Connect with us

Νέα Θάσου

Θάσος: Συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας μέσα από το έργο διακεκριμένης Γαλλίδας αρχαιολόγου

Θάσος:-Συνεργασία-Ελλάδας-Γαλλίας-μέσα-από-το-έργο-διακεκριμένης-Γαλλίδας-αρχαιολόγου

Στο πρόσωπο μιας δραστήριας Γαλλίδας αρχαιολόγου που ερωτεύτηκε την Ελλάδα και αγάπησε τη Θάσο, προσφέροντας σημαντικό ερευνητικό έργο στις ανασκαφές της Γαλλικής Σχολής Αθηνών αλλά και στην τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας – Θάσου, τιμήθηκε από το Γαλλικό κράτος η μακραίωνη συνεργασία και φιλία των δυο χωρών.

Σε μια σεμνή αλλά συγκινητική τελετή στο προαύλιο του επιβλητικού αρχαιολογικού μουσείου της Θάσου, η Γαλλίδα αρχαιολόγος Manuel Wurch – Kozelj τιμήθηκε από το Γαλλικό κράτος με το παράσημο του Ιππότη του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα που της επέδωσε ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας Jean – Luc Lavaud.

Το παράσημο του Ιππότη του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα θεσπίστηκε με αυτοκρατορικό διάταγμα του Ναπολέοντα Βοναπάρτη τον Μάρτιο του 1808 για να τιμήσει, τις αρετές και την αξία όσων συμβάλλουν αποτελεσματικά στην πνευματική, επιστημονική και καλλιτεχνική διάδοση της Γαλλίας σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί, μαζί με τη Λεγεώνα της Τιμής, ένα από τα παλαιότερα γαλλικά παράσημα.

Η κ. Wurch – Kozelj μαζί με τον σύζυγό της, Tony Kozelj, με καταγωγή από τη Δαλματία, αποτελούν ίσως τα πιο αγαπημένα πρόσωπα της Γαλλικής Σχολής Αθηνών που ζουν και εργάζονται στο νησί εδώ και τρεις δεκαετίες, προσφέροντας αμφότεροι σημαντικό επιστημονικό, ερευνητικό και αρχαιολογικό έργο. Λάτρεις της Ελλάδας ήρθαν στο νησί στο πλαίσιο του ανασκαφικού έργου και έμειναν σε αυτό κερδίζοντας το σεβασμό, την εκτίμηση και την αγάπη όλων των κατοίκων.

J.-L. Lavaud: «Ηγετική φυσιογνωμία η Manuela»

Ο Γάλλος πρόξενος Jean – Luc Lavaud στον χαιρετισμό του χαρακτήρισε την κ. Wurch – Kozelj, ως μια ηγετική φυσιογνωμία στους τομείς της έρευνας στην αρχιτεκτονική και την αρχαιολογία συμπληρώνοντας: «τα τελευταία τριάντα χρόνια που ζείτε στην Θάσο συμβάλλετε ακούραστα στην ανάδειξη αυτής της εμβληματικής, για τη Γαλλική αρχαιολογία, περιοχής.

Μαζί με τον σύζυγό σας, Anton Kozelj, που ανακηρύχθηκε Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής το 2014, εργάζεστε για να μεταδώσετε τις ανακαλύψεις σας και να προωθήσετε την πολιτιστική κληρονομιά, πάντα σε στενή συνεργασία με τη Γαλλική Σχολή Αθηνών και τις ελληνικές Εφορείες Αρχαιοτήτων.

Διαδραματίσατε σημαντικό ρόλο στην ίδρυση του μουσείου της Θάσου και στη δημιουργία ενημερωτικών πινακίδων για τους κύριους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού, φροντίζοντας πάντα να περιλαμβάνεται και μια γαλλική εκδοχή.

Με τον σύντροφό σας, μοιράζεστε και μεταδίδετε τις γνώσεις σας για την αρχαία αρχιτεκτονική καλωσορίζοντας τακτικά επισκέπτες στη Θάσο, παρέχοντας εκπαίδευση και εκλαϊκεύοντας τις ανακαλύψεις σας, ιδιαίτερα στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης».

Συγκινημένη για την τιμή που της έγινε, η κ. Kozelj μιλώντας στην εκδήλωση αναφέρθηκε στη συμβολή όσων βοήθησαν να ευοδωθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. «Πολλοί από εσάς που είστε δω», τόνισε η Γαλλίδα αρχαιολόγος, «έχετε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο ταξίδι μου, εμπνέοντας κάποιες από τις επιλογές μου, είτε συμμετέχοντας ενεργά στις αποστολές που μου ανατέθηκαν.

Άλλοι πάλι, στηρίζοντάς με στις ενέργειές μου, που επέτρεψαν να αναδείξω την συνεργασία μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας και άλλοι ενθαρρύνοντάς – με στην έρευνά μου – σχετικά με τη Θάσο και την αρχαιολογική της κληρονομία.

Ο καθένας από εσάς θα αναγνωρίσει τον εαυτό του και θα βρει εδώ τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες. Δεν θα ξεχάσω να αναφέρω τον άνδρα μου και την κόρη μου, που υπήρξαν μόνιμα και σταθερά στηρίγματα. Αυτή η διάκριση με τιμά. Είναι μια αναγνώριση της σταδιοδρομίας μου που μπόρεσα να μοιραστώ και να προσφέρω».

Στην μακρά, αγαστή και καρποφόρα συνεργασία που είχε όλα αυτά τα χρόνια με την Manuela Wurch – Kozelj αναφέρθηκε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας – Θάσου, Σταυρούλα Δαδάκη.

Καλωσορίζοντας τους καλεσμένους στο αρχαιολογικό μουσείο υπογράμμισε πως η εκδήλωση δεν περιποιεί τιμή μόνο για την Manuela αλλά για ολόκληρο το νησί, γιατί αν και ξένη στην καταγωγή τα τελευταία τριάντα χρόνια ζει και εργάζεται στη Θάσο.

«Ως φοιτήτρια ερωτεύτηκε την αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική. Ήρθε στην Ελλάδα, την ερωτεύτηκε και παρέμεινε. Ερωτεύτηκε τον Tony και ήρθε στη Θάσο. Ερωτεύτηκε τη Θάσο και έμεινε εδώ όλα αυτά χρόνια. Νομίζω πως δεν υπάρχει μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη από τον έρωτα», σημείωσε με έμφαση η Έφορος αρχαιοτήτων.

Ποια είναι η Manuela Wurch – Kozelj

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Στρασβούργο. Ξεκίνησε τις σπουδές της στη σχολή Αρχιτεκτονικής του Στρασβούργου όπου έλαβε το δίπλωμα αρχιτεκτονικής με διδακτορική διατριβή.

Από νωρίς έδειξε έντονο ενδιαφέρον για περιβαλλοντικά ζητήματα και επέδειξε μεγάλη εφευρετικότητα αναπτύσσοντας καινοτόμα έργα. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην αρχιτεκτονική με ειδίκευση στην αρχαιολογία, στην σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού.

Πραγματοποίησε πολυάριθμες τοπογραφικές και αρχιτεκτονικές έρευνες για λογαριασμό της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, στους αρχαιολογικούς χώρους του ‘Αργους, της Δήλου, των Φιλίππων της Θάσου, όπως επίσης στην Κύπρο και στην Αλβανία.

Τέλος, το 2017, έλαβε ένα διδακτορικό στην αρχαιολογία από το πανεπιστήμιο Paris I Panthéon – Sorbonne με μια διατριβή με τίτλο: «Τα λατομεία της Θάσου: τεχνική και κοινωνικοοικονομική μελέτη».

Πηγή: ΑΠΕ – Ρεπορτάζ: Βασίλης Λωλίδης

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading
Advertisement

Νέα Θάσου

Προχωρά η ίδρυση του καταδυτικού πάρκου στον Άγιο Αντώνιο Θάσου – Σε εξέλιξη η οικολογική αξιολόγηση

Προχωρά-η-ίδρυση-του-καταδυτικού-πάρκου-στον-Άγιο-Αντώνιο-Θάσου-–-Σε-εξέλιξη-η-οικολογική-αξιολόγηση

Ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού στη Θάσο βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς προχωρούν οι διαδικασίες για την ίδρυση του καταδυτικού πάρκου στον Άγιο Αντώνιο. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ξεκινήσει η περιβαλλοντική αξιολόγηση, η οποία θα διασφαλίσει την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος της περιοχής.

Το έργο εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχέδιο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και αναμένεται να προσελκύσει επισκέπτες που ενδιαφέρονται για δραστηριότητες όπως η κατάδυση και η εξερεύνηση του υποθαλάσσιου κόσμου. Στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής μελέτης, έχουν τεθεί συγκεκριμένοι όροι ώστε να προστατευθούν τα ευαίσθητα οικοσυστήματα και η θαλάσσια ζωή.

Προστασία του περιβάλλοντος

Για τη δημιουργία του καταδυτικού πάρκου, προβλέπονται ειδικά μέτρα που θα εξασφαλίσουν την οικολογική ισορροπία της περιοχής. Μεταξύ αυτών είναι:

• Η αποφυγή οποιασδήποτε παρέμβασης κατά την περίοδο αναπαραγωγής σπάνιων ειδών που φιλοξενούνται στη θαλάσσια περιοχή.

• Η χρήση αγκυροβολίων φιλικών προς το περιβάλλον, τα οποία δεν θα επηρεάζουν τα υποθαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας.

• Η τοποθέτηση ειδικών σημάνσεων που θα καθορίζουν τα όρια του πάρκου, χωρίς να επηρεάζουν τη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα.

• Η απαγόρευση μόνιμων κατασκευών στη χερσαία ζώνη γύρω από το πάρκο, ώστε να διατηρηθεί αναλλοίωτο το φυσικό τοπίο.

• Η τήρηση αυστηρών κανόνων κατάδυσης, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα όπως η ακούσια όχληση ή η καταστροφή του θαλάσσιου βυθού.

Επόμενα βήματα

Η διαδικασία αξιολόγησης βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, ενώ οι αρμόδιες αρχές συνεργάζονται με ειδικούς στον τομέα των καταδύσεων και της περιβαλλοντικής προστασίας για την ολοκλήρωση του σχεδίου. Παράλληλα, φορείς τουρισμού και επαγγελματίες του κλάδου βλέπουν το καταδυτικό πάρκο ως μια σημαντική επένδυση που θα προσφέρει νέες προοπτικές για τη Θάσο.

Με την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών, το νησί θα αποκτήσει έναν ακόμη πόλο έλξης για τους επισκέπτες, ενισχύοντας το τουριστικό του προϊόν και προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία στους λάτρεις της θάλασσας και των καταδύσεων.

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading

Νέα Θάσου

Στρατηγική συνεργασία για την τουριστική ανάπτυξη Καβάλας και Θάσου

Στρατηγική-συνεργασία-για-την-τουριστική-ανάπτυξη-Καβάλας-και-Θάσου

Στρατηγική συνεργασία για την τουριστική ανάπτυξη Καβάλας και Θάσου

Την Πέμπτη 13 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα γραφεία της Marketing Greece στην Αθήνα με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι στρατηγικές κατευθύνσεις και οι δράσεις που πρόκειται να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα, με στόχο τη δημιουργία μιας ενιαίας και ανταγωνιστικής τουριστικής ταυτότητας για τη Θάσο και την Καβάλα.
Στη Σύμπραξη συμμετέχουν κορυφαίοι φορείς του τουρισμού, μεταξύ των οποίων ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Καβάλας, η Ένωση Ξενοδόχων Θάσου, το Επιμελητήριο Καβάλας, η Fraport Greece, η AEGEAN, η Marketing Greece και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ).
Ο Οργανισμός Τουρισμού Θάσου προχωρά και σε μεμονωμένη συνεργασία με τη Marketing Greece, εστιάζοντας σε εξειδικευμένες ενέργειες μάρκετινγκ και επικοινωνίας. Η συνεργασία αυτή αποσκοπεί στην περαιτέρω ανάδειξη της τουριστικής ταυτότητας της Θάσου, ενισχύοντας τη θέση της στο διεθνές και εγχώριο τουριστικό περιβάλλον.
Με εκτίμηση
Το Διοικητικό Συμβούλιο
Οργανισμός Τουρισμού Θάσου

Topics

Related Articles

Προηγούμενο άρθρο

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading

Νέα Θάσου

ΔΛΤ Θάσου: Παραχώρηση χρήσης χώρων αρμοδιότητας ΔΛΤ Θάσου 2025

ΔΛΤ-Θάσου:-Παραχώρηση-χρήσης-χώρων-αρμοδιότητας-ΔΛΤ-Θάσου-2025

Ανακοινώνεται ότι έχει ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων χρήσης χώρων αρμοδιότητας Δ.Λ.Τ. Θάσου για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων και ανακλίντρων – ξαπλωστρών προκειμένου να εκδοθούν οι αντίστοιχες Αποφάσεις του Δ.Σ. του «Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θάσου».
Τονίζεται ότι η χρήση Χώρων πριν την έκδοση της Απόφασης του Δ.Σ. θεωρείται αυθαίρετη.
Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι καταστηματάρχες να υποβάλλουν αίτηση με συνημμένα δικαιολογητικά στα γραφεία του Δ.Λ.Τ. Θάσου στο κτήριο του Καλογερικού.

Απαιτούμενα Δικαιολογητικά:

  1. Αίτηση
  2. Φωτοαντίγραφο άδειας ίδρυσης και λειτουργίας καταστήματος/ Γνωστοποίηση λειτουργίας.
  3. Δημοτική Ενημερότητα μη οφειλής προς τον Δήμο Θάσου.
  4. Βεβαίωση μη οφειλής στο Δ.Λ.Τ Θάσου.
  5. Τοπογραφική αποτύπωση όπου να απεικονίζεται η θέση του καταστήματος και ο χώρος που αιτείστε ο οποίος θα αποτυπώνεται υπό μορφή πολυγώνου, θα αναγράφεται το εμβαδόν αυτού και οι συντεταγμένες των κορυφών του πολυγώνου αυτού. Ο χώρος που δύναται να παραχωρηθεί θα είναι εντός του τετραπλεύρου που σχηματίζεται από την προβολή της πρόσοψης της επιχείρησης στην ακτογραμμή τις κάθετες που βαίνουν από αυτήν και 4 μέτρα απόσταση από την ακτογραμμή. Οι χώροι οι οποίοι θα αιτηθείτε θα πρέπει να είναι με ευκρίνεια διαχωρισμένοι κατά χρήση, σε περίπτωση δηλαδή που θα τοποθετηθούν είτε τραπεζοκαθίσματα είτε ομπρέλες και ανάκλιντρα είτε και τα δύο ήδη.

Με εκτίμηση ο Πρόεδρος του Δ.Λ.Τ.Θ.
Μανίτσας Δημήτριος

Topics

Related Articles

Προηγούμενο άρθρο

Επόμενο άρθρο

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα