Connect with us

Καβάλα

Η ΠΕΔ-ΑΜΘ λέει ξεκάθαρα όχι στη συνένωση των ΔΕΥΑ

Η-ΠΕΔ-ΑΜΘ-λέει-ξεκάθαρα-όχι-στη-συνένωση-των-ΔΕΥΑ

Σάββας Μιχαηλίδης: Αναγκαστική συνένωση δημοτικών επιχειρήσεων που δεν δημιουργεί νομικά προβλήματα σε ένα βαθμό προϋποθέτει συνένωση των δήμων / Οι δημότες μας δεν πρόκειται να πουν με τη συναίνεσή μας το νερό νεράκι

«Η θέση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι πλέον ξεκάθαρη, αφού απορρίπτει και διαφωνεί απόλυτα με όποια κυβερνητική ή άλλη πρόταση, ενδεχομένως και την αντιπρόταση της Κ.Ε.Δ.Ε., που αφορά την συνένωση των Δ.Ε.Υ.Α., είτε σε νομαρχιακό, είτε σε περιφερειακό ή οποιοδήποτε άλλο επίπεδο».

Τα παραπάνω υπογράμμισε σε δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο», ο δήμαρχος Νέστου και πρόεδρος της Π.Ε.Δ. – Α.Μ.Θ., Σάββας Μιχαηλίδης, σχετικά με το θέμα των συνενώσεων των Δ.Ε.Υ.Α., μετά και την έκτακτη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη (9/4) στην Κομοτηνή, παρουσία του προέδρου της ΕΕΤΑΑ Α.Ε., Δημήτρη Μαραβέλια και του διευθυντή Οικονομικής Ανάπτυξης, Οργάνωσης και Περιβάλλοντος της ΕΕΤΑΑ Α.Ε., Ιωάννη Γούπιου.

«Η μόνη περίπτωση για αναγκαστική συνένωση των δημοτικών επιχειρήσεων που δεν δημιουργεί νομικά και λειτουργικά προβλήματα σε ένα βαθμό προϋποθέτει τη συνένωση των δήμων…»

«Οι Δ.Ε.Υ.Α. είναι δημοτικές επιχειρήσεις ειδικού σκοπού και σε όσους δήμους λειτουργούν, πέραν της διαχείρισης και της διασφάλισης του πόσιμου νερού που παρέχουν στις δημότες, επιτελούν και ένα κοινωνικό έργο. Είναι άγνωστο αυτό σε πολλούς συναδέλφους δημάρχους που δεν έχουν Δ.Ε.Υ.Α. ή δεν διαχειρίζεται ο δήμος τους, λόγω μεγέθους, απευθείας την παροχή νερού. Παρ’ όλα αυτά όμως κάνουν προτάσεις που θα εφαρμοστούν σε μας. Διασαφηνίζουμε προς όλους ότι η μόνη περίπτωση για την αναγκαστική συνένωση των δημοτικών επιχειρήσεων αυτών που δεν δημιουργεί νομικά και λειτουργικά προβλήματα σε ένα βαθμό προϋποθέτει τη συνένωση των δήμων. Με κανέναν άλλο τρόπο ή μοντέλο διαχείρισης δεν μπορεί να γίνει αναγκαστική συνένωση, η οποία θα αποφασίζει για το αναπτυξιακό πρόγραμμα, την τιμολογιακή πολιτική και τις προτεραιότητες των υπολοίπων», τόνισε σχετικά ο κ. Μιχαηλίδης. 

«Αντί της αναμενόμενης κρατικής βοήθειας, οι Δ.Ε.Υ.Α. βρίσκονται μπροστά σε πρόθεση για τη δημιουργία ενός νέου μοντέλο, το οποίο οδηγεί σε άμεσα αδιέξοδα…»

«Ξέρουμε πολύ καλά όλοι μας πώς μπορεί να γίνει οικονομική ανάταξη, οικονομική εξυγίανση, αυτοτέλεια οικονομική των επιχειρήσεων αυτών. Με ποιες συντονισμένες ενέργειες, σε πόσο χρόνο, αρκεί να το θέλουν και να το νομοθετήσουν όλοι αυτοί που μπορούν να αποφασίσουν γι’ αυτό. Σε αυτήν την κατεύθυνση νομίζουμε ότι έπρεπε να κινηθεί και η πρόταση της Κ.Ε.Δ.Ε. Με την αντιπρόταση η μόνη διαφορά που κάνει είναι το μικρότερο σχήμα. Δεν είναι όμως θέμα μεγέθους. Το ζήτημα που προκύπτει είναι ότι όλες αυτές οι δημοτικές επιχειρήσεις που επιβίωσαν από την οικονομική κρίση δεν μετέφεραν τα βάρη αυτής της κρίσης στους δημότες, δεν αύξησαν τα τέλη στο νερό, όπως επίσης και της πρόσφατης ενεργειακής κρίσης. Εκεί λοιπόν, αντί της αναμενόμενης κρατικής βοήθειας, οι Δ.Ε..Υ. Α. βρίσκονται μπροστά σε πρόθεση για τη δημιουργία ενός νέου μοντέλο, το οποίο οδηγεί σε άμεσα αδιέξοδα», ανέφερε στη συνέχεια των δηλώσεών του στον «Ε» ο δήμαρχος Νέστου και πρόεδρος της Π.Ε.Δ. – Α.Μ.Θ.

«Οι δημότες μας δεν πρόκειται να πουν με τη συναίνεσή μας το νερό νεράκι – Ζητάμε να παραμείνει το ισχύον καθεστώς των Δ.Ε.Υ.Α…»

«Στο ψήφισμα μας έχουμε καταλήξει ότι η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Α.Μ.Θ. θα πρέπει να ξέρουν όλοι αυτοί οι αξιότιμοι κύριοι ότι δεν θα επιτρέψει να προχωρήσει κανένα σχέδιο, με όποιο μανδύα κι αν έρχεται ή με όποια τυπική νομιμοποίηση, αφού εμείς οι δήμαρχοι έχουμε την υποχρέωση να παραδώσουμε τους δήμους μας, όπως τους παραλάβαμε, χωρίς να υπαναχωρήσουμε και να παραχωρήσουμε κανένα δικαίωμα ή αρμοδιότητα. Οι δημότες μας δεν πρόκειται να πουν με τη συναίνεσή μας το νερό νεράκι. Ζητάμε να παραμείνει το ισχύον καθεστώς των Δ.Ε.Υ.Α., να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο σε όλη αυτή τη δημοτική περίοδο, στο οποίο θα συμβάλλει και η πολιτεία στην επίλυση των προβλημάτων λειτουργίας των Δ.Ε.Υ.Α. και με την ανάλογη χρηματοδότηση και με κάλυψη του ενεργειακού κόστους, αφού είμαστε οι μόνες επιχειρήσεις που δεν πήραν οποιαδήποτε ανταπόδοση για το ενεργειακό κόστος. Φυσικά να υπάρξει χρόνος διαβούλευσης με τους καθ’ ύλην αρμόδιους δήμους, που είναι μόνο οι δήμοι που διαθέτουν Δ.Ε.Υ.Α. μ’ ένα χρονοδιάγραμμα που θα λήγει σ’ αυτήν την θητεία και τότε θα δούμε όσοι δεν συμμετέχουν ή δεν προσαρμοστούν τι μέτρα μπορεί να ληφθούν. Δεν πάμε σε οριζόντια μέτρα, ώστε να πετύχουμε υποτίθεται οικονομία, γιατί αυτό είναι εντελώς λάθος τακτική μ’ όλες τις παρενέργειες που προείπα», επισήμανε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο Σάββας Μιχαηλίδης.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Καβάλα

Τι αφορά το πρόγραμμα «Παράγουμε στην Ελλάδα»

Τι-αφορά-το-πρόγραμμα-«Παράγουμε-στην-Ελλάδα»

Θα το παρουσιάσουν τα Επιμελητήρια Καβάλας και Δράμας

Το πρόγραμμα «Παράγουμε στην Ελλάδα», θα παρουσιάσουν από κοινού τα Επιμελητήρια Καβάλας και Δράμας την Πέμπτη 7 Μαΐου στις 7 το απόγευμα, στον χώρο του Επιμελητηρίου Δράμας.
”Πρόκειται για μία νέα δράση του ΕΣΠΑ με συνολικό προϋπολογισμό 50 εκατομμύρια ευρώ και η επιδότηση σε αυτό το πρόγραμμα είναι μέχρι το 55%. Αφορά μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις για εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού τους, για ψηφιακή αναβάθμιση και για εξωστρέφεια”, ανέφερε σχετικά σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Καβάλας, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, Μάκης Καφετζής.

Στις 200.000 ευρώ ανέρχεται η μέγιστη χρηματοδότηση

”Οι αιτήσεις γι’ αυτό το πρόγραμμα ξεκίνησαν στις 31 Μαρτίου 2026 με επιλέξιμες δαπάνες από 100.000 έως 400.000 ευρώ. Η μέγιστη χρηματοδότηση γι’ αυτές τις επιχειρήσεις φτάνει τις 200.000 ευρώ. Οι επιλέξιμες δαπάνες του εν λόγω προγράμματος αφορούν την αγορά σύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού, λογισμικό, ιστοσελίδες και e-shop, δαπάνες διαφήμισης, πιστοποίηση προϊόντων και πρόσληψη νέου προσωπικού. Από το ποσό των 55 εκατομμυρίων ευρώ για Αττική και Νότιο Αιγαίο η προϋπολογίσιμη δαπάνη είναι στα 11 εκατομμύρια ευρώ, ένω στις λιγότερο αναπτυγμένες Περιφέρειες, μεταξύ αυτών και η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 39 εκατομμύρια ευρώ”, πρόσθεσε στη συνέχεια ο κ. Καφετζής.

Ο ρόλος των Επιμελητηρίων

”Πολλοί αναρωτιούνται τι κάνει ένα Επιμελητήριο. Ο ρόλος μας είναι να λειτουργούμε ως γέφυρα μεταξύ των επιχειρήσεων και των χρηματοδοτικών εργαλείων. Παρέχουμε υποστήριξη και ενημέρωση στα μέλη μας. Γι’ αυτό και στηρίζουμε ενεργά τη συγκεκριμένη δράση και καλούμε το κοινό και τις επιχειρήσεις να παρακολουθήσουν αυτήν την εκδήλωση και να ενημερωθούν όσο καλύτερα γίνεται”, υπογράμμισε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Εδώ και χρόνια δεν λειτουργεί το εφεδρικό αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΚ

Εδώ-και-χρόνια-δεν-λειτουργεί-το-εφεδρικό-αντλιοστάσιο-της-ΔΕΥΑΚ

Δεν ανησυχεί ο Απόστολος Χρόνης, θα το φτιάξει… εν καιρώ

«Το εφεδρικό αντλιοστάσιο που υπάρχει απέναντι ακριβώς από το κεντρικό στα Αμισιανά, είναι εκτός λειτουργίας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Όλος ο εξοπλισμός του ΔΕΔΔΗΕ, οι μετασχηματιστές και τα καλώδια είχαν κλαπεί και γι’ αυτό δεν λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια».
Τα παραπάνω σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Καβάλας, ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Κ., Απόστολος Χρόνης, αναφορικά με το τι ισχύει τελικά για το εφεδρικό αντλιοστάσιο στα Αμισιανά.

Δεν ήταν το πρόβλημα το εφεδρικό, αλλά το κεντρικό αντλιοστάσιο, το οποίο όμως ανακατασκευάστηκε και λειτουργεί άψογα

”Το πρόβλημα ποτέ δεν ήταν όμως το εφεδρικό αντλιοστάσιο, γιατί αυτό ουσιαστικά θα το χρειαστούμε σε περιόδους λειψυδρίας. Το πρόβλημα ήταν το κεντρικό αντλιοστάσιο που είχε ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό άνω των 50 ετών, ήταν από το 1970. Το κεντρικό αντλιοστάσιο λοιπόν ανακατασκευάστηκε ριζικά, μπήκαν καινούργιοι ηλεκτρολογικοί πίνακες, νέα αντλητικά συγκροτήματα κι είναι έτοιμο για να αντέξει τουλάχιστον για τα επόμενα 30 χρόνια. Είναι όλα ολοκαίνουργια και θα λειτουργούν άψογα για τα επόμενα χρόνια. Ζητήματα λειψυδρίας δεν έχουμε αυτή τη στιγμή, ούτε είχαμε τα δύο προηγούμενα χρόνια που ήταν από τις δύσκολες χρονιές, παρ’ όλα αυτά δεν έχουμε πρόβλημα στην πηγή που μας υδροδοτεί και λειτουργούμε κανονικά”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Κ.

150.000€ απαιτούνται για να επαναλειτουργήσει το εφεδρικό αντλιοστάσιο

”Σε ό,τι αφορά το εφεδρικό αντλιοστάσιο απαιτούνται περίπου 150.000€ για να μπορέσουν να γίνουν από την αρχή εργασίες, να τοποθετηθεί ο νέος εξοπλισμός και να είναι λειτουργικό. Έχουμε ζητήσει ήδη από το υπουργείο Εσωτερικών αυτό το ποσό με ένα πρόγραμμα που βγήκε από πέρυσι σχετικά με τη λειψυδρία στη χώρα και περιμένουμε να αξιολογηθεί η πρόταση την οποία έχουμε κάνει, για να μπορέσουμε να πάρουμε τα χρήματα αυτά και να το έχουμε να υπάρχει σε περίπτωση λειψυδρίας τα επόμενα χρόνια. Δεν υπάρχει δηλαδή το παραμικρό πρόβλημα, κανένας κίνδυνος απολύτως. Νερό έχουμε σε επάρκεια και όλα είναι εξαιρετικά”, συμπλήρωσε σχετικά ο κ. Χρόνης.

Ξεκίνησε το έργο της υδροδότησης από της πηγές Βοϊράνης

Τέλος, αναφορικά με το μεγάλο έργο ύδρευσης από τις πηγές της Βοϊράνης, ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. σημείωσε: ”Έχουν ξεκινήσει οι εργολάβοι και δουλεύουν για τη μεταφορά του νερού από Αμυγδαλεώνα προς Ζυγό και από Αμυγδαλώνα προς Πολύστυλο. Θέλουμε να τελειώσουμε από τον κάμπο γιατί θα υπάρχει όχληση όταν αρχίζουν τα ποτίσματά τους και μόλις τελειώσουμε θα υποχωρήσει και ο υδροφόρος ορίζοντας τους επόμενους μήνες, οπότε θα μπορέσουν να πάνε και στον κεντρικό αγωγό πλέον να στήσουν τα αντιλιοστάσια εκεί για να σκάψουν, καθώς θα πάμε σε βάθος 8 μέτρων, καθώς εκεί ο υδροφόρος είναι πολύ ψηλά και δεν μπορούν να δουλέψουν αυτή τη στιγμή. Υπάρχει μία μεγάλη διαδικασία, αλλά τα έχουμε δρομολογήσει και τα έχουμε οργανώσει έτσι ώστε να μη μένουν από δουλειά οι εργολάβοι και να μπορέσουμε επιτέλους ένα έργο να γίνει και στην ώρα του και να ολοκληρωθεί όπως έχουμε πει στα δύο χρόνια”.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Π. Μαμτσαδέλης: Τα έργα στην Καλαμίτσα θα προχωρήσουν παρά τις καταγγελίες

Π.-Μαμτσαδέλης:-Τα-έργα-στην-Καλαμίτσα-θα-προχωρήσουν-παρά-τις-καταγγελίες

Για την καταγγελία σχετικά με τις εργασίες που είναι σε εξέλιξη όσον αφορά τη διευθέτηση της άμμου στην ακτή της Καλαμίτσας, θέμα που συζητήθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης λογοδοσίας που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα (27/4), μίλησε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Καβάλας, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτης Μαμτσαδέλης.
”Πράγματι απ’ ό,τι έμαθα έγινε μία καταγγελία για το κατά πόσο αυτές οι εργασίες είναι παράνομες ή νόμιμες, χωρίς βέβαια κανένα αποτέλεσμα. Πήγε η αστυνομία, έκανε έλεγχο και διαπίστωσε ότι όλα γίνονται καλά και σωστά”, τόνισε αρχικά στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας.

Οι καταγγελίες αυτές δεν έχουν κανένα απολύτως λόγο, είναι γράμμα κενό και δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα όπως αποδείχθηκε

”Ούτως ή άλλως οι παρεμβάσεις που κάνουμε αφορούν την άμμο, δεν αφορούν κάποιο κτίσμα ή εργασία που να απαιτεί οικοδομική άδεια. Δεν θέλω να πω πάρα πολλά πάνω σε αυτό. Όλοι μας στον δήμο προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Κανένας δεν θέλει να κάνει κάτι που να είναι παράνομο ή κάτι που θα ζημιώσει τα συμφέροντα του δήμου και φυσικά των πολιτών και την περιουσία οποιουδήποτε τρίτου. Καλό είναι αυτά να μη γίνονται, δεν οδηγούν πουθενά, είναι απολύτως καταδικαστέα. Αν θιγόταν η περιουσία κάποιου θα το καταλάβαινα. Σε αυτήν την περίπτωση όμως που δεν γίνεται κάτι τέτοιο, οι καταγγελίες αυτές δεν έχουν κανένα απολύτως λόγο, είναι γράμμα κενό και δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα όπως αποδείχθηκε και στην πράξη”, πρόσθεσε ο Παναγιώτης Μαμτσαδέλης.

Φέτος δεν θα είναι η ακτή στην κατάσταση που θέλουμε αλλά θα είναι σίγουρα καλύτερη από πέρυσι

”Παρά τις καταγγελίες ο δήμαρχος και η Τεχνική Υπηρεσία προχωρούν κανονικά στην υλοποίηση των έργων. Φέτος δεν θα είναι η ακτή στην κατάσταση που θέλουμε αλλά θα είναι σίγουρα καλύτερη από πέρυσι. Και σε κάθε περίπτωση θα μπει μπροστά ο σχεδιασμός για τα επόμενα χρόνια, να χαίρονται την παραλία αυτή οι κάτοικοι της πόλης αλλά και οι τουρίστες και να είναι έτσι ακριβώς όπως θα έπρεπε. Είμαστε στην πηγή και ελπίζω ότι θα πιούμε και νερό. Η διευθέτηση της άμμου θα είναι έτοιμη θέλω να πιστεύω μέχρι την έναρξη της θερινής περιόδου. Θα κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις νόμιμα όπου είναι αναγκαίο. Το ιδανικό θα ήταν να προχωρήσουν οι εργασίες και στο υπόλοιπο 40% της ακτής. Η ΕΤΑΔ προσπαθεί να βρει μια άκρη με τους επαγγελματίες. Ελπίζω κι εύχομαι να προχωρήσει η ΕΤΑΔ στο δικό της κομμάτι και συνολικά η ακτή να είναι σε μια καλύτερη κατάσταση”, τόνισε καταληκτικά ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα