Connect with us

Αγροτικά

Θα συνεχιστεί το ράλι τιμών για φρούτα, λαχανικά και λάδι και το 2024

Θα-συνεχιστεί-το-ράλι-τιμών-για-φρούτα,-λαχανικά-και-λάδι-και-το-2024

Γλυκόπικρη είναι η γεύση που άφησε το 2023 στον αγροτικό κόσμο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, καθώς ορισμένες καλλιέργειες τα πήγαν περίφημα, ενώ κάποιες άλλες όχι.

Για το θέμα μίλησε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Ζαφείρης Μυστακίδης.

Η αμπελοκαλλιέργεια κατέγραψε μια από τις καλύτερες χρονιές της – Πολύ μειωμένη η παραγωγή της ελιάς 

«Το 2023 ήταν μία χρονιά γλυκόπικρη θα λέγαμε, καθώς κάποιες καλλιέργειες άφησαν μία γλυκιά επίγευση, ενώ κάποιες άλλες μία πιο πικρή. Η αμπελοκαλλιέργεια μετά από σειρά κακών χρονιών μέχρι και το 2022, που είχαμε και την πλήρη απουσία ζήτησης των σταφυλιών, φτάσαμε να είναι από τις καλύτερες χρονιές και αναφορικά με τη ζήτηση την εμπορική, αλλά και αναφορικά με τις τιμές που απόλαυσαν οι παραγωγοί. Όσον αφορά την ελιά που είναι ένα κομμάτι μεγάλο για την περιοχή μας, είχαμε πολύ μειωμένη παραγόμενη ποσότητα, είτε σε επιτραπέζιες, είτε και στις ελαιοποιήσιμες. Το δε λιγοστό λάδι που βγήκε, όπως και σε όλη τις λεκάνη της Μεσογείου, κατέγραψε ένα ράλι τιμών που βλέπουμε να μη σταματάει και οι προβλέψεις είναι ότι θα συνεχιστεί και το 2024», επισήμανε σχετικά ο κ. Μυστακίδης.

Καλή η χρονιά για τα ακτινίδια σε αντίθεση με το καλαμπόκι, τα σιτηρά και τη σόγια

«Όσον αφορά το ακτινίδιο ήταν μία πολύ καλή χρόνια εμπορικά και αναφορικά με τη ζήτηση και με τις τιμές που πήραν οι παραγωγοί, ενώ οι μεγάλες καλλιέργειες, όπως καλαμπόκι, σιτάρι, σόγια, ελαιοκράμβη είχαν θέματα και με μειωμένη παραγωγή, αλλά και με τιμές που δεν καλύψαν τις προσδοκίες των παραγωγών, με βάση βέβαια και τα αυξημένα κόστη παραγωγής που είχαν όλες οι καλλιέργειες το 2023. Είτε ήταν θέματα ενέργειας, φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων, είτε και των εργατικών χεριών που ήταν πολύ λιγοστά», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ.

Παραμένει άλυτο το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών

Ο Ζαφείρης Μυστακίδης αναφέρθηκε και στο θέμα της έλλειψης εργατών γης υπογραμμίζοντας: «Ένα μεγάλο πρόβλημα που θα μας απασχολεί για τα επόμενα χρόνια είναι η έλλειψη εργατικών χεριών. Δεν είναι μόνο στην Π.Ε. Καβάλας το πρόβλημα, είναι πανελλαδικό. Οξύνεται αν και γίνονται κάποιες προσπάθειες από την ελληνική πολιτεία να νομιμοποιηθούν κάποιοι εργάτες γης, είναι σε μία καλή κατεύθυνση αυτή η κίνηση, περιμένουμε να δούμε πώς και κατά πόσο το αποτύπωμα που θα έχει αυτή η απόφαση στην πραγματικότητα τη γεωργική θα βελτιώσει ή όχι την κατάσταση».

Ζεστός και φέτος ο χειμώνας, μέχρι τώρα τουλάχιστον, αλλά πιο κρύος από τον περσινό – Άγνωστο ακόμη πόσο θα ικανοποιηθούν οι ανάγκες των φυτών

«Το καλό περασμένης χρονιάς ήταν ότι δεν είχαμε σε μεγάλη έκταση τουλάχιστον θεομηνίες, όπως είχαμε το 2022 ή όπως είχαμε το 2023 σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως στη Θεσσαλία ή στον Έβρο. Από εδώ και πέρα κοιτάμε το νέο έτος με ασιοδοξία, όμως από μόνη της δεν είναι αρκετή, δεν φτάνει. Μέχρι τώρα είχαμε έναν ζεστό χειμώνα θα έλεγα, αλλά όχι τόσο ζεστό σαν τον περσινό. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε περισσότερο κρύο, όπως είχαμε και τον Δεκέμβριο κάποιες μέρες και βέβαια είχαμε και ένα δεκαήμερο διάλειμμα κοντά στην Πρωτοχρονιά που είχαμε ένα ζεστό κύμα. Το κατά πόσο τα φυτά θα ικανοποιηθούν οι ανάγκες τους από τις χαμηλές θερμοκρασίες που απαιτούνται για να μπουν σε λήθαργο, να φτιάξουν γόνιμους οφθαλμούς, αυτό θα το δούμε τους επόμενους δύο με τρεις μήνες. Έχουμε ακόμη δρόμο άρα μπροστά μας για να έχουμε μία σαφή εικόνα», ανέφερε ακόμη στις δηλώσεις του ο κ. Μυστακίδης. 

Καλοδεχούμενο το χιόνι, αν και δεν «πέφτει» αρκετά συχνά στην Π.Ε. Καβάλας 

Ερωτηθείς αναφορικά με τη σημαντικότητα του χιονιού για τις καλλιέργειες, απάντησε: «Καλοδεχούμενο είναι και το χιόνι φυσικά. Πάντα όταν πέφτει το επιθυμούμε γιατί και όταν λιώνει, λιώνει πιο αργά, προλαβαίνει η γη να απορροφήσει περισσότερο νερό, πηγαίνει περισσότερο νερό στον υπόγειο υδροφορέα, αναπληρώνονται τα νερά που αντλούμε είτε για την άρδευση των φυτών, είτε για την ύδρευση των ανθρώπων. Βέβαια για τη δική μας περιοχή και το δικό μας κλίμα δεν είναι και πολύ συχνό, αλλά το θέλουμε».

Θα συνεχιστεί το ράλι τιμών για φρούτα, λαχανικά και λάδι και το 2024

Τέλος, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α,Μ. σημείωσε ότι «γενικά τα μηνύματα για τη νέα χρονιά και πιο συγκεκριμένα για τα φρούτα, τα λαχανικά και για το λάδι τουλάχιστον και διεθνώς από εκτιμήσεις που μελετώ, είναι ότι θα συνεχιστεί αυτό το ράλι τιμών, το οποίο βέβαια όμως είναι ανάλογο και με την αύξηση του κόστους παραγωγής και εκείνο θα συνεχιστεί δεν πρέπει να το ξεχνάμε, δεν είναι όλα κέρδη στην τσέπη των παραγωγών».  

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αγροτικά

4 + 1 προτάσεις για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα

4-+-1-προτάσεις-για-την-ενίσχυση-του-πρωτογενούς-τομέα

Του Μακάριου Β. Λαζαρίδη

Βουλευτή Π.Ε. Καβάλας Νέας Δημοκρατίας

Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί έναν από τους κεντρικούς συστατικούς πυλώνες της αναπτυξιακής στρατηγικής που χαράζει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Ελλάδα της επόμενης μέρας.

Όσα έχουμε πράξει τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια είναι πολλά και σημαντικά και αποδεικνύουν τη διαρκή έγνοια μας για τον αγροτικό κόσμο.

Οι επαγγελματίες του κλάδου ήρθαν και πάλι στην επικαιρότητα τις τελευταίες εβδομάδες, όπως και σε όλη την Ευρώπη άλλωστε, στη σκιά του αναμφίβολα υψηλού κόστους παραγωγής, αλλά και προβληματικών αποφάσεων της Ε.Ε.

Στεκόμαστε και πάλι στο πλευρό τους, παρέχοντάς τους κάθε δυνατή βοήθεια, πάντα εντός των επιτρεπτών δημοσιονομικών περιθωρίων.

Αυτή η Κυβέρνηση και ξέρει και μπορεί να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα προβλήματά τους και αυτό έπραξε ξανά ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως είδαμε και στην πρόσφατη συνάντησή του με τους αγρότες. Ξύνοντας «τον πάτο του βαρελιού», ανακοίνωσε επιπλέον μέτρα στήριξης, όπως φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για 10 χρόνια και προκαταβολή του 50% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα τέλη Μαρτίου. Μέτρα που σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αγνοηθούν από τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους μας.

Πέραν τούτων, πάντως, με αφορμή και με κάποια σημεία του πρόσφατου νομοσχεδίου για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα που ψηφίστηκε από τη Βουλή, θα ήθελα να συμβάλλω στον δημόσιο διάλογο, διατυπώνοντας συγκεκριμένες σκέψεις και προτάσεις.

Απαιτείται η σταθερή πορεία των μεταρρυθμίσεων, της οικονομικής μόχλευσης και των επενδύσεων, η στροφή του παραγωγικού μοντέλου προς την εξωστρέφεια και στην κατανάλωση.

Μεταξύ άλλων, θα πρότεινα:

  1. Τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Αγροτικού Επιμελητηρίου προκειμένου να προστατεύσει και να θεσμοθετήσει το επάγγελμα του γεωργού και του κτηνοτρόφου, αναδεικνύοντας τον σπουδαίο ρόλο του.

2. Την προσπάθεια σύνδεσης της πρωτογενούς παραγωγής με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας και της προστασίας του περιβάλλοντος, με ταυτόχρονη σύνδεση με τον τουρισμό και τη χημική – φαρμακευτική βιομηχανία.

3. Τη νέα, έγκαιρη νομοθεσία με δεδομένο ότι από το 2028, στην Κ.Α.Π. 2028 – 2035 δηλαδή, δεν θα υπάρχουν επιδοτήσεις σε χρήμα παρά μόνο δάνεια με επιδοτούμενο έως και μηδενικό επιτόκιο. Παράλληλα, απαιτούνται το χρηματιστήριο αγροτικών προϊόντων και οι πιστοποιημένες αποθήκες προϊόντων που βρίσκονται σε ενέχυρο (ΠΑΕΓΑ), προκειμένου στα δάνεια αυτής της μορφής το collateral να είναι το γεωργικό προϊόν, όπως γίνεται σε όλες τις προηγμένες χώρες με ισχυρό πρωτογενή τομέα. Χωρίς αυτά οι γεωργοί μας δε θα μπορούν να παράξουν.

4. Την άμεση ένταξη της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της πρώτης μεταποίησης στην αναπτυξιακή τράπεζα και στο χαμηλότοκο δανεισμό των προγραμμάτων της E.Ε. και της EBRD, καθώς και την είσοδο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στον γεωργικό τομέα.

5. Τις σαρωτικές αλλαγές στον απαρχαιωμένο, αναχρονιστικό και προβληματικό κανονισμό του ΕΛΓΑ. Και μάλιστα άμεσα!

Είναι κάποιες μόνο σκέψεις μου αναφορικά με τις δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα, των γεωργών και των κτηνοτρόφων. Δυνατότητες υπάρχουν. Πολιτική βούληση επίσης. Άπαντες βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά του ποταμού. Η κρίση που διανύουμε και οι λύσεις που προκρίνονται, ας αποτελέσουν την αφορμή για την μεγάλη αντεπίθεση της ελληνικής υπαίθρου. Στο χέρι όλων μας είναι να το πετύχουμε. Και θα το καταφέρουμε.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Οι αγρότες κατέβασαν τα τρακτέρ στον Σταυρό Αμυγδαλεώνα

Οι-αγρότες-κατέβασαν-τα-τρακτέρ-στον-Σταυρό-Αμυγδαλεώνα

Οι αγρότες κατέβασαν τα τρακτέρ στον Σταυρό Αμυγδαλεώνα

Αγρότες της Π.Ε. Καβάλας με τα τρακτέρ τους έχουν συγκεντρωθεί από το πρωί της Δευτέρας στον κόμβο του Σταυρού Αμυγδαλεώνα, στο πλαίσιο των πανελλαδικών αγροτικών κινητοποιήσεων.

Τα τρακτέρ είναι παραταγμένα στις άκρες του δρόμου, χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στην κυκλοφορία των υπόλοιπων οχημάτων.

Στο σημείο βρίσκεται ισχυρή αστυνομική δύναμη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Από την Δευτέρα κατεβαίνουν στους δρόμους οι αγρότες της Καβάλας

Από-την-Δευτέρα-κατεβαίνουν-στους-δρόμους-οι-αγρότες-της-Καβάλας

Την Δευτέρα (19/2) μπαίνουν στον χορό των κινητοποιήσεων και οι αγρότες της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, με πρώτο σημείο συνάντησης τον Σταυρό Αμυγδαλεώνα, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην τοπική ΕΡΑ, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου, Σάββας Αργυράκης.

«Οι αποφάσεις πάρθηκαν την Πέμπτη (15/2) σε επίπεδο συντονιστικού οργάνου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οπότε θα έχουμε κινητοποιήσεις από Δευτέρα (19/2) σε όλη την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. Το μόνο που μπορώ να πω και είμαι σίγουρος για την περιοχή μας, είναι ότι τέσσερις σύλλογοι εδώ της Π.Ε. Καβάλας θα κάνουμε μια κινητοποίηση τη Δευτέρα (19/2) στον Σταυρό Αμυγδαλεώνα, για την οποία θα υπάρξει πιο λεπτομερής ενημέρωση τις επόμενες μέρες για την ώρα και τη μορφή της κινητοποίησης, όταν ολοκληρώσουμε κι εμείς όλες τις διεργασίες», ανέφερε σχετικά ο κ. Αργυράκης.

«Μπορούμε να ασκήσουμε μια πίεση στο πως θα διαμορφωθεί και θα εφαρμοστεί η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, ώστε χωρίς κόστος και χωρίς κόπο να μπορέσουμε να απορροφήσουμε περισσότερα κονδύλια…»

«Παράλληλα, κατά τόπους γίνονται ενημερώσεις από την Παρασκευή (16/2), προκειμένου να ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας για το τι έγινε στη συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και πως θα οργανωθεί από εδώ και πέρα η κινητοποίηση και τι κλιμάκωση θα έχει, ώστε να διεκδικήσουμε ό,τι μπορούμε για τον κλάδο μας. Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός δεν υπάρχουν πλαίσια για να δοθούν άλλα χρήματα, είτε για το πετρέλαιο, είτε για το ρεύμα, αλλά μπορούμε να ασκήσουμε μια πίεση στο πως θα διαμορφωθεί και θα εφαρμοστεί η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, ώστε χωρίς κόστος και χωρίς κόπο να μπορέσουμε να απορροφήσουμε περισσότερα κονδύλια και να έχουμε μεγαλύτερα ποσά στις ενισχύσεις μας», ανέφερε σχετικά ο κ. Αργυράκης.

«Όσον αφορά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού σίγουρα δεν ικανοποιηθήκαμε τελείως – Το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι εφαρμόσιμη η νέα Κ.Α.Π.»

Όσον αφορά τα μπλόκα σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου τόνισε: «Τα μπλόκα θα είναι όπως στην Π.Ε. Καβάλας σε συγκεκριμένο σημείο για τις Π.Ε. Ξάνθης και Δράμας, ενώ στις Π.Ε. Ροδόπης και Έβρου, υπάρχουν ήδη κάποια μπλόκα, οπότε αυτοί που μετέχουν στο συντονιστικό λογικά θα ενισχύσουν τα υπάρχοντα μπλόκα και θα αποφασίσουμε για το πως θα πορευτούμε εφεξής. Όσον αφορά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού σίγουρα δεν ικανοποιηθήκαμε τελείως. Αυτά τα ξέραμε και από την Έκθεση όπου είχαν γίνει εξαγγελίες και για το πετρέλαιο και για το ρεύμα. Φυσικά θα δοθεί μια προκαταβολή για το πετρέλαιο, αλλά δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι εφαρμόσιμη η νέα Κ.Α.Π.», σημείωσε καταληκτικά ο κ. Αργυράκης.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα