Connect with us

Νέα Θάσου

Θυρανοίξια του Ιερού Ναού Αγίου Παϊσίου στις εγκαταστάσεις της Dekagro στη Νέα Καρβάλη

Θυρανοίξια-του-Ιερού-Ναού-Αγίου-Παϊσίου-στις-εγκαταστάσεις-της-dekagro-στη-Νέα-Καρβάλη

Σημαντική εκκλησιαστική και κοινωνική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στη Νέα Καρβάλη Καβάλας, όπου τελέστηκαν τα θυρανοίξια του νέου Ιερού Ναού αφιερωμένου στον Άγιο Παΐσιο, ο οποίος ανεγέρθηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Dekagro.

Η τελετή συνέπεσε με την εορτή του Αγίου Παϊσίου και συγκέντρωσε πλήθος εκπροσώπων της Εκκλησίας, της πολιτείας, της αυτοδιοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων, εργαζομένων της επιχείρησης και προσκεκλημένων.

Στην ακολουθία παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, καθώς και οι Μητροπολίτες Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, Φλωρίνης κ. Ειρηναίος, Καλαβρύτων κ. Ιερώνυμος και Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος. Τη θεία λειτουργία και τη δοξολογία τέλεσε ο Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος.

Το «παρών» έδωσαν επίσης κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της στρατιωτικής ηγεσίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της εκδήλωσης.

Ο πρόεδρος της Dekagro, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, εμφανώς συγκινημένος, χαρακτήρισε την ολοκλήρωση του ναού ως εκπλήρωση μιας προσωπικής υπόσχεσης προς τον Άγιο Παΐσιο, την οποία είχε δώσει μετά την αγιοκατάταξή του. Αναφέρθηκε στη διαχρονική πνευματική σχέση που, όπως είπε, τον συνδέει με τον Άγιο, αλλά και στη σημασία που έχει για τον ίδιο η ύπαρξη ενός χώρου προσευχής μέσα στις εγκαταστάσεις της εταιρείας.

Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους περίπου 1.000 εργαζόμενους της επιχείρησης, επισημαίνοντας ότι η εταιρεία συνεχίζει να επενδύει στην ασφάλεια, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην παραγωγή λιπασμάτων υψηλής ποιότητας, στηρίζοντας τον πρωτογενή τομέα και εξάγοντας προϊόντα σε δεκάδες χώρες.

Στον χαιρετισμό του, ο Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος συνεχάρη τον κ. Λαυρεντιάδη για την πρωτοβουλία ανέγερσης του ναού, τονίζοντας ότι η πίστη εκφράζεται μέσα από την αγάπη και την προσφορά προς τον συνάνθρωπο, ενώ ευχήθηκε ο νέος ναός να αποτελέσει σημείο πνευματικής αναφοράς για όλους.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος υπογράμμισε ότι κάθε νέος ναός αποτελεί χώρο ελπίδας, προσευχής και ενότητας, καλώντας τους πιστούς να εμπνέονται από το παράδειγμα του Αγίου Παϊσίου. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην προσφορά του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη προς την Εκκλησία και το φιλανθρωπικό έργο, επισημαίνοντας τη συμβολή του τόσο στην κοινωνία όσο και στην ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος μίλησε για τη γνωριμία του με τον επιχειρηματία στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, περιγράφοντας προσωπικές στιγμές που, όπως είπε, ανέδειξαν τη βαθιά πίστη και τη σεμνότητά του. Παράλληλα, εξήρε τη διακριτική φιλανθρωπική του δράση και τη στήριξη που παρέχει σε ανθρώπους και εκκλησιαστικά ιδρύματα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής, ακολούθησε δεξίωση στον προαύλιο χώρο των εγκαταστάσεων, όπου οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν και να ανταλλάξουν ευχές, σε μια εκδήλωση που συνδύασε το θρησκευτικό, κοινωνικό και επιχειρηματικό στοιχείο, σηματοδοτώντας την έναρξη λειτουργίας του νέου Ιερού Ναού του Αγίου Παϊσίου στη Νέα Καρβάλη.

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading
Advertisement

Νέα Θάσου

Δύο εκδηλώσεις για την ανάδειξη σημαντικών αρχαιολογικών σημείωντης Καβάλας και της Θάσου διοργανώνει η Π.Ε. Καβάλας

Δύο-εκδηλώσεις-για-την-ανάδειξη-σημαντικών-αρχαιολογικών-σημείωντης-Καβάλας-και-της-Θάσου-διοργανώνει-η-ΠΕ.-Καβάλας

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε σήμερα, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος, με αφορμή τις δύο εκδηλώσεις που διοργανώνει η ΠΑΜΘ/ΠΕ Καβάλας στο πλαίσιο της δράσης «Προβολή Ειδικών Σημείων και Θεμάτων ΠΕ Καβάλας – Θάσου», το οποίο υλοποιείται από πέρυσι με στόχο την ανάδειξη σημαντικών αρχαιολογικών και πολιτιστικών χώρων της περιοχής. Όπως επισήμανε ο κ. Μαρκόπουλος, η πρωτοβουλία αποτελεί συνέχεια των ιδιαίτερα επιτυχημένων εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι στα αρχαία θέατρα Φιλίππων και Θάσου, τα οποία προσέλκυσαν μεγάλο αριθμό επισκεπτών. «Φέτος, κλιμακώνοντας αυτή την προσπάθεια μέσα σε ένα ενιαίο πλαίσιο σχεδιασμού, διοργανώνουμε αυτές τις δύο εκδηλώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Πελεκανίδη στις Κρηνίδες στις 26 Αυγούστου, ενώ η δεύτερη στον προαύλιο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θάσου στις 31 Αυγούστου. Αναφερόμενος στην επιλογή του χώρου στη Θάσο, ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε: «Το Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκεται στο κέντρο περίπου του αρχαιολογικού χώρου. Όποιος βρίσκεται, ειδικά βράδυ, σε εκείνο το σημείο, είναι ένα μαγευτικό σημείο που μπορείς να έχεις την απόλυτη επαφή με τον αρχαιολογικό χώρο». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πρόκειται για έναν χώρο που, αν και υπάρχει εδώ και δεκαετίες, παραμένει σχετικά άγνωστος σε πολλούς επισκέπτες, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο σημαντική την προβολή του.
Για την εκδήλωση στις Κρηνίδες, ο κ. Μαρκόπουλος εξήγησε ότι η επιλογή της Βασιλικής Εκτός των Τειχών έγινε με σκοπό να αναδειχθούν και άλλα μνημεία της ευρύτερης περιοχής πέρα από τον παγκοσμίως γνωστό αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. «Θέλουμε να δείξουμε ότι υπάρχουν σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και πέρα από τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Βασιλική Εκτός των Τειχών αποτελεί «ένα αξιόλογο παλαιοχριστιανικό μνημείο» με ιδιαίτερη ιστορική σημασία.
Ο Αντιπεριφερειάρχης ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στην προετοιμασία των εκδηλώσεων, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην κα Σταυρούλα Δαδάκη, η οποία θα προλογίσει την εκδήλωση της Θάσου, καθώς και στον κ. Μιχάλη Λυχούνα, ο οποίος θα προλογίσει την εκδήλωση στις Κρηνίδες. Παράλληλα, επανέλαβε τη διαρκή στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας στις πολιτιστικές δράσεις της περιοχής, επισημαίνοντας ότι η Π.Ε. Καβάλας υπήρξε και φέτος συνδιοργανώτρια της επιτυχημένης διοργάνωσης «Μουσικό Σταυροδρόμι Φιλίππων», η οποία πραγματοποιήθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στις Κρηνίδες.
Κλείνοντας, ο κ. Μαρκόπουλος απηύθυνε ανοικτό κάλεσμα προς τους πολίτες και τους επισκέπτες να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις: «Θέλω να καλέσω τους συμπολίτες μας και τους επισκέπτες να παρακολουθήσουν τις “Μουσικές Διαδρομές στην Ιστορία υπό το Φως του Φεγγαριού”, τόσο στις Κρηνίδες όσο και στη Θάσο». Οι εκδηλώσεις θα πλαισιωθούν καλλιτεχνικά από τον γνωστό αρχιμουσικό της Φιλαρμονικής Καβάλας κ. Θανάση Παρμενίδη με τις κυρίες Αμαλία Ποθητάκη και Έφη Λεωνίδου, καθώς και τον κ. Μάκη Χιδίρογλου, τον κ. Γιώργο Σεμερτζίδη με την κυρία Λίτσα Ασωνίτου.
Ο Αντιπεριφερειάρχης ευχήθηκε αυτή η πρωτοβουλία να πετύχει τον στόχο της: «Να μπορέσει να στρέψει το ενδιαφέρον των πολιτών και των επισκεπτών και σε άλλα σημεία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και της Θάσου, πέρα από τα γνωστά, τα αυτονόητα και τα πολυπροβεβλημένα».

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading

Νέα Θάσου

Διάρρηξη σε εκδοτήρια ναυτιλιακών εταιρειών στη Θάσο

Διάρρηξη-σε-εκδοτήρια-ναυτιλιακών-εταιρειών-στη-Θάσο

Τις πρώτες πρωινές ώρες χθες ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Θάσου για περιστατικό διάρρηξης σε τρία (03) εκδοτήρια ναυτιλιακών εταιρειών, τα οποία ευρίσκονται εντός της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα (Χ.Ζ.Λ.) Θάσου.

Προανάκριση διενεργείται από το Α’ Λιμενικό Τμήμα Θάσου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καβάλας, για παράβαση των άρθρων 372 «Κλοπή» και 378 «Φθορά ξένης ιδιοκτησίας» του Π.Κ.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Νέα Θάσου

Μια όμορφη πρωτοβουλία ευπρεπισμού στην Παναγία Θάσου

Μια-όμορφη-πρωτοβουλία-ευπρεπισμού-στην-Παναγία-Θάσου

Μια ξεχωριστή παρέμβαση ευπρεπισμού σε γειτονιά της Παναγίας, λίγα μόλις μέτρα από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ανέδειξε ο δήμαρχος Θάσου Λευτέρης Κυριακίδης.

Με ανάρτησή του, ο δήμαρχος συνεχάρη θερμά τη δημιουργό της παρέμβασης, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για μια πράξη που αποδεικνύει έμπρακτα την αγάπη των κατοίκων για τον τόπο τους.

Ο κ. Κυριακίδης κάλεσε, παράλληλα, τους κατοίκους να ακολουθήσουν το παράδειγμα ανθρώπων που φροντίζουν τις γειτονιές τους με ανιδιοτέλεια και διάθεση προσφοράς, χωρίς δεύτερες σκέψεις.

«Για ένα και μόνο λόγο… γιατί αγαπούν το χωριό τους, το νησί μας, τη Θάσο μας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, αναδεικνύοντας τη σημασία της ενεργού συμμετοχής των πολιτών στη διατήρηση και βελτίωση της εικόνας των οικισμών του νησιού.

Η πρωτοβουλία στην Παναγία αποτελεί ένα μικρό αλλά ουσιαστικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η φροντίδα και η προσωπική προσφορά μπορούν να συμβάλουν στην αισθητική αναβάθμιση μιας γειτονιάς και, συνολικά, στην καλύτερη εικόνα ενός τόπου.

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα