Connect with us

Νέα Θάσου

Εθιμοτυπική αποχαιρετιστήρια επίσκεψη των διοικητών της ΧΧΤΘΜ στον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θεόδωρο Μαρκόπουλο

Εθιμοτυπική-αποχαιρετιστήρια-επίσκεψη-των-διοικητών-της-ΧΧΤΘΜ-στον-Αντιπεριφερειάρχη-Καβάλας-Θεόδωρο-Μαρκόπουλο

Εθιμοτυπική επίσκεψη στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Θεόδωρου Μαρκόπουλου, με αφορμή την αποχώρησή τους από την διοίκηση της Μεραρχίας, πραγματοποίησαν σήμερα οι αποχωρούντες Διοικητής και Υποδιοικητής της ΧΧΤΘΜ, ο Στρατηγός Ηλίας Κωστάκης και ο Ταξίαρχος κ. Κωνσταντίνος Κόλιας.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας συνεχάρη τα δύο αποχωρούντα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για την νέα ανάληψη καθηκόντων σε ανώτερους σχηματισμούς και τους ευχαρίστησε για όσα προσέφεραν κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους στην πόλη της Καβάλας. Μεταξύ άλλων δήλωσε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ τον Στρατηγό, ο οποίος υπηρέτησε τρεις φορές στην περιοχή μας, διοίκησε την Μεραρχία και τον οποίο θα τον αποχαιρετίσουμε επίσημα κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής την προσεχή Τρίτη. Επίσης και ο κ. Ταξίαρχος, ένας διακεκριμένος αξιωματικός, ο οποίος για ένα χρόνο υπηρέτησε ως υποδιοικητής. Τους ευχαριστούμε, στο πρόσωπό τους θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους άνδρες και γυναίκες που στελεχώνουν και την 20η Τεθωρακισμένη Μεραρχία και όλους τους στρατιωτικούς σχηματισμούς που εδρεύουν στην πόλη μας, στην περιοχή μας και στην Περιφέρειά μας. Τους ευχαριστούμε για τις υπηρεσίες και τις στρατιωτικές, και τις εθνικές αλλά και για όλες τις άλλες υπηρεσίες τις οποίες παρεμπιπτόντως παρέχει ο Στρατός στην κοινωνία μας, όπως είναι η συνδρομή του σε θέματα κοινωνικά, κατάσβεσης πυρκαγιών και σε όλα τα άλλα. Στρατηγέ και κ. Ταξίαρχε ευχόμαστε να σας δούμε και τους δύο σε υψηλότερα αξιώματα και θα θεωρούμε ότι στο πρόσωπό σας έχουμε πάντα δύο φίλους της πόλης μας και της περιοχής μας».
Ο Αντιπεριφερειάρχης πρόσφερε μία εικόνα του Προφήτη Ηλία στον Στρατηγό και μία πλακέτα της ΠΕ Καβάλας στον κ. Ταξίαρχο.
Ο Στρατηγός Ηλίας Κωστάκης δήλωσε: «θα ήθελα να ευχαριστήσω για τη συνεργασία τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας αλλά και στο πρόσωπό του όλους τους πολίτες της ΠΕ Καβάλας και της νήσου Θάσου. Είναι ο έκτος χρόνος που υπηρετώ συνολικά στην Καβάλα, την απόλαυσα την πόλη, γνώρισα πολλούς ανθρώπους. Εμείς οι Αρχές, πολιτικές, στρατιωτικές πρέπει με την συμπεριφορά μας και με το έργο μας να αποτελούμε πρότυπο για τους νέους. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης με την εργατικότητά του, το πάθος του για την Περιφέρεια με τις ενέργειές του και σε τοπικό αλλά και σε κεντρικό επίπεδο για το καλό του τόπου, νομίζω ότι αποτέλεσε και αποτελεί ένα υγιές παράδειγμα το πώς πρέπει να είναι οι άνθρωποι που προσπαθούν στην αυτοδιοίκηση και φυσικά να βλέπουν οι νέοι που είτε από τη μεριά τους θέλουν να βοηθήσουν με όποιον τρόπο είτε να εμπλεκούν πιο ενεργά. Τον ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνεργασία αλλά και για τη φιλία που μου έχει χαρίσει».
Ο κ. Ταξίαρχος ανέφερε σχετικά: «θα ήθελα με τη σειρά μου να ευχαριστήσω τον Αντιπεριφερειάρχη και στο πρόσωπό του όλους τους κατοίκους της Καβάλας, που είναι μια υπέροχη πόλη που κοσμεί τη Βόρειο Ελλάδα. Αυτός ο χρόνος που υπηρέτησα στην Καβάλα ήταν από τους ωραιότερους της στρατιωτικής μου θητείας. Έχετε μία υπέροχη πόλη με καταπληκτικούς κατοίκους. Στο πρόσωπο του Αντιπεριφερειάρχη θέλω να ευχαριστήσω όλους τους κατοίκους που με αγκάλιασαν αυτή τη χρονιά που υπηρέτησα στην Καβάλα».

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading
Advertisement

Νέα Θάσου

Λευτέρης Κυριακίδης: Μήνυμα για τα 35 χρόνια από την ανάρρηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον Πατριαρχικό Θρόνο

Λευτέρης-Κυριακίδης:-Μήνυμα-για-τα-35-χρόνια-από-την-ανάρρηση-του-Οικουμενικού-Πατριάρχη-Βαρθολομαίου-στον-Πατριαρχικό-Θρόνο

Τη συμπλήρωση 35 ετών από την ανάρρηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον Πατριαρχικό Θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως τιμά με μήνυμά του ο δήμαρχος Θάσου, Λευτέρης Κυριακίδης.

Στην ανάρτηση του, υπογραμμίζει τη μακρόχρονη προσφορά του Προκαθημένου της Ορθοδοξίας στην Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία, καθώς και το έργο του για τον άνθρωπο και τη διεθνή χριστιανική κοινότητα.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στον ρόλο του ως «πρώτου μεταξύ ίσων» (primus inter pares), επισημαίνοντας ότι έχει γεφυρώσει την ορθόδοξη παράδοση με τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, αποτελώντας σημείο πνευματικής αναφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο δήμαρχος Θάσου εκφράζει τις ευχές του για υγεία, μακροημέρευση και δύναμη, προκειμένου να συνεχίσει την αποστολή του με σοφία και διορατικότητα.

«Έτη πολλά Παναγιώτατε», καταλήγει στο μήνυμά του ο Λευτέρης Κυριακίδης.

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading

Νέα Θάσου

Συνάντηση των ποδοσφαιρικών σωματείων του Δήμου Παγγαίου με τη Δημοτική Αρχή

Συνάντηση-των-ποδοσφαιρικών-σωματείων-του-Δήμου-Παγγαίου-με-τη-Δημοτική-Αρχή

Την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε, σε κλίμα σύμπνοιας και συνεργασίας, συνάντηση των παραγόντων των ποδοσφαιρικών σωματείων του Δήμου Παγγαίου με τον Δήμαρχο κ. Αναστασιάδη και τον Αντιδήμαρχο Αθλητισμού κ. Μποσμπότη, παρουσία του Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Τοψίδη και του Αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού κ. Ιγνατιάδη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι εκπρόσωποι των σωματείων ενημερώθηκαν για τις ενέργειες του Δήμου μετά το τραγικό περιστατικό στη Θάσο και την ανάκληση των αδειών λειτουργίας των 11 γηπέδων του Δήμου Παγγαίου. Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου προχώρησε στον έλεγχο των γηπέδων ως προς τα ζητήματα ασφαλείας και, σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε, ο Δήμος είναι πλέον έτοιμος να προχωρήσει στην έκδοση νέων αδειών λειτουργίας, με αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα την ασφάλεια των αθλητών και όλων των χρηστών των αθλητικών εγκαταστάσεων. Η άμεση κινητοποίηση και τα γρήγορα αντανακλαστικά του Δήμου Παγγαίου αναδεικνύουν τη σημασία της υπευθυνότητας, της συνεργασίας και της αποτελεσματικής δράσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση και για άλλους Δήμους της χώρας. Στόχος όλων είναι η ασφαλής επιστροφή των ποδοσφαιρικών σωματείων στην αγωνιστική δράση, ώστε οι αθλητές, οι προπονητές και οι φίλαθλοι να μπορούν να απολαμβάνουν το ποδόσφαιρο σε συνθήκες ασφάλειας και εμπιστοσύνης. Η ασφάλεια στον αθλητισμό δεν είναι απλώς υποχρέωση. Είναι ευθύνη απέναντι σε κάθε αθλητή και σε κάθε οικογένεια.

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading

Νέα Θάσου

Η Θάσος τιμά την απελευθέρωση της – Οι εκδηλώσεις για την ιστορική επέτειο της 18ης Οκτωβρίου 1912

Η-Θάσος-τιμά-την-απελευθέρωση-της-–-Οι-εκδηλώσεις-για-την-ιστορική-επέτειο-της-18ης-Οκτωβρίου-1912

Με επίκεντρο την ιστορική μνήμη, την ορθόδοξη παράδοση και την απόδοση τιμής στην απελευθέρωση του νησιού, η Θάσος τιμά την επέτειο της 18ης Οκτωβρίου 1912, ημέρα κατά την οποία η άφιξη του ελληνικού στόλου στον όρμο της Παναγίας σηματοδότησε το τέλος της οθωμανικής κυριαρχίας και την ένταξη του νησιού στον εθνικό κορμό.

Στο πλαίσιο των διήμερων επετειακών εκδηλώσεων, το απόγευμα του Σαββάτου 17 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η απονομή αναμνηστικών από τον δήμαρχο Θάσου προς τους προσκεκλημένους, ενώ οι θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις ανέδειξαν τη διαχρονική σημασία της ιστορικής επετείου για τον τόπο.

Ιδιαίτερη θέση στο φετινό πρόγραμμα είχε η υποδοχή, για πρώτη φορά επισήμως, της ιεράς εικόνας του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά, την οποία είχε προσφέρει στη Θάσο ο ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης το 1912, σε ανάμνηση της απελευθέρωσης του νησιού.

Στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Θάσου τελέστηκε Τρισαρχιερατικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Άρτης κ. Καλλινίκου, με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β΄ και του επιχωρίου Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου.

Στο κήρυγμά του, ο Μητροπολίτης Άρτης αναφέρθηκε στους Αγίους της Θάσου, στον Ευαγγελιστή Λουκά και στα Ελευθέρια της νήσου, ευχαριστώντας παράλληλα τον Μητροπολίτη Φιλίππων για την αδελφική πρόσκληση.

Μετά την ολοκλήρωση της ακολουθίας, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Καλογερικό» πραγματοποιήθηκε επετειακή μουσική εκδήλωση. Το Τμήμα Ενηλίκων της Σχολικής Χορωδίας Βεροίας παρουσίασε το ορατόριο «Όσιος Γεράσιμος ο Υμνογράφος», σε σύνθεση του αείμνηστου Μάριου Τόκα.

Η ιστορική ημέρα της 18ης Οκτωβρίου 1912

Η απελευθέρωση της Θάσου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς της νεότερης ιστορίας της. Το πρωί της 18ης Οκτωβρίου 1912, μοίρα του ελληνικού στόλου, υπό τον πλοίαρχο και μοίραρχο Πέτρο Γκίνη, κατέπλευσε στον όρμο της Παναγίας, στον σημερινό Λιμένα, μεταφέροντας το μήνυμα της ελευθερίας.

Οι κάτοικοι υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό τα ελληνικά πολεμικά πλοία, βλέποντας να εκπληρώνεται μια προσδοκία που είχε διατηρηθεί ζωντανή μέσα από τις γενιές. Μετά την απόβαση τελέστηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Λιμένος και ακολούθησε η έπαρση της ελληνικής σημαίας. Παράλληλα, αναγνώστηκε το διάγγελμα του ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη, με το οποίο ανακοινώθηκε η απελευθέρωση του νησιού.

Συνδεδεμένη με εκείνες τις ιστορικές στιγμές είναι και η προσφορά της εικόνας του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά από τον Παύλο Κουντουριώτη στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παναγίας. Το κειμήλιο διατηρεί μέχρι σήμερα τη σύνδεση της απελευθέρωσης με τη θρησκευτική και ιστορική παράδοση του τόπου.

Τα τελευταία χρόνια, με προτροπή του Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου, η εικόνα τίθεται σε διήμερο προσκύνημα στον ιερό ναό του Λιμένα, δίνοντας στους πιστούς τη δυνατότητα να προσκυνήσουν ένα κειμήλιο άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορική μνήμη της Θάσου.

Η επέτειος της 18ης Οκτωβρίου δεν αποτελεί μόνο αναφορά σε ένα γεγονός του παρελθόντος. Είναι μια υπενθύμιση της ιστορικής διαδρομής του νησιού και της σημασίας της διατήρησης της συλλογικής μνήμης. Οι φετινές εκδηλώσεις συνδέουν την ιστορία με τη θρησκευτική παράδοση και τον πολιτισμό, τιμώντας την ημέρα που σηματοδότησε μια νέα πορεία για τη Θάσο.

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα