Connect with us

Καβάλα

Ανακήρυξη του τ. Δημάρχου Νυρεμβέργης, Dr. Ulrich Maly και του Αρχιμανδρίτη Απόστολου Καβαλιώτη σε επίτιμους δημότες του Δήμου Καβάλας

Ανακήρυξη-του-τ-Δημάρχου-Νυρεμβέργης,-dr.-ulrich-maly-και-του-Αρχιμανδρίτη-Απόστολου-Καβαλιώτη-σε-επίτιμους-δημότες-του-Δήμου-Καβάλας

Σε θερμό κλίμα συγκίνησης, παρουσία δεκάδων εκπροσώπων της τοπικής πολιτικής, εκκλησιαστικής και στρατιωτικής Αρχής, και πολιτών, και υπό τους ήχους του Χατζηδάκη και του Θεοδωράκη, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 23 Ιουνίου, στη Μεγάλη Λέσχη, η αναγόρευση σε επίτιμους δημότες Καβάλας του τέως Δημάρχου Νυρεμβέργης, Dr. Ulrich Maly, και του Αρχιμανδρίτη Dr. Απόστολου Καβαλιώτη.

Ο τιμητικός τίτλος δόθηκε στους προαναφερθέντες, βάσει ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, που ελήφθη στις 27 Ιανουαρίου 2022 και την οποία ανέγνωσε ο πρόεδρος του Σώματος, Κώστας Πεφάνης.

Σύμφωνα με το αποφαντικό, αναγορεύτηκαν ο μεν Dr. Ulrich Maly για την συνεισφορά του στον απόδημο ελληνισμό της Νυρεμβέργης και στην Καβάλα, ο δε, Δρ. Απόστολος Καβαλιώτης για να τιμηθεί το πολύπλευρο ανθρωπιστικό, κοινωνικό και ερευνητικό έργο του.

Αναφερόμενος στα δύο τιμώμενα πρόσωπα, ο Δήμαρχος Καβάλας, Θεόδωρος Μουριάδης, μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:«Απόψε βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να συγκαταλέξουμε στους δημότες μας δύο ανθρώπους, που ο καθένας, με τον δικό του τρόπο πρόσφερε στην Καβάλα, στην Ελλάδα και στην ανθρωπότητα.

Ο Dr. Ulrich Maly, που διετέλεσε Δήμαρχος Νυρεμβέργης από το 2002 μέχρι το 2020, συνεργάστηκε με όλους τους Δημάρχους της Καβάλας.

Από την αρχή της θητείας του έκανε παρεμβάσεις υπέρ των μεταναστών και των προσφύγων, υποστήριξε την Ελληνική Κοινότητα Νυρεμβέργης, κι έτσι καταγράφηκε ως ένας ένθερμος Φιλέλληνας, που στο πρόσωπό του ενσαρκώθηκε το ιδανικό της αδελφοποίησης των πόλεών μας».

Κι αφού έκανε εκτενή αναφορά στην πολιτική διαδρομή του κ. Maly, υπογράμμισε πως επί των ημερών της δημαρχίας του, μεταξύ άλλων,

-Το όνομα της Καβάλας δόθηκε σε δρόμο της Νυρεμβέργης,

-Στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, υποστήριξε ενεργά την Ελλάδα,

-Και όταν, το 2016 η χώρα μας αντιμετώπιζε την κορύφωση του προσφυγικού προβλήματος, τότε που οι πρόσφυγες μεταφέρονταν κατά χιλιάδες από τα νησιά στην Καβάλα, διοργάνωσε συναυλία, τα έσοδα της οποίας δόθηκαν στον Δήμο Καβάλας για την φιλοξενία των προσφύγων!

«Είναι πολύ μεγάλη τιμή να έχουμε συνδημότη μας έναν Γερμανό πραγματικό φίλο μας», κατέληξε.

Για τον Αρχιμανδρίτη, Δρ. Απόστολο Καβαλιώτη, επισήμανε ότι έχει κερδίσει τον παγκόσμιο σεβασμό για τη σημαντική συνεισφορά του στην κοινωνία, τη βοήθεια προς τον συνάνθρωπο και την ενεργό δράση του στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Αναφερόμενος στις δράσεις του, σημείωσε πως συμμετείχε σε αποστολές στην Καλκούτα με τη Μητέρα Τερέζα, στο Γιοχάνεσμπουργκ με την ομάδα του Νέλσον Μαντέλα, και στη Γιουγκοσλαβία με την πριγκίπισσα Νταϊάνα.

Υπογράμμισε ότι έχει βραβευτεί από την Ινδία, τον ΟΗΕ, τον Ερυθρό Σταυρό, την Ακαδημία Αθηνών, τους Special Olympics, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, το Βατικανό και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Τέλος, εξέφρασε το συμπέρασμα ότι «κοινό γνώρισμα των δύο είναι η αγάπη τους και η έμπρακτη αλληλεγγύη τους για τον συνάνθρωπο. Στην ουσία, αυτά είναι τα στοιχεία για τα οποία τους τιμούμε και τους βραβεύουμε».

Στην αντιφωνήση του ο Dr. Ulrich Maly στάθηκε στο ζήτημα της αλληλεγγύης που πρέπει να αναπτύσσεται μεταξύ των λαών. Είπε πως γι’ αυτόν, στην αρχή, η Καβάλα ήταν απλώς μια πόλη στην Ελλάδα, μέχρι η ελληνική κοινότητα της Νυρεμβέργης, δύο δημοτικοί σύμβουλοι και ο κ. Ξώγνος τον έπεισαν να κάνει το 1ο ταξίδι του στην Καβάλα. «Τότε άναψε η σπίθα μέσα μου, αντιλαμβανόμενος ότι εδώ είναι η γενέτειρα της Δημοκρατίας. Η αδελφοποίηση με βοήθησε να έρθω πιο κοντά με ανθρώπους που έχουν υπέροχη καρδιά και με συνοδεύουν συνεχώς, Στους δύσκολους καιρούς πρέπει να υποστηρίζει ο ένας τον άλλον». Κι όπως είπε στον κ. Μουριάδη, τον περιμένει να τον γνωρίσει ο διάδοχός του στον Δήμο Νυρεμβέργης.

Ο Δρ. Απόστολος Καβαλιώτης είπε πως «όλα τα οφείλει στην οικογένειά του και στον ευεργέτη Φρίξο Παπαχρηστίδη», ότι αγωνίζεται για την ενσωμάτωση στην κοινωνία των ατόμων με αναπηρίες, και την εξάλειψη της βίας «που τελευταία βλέπουμε στην ελληνική κοινωνία με δολοφονίες παιδιών και γυναικοκτονίες. Ζήτησε «να προασπίσουμε την ελευθερία των προσώπων» και εξέφρασε την άποψη ότι «η ζωή μας γίνεται καλύτερη αν τη διαθέσουμε στους άλλους».

Στο τέλος, ο κ. Μουριάδης τους έδωσε τιμητικές πλακέτες, ένα κεραμικό άγαλμα του Κώστα Καρακίτσου στον κ. Maly και μια γκραβούρα που απεικονίζει τον απόστολο Παύλο στον π. Απόστολο Καβαλιώτη.

Για τους δύο τιμώμενους μίλησαν:

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Καβάλα

Σκέψεις για διοργάνωση «Κόκκινης Νύχτας» στην αρχή των Χριστουγέννων

Σκέψεις-για-διοργάνωση-«Κόκκινης-Νύχτας»-στην-αρχή-των-Χριστουγέννων

Σκέψεις για διοργάνωση «Κόκκινης Νύχτας» στην αρχή των Χριστουγέννων

Συνάντηση μιας ώρας με τη νέα διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας είχε το μεσημέρι της Πέμπτης 23 Μαρτίου 2023 ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ιδιαίτερη μνεία στους τρόπους αντιμετώπισης των σημαντικότερων προβλημάτων της πόλης (καταπολέμηση παρεμπορίου, ανεμπόδιστη διέλευση πολιτών στους πεζόδρομους της Καβάλας, έλλειψη χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων, επικινδυνότητα των εγκαταλελειμμένων κτηρίων), στην προοπτική περαιτέρω τουριστικής ανάπτυξης του Δήμου Καβάλας, και σε θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας, όπως η προετοιμασία για τη Λευκή Νύχτα.

Παράλληλα, έγινε η πρώτη αναφορά και στο ενδεχόμενο της διοργάνωσης μιας ειδικής εκδήλωσης στην αρχή της χριστουγεννιάτικης περιόδου, με την ονομασία “Κόκκινη Νύχτα”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Ο δήμος Καβάλας βράβευσε τον Λευτέρη Λύρατζη

Ο-δήμος-Καβάλας-βράβευσε-τον-Λευτέρη-Λύρατζη

Τον Λευτέρη Λύρατζη, ο οποίος ως μέλος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης – Παράρτημα Καβάλας πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες στους σεισμοπαθείς της Τουρκίας, βράβευσε το μεσημέρι της Πέμπτης 23 Μαρτίου 2023 ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης.

Ο Δήμαρχος Καβάλας συνεχάρη τον Λευτέρη Λύρατζη, διότι με την παρουσία του στις περιοχές που χτύπησε ο εγκέλαδος, έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης σε όσους έχασαν τα συγγενικά τους πρόσωπα, αλλά και όλα τα υπάρχοντα τους, στις 6 Φεβρουαρίου 2023.

Ο κ. Λύρατζης, ο οποίος συνοδευόταν από το μέλος της ΕΟΔ Καβάλας, Σπύρο Πολίτη, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Καβάλας για τα καλά του λόγια, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως όλα όσα έκανε στη γειτονική χώρα ήταν μία απλή υποχρέωση απέναντι σε όλους εκείνους που είδαν να αλλάζει η ζωή τους μέσα σε λίγα λεπτά.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Ο Απόστολος Μουμτσάκης σε συνέδριο ανταλλαγής γνώσεων στην Ιαπωνία

Ο-Απόστολος-Μουμτσάκης-σε-συνέδριο-ανταλλαγής-γνώσεων-στην-Ιαπωνία

Θέμα συζήτησης η κρίση που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα με το προσφυγικό ζήτημα / Βρέθηκε η χρυσή τομή για τον κανονισμό της Λαϊκής Αγοράς / Ξεκίνησε η κατασκευή του νέου κυνοκομείου στην περιοχή του Ζυγού

 Στα αποτελέσματα του 4ημερου προγράμματος ανταλλαγής γνώσεων με τίτλο «Housing and Urban Recovery: Knowledge Exchange in Japan on Urban Crises (HUR)» – «Στέγαση και αστική ανάκαμψη: Ανταλλαγή γνώσης στην Ιαπωνία σχετικά με τις αστικές κρίσεις», το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, αναφέρθηκε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο αντιδήμαρχος Καβάλας, Απόστολος Μουμτσάκης.

Στο πλαίσιο των δηλώσεών του, ο κ. Μουμτσάκης αναφέρθηκε επίσης και στην εξεύρεση λύσης στο θέμα του νέου κανονισμού της λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών, καθώς επίσης και σε όλες τις εξελίξεις που αφορούν στην κατασκευή του νέου κυνοκομείου του Δήμου Καβάλας.

 «Ήταν ένα εποικοδομητικό ταξίδι, το οποίο προέκυψε μετά και την επίσκεψη στελεχών της Παγκόσμιας Τράπεζας τον περασμένο Ιανουάριο στην Καβάλα…»

Αναφερόμενος αρχικά στο συνέδριο που έγινε στην Ιαπωνία, το οποίο διοργάνωσε και χρηματοδότησε η Παγκόσμια Τράπεζα από τις 13 έως τις 16 Μαρτίου, ο κ. Μουμτσάκης τόνισε αρχικά: «Ήταν ένα εποικοδομητικό ταξίδι, το οποίο προέκυψε μετά και την επίσκεψη στελεχών της Παγκόσμιας Τράπεζας τον περασμένο Ιανουάριο στην Καβάλα. Η πόλη μας, μαζί με άλλες τρεις της Ελλάδας, μετείχε σε ένα πρόγραμμα, το οποίο είχε τον τίτλο: «Τεχνική Βοήθεια για την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη στην Ελλάδα», το οποίο χρηματοδοτούνταν από την Παγκόσμια Τράπεζα. Μέσω αυτού του προγράμματος δόθηκε η δυνατότητα να μας επισκεφθούν στην Καβάλα, να γνωρίσουν τη δουλειά που κάνουμε εδώ στο κομμάτι «έξυπνες πόλεις», ώστε με τη χρήση της τεχνολογίας να κάνουμε ακόμη πιο εύκολη τη ζωή των πολιτών μας».

«Το θέμα που ανέπτυξα αφορούσε την κρίση που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα με το προσφυγικό ζήτημα, μέρος του οποίου κλήθηκε να αντιμετωπίσει και ο Δήμος Καβάλας…»

 «Μέσα από αυτές τις διαδικασίες, μας προέκριναν σε σχέση με άλλες πόλεις και μας ζήτησαν να μετέχουμε, ως εκπρόσωπος της Ελλάδας, σε αυτό το συνέδριο που έγινε στην Χιροσίμα της Ιαπωνίας. Εκτός από εμένα στο συνέδριο μετείχε και ο Διευθυντής Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Ψηφιακών Υπηρεσιών του Δήμου Καβάλας, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, Το θέμα που ανέπτυξα αφορούσε την κρίση που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα με το προσφυγικό ζήτημα, μέρος του οποίου κλήθηκε να αντιμετωπίσει και ο Δήμος Καβάλας, ενώ η παρέμβαση του κ. Παπαδόπουλου περιελάμβανε μια παρουσίαση των πολλαπλών κρίσεων και προκλήσεων που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει ο Δήμος Καβάλας τα τελευταία χρόνια, τις ενέργειες που έχει κάνει για να τις αντιμετωπίσει, καθώς και ποια μαθήματα (θετικά ή αρνητικά) έχει διδαχθεί η Καβάλα από την εμπειρία της σχετικά με τη διαχείριση κρίσεων/αστικών προκλήσεων», σημείωσε στη συνέχεια των όσων είπε στον «Ε» ο κ. Μουμτσάκης.

Τα μέλη της αποστολής του Δήμου Καβάλας, είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν με τον αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, Dr. Juergen Voegele, και τον δήμαρχο της Χιροσίμα, Καζούμι Ματσούι, τους οποίους και προσκάλεσαν στην Καβάλα

Παράλληλα, ο αντιδήμαρχος Καβάλας τόνισε ότι κατά την διάρκεια του συνεδρίου τα μέλη της αποστολής του Δήμου Καβάλας, είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν με τον αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, Dr. Juergen Voegele, και τον δήμαρχο της Χιροσίμα, Καζούμι Ματσούι, τους οποίους και προσκάλεσαν στην Καβάλα.

Επίσης, αποκόμισαν γνώση και εμπειρίες από την πόλη της Χιροσίμα και από άλλες 8 χώρες από Αζερμπαϊτζάν, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Κιργιστάν, Κόσοβο, Κροατία, Ουκρανία, Πολωνία και Ρουμανία, ως προς τον τρόπο που αντιμετώπισαν σοβαρές κρίσεις, οι οποίες προκλήθηκαν από πολέμους, σεισμούς και την κλιματική αλλαγή.

«Ζήτησα να μας επισκεφθούν ξανά τα στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας, με στόχο να κάνουν επενδύσεις στην περιοχή μας, κάτι που θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό. Γενικά πιστεύω ότι τα αποτελέσματα από αυτό το ταξίδι ήταν πολύ θετικά, από τη στιγμή που μπορέσαμε να έχουμε όλες αυτές τις επαφές. Θέλω να τονίσω ότι όλα τα έξοδα (μετακίνηση – διαμονή) ήταν πληρωμένα από την Παγκόσμια Τράπεζα», επισήμανε ακόμη ο κ. Μουμτσάκης.

«Βρήκαμε επιτέλους τη χρυσή τομή, ώστε να λειτουργήσει ο κανονισμός της Λαϊκής Αγοράς – Παλεύαμε 22 χρόνια για να γίνει αυτός ο κανονισμός και επιτέλους αποκτήσαμε έναν σύγχρονο κανονισμό λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών μας…»

 Αναφορικά με το θέμα του νέου κανονισμού λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών, ο αντιδήμαρχος Καβάλας, σημείωσε: «Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, μετά από προσωπικές προσπάθειες τριών και πλέον ετών, κατάφερα να επέλθει σύγκλιση ανάμεσα στους επαγγελματίες πωλητές και στους παραγωγούς πωλητές των Λαϊκών Αγορών. Βρήκαμε επιτέλους τη χρυσή τομή, ώστε να λειτουργήσει ο κανονισμός της Λαϊκής Αγοράς, για το πως θα στήνονται οι πάγκοι, πόσα μέτρα θα είναι αυτοί (4,5 για τους παραγωγούς – 5 για τους εμπόρους φρούτων – 6 μέτρα για τους πωλητές ρούχων). Παλεύαμε 22 χρόνια για να γίνει αυτός ο κανονισμός και επιτέλους αποκτήσαμε έναν σύγχρονο κανονισμό λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών μας. Παράλληλα, είμαστε σε πολύ καλό στάδιο, όσον αφορά τις διαδικασίες για τη δημιουργία πρότυπης Λαϊκής Αγοράς στην Καλαμίτσα. Εκεί θα φιλοξενηθούν περίπου 30 έμποροι – παραγωγοί. Η Λαϊκή της Καλαμίτσας θα λειτουργεί την ίδια μέρα, Σάββατο δηλαδή, με την κεντρική, ώστε κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Καλαμίτσας να μην κατεβαίνουν στο κέντρο για τα ψώνια της Λαϊκής».

«Εδώ και δυο μήνες ξεκίνησε η κατασκευή του νέου κυνοκομείου κοντά στο JUMBO, στην περιοχή του Ζυγού, το οποίο θα είναι έτοιμο σε 9 μήνες από τώρα…»

Τέλος, όσον αφορά τις εξελίξεις σχετικά με το νέο κυνοκομείο του Δήμου Καβάλας, ο Απόστολος Μουμτσάκης υπογράμμισε: «Από τότε που αναλάβαμε κάναμε βελτιωτικά έργα στο υπάρχον κυνοκομείο. Βελτιώθηκαν πάρα πολύ οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων εκεί. Το κυνοκομείο έχει τα δικά του προβλήματα όμως, δεν μπορεί να αδειοδοτηθεί και γι’ αυτό μέσω προγράμματος εξασφαλίσαμε 800.000 ευρώ. Εδώ και δυο μήνες ξεκίνησε η κατασκευή του νέου κυνοκομείου κοντά στο JUMBO, στην περιοχή του Ζυγού, το οποίο θα είναι έτοιμο σε 9 μήνες από τώρα. Θα είναι ένα σύγχρονο κυνοκομείο κι εκεί θα μεταφερθούν όλα μας τα ζώα. Θα είναι χώρος όπου θα ζουν για λίγο χρονικό διάστημα τα ζώα και εκεί θα κρίνει η επιτροπή αν θα επιστρέφουν στο φυσικό περιβάλλον ή αν θα πηγαίνουν στο καταφύγιο γιατί είναι επικίνδυνα για τον κόσμο».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα