Connect with us

Περιφέρεια

Επιτυχημένη και ενδιαφέρουσα η Ημερίδα Εξωστρέφειας της Περιφέρειας ΑΜΘ

Επιτυχημένη-και-ενδιαφέρουσα-η-Ημερίδα-Εξωστρέφειας-της-Περιφέρειας-ΑΜΘ

Θετικό αντίκρισμα δημιούργησε για την Περιφέρεια ΑΜΘ, η πραγματοποίηση της Ημερίδας Εξωστρέφειας το περασμένο Σάββατο (25/05) στο ξενοδοχείο LUCY στην Καβάλα, παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστα Φραγκογιάννη. Στην διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν μελέτες και στοιχεία, απαραίτητα για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενισχύσουν το εξαγωγικό τους προφίλ και οι οποίες θα έχουν την Περιφέρεια ΑΜΘ στο πλευρό τους, σε αυτή την προσπάθεια. Την ημερίδα παρακολούθησαν περισσότεροι από 200 συμμετέχοντες, προερχόμενοι από επιχειρήσεις, στελέχη φορέων και φοιτητές του παραρτήματος του Δ.Π.Θ. στην Καβάλα.

Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης τόνισε ότι «Θα ήθελα αρχικά να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς τον Αντιπεριφερειάρχη Διεθνών Σχέσεων, κύριο Δαλκίτζη, και την ομάδα του, για την αφοσίωση και τις προσπάθειές τους στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της σημερινής ημερίδας.

Η παρουσία σας εδώ σήμερα αντικατοπτρίζει την αξία που προσδίδετε στην ανάγκη για εξωστρέφεια και ανάπτυξη της περιοχής μας. Κάθε ένας από εσάς είναι ένα ουσιαστικό τμήμα του παζλ που διαμορφώνει τον επιχειρηματικό και οικονομικό μας ιστό. Με την εκπροσώπηση από διάφορους κλάδους και δραστηριότητες, από την τοπική κυβέρνηση μέχρι διεθνείς εταιρείες, η ημερίδα μας αποτελεί ένα πολύτιμο χώρο συνεργασίας.

Η εξωστρέφεια, ως έννοια, αναφέρεται σε μια στρατηγική ή μια πολιτική που ακολουθεί μια περιοχή για να προωθήσει τις δραστηριότητές της πέρα από τα εθνικά ή τοπικά σύνορα. Εστιάζοντας στα στρατηγικά οφέλη, μπορούμε να προσδοκούμε σε πολλαπλά και πολυεπίπεδα αποτελέσματα.

Τα πρακτικά οφέλη μπορεί να είναι πολλά, μπορεί να είναι και ΚΑΝΕΝΑ.

Όπως αναφέρει μια δημοφιλής φράση που αποδίδεται στον Σενέκα: «Τύχη είναι αυτό που συμβαίνει όταν η προετοιμασία συναντά την ευκαιρία».

Η προετοιμασία για την αξιοποίηση κάθε ευκαιρίας προκύπτει, μέσω προσεκτικού σχεδιασμού και στόχευσης.

Για να είναι αποτελεσματική μια στρατηγική εξωστρέφειας, μια περιοχή πρέπει να αναγνωρίζει την θέση της, να κατανοεί τις δυνάμεις και τις αδυναμίες της, τις ανάγκες και τις ελλείψεις. Αυτή η συνειδητοποίηση θα λειτουργήσει ως πυξίδα για έναν πρακτικό και αποτελεσματικό σχεδιασμό.

Είναι σαφές ότι οι προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης είναι πολλές και ποικίλες, αλλά με συνεργασία, διαλεκτική, και ανοιχτή συζήτηση, είναι δυνατόν να βρούμε τις καταλληλότερες λύσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής μας.

Ευχαριστώ κάθε έναν από εσάς για τη δέσμευσή σας και την προσπάθειά σας προς την κοινή μας αποστολή. Με ανανεωμένη δύναμη και ενθουσιασμό, ας εργαστούμε μαζί, ας μοιραστούμε τις γνώσεις μας και ας αντλήσουμε έμπνευση από τις σημερινές συζητήσεις για να κάνουμε τη διαφορά».

Στην συνέχεια ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θεόδωρος Μαρκόπουλος, από το βήμα της ημερίδας επισήμανε ότι «Χαιρετίζοντας την σημερινή ημερίδα και αφότου συγχαρώ τον Αντιπεριφερειάρχη Εξωστρέφειας κ. Χάρη Δαλκίτζη, οφείλω να κάνω δύο επισημάνσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με την αλλαγή της Περιφέρειας, 5 μήνες μετά την ανάληψη της νέας διοίκησης υπό τον Χριστόδουλο Τοψίδη. Η Περιφέρεια μας κάνει επιτέλους μία στροφή προς την ποιότητα και προς την αποτελεσματικότητα και έτσι δεν παραμένει φοβική απέναντι στις εξελίξεις. Έτσι σήμερα πρωτοστατούμε διοργανώνοντας μία ημερίδα με θέμα την εξωστρέφεια η οποία αποτελεί μία κορυφαία πρόκληση ως προς τον επιχειρηματικό κόσμο και απέναντι σ’ αυτήν την πρόκληση δηλώνουμε παρόντες υποστηρίζοντας την προσπάθεια με την παρουσία τόσο του αρμόδιου Υπουργείου, όσο και κορυφαίων επιχειρηματικών ομίλων.

Η δεύτερη επισήμανση έχει να κάνει με το «άνοιγμα» της Περιφέρειας όχι μόνο ως προς την Καβάλα αλλά ως προς όλες τις περιοχές και ως προς όλους τους πολίτες. Έχω πει πολλές φορές ότι όσο διαφωνώ με ένα Αθηνοκεντρικό κράτος άλλο τόσο διαφωνώ και με μία Περιφέρεια προσηλωμένη και περιχαρακωμένη αποκλειστικά στην έδρα της. Για αυτό εκπροσωπώντας την ΠΕ Καβάλας και την ΠΕ Θάσου θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τον Περιφερειάρχη για την σημερινή διοργάνωση της ημερίδας αυτής στην Καβάλα, όπως και για την σύγκλιση σε συνεδρίαση του Π.Σ. στην Καβάλα, την Δευτέρα, όπως και για την συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΕΠ στην Καβάλα την Πέμπτη.

κ. Υπουργέ, σε μία δύσκολη πολιτική συγκυρία, παγκόσμια με πολλές αναφλέξεις και σε μία εποχή όπου η Ε.Ε. δεν βρίσκεται στο καλύτερό της σημείο (κι αυτό το λέω αν και βρισκόμαστε ελάχιστες ημέρες πριν τις Ευρωεκλογές), οφείλω να πω πως η μόνη αναπτυξιακή διέξοδος είναι η στενή συνεργασία της κυβέρνησης με τις ελληνικές Περιφέρειες»

Ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Καινοτομίας Αλέξανδρος Ιωσηφίδης σημείωσε ότι «ως αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης πιστεύω ότι δεν υπάρχει Ανάπτυξη χωρίς Εξωστρέφεια και Καινοτομία. Γι’ αυτό έχουμε στρέψει το ενδιαφέρον μας στην Εξωστρέφεια και συμμετέχουμε – μεταξύ άλλων – σε μεγάλες διεθνείς συναντήσεις και εκθέσεις, με σκοπό να καταδείξουμε στις επιχειρήσεις ότι αυτός είναι ο δρόμος για να πετύχουν την εξωστρέφεια και την προώθηση των προϊόντων και υπηρεσιών τους στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό που περιέγραψα θα προσθέσω και το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ένα κανάλι διαλόγου με στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων – όπως εδώ σήμερα – για να εντοπίσουμε λύσεις, προς την κατεύθυνση της εξωστρέφειας».

Χαιρετισμό απεύθυναν επίσης, οι βουλευτές Γιάννης Πασχαλίδης και Αγγελική Δεληκάρη και οι δήμαρχοι Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης και Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης

Μιλώντας ο κ. Φραγκογιάννης υπογράμμισε ότι «μέσω του Εθνικού Σχεδίου Εξωστρέφειας από το 2019 και για πρώτη φορά στην χώρα μας, με συνέπεια κάθε χρόνο είναι αποτυπωμένο ξεκάθαρα του τι πρόκειται να κάνουμε, σε ποια αγορά του κόσμου, για ποια προϊόντα, με ποιες δράσεις, ποιος είναι υπεύθυνος, τι κοστίζει και ποιους στόχους θέλουμε να επιτύχουμε».

«Στηρίζουμε τις επιχειρήσεις, απλουστεύουμε τις διαδικασίες, επιδιώκουμε αύξηση των ξένων επενδύσεων και εκσυγχρονίζουμε τις δομές της δημόσιας διοίκησης για τη διευκόλυνση επιχειρηματιών και εξαγωγών», επισήμανε με έμφαση ο αρμόδιος υφυπουργός. Ο κ. Φραγκογιάννης σημείωσε ακόμα ότι για την ενίσχυση της διεθνοποίησης των επιχειρήσεων το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας εστιάζεται στην στήριξη των εξαγωγών και προς αυτό το σκοπό εστιάζεται κάθε προσπάθεια.

«Αυτό που επιδιώκουμε», υπογράμμισε, «είναι από τη μια να δημιουργούμε οικονομικές συνεργασίες, εμπορικές συμφωνίες και ένα πλαίσιο συνεργασίας με χώρες όπου υπάρχει μια γεωπολιτική ενδυνάμωση. Και ταυτόχρονα, να δημιουργούμε ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις που ήδη δραστηριοποιούνται σε χώρες με τις ποιες έχουμε μια ειδική σχέση, ώστε να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο και αυτό γίνεται μέσα από πολύ συγκεκριμένες και στοχευμένες δράσεις».

Στο τέλος, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Διεθνών Σχέσεων, Διαπεριφερειακών Συνεργασιών και ΕξωστρέφειαςΧάρης Δαλκίτζης, ολοκλήρωσε την ημερίδα με τα συμπέρασμα και συνοψίζοντας τα σημείωσε ότι «Στην Ημερίδα παρουσιάστηκαν οι υποστηρικτικές δράσεις εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και ειδικότερα οι δράσεις για την ενίσχυση των εξαγωγών αλλά και την ψηφιοποίηση της οικονομικής διπλωματίας. Παράλληλα έγινε αναφορά στις σχετικές δράσεις και τον  προγραμματισμό του τρέχοντος έτους, αλλά και στις διεθνείς συνεργασίες προς υποβοήθηση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων. Τονίστηκαν, τόσο τα οφέλη της εξαγωγικής δραστηριότητας όσο και οι βασικές αρχές διεθνούς εμπορίου, η σημασία της μείωσης του κινδύνου και τα εργαλεία ασφάλισης εξαγωγών για την μείωση του ρίσκου από την μη πληρωμή, ενώ παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες πρόσβασης σε ξένες αγορές και η ψηφιακή υποστηρικτική πλατφόρμα των εξαγωγέων.

Η Ημερίδα έδωσε τη δυνατότητα σε έγκριτους ειδικούς, από πολύ γνωστές ελληνικές και διεθνείς εταιρείες, να εκθέσουν στους παρισταμένους τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού και των νέων τεχνολογιών στην ανάπτυξη των τοπικών επιχειρήσεων και στην υποβοήθηση του εξαγωγικού τους προσανατολισμού και ειδικότερα αναλύθηκαν ζητήματα που αφορούν την τεχνητή νοημοσύνη (AI), το υπολογιστικό νέφος (cloud), τη μηχανική εκμάθηση καθώς και την σημασία της καινοτομίας, προκειμένου επιχειρήσεις και φορείς (όπως Περιφέρειες και Δήμοι) να παρέχουν προϊόντα και υπηρεσίες μειώνοντας το κόστος και βελτιώνοντας την παραγωγικότητα. Παρατέθηκαν πρόσφατα στατιστικά δεδομένα για τη χρήση και τη σημασία της εφαρμογής πληροφοριακών συστημάτων, στοιχεία που αφορούν το μακροοικονομικό περιβάλλον της χώρας και αναλυτικά στατιστικά στοιχεία για την εξέλιξη των εξαγωγών στην Ελλάδα και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Παρουσιάστηκαν εξειδικευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία για ΜμΕ τα οποία αφορούν τη χορήγηση κεφαλαίων κίνησης και επενδυτικών δανείων, καθώς και ψηφιακές πλατφόρμες και οικοσυστήματα συνεργασιών, τόσο στην εσωτερική αγορά, όσο και σε αγορές του εξωτερικού.

Παράλληλα οι ομιλητές αναφέρθηκαν στα βασικά εργαλεία και στρατηγικές που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι επιχειρήσεις για την ενίσχυση του εξαγωγικού τους προσανατολισμού, αναφερόμενοι στις  προκλήσεις, στις προϋποθέσεις αλλά και στις ευκαιρίες που μπορούν να παράσχουν οι ξένες αγορές. Τονίστηκε η σημασία της νεανικής επιχειρηματικότητας και τα πλεονεκτήματα που μπορεί να φέρει στην ενίσχυση της οικονομίας, η αξία της καινοτομίας στην εξωστρέφεια και την ανάπτυξη, καθώς και η σημασία της σωστής πληροφόρησης. Τέλος γνωστές τοπικές εξαγωγικές επιχειρήσεις αναφέρθηκαν σε καλές πρακτικές εξωστρέφειας, καθώς και στην σημασία της επιχειρηματικής προσαρμογής σε ένα ευμετάβλητο οικονομικό και διεθνές περιβάλλον».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περιφέρεια

Αλέξανδρος Ιωσηφίδης: Και όρεξη έχουμε και όντως τρέχουμε

Αλέξανδρος-Ιωσηφίδης:-Και-όρεξη-έχουμε-και-όντως-τρέχουμε

«Το κυριότερο για μια διοίκηση είναι να στοχεύει ψηλά για την ανάπτυξη και για την πρόοδο των πολιτών / Δεν επαναπαυόμαστε, ούτε στεκόμαστε στις δάφνες της εκλογικής μας νίκης»

Την ικανοποίησή του για τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα της νέας διοίκησης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έξι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, εξέφρασε μιλώντας στην ΕΡΑ Καβάλας, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης της Π.Α.Μ.Θ., Αλέξανδρος Ιωσηφίδης.

«Και όρεξη έχουμε και όντως τρέχουμε και δεν φτάνουμε. Το θέμα όμως είναι ότι φτάνουμε σε έναν σκοπό που είναι η πρόοδος και η βελτίωση της κατάστασης στην Περιφέρεια μας. Όπως έχω πει επανειλημμένως εμείς αναλάβαμε για να αλλάξουμε τα πράγματα και όχι απλά για να κάνουμε μία διαχείριση της καθημερινότητας και μία διεκπεραίωση», ανέφερε αρχικά ο κ. Ιωσηφίδης. 

«Το κυριότερο για μια διοίκηση είναι να στοχεύει ψηλά για την ανάπτυξη και για την πρόοδο των πολιτών…»

«Βέβαια και η διεκπεραίωση είναι μέσα σε αυτά που πρέπει να κάνει μία διοίκηση, αλλά το κυριότερο είναι να στοχεύει ψηλά για την ανάπτυξη και για την πρόοδο των πολιτών. Πρόσφατα εγκαινιάσαμε ένα σημαντικό έργο, ένα οδικό δίκτυο στη Δ.Ε. Ελευθερών μήκους 1 χιλιομέτρου που ήταν σε άθλια κατάσταση. Ένας δρόμος απ’ όπου περνάνε όλα τα αυτοκίνητα που μεταφέρουν τα επιτραπέζια σταφύλια που εξάγονται από την πατρίδα μας σε όλη την Ευρώπη. Να σκεφτούμε πόσοι αγρότες εξυπηρετούνται, πόσα συσκευαστήρια και πόσοι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα γενικά. Αυτό είναι ένα πρώτο παράδειγμα. Επίσης γίνεται μια τεράστια προσπάθεια για το φράγμα του Μαρμαρά. Ένα έργο που έχει φτάσει το 95%, έμεινε ένα 5% που είναι ίσως και το πιο δύσκολο κομμάτι. Προσπαθούμε, βρεθήκαμε όλοι οι φορείς της Καβάλας με ανθρώπους του υπουργείου για να το δουν επί τόπου και πιέζουμε, ώστε αυτό το έργο να τελειώσει», επισήμανε στη συνέχεια ο κ. Ιωσηφίδης. 

«Δεν επαναπαυόμαστε, ούτε στεκόμαστε στις δάφνες της εκλογικής μας νίκης και του θριάμβου…» «Δεν μένουμε σε αυτό μόνο, καθώς γίνεται για μία μεγάλη προσπάθεια για την καταπολέμηση των κουνουπιών και μάλιστα σε προγράμματα που τα βρήκαμε, αλλά είμαστε πιο πιεστικοί. Γίνεται μία προσπάθεια με τη Fraport για να έρθουν και εταιρείες χαμηλού κόστους στην περιοχή μας. Δεν είναι εύκολο, νομίζω όμως ότι θα έχουμε αποτέλεσμα και σε αυτό κάνουμε στοχευμένες δράσεις. Προσπαθούμε όσο μπορούμε έχει πολλή δουλειά να γίνει. Ο κ. Τοψίδης έχει ρίξει τα μάτια του και το πρόσωπο του σε Καβάλα και Θάσο κι όλα αυτά τα εισπράττει ο πολίτης. Είμαι ικανοποιημένος, καθώς σε λίγες μέρες κλείνουμε 6 μήνες διοίκησης. Νομίζω ξεκινήσαμε δυνατά, έχουμε πάρα πολλά πράγματα να κάνουμε ακόμη. Δεν επαναπαυόμαστε, ούτε στεκόμαστε στις δάφνες της εκλογικής μας νίκης και του θριάμβου. Πριν αναλάβουμε ακόμη σηκώσαμε τα μανίκια, δεν τα αφήσαμε τα πράγματα στον αυτόματο πιλότο. Δεν είμαστε για το facebook και για τις αναρτήσεις χλιαρού περιεχομένου. Είμαστε για το έργο και για την δράση και η καβαλιώτικη κοινωνία το εισπράττει και στην ύπαιθρο και στα χωριά μας και στην πόλη, γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από τη διοίκηση μας και αυτό το βλέπει ο κόσμος και το αναγνωρίζει», υπογράμμισε καταληκτικά ο κ. Ιωσηφίδης.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Περιφέρεια

Συνάντηση για την διαχείριση των νερών άρδευσης στα Τενάγη Φιλίππων 

Συνάντηση-για-την-διαχείριση-των-νερών-άρδευσης-στα-Τενάγη-Φιλίππων 

Την Τετάρτη 19/6 πραγματοποιήθηκε στον ρουφράκτη (φράγμα) της Συμβολής Ν. Σερρών συνάντηση των ΤΟΕΒ της ευρύτερης περιοχής των νομών Δράμας, Καβάλας & Σερρών με την συμμετοχή των Αντιπεριφερειαρχών Δράμας, Καβάλας και Σερρών κ.κ. Μιχάλη Μουρβετίδη, Θόδωρου Μαρκόπουλου & Παναγιώτη Σπυρόπουλου. Στην συνάντηση διαπιστώθηκε η εξαιρετική έλλειψη υδάτινων πόρων για την άρδευση των καλλιεργειών της ευρύτερης περιοχής ως αποτέλεσμα της εξελισσόμενης κλιματικής αλλαγής, η οποία περιλαμβάνει τόσο τις απορροές που καταλήγουν στην κεντρική τάφρο, όσο και τις πηγές του νομού Δράμας καθώς και την παροχή του ποταμού Αγγίτη. Τονίσθηκε ότι ίσως πρόκειται για τη δυσκολότερη χρονιά όσον αφορά το διαθέσιμο αρδευτικό νερό.

Επίσης επισημάνθηκε η αναγκαιότητα συνεννόησης μεταξύ όλων των ΤΟΕΒ, όλων των νομών (τόσο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, όσο και της Κεντρικής Μακεδονίας) προκειμένου οι ποσότητες του νερού να είναι διαθέσιμες στο σύνολο των γεωργών όλων των περιοχών, να περιορισθεί κάθε σπατάλη στην διαχείριση του νερού και να προσαρμοσθεί στις απαιτήσεις η χρήση των γεωτρήσεων. Σκοπός είναι να μην «χαθούν» ποσότητες νερού προς την θάλασσα αλλά να εξασφαλισθεί το απαραίτητο νερό σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βάθος χρόνου ώστε να περιορισθούν κατά το δυνατόν οι παραγωγικές και οικονομικές ζημίες των καλλιεργειών. Στην όλη συζήτηση συνεκτιμήθηκαν οι ιδιαιτερότητες της περιοχής, η διαφορετική «φύση» των οργανικών εδαφών των Τεναγών αλλά και η ιδιαιτερότητα της προς τον βορρά εκροής των υδάτων αρχικά στον Αγγίτη και εν συνεχεία στον Στρυμώνα ποταμό.

Όσον αφορά την λειτουργία του ρουφράκτη της Συμβολής συστήθηκε τετραμελής επιτροπή από εκπροσώπους και των τριών νομών, η οποία με ομόφωνες αποφάσεις θα χειρίζεται το άνοιγμα και το κλείσιμο των «θυρών» στο παραπάνω πλαίσιο. Σκοπός τόσο των τριών Αντιπεριφερειαρχών και των διοικήσεων των δύο περιφερειών που εμπλέκονται καθώς και των ΤΟΕΒ είναι να γίνει διαχείριση των μικρών ποσοτήτων των αρδευτικών υδάτων που υπάρχουν στα πλαίσια των κανόνων της ορθολογικής διαχείρισης των πόρων αλλά και της καλής γνώσης των συνθηκών της περιοχής.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Μ. Μουρβετίδης δήλωσε σχετικά: «Είναι μία δύσκολη περίσταση αλλά θα συνεργαστούμε ώστε όλες οι περιοχές να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση σε αυτόν το περιορισμένο όγκο νερού. Θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους αλλά και να εξάρω την υπευθυνότητα των αγροτών και των ΤΟΕΒ όλων των περιοχών των τριών νομών καθώς και τους συναδέλφους Αντιπεριφερειάρχες, οι οποίοι ανατρέψαμε όλο το πρόγραμμά μας και βρεθήκαμε παρόντες στην προσπάθεια εξεύρεσης της καλύτερης διαθέσιμης λύσης».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θ. Μαρκόπουλος δήλωσε σχετικά: «Θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους Αντιπεριφερειάρχες Δράμας και Σερρών τον Μιχάλη Μουρβετίδη και τον Παναγιώτη Σπυρόπουλο για την κατανόηση και την συνεργασία. Με την συνεργασία και την σύμφωνη γνώμη των ΤΟΕΒ της περιοχής προσπαθούμε να περιορίσουμε τις ζημίες, οι οποίες σε κάποιες καλλιέργειες φαντάζουν αναπόφευκτες. Παρόλα αυτά θα γίνει μία μεγάλη προσπάθεια εξοικονόμησης υδατικών πόρων και αισιοδοξούμε ότι θα τα καταφέρουμε ώστε όλες οι περιοχές να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στο αρδευτικό νερό που υπάρχει».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Περιφέρεια

Σε ποιες περιοχές του νομού Καβάλας απαγορεύεται η κολύμβηση

Σε-ποιες-περιοχές-του-νομού-Καβάλας-απαγορεύεται-η-κολύμβηση

Εκδόθηκε η απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας (ΑΔΑ: 6ΗΙΗ7ΛΒ-ΘΤ9) σχετικά με την καταλληλότητα υδάτων κολύμβησης θερινής περιόδου 2024  ΠΕ Καβάλας και Θάσου.

Η ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας

  • Απαγορεύουμε την κολύμβηση στα θαλάσσια νερά των περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, όπως αυτές αναφέρονται ειδικότερα κατωτέρω:
  • Σε όλα τα λιμάνια, μόνιμα αγκυροβόλια, ναυπηγεία και διαλυτήρια πλοίων καθώς και σε απόσταση 200 μέτρων εκατέρωθεν αυτών
  • Σε ζώνη 200 μέτρων εκατέρωθεν των στομίων εκβολής των αγωγών εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού λυμάτων και κάθε άλλης παρόμοιας εκβολής, όπως τις εκβολές ποταμών και χειμάρρων σύμφωνα με τις αποφάσεις καθορισμού αποδέκτη ή έγκρισης περιβαλλοντικών όρων

Συνιστούμε την κολύμβηση στις ακτές που έχουν ενταχθεί στο Μητρώο ταυτοτήτων Ακτών Κολύμβησης της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων και παρακολουθούνται με τακτικούς ελέγχους στα πλαίσια διενέργειας σχετικού προγράμματος, σύμφωνα με το (7) σχετικό όπως εμφανίζονται στην ιστοσελίδα https://bathingwaterprofiles.gr/.

Συνιστάται επίσης η αποφυγή κολύμβησης, για προληπτικούς λόγους, στα θαλάσσια νερά των περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας που δεν υπόκεινται σε τακτικό έλεγχο και ιδιαίτερα:

  • Από την περιοχή του Καρνάγιου και μέχρι το κέντρο «Μιχάλης»
  • Σε ζώνη 50 μέτρων έμπροσθεν των στομίων εκβολής αγωγών όμβριων ή ρεμάτων που καταλήγουν στη θάλασσα, με ροή

Οι Δήμοι των περιοχών κολύμβησης υποχρεούνται να λαμβάνουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την τήρηση της καθαριότητας στις ακτές κολύμβησης σε συνεχή βάση όπως:

Τακτική αποκομιδή απορριμμάτων και τοποθέτηση ικανού αριθμού δοχείων συλλογής αυτών

Ορισμός υπευθύνου για την τήρηση της καθαριότητας των ακτών και την επισήμανση/αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που θα προκύψουν σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες και αρχές

Δημιουργία εγκαταστάσεων υγιεινής όπως αποχωρητήρια, αποδυτήρια, ντους κ.α.

Τοποθέτηση κατάλληλης σήμανσης για την αποφυγή κολύμβησης σύμφωνα με τα ανωτέρω

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα