Connect with us

Καβάλα

Εμπορικός Σύλλογος: Φωτιές άναψαν οι 2 Κυριακές και η 24ωρη λειτουργία των καταστημάτων

Εμπορικός-Σύλλογος:-Φωτιές-άναψαν-οι-2-Κυριακές-και-η-24ωρη-λειτουργία-των-καταστημάτων

Ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας με επιστολή του προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, εκφράζει την έντονη διαφωνία του στην τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης για την λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων.

Η συγκεκριμένη τροπολογία επαναφέρει την λειτουργία των καταστημάτων τις 2 Κυριακές που είχαν καθιερωθεί την περίοδο των ενδιάμεσων εκπτωτικών, οι οποίες όμως καταργήθηκαν. Επιπλέον, δίνει την δυνατότητα στους δημάρχους να αποφασίζουν την 24ωρη(!!!) λειτουργία των καταστημάτων, εφόσον υποβληθεί σχετικό αίτημα.

Η επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου έχει ως εξής:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Για άλλη μια φορά μας αιφνιδιάζετε δυσάρεστα με ένα ακόμα νόμο και μια τροπολογία σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων. Προσπαθείτε και επιμένετε με την τροπολογία αυτή με κάθε τρόπο να εξασφαλίσετε την λειτουργία των καταστημάτων τις 2 Κυριακές που με την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων δεν έχουν νόημα να υφίστανται και με τις οποίες ήμασταν πάντα αντίθετοι.

Δεν καταλαβαίνουμε το λόγο της προαιρετικής λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων την τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου, όπως και της μεταφοράς της Κυριακής του Μαΐου στις χειμερινές εκπτώσεις, παρά ότι γίνεται για την προώθηση των συμφερόντων πολύ μεγάλων επιχειρήσεων και αλυσίδων καταστημάτων.

Επίσης με την ίδια τροπολογία και πάλι αδικαιολόγητα άλλαξε ο φορέας παράτασης του εθνικού ωραρίου, παρέχοντας την αρμοδιότητα στους Δήμους να λαμβάνουν τις σχετικές αποφάσεις χωρίς να καταργείται και το άρθρο 186, περ. ΙΙΔ’, παρ. 10, σύμφωνα με το οποίο τα περιφερειακά συμβούλια έχουν ακόμα αυτή την αρμοδιότητα. Ουσιαστικά οι Δήμαρχοι πλέον έχουν την δυνατότητα να επεκτείνουν το εθνικό πλαίσιο ωραρίου μέχρι τις 6 την επόμενη μέρα το πρωί, που αρχίζει και πάλι ουσιαστικά η λειτουργία των καταστημάτων. Αυτό συνεπάγεται ότι και οι Δήμαρχοι θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να αποφασίζουν για ωράριο λειτουργίας 24 ωρών επί 7 ημέρες.

Για τη ρύθμιση αυτή επικαλείστε αυτό το αίτημα των Εμπορικών Συλλόγων για παράταση του ωραρίου μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα για να πραγματοποιήσουν τις «ΛΕΥΚΕΣ ΝΥΧΤΕΣ» μία φορά το χρόνο. Συμπεραίνουμε ότι με τον τρόπο αυτό προωθείτε ακόμα πιο πολύ το καθεστώς κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας.

Με τις επικρατούσες συγκυρίες της ακρίβειας και της συνεχούς απομείωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών η οποιαδήποτε διεύρυνση ωραρίου, δεν προσφέρει επιπλέον τζίρο παρά μόνο επιπλέον κόστη. Δεν είναι το μεταμεσονύκτιο ωράριο που λείπει από την αγορά κύριε Υπουργέ.

Με άστοχες και λανθασμένες επιλογές εξωθείτε στη βιολογική εξάντληση των επιχειρηματιών και των εργαζομένων στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, ενισχύοντας συγχρόνως τη μεταφορά τζίρου και εισοδήματος από αυτές προς τις μεγάλες επιχειρήσεις, που έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν επιπλέον κόστη, να οργανώσουν καλύτερα το χρόνο εργασίας, ενώ παράλληλα διαθέτουν τους πόρους για καλύτερη και αποτελεσματικότερη προβολή των προϊόντων τους με αποτέλεσμα να εντείνεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός.

Διαφωνούμε με την εφαρμογή μεταμεσονυκτίου ωραρίου και με τη λειτουργία επιπλέον Κυριακών, Τέτοιες ενέργειες δεν βοηθούν στην τόνωση του τζίρου μας. Η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των Ελλήνων από την ακρίβεια και τους καθηλωμένους μισθούς καθιστά αβέβαιο το εμπορικό αποτέλεσμα. Παράλληλα, το διευρυμένο ωράριο απειλεί τα μικρά και μεσαίου μεγέθους καταστήματα δημιουργώντας μια μεγάλη ψαλίδα με τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και διαγράφουν ένα μέλλον ζοφερό το μέλλον τους.

Σας καλούμε άμεσα να αποσύρεται την ρύθμιση αυτή, υπενθυμίζοντας σας ότι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που πλήττονται από τη σχετική τροπολογία ανέρχονται σε 200.000 και απασχολούν περίπου 500.000 άτομα.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Καβάλα

Ανησυχία για το σχέδιο συνενώσεων των Δ.Ε.Υ.Α

Ανησυχία-για-το-σχέδιο-συνενώσεων-των-ΔΕΥ.Α

Κώστας Μανίτσας: Υπάρχει ένα μεγάλο σκοτάδι και δεν είναι καθόλου καλό αυτό / Είμαστε κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού, δεν το συζητάμε αυτό / Θέλουμε να συνεχίσουμε με το υφιστάμενο καθεστώς

Την έντονη ανησυχία του για το προωθούμενο σχέδιο συνενώσεων των Δ.Ε.Υ.Α. από την κυβέρνηση, εξέφρασε με δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Θάσου, Κώστας Μανίτσας.

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε, δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση για το τι ακριβώς θα συμβεί με τις Δ.Ε.Υ.Α., ενώ εξέφρασε και την έντονη αντίθεση του στο ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του νερού.

Μεγάλη η ανησυχία για το προσωπικό και δη για τους συμβασιούχους…

«Η ανησυχία μας είναι πάρα πολύ μεγάλη, πρώτον για το προσωπικό μας. Όλοι ξέρουμε ότι οι Δ.Ε.Υ.Α. είναι υποστελεχωμένες και ιδίως η δικιά μας στη Θάσο. Από τα 33 άτομα που απαρτίζεται το προσωπικό μας, τα 22 είναι συμβασιούχοι. Άρα, η μεγαλύτερη αγωνία μας είναι για τους συμβασιούχους, γιατί αύριο μεθαύριο μπορεί να μας πουν ότι δεν μπορείτε να κάνετε προσλήψεις, γιατί επίκειται συνένωση. Το δεύτερο και μεγαλύτερο ζήτημα είναι το πώς θα λειτουργήσει αυτό το σύστημα. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να ξέρουμε το τι θα ισχύσει τελικά. Είμαστε στο ήξεις αφήξεις, κανένας δεν γνωρίζει τίποτα», υπογράμμισε αρχικά στις δηλώσεις του ο Κώστας Μανίτσας. 

«Υπάρχει ένα μεγάλο σκοτάδι και δεν είναι καθόλου καλό αυτό, γιατί η αγωνία του κόσμου είναι μεγάλη…»

«Επικοινώνησα και με τους τέσσερις βουλευτές της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, όλοι είναι ανενημέρωτοι στο 100%. Υπάρχει ένα μεγάλο σκοτάδι και δεν είναι καθόλου καλό αυτό, γιατί η αγωνία του κόσμου είναι μεγάλη. Αν εμείς έχουμε μόνο έχουμε 20 και πλέον συμβασιούχους και οι μόνιμοι δεν ξέρουν αν θα πάνε στην Κομοτηνή ή αν θα κλείσει η επιχείρηση, αν θα υφίσταται, αν δεν θα υφίσταται και τι θα γίνει, φανταστείτε σε τι κατάσταση θα βρεθούν οι συμβασιούχοι, που έχουμε συμβασιούχους από το 2005», επισήμανε στη συνέχεια των όσων δήλωσε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Θάσου.

«Είμαστε κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού, δεν το συζητάμε αυτό, διότι δεν μπορεί να τα βάλουμε όλα στα ίδια μέτρα και σταθμά…»

Όσον αφορά τον ενδεχόμενο για την ιδιωτικοποίηση του νερού, ο κ. Μανίτσας σημείωσε: «Είμαστε κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού, δεν το συζητάμε αυτό, διότι δεν μπορεί να τα βάλουμε όλα στα ίδια μέτρα και σταθμά. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και δεν είναι ηθικό να συμπεριληφθούν όλα σε ένα καζάνι, να αποφασίζεται δηλαδή π.χ. από ένα περιφερειακό συμβούλιο μία ενιαία τιμή, για παράδειγμα να αποφασίζει ο Δήμος Νευροκοπίου για τον Δήμο Ορεστιάδας. Πώς θα λειτουργήσει αυτό το σύστημα; Ποιος το πληρώνει το κτίριο εκεί; Ποιος θα πληρώνει τους υπαλλήλους εκεί;». 

«Θέλουμε να συνεχίσουμε με το υφιστάμενο καθεστώς, όπως λειτουργούν μέχρι σήμερα οι Δ.Ε.Υ.Α., παρά τα προβλήματα μας. Αυτό είναι το μέλημα και το δικό μας, αλλά αυτό είναι και το θέλω του λαού της Θάσου…»

«Άρα υπάρχει από την πλευρά μας μία εύλογη ανησυχία, λόγω της μεγάλης ασάφειας. Δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει. Είμαστε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, δεν παίρνουμε χρήματα από το κράτος για να πληρώσουμε τους εργαζόμενους μας. Δεν έχουμε απαντήσεις για όλα αυτά τα ερωτήματα. Εκτιμώ ότι θα έχουμε εξελίξεις μέσα 2024, όταν πάει το θέμα στη διαβούλευση. Από εκεί και πέρα θα γίνουν, φαντάζομαι, κάποιες διορθωτικές κινήσεις, αλλά θα είναι πολύ μικρής εμβέλειας, όπως γίνεται πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις. Εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε με το υφιστάμενο καθεστώς, όπως λειτουργούν μέχρι σήμερα οι Δ.Ε.Υ.Α., παρά τα προβλήματα μας. Αυτό είναι το μέλημα και το δικό μας, αλλά αυτό είναι και το θέλω του λαού της Θάσου», τόνισε καταληκτικά στις δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο Κώστας Μανίτσας.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Το «Χριστουγεννιάτικο Όνειρο» ζωντανεύει και φέτος στον Δήμο Παγγαίου

Το-«Χριστουγεννιάτικο-Όνειρο»-ζωντανεύει-και-φέτος-στον-Δήμο-Παγγαίου

Το «Χριστουγεννιάτικο Όνειρο», ζωντανεύει για άλλη μια χρονιά στον Δήμο Παγγαίου, με την φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στο κέντρο της Ελευθερούπολης, το απόγευμα της Παρασκευής 8 Δεκεμβρίου.

Για τις πλούσιες εορταστικές εκδηλώσεις μίλησε στην ΕΡΑ Καβάλας, η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Παγγαίου, Μυρσίνη Χρυσαφουδη, η οποία απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής, να στηρίξουν τις εκδηλώσεις.

«Προσπαθούμε, ώστε και φέτος για άλλη μία χρονιά, στο πλαίσιο του «Χριστουγεννιάτικου Ονείρου» που διοργανώνει ο Δήμος Παγγαίου, να περάσουν όμορφα μικροί και μεγάλοι για να έχουμε πιο όμορφα και πιο γλυκά Χριστούγεννα για όλους…»

«Γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια από πολλά άτομα μαζί και ο συνδυασμός αυτός έχει πετύχει. Αυτό θέλουμε να πιστεύουμε τουλάχιστον, αυτό προσπαθούμε, ώστε και φέτος για άλλη μία χρονιά, στο πλαίσιο του «Χριστουγεννιάτικου Ονείρου» που διοργανώνει ο Δήμος Παγγαίου, να περάσουν όμορφα μικροί και μεγάλοι για να έχουμε πιο όμορφα και πιο γλυκά Χριστούγεννα για όλους. Οι εκδηλώσεις μας έχουν ήδη ξεκινήσει με τους πολιτιστικούς συλλόγους και πολλές συνδιοργάνωσεις της Κοινωφελούς Επιχείρησης με τις φωταγωγήσεις των δέντρων σε κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου μας. Την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου θα φωταγωγηθεί το δέντρο στην Ελευθερούπολη, όπου εκεί θα έχουμε πάρα πολλές δράσεις για τα παιδάκια, με στόχο να χαρούν ακόμη περισσότερο και να διασκεδάσουν», σημείωσε σχετικά η Μυρσίνη Χρυσαφούδη. 

Ακόμη πιο οργανωμένα θα λειτουργήσει και φέτος από τις 20 μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου το «Χριστουγεννιάτικο Χωριό» στο Παλιό Οικοτροφείο της Ελευθερούπολης

«Από τις 20 μέχρι και τις 30 Δεκεμβρίου στο Παλιό Οικοτροφείο της Ελευθερούπολης θα αρχίσει και πάλι να λειτουργεί το «Χριστουγεννιάτικο Χωριό». Ήδη πολύ προετοιμάζονται τα πάντα. Το Παλιό Οικοτροφείο λειτούργησε και πέρυσι έτσι θα γίνει και φέτος και μάλιστα ακόμη καλύτερα και πιο οργανωμένα, με καθημερινές σε δράσεις, κυρίως για τους μικρούς φίλους, αλλά και για τους μεγάλους. Με μουσική, με φαγητό και πολλά event, που ελπίζουμε ότι θα δώσουν μία νότα χαράς σε όλους όσοι μας επισκεφτούν αυτές τις γιορτές. Φέτος δεν θα υπάρξει κάποια συναυλία με την έννοια του επωνύμου καλλιτέχνη. Έχουμε προσκαλέσει όμως το Ωδείο Ελευθερούπολης, με το οποίο θα κάνουμε μία πολύ μεγάλη συναυλία, με παιδιά από την περιοχή μας, με φωνές πάρα πολύ όμορφες και εκπληκτικούς μουσικούς. Θέλαμε και εμείς να τους τιμήσουμε αυτές τις μέρες και τους έχουν προκαλέσει και στην Ελευθερούπολη, αλλά και στο διήμερο που θα γίνει στη Νέα Πέραμο 27 και 28 Δεκεμβρίου, όπως επίσης και στην παραλία Οφρυνίου 16 και 17 Δεκεμβρίου. Τέλος, πρέπει να πούμε ότι έχουμε ενισχύσει με πολύ ωραίες δράσεις τις βιβλιοθήκες και της Ελευθερούπολης και της Νικήσιανης και της Μεσορόπης και περίπου άλλα 15 χωριά», επισήμανε καταληκτικά στις δηλώσεις της η κ. Χρυσαφούδη.  

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Καραβιού του Δήμου Θάσου

Φωταγώγηση-του-Χριστουγεννιάτικου-Καραβιού-του-Δήμου-Θάσου

Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Καραβιού του Δήμου Θάσου

Το απόγευμα της Δευτέρας 4 Δεκεμβρίου 2023 στο Λιμανάκι της Θάσου (Λιμένας) Θάσου, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση φωταγώγησης του Χριστουγεννιάτικου Καραβιού του Δήμου Θάσου από τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Θάσου κ, Γεώργιο Κουτσουμανή, παρουσία του Δήμαρχου Θάσου κ. Ελευθέριου Κυριακίδη, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Θάσου κ. Δημητρίου Πιπίνη, του Προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θάσου κ. Δημητρίου Μανίτσα και των Αντιδημάρχων κ. Σταύρου Τσολάκη, κ Σωτήρη Στρατηγέντα και κ. Γεωργίου Τσουλκάνη.

Στην εκδήλωση συμμετείχε πλήθος κάτοικων της Θάσου με τα παιδιά τους και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.

Την εκδήλωση πλαισίωσε με χριστουγεννιάτικες μελωδίες η Φιλαρμονική του Δήμου Θάσου και μικρά παιδιά με τους γονείς τους απελευθέρωσαν στο ουρανό της Θάσου φαναράκια με τις Χριστουγεννιάτικές Ευχές τους.

Μετά το πέρας της φωταγώγησης προσφέρθηκαν κεράσματα σε μικρούς και μεγάλους στην κεντρική αίθουσα του Κτιρίου του Καλογερικού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα