα και οι 20 από Αυστραλία, Βραζιλία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κροατία, Μεγάλη Βρετανία, Πορτογαλία, Τουρκία, Τυνησία και Χιλή. Η αξιολόγησή τους οδήγησε σε 368 μετάλλια (τα 159 σε ελληνικά ελαιόλαδα): 40 Διπλά Χρυσά (τα 2 ελληνικά), 168 Χρυσά (τα 60 ελληνικά), 108 Αργυρά (τα 61 ελληνικά) και 52 Χάλκινα (τα 36 ελληνικά).

Καλύτερο ελαιόλαδο του διαγωνισμού ανακηρύχθηκε το ισπανικό Primicia Picual της εταιρείας Martin De Prado από την ποικιλία ελιάς Πικουάλ και προέλευση το Κάθερες της περιοχής Εξτρεμαδούρα. Καλύτερο ελληνικό ελαιόλαδο για φέτος κρίθηκε το Julia, της ομώνυμης εταιρείας από την Ήπειρο (Άρτα), από την ποικιλία Κονσερβολιά Άρτας. Το εν λόγω ελαιόλαδο εξασφάλισε Διπλό Χρυσό Μετάλλιο, δηλαδή βαθμολογία πάνω από 95%. Καταδεικνύεται, έτσι, πως ελαιόλαδα ακόμα και από μη καθιερωμένες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας μπορούν να διακριθούν και μάλιστα στο μέγιστο επίπεδο, παίζοντας έως και κομβικό ρόλο για την περαιτέρω ελαιοκομική ανάπτυξη των περιοχών αυτών. Το κορυφαίο ελαιόλαδο από την ποικιλία Κορωνέικη παγκοσμίως ήταν αυτήν τη χρονιά βραζιλιάνικο, το Casa Marchio Koroneiki (Διπλό Χρυσό Μετάλλιο), της εταιρείας Fazenda Casa Marchio, με προέλευση την Ενκρουσιλιάδα ντο Σουλ του Ρίο Γκράντε ντο Σουλ. Γεγονός που επιβεβαιώνει την ισχυρή παρουσία της «βασίλισσας» ποικιλίας ελιάς της Ελλάδας, της Κορωνέϊκης, στο παγκόσμιο στίβο της ελαιοπαραγωγής και τη δυναμική της ποιότητας των ελαιολάδων από αυτή. Πολύ δε περισσότερο όταν από τα 167 μονοποικιλιακά ελαιολάδα από Κορωνέικη που συμμετείχαν φέτος στον ATHENA, ένας διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός, τα 14, προήλθαν από 5 διαφορετικές χώρες του εξωτερικού, από τρεις διαφορετικές ηπείρους και από τα δύο ημισφαίρια: 5 από Κύπρο (τα δύο με μετάλλιο, ένα χρυσό και ένα αργυρό), 4 από Βραζιλία (όλα με μετάλλιο: εκτός του διπλού χρυσού, δύο χρυσά και ένα αργυρό), 3 από Ισραήλ (το ένα με αργυρό μετάλλιο), 1 από ΗΠΑ (με διπλό χρυσό μετάλλιο) και 1 από Κίνα. Το καλύτερο ελαιόλαδο της Ελλάδας από την ποικιλία Κορωνέϊκη είχε προέλευση το Λασίθι Κρήτης και ήταν το Physis of Crete (χρυσό μετάλλιο), της ομώνυμης εταιρείας.

Η παράδοση τα ελληνικά αρωματισμένα ελαιόλαδα να διακρίνονται δεόντως συνεχίστηκε στο φετινό ATHENA. Άλλωστε, η παραγωγή τους είναι πια καθιερωμένη στην Ελλάδα. Ένα, μάλιστα, εξ αυτών εξασφάλισε Διπλό Χρυσό μετάλλιο, το μόνο για αρωματικό ελαιόλαδο φέτος, συνεπώς ήταν και το κορυφαίο αρωματισμένο ελαιόλαδο του διαγωνισμού. Πρόκειται για το Laconiko Meyer Lemon της εταιρείας Laconiko, καλύτερο ανάμεσα στα 42 αρωματικά ελαιόλαδα που αξιολογήθηκαν στον ATHENA 2023, με προέλευση, εκτός από την Ελλάδα (36 αρωματισμένα ελαιόλαδα), τη Βραζιλία, τις ΗΠΑ, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία. Από όλα αυτά μετάλλιο πήραν τα 33, καταδεικνύοντας και το υψηλό επίπεδο, αλλά και τον ανταγωνισμό στην κατηγορία αυτή, που συνεχίζει να εκπλήσσει με τα προς αρωματισμό συστατικά, π.χ. κουμκουάτ, ροδοπέταλα, πράσο, έως και κακάο και yuzu.

Ο διαγωνισμός ΑΤΗΕΝΑ διεξάγεται ετησίως, από το 2016, σε διαφορετική ελαιοκομική περιοχή της Ελλάδας. Φέτος, η 8η διοργάνωσή του έλαβε χώρα στην Καβάλα, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με αφορμή το γεγονός ότι η περιοχή της φιλοξενεί έναν από τους πλέον αναπτυσσόμενους ελαιώνες της χώρας όσον αφορά την ελαιοπαραγωγή. Η τελετή απονομής βραβείων του διαγωνισμού ΑΤΗΕΝΑ θα γίνει στις 10 Ιουνίου 2023 στο Ζάππειο Μέγαρο.

Όλα τα αποτελέσματα είναι αναρτημένα στο www.athenaoliveoil.gr.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αγροτικά

Εξασφαλίζεται η επάρκεια υδάτων άρδευσης για τα ακτινίδια του Νέστου

Εξασφαλίζεται-η-επάρκεια-υδάτων-άρδευσης-για-τα-ακτινίδια-του-Νέστου

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, Τετάρτη 2 Οκτωβρίου στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Θεόδωρου Μαρκόπουλου με την συμμετοχή του νέου προέδρου του ΤΟΕΒ Χρυσούπολης κ. Θεόδωρου Αλεξανδρόπουλου, του διευθυντή του ΤΟΕΒ κ. Γιάννη Καλτάκη και του διευθυντή της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Λεωνίδα Καστανά, με θέμα τα ζητήματα που αφορούν την άρδευση στην επαρχία Νέστου. Μεταξύ άλλων την σύσκεψη απασχόλησε το θέμα που έχει ανακύψει με την διάθεση υδάτων από το φράγμα του Θησαυρού, με κίνδυνο να μην υπάρχει επάρκεια για την άρδευση των ακτινιδίων μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Στην σύσκεψη έγινε γνωστό ότι για την εξεύρεση λύσης, έγινε παρέμβαση αρμοδίως τόσο από τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χριστόδουλο Τοψίδη, όσο και από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Μαρκόπουλο ενώ απεστάλει και σχετική επιστολή (η οποία επισυνάπτεται) και ήδη σημειώθηκε μια θετική εξέλιξη. Συγκεκριμένα υπάρχει η προφορική δέσμευση του Διευθυντή του Συγκροτήματος Νέστου ΔΕΗ που διαχειρίζεται το Φράγμα του  Θησαυρού, για την εξασφάλιση των απαραίτητων υδάτων, για την άρδευση και κατά τον μήνα Οκτώβριο, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στην καλλιέργεια του Ακτινιδίου.

Για την θετική έκβαση της προσπάθειας ο Περιφερειάρχης κ. Τοψίδης σημείωσε ότι «Η διασφάλιση των καλλιεργειών και η εξασφάλιση εξαιρετικής ποιότητας προϊόντων, αποτελεί προτεραιότητα μας. Αυτό  συνεπάγεται ότι εξασφαλίζουμε το εύλογο εισόδημα για τους παραγωγούς. Αυτό καθιστά αναγκαίο για εμάς, να είμαστε σε εγρήγορση για να αντιμετωπίζουμε κάθε πρόβλημα που προκύπτει και επιπλέον να παρεμβαίνουμε όπου κρίνεται αναγκαίο για την εξασφάλιση της παραγωγής. Η διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ, το δικό μου προσωπικό ενδιαφέρον και το ενδιαφέρον του Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Θεόδωρου Μαρκόπουλου και της Αντιπεριφερειάρχου Ξάνθης κ. Πολύξένης Μπρίκα αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι, θα αγωνιζόμαστε και θα προσπαθούμε και σε κάθε άλλη περίπτωση να πετυχαίνουμε το καλύτερο».

Στην συνέχεια ο κ. Μαρκόπουλος δήλωσε ότι «Υπάρχει μια καλή συνεργασία με τους ΤΟΕΒ με σκοπό να αντιμετωπίζουμε έγκαιρα και σωστά τα προβλήματα που ανακύπτουν για να μην θίγεται η παραγωγή. Σε αυτό το πλαίσιο πιστεύω ότι θα έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για να μην θιγεί η καλλιέργεια του ακτινιδίου, για την οποία είναι κρίσιμο το διάστημα του Οκτωβρίου. Ωστόσο και γενικότερα προσπαθούμε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα στο θέμα της διαχείρισης των υδάτων άρδευσης καθώς εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής σημειώνεται μείωση του νερού τα τελευταία χρόνια. Κάτω από αυτές τις συνθήκες προσπαθούμε να τα διαχειριζόμαστε με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο για να μπορούμε να έχουμε τα γνωστά εξαιρετικής και πιστοποιημένης ποιότητας προϊόντα, τα οποία παράγει η περιοχή μας και τα οποία κατορθώνουν να πετυχαίνουν σημαντικές επιδόσεις στις διεθνείς αγορές».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Μακάριος Λαζαρίδης: «Να αποζημιωθούν οι παραγωγοί καλαμποκιού στα Τενάγη λόγω της φετινής καταστροφικής ξηρασίας»

Μακάριος-Λαζαρίδης:-«Να-αποζημιωθούν-οι-παραγωγοί-καλαμποκιού-στα-Τενάγη-λόγω-της-φετινής-καταστροφικής-ξηρασίας»

Την ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης των παραγωγών καλαμποκιού στα Τενάγη Φιλίππων, οι οποίοι βλέπουν τη φετινή τους σοδειά μειωμένη και χειρότερη ποιοτικά σε σχέση με άλλα χρόνια εξαιτίας της ξηρασίας και του παρατεταμένου καύσωνα του καλοκαιριού, επισημαίνει ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λαζαρίδης κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστα Τσιάρα, με θέμα:«Να αποζημιωθούν οι παραγωγοί καλαμποκιού λόγω της φετινής καταστροφικής ξηρασίας».

Η φετινή παραγωγή, όπως σημειώνει, «έχει μειωθεί μέχρι και 70% σε σχέση με πέρυσι. Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με τους καλλιεργητές, το ένα στρέμμα συνήθως έβγαζε μέχρι και 1.700 κιλά καλαμπόκι, με τη φετινή ποσότητα να έχει πέσει στα 200 κιλά ανά στρέμμα».

Ο κ. Λαζαρίδης τονίζει ότι «το εισόδημα των συγκεκριμένων αγροτών είναι σχεδόν μηδενικό και τα επακόλουθα τεράστια προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν ως προς την επιβίωσή τους, προφανή». 

Υπό αυτό το πρίσμα, ρωτά τον Υπουργό εάν προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία για να αποζημιωθούν οι παραγωγοί καλαμποκιού της Π.Ε. Καβάλας και ενδεχομένως και άλλων περιοχών της χώρας που αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα με την ξηρασία, καθώς και αν σκοπεύει να λάβει προληπτικά μέτρα για να περιοριστούν στο μέλλον οι πιθανότητες επανάληψης τέτοιων δυσάρεστων εικόνων, όπως η φετινή. 

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Μακάριος Λαζαρίδης: «Να ανακοινώνονται από τους μεταποιητές οι τιμές της επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας Χαλκιδικής πριν από τη συγκομιδή»

Μακάριος-Λαζαρίδης:-«Να-ανακοινώνονται-από-τους-μεταποιητές-οι-τιμές-της-επιτραπέζιας-ελιάς-ποικιλίας-Χαλκιδικής-πριν-από-τη-συγκομιδή»
  • Να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία η Κυβέρνηση

Το δικαίωμα των παραγωγών της επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας Χαλκιδικής της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας να ενημερώνονται για τις τιμές των μεταποιητών πριν αυτοί παραλάβουν τις ελιές από το χωράφι, υπογραμμίζει ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λαζαρίδης κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστα Τσιάρα, με θέμα: «Να ανακοινώνονται από τους μεταποιητές οι τιμές της επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας Χαλκιδικής πριν από τη συγκομιδή».

Όπως αναφέρει, «για μία ακόμη φορά, οι τιμές από την μεταποίηση καθυστέρησαν σημαντικά να ανακοινωθούν, καθώς οι παραγωγοί ενημερώθηκαν πάλι μετά από την έναρξη της συγκομιδής, φαινόμενο που παρατηρείται τακτικά τα τελευταία χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, διαμαρτύρονται και δικαίως, δεδομένου ότι, φεύγοντας το προϊόν από τα χέρια τους χωρίς να γνωρίζουν τις τιμές, δεν διαθέτουν διαπραγματευτική δύναμη. Θεωρούν, έτσι, επιτακτική ανάγκη να την γνωρίζουν, προκειμένου να αποφασίσουν έγκαιρα και με βάση το συμφέρον τους τις επόμενες ενέργειές τους».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Λαζαρίδης ρωτά τον Υπουργό αν είναι νόμιμη,  σύμφωνα με τις εθνικές και κοινοτικές νομοθεσίες, η ανακοίνωση της τιμής μετά το ξεκίνημα της συγκομιδής, αν προτίθεται να νομοθετήσει την ανακοίνωση των τιμών από τους μεταποιητές στους παραγωγούς πριν παραλάβουν τις ελιές από το χωράφι και ποιες πρωτοβουλίες θα λάβει, ώστε να βοηθηθούν οικονομικά οι εν λόγω παραγωγοί, που αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα επιβίωσης.   

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Λαζαρίδη:

Προς: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστα Τσιάρα

Θέμα: Να ανακοινώνονται από τους μεταποιητές οι τιμές της επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας Χαλκιδικής πριν από τη συγκομιδή

Μετά από την περσινή ακαρπία και την καταστροφική χρονιά για τους παραγωγούς επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας Χαλκιδικής της Π.Ε. Καβάλας, κατά το τρέχον έτος η παραγωγή αναμένεται αυξημένη και ποιοτική, έστω και αν τα μεγέθη του καρπού δεν θα είναι μεγάλα, λόγω της ξηρασίας.

Ωστόσο, για μία ακόμη φορά, οι τιμές από την μεταποίηση καθυστέρησαν σημαντικά να ανακοινωθούν, καθώς οι παραγωγοί ενημερώθηκαν πάλι μετά από την έναρξη της συγκομιδής, φαινόμενο που παρατηρείται τακτικά τα τελευταία χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό, διαμαρτύρονται και δικαίως, δεδομένου ότι, φεύγοντας το προϊόν από τα χέρια τους χωρίς να γνωρίζουν τις τιμές, δεν διαθέτουν διαπραγματευτική δύναμη.

Θεωρούν, έτσι, επιτακτική ανάγκη να την γνωρίζουν, προκειμένου να αποφασίσουν έγκαιρα και με βάση το συμφέρον τους τις επόμενες ενέργειές τους.

Σημειώνεται εξάλλου ότι, από τη στιγμή που φέτος η παραγωγή είναι ικανοποιητική, τον επόμενο χρόνο εκτιμάται πως θα υπάρχει και πάλι ακαρπία, όπως πέρυσι, επιτείνοντας τον οικονομικό «στραγγαλισμό» των ήδη πιεσμένων παραγωγών.

Με αυτά ως δεδομένα,

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

1. Είναι νόμιμη,  σύμφωνα με τις εθνικές και κοινοτικές νομοθεσίες, η ανακοίνωση της τιμής της επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας Χαλκιδικής από τους επαγγελματίες της μεταποίησης, μετά το ξεκίνημα της συγκομιδής; 

2. Προτίθεστε να νομοθετήσετε έτσι ώστε επιτέλους οι τιμές να ανακοινώνονται από τους μεταποιητές στους παραγωγούς πριν παραλάβουν τις ελιές από το χωράφι;

3. Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεστε να λάβετε, ώστε να βοηθηθούν οικονομικά οι εν λόγω παραγωγοί, που αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα επιβίωσης;

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα