Connect with us

Περιφέρεια

ΕΦΕΠΑΕ: Ολοκληρώθηκαν 5.070 έλεγχοι της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης

ΕΦΕΠΑΕ:-Ολοκληρώθηκαν-5.070-έλεγχοι-της-μη-επιστρεπτέας-ενίσχυσης

Την Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του υποκαταστήματος ΕΦΕΠΑΕ ΑΜΘ στην Κομοτηνή η 69η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΕΠΑΕ, παρουσία του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κου Ιωάννη Τσακίρη και του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κου Δημήτρη Σκάλκου.

Ο Πρόεδρος του ΕΦΕΠΑΕ κος Πλάτωνας Μαρλαφέκας, στην εισήγησή του προς το σώμα του ΔΣ, κατέθεσε στοιχεία σχετικά με την πορεία του υποκαταστήματος του ΕΦΕΠΑΕ κατά τους τέσσερις μήνες λειτουργίας του, τα οποία και έγιναν δεκτά από τα μέλη ως ιδιαιτέρως θετικά. Υπήρξε αναφορά επί των δράσεων του ΕΠΑνΕΚ, ενώ έμφαση δόθηκε στο αυξημένο πλήθος σε αξιολογήσεις αιτημάτων χρηματοδότησης και πληρωμές δικαιούχων της Δράσης ΑΜΘ 100 «Ενίσχυση επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας COVID-19».

Με την αρωγή των εταίρων του ΕΦΕΠΑΕ και την εργασία των στελεχών του υποκαταστήματος, στις δράσεις του ΕΠΑνΕΚ έχουν αισίως καταβληθεί άνω των 13,1 εκατ. €.

Για τη δράση ΑΜΘ 100 αναφέρθηκε ότι έχουν εξεταστεί έως 15.11.21 5.070 αιτήσεις καταβολής και έχουν ήδη πραγματοποιηθεί αντίστοιχες πληρωμές συνολικής Δημόσιας δαπάνης 12.600.291€, αριθμός που καθημερινά αυξάνεται.

Όπως σημειώθηκε, ο απολογισμός έργου του υποκαταστήματος του ΕΦΕΠΑΕ στη διάρκεια της τετράμηνης λειτουργίας του αφορούσε την επανεκκίνηση όλων των σταδίων ελέγχου, πιστοποίησης, πληρωμών και την επαναφορά στην κανονικότητα για τη διαχείριση των συγχρηματοδοτούμενων δράσεων της περιφέρειας.

Στην ενημέρωση σχετικά με τη λειτουργία του υποκαταστήματος και την έως σήμερα πορεία του παρευρεθήκαν και οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων Έβρου, Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης και του Επαγγελματικού-Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, οι οποίοι απηύθυναν και χαιρετισμό.

Δήλωση Προέδρου ΕΦΕΠΑΕ

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κο Ι.Τσακίρη και το Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κο Δ.Σκάλκο για την τιμητική τους παρουσία στο υποκατάστημα του ΕΦΕΠΑΕ στην Κομοτηνή.

Με την υποστήριξη του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αναλάβαμε ένα περίπλοκο εγχείρημα στην περιοχή. Την ίδρυση ενός υποκαταστήματος εν μέσω της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου και την ανάληψη του συνόλου του διαχειριστικού έργου για πολλαπλές δράσεις.

Αυτό περιλάμβανε 18 δράσεις του ΕΠΑνΕΚ, 3 δράσεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και το Μεταφορικό Ισοδύναμο επιχειρήσεων, έργο δηλαδή που αφορά χιλιάδες δικαιούχους, με Π/Υ 363 εκατ. € και Δημόσια Δαπάνη περί τα 230 εκατ.€.

Γίνεται αντιληπτό πόσο σύνθετη ήταν η μεταφορά του έργου από ένα φορέα σε έναν άλλον και κυρίως η επίτευξη ομαλής επιχειρησιακής ροής. Αγωνία όλων μας αποτελούσε η ταχύτατη λειτουργία του ΕΦΕΠΑΕ ΑΜΘ, ώστε να προχωρήσουν οι έλεγχοι και δικαιούχοι να αρχίσουν να λαμβάνουν τη χρηματοδότηση που δικαιούνται. Την οποία γνωρίζουμε ότι έχουν τόσο ανάγκη σε μια περίπλοκη λόγω του covid εποχή, με τα γνωστά σε όλους μας προβλήματα που προκαλεί στις επιχειρήσεις.

Τέσσερις μήνες μετά οι αρχικοί στόχοι έχουν επιτευχθεί, η εικόνα είναι σαφώς θετική και αυτό μας επιτρέπει να είμαστε ακόμα πιο αισιόδοξοι για το μέλλον, χωρίς όμως εφησυχασμό.

Με μεθοδική και συλλογική δουλειά, έχουμε και πάλι έναν πλήρως λειτουργικό Ενδιάμεσο Φορέα στην περιοχή, που εξυπηρετεί τους δικαιούχους, προχωρά εύρυθμα στους ελέγχους και βεβαίως στις πληρωμές, συμβάλλοντας στο μέτρο που του αναλογεί στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων.

Θα ήθελα να θυμίσω ότι όταν ανέλαβε το έργο ο ΕΦΠΕΑΕ στις 13/7/21 όλες οι ενέργειες βρίσκονταν ουσιαστικά σε αδράνεια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δράση ΑΜΘ 100 ‘’Ενίσχυση επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας COVID-19 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη”, στην οποία είχαν γίνει μεν χιλιάδες εντάξεις αλλά μόλις 23 πληρωμές με ΔΔ 47.800€.

Στη δράση αυτή η εικόνα είναι ριζικά διαφορετική. Και μιλάμε για μια δράση πρωτοφανή σε πλήθη δικαιούχων για την ΑΜΘ, με 21.184 ενταγμένους ως τώρα. Έως τις 15.11.21 έχουν ολοκληρωθεί 5.070 έλεγχοι και οι πληρωμές εκτοξεύτηκαν στα 12,6 εκατ.€. Στόχος μας είναι να φτάσουμε τα 20 εκατ. € έως το τέλος του 2021 και το 1ο τρίμηνο του 2022 να επιταχύνουμε ακόμη περισσότερο, ώστε η ενίσχυση να φτάσει στη μεγάλη πλειοψηφία των δικαιούχων.

Παράλληλα το υποκατάστημα, μέσα στο διάστημα αυτό, αξιολόγησε 15.199 αιτήσεις εκ των οποίων εντάχθηκαν οι 12.284, ενώ ολοκληρώνει σύντομα την αξιολόγηση άλλων 3.000 αιτήσεων για να υπάρξει εντός μήνα νέα απόφαση εντάξεων.

Αντίστοιχα, στο σκέλος του ΕΠΑνΕΚ στους 4 αυτούς μήνες έχουν επανεκκινήσει οι έλεγχοι, έχουν διενεργηθεί πολλαπλές πιστοποιήσεις και με την αρωγή και των εταίρων μας έχουν καταβληθεί αισίως 13,1 εκατ.€.

Τα παραπάνω δεδομένα συνηγορούν στο ότι έχει επανέλθει η διαχειριστική κανονικότητα στην περιφέρεια και οι επιχειρήσεις μπορούν να είναι βέβαιες ότι τα αιτήματα τους ελέγχονται κανονικά και προχωρούν.

Φυσικά, όπως έχω ξαναπεί, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, δεν επιλύονται όλα σε τόσο μικρό διάστημα. Ο ΕΦΕΠΑΕ γενικότερα επιδιώκει τη διόρθωση τυχόν αστοχιών και την αναβάθμιση των υπηρεσιών του σε όλα τα επίπεδα, με την αγαστή συνεργασία και στήριξη όλων των κοινωνικών εταίρων. Η βούλησή μας είναι να αποτελούμε ένα χρήσιμο εργαλείο ελέγχων και υποστήριξης της επιχειρηματικότητας στην ΑΜΘ.

Τέλος, να ευχαριστήσω το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τον Υφυπουργό κο Τσακίρη και τον ΓΓ ΔΕ-ΕΣΠΑ κο Σκάλκο για την αταλάντευτη στήριξη προς τον ΕΦΕΠΑΕ, όλα τα μέλη του ΔΣ και τους εταίρους του φορέα μας για τις συντονισμένες ενέργειες, τις αρμόδιες Διαχειριστικές αρχές για τη διαρκή συνεργασία, τους Προέδρους των επιμελητηρίων και την Περιφέρεια. Και βεβαίως τους εργαζόμενους του υποκαταστήματος που καταβάλλουν συστηματική προσπάθεια για να αποδώσει αυτό το εγχείρημα.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Περιφέρεια

Συνάντηση εργασίας του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας με τον νέο Αντιπρόεδρο της ΕΘΕΑΣ

Συνάντηση-εργασίας-του-Αντιπεριφερειάρχη-Καβάλας-με-τον-νέο-Αντιπρόεδρο-της-ΕΘΕΑΣ

Συνάντηση σε ιδιαίτερα εποικοδομητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 17 Απριλίου 2026, στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, κ. Θεόδωρου Μαρκόπουλου, με τον νεοεκλεγέντα Αντιπρόεδρο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), κ. Σάββα Αργυράκη.

Η συνάντηση επιβεβαίωσε τη διαχρονική και στενή συνεργασία των δύο ανδρών, εστιάζοντας πλέον στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη δυνατότητα παρέμβασης στα κέντρα λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Μαρκόπουλος, υπό την ιδιότητά του ως μέλος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ε.Ε. και μέλος της υποεπιτροπής που ασχολείται με αγροτικά θέματα, υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας  με τον κ. Αργυράκη, ο οποίος συμμετέχει στην  Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της ΕΕ.

«Έχουμε την ευκαιρία να προωθήσουμε τα ζητήματα του αγροτικού κόσμου της Καβάλας και της Περιφέρειας ΑΜΘ σε ένα ανώτερο επίπεδο, διασφαλίζοντας ότι η φωνή των παραγωγών μας ακούγεται άμεσα στις Βρυξέλλες», δήλωσε ο κ. Μαρκόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας τους, συζητήθηκαν:

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ): Η εξέλιξη του στρατηγικού σχεδίου και η διεκδίκηση αυξημένων πόρων για τη χώρα μας.

Υποδομές & Πρωτογενής Τομέας: Η προώθηση έργων υποδομής που θα διευκολύνουν την παραγωγή και θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα.

Ανάπτυξη της Υπαίθρου: Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των παραγωγών ως προϋπόθεση για τη συγκράτηση του πληθυσμού στην περιφέρεια.

Τοπικά Ζητήματα: Θέματα φυτικής παραγωγής και κτηνοτροφίας που αφορούν ειδικά τον Νομό Καβάλας.

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, κ. Σάββας Αργυράκης, ευχαρίστησε τον Αντιπεριφερειάρχη τονίζοντας:

«Η ΕΘΕΑΣ επιδιώκει τη στενή επαφή με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς πιστεύουμε ότι πολλά αναπτυξιακά θέματα επιλύονται αποτελεσματικότερα σε περιφερειακό επίπεδο. Στόχος μας είναι μια κοινή πορεία για τη βελτίωση του στρατηγικού σχεδίου της νέας ΚΑΠ, ώστε να είναι πιο επωφελές για την περιοχή μας».

Κλείνοντας, ο κ. Μαρκόπουλος επανέλαβε ότι η συνεργασία της ΠΕ Καβάλας με την ΕΑΣ Καβάλας και την ΕΘΕΑΣ θα είναι διαρκής, με σκοπό την προάσπιση των συμφερόντων του αγροτικού κόσμου, τόσο σε άμεσο όσο και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Περιφέρεια

Η ΠΑΜΘ μπαίνει πάντα μπροστά σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις

Η-ΠΑΜΘ-μπαίνει-πάντα-μπροστά-σε-μεγάλες-αθλητικές-διοργανώσεις

Στέλιος Ιγνατιάδης: Αποδείξαμε ότι διαθέτουμε τις δυνατότητες, την εμπειρία και τις υποδομές για να φιλοξενούμε διεθνείς διοργανώσεις υψηλού επιπέδου / Στην Καβάλατο final 8 υδατοσφαίρισης ανδρών του 2027

”Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πάντα μπαίνει μπροστά σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις. Πρόσφατο παράδειγμα η Αλεξανδρούπολη, όπου με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η διοργάνωση του World Aquatics Water Polo World Cup στο κολυμβητήριο της πόλης, με τη συμμετοχή οκτώ κορυφαίων ομάδων που διεκδίκησαν την πρόκριση για την τελική φάση στο Σίδνεϊ (20 – 26 Ιουλίου)”.
Τα παραπάνω τόνισε σε δηλώσεις που έκανε στον ”Ενήμερο”, ο αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού και Απασχόλησης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Στέλιος Ιγνατιάδης, αναφορικά με τη διοργάνωση του World Aquatics Water Polo World Cup, στο οποίο η εθνική μας ομάδα εξασφάλισε επάξια την πρόκρισή της, γνωρίζοντας την αποθέωση από τον κόσμο που κατέκλυσε το κολυμβητήριο της Αλεξανδρούπολης.

Ως Περιφέρεια, διαθέτουμε τις δυνατότητες, την εμπειρία και τις υποδομές για να φιλοξενούμε με απόλυτη επιτυχία διεθνείς διοργανώσεις υψηλού επιπέδου

”Για άλλη μία φορά αποδείξαμε ότι ως χώρα και ως Περιφέρεια, διαθέτουμε τις δυνατότητες, την εμπειρία και τις υποδομές για να φιλοξενούμε με απόλυτη επιτυχία διεθνείς διοργανώσεις υψηλού επιπέδου. Ευχαριστούμε θερμά για την άψογη συνεργασία τον δήμο Αλεξανδρούπολης, την Κ.Ο.Ε. και όλους τους εθελοντές που συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχία της διοργάνωσης. Από τη μεριά μας συνεχίζουμε να επενδύουμε στον αθλητισμό. Είχαμε θεατές από όλη την Περιφέρεια Α.Μ.Θ., με μία πολύ ένθερμη υποστήριξη προς την εθνική μας ομάδα, η οποία πήρε την πρόκριση στο Σίδνεϊ και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό. Πάντα η Π.Α.Μ.Θ., σε συνεργασία με τους δήμους και τις ομοσπονδίες, προσπαθεί να προσελκύσει μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, ”εκμεταλλευόμενη” τις αθλητικές μας υποδομές, οι οποίες είναι αναβαθμισμένες”, πρόσθεσε στη συνέχεια όσων δήλωσε στον ”Ε” ο Στέλιος Ιγνατιάδης.

Στο κλειστό κολυμβητήριο της Καβάλας το final 8 υδατοσφαίρισης ανδρών του 2027

”Με την ευκαιρία αυτής της μεγάλης παγκόσμιας διοργάνωσης μας επισκέφθηκε και ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο.Ε., Γιώργος Αφρουδάκης, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα έχουμε στο κλειστό κολυμβητήριο της Καβάλας το final 8 υδατοσφαίρισης ανδρών του 2027. Είναι πολύ σημαντικό για μας, γιατί το κολυμβητήριο της Καβάλας θα αναβαθμιστεί έχοντας αυτή την πολύ μεγάλη διοργάνωση”, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού και Απασχόλησης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Το Run Greece θα διεξαχθεί στις 3 Μαΐου στην Καβάλα

Στο πλαίσιο των δηλώσεών του στον ”Ενήμερο” ο κ. Ιγνατιάδης αναφέρθηκε σε μια ακόμη σημαντική αθλητική διοργάνωση που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη της Καβάλας, τονίζοντας: ”Το επόμενο διάστημα υπάρχει μία πολύ μεγάλη πρόκληση για την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας κι όχι μόνο, αλλά για την Περιφέρειά μας συνολικά. Το Run Greece θα διεξαχθεί στις 3 Μαΐου στην πόλη μας. Η εφαρμογή των συμμετοχών έχει ανοίξει. Μιλάμε για δρομικό 10 km, 5 km, family run, ενώ υπάρχει ο παιδικός αγώνας, αλλά και ο αγώνας των ατόμων με αναπηρία. Πρώτη φορά γίνεται στην πόλη της Καβάλας, αυτό είναι μία πρωτοβουλία της Περιφέρειας καθαρά σε συνεργασία με τον δήμο Καβάλας, το Επιμελητήριο και τον ΣΕΓΑΣ, ώστε να ξεκινήσει πάλι ένα πολύ μεγάλο δρομικό. Η Π.Α.Μ.Θ. είναι η μοναδική Περιφέρεια στην Ελλάδα που φιλοξενεί σε δύο πόλεις το Run Greece, στην Καβάλα στις 3 Μαΐου και τέλη Σεπτεμβρίου στην Αλεξανδρούπολη”.

Μας ενδιαφέρει ένα υπάρχει μία ισορροπία σε όλα τα αθλητικά γεγονότα σε όλες της πόλεις της Περιφέρειας

”Η Περιφέρειά μας έχει μπει για τα καλά στον χάρτη των μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων στη χώρα μας. Ο ρόλος μας είναι αυτός, να προσελκύουμε εκτός των μεγάλων πολιτιστικών δράσεων και μεγάλα αθλητικά γεγονότα που να ενισχύουν και τον αθλητικό τουρισμό. Είμαστε μία Περιφέρεια ακριτική και ο ρόλος και οι αρμοδιότητες που μας έχει αναθέσει ο περιφερειάρχης είναι αυτές, αλλά και να ενισχύσουμε την τοπική οικονομία. Για παράδειγμα την προηγούμενη εβδομάδα στην πόλη της Δράμας διεξήχθη το πανελλήνιο πρωτάθλημα αισθητικής ομαδικής γυμναστικής, με πάρα πολύ μεγάλη προσέλευση θεατών και αθλητών. Πάνω από 870 αθλητές ήρθαν στην πόλη. Μας ενδιαφέρει ένα υπάρχει μία ισορροπία σε όλα τα αθλητικά γεγονότα σε όλες της πόλεις της Περιφέρειας. Αυτός είναι ο στόχος μας και προσπαθούμε να τον υλοποιήσουμε με πολλή δουλειά”, υπογράμμισε καταληκτικά στις δηλώσεις που έκανε στον ”Ενήμερο”, ο αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού και Απασχόλησης της Π,Α.Μ.Θ.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Περιφέρεια

Στρατηγική εξωστρέφειας από την Περιφέρεια ΑΜΘ για τα προϊόντα αγροδιατροφής

Στρατηγική-εξωστρέφειας-από-την-Περιφέρεια-ΑΜΘ-για-τα-προϊόντα-αγροδιατροφής

Το 2026 είναι μία χρονιά ουσιαστικής εξωστρέφειας για τα αγροδιατροφικά προϊόντα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με ενισχυμένη και στοχευμένη παρουσία στην εγχώρια, αλλά και σε διεθνείς αγορές.

Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανέπτυξε δυναμική παρουσία σε σημαντικές εκθέσεις του αγροδιατροφικού τομέα, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως FOODEXPO, PROWEIN, FRUIT ATTRACTION Sao Paulo, ALIMENTARIA Barcelona και IFE London, με στόχο την ανταγωνιστικότητα των τοπικών προϊόντων, τη διεύρυνση της παρουσίας τους στις αγορές και τη δημιουργία σταθερών προοπτικών ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα.

«Στον πυρήνα της στρατηγικής μας βρίσκεται η αγροδιατροφική ταυτότητα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ως βασικός πυλώνας παραγωγικής ανάπτυξης και οικονομικής προόδου», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης και πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια στηρίζει με αποφασιστικότητα τους παραγωγούς, τους συνεταιρισμούς και τις επιχειρήσεις, προωθώντας την καινοτομία, ενισχύοντας τη μεταποίηση και δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για εξωστρέφεια στα ποιοτικά και μοναδικά προϊόντα της περιοχής μας.

FOOD EXPO 2026 – Αθήνα (14–16 Μαρτίου)

Η συμμετοχή της ΠΑΜΘ στην έκθεση FOOD EXPO 2026 στην Αθήνα, με τη συμμετοχή δεκαεπτά επιχειρήσεων και έντονη θεσμική παρουσία, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος ΠΑΜΘ κ. Αργύρη Πατακάκη και τον Πρόεδρο του Αναπτυξιακού Οργανισμού ΠΑΜΘ κ. Λάζαρο Τσαταλμπασίδη, αποτέλεσε έναν βασικό κόμβο εμπορικών επαφών για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η υψηλή επισκεψιμότητα και ο μεγάλος αριθμός B2B συναντήσεων ενίσχυσαν σημαντικά την αναγνωρισιμότητα των προϊόντων της Περιφέρειας, δημιουργώντας παράλληλα ουσιαστικές προϋποθέσεις για νέες συνεργασίες και εμπορικές συμφωνίες.

Συμμετείχαν: 1.ΠΟΡΤΟΚΑΛΛΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 2.ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΠΑΤΑΤΑΣ ΚΑΤΩ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ3.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΡΙΣΚΟΣ 4.ΑΛΕΥΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΑΒΕΕ 5.ΕΒΡΙΤΙΚΑ ΚΕΛΛΑΡΙΑ Α.Ε. 6.ELIXIRFLAVOURS 7.ΤΙΑΚΑΣ ΟΕ 8.KOLLECTIVAIKE9.ΝΙΚΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ Α.Ε. 10.ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΘΡΑΚΗΣ ΑΒΕΕ 11.ΚΟΤΙΛΙ 12.AGRISTON 13.GREEKIMPERATOR 14.ΑΦΟΙ ΦΡΑΝΤΖΗ ΑΕ 15.ΤΣΑΡΙΚΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 16.ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΠΑΜΘ 17.ΣΧΟΤΜΑΝ ΕΡΡΙΚΟΣ ΑΑΕΒΕ

PROWEIN 2026 – Ντίσελντορφ (15–17 Μαρτίου)

Στην PROWEIN 2026 στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, όπου συμμετείχαν εννέα οινοποιεία της Περιφέρειας, η παρουσία επικεντρώθηκε σε ώριμες και απαιτητικές αγορές υψηλής αξίας. Καταγράφηκε αυξημένο ενδιαφέρον για τις ελληνικές ποικιλίες και τους οίνους ποιότητας, γεγονός που ενίσχυσε περαιτέρω τη θέση της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στον διεθνή οινικό χάρτη και ανέδειξε τις δυνατότητες διείσδυσης σε εξειδικευμένα καταναλωτικά κοινά.

Συμμετείχαν: 1.KTIMA PAVLIDIS 2.WINE ART ESTATE 3.ESTATE MANOLESAKIS 4.ANATOLIKOS VINEYARDS 5.KTIMA BIBLIA CHORA 6.AMPELOEIS 7.COSTA LAZARIDI 8.OENOPS WINES 9.ΒΟΥΡΒΟΥΚΕΛΗΣ

FRUIT ATTRACTION – Σάο Πάολο (24–26 Μαρτίου)

Ιδιαίτερη σημασία είχε η συμμετοχή στη FRUIT ATTRACTION στο Σάο Πάολο, με τέσσερις επιχειρήσεις και παρουσία του Εμπορικού Προξένου του Ελληνικού Προξενείου. Η έκθεση ανέδειξε κρίσιμες εξελίξεις για τον εξαγωγικό προσανατολισμό των ελληνικών φρούτων, όπως το άνοιγμα της αγοράς της Βραζιλίας για το ελληνικό ακτινίδιο. Παράλληλα, αναπτύχθηκαν σημαντικές επαφές με διεθνείς εισαγωγείς, ενώ η αντίθετη εποχικότητα μεταξύ των δύο αγορών δημιουργεί ένα σαφές στρατηγικό πλεονέκτημα για τα ελληνικά προϊόντα.

Συμμετείχαν: 1.ΑΛΚΥΩΝ ΦΡΟΥΤΑ ΑΕ 2.ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΤΑΣΙΟΣ ΜΟΝ. ΕΠΕ 3.ΓΚΟΥΣΤΕΡΑ ΑΕ 4.ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΧΡΥΣΟΧΩΡΙΟΥ.

ALIMENTARIA BARCELONA 2026 (23–26 Μαρτίου)

Στην ALIMENTARIA BARCELONA 2026, με τη συμμετοχή τεσσάρων επιχειρήσεων, η Περιφέρεια εστίασε στην προβολή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, δίνοντας έμφαση στην καινοτομία και τη βιωσιμότητα. Το ενδιαφέρον από διεθνείς αγοραστές υπήρξε έντονο, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική των προϊόντων της περιοχής σε αγορές που αναζητούν ποιοτικά και διαφοροποιημένα τρόφιμα.

Συμμετείχαν: 1.CHRISANTHIDIS S.A. 2.GRIZO & PRASINO 3.DOUKIDIS FOODS 4.ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΕΝΙΚΙΟ.

IFE LONDON 2026 (30 Μαρτίου – 1 Απριλίου)

Τέλος, η συμμετοχή στην IFE LONDON 2026, με τρεις επιχειρήσεις και ισχυρή θεσμική εκπροσώπηση, με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Καβάλας κ. Θεόδωρο Μαρκόπουλο, τον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρο Ιωσηφίδη, εκπρόσωπο του Γραφείου Εξωστρέφειας και την εμπορική ακόλουθο της Ελληνικής Πρεσβείας, παρείχε πρόσβαση σε μία ώριμη και ιδιαίτερα απαιτητική αγορά. Οι επαφές που αναπτύχθηκαν επικεντρώθηκαν κυρίως στους τομείς του λιανεμπορίου και των delicatessen προϊόντων, ανοίγοντας νέες προοπτικές για την τοποθέτηση των προϊόντων της Περιφέρειας σε δίκτυα εξειδικευμένης διανομής.

Συμμετείχαν: 1.CHRISANTHIDIS 2.TSATSOULIS 3.AGRISTON. Η συμμετοχή της Περιφέρειας στις παραπάνω εκθέσεις εντάσσεται σε έναν συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό εξωστρέφειας, που υλοποιήθηκε μέσω της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και του Τμήματος Προγραμματισμού. Η οργανωτική προσέγγιση χαρακτηρίστηκε από επαγγελματισμό και συνέπεια, με προσεγμένα περίπτερα, στοχευμένη επιλογή επιχειρήσεων και συνεχή διοικητική και τεχνική υποστήριξη. Καθοριστική υπήρξε η συμβολή των στελεχών της Περιφέρειας, γεωπόνων και εξειδικευμένων συνεργατών, που διασφάλισαν την αποτελεσματική παρουσία και την ουσιαστική υποστήριξη των συμμετεχόντων.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα