Connect with us

Καβάλα

Η ακρίβεια υπερίσχυσε των χειμερινών εκπτώσεων

Η-ακρίβεια-υπερίσχυσε-των-χειμερινών-εκπτώσεων

Γιάννης Κελγιώργης: Με το ζόρι οι καταναλωτές βγάζουν τον μήνα, τα χρήματά τους φτάνουν μόνο για λογαριασμούς είδη καθημερινότητας / Δεν συγκινούν οι χαμηλές τιμές / Ελπίζουμε η επόμενη περίοδος να είναι καλή για τον εμπορικό κόσμο

Ως η χειρότερη των τελευταίων ετών περιγράφεται η φετινή χειμερινή εκπτωτική περίοδος και για την πόλη της Καβάλας, καθώς η ακρίβεια που γονατίζει καθημερινά τα νοικοκυριά, αποτέλεσε τροχοπέδη στην κατανάλωση προϊόντων.

Για το θέμα μίλησε στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, Γιάννης Κελγιώργης, ο οποίος ανέφερε αρχικά: «Πλέον δεν δυσανασχετεί μόνον ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας, αλλά συνεχείς ανακοινώσεις κατακλύζουν τον Τύπο από Εμπορικούς Συλλόγους της χώρας, σχετικά με το ότι η χειμερινή εκπτωτική περίοδος ήταν η χειρότερη των τελευταίων ετών».

«Με το ζόρι οι καταναλωτές βγάζουν τον μήνα τους και άρα δεν φτάνουν τα χρήματα τους για τίποτα παραπάνω, εκτός από λογαριασμούς και τα είδη της καθημερινότητάς τους…»

«Και πώς να μην είναι η χειρότερη, όταν συνεχώς οι πολίτες δίνουν έναν αγώνα άνισο με την ακρίβεια, προκειμένου να τα βγάλουν πέρα, να βγάλουν πέρα ουσιαστικά τον μήνα τους. Εκτός από μία αύξηση των επιτοκίων που συντελείται τους τελευταίους μήνες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία έχει αυξήσει τις δόσεις των δανείων, άρα μειώνει το διαθέσιμο εισόδημα, υπάρχει μία τεράστια αύξηση των ενοικίων, κάτι που επίσης ροκανίζει το εισόδημα και βέβαια η ακρίβεια που παρόλες τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης καλά κρατεί. Βλέπουμε καθημερινά ότι παρά τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση, οι τιμές στα βασικότερα αγαθά δεν πέφτουν. Όλο αυτό δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα, με αποτέλεσμα με το ζόρι οι καταναλωτές να βγάζουν τον μήνα τους και άρα να μην φτάνουν τα χρήματα τους για τίποτα παραπάνω, εκτός από λογαριασμούς και τα είδη της καθημερινότητάς τους», τόνισε στην συνέχεια των δηλώσεών του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας. 

«Τα καταστήματα έχουν εξαιρετικά χαμηλές τιμές, οι καταναλωτές όμως δεν συγκινούνται, γιατί πολύ απλά δεν τους φτάνουν τα χρήματα. Θέλουν αλλά δεν μπορούν…»

«Σε σχέση με πολλά από τα τελευταία χρόνια πολλοί συνάδελφοι είπαν ότι ήταν από τις χειρότερες εκπτωτικές περιόδους. Τα καταστήματα έχουν εξαιρετικά χαμηλές τιμές, οι καταναλωτές όμως δεν συγκινούνται, γιατί πολύ απλά δεν τους φτάνουν τα χρήματα. Θέλουν αλλά δεν μπορούν. Και έχουμε το παράδοξο να έχουμε αυτό το διάστημα και δυσαρεστημένους παραγωγούς στο χωράφι και δυσαρεστημένες εμπορικές επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου, οι οποίες βλέπουν ότι τα χρήματα που κερδίζουν είναι ελάχιστα, αλλά και πελάτες οι οποίοι είναι δυσαρεστημένοι με τις τιμές που καλούνται να πληρώσουν. Υπάρχει αισχροκέρδεια σε πάρα πολλά προϊόντα, που συμπαρασύρουν τα είδη της καθημερινότητάς μας και τα οποία έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη», ανέφερε ακόμη ο Γιάννης Κελγιώργης.

«Δειλά δειλά κάποια καταστήματα άρχισαν να βάζουν καινούργια εμπορεύματα, όμως εντός των επιχειρήσεων θα υπάρχουν προϊόντα χειμωνιάτικα, τα οποία θα είναι σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές»

Ειδικότερα, όσον αφορά το κομμάτι της ένδυσης και της υπόδησης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας υπογράμμισε: «Συνεχώς προσπαθούμε να κρατήσουμε τις τιμές χαμηλές, γιατί αν πάμε και εμείς σε αυτόν τον κυκεώνα των αυξήσεων δεν θα μπαίνει κανείς στα καταστήματα μας. Και αυτοί οι λίγοι που μπαίνουν δεν θα μπαίνουν πλέον. Συνεχίζουμε να έχουμε καλές τιμές. Τα περισσότερα καταστήματα, αφού υπάρχουν αδιάθετα προϊόντα, συνεχίζουν να τα έχουν σε καλές τιμές. Οι εκπτώσεις είναι το εργαλείο της επιχείρησης προκειμένου να δώσει τα προϊόντα και να κάνει το βήμα για την επόμενη σεζόν. Ήδη δειλά δειλά κάποια καταστήματα άρχισαν να βάζουν καινούργια εμπορεύματα, όμως εντός των επιχειρήσεων θα υπάρχουν προϊόντα χειμωνιάτικα, τα οποία θα είναι σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές».

«Γενικά ελπίζουμε η επόμενη περίοδος να είναι καλή για τον εμπορικό κόσμο, δεν σταματάμε να είμαστε αισιόδοξοι, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε…»

Τέλος, αναφορικά με τις προσδοκίες της τοπικής αγοράς στη διάρκεια της πασχαλινής περιόδου, ο κ. Κελγιώργης ανέφερε: «Το Πάσχα είναι τον Μάιο, εκεί θα έχει αλλάξει πιστεύουμε η σεζόν, οπότε θα υπάρξουν νέες ανάγκες από τους καταναλωτές. Μέχρι τώρα έχουμε σύμμαχο τον καιρό, που δεν ήταν φέτος ιδιαίτερα κρύος, άρα δεν ξοδεύτηκαν μεγάλα ποσά όσον αφορά τη θέρμανση. Φανταστείτε να είχαμε να σκεφτούμε και τη θέρμανση απέναντί μας, τότε τα πράγματα θα ήταν ακόμα χειρότερα. Γενικά ελπίζουμε η επόμενη περίοδος να είναι καλή για τον εμπορικό κόσμο, δεν σταματάμε να είμαστε αισιόδοξοι, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Καβάλα

Ο επαγγελματικός κόσμος έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα

Ο-επαγγελματικός-κόσμος-έστειλε-ξεκάθαρο-μήνυμα

Μάρκος Δέμπας: Η καμπάνα κι όχι το καμπανάκι που χτύπησε, νομίζω ότι τους έχει ταρακουνήσει / Ζούμε απίστευτα πράγματα με αυτό το φορολογικό και γι’ αυτό ήρθε αυτή η αντίδραση από τους ελεύθερους επαγγελματίες

«Ο επαγγελματικός κόσμος της χώρας έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Ήδη κάποιες δηλώσεις εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι θα υπάρξουν κάποιες τροποποιήσεις. Η καμπάνα κι όχι το καμπανάκι που χτύπησε, νομίζω ότι τους έχει ταρακουνήσει και πραγματικά θα πρέπει να δουν το τι συμβαίνει».

Τα παραπάνω τόνισε στο πλαίσιο δηλώσεων που παραχώρησε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών, στις οποίες οι ελεύθεροι επαγγελματίες έστειλαν το δικό τους μήνυμα στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ειδικά για το θέμα της φορολόγησής τους με το νέο σύστημα.

«Ο σοφός λαός πάλι με την ψήφο του έστειλε τα μηνύματα που έπρεπε, ότι κάτι πρέπει να γίνει, κάτι πρέπει να αλλάξει…»

«Το μήνυμα των ευρωεκλογών ήταν παράλληλα πολλαπλό προς όλα τα κόμματα. Νομίζω ότι ο σοφός λαός πάλι με την ψήφο του έστειλε τα μηνύματα που έπρεπε, ότι κάτι πρέπει να γίνει, κάτι πρέπει να αλλάξει με την καθημερινότητα, μέσα στην οποία είναι και το ζήτημα της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Εμείς από την πρώτη στιγμή και ως Επιμελητήριο Καβάλας και ως επιμελητηριακή κοινότητα, είπαμε ότι αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο ουσιαστικά επαναφέρει τα τεκμαρτά εισοδήματα, τα οποία τα ζήσαμε και τη δεκαετία του ’80 και ουσιαστικά δεν πρόσφεραν κάτι. Ήταν ένα στιγμιαίο έσοδο για τα ταμεία του κράτους, αλλά δυστυχώς επί της ουσίας δεν εκσυγχρόνισαν το φορολογικό μας σύστημα και αυτό λέμε και σήμερα. Το να πηγαίνουμε σε συνταγές του παρελθόντος επί δικαίων και αδίκων είναι λάθος. Ναι, υπάρχει ένα ποσοστό φοροδιαφυγής. Όμως πώς την καταπολεμάς αυτή τη φοροδιαφυγή; Εξισώνοντας ακόμα και αυτόν ο οποίος σήμερα πραγματικά παλεύει να βγάλει τα προς το ζήν του με έναν που φοροδιαφεύγει;», επισήμανε στη συνέχεια των όσων δήλωσε στον «Ε» ο κ. Δέμπας.

«Τις αντιδράσεις για το νέο φορολογικό που ήρθε πριν από 6 μήνες, είχα πει θα τις δούμε τώρα με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Ήδη κάποιοι είδαν υπέρογκα ποσά που πρέπει να πληρώσουν…»

«Ο ελεύθερος επαγγελματίες είναι όπως ο μισθωτός του, όπως είναι ένας χαμηλοσυνταξιούχος, όπως είναι ένας άνεργος. Αυτό που μένει στο τέλος στο χέρι, το κέρδος ενός επαγγελματία, ναι, μπορεί δυστυχώς να είναι και 500€ και 600€, δηλαδή πολύ λιγότερα από τα 1.100 που λέει η κυβέρνηση ότι θα πρέπει να δηλώνει ο ελεύθερος επαγγελματίας. Υπάρχει όμως κι ένα άλλο μήνυμα προς την κυβέρνηση που λέει ότι «δεν έχω φύγει από την Νέα Δημοκρατία ακόμα εδώ είμαι, δεν έχω πάει σε κάποιο άλλο κόμμα» και για αυτό είδαμε και τα άλλα κόμματα ιδιαίτερα της αξιωματικής και της μείζονος αντιπολίτευσης να μην κερδίζουν τίποτα από το μήνυμα προς την κυβέρνηση. Απλώς ο επαγγελματίας καλεί την κυβέρνηση το θέμα της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, να το αντιμετωπίσει με διαφορετικούς τρόπους και πολύ σοβαρά. Τις αντιδράσεις για το νέο φορολογικό που ήρθε πριν από 6 μήνες, είχα πει θα τις δούμε τώρα με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Ήδη κάποιοι είδαν υπέρογκα ποσά που πρέπει να πληρώσουν. Εμείς λέμε πολύ απλά αντιμετωπίστε με σύγχρονα μέσα τη φοροδιαφυγή. Γιατί δεν εφαρμόζουμε αυτό το οποίο κάνει το αμερικάνικο σύστημα, έσοδα – έξοδα; Ας πάμε σε τρόπους που θα παροτρύνει τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, τους πάντες να ζητάμε αποδείξεις και τιμολόγια. Ζούμε απίστευτα πράγματα με αυτό το φορολογικό και γι’ αυτό ήρθε αυτή η αντίδραση από τους ελεύθερους επαγγελματίες από τους ανθρώπους που πραγματικά πολλοί εξ αυτών βιοπορίζονται μέσα από τη δουλειά τους», υπογράμμισε καταληκτικά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

40.000 ευρώ ενοίκιο η πρόταση του δήμου για την Καλαμίτσα

40.000-ευρώ-ενοίκιο-η-πρόταση-του-δήμου-για-την-Καλαμίτσα

Για την τελική συνάντηση με την ΕΤ.Α.Δ. σχετικά με το θέμα της Καλαμίτσας μεταβαίνει στην Αθήνα, ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης.

Για το θέμα ο κ. Μουριάδης μίλησε στην ΕΡΑ Καβάλας, τονίζοντας αρχικά: «Θα είναι η τελική συνάντηση με προτάσεις εκατέρωθεν κι από εκεί και πέρα αν δεν συμφέρει στον δήμο ας το αξιοποιήσουν, να δουν τι εύκολα πιάνονται τα λεφτά που ζητάνε».

«Πρέπει να τελειώνει το θέμα της Καλαμίτσας και να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους πλέον. Η πρότασή μας είναι για 40.000 ευρώ τον χρόνο το πολύ…»

«Αυτή η ιστορία κράτησε περίπου τέσσερα χρόνια. Δεν μπορεί να πηγαινοερχόμαστε, ούτε να αλλάζουν οι διοικήσεις ή να ξαναρχίζουμε από την αρχή. Πρέπει να τελειώνει το θέμα της Καλαμίτσας και να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους πλέον. Η πρότασή μας είναι για 40.000 ευρώ τον χρόνο το πολύ. Διότι η ακτή αυτή με τις εγκαταστάσεις όπως είναι και με το τι μπορεί να γίνει δεν μπορεί να πιάσει από 90.000 ευρώ στα μισθώματα. Άρα πρέπει να είναι δια του δύο, άλλα δεν μπορεί να είναι περισσότερα από αυτά που ζητάνε. Ενδεχομένως να έχουν στον μυαλό τους την εικόνα της Γλυφάδας και της Βουλιαγμένης. Εδώ εμείς όμως δεν είμαστε οι περιοχές που ανέφερα. Είναι ένας χώρος που θα δουλέψει το πολύ τέσσερις μήνες», ανέφερε σχετικά ο δήμαρχος Καβάλας.

«Με το ζόρι προσπαθούμε να διατηρήσουμε κάποιες εγκαταστάσεις και πάει ο κάθε ανεγκέφαλος και καταστρέφει…»

Παράλληλα, ο κ, Μουριάδης στάθηκε και στις ζημιές που γίνονται στην ακτή της Καλαμίτσας τονίζοντας: «Πήγαν κατέβασαν και έκαψαν μια ομπρέλα. Άλλη μέρα σπάζουνε. Πέρυσι φτιάξαμε όλες τις τουαλέτες, φέτος τις έχουν σπάσει όλες. Εδώ μιλάμε ότι κάποιοι βανδαλίζουν. Με το ζόρι προσπαθούμε να διατηρήσουμε κάποιες εγκαταστάσεις και πάει ο κάθε ανεγκέφαλος και καταστρέφει. Τα παιδιά αυτά που έκαψαν την ομπρέλα δεν έχουν μυαλό και κρίση, αλλά πως θα περάσουμε καλά. Και σε αυτό φταίμε όλοι μας, φταίει η κοινωνία που δείχνουμε στα παιδιά μας ότι το Α και το Ω είναι καλοπέρασή μας».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Αυξάνονται τα πάγια στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΚ

Αυξάνονται-τα-πάγια-στα-τιμολόγια-της-ΔΕΥΑΚ

Το 2ευρω θα καταργηθεί το 2025, όταν θα γίνουν τα… φωτοβολταϊκά πάρκα

Αυξάνονται κατά δύο ευρώ τον μήνα τα πάγια στα τιμολόγια της Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας, όπως αποφάσισε την Τρίτη (11/6) στη συνεδρίαση του, το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης.

Για τους λόγους που αποφασίστηκαν οι αυξήσεις αυτές, μίλησε στην ΕΡΑ Καβάλας, ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Κ., Απόστολος Χρόνης.

«Έπρεπε να πάρουμε μια απόφαση για να μπορέσουμε να πάρουμε χρήματα και να καλύψουμε το κενό του 2022…»

«Στο διοικητικό συμβούλιο της Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας που συνεδρίασε την Τρίτη (11/6), αποφασίστηκε να υπάρξουν αυξήσεις, λόγω χρηματοδοτικού κενού, εξαιτίας της αύξησης του ενεργειακού κόστους το 2022, των αυξήσεων των υλικών και των καυσίμων. Για να καλυφθεί αυτό το κενό έπρεπε να πάρουμε μια απόφαση για να μπορέσουμε να πάρουμε χρήματα και να καλύψουμε το κενό του 2022. Η απόφαση είναι να μπουν δυο ευρώ τον μήνα σε κάθε σπίτι στο πάγιο για έναν χρόνο. Αυτό θα ισχύσει άπαξ», σημείωσε αρχικά στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας. 

«Τον Ιούνιο του 2025 θα αποσυρθεί αυτό το δίευρω, γιατί θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι ενεργειακές παρεμβάσεις, ενώ θα έχουν στηθεί και τα φωτοβολταϊκά πάρκα…»

«Εμείς ήδη έχουμε προχωρήσει στις παρεμβάσεις που έπρεπε να κάνουμε. Ήδη έχουμε προχωρήσει στην εξοικονόμηση ενέργειας. Μόνο το 2022, σε σχέση με το 2021, έχουμε μειώσει την κατανάλωση ρεύματος κατά 2,2 εκ. ευρώ. Όμως επειδή είχε αυξηθεί η τιμή, το κενό ήταν πολύ μεγάλο. Η κυβέρνηση και το κράτος δεν έλαβαν καμιά μέριμνα για να βοηθηθούν και να στηριχθούν οι Δ.Ε.Υ.Α., οπότε κάπως έπρεπε να καλυφθεί το κενό. Τον Ιούνιο του 2025 θα αποσυρθεί αυτό το δίευρω, γιατί θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι ενεργειακές παρεμβάσεις, ενώ θα έχουν στηθεί και τα φωτοβολταϊκά πάρκα στο Δάτο και δίπλα στον Χ.Υ.Τ.Α. για λογαριασμό της Δ.Ε.Υ.Α.Κ., πέρα από την ενεργειακή κοινότητα», επισήμανε καταληκτικά ο Απόστολος Χρόνης.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα