Connect with us

Καβάλα

Ελευθέρια 2024: Αυλαία με Φωτογραφική Έκθεση για την λεηλασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου

Ελευθέρια-2024:-Αυλαία-με-Φωτογραφική-Έκθεση-για-την-λεηλασία-της-πολιτιστικής-κληρονομιάς-της-Κύπρου

Με την φωτογραφική έκθεση του Βυζαντινολόγου και Διευθυντή Βήματος Θρησκειών και Πολιτισμών της Ιεράς Μονής Κύκκου, Χαράλαμπου Χοτζάκογλου, άνοιξε το βράδυ της Δευτέρας 27 Μαΐου η αυλαία των εκδηλώσεων “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2024”, που διοργανώνει ο Δήμος Καβάλας, σε συνεργασία με την Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, την Αντιπεριφέρεια Καβάλας και τους πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης και της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Ιουνίου και θα λειτουργεί καθημερινά από τις 10:00 – 13:00 και από 19:00 – 21:00.

Οι εκδηλώσεις της πρώτης ημέρας των Ελευθερίων ξεκίνησαν με τους χαιρετισμούς των επισήμων, τις ομιλίες του ερευνητή ιστορίας, Κώστα Παπακοσμά, με θέμα τους ισχυρούς δεσμούς ιστορίας και φιλίας ανάμεσα στην Κύπρο και την Καβάλα, και του κ. Χοτζάκογλου, ο οποίος παρουσίασε ντοκουμέντα από τις καταστροφές που προκάλεσαν στα θρησκευτικά μνημεία της μεγαλονήσου οι Τούρκοι, μετά τη διχοτόμηση της τον Ιούλιο του 1974, καθώς και τις απαγγελίες ποιημάτων και διαλόγων από τους μαθητές του 17ου και του 18ου δημοτικών σχολείων της Καβάλας και του δημοτικού σχολείου του Παληού, στην κεντρική αίθουσα της Μεγάλης Λέσχης.

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Σταύρος Αυγουστίδης, ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος, οι βουλευτές της ΝΔ, Γιάννης Πασχαλίδης και Αγγελική Δεληκάρη, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Πύρρος Δήμας και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Καβάλας “Ο Ακρίτας”, Παναγιώτης Μπέρτζες, και τις παρακολούθησαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, Παναγιώτης Μαμτσαδέλης, οι Αντιδήμαρχοι Τεχνικών Έργων, Αλέξης Γούλας, Πολιτισμού, Απόστολος Μουμτσάκης και Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Πρόνοιας, Έλσα Βακιρτζή, ο Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, Αρχέλαος Γρανάς, η πολιτευτής της ΝΔ, Ειρήνη Βρανά και πλήθος κόσμου.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ ΘΟΔΩΡΟΥ ΜΟΥΡΙΑΔΗ

Η Καβάλα, 111 χρόνια μετά την απελευθέρωση της, τιμά από σήμερα μέχρι και τις 15 Ιουλίου, μέσα από ποικίλες και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, τους προγόνους μας και την πλούσια θρησκευτική της παράδοση.

Στον τόπο που ξεκίνησε η διάδοση του Χριστιανισμού στην Ευρώπη, μετά την έλευση του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, θα πραγματοποιηθούν πολιτιστικές δράσεις, ομιλίες, χορευτικές παραστάσεις και διάφορα δρώμενα ιστορικού και όχι μόνο χαρακτήρα, με απώτερο στόχο να κρατήσουμε ζωντανή την παρακαταθήκη των ηρώων μας και να προβάλουμε γεγονότα και καταστάσεις που σημάδεψαν την ιστορία της Καβάλας και της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων.

Από το πρόγραμμα των φετινών Ελευθερίων δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η φωνή των Κύπριων αδερφών μας, πενήντα ακριβώς χρόνια από τη ντροπιαστική διχοτόμηση της μεγαλονήσου.

Όσα συνέβησαν τον Ιούλιο του ΄74 στην Κύπρο, αποτελούν κομμάτι και της δικής μας ιστορίας, αφενός μεν γιατί αγγίζουν μία από τις πιο ευαίσθητες εστίες του Ελληνισμού και αφετέρου διότι εκείνο το καλοκαίρι η Καβάλα θρήνησε την απώλεια του Δημήτρη Τσαμκιράνη.

Είναι οδυνηρές θύμησες που τις ανακαλούμε συχνά στη μνήμη μας, με αφορμή τις μαύρες επετείους, τη συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Άγκυρας και τον διαρκή αγώνα των συγγενών όσων άφησαν την τελευταία τους πνοή κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Αττίλας».

Οι Καβαλιώτες δεν θέλουν και δεν μπορούν να ξεχάσουν.

Η πινακίδα με το σύνθημα «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ», η οδός Εθνάρχου Μακαρίου, η πλατεία Καραολή και Δημητρίου και, βεβαίως, η οδός Κύπρου, ένας από τους πιο κεντρικούς δρόμους της πόλης, είναι οι πρώτες εικόνες που θα αντικρίσει κανείς όταν επισκέπτεται την Καβάλα και κυκλοφορεί στο κέντρο της.

Οι προκάτοχοι μας έβαλαν την Κύπρο και τις προσωπικότητες της στην καθημερινότητά τους και ήταν, όπως και εμείς σήμερα, υπερήφανοι για την ιστορία, τον πολιτισμό και τη γενναία στάση των Κυπρίων, τη στιγμή που χρειάστηκε να υπερασπίσουν τα πάτρια εδάφη.

Ο Δήμος Καβάλας, διαχρονικά και με απόλυτη συνέπεια, ξέρει τι οφείλει να κάνει για να αναδείξει το ένδοξο παρελθόν του.

Με την ίδια συνέπεια, χτίζει ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον, αναπτύσσοντας σχέσεις που αντέχουν στο χρόνο και προσφέρουν ευκαιρίες ευημερίας και προόδου.

Η Αδελφοποίηση με τη Νυρεμβέργη, τα 25 χρόνια της οποίας θα γιορτάσουμε κατά τη διάρκεια του τριημέρου 31 Μαΐου με 2 Ιουνίου, εντάσσεται σ΄αυτό το πλαίσιο. Έχει την προοπτική της εξέλιξης και τα οφέλη της συνεργασίας σε πολιτιστικό, τουριστικό και εκπαιδευτικό επίπεδο.

Αυτοί οι δεσμοί θα ενισχυθούν με την πραγματοποίηση σειράς ειδικών εκδηλώσεων στο δημοτικό κήπο, τη Μεγάλη Λέσχη, το αρχαιολογικό μουσείο και την περιοχή του Φαλήρου, παρουσία του Δημάρχου της Γερμανικής πόλης, Μάρκους Κένιγκ και των συνεργατών του.

θα ήταν παράλειψη μου να μην ευχαριστήσω τον Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανο για την καθοριστική συμβολή του στη διαμόρφωση του τελικού προγράμματος των Ελευθερίων, καθώς και την Αντιπεριφέρεια Καβάλας για τη συμμετοχή της στις επίσημες εκδηλώσεις.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλω και στους Πολιτιστικούς Συλλόγους της Καβάλας, γιατί με την ποιότητα και τις οργανωμένες δράσεις τους, δίνουν μεγαλύτερη αξία στον ετήσιο επετειακό θεσμό του Δήμου μας.

Στον επίλογο της ομιλίας μου, με την οποία ανοίγει η αυλαία των Ελευθερίων 2024, θέλω να ευχηθώ, διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων των πολιτών της Καβάλας, να βρεθεί, έστω και ετεροχρονισμένα, δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα, συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο”.

Με απόφαση του Δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, η σημαία της Κύπρου θα κυματίζει στη Μεγάλη Λέσχη μέχρι την Κυριακή 2 Ιουνίου 2024.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Καβάλα

Αναγκαία η ενίσχυση της αστυνόμευσης στη Δημοτική Ενότητα Ελευθερών

Αναγκαία-η-ενίσχυση-της-αστυνόμευσης-στη-Δημοτική-Ενότητα-Ελευθερών

Χρήστος Πριονίδης: Τουριστικό μέρος χωρίς αστυνόμευση δεν μπορεί να υπάρχει

Την αναγκαιότητα ενίσχυσης της αστυνόμευσης στη Δημοτική Ενότητα Ελευθερών του δήμου Παγγαίου, υπογράμμισε με έμφαση σε δηλώσεις που έκανε στην ΕΡΑ Καβάλας, ο αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Ελευθερών, Χρήστος Πριονίδης.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, ήδη από την Παρασκευή (21/6) κι ενόψει του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος, η κίνηση των οχημάτων στο παραλιακό μέτωπο και δη εντός της Νέας Περάμου και της Νέας Ηρακλείτσας, έχει αυξηθεί κατακόρυφα, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα.

«Πρέπει να ενισχύσουμε την αστυνόμευση της περιοχής διαφορετικά θα έχουμε σοβαρό θέμα το φετινό καλοκαίρι…»

«Η περιοχή μας σφύζει από κόσμο, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα που θα κορυφωθεί στη διάρκεια του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος κι από εκεί και μετά σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Δυστυχώς, αστυνόμευση δεν υπάρχει! Είμαστε σε επαφή και με τον διοικητή του Αστυνομικού Σταθμού της Νέας Περάμου και με τον αστυνομικό διευθυντή της Καβάλας, στους οποίους τονίζουμε ότι πρέπει να ενισχύσουμε την αστυνόμευση της περιοχής διαφορετικά θα έχουμε σοβαρό θέμα το φετινό καλοκαίρι. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Τουριστικό μέρος χωρίς αστυνόμευση δεν μπορεί να υπάρχει. Είμαστε σε συνεχή επαφή, θέληση υπάρχει, αλλά από εκεί και πέρα πρέπει να εξυπηρετηθούν όλοι και να έχουμε αποτελέσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πριονίδης.

Τοποθετήθηκαν οι τρεις ράμπες Α.Μ.Ε.Α. σε Νέα Ηρακλείτσα, Νέα Πέραμο και Κατασκηνώσεις –

Αναφερόμενος σε άλλα θέματα της αρμοδιότητάς του, αλλά και στην τουριστική κίνηση, ο αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Ελευθερών του δήμου Παγγαίου, στάθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει καθημερινά το προσωπικό του δήμου.

«Ενόψει και του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος, αλλά και της θερινής περιόδου, βρισκόμαστε καθημερινά σε όλα τα μέτωπα. Ήδη τοποθετήθηκε η ράμπα για τα Α.Μ.Ε.Α. στην Νέα Ηρακλείτσα, ολοκληρώθηκε η ίδια διαδικασία το πρωί της Παρασκευής (21/6) στην Νέα Πέραμο και το μεσημέρι ακολούθησε και η ράμπα στις Κατασκηνώσεις, οπότε και οι τρεις ράμπες θα είναι απόλυτα λειτουργικές για να μπορούν τα άτομα με ειδικές ανάγκες να κάνουν το μπάνιο τους. Γενικότερα έχουμε πολλούς τουρίστες, κυρίως από την Βουλγαρία, αλλά αυτό που μας εντυπωσιάζει φέτος είναι οι πάρα πολύ Τούρκοι. Μας παραξενεύει θα έλεγα αυτό ευχάριστα, αλλά είναι αρκετοί στην περιοχή μας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Ελευθερών του δήμου Παγγαίου.

Σοβαρό θέμα έχει ανακύψει με τα σκουπίδια που αφήνουν όσοι κάνουν το μπάνιο τους στους ελεύθερους χώρους

Ο κ. Πριονίδης έθεσε τέλος και ένα νέο πρόβλημα που έχει ανακύψει και επιβαρύνει το προσωπικό της Υπηρεσίας Καθαριότητας. Πιο συγκεκριμένα σημείωσε: «Έχουμε ένα σοβαρό θέμα με τα νέα μέτρα που ισχύουν για τα beach bar. Έχει δημιουργηθεί το εξής πρόβλημα: στους ελεύθερους χώρους που κάνουν το μπάνιο τους οι άνθρωποι δίπλα στα beach bar, όταν φεύγουν δεν παίρνουν τα σκουπίδια τους και πρέπει από πίσω κάποιος να πηγαίνει για να καθαρίσει. Καλώς τηρείται ο νόμος για τα beach bar και υπάρχει ελεύθερος χώρος δίπλα σε αυτά για να πηγαίνει ελεύθερα όποιος θέλει να κάνει το μπάνιο του, αλλά από εκεί και πέρα στο ελεύθερο κομμάτι έχουμε σοβαρό θέμα. Ανάβουν φωτιές, ψήνουν και όταν φεύγουν αφήνουν τις σακούλες στις παραλίες. Ποιος θα τα μαζέψει όλα αυτά τα σκουπίδια; Έχουμε επιφορτιστεί με ένα επιπλέον βάρος στην Υπηρεσία Καθαριότητας κι είναι ένας σημαντικός φόρτος εργασίας για εμάς. Τρέχουμε καθημερινά και είμαστε διαρκώς επί ποδός».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

10.000 «έξυπνα» υδρόμετρα έχει παραλάβει μέχρι σήμερα η ΔΕΥΑΚ

10.000-«έξυπνα»-υδρόμετρα-έχει-παραλάβει-μέχρι-σήμερα-η-ΔΕΥΑΚ

Στις 10.000 ανέρχονται τα νέα «έξυπνα» υδρόμετρα που έχει παραλάβει μέχρι σήμερα η Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην τοπική ΕΡΑ, ο πρόεδρος της επιχείρησης, Απόστολος Χρόνης.

«Προχωράμε κανονικά, ο ανάδοχος είναι εδώ και ήδη έχει εγκαταστήσει κάποια από τα υδρόμετρα στην Νέα Καρβάλη και στο Χαλκερό. Έχει τοποθετήσει τις κεραίες κι αυτή τη στιγμή ελέγχουν τη ραδιοκάλυψη που υπάρχει στην περιοχή», ανέφερε αρχικά ο κ. Χρόνης.

«Θέλουμε να κλείσουμε τη Δ.Ε. Καβάλας με 29.000 «έξυπνα» υδρόμετρα, σε πόλη και χωριά και φυσικά στη συνέχεια να προχωρήσουμε στην Δ.Ε. Φιλίππων…»

«Την Τετάρτη (19/6) ήταν στο Παληό, τοποθετήκαν κι εκεί κάποιες κεραίες και συνεχίζουμε. Όλοι οι διαγωνισμοί που γίνονται, όχι μόνο της Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας, σε όλη τη χώρα ακολουθούν μια διαδικασία και τον νόμιμο τρόπο. Μέχρι σήμερα τουλάχιστον δεν έχουμε αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα. Αν μας έρθει κάτι από το υπουργείο θα το δούμε. Δεν έχουμε κολλήσει με το συγκεκριμένο έργο, το οποίο προχωρά κανονικά. Θα συνεχίζουμε να βάζουμε τα νέα υδρόμετρα, γιατί είναι πραγματικά εξέλιξη για τη Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας και για τον δήμο μας. Θέλουμε να κλείσουμε τη Δ.Ε. Καβάλας με 29.000 «έξυπνα» υδρόμετρα, σε πόλη και χωριά και φυσικά στη συνέχεια να προχωρήσουμε στην Δ.Ε. Φιλίππων και να τοποθετηθούν κι εκεί τα «έξυπνα» υδρόμετρα», τόνισε στη συνέχεια ο Απόστολος Χρόνης. 

«Περνάμε στην ψηφιακή εποχή, οπότε θα μπορεί ο κάθε πολίτης μέσα από μια εφαρμογή στο κινητό του, να ελέγχει την κατανάλωση που είχε την προηγούμενη μέρα. Εμείς θα μπορούμε να βλέπουμε αν τυχόν υπάρχουν διαρροές κι άλλες ζημιές…»

«Τα νέα υδρόμετρα είναι αυτά που θα μας οδηγήσουν στη νέα εποχή. Περνάμε στην ψηφιακή εποχή, οπότε θα μπορεί ο κάθε πολίτης μέσα από μια εφαρμογή στο κινητό του, να ελέγχει την κατανάλωση που είχε την προηγούμενη μέρα. Εμείς θα μπορούμε να βλέπουμε αν τυχόν υπάρχουν διαρροές που δεν είχε αντιληφθεί ο πολίτης, αν έσπασε κάποιος αγωγός, ενώ θα έχουμε και τα στοιχεία τους, ώστε αν αντιμετωπίζει πρόβλημα στο οποίο δεν μπορεί ο ίδιος να επιληφθεί να μπορούμε άμεσα να τον ενημερώσουμε, ώστε να προβεί στις ενέργειες αποκατάστασης της βλάβης που έχει. Το πρόγραμμα αυτό θα παρακολουθεί 24 ώρες όλα τα υδρόμετρα του δήμου Καβάλας. Γι’ αυτό ζητάμε όταν γίνονται αντικαταστάσεις υδρομέτρων, να μας δίνουν οι πολίτες στοιχεία, όπως τηλέφωνο και e mail, για να μπορούμε όταν θα έχουν οι ίδιοι πρόβλημα να τους ενημερώνουμε άμεσα για να αποκαθιστούν τη βλάβη που έχουν», επισήμανε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Χρήστος Ιωαννίδης: Ο δήμαρχος Καβάλας έχει ξεφύγει, δεν σέβεται κανέναν

Χρήστος-Ιωαννίδης:-Ο-δήμαρχος-Καβάλας-έχει-ξεφύγει,-δεν-σέβεται-κανέναν

«Για ακόμη μια φορά ο δήμαρχος Καβάλας μας επιβεβαιώνει πόσο καλός ηθοποιός είναι. Δουλεύει πάρα πολύ καλά την υποκριτική. Δυστυχώς δεν σεβάστηκε ούτε τους δικούς του δημοτικούς συμβούλους, ούτε την αντιπολίτευση, ούτε όμως και τους επαγγελματίες αυτοκινητιστές. Η εμμονή του θυμίζει ένα πεντάχρονο παιδί που του παίρνουν το παιχνίδι και κάνει σαν υστερικό να το πάρει».

Τα παραπάνω δήλωσε στην ΕΡΑ Καβάλας, ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ταξί Καβάλας, Χρήστος Ιωαννίδης, σχετικά με το σίριαλ που εκτυλίσσεται το τελευταίο διάστημα στην πόλη, σχετικά με τη μεταφορά της πιάτσας των ταξί από την Αβέρωφ στην Βενιζέλου, όπως θέλει η δημοτική αρχή, σε αντίθεση με τους επαγγελματίες αυτοκινητιστές, που επισημαίνουν ότι μια τέτοια μετακίνηση ενέχει σοβαρούς λόγους ασφαλείας για τους ίδιους και τους πελάτες τους.

«Οι δημοτικοί του σύμβουλοι πρέπει να καταλάβουν ότι ο δήμαρχος έχει παρεκκλίνει της πορείας του…»

«Γύρισε σήμερα και είπε (ο δήμαρχος) ότι για θέματα ασφαλείας θα πατήσουμε μικρά παιδιά. Πιστέψτε με από το ’88 που είμαι εκεί δεν πατήσαμε όχι παιδιά, αλλά ούτε μύγα. Αυτά είναι προσχήματα γελοία. Οι δημοτικοί του σύμβουλοι πρέπει να καταλάβουν ότι ο δήμαρχος έχει παρεκκλίνει της πορείας του. Όλοι, ακόμη και η ίδια η Τροχαία του έχουμε τονίσει, ότι δεν πρέπει να βγει έξω η πιάτσα (Βενιζέλου) των ταξί. Ο δήμαρχος επιμένει ότι θα μας βγάλει στον δρόμο. Συν τοις άλλοις τους πελάτες τους ρωτάει; Θα μας υπογράψει χαρτί ο δήμαρχος πως οτιδήποτε προκύψει σε ένα πελάτη, σε ένα αυτοκίνητο, θα μας αποζημιώσει; Όχι φυσικά», σημείωσε με έμφαση ο κ. Ιωαννίδης.

«Δεν θα πέσουμε αμαχητί. Πρέπει να ντρέπεται. Δεν σέβεται κανέναν. Η επιστήμη πλέον σηκώνει τα χέρια ψηλά μ’ αυτόν τον άνθρωπο…»

«Δεν αντιμετωπίζουμε έναν σοβαρό άνθρωπο που κάνει κουμάντο σε ένα μεγάλο καράβι, έχει να κάνει με μια πόλη. Μας πετάει σαν την τρίχα από το ζυμάρι. Πρέπει να ντρέπεται. Να του βάλουν μυαλό οι δημοτικοί του σύμβουλοι. Εμείς δεν θα μείνουμε έτσι. Δεν θα πέσουμε αμαχητί. Να το ξέρει ο δήμαρχος. Αφού υποτιμά 300 οικογένειες και 184 «μαγαζιά» θα το βρει μπροστά του. Πρέπει να ντρέπεται. Δεν σέβεται κανέναν, δεν σέβεται τίποτα. Η επιστήμη πλέον σηκώνει τα χέρια ψηλά μ’ αυτόν τον άνθρωπο», επισήμανε καταληκτικά και με δηκτικό λόγο ο κ. Ιωαννίδης.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα